2021-09-10 62 浏览
依間小店認真隱世 如果唔係跟住OpenRice地圖,分分鐘走寶😁經過生果檔就要轉入去,大廈有好懷舊嘅感覺,好多打卡位😆餐廳都幾光猛,有少量座位可以堂食,另外有一啲貓貓壁畫同擺設,都幾得意😎餐牌方面,佢哋嘅食物都係好簡單清晰甜辣醬炒牛肉配飯明智之選😎😎個醬好好食,主要係甜甜地,有少少辣嘅後勁,好好餸飯!配埋牛肉、椰菜、洋蔥等等,爽脆得黎,牛肉味又夠突出,大啖大啖咁食,夠暢快!佢哋仲要用左珍珠米,口感更佳👍🏼大醬湯都非常出色,雖然係小店製作,但絕無揸流攤,超級多料!有年糕同埋魚糕,仲有啲好似洋蔥同青瓜咁嘅配料,味道都幾香濃,店員話,佢哋嘅湯全部都係自己調製,冇落味精。 誠意可嘉👍🏼👍🏼另外一杯係龍眼蜜,都係佢哋自己煲嘅。清甜,仲有好多粒龍眼😋😋
依間小店認真隱世
如果唔係跟住OpenRice地圖,分分鐘走寶😁

經過生果檔就要轉入去,
大廈有好懷舊嘅感覺,
好多打卡位😆

餐牌方面,佢哋嘅食物都係好簡單清晰

甜辣醬炒牛肉配飯
明智之選😎😎
佢哋仲要用左珍珠米,口感更佳👍🏼

2021-09-08 47 浏览
今日收工,去附近行下,順便睇下有乜野好食,經過禮信大厦,望見一幅色彩繽紛嘅彩繪牆畫,好吸引,行入去原來係一間韓式小店,店內座位唔多,以做外賣為主,牆身兩幅可愛貓咪彩繪畫,好生動吸睛,店內仲有唔少貓咪擺設,啱哂打卡影相😉,影完相,幫襯下小店,就要咗份午餐食😄甜辣醬炒牛肉配飯自家製甜辣醬中辣,加埋泡菜、洋蔥同紅蘿蔔絲炒牛肉薄片,牛肉帶微辣,幾入味,飯用咗珍珠米,米粒分明,撈埋甜辣醬一齊食😋轉套餐加💰18就有大醬湯同無冰奶茶大醬湯足料,有蘿蔔、腐皮、年糕粒同洋蔥,味道似偏濃嘅麵豉湯😋,無冰奶茶順滑唔太甜,有茶味,包裝密實唔易漏👍

甜辣醬炒牛肉配飯

轉套餐加💰18就有大醬湯同無冰奶茶
2021-09-06
之前上網搵喺銅鑼灣嘅平價韓式料理見倒呢間就即刻放咗佢入pocket list,終於搵倒機會嚟食飯~舖頭喺生果店嗰度轉入去就係,主要做外賣生意所以位唔多,不過都算坐得舒服。舖頭係貓貓主題超多打卡位,啱哂po上IG呃like今次冇叫到最多人食嘅韓式拌飯或者部隊炒飯,其他嘢食質素絕對唔差,不過因為即叫即整所以要等一陣~一送到嚟見倒咁大份已經覺得好滿足!有好多款唔同嘅菜,啲小蕃薯亦好香甜,牛柳粒出奇地腍,唔錯,係油咗少少,但整體嚟講幾抵食,營養均衡真心推薦!沙律係套餐跟餐飲所以加兩蚊嗌咗杯熱生薑蜜,唔洗一分鐘就送到,薑味啱啱好亦唔會太甜,新鮮滾熱辣好好飲,個沙律未到就已經飲哂到餐牌上面打咗粒星星嘅蟹膏醬紫菜包飯,大概係一條加州卷嘅分量,口味唔常見有驚喜,蟹膏醬好濃郁,加埋其他配料令口感好有層次,點咗個醬酸酸哋冇咁乾另外嗌咗罐忌廉溝鮮奶,係平時出面買嗰啲,過吓口癮甜辣醬炒肉係配埋飯,餐牌寫漏咗。新鮮炒嘅豚肉幾香,甜辣醬分量好足,撈飯食都夾,唔錯!由於嚟嘅時候係夏天,對貓貓店長豬仔包太熱未有機會見到佢,但價錢合理食物又相當有水準,加上店員好親切有禮貌,一定會經常嚟幫襯!強烈推薦大家支持嘅💛小店!

牛柳粒沙律 (走醬) 配熱生薑蜜

紫菜包飯 (蟹膏醬)

另外嗌咗罐忌廉溝鮮奶,係平時出面買嗰啲,過吓口癮

甜辣醬炒豚肉飯

2021-09-04
牛柳粒沙律 (走醬) 配熱生薑蜜
紫菜包飯 (蟹膏醬)
甜辣醬炒豚肉飯
  • 甜辣醬炒肉
  • 牛柳粒沙律
  • 生薑蜜
  • 紫菜包飯(蟹膏醬)
  • 牛柳粒沙律(走醬)配熱生薑蜜
2021-09-04 41 浏览
銅鑼灣禮信大廈入面新開咗好多小店 其中呢間牆上壁畫引人注目🤩🤩畫上可愛貓咪 店內都有貓貓可愛相😻不時都會見到貓貓行過添!店內位置唔多 4個位置左右 所以我都選擇外賣🥡小店主要有韓式拌飯、紫菜卷、意大利包、果貝等等今次我叫左牛肉拌飯值得一提 比其他韓國小店更有心思外賣飯盒分兩層放 特別欣賞呢個設計!牛肉係肥牛片 肉質唔錯 唔會太韌👍🏻煎太陽蛋以貓貓形煎成 好有心思配甘荀絲、青瓜絲、大豆芽、菇🍄將韓式辣醬拌勻 好好味🥳加咗大醬湯 估唔到好好飲👍🏻大醬湯足料 有魚糕、蘿蔔、魚片等等都幾飽肚啊無冰奶茶 包裝幾特別用透明袋裝 方便行街味道唔會太甜 剛剛好😌
銅鑼灣禮信大廈入面新開咗好多小店
其中呢間牆上壁畫引人注目🤩🤩
畫上可愛貓咪 店內都有貓貓可愛相😻
不時都會見到貓貓行過添!

店內位置唔多 4個位置左右
所以我都選擇外賣🥡

小店主要有韓式拌飯、紫菜卷、意大利包、果貝等等

今次我叫左牛肉拌飯
值得一提 比其他韓國小店更有心思
外賣飯盒分兩層放 特別欣賞呢個設計!

牛肉係肥牛片 肉質唔錯 唔會太韌👍🏻
煎太陽蛋以貓貓形煎成 好有心思
配甘荀絲、青瓜絲、大豆芽、菇🍄
將韓式辣醬拌勻 好好味🥳

加咗大醬湯 估唔到好好飲👍🏻
大醬湯足料 有魚糕、蘿蔔、魚片等等
都幾飽肚啊

無冰奶茶 包裝幾特別
用透明袋裝 方便行街
味道唔會太甜 剛剛好😌
  • 牛肉拌飯
2021-08-30 32 浏览
今天不想煮飯啦哈,到附近買點外賣吃被這店的畫吸引住了!超可愛的!不打卡不行呀呀呀!作為貓奴當然想試試這間店!$50的部隊炒飯套餐~熱奶茶非常香濃,非常絲滑,跟茶餐廳的差不多~炒飯很有獲氣,分量非常足,辣辣的很惹味~米飯粒粒分明,加上午餐肉、泡菜和蔥花等等的,讓人一口接一口~把半熟蛋弄碎,蛋黃和炒飯混在一起吃直接讓幸福感滿分💯大醬湯裡有洋蔥絲,令湯頭甜了不少,年糕軟軟的非常好食~還有魚糕,料超足呀~
今天不想煮飯啦哈,到附近買點外賣吃

$50的部隊炒飯套餐~
熱奶茶非常香濃,非常絲滑,跟茶餐廳的差不多~
2021-08-25 410 浏览
好隱閉嘅外賣韓食餐,之前成日喺呢頭返工都冇留意過原來呢度入邊有外賣店。點外面有幾吸引嘅牆上壁畫,有隻貓,店內都有好多同貓有關嘅裝飾仲有唔少貓嘅相片。餐牌整得幾靚幾工整有格調,韓式嘅嘢食都唔貴相比其他一間正式嘅餐廳來講平,價錢只不過係茶餐廳嘅價錢。店入面一個人主理收銀同煮餸,都幾忙碌空間唔係太大但係感覺到好溫馨。部隊炒飯,係泡菜炒飯。部隊即係韓國食到嘅部隊鍋,入邊咩材料都會有都係比較垃圾啲嘅材料。用咗呢個概念來做炒飯,炒飯入邊就係自然有飯有泡菜,有香腸有午餐肉,仲有少少芝士,都幾豐富㗎 !份量真係大,好似茶餐廳咁多。大醬湯用杯上,入邊有韓式小食:魚蛋,即係一大塊魚蛋咁樣,年糕。飲落去味道好似麵豉湯,但係佢係韓式嘅大醬湯。無冰奶茶係用袋裝,拎走好方便唔需要再搵一個袋去裝住佢都已經可以帶走。好低甜度,完全冇冰好香濃好順滑嘅奶茶,唔想用茶餐廳來類比都冇辦法,要再講多次好友茶餐廳奶茶嘅水準(呢個係美譽)。咁啱外面嘅雜貨店有一隻貓走咗出嚟,我食食吓飯走咗出去玩貓。好開心嘅一次用餐體驗。

部隊炒飯,係泡菜炒飯。

2021-08-25 125 浏览
銅鑼灣的一角有一間韓式食店,店內外都有貓主題的壁畫裝飾,店內放置很多與貓相關的裝飾。門口有打卡位置可供拍照,桌邊的貓裝飾,配上桌上的食物拍照,貓的表情動作與食物對照,會變得十分有趣。牛肉拌飯($50),花造型的雞蛋,蛋邊煎得微脆,蛋白嫩滑,其厚度能提升口感。拌飯所用的配料食材新鮮,而且每一樣都做得很出色。紅蘿蔔和翠玉瓜切得非常幼細,冬菇片極度爽滑,芽菜爽脆新鮮。飯和配料分開,底層的飯份量頗多,飯粒圓潤汲汁,把自家調製的辣醬全倒進飯裏,拌飯吃會更惹味。辣醬大約是10小辣的辣度,與外面吃的辣醬不同,這個吃完後不覺口喝,比出面的好吃。大醬湯(+$10),同樣是自家製作,內裏有兩件魚糕和兩件年糕。年糕煙韌中偏向軟滑,並微微沾上大醬湯的鹹味。無冰奶茶(+$8)少了冰塊的刺激,能嚐到奶茶的滑溜。很喜歡這杯奶茶,能嚐到其奶滑之餘,也能嚐到冰涼之感。這裏有曲奇寄賣。三色藜麥南瓜子曲奇($55),藜麥的香氣,搭配南瓜子的脆口,曲奇鬆脆中帶點香軟。個人覺得這款的味道和南瓜子的口感都比較出色。抹茶爆谷曲奇($50),濃香的抹茶味,加上微鹹的爆谷味,如吃抹茶爆谷,抹茶爆谷以鬆軟的曲奇口感呈現。所有曲奇以透明圓

抹茶爆谷曲奇、三色藜麥南瓜子曲奇

抹茶爆谷曲奇($50),濃香的抹茶味,加上微鹹的爆谷味,如吃抹茶爆谷,抹茶爆谷以鬆軟的曲奇口感呈現。所有曲奇以透明圓筒包裝,份量適中,作為散水餅、節日禮物或婚禮禮物也不錯。
2021-08-19
抹茶爆谷曲奇、三色藜麥南瓜子曲奇
2021-08-24 31 浏览
銅鑼灣美食多得是,不過要搵價廉物美的餐廳就要用心發掘下,同事介紹禮信街有很多不錯的食肆,行入大廈已經被牆上嘅塗鴉吸引,一於同為食姊妹係度又食又影牛肉拌飯,牛肉加上切絲的紅蘿白,翠肉瓜和荳芽和菇再加入自家製的韓式醬,全部混在軟熟又有口感的白飯內一起吃,真係好味得很,煎蛋做成貓頭形狀,有趣又有心思紫菜包飯有好幾款選擇,揀了午餐肉,除了香滑午餐肉還有青瓜,黃瓜,蛋和芝士材料十分豐富,紫菜新鮮味美香濃最後忍不住再點了原味炸雞小食,雖然有辣醬炸雞,芥末炸雞,芝士炸雞可選擇,不過好姊妹話要食原味,果然冇選擇錯,炸得酥脆,炸醬一點也不厚,入口脆卜卜但一點也不乾,保持水份很juice尼個大醬湯很美味,濃淡適中,內有大䓤,魚餅,年糕,飲落味道更加豐富奶茶用袋裝住,方便攜帶,茶香奶茶滑,估不到食物出色連飲品也好味

2021-08-21 239 浏览
今日到了銅鑼灣禮頓道附近買嘢,心郁郁又想食丹麥,當行穿過禮信大廈時,發現咗呢間隱世小店,雖然第一眼未知佢食乜,但已經俾佢牆上面色彩繽紛嘅貓貓壁畫吸引咗我行過去睇吓,店內仲有好多可愛佈置,感覺好親切。店長仲好nice咁即刻同我打招呼,俾個餐牌我,原來係間韓國小食店。小店有拌飯、鰻魚飯、炒粉絲、炸雞、夏天限定嘅水冷麵都有。雖然唔係太多選擇,但已經足夠俾似我這些選擇困難症嘅朋友!最後揀咗店長介紹咗牛肉拌飯同大醬湯,我個人都好鍾意食Bibimbap,去親韓國或者韓國餐廳都必叫之選。韓國人養生比較特別注重吃的文化,聽聞韓國飲食崇尚五色,常常都能看見菜式中包含紅、黃、綠、黑、白的材料。所謂五色也就是人體所需的五類營養物質。這個韓式拌飯正正是體現這個健康五色料理:胡蘿蔔(紅)、冬菇(黑)、菜(綠)、豆芽(白)、雞蛋(黃)。以平凡的食材,拼成美麗而不平凡的養生雜錦飯外賣Bibimbap仲係飯餸分隔開,雞蛋還是流心蛋,好可愛嘅造型,加埋店裏秘製嘅醬汁,拌飯好吃到簡直停不了口而大醬湯也是韓國傳統的食物,營養豐富,而且還幫助消化、增強食欲。湯入面還有韓式年糕,口感十分QQ夏日炎炎,成日飲咖啡同凍檸茶都飲到悶

牛肉拌飯

湯入面還有韓式年糕,口感十分QQ

夏日炎炎,成日飲咖啡同凍檸茶都飲到悶。小店有自家龍眼冰,清甜又解渴呢!
龍眼冰

開心遇上這間可愛韓式小店
龍眼冰
2021-08-19 36 浏览
今晚去銅鑼灣搵間韓國嘢,朋友介紹話間野好得意,又好地道,所以過去試吓。果然係一間設計別出心裁嘅店舖,好多唯美貓貓牆壁畫同裝飾。今晚外賣咗一個牛肉拌飯,除咗牛肉外,有唔少牙菜,豆,蘿蔔絲,蘑菇拌飯,啲白飯都煮得幾綿。仲有一隻煎得非常飽滿嘅太陽蛋用嚟撈飯食正呀。再配熱辣辣,大大杯嘅大醬湯,食材搭配多樣,蘿蔔,年糕,蔬菜,洋蔥,好入味香濃,好有韓式住家感覺。最後叫咗包用可愛包裝嘅凍奶茶,為炎炎夏日降溫。
2021-08-18 35 浏览
今日在銅鑼灣看完醫生,實在太餓又趕時間回家,就決定極速買個外賣回家食。想起之前在禮信大廈看到一間韓式餐廳畫滿色彩繽紛的貓貓壁畫,非常吸引。正好有機會來試一試食物質素如何嚕~原來餐廳還有很多貓貓擺設,實在太可愛了,打卡一流。最後點了牛肉拌飯套餐配大醬湯和無冰奶茶。【牛肉拌飯】餐廳好貼心地將飯同配料分兩層放,份量都好多,連煎蛋都有貓咪的造型,好可愛💓而且醬汁是老闆自己調製的,微微辣中帶點甜,因為沒有味精,所以味道比一般韓國餐廳淡,但健康又好味,豐富的蔬菜令口感更清爽。【大醬湯】同樣是沒有味精,還有兩塊魚糕及年糕,好足料。【無冰奶茶】因為無冰的關係,即使放久了亦味道香濃,口感順滑又透心涼👍🏻要在銅鑼灣找一間性價比如此高的餐廳真的好難。希望下次再來可以見到店主的貓咪~🥺

原來餐廳還有很多貓貓擺設,實在太可愛了,打卡一流。
最後點了牛肉拌飯套餐配大醬湯和無冰奶茶。

【牛肉拌飯】

【大醬湯】
同樣是沒有味精,還有兩塊魚糕及年糕,好足料。

【無冰奶茶】
因為無冰的關係,即使放久了亦味道香濃,口感順滑又透心涼👍🏻

2021-08-14
午餐
  • 牛肉拌飯
2021-08-16 195 浏览
經過利園一直下斜,過馬路的左邊見大廈前的水果檔就是入口位置少少,有2邊2-3座位的空間Menu主要韓式有拌飯、飯捲、炒飯炒粉絲…另有沙律、中式的撈丁、西式既各款麵包(牛角包/bagel/意大利包)…牛肉拌飯$50牛肉好夠味,口感正常,唔會太韌!煎蛋🍳別具心思,以貓形既模具造成。有時就是這些少少的心思令賣相增添幾分色彩,吃起來都開心點🤩醬汁酸酸甜甜,有丁點辣~很開胃跟餐+$8 無冰奶茶🥤平時唔太飲奶茶的我,反而覺得這個味道剛剛好,唔會太甜包裝都很貼心,方便攜帶+$10 大醬湯~自家煮,不含味精!足料入味,有魚糕、蘿蔔、少許洋蔥、類似腐皮的東西。不過飲飲下後期都有點咸…用餐過程全程播著mirror歌🤣🤣 一邊慢慢食一邊靜靜地聽著,爽店內還有些自家曲奇🍪$50-55小店以貓為主題,相信店主都係愛貓之人,店內滿佈著貓貓相片和食糧。店外牆更有靚靚手畫貓既打卡牆、等待食物期間都可以盡影一番😉店主都非常親切,支持小店所以有時光顧小店的好處就是無壓力,令你放鬆心情享用
經過利園一直下斜,過馬路的左邊見大廈前的水果檔就是入口

位置少少,有2邊2-3座位的空間

Menu主要韓式有拌飯、飯捲、炒飯炒粉絲…

牛肉拌飯$50

有時就是這些少少的心思令賣相增添幾分色彩,吃起來都開心點🤩
醬汁酸酸甜甜,有丁點辣~很開胃

跟餐+$8 無冰奶茶🥤

平時唔太飲奶茶的我,反而覺得這個味道剛剛好,唔會太甜

包裝都很貼心,方便攜帶

+$10 大醬湯
~自家煮,不含味精!
足料入味,有魚糕、蘿蔔、少許洋蔥、類似腐皮的東西。
不過飲飲下後期都有點咸…

店內還有些自家曲奇🍪$50-55

店主都非常親切,支持小店
所以有時光顧小店的好處就是無壓力,令你放鬆心情享用
2021-08-11
2021-08-13 65 浏览
銅鑼灣禮頓道有好多小店食肆,發現了這間隱世小店~韓二妹,睇過餐牌後決定買個外賣回家同家人食。門面有一幅大壁畫的塗鴉牆,帶點少女漫畫的風格,還有多樣貓貓擺設,可以任人打卡,叫了部隊炒飯$50,用了香腸,泡菜,辣醬即叫即炒,味道惹味,微辣,份量簡直係重量級,兩個人食都夠飽,面的荷包蛋實在太可愛了,係花形,還有無冰奶茶,用密實袋作包裝,茶香味道濃,包裝都用了餐廳logo ,好有心思。再來大醬湯,有入味薯仔,煙韌年糕和魚片,湯味濃郁,還有洋蔥絲,夠甜。

2021-08-07
下午茶
2021-08-12 72 浏览
放假去左銅鑼灣SHOPPING,經過一間以貓為主題的韓式食店,深深被那貓咪公仔牆吸引著; 正好是Lunch時間,所以就停下來試一試呢間小食店。以韓食為主既小食店座位不太多,以外賣為主~ 但也有一L型長枱可供客人坐下進餐。除了飯類之外,這裡也有西式的牛角包、意大利包、果貝等韓式漢堡包套餐,確是早餐的好選擇~我ORDER了一個牛肉拌飯,配料十分足料蔬菜絲又新鮮,飯盒分兩層設計很整齊又方便。飯粒軟硬適中加上惹味的牛肉作主食,再配上特製既醬汁及蛋汁,香噴噴的真的想再添多一碗飯。飲品是無冰奶茶,包裝很特別用透明袋裝飲品,有些似台灣手搖茶一樣。奶茶少糖不太甜,有奶香的濃郁味道,用袋裝仍可以保持到奶茶既香濃水準。另外, 套餐包了一碗大醬湯,是韓式既味噌湯,食完飯再配埋碗湯就最完美了。

銅鑼灣禮信大廈地下變成了食街,穿入大廈內,見到這間充滿韓風的小店,牆上壁畫好colourful ,好吸晴,還有一隻炸雞脾公仔給途人打卡,因趕住回家,所以外賣了一個牛肉伴飯$48,凍咖啡還有大醬湯,隻太陽蛋好靚,兔仔形狀圖案,牛肉薄切,還有多款配菜,有甘荀絲,大豆芽和青瓜絲,還有鮮菇片,將特製醬汁撈勻,味道濃郁,好味。配了冰凍咖啡,大醬湯都有年糕和魚片,份量都足。店內到處都以貓貓為擺設,相當有特色,相信店主必定是貓痴。八卦問下店主係咪好喜愛韓國文化,所以開店,佢回應因喜愛音Kpop 音樂,partner 又識煮韓國菜,所以一齊開店,年紀輕輕真的了不起。

還有一隻炸雞脾公仔給途人打卡,

配了冰凍咖啡,

大醬湯都有年糕和魚片,份量都足。

店內到處都以貓貓為擺設,相當有特色,相信店主必定是貓痴。

2021-08-07
下午茶