2022-07-22 541 浏览
睇到報導話有韓式三餸飯,但原來星期六、日無結果買了個泡菜五花肉定食,跟配菜、飯配菜同五花肉嘅泡菜汁都甜甜哋,越食越開胃配菜相對較辣,而且用咗好多款唔同嘅菜:薯仔、翠玉瓜、青瓜、菇、大蔥、當然仲有大白菜同紅蘿蔔,唔知有無數漏呢五花肉起碼十幾塊,食極都有😆除咗用泡菜煮,仲有胡椒、洋蔥等,胡椒粒都幾多👍🏻👍🏻竟然食到底有生菜墊底,好似中式飯咁門口似舊式茶餐廳,貼滿餐牌。整齊有序,唔會睇到眼花😵‍💫😵
睇到報導話有韓式三餸飯,但原來星期六、日無
結果買了個泡菜五花肉定食,跟配菜、飯

配菜同五花肉嘅泡菜汁都甜甜哋,越食越開胃

竟然食到底有生菜墊底,好似中式飯咁

門口似舊式茶餐廳,貼滿餐牌。
整齊有序,唔會睇到眼花😵‍💫😵
泡菜五花肉定食
泡菜五花肉定食
見到呢間韓式料理都好多人食,午市套餐$65-$108不等,已經包括左前菜,海帶湯,同定食,一於就試下!🍴海帶湯 (5/10)唔知點解海帶湯超重胡椒味,好似胡椒豬肚湯嘅味道,好辣好攻鼻,唔似韓國嘅海帶湯係鹹鹹地淡淡地😂🍴前菜 (7/10)薯仔,辣豆卜,辣嘅醃蘿蔔同油麥菜?勁得意日本食韓式餐廳都係泡菜豆芽,既然有豆卜同油麥菜真係融入咗香港文化😂薯仔甜甜地,辣豆卜唔係好辣鹹鹹地,辣嘅油麥菜好爽口,做得幾唔錯,仲可以免費添加一次。🍴 辣牛肉粉絲湯定食 $69 (7.5/10)超級足料嘅牛肉粉絲湯,既叫即整滾水咁熱,好燙嘴😂入面有肥牛,牛腩碎,翠玉瓜,洋蔥,一條條綠色嘅蔬菜,非常足料豐富,個湯唔辣,真係唔係好食到辣都食到😂鹹鹹地好香濃嘅牛肉味,撈飯真係幾好食,幾香口,飯正正常常,煮得啱啱好唔會太濕!推薦指數: 7.5/10中午60幾蚊真係幾抵食,飽肚味道都唔錯,不過好多人去食,冇乜服務可言,叫咗姐姐加水佢都唔記得🤣🤣不過係會再食嘅韓國嘢!
一於就試下!

🍴海帶湯 (5/10)

🍴前菜 (7/10)

🍴 辣牛肉粉絲湯定食 $69 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10
同事介紹呢間唔差 所以去咗試雖然係小店 但係都帶有期望豆腐辣湯成件事錯哂唔辣 成碗水咁完全唔知自己食緊乜泡菜煎餅呢個唔錯嘅 正常發揮雖然嗰湯都幾失望但係會俾多次機會試嘅至少嗰餅都幾好食
同事介紹呢間唔差 所以去咗試

呢個唔錯嘅 正常發揮

雖然嗰湯都幾失望
但係會俾多次機會試嘅
至少嗰餅都幾好食
[取賣自取系列🤨今晚懶得煮]偷懶餐單之選🤪唔好話我教壞人😈今晚唔想煮飯,係附近買左個定食,再加左之前個介紹過既韓式pizza 。韓味屋唔照近地鐵站,行兩三條街,但係就好近我樓下。✌🏻嗌咗個大醬肥牛煲定食($58)味道十足,直情見到有鯷魚嚟煲個湯👍🏻非常入味,係啲肥牛就真係肥左啲🥴仲有3種配菜送唔好睇小碗飯,返嚟分開可以有兩大碗飯然後再諗一諗返個價錢,咩都抵返晒啦😉再自己返到嚟搵個砂鍋熱一熱佢,熱辣辣咁食超級正👍🏻同喺舖頭即煮一樣推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️[韓味屋 (北角)]地點:北角七姊妹道100-104號地舖
[取賣自取系列🤨今晚懶得煮]

偷懶餐單之選🤪唔好話我教壞人😈

韓味屋唔照近地鐵站,行兩三條街,但係就好近我樓下。✌🏻

嗌咗個大醬肥牛煲定食($58)
仲有3種配菜送
唔好睇小碗飯,返嚟分開可以有兩大碗飯
然後再諗一諗返個價錢,咩都抵返晒啦😉

推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻
地點(10⭐️滿):7⭐️

[韓味屋 (北角)]
地點:北角七姊妹道100-104號地舖
2022-01-10 632 浏览
小編都是一個嗜肉之人,吃韓國菜大家可能想到的是燒肉或拌飯為多。這次去的韓國餐廳裝潢較舊,但絕對不輸給其他新開的韓國菜餐廳。點了一個特級牛仔骨使用韓式醬油烹調,有甜甜的味道十分開胃,牛仔骨沒有使用鬆肉粉,吃起來仍然很有咬口,不過油有點多,所以放牛下方的菜我沒有吃太多,只夾在旁的青瓜一起吃,一口牛加蔬菜的感覺回到韓國般。說太快忘了說天氣較凍,一進店店員便給一碗海帶湯,份外溫暖,加上湯加了胡椒,所以十分暖胃。相信大家也知道韓國偏向養身(除了公仔麵),所以他們提供的不是普通水,而是焗紅棗水,加分。然後說說他們的前菜,吃完可以再添的,而且種類挺多。有黑豆、泡菜、豆卜、芽菜、菠菜、薯仔,我覺得豆卜是Fusion 吧,有點像吃中菜,黑豆甜甜的不錯,其他都是正常口味,薯仔令我驚喜的是用糖在外塗完再焗,吃起來像煨番薯,不錯。最後是燒豬頸肉,說實話如果鍾意原味的朋友會較好,因為沒有調味齋燒,又沒有醬汁配搭,相對味道較單調。P.S. 同一條街有兩間都是他們開的

P.S. 同一條街有兩間都是他們開的
2021-12-30
  • 前菜
2021-07-11 1111 浏览
一路都喜歡嗌外賣唔洗自己煮、唔洗自己洗,實在係方便!哩間「韓味屋」已經開兩間分店!外賣亦都冇質疑 份量好足!刷個牙就送到屋企門口 啱啱好食得!😙😙😙😙😙😙
一路都喜歡嗌外賣
唔洗自己煮、唔洗自己洗,實在係方便!

哩間「韓味屋」已經開兩間分店!
外賣亦都冇質疑 份量好足!
刷個牙就送到屋企門口 啱啱好食得!
😙😙😙😙😙😙

2021-06-11 773 浏览
公司附近的韓式料理,雖然唔算得上好好食,但勝在方便同平。最愛它的泡菜豬肉蓋飯定食,韓式泡菜大愛啊!!它的豬肉是用上五花肉,好香,用來伴泡菜來炒真係好出色,師傳還會用上黑椒來炒,能提升辣味和另泡菜更濃味。定食會附上3款前菜,今天的是菠菜、薯仔和南瓜,他的前菜真係幾出式,薯仔和南瓜都好淋,菠菜更是必然的好味,外賣會送飲品添,$65好低食啊。
泡菜豬肉蓋飯定食
泡菜豬肉蓋飯定食
2021-06-08 513 浏览
次次想食韓國午餐,第一時間會諗起韓味屋。次次去到都full house ,今次早左小小到,岩岩仲有兩個位。又叫左我至愛嘅五花腩。肥瘦適中,咪道濃。食左今多次,仍然覺得好好味。岩岩知原來前菜可以免費fill 一次。以六十幾蚊嘅價錢,真係抵食。
2021-05-27
2021-01-24 1107 浏览
叫外賣回家吃都十分好味,泡菜煎餅做得十分用心,用料十足。各款配菜都好味道,令人想食完再食。最厲害既係石碢飯,連外賣都有飯焦味!!十分用心!一定會再食的韓國小店,疫情下請支持他們。
一定會再食的韓國小店,疫情下請支持他們。
  • 前菜
  • 石碢飯
  • 泡菜煎餅
2020-12-18 884 浏览
今日lunch 特登黎呢到食 座位唔多 但去食果陣都9成滿左 得番最後一張枱 叫左石鍋拌飯定食$67有前菜 泡菜 青瓜 同芽菜 仲有碗湯湯都幾好飲 泡菜應該辣辣地 食完飲湯覺得辣😂😂石鍋飯超正 有好多料 本身見唔到蛋撥開菜之後見到中間有粒 蛋 正個石鍋好熱 好多飯焦 拌完之後飯都有飯焦仲要超焦😂 好正 同埋菜 紅蘿蔔🥕 紫菜仲有其他菜肉都切到一條條咁 口感唔錯 滑滑地 同石鍋整熟佢有少少咬口 可能太熱 唔太食到系咩肉😂 不過成餐都好好味😋 值唔再食
石鍋拌飯定食$67
仲有其他菜肉都切到一條條咁
口感唔錯 滑滑地 同石鍋整熟佢有少少咬口
可能太熱 唔太食到系咩肉😂 不過成餐都好好味😋 值唔再食
2020-11-26 750 浏览
係鰂魚涌番工,平日都好中意黎韓味屋外賣自取做lunch🐥今日難得見唔多人排隊就決定同同事堂食👌🏼——————原來呢間環境都幾寛落都多位,坐得都算舒服既,我地等既時候侍應就叫我地落餐先,然後等左十五分鐘左右就入座~🍚🇰🇷泡菜豬肉蓋飯定食$65🇰🇷🍚 (7/10)一坐低佢地就上左小菜同湯比我地~小菜仲可以自己要求要咩🤓🤓我地最中意就係薯仔菠菜同泡菜,佢地仲有其他選擇例如芽菜、豆卜、海帶,味道都正宗嫁!湯我哋都幾中意飲,唔重味精,反而飲到鮮味👍🏻泡菜蓋飯5使5分鐘就上左菜,好快~~分量一如既往咁多😂我地幾個女仔次次都多到食唔曬。味道方面泡菜唔會過辣,豬肉就係半肥瘦既種類,除咗自己比較中意瘦肉之外個蓋飯味道係幾唔錯,泡菜汁仲好送飯,尤其是價錢唔貴,性價比都高🙆🏼‍♀️最後埋單發現原來仲免加一!咁就真係會再試堂食啦☺️☺️———————😋味道:7/10🤵🏻服務:7/10💰抵食:7.5/10⏳等候時間:15分鐘
——————

🍚🇰🇷泡菜豬肉蓋飯定食$65🇰🇷🍚 (7/10)

最後埋單發現原來仲免加一!咁就真係會再試堂食啦☺️☺️
———————
😋味道:7/10
🤵🏻服務:7/10
💰抵食:7.5/10
⏳等候時間:15分鐘
2020-11-25
2020-09-08 799 浏览
疫情關係成日嗌food panda, 想食韓國野既話首選一定係呢間~唔好搞錯第二間呀,因為北角有兩間韓味屋。🤣嗌咗海鮮蔥餅,非常足料,海鮮佈滿塊餅。雖然嗌外賣,但送到過嚟都仲係脆口~好大份~相當好食!另外點咗炆牛肋骨定食,個牛炆到好淋,好重牛味。個湯就唔係好濃味,但overall都好好食,撈飯食一流~每樣食物非常大份,兩個人嗌兩樣野都食唔曬,淨係叫個定食都夠兩個人食飽🤣好抵食呀!一定會再嗌👍👍

外卖送餐
2020-08-31 556 浏览
同朋友臨時相約的飯局~好少係北角食飯,完全唔知有咩好食結果選擇咗韓式廳餐,一入店舖已經見到唔少韓式裝飾感覺良好,喜愛👍🏻👍🏻味道不錯,食物送遞快價錢合理👍🏻👍🏻石鍋牛肉粉絲湯定食炒五花肉蓋飯定食
同朋友臨時相約的飯局~
好少係北角食飯,完全唔知有咩好食
結果選擇咗韓式廳餐,一入店舖已經見到唔少韓式裝飾
感覺良好,喜愛👍🏻👍🏻
味道不錯,食物送遞快

價錢合理👍🏻👍🏻

石鍋牛肉粉絲鍋

石鍋牛肉粉絲湯定食

炒五花肉蓋飯

炒五花肉蓋飯定食
石鍋牛肉粉絲鍋
炒五花肉蓋飯
2020-08-17 473 浏览
韓味屋其實係好早前已經留意到,但一路都未去試佢d湯飯係咪咁正。因為自己係好鍾意韓國野食,每年都會去韓國探朋友同去狂食野,所以返到黎香港對在港既韓國野食要求會較高。琴晚屋企人叫左佢既外賣黎食,咁我就試左一口湯同食左一塊泡菜餅,覺得味道唔錯就決左今日認真試下。我睇佢menu都有幾款湯飯,但最吸引我去試既係清麴醬湯,清麴醬比大醬個氣味濃好多,發酵味重好多(者係臭好多😂),但咸味冇咁重,清麴醬由於好大味唔係個個頂到,所以係香港都較難搵到黎食。除左清麴醬湯之外我重叫埋海鮮餅😋個湯黎到我一打開,嘩~~ 正呀~但唔夠臭,因為加左辣落去同埋我諗香港人真係未必頂得順個重臭味😂😂😂 個配菜依然都係咁多🤦🏻‍♀️ 個海鮮餅依然都係咁大個🤦🏻‍♀️ 樣樣都咁大份真係太過分啦~ 總括黎講,個湯有質素👍🏻 但個飯係普通本地米,如果係韓米就再正d, 個海鮮餅都唔錯,不過我個人鍾意食薄身d既,但不得不讚海鮮餅個個汁,好韓國既味道🇰🇷 d配菜款款都好味,尤其係個生泡菜,食得出係自己整既😋下次會試埋其他款既湯。終於俾我搵到間有質素,價錢可接受既韓國湯飯店啦~~ 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

下次會試埋其他款既湯。

海鮮蔥餅
2020-08-17
外卖送餐
午餐
海鮮蔥餅
2020-08-06 348 浏览
本身想食韓式炸雞先行過黎,但lunch set竟然冇唯有揀個堂食先正既石頭鍋飯,要等15分鐘俾佢熱個鍋,所先食住啲泡菜同飲碗勁重胡椒既海帶湯先。已經叫左少飯但份量都勁多,鋪滿生菜蘿蔔翠玉瓜冬菇絲芽菜牛肉同生蛋,撈埋韓式辣醬,等一等個底啲飯焦成形,呢個係食完會想再食既飯。#test_northpoint______________________________🏠韓味屋📍北角丹拿道60號地下D及E舖💵 HKD 69‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾ig : eatesterhk

#test_northpoint
🏠韓味屋