2022-09-11 22 浏览
味道:🌟🌟🌟🌟🌟❶溫泉蛋虎蝦芝士湯烏冬 $168芝士湯底 味道濃香同時一啲都唔膩🧀配上非常有嚼口嘅烏冬 掛汁同時又好味🫕至於主角虎蝦 虎蝦肉質肥厚 鮮味十足🦐仲有一隻呈半流心狀態嘅溫泉蛋🥚一吉落去 半熟嘅蛋黃隨即流出 蛋黃味濃郁又香🤟🏻 完全令整個菜式有所昇華❤️‍🔥❷三味山炸雞(辣醬、芥末醬、糖粉)$158由15隻單骨雞翼砌成炸雞山⛰️雞翼炸至金黃金 食落脆卜卜💛一碟炸雞有三隻味 簡直係可以一次過滿足晒你三個願望🤲🏻辣醬 係以自家製辣醬炮製而成 辣得嚟又帶啲甜味🌶️芥末醬 有一種香甜微嗆口感👄糖粉 同炸雞係意料地夾 甜甜咸咸好特別🍴❸韓川燒巨蠔(買二送一)原價$78/一隻個人超推薦呢個燒蠔🐚宜家仲做緊買二送一優惠 叫三隻嘅話平均$52一隻⚡生蠔表面鋪咗唔少嘅蒜蓉😈 食落口感滑溜 肥美又飽滿👻而且海水味唔重 蠔味十足 超juice🌟❹韓川菜包五花腩 $128五花腩肥瘦比例岩岩好🐖經過預先醃製 甜甜辣辣 食落相當惹味🐷另外仲加左少少嘅韓式秘製魔鬼辣醬 令辣度提高🇰🇷我哋食既時候可以用生菜包住五花腩、洋蔥、蒜頭🤫再加啲芥末醬同秘製醬汁😻食落層次豐富 滿滿嘅肉味與蒜味在口中爆發💋❺CASS啤酒 $
味道:🌟🌟🌟🌟🌟

❹韓川菜包五花腩 $128
五花腩肥瘦比例岩岩好🐖
經過預先醃製 甜甜辣辣 食落相當惹味🐷
另外仲加左少少嘅韓式秘製魔鬼辣醬 令辣度提高🇰🇷
我哋食既時候可以用生菜包住五花腩、洋蔥、蒜頭🤫
再加啲芥末醬同秘製醬汁😻
食落層次豐富 滿滿嘅肉味與蒜味在口中爆發💋

❺CASS啤酒 $45
CASS啤酒係韓國暢銷嘅啤酒品牌🍺
透過獨有嘅冷萃咖啡工藝製成🍻
飲落醇滑同時又清爽 係食韓國菜必備嘅飲品👅

2022-09-10 47 浏览
First try韓國金蠔位置於旺角鬧市的這間韓國菜,裝修是街頭風的設計,有塗鴉和霓虹燈作為裝飾。餐廳除了主打炸雞和石鍋飯等韓國菜外,竟然還有生蠔😳和韓式烹調的海鮮!🦪韓國金蠔(12隻)第一次來自韓國的生蠔,好大隻而且都幾肥幾厚,隻隻都好生鮮。我哋只係簡單落左少少檸檬汁調味。生蠔食落好creamy,海水唔重比較甜,有少少餘韻。🐷菜包五花腩份量十足的五花腩,仲有個小火爐令佢keep住暖~配有醬油,黃芥末,生蒜片和洋蔥🧅。五花腩有用孜然粉調味過,加上配料生菜,惹味之餘又無咩油膩感。🍗芝士熔岩單骨雞翼(15pcs)上枱嘅時候,店員會喺你面前倒一碗芝士汁,唔會令d雞翼浸得太耐而淋左~雞翼炸得好脆,有少少辣,加上邪惡芝士😈,好味!🎣韓式芝士蛋鰻魚蓋飯鰻魚味道都唔錯,有d厚度,味道又不會太濃。本來以為係比較濃味的石鍋飯,醬汁的調味又不會太過濃味,又有波菜粟米中和一下,每樣都配合得而,唔錯👍🏻馬格利米酒(6%)睇韓劇見過主角推介過,不過我都係第一次飲。相比果味米酒少甜一點,甜味自然一點。酒精味亦無燒酒咁濃烈,推介👍🏻
First try韓國金蠔

韓國金蠔

🦪韓國金蠔(12隻)

🐷菜包五花腩
芝士熔岩單骨雞翼

🍗芝士熔岩單骨雞翼(15pcs)
韓式溫泉蛋芝士鰻魚蓋飯

🎣韓式芝士蛋鰻魚蓋飯
馬格利米酒

馬格利米酒(6%)

韓國金蠔
芝士熔岩單骨雞翼
韓式溫泉蛋芝士鰻魚蓋飯
2022-09-07 19 浏览
女人街旁邊呢D鋪頭餐廳, 成日都轉手, 最近發現越轉越有質素好似今日呢間韓國野咁, 行入去已經覺得店舖有自己STYLE, 好多細節details野食方面, 選擇都好多, MENU有用心設計過, 連擺盤都好靚!溫泉蛋虎蝦芝士湯烏冬  $98拉~~~絲烏冬, 濃濃既芝士味, 但係唔會好漏韓川菜包五花腩 $128呢個又靚又好食, 個醬好出色, 肉味濃又唔會太肥包埋菜食就完美韓國金蠔 (12 pcs) $298蠔味海水味都比較啖, 口感CREAMY芝士牛油燒帶(2隻)  $88咁大隻都係88蚊2隻!! 成隻都係帶子, 完全冇任何多餘既配料, 爽韓國米酒  $100呢個第一次飲, 幾好味

溫泉蛋虎蝦芝士湯烏冬  $98
拉~~~絲烏冬, 濃濃既芝士味, 但係唔會好漏

韓川菜包五花腩 $128
呢個又靚又好食, 個醬好出色, 肉味濃又唔會太肥
包埋菜食就完美

韓國金蠔 (12 pcs) $298
蠔味海水味都比較啖, 口感CREAMY

芝士牛油燒帶(2隻)  $88

韓國米酒  $100
呢個第一次飲, 幾好味
2022-09-06 23 浏览
估你晤到女人街開左好多少店 呢間打卡 食物質素 性價比超高 又一人氣店❤️精選法國No.2 法國生蠔🦪$298好鮮味呀,海水味重,隻隻都大大隻,無蠔殻👍🏻鮮味十足,抵食!❤️三味山炸雞(辣醬、芥末醬、糖粉)$158好有驚喜,用左開邊雞翼炸到好開胃,加埋辣醬、芥末醬、糖粉 好惹味,估晤到可以禁夾✅必食❤️韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯$98鰻魚肥美,原個石鍋上,熱辣辣 有菠菜 泡菜 又有拌飯夠 撈埋一齊食好惹味 又有勁厚重芝士係面,做到拉芝效果 爽 必食!❤️真露焗蜆$118第一次食 甜甜地 好香牛油同蒜蓉味 蜆分量夠晒多 鮮甜 用韓國粉絲做底 索晒啲汁 正呀韓川 (旺角)旺角通菜街27號地下

❤️精選法國No.2 法國生蠔🦪$298

❤️三味山炸雞(辣醬、芥末醬、糖粉)$158

❤️韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯$98

❤️真露焗蜆$118

韓川 (旺角)
旺角通菜街27號地下
  • 真露焗蜆
無論係平日定係假日,旺角通菜街兩邊係小編覓食嘅穩世嘅美食天堂,呢晚喺無咩期望嘅疲倦晚上約左另一半開餐。估唔到無論係環境、服務、食物款式定係味道都驚喜醒神😋👍QR code 落單,店員主動推介米酒、招牌燒物及炸雞,餐廳環境緊貼韓風,紫藍紅霓虹燈加街頭噴畫,播放背景音樂,Sofa 椅等用餐舒適👍🦪韓川燒巨蠔(買一送一) $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必點話明係燒巨蠔真心堅👍 買一送一$39 隻,必點嘅原因係因為調味落足功夫,可以選擇香辣燒或蒜香燒2款口味,我地揀左後者,事實係兩隻蠔真心超巨型🤤,睇相見到炸雞size 放埋一齊就知乜料😂燒熟嘅蠔肉可以keep 到咁嘅size肥美,好掂👍調味方面,蒜茸粒超多勁惹味,加埋秘製香辣令成件事完滿極致👏真露焗蜆 $118推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 叫吧😆粒粒大隻蜆肉新鮮無沙,肉質鮮甜,加左少量韓國真露酒味飄香,韓式粉絲舖底,粉絲吸收蜆肉嘅鮮味,兩人好快清哂成盤😋三味山炸雞(辣醬、芥末醬、糖粉) $158推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸雞控叫!15隻炸單骨雞翼有三款口味,三種醬粉一齊混集於雞翼當中,糖粉在最底,多了份酸甜味,令整個炸雞開胃又惹味。即叫即炸,熱辣辣脆卜卜保留肉汁,正!韓

無論係平日定係假日,
旺角通菜街兩邊係小編覓食嘅穩世嘅美食天堂,
呢晚喺無咩期望嘅疲倦晚上約左另一半開餐。
估唔到無論係環境、服務、食物款式定係味道都驚喜醒神😋👍

QR code 落單,店員主動推介米酒、招牌燒物及炸雞
餐廳環境緊貼韓風,紫藍紅霓虹燈加街頭噴畫,
播放背景音樂,Sofa 椅等用餐舒適👍

🦪韓川燒巨蠔(買一送一) $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必點
話明係燒巨蠔真心堅👍 買一送一$39 隻,
必點嘅原因係因為調味落足功夫,
可以選擇香辣燒或蒜香燒2款口味,
我地揀左後者,事實係兩隻蠔真心超巨型🤤,
睇相見到炸雞size 放埋一齊就知乜料😂
燒熟嘅蠔肉可以keep 到咁嘅size肥美,好掂👍
調味方面,蒜茸粒超多勁惹味,
加埋秘製香辣令成件事完滿極致👏

真露焗蜆 $118
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 叫吧😆
粒粒大隻蜆肉新鮮無沙,
肉質鮮甜,加左少量韓國真露酒味飄香,
韓式粉絲舖底,粉絲吸收蜆肉嘅鮮味,兩人好快清哂成盤😋

三味山炸雞(辣醬、芥末醬、糖粉) $158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸雞控叫!
15隻炸單骨雞翼有三款口味,
三種醬粉一齊混集於雞翼當中,
糖粉在最底,多了份酸甜味,
令整個炸雞開胃又惹味。
即叫即炸,熱辣辣脆卜卜保留肉汁,正!

韓川燒肉拼盤(豬,牛,雞) $178
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️壓軸主菜
驚喜主菜出場!
石燒爐下有蠟燭保溫,
保持三款肉款嘅溫度令你可以慢慢食,
誠意提供四種配料及醬汁,
有洋蔥、蒜片、芥末醬及醬油味,
有剪刀可以隨心剪開肉件包入生菜,
代入返韓國旅行嘅體驗原來話咁易🎉

韓國馬格利米酒$100
韓國(蘋果味)特飲 $18
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢款馬格利米酒要多謝店員推介,
最好笑係原來小編屋企雪櫃長放左支未飲,
細心放入酒壺裝盛,飲左之後愛上左🥳 兩個人飲哂一支歡欣醉意離開~
整體極為推薦比情侶、同事、朋友靜靜咁嘆餐韓國茶,
味道同份量都唔會令人失望,下次Encore再來食生蠔。
✅韓川都好耐冇去旺角 發現好多餐廳都面目全非了~今次就介紹一間係女人街新開既韓國菜~平日夜晚黎到都幾多人食啊!🔆CoCollos N3 (法國) 生蠔 12隻 $298估唔到韓國餐廳都有生蠔食!有韓國或者法國生蠔選擇😚12隻都差唔多大小 size好平均~有一兩隻食落係比較重海水味 會咸左少少其他都唔會太濃海水味 配埋檸檬同辣醬 更突顯生蠔既味道🤣🔆三味山炸雞 (辣醬, 芥末醬, 糖粉) $158呢個山炸雞其實係炸單骨雞翼 容易食又入味😍Total有成15隻咁多😆 總共有三款唔同既醬以為啲醬會分開三邊 但其實啲醬係疊加上去的🤣最底層係糖粉 食落好似話梅粉咁 酸酸甜甜幾特別中間會係芥末醬 係蜜糖芥末醬 所以甜甜地配炸雞都好夾!最上層就係辣醬 係100%還原韓國辣醬既味道酸甜得黎又唔會太辣👍🏻雞翼方面係即叫即炸 熱辣辣脆卜卜😚外層既炸粉唔厚 又可以鎖到內裏既肉汁~🔆芝士牛油燒帶子(2隻) $88呢到既串燒,燒物都好出名 食到辣既我當然要加埋魔鬼辣醬😈帶子燒得好靚 唔會燒到乾哂冇肉汁面層佈滿溶咗既芝士同魔鬼辣醬😈😈食落又冇想像中咁辣🤣🤣但真係加左之後昇華左個味道 好好食!🔆韓川菜包五
✅韓川
都好耐冇去旺角 發現好多餐廳都面目全非了~
今次就介紹一間係女人街新開既韓國菜~
平日夜晚黎到都幾多人食啊!

🔆CoCollos N3 (法國) 生蠔 12隻 $298
估唔到韓國餐廳都有生蠔食!有韓國或者法國生蠔選擇😚
12隻都差唔多大小 size好平均~
有一兩隻食落係比較重海水味 會咸左少少
其他都唔會太濃海水味 配埋檸檬同辣醬 更突顯生蠔既味道🤣

🔆三味山炸雞 (辣醬, 芥末醬, 糖粉) $158
呢個山炸雞其實係炸單骨雞翼 容易食又入味😍
Total有成15隻咁多😆 總共有三款唔同既醬
以為啲醬會分開三邊 但其實啲醬係疊加上去的🤣
最底層係糖粉 食落好似話梅粉咁 酸酸甜甜幾特別
中間會係芥末醬 係蜜糖芥末醬 所以甜甜地配炸雞都好夾!
最上層就係辣醬 係100%還原韓國辣醬既味道
酸甜得黎又唔會太辣👍🏻
雞翼方面係即叫即炸 熱辣辣脆卜卜😚
外層既炸粉唔厚 又可以鎖到內裏既肉汁~

🔆芝士牛油燒帶子(2隻) $88
呢到既串燒,燒物都好出名
食到辣既我當然要加埋魔鬼辣醬😈
帶子燒得好靚 唔會燒到乾哂冇肉汁
面層佈滿溶咗既芝士同魔鬼辣醬😈😈
食落又冇想像中咁辣🤣🤣但真係加左之後昇華左個味道 好好食!

🔆韓川菜包五花腩 $128

味道: 7.5/10
賣相: 7/10

地址: 旺角通菜街27號地下
2022-08-31 43 浏览
呢間係旺角嘅餐廳外表普通,但係估唔到好有內涵,好高質素,好似去咗韓國咁呢個係單骨雞翼,總共有15隻,每一隻都沾滿醬汁,好嘢味!佢上碟嘅時候都覺得幾澎湃,因為都幾高㗎呢個係第二個主菜燒肉拼盤,有豬有牛有雞,任君選擇。上碟嘅時候啲肉已經熟咗,但都一直擺喺個火爐上邊燒住~豬就係豬腩,因為上碟嘅時候已經係熟嘅,所以豬嘅油膩其實已經燒走,食落口好脆!當然你可以加埋其他配料~例如蘿蔔芥辣蒜片,然後再用生菜夾住,完全就係韓國嘅風味!呢個係石頭鍋飯,但係超級多餡料、超級多芝士,仲有隻溫泉蛋,佢都幾多鰻魚,入邊仲有其他菜類,整體來講就係好好味嘅飯最後係好多台都有嗌嘅生蠔,但呢一個生蠔係非一般嘅大,大概係一隻美國大雞蛋咁大 ,上邊有勁多勁多蒜蓉,好正好好味,而且佢係即刻燒,所以熱辣辣食完咁多嘢最後就飲過啤酒

例如蘿蔔芥辣蒜片,然後再用生菜夾住,完全就係韓國嘅風味!

食完咁多嘢最後就飲過啤酒
  • 韓式芝士溫泉蛋縵魚蓋飯
  • 韓川燒巨蠔
  • 三味山炸雞
  • 韓川烧肉拼盤
2022-08-30 26 浏览
街坊系列 – 韓川 💚------------------------------環境: 位於旺角鬧市中💡霓虹燈招牌極搶眼驟眼睇好似有點點去左弘大夜市小店既感覺🥰座位好多又闊落,坐得舒服😝岩哂一班朋友聚餐衛生良好,都會用返消毒劑清楚🤗可以食得安心------------------------------食物: 韓川菜包五花腩 ($128) 🥓店員極力推薦小編要配佢地新出既秘製魔鬼辣醬🫢可以揀辣度,決定試一試個小辣😈睇睇係咁值得推薦魔鬼辣醬醃到五花腩入哂味😋好香好惹味,食到停唔到鐵板上菜,保持細心火熱住五花腩😍幾時都係最佳口感韓川燒巨蠔 – 蒜香燒 ($78 – 買一送一) 🦪真係小編私心推薦🤪買一送一真係唔可以唔食返2隻隻隻都係手掌咁大隻😮可以揀香辣燒或者蒜香燒2款香蒜超多超惹味🧄食落都仲係非常鮮甜,蠔肉仲好飽滿韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯 ($98) 🍚燒到非常高溫既石頭鍋🔥一路加熱住米飯同海量既芝士上枱既一刻🧀芝士既香氣已經不斷咁衝擊住小編既味感仲有大量既泡菜同好厚切既鰻魚🤤整體味道混和得幾夾唔會因為芝士多而感到滯,有齊甜酸辣鹹😋層次感滿分真露焗蜆 ($118) 🐚份量好多,仲有埋粉
街坊系列 – 韓川 💚

環境: 位於旺角鬧市中💡霓虹燈招牌極搶眼
驟眼睇好似有點點去左弘大夜市小店既感覺🥰
座位好多又闊落,坐得舒服😝岩哂一班朋友聚餐
衛生良好,都會用返消毒劑清楚🤗可以食得安心

食物: 韓川菜包五花腩 ($128) 🥓

店員極力推薦小編要配佢地新出既秘製魔鬼辣醬🫢
可以揀辣度,決定試一試個小辣😈睇睇係咁值得推薦
魔鬼辣醬醃到五花腩入哂味😋好香好惹味,食到停唔到
鐵板上菜,保持細心火熱住五花腩😍幾時都係最佳口感

韓川燒巨蠔 – 蒜香燒 ($78 – 買一送一) 🦪

真係小編私心推薦🤪買一送一真係唔可以唔食返2隻
隻隻都係手掌咁大隻😮可以揀香辣燒或者蒜香燒2款
香蒜超多超惹味🧄食落都仲係非常鮮甜,蠔肉仲好飽滿

韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯 ($98) 🍚

燒到非常高溫既石頭鍋🔥一路加熱住米飯同海量既芝士
上枱既一刻🧀芝士既香氣已經不斷咁衝擊住小編既味感
仲有大量既泡菜同好厚切既鰻魚🤤整體味道混和得幾夾
唔會因為芝士多而感到滯,有齊甜酸辣鹹😋層次感滿分

真露焗蜆 ($118) 🐚

份量好多,仲有埋粉絲底🥳岩哂一班朋友Happy Share
味道正常,酒味唔會太濃😆蜆肉新鮮無沙,食食下就成碟食哂

韓國米酒 - 白葡萄味 ($100) 🍶

白葡萄味好香🍇糖度較高,酒味輕柔,適合大眾口味
就算唔係好飲得酒既朋友都可以一試😋飲得好舒服
服務: 店員好有禮貌🤗服務都極為殷勤
上米酒時更主動提出幫忙斟酒💁🏻‍♀️極好態度
有介紹餐牌同優惠👍🏻雖然比較忙,但都做得好足

環境: 8 /10
食物: 8 /10
服務: 8.5 /10

地址: 旺角通菜街27號地下
人均消費: $ 200 - $ 400
某日嚟到女人街覓食見到餐廳門口有霓虹燈 就比佢吸引住餐廳座位都幾多 當日平日夜晚去都坐到就嚟full最好book定位先!-🦪精選法國no.2生蠔(12隻) 💰$298一放上枱勁大盤勁吸睛❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀啲蠔都好大隻多肉 食落唔腥 夠新鮮 價錢都算幾抵食!每人6隻啱啱好-🥩韓川燒肉拼盤(牛、豬、雞) 💰$178呢個價錢食曬三款肉性價比都幾高!三塊肉都幾大舊 而且肉質鮮嫩燒肉上菜時已經燒好 唔洗怕自己燒得唔好食有個爐暖住啲肉 可以慢慢食唔怕好快凍曬~另外配上韓式秘製魔鬼辣醬 辣得都幾過癮😽-🍸真露焗蜆 💰$118第一次試用真露整嘅焗蜆 蜆肉帶有微微酒香但放心啲酒味唔會好濃而最重要係啲蜆肉冇沙!底下嘅粉絲吸晒所有精華 口感較彈牙😗-🍗三味山炸雞 💰$158炸雞係單骨雞翼 大約有7隻雞翼嘅份量炸雞炸得皮脆肉嫩 仲保留到少少肉汁😋面頭有辣醬、芥末醬、糖粉個人幾鍾意啲糖粉中和辣味~-🍻CASS啤酒6枝 💰$150除番開平均$25枝 都幾抵飲個人覺得呢隻啤酒比較甜少少 女仔都唔會抗拒😗
某日嚟到女人街覓食
見到餐廳門口有霓虹燈 就比佢吸引住
餐廳座位都幾多 當日平日夜晚去都坐到就嚟full
最好book定位先!

🦪精選法國no.2生蠔(12隻) 💰$298
一放上枱勁大盤勁吸睛❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀
啲蠔都好大隻多肉 食落唔腥 夠新鮮
價錢都算幾抵食!每人6隻啱啱好
精選法國no.2生蠔

🥩韓川燒肉拼盤(牛、豬、雞) 💰$178
呢個價錢食曬三款肉性價比都幾高!
三塊肉都幾大舊 而且肉質鮮嫩
燒肉上菜時已經燒好 唔洗怕自己燒得唔好食
有個爐暖住啲肉 可以慢慢食唔怕好快凍曬~
另外配上韓式秘製魔鬼辣醬 辣得都幾過癮😽
韓川燒肉拼盤

🍸真露焗蜆 💰$118
第一次試用真露整嘅焗蜆 蜆肉帶有微微酒香
但放心啲酒味唔會好濃
而最重要係啲蜆肉冇沙!
底下嘅粉絲吸晒所有精華 口感較彈牙😗

🍗三味山炸雞 💰$158
炸雞係單骨雞翼 大約有7隻雞翼嘅份量
炸雞炸得皮脆肉嫩 仲保留到少少肉汁😋
面頭有辣醬、芥末醬、糖粉
個人幾鍾意啲糖粉中和辣味~
三味山炸雞

韓川燒肉拼盤
三味山炸雞
CASS啤酒6枝
2022-08-25 73 浏览
我自己本身幾鍾意韓國野食,尤其係炸雞同韓式粉絲!今次嚟到呢間仲有生蠔食,真係不得了😻✨芝士熔岩炸雞 - 好邪惡,睇住佢淋d熱溶芝士上個炸雞,d雞其實係單骨雞翼,疊高高好吸睛,仲有個加分位係就算凍左d芝士都唔會漿埋一舊👍✨精選時令生蠔 - 好耐冇食生蠔喇,12隻兩人share好滿足,食到海水味,蠔肉幾新鮮🤩✨韓川菜包五花腩 - 我地叫左小辣,又真係幾過癮,佢下面有火燒住保温,另外仲俾左生蒜片,洋蔥片,燒汁同芥末醬用來夾生菜食,有菜balance下冇咁辣😜✨真露焗蜆 - 蜆肉幾入味,仲有粉絲都好正,好香牛油蒜蓉味😻✨韓國米酒白葡萄味 - 米酒我大愛,因為甜甜地好易入口,餐廳仲好有氣氛,幫我地到入韓式酒壺同酒碗,好地道😂

韓國米酒白葡萄味

韓國米酒白葡萄味
2022-08-20 42 浏览
同朋友去咗旺角行街,朋友話通菜街裏面嗰條巷仔好多明星,所以我同朋友去試下,入咗一間好有韓風嘅韓國餐廳😉叫咗個三味單骨炸雞,韓式芝士溫泉蛋鰻魚鍋飯,韓川燒巨🦪,菜包五花腩,另外仲叫咗支米酒😋啤啤佢😊✌🏻🥹三味單骨雞翼當中包括有韓國辣醬,芥末醬同糖粉,平時小編都好鍾意食單骨雞翼,餐廳炸得好脆身,愈食就停唔到口☺️韓川燒巨🦪,而家做緊買一送一,再配上肥仔魔鬼辣醬,辣得好過癮,喜歡食辣嘅朋友,可以挑戰下😜,重點,隻蠔真係好大隻😝,上面除咗立命之外,仲有好多蒜蓉同蔥當然唔少得叫佢哋店舖最出名嘅菜包五花腩,五花腩三大條,再用生菜包住腩肉同蒜頭🧄,五花腩有個煎pan 同🔥keep warm,所以keep住都係暖最後,有石頭鍋飯,我哋今次叫咗配鰻魚,仲要有邪惡嘅芝士,如果食得辣嘅朋友在可以挑戰枱面上嘅韓式辣椒拌飯醬,鰻魚都好厚身,食完之後真係飽到上心口最後韓國瑪嘉烈米酒,好容易入口,而且酒嘅含量都好低,飲完之後,仲可以行到直線🤣

*呢一站旺角*😋韓國馬格利米酒 (8.5/10)*外觀唔會好吸引,但米酒好香米味,飲上黎帶有甜甜嘅味道,又同時帶有輕微奶味和微微的酸,十分順口*酒精濃度只有 6%,裝在銅碗裡,感覺特別豪邁,但都唔洗擔心一下就喝醉,非常適合女生或唔係好飲得嘅人飲用😍精選時令生蠔12隻(9/10)*生蠔海水味濃郁,無腥味*本身已經好鮮甜,加埋檸檬汁鮮味就出晒嚟啦,唔洗蘸雞尾酒醬都得😋韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯(8.5/10)*上枱時熱辣辣,石頭鍋保溫非常好*配料包括泡菜、菠菜、蘿蔔等,配上韓式辣醬,再加上流心溫泉蛋及拉絲芝士,撈埋個飯,再再加鰻魚一齊食,個口要大啲先可以一啖食得晒,真係又豐富滿足又好食😋韓式生菜包五花腩(韓式秘製魔鬼辣醬小辣)(8.5/10)香味撲鼻*五花腩灑上辣椒粉、香草、孜然粉等調味料,五彩繽紛色彩豐富,令人口水直流*五花腩叫左小辣,感覺係譚仔10小辣容易入口,如果鍾意食辣嘅朋友就要叫中辣以上啦*生菜好清爽,加埋原本就唔係好油膩嘅五花腩,配上生蒜、洋蔥、芥末汁或燒汁,食落好滋味*上菜時會有個火爐熱住啲五花腩,服務員又會準備鉗及鉸剪,方便顧客食用😋三味山炸雞(辣醬、芥末醬及糖粉)(8/10)
*呢一站旺角*
😋韓國馬格利米酒 (8.5/10)
😍精選時令生蠔12隻(9/10)
*生蠔海水味濃郁,無腥味
😋韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯(8.5/10)
*上枱時熱辣辣,石頭鍋保溫非常好
😋韓式生菜包五花腩(韓式秘製魔鬼辣醬小辣)(8.5/10)
香味撲鼻
😋三味山炸雞(辣醬、芥末醬及糖粉)(8/10)
炸雞嘅份量唔少,有15件單骨雞翼,而每件嘅size都唔細
*所有醬汁或粉都包圍住單骨炸雞翼:韓式甜辣醬微微辣,味道好豐富;芥末醬將雞翼美味升級;糖粉令雞翼添上一層薄薄嘅甜味

• 精選時令生蠔
2022-08-16 41 浏览
間唔中都會想食下韓國菜, 除左去尖沙咀出名既韓國街, 發現旺角都有質素高既韓國餐廳係值得推介既!韓川係近期人氣店, 平日晚市都座無虛席~ 餐廳播住Kpop 韓風氣氛不錯~餐牌上既食物種類豐富~ 首先我地係被生蠔同燒蠔吸引~ 最後我地揀左比較惹味既韓川燒巨蠔, 蠔肉大過掌心,非常多汁, 重口味既我地仲加左蒜蓉, 食落更香口!當晚燒巨蠔仲有買一送一優惠~ 好抵食!食韓國菜唔少得要食烤肉, 呢晚食到既韓川菜包五花腩就令我地夠晒滿意!喜好辣既不妨選擇辣度, 因為餐廳既韓式秘製魔鬼辣醬係可以令肉味昇華!五花腩上枱時已燒得恰好, 肉味香得撲鼻, 外脆帶微微焦香油香, 五花腩肉半肥瘦, 肉質軟腍之餘又唔怕肥~我地仲好喜歡用生菜包住五花腩肉片, 連同附上既蒜片、洋蔥、燒烤汁、黃芥茉一齊食, 又有另一番味道層次豐富感~仲有個小火爐載住三大塊五花腩, 慢慢嘆都唔怕腩肉會變凍呀食烤肉當然唔少得要伴酒~ 我地所揀既韓國米酒(白香桃味) 連平時不好酒既食客都會欣賞, 香甜既酒味好易入口平時食開日本菜多數都會揀清酒煮蜆, 而韓國菜既真露焗蜆都係第一次食!焗蜆份量非常多, 大約有二十餘隻, 蜆肉有微微酒香, 而粉絲

餐牌上既食物種類豐富~ 首先我地係被生蠔同燒蠔吸引~
韓川燒巨蠔配蒜蓉

當晚燒巨蠔仲有買一送一優惠~ 好抵食!

真露焗蜆
焗蜆份量非常多, 大約有二十餘隻, 蜆肉有微微酒香, 而粉絲底基乎係精華既所在, 彈牙之餘, 真露味好出眾!
韓式芝士溫泉蛋鰻魚蓋
見餐廳有多款韓式蓋飯供應, 我地就點了芝士溫泉蛋鰻魚蓋飯~
用左傳統既韓國拌飯底, 再加上香濃芝士、半熟柔滑既溫泉蛋、多汁既大塊鰻魚, 好滿足!

2022-08-15
2022-08-16 28 浏览
今晚去左同事介紹位於旺角嘅#韓川 ,佢說生蠔新鮮美味,氣氛又好,令到我都要即時約個知己,去食個晚餐至得。門面用上霓虹燈很易搵,裝修得很精緻,坐得又夠舒適,讚👍。首先點左生蠔🦪一打先,擺盤好靚令人心心眼,蠔味濃郁入口爽滑,超級正又creamy, 感覺好新鮮,加了檸檬汁同醬汁一併食更提鮮,真係唔錯啊👍。真露焗蜆🥘,蜆肉洗得夠乾淨,一啲沙都冇,蜆肉有淡淡的酒香又唔會太過濃郁,底下仲有韓國粉絲鋪底,推介!韓式芝士溫泉蛋🍳鰻魚蓋飯,在肥美的鰻魚鋪上了好多芝士,中間有些菠菜、粟米粒同蘿蔔粒,仲有隻溫泉蛋,加埋燒汁全部撈埋一併食,無啦啦就食晒成碗飯,超級滿足☺️。🥩🥓韓川燒肉拼盤有牛、雞同埋豬肉,一次過可食到3款肉類,韓式秘製魔鬼辣醬超級正啊,配上洋蔥🧅、燒汁、蒜粒同生菜,卷住一併食,滋味無窮,而且有個爐熱住, 好溫馨喎。配合韓國白提子米酒🍺🍺一路飲一路食,超級爽呀☺️👍。
去食個晚餐至得。
門面用上霓虹燈很易搵,裝修得很精緻,坐得又夠舒適,讚👍。

配合韓國白提子米酒🍺🍺一路飲一路食,超級爽呀☺️👍。
2022-08-15
2022-08-15 187 浏览
🌃 餐廳係韓國菜餐廳, 走韓國夜市風格, 用射燈及霓虹燈牌方式裝飾, 同埋空間感寬闊 , 如果好多人嚟食都得, 有一張勁大張嘅L型座位, 好似開party咁。 .🌃 MENU價錢都算合理, 而最吸引小編係198蚊有一打生蠔, 相信餐廳以生蠔優惠再招徠。.🍽 以下為二人份量,人均消費三百幾.🦪 精選時令生蠔一打💲 198👉 198蚊有一打12隻真係好抵食, 但本身明明係韓國餐廳, 就咁影食物好似去咗食西餐咁樣🤣, size雖然唔係好大隻, 但每隻都幾鮮甜, 再加埋檸檬汁同雞尾醬汁, 滿足感大提升。.🐄 牛肋骨湯配白飯💲 88👉 牛骨湯呈乳白色, 感覺好濃郁, 牛肋肉都煮得幾淋, 牛肉味幾濃, 個底仲有粉絲添。.🥘 鰻魚石鍋拌飯💲 88👉 鰻魚有一大片, 同埋都好厚肉, 加上撈埋其他韓式前菜配料, 非常之滿足。.🐄 鹽燒牛肋骨💲 188👉 牛肋骨有兩大塊, 本身已經烤熟, 不過餐廳非常之貼心, 有一個保溫板作保溫, 仲提供咗較剪, 比你逐塊剪黎食, 同埋提供咗一盤嘅生菜, 同埋蔥蒜番茄配料, 加埋韓式燒肉汁同埋芥末醬包黎食, 個感覺好似食緊泰式生菜包咁樣, 呢個配搭都幾創新。.🍻 韓國米酒

🍽 以下為二人份量,人均消費三百幾
🦪 精選時令生蠔一打

🐄 鹽燒牛肋骨
💲 188

🍻 韓國米酒白葡萄味
💲 100
👉 呢個非常之易入口, 酒精含量得3%,唔似飲緊酒咁樣, 感覺飲緊白提子汁, 都幾適合平時唔飲開酒嘅人。

另外一開始餐廳附送韓式前菜兩小碟。
🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 以韓式餐廳黎講, 呢間都幾創新, 以韓式做主題, 再混合唔同國家嘅特色元素, 估唔到咁多種配搭加埋 都幾好食, 當然最吸引就係生蠔拼盤, 如果唔食生蠔嘅話仲有韓式燒蠔選擇。
📍 韓川 @hanchuanbbq
旺角通菜街27號地下
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。