2014-12-30 4035 浏览
旺角,作為平日與朋友的聚腳點,可算得上香港其中一個最多東西吃的地方。但平日到旺角,每一間餐廳都極繁忙,每每吃完晚飯後,都會 "被趕走",希望騰出空檯,可以讓更多的客入進內吃飯。無疑地,對於以上想法,覺得毫不奇怪。但當要與朋友聊天時,都要另找甜品聚腳點,令一餐晚飯的費用大增,所以原本打算便宜一點都變得昂貴起來。正當如此,筆者與朋友吃飯,就建議到風月堂吃,一方面可以聊天聊得比較長的時間,二來地點方便,鄰近地鐵站。餐廳的位置挺不錯的,就在旺角中心對面,唯一不好的是要行樓梯上兩層,體能差一點點的都會覺得十分累。在門口拿飛後,等了十五分鐘左右,終於叫到我們的號碼。今次分別店了兩個意粉,首先為白汁煙三文魚意粉。先點評份量: (作為一個男生,不太足夠,但還可以)味道: 不錯 挺好,一直很怕意粉會很咸,但是這個意粉都不會調太多的味道,亦不會腥,所以不錯。之後來的是炒意粉,有不同的菇加上荀及黃椒炒成。份量: 足夠味道: 不錯,不同的菇夾起來,有一種清新的感覺,亦十分香口。但唯一不好的是放太多油,令整碟意粉的底變得很油膩,如果廚師省一點油會更好。在舒服的環境下聊一個多小時天,這樣的下班生活,令忘記自己身在

今次分別店了兩個意粉,首先為白汁煙三文魚意粉。
先點評份量: (作為一個男生,不太足夠,但還可以)
之後來的是炒意粉,有不同的菇加上荀及黃椒炒成。
份量: 足夠
在舒服的環境下聊一個多小時天,這樣的下班生活,令忘記自己身在繁忙的地方,旺角。如果想聊天或坐比較長的朋友,可以來風月堂。但如果只是追求快餐的人,不太建議。
2014-12-14 3872 浏览
又食風月堂啦!依間餐廳真係從來無令過我哋失望。 set lunch真係好吸引先食個飯前開胃沙律!份量絕對唔少,個芥末蜜糖汁好惹味。天使麵並唔係一樣咁容易整嘅食物,有啲餐廳會整到好似炒米粉甘,但佢地控制得唔錯,麵條軟硬適中,夠乾身。鴨胸同蝦亦有水準。食豬排最怕就係鞋,但佢地處理得好好, 豬扒煎得非常鬆軟,魚柳亦煎得好香,無雪味。薯角都煎得好香口。不得不提招牌甜品,當然無令我哋失望!麵包+沙律+主菜+餐飲+甜品=完美嘅週六午餐

先食個飯前開胃沙律!份量絕對唔少,個芥末蜜糖汁好惹味。

大蝦鴨胸天使麵( $88)

香煎豬扒配龍利柳($98)

不得不提招牌甜品,當然無令我哋失望!

麵包+沙律+主菜+餐飲+甜品=完美嘅週六午餐

2014-12-13
大蝦鴨胸天使麵( $88)
香煎豬扒配龍利柳($98)
2014-12-10 3235 浏览
同事生日去旺角風月堂食Lunch,他們只有一張大枱,所以派一個人去攞位先,可借他們要我們過半數人方可入座,結果我地7個人迫入一張已有6個人坐的10人長枱。佢地餐廳有5個 Lunch Set。其中頭盤我揀『香橙雞柳雜菜沙律』,味道很啖口,適合不喜歡沙律醬及黑醋的朋友吃。主菜揀『燒紐西蘭羊扒伴扒帶子配香草燒汁』羊扒我要十成熟,個樣好靚即刻就食忘了影相,2件小羊扒一D都唔蘇,帶仔就好細粒,可能食左羊扒食唔到帶子鮮味。甜品揀『朱古力雪糕伴窩夫』,雪糕好濃朱古力味,最後一杯檸茶結尾。下次有機會再去就試下同事食的『芒果雪糕伴窩夫』,佢話好有芒果味還有少少芒果肉,值得一試。另一同事話『豆腐味雪糕伴窩夫』就馬馬地不值一試。食滿300元用citibank 信用咭結賬可有9折優惠。如果成日去食就負擔唔起。

,最後一杯檸茶結尾。
,值得一試。另一同事話『豆腐味雪糕伴窩夫』就馬馬地不值一試

朱古力雪糕伴窩夫
2014-12-09
庆祝纪念
生日
用餐优惠
信用卡優惠
朱古力雪糕伴窩夫
2014-10-09 3785 浏览
風月堂在我心目中主打是甜品, 跟朋友慶生, 他選擇了風月堂, 因為我們一樣喜歡食waffle。可惜風月堂食店只餘旺角一間, 鑽石山是洋菓子BAR、佐敦那間是新開的。我們即興決定去食, 沒有訂座, 地點就大約在旺角中心對面, 都十分方便。2樓全層, 位子都頗多, 所以完全不用等位, 係旺角的確少見。裝修已跟以前的大不同, 已沒有整體白色的牆和擺設, 取而代之就是輕鬆cafe風格, 可以好relax、無拘無束享受晚餐, 不用趕上旺角繁忙的節奏。紫色卡位座, 走新潮風格路線。而另一邊就是另一種風格, 十分多元化。海撒沙津: 菜幾新鮮, 不過醬汁調得過鹹, 有點喧賓奪主。芒果三文魚青瓜紙米卷: 有點越南style, 芒果好甜帶出三文魚觧味, 青瓜好爽口, 清新的頭盤選擇。 辣肉腸pizza: 薄批脆得像食餅乾一樣, 上面充滿芝士、辣肉腸、紅椒等等份量十足, 不過我個人較喜歡食厚批及較juicy的薄餅。我認為甜品menu比正餐的menu多及吸引....所以我們正餐只點少許, 留位子給甜品。當然要點較classic waffle - 原味及玉桂味, 比較起來, 玉桂waffle較香, 配上生果 (

海撒沙津: 菜幾新鮮, 不過醬汁調得過鹹, 有點喧賓奪主。
海撒沙津
芒果三文魚青瓜卷
辣肉腸PIZZA
當然要點較classic waffle - 原味及玉桂味, 比較起來, 玉桂waffle較香, 配上生果 (有些生果好酸) 、雪糕、cream 是絕配!!! 我們都食得津津有味, 但如果可以再熱點上檯就更好。
原味及玉桂味waffle
另一個雜果waffle, 兩小塊waffle夾著cream及生果, 賣相一流。但不是太熱扣了少少數, 我會覺得前者waffle味道較好。
什果waffle
2014-09-13
原味及玉桂味waffle
2014-09-22 3223 浏览
前幾日同朋友約左去風月堂食野,雖然無訂位,但係都唔係等左好耐就有位。叫左一個漢堡,超大份,兩個人食都夠,味道都唔錯,生菜超脆,啲醬汁都好多,不過不失,不過因為太大份,好難拎住成個飽就甘食。另外都叫左兩個甜品,個人覺得呢度啲甜品都算係大杯,大家share黎食都會飽,甜度都適中,生果都好甜好新鮮,我覺得唔錯,值得一試。
2014-08-20 3799 浏览
晚上旺角二人晚餐,風月堂自己未試過!朋友介紹話好味!上去唔使等位!店員帶我們到二人位放低餐牌!地方光猛乾淨,和式木傢俬裝修!客人多都唔太嘈,環境坐得好舒服,兩個人價偈幾好!叫咗:澳洲肉眼扒--配燒汁,肉眼扒有啲韌!(平時肉眼肉質應該偏淋)雖然肉味都夠!燒汁香口好味!配菜都肯花心思!蕃茄仔有用香草碎焗過!西蘭花爽脆,薯條粗身,外脆內軟,唔點茄汁都夠味!漢堡包--一上菜已經覺得好大份,餡料好多,基本上無可能就咁咬來食(我唔係櫻桃小咀)要分開一層層食!唔夠攞起個包食咁爽,生菜爽脆,蕃茄新鮮多汁!半溶芝士包住牛肉!牛肉漢堡厚身唔乾,有小小肉汁!薯條都係粗身,近似薯角!好味!服務令人舒服!需要服務時就有店員注意到,但又唔會令人覺得騷擾!店員勤快!唔會趕客!旺角舒服食一餐,仲可以傾下偈嘅餐廳真難得!

叫咗:

旺角舒服食一餐,仲可以傾下偈嘅餐廳真難得!
2014-08-18
2014-07-17 4247 浏览
一直都有留意到朋友的FACEBOOK都有POST到風月堂的相,吸引到我的思緒去食,吸引之處在於除了有正餐,小食之外,還有我極愛的甜品。薑汁黑豚肉簿餅、蟹籽三文魚忌廉意粉:薑汁本身就都幾好,但反而主角黑豚肉有點失色,不太夠嫰,肉質較實,所以令到薄餅的好味程度減半:蟹籽三文魚忌廉意粉,賣相已經夠,味道一定穩定,平平無奇:到最後點了一個甜品拼盤雜錦,每款驟眼看都好吸引,每款都不同口味,但唯一比較不好的地方,就係每款都一定出現好多忌廉,比較有點消化不來,有種很 “流”的味道。第一次食係唔夠既,之後要食甜品,實會諗起呢間先,貪佢地有多款的選擇,下一次一定會試雪糕窩夫。
甜品拼盤雜錦
薄餅同意粉
2014-07-17
甜品拼盤雜錦
薄餅同意粉
2014-07-13 3523 浏览
第一次食風月堂係食銅鑼灣店,而家銅鑼灣店已結業,剩下旺角一間,感到有啲可惜。風月堂依然保持佢嘅位置特色- 樓上店,要行樓梯。為左餐美味嘅午餐,做下餐前運動又有咩所謂。旺角依間比銅記迫,好彩侍應比多張矮枱仔俾我地擺野。叫左兩個lunch set, 各$98. 麵包係熱嘅,都算鬆軟,幾好。 個沙津份量都幾多,配上芒果幾清新!煮得夠淋,但食唔到紅酒味,未算佳作。薯角只係輕微煎過,所以唔脆,比較鍾意食炸薯角,雖然依個煮法較健康。三文魚煎得剛剛好,仲帶點滑,讚!至於個雞,照燒汁味道幾好,雞亦唔鞋,不錯!仲有多個沙津,真健康。小朋友最愛嘅fruitpunch xd。對!我地仲好有童心,夜晚就睇toy story 哈哈!! 甜品必定係風月堂一個亮點!美味waffle配上自選口味嘅雪糕,完美!衷心希望旺角店會做得住,最近聽到大戶屋尖沙咀店14號結業,只可嘆香港好餐廳愈來愈少。。。

2014-07-12
  • 燒三文魚照燒雞定食
  • Waffle
2014-06-15 3321 浏览
今年生日寶貝們約左我去一個好靚的地方慶祝~一向我地都中意早出活動,所以約定食個午飯諗住早15分鐘去到攞位,去到餐廳門口居然仲未開~~~只差少少,行街唔係,企喺到等又唔係咁LIKE~最後都係企喺到等~一夠鐘就上去,我地可以話係第一批有誠意的客人~唔知有冇優惠呢~ HAHA一坐底~服務員放下清水餐牌就行開了~有絕對的空間可慢慢諗~打開餐牌一睇~好多款式~湯沙律主菜飲品甜品樣樣都有~賣相非常吸引!我地點左鷄翼,菜沙律,海鮮炒麵豬肉波菜卷,公司三文治同埋佢個招牌雪糕窩芙菜沙律 – 上枱時賣相好靚~放得好有心機~菜款好多,加上橄欖油做汁同零碎的蒜粒同花生粒,清新刺激開胃,鷄翼 – 連隨伴碟,賣相唔錯,可惜鷄翼本身細隻又乾身,好似整定放左好耐,再拎返出黎灯熱,淋上少少汁就就,no good海鮮炒麵 – 噢~個樣意外地唔靚~熱就夠熱了~感覺就好似路邊豉油王小炒, 海鮮料唔夠顯眼,炒得有少少油膩,食少少就覺得要收手..豬肉波菜卷 – 好精緻的小卷物,,做法巧手而且擺得好睇~入口夠熱,外面燶燶地,入面淋淋地~整體黎講唔錯~!公司三文治 – 除左加左D薯條薯角做伴碟,擺得靚靚之外,就同茶記冇咩分別,每樣配
今年生日寶貝們約左我去一個好靚的地方慶祝~
一向我地都中意早出活動,所以約定食個午飯
諗住早15分鐘去到攞位,去到餐廳門口居然仲未開~~~
一坐底~服務員放下清水餐牌就行開了~有絕對的空間可慢慢諗~
公司三文治 – 除左加左D薯條薯角做伴碟,擺得靚靚之外,就同茶記冇咩分別,每樣配料都係薄上,蛋皮火腿同芝士,各輕輕一片,一D都唔吸引,反而欣賞佢有三種唔同的蔬菜,青瓜蕃茄同生菜的配搭,多元化又清新,唔知係咪做起太耐先拎出黎的關係,原先可能會脆脆的麵包皮都已經淋了~
招牌雪糕窩芙 – 對唔係自家制的雪糕唔會抱丈的期望,
窩芙一切就知唔係即做~又淋又韌有少少食人失望,招牌菜嘛??
整體黎講都唔會覺得太差~只係如果舖頭係用靚靚甜品起家~精緻的擺設係唔可以缺少!
成個甜品的賣相夠靚,令人睇落會好開心就夠~
之後再點左杯特飲,玫瑰乜乜特飲,清香中帶點清甜,唔會話甜得好過份~值得’安哥’~!
總括黎講..簡簡單單價廉物美~坐得又舒服!唔錯的KILL TIME 談心好地方~!
题外话/补充资料: 店舖的洗手間設備當唔錯~~女的有兩格, ,算係乾淨又唔算好寛落! 男的不清楚 前去時要經少少廚房重地,所以地上有D水積,要小心地滑!
2014-02-13
庆祝纪念
生日
2014-06-11 2761 浏览
以前同女朋友食過幾間唔同的風月堂,最有印象就係佢個好靚餐牌,攪到我地每一次都有選擇困難症。一個TOP SHOT影曬所有飲品,非常震撼,自己就未試過在其他舖頭見到呢種相。而家銅鑼灣同葵芳都結左業,旺角都CLOSE埋,好彩佢開番一間,最慘就係換左個餐牌,無以前咁多款式。必定要叫當然係佢個「凍咖啡」啦,呢個味道無失到準,非常之香。「三文魚蟹籽忌廉意粉」:唔記得影相,賣相麻麻,不過都OK好食。「薑汁黑豚肉薄餅」:都幾好食,但唔太特別。「紅豆抹茶窩夫」:唔會太甜,WAFFLE好香,水準之作。總分:72/100(值得幫襯)總括黎講食物水準OKAY,但總係覺得比以前差左少少。甜品比較出色,拍拖又或者黎食下午茶會比較合心水。推介:紅豆抹茶窩夫
凍咖啡
「薑汁黑豚肉薄餅」:都幾好食,但唔太特別。
薑汁黑豚肉薄餅
「紅豆抹茶窩夫」:唔會太甜,WAFFLE好香,水準之作。
紅豆抹茶窩夫
總分:72/100(值得幫襯)
推介:紅豆抹茶窩夫
2014-06-05
紅豆抹茶窩夫
2014-06-01 2522 浏览
明明好多卡位, 但唔俾人坐, 搞到d食客坐咪一堆. 到食完, 仲係大把吉既卡位.叫左個公司三文治, 同一般茶餐廳貨色一樣, 但就收近一百蚊價錢, 一D 都唔值..食物普通, 不值呢個價錢. 甜品又得堆Cream,生果得幾片. 侍應掛住吹水, 有無諗過會影响顧客

侍應掛住吹水, 有無諗過會影响顧客

2014-05-02
2014-05-15 2617 浏览
以前風月堂未搬之前真係不得了,勁多人等位,不過搬左黎旺中就此情不再,少人左好多,唔知係咪啲人唔知搬左黎呢度,次次我黎都零等位,如果我係老細真係見財化水,悔不當初。講返食物,其實水準都keep到,點左一個意大利海鮮燴飯,朋友喜歡它是茄汁底,酸酸甜甜很開胃,飯不太淋不太硬,加入洋蔥粒一齊炒,很香口,口感亦不錯,但叫價$198就有點貴,海鮮只得一隻蝦,一隻青口,帶子同魚塊,未免太小家。反而甜品有驚喜,點左個芒果香蕉卷配雪糕,份量很足,芒果肉鮮甜帶酸,香蕉味香,加上甜甜既cream 真係酸酸甜甜食得不停口,吸引!
2014-05-15 2072 浏览
唔覺唔覺得返旺角一間風月堂,好可惜! 一直覺得佢好好食同賣相吸引 今次主要過黎食甜品: 芒果香蕉班戟,芒果和香蕉比例中肯,兩個味都食得出,好香甜,卷埋忌廉和蛋皮,口感GOOD! 紅豆綠茶雪山,外表已靚到不得了,先切開一半,入面有綠茶雪糕,極LIKE! 個底有士多啤梨脆脆,好特別呀,面頭就係綠茶CREAM和紅豆蓉,整體全部材料係非常夾,好好味!
唔覺唔覺得返旺角一間風月堂,好可惜!
一直覺得佢好好食同賣相吸引

今次主要過黎食甜品:

2014-05-02 2045 浏览
我鐘意食風月堂係因為唔算貴,但又飽又濃味  之前想再回一回佢.. 舊址無左我仲以為佢執左後來肥仔話佢搬左搵.. 就來一試啦~可能無咩人知佢搬左..  我覺得鋪頭都無咩人我地坐卡位..  但一路成好唔舒服..  個頭項有成三四支射燈.. 勁刺眼..都唔知係咪策略來架..  想啲人快啲走叫餐時間------------------------------食咩都好..  一定要食沙律先XD但我麻麻地個汁..  柚子既酸.. 我唔好牛仔桔~  好味原先想食牛脷.. 但想食多啲.. 就叫左個拼盤可惜唔好食..  可幸係我唔係全部都係牛脷濃味菠菜!!! 亦無菠菜既怪味XD唔知乜鬼野三文治..  唔好食黑松露唔知咩天使麵第一次叫.. 有驚喜..好好味!!  推介推介帶子野菌燴意大利飯!!我會食風月堂都係為左佢咋!!!整體來講.. 都好食..  但相對舊鋪..  啲味真係差啲因為這呢篇野.. 走左去睇.. 原來風月堂 執下執下就得番呢間啦..  爭氣勒~
我鐘意食風月堂係因為唔算貴,但又飽又濃味

之前想再回一回佢.. 舊址無左我仲以為佢執左
後來肥仔話佢搬左搵.. 就來一試啦~

可能無咩人知佢搬左..  我覺得鋪頭都無咩人
我地坐卡位..  但一路成好唔舒服..
個頭項有成三四支射燈.. 勁刺眼..
都唔知係咪策略來架..  想啲人快啲走

濃味菠菜!!! 亦無菠菜既怪味XD
唔知乜鬼野三文治..  唔好食
黑松露唔知咩天使麵
第一次叫.. 有驚喜..好好味!!  推介推介
帶子野菌燴意大利飯!!
我會食風月堂都係為左佢咋!!!
整體來講.. 都好食..  但相對舊鋪..  啲味真係差啲
因為這呢篇野.. 走左去睇.. 原來風月堂 執下執下
就得番呢間啦..  爭氣勒~
2014-04-13
用餐优惠
信用卡優惠
2014-04-14 1867 浏览
同朋友3點幾上去,唔算多人,環境靜得黎又幾靚,個度有好多特色書俾人免費拎黎睇!當然同朋友上黎梗係食下野傾下計啦!我地覺得正價menu樣樣野都不便宜,所以唯有選擇下午茶餐!我揀左白汁Parma ham菠菜意大利麵,朋友揀了煙三文魚芝士薄餅,兩者都好好味!前者食完成碟都唔覺漏,可能有菠菜中和左個油膩感,Parma ham唔知靚唔靚,但食落香得黎唔咸,而朋友那個薄餅好脆,好多煙三文魚餡,但個人比較喜歡厚身薄餅,如果可以選擇會更好!$78這個價我覺得略嫌貴了點,如果$60還可以!因為份量唔算多!唯有味道疊夠吧!咖啡杯碟好靚,花花紋,喝得人心曠神怡!味道不錯,但可以更濃!加完奶咖啡味減少左,朋友那杯fruit punch我估不錯吧,佢飲哂,但好細杯啊!跟住同朋友見到個dessert menu,個d甜品靚到呢,好似全部都同你招手,好想叫哂啊,但朋友有d飽,唯有叫個小小焦糖窩夫!窩夫薄薄地,脆脆地,上面淋上焦糖漿,伴雲尼拿雪糕!好好味!隔離有少少暖暖地既蘋果菠蘿粒,我估係想令到食既人唔會覺得咁甜,幾貼心!可以再試!

可以再試!
2014-04-13