2008-05-15 43 浏览
上星期六,我地打完波去陳漢記食完飯想搵糖水食,見附近新開2間甜品店,我地見陳漢記隔離果間好似好有特色,但店舖太細,而且店內已爆滿,要排隊,終於我地放棄等,下次來試. 見隔離"飯後甜品"門口有個女人仔介紹自己有好多特色甜品,我地就終於入左去試, 我地就叫店員極力推介甜品, 我地叫了 "什果楊枝甘露" "芒果腸粉" "情迷朱古力" " ""??奶凍"(忘記名稱) "什果楊枝甘露" 除生果好外, 所為楊枝甘露簡直不知所為, 希BB, 好似奶水, 一D芒果味都無, 祇有 "芒果雪糕味". "芒果腸粉: 腸粉皮真是好滑, 但芒果好少好細條, 好似半個芒果都無, 唔低食. "情迷朱古力", 個名好似好特別, 原來祇是用雪糕玩野, 配大菜唔似大菜既物體,又係味, 好差. "??奶凍"不值一提, 有我最怕既奶蘇味,似過左期.我地好後悔入左去, 又話好有特色, 入到去見MENU 其實好少產品, 原來所為特色祇是用外來買既雪糕左撈右撈, 好無特色又貴又唔低食. 要食雪糕, 不如去D雪糕專門店食.呢間野我地已列入 BAD LIST, 以後唔會再幫襯.

"??奶凍"不值一提, 有我最怕既奶蘇味,似過左期.
呢間野我地已列入 BAD LIST, 以後唔會再幫襯.

2008-05-03 62 浏览
3月26號同男朋友嚟食架喇, 見店員落力介紹就入去試啦....店子不大但整齊..大部份甜品有相片睇, 我地按店員推介, order左兩款,咖啡雪糕軟凍 - 好鍾意軟凍既口感, 好滑而咖啡味雪糕好香, 成個甜品好夾好好味芒果班戟 - 足料, 一般水準整體嚟講招乎好, 食物水準唔錯...希望可以一路keep住
芒果班戟 - 足料, 一般水準
整體嚟講招乎好, 食物水準唔錯...希望可以一路keep住
$25 (宵夜)
  • 軟凍
2008-04-15 14 浏览
上星期天和朋友來了試試這家看來是新開的甜品小店。店子沒有甚麼裝修,只在牆上貼上了各式甜品的照片。看看餐牌,除了各式的中西甜品外,也有幾款小食。朋友有一點餓,就要了一個小食(司華力腸配薯條$18)和兩個甜品(芒果腸粉$22和士多啤梨奶凍配雪糕$28-後者本來有個較美的名字但忘記了!)兩款甜品先到。芒果腸粉即是以椰汁做的皮,包著新鮮芒果肉。要$22一份,老實說實在是吃功夫的,因為芒果肉的份量大約只有一個大芒果的一半。但要用又滑又薄的椰汁皮包著,又真的不易。之前在其他地方吃過這味,這裡的椰汁皮又真的做得比較好。士多啤梨奶凍配雪糕的奶凍是偏軟的,相信是比其他地方下得較少魚膠粉,也較對口味。奶凍的質地也很滑,但士多啤梨味不太明顯。伴碟的士多啤梨雖細,但頗甜。見店子有哈根大師的雪糕出售,天真的以為這個甜品的也可能是,但相信只是牛奶公司。司華力腸配薯條上桌時熱騰騰的,而且是吃完了兩款甜品也要等了一等才到,的確是即叫即做的。司華力腸有別於一般茶餐廳用煎的,而是用炸的。腸肉質地較散,味道有別於一般的司華力腸,實在不知來頭,但對味就可以了。薯條是波浪薯條,正正常常。食物味道不能說突出,但看得出店子的心思。

食物味道不能說突出,但看得出店子的心思。相比起同區經常人山人海的彩虹,這裡可讚得多。服務也是十分的好。當天樓面只有一位女待者,她介紹甜品時態度親切,不會有壓迫感。甜品上桌時又會介紹食法(當然是否理會又另作別論)。經過的話一定會再試試其他甜品