2018-08-21 324 浏览
平日晚飯時段去食 食物擺盤造型冇以前咁精緻 但味道冇大問題環境污糟 大陸遊客好多樓面態度差 問佢拎menu睇佢答:冇menu喎 要等其他客睇完先有 等唔係問題 但態度係咪可以好d想落單時叫侍應過黎扮睇唔到 成班唔願做咁樣 上菜就pat落枱
平日晚飯時段去食
等唔係問題 但態度係咪可以好d
想落單時叫侍應過黎扮睇唔到
成班唔願做咁樣 上菜就pat落枱

2018-08-15 595 浏览
今日晏就特登過海,因為約左舊同事,多人特別難約!呢到既點心系行可愛+fusion路線有豬仔,雞仔,外貌好得意,好岩打卡!環境好靚,用既餐具都好新式,價錢就中位啦~會再黎同朋友聚餐!
今日晏就特登過海,因為約左舊同事,多人特別難約!
呢到既點心系行可愛+fusion路線

有豬仔,雞仔,外貌好得意,好岩打卡!
2018-08-14 403 浏览
服務勁差 啲經理級以為自己好巴閉 做你既大陸人生意啦 狗也不_呀依間野 啲野真係好難食 得個流沙包叫做幾好食 其他全部唔掂 個燒賣真係好難食 下午茶時間去又好多野都冇 又貴 都唔明點解咁多人讚
2018-08-08 387 浏览
我同朋友很耐無見想聚舊,之前去過朗豪坊分店都不錯,今次去尖沙咀就出事,叫職員落單當你透明,整間餐廳態度很差,野食亦不熱,絕對不會再去,已經是平日lunch 都咁様。
2018-08-05 703 浏览
飲茶梗係中國文化之一啦。好多外國朋友黎香港都鐘意食番幾籠點心,歎杯靚茶。愈來愈多餐廳都新潮化啦,已經唔洗出去同人爭點心車。坐定定就有食物送到你面前,而且設計仲多左一份時尚感。好多點心賣相精緻,殺死菲林好吸睛!炸蝦餃子即係炸蝦角,超級彈牙而且即叫即炸,入口都會盪傷脷般外皮脆,而且蝦肉多汁,正春卷唔油膩好重要入面餡料多,各式各樣增添口感四川口水雞呢度嘅雞肉係用雞脾肉切片所以一啲骨都冇,食起嚟非常方便。不過最好味嘅係旁邊嘅乾辣椒片,我覺得仲麻辣味嘅麻就有,辣味可以再多啲。紅油抄手雲吞大大粒, 肉餡將雲吞塞得滿滿的!豬仔叉燒包唔知係唔係因為要事先搓定,擺左好耐,所以食起嚟比較乾,餡就無問題。流沙奶黃包真係做到餡噴出嚟嘅效果,所以就知道佢嘅奶黃係流心嘅,非常滿意。星洲炒河粉吵得非常惹味,而且材料豐富,有蝦臘腸同雞蛋芽菜。比起傳統茶樓,呢類型新穎嘅點心店,真係俘虜少女心,定必再光臨。

炸蝦餃子
即係炸蝦角,超級彈牙
而且即叫即炸,入口都會盪傷脷般
外皮脆,而且蝦肉多汁,正

春卷
唔油膩好重要
入面餡料多,各式各樣增添口感

四川口水雞
呢度嘅雞肉係用雞脾肉切片所以一啲骨都冇,食起嚟非常方便。

紅油抄手
雲吞大大粒, 肉餡將雲吞塞得滿滿的!

豬仔叉燒包

流沙奶黃包

星洲炒河粉
吵得非常惹味,而且材料豐富,有蝦臘腸同雞蛋芽菜。

2018-07-23 855 浏览
又嚟尖沙咀揾食,今日一行四人,訂咗七點,去到已經坐滿好多人☺坐低就叫侍應落飲品先,味道幾好,good 🍹🍹我地點咗小食拼盤,賣相精美😋點心就叫咗蝦饺,流奶包,春卷,味道唔錯,最重要夠熱👍疏菜揀了羽衣金蘭,健康又好味🙌最後叫埋揚枝甘露甜品同出煙蛋蛋,好有趣ps...服務員有禮貌快手,環境好
坐低就叫侍應落飲品先,味道幾好,good 🍹🍹
我地點咗小食拼盤,賣相精美😋
點心就叫咗蝦饺,流奶包,春卷,味道唔錯,最重要夠熱👍
疏菜揀了羽衣金蘭,健康又好味🙌
最後叫埋揚枝甘露甜品同出煙蛋蛋,好有趣

ps...服務員有禮貌快手,環境好
2018-07-22
  • 睇住流奶
  • 羽衣甘蘭
2018-07-18 511 浏览
姊妹難得約食飯,想搵間可以坐耐啲慢慢吹水,佢就推薦咗呢間,食物的賣相同味道還可以,分量較少,我那天吃的也沒有中伏,味道嘗可,總體感覺稍貴,不過去打卡一嘗也未常不可
2018-07-14 463 浏览
今日同女友再次來吃晚餐,星期五喎,所以一早係網上訂了枱,七點來到餐廳已經好多人,服務員安排我地坐低,然後叫了茶先再慢慢揀野食☺今日點咗新既綠色包包,賣相好得意,味道幾好😋跟住叫咗朱仔包包,小食鸡C粉皮同埋炒飯...上菜都好快,最後叫埋甜品加特飲就飽飽🤗ps...見好多人叫特飲所以試吓,幾好飲👍👍整體環境同食物服務都好好,但人多自然比較嘈咗d😂最後埋單用某指定信用卡仲有折扣優惠😎
今日點咗新既綠色包包,賣相好得意,味道幾好😋
ps...見好多人叫特飲所以試吓,幾好飲👍👍
整體環境同食物服務都好好,但人多自然比較嘈咗d😂

最後埋單用某指定信用卡仲有折扣優惠😎
2018-07-13 281 浏览
D嘢雖然好食但完全冇service...D waiters 同 waitresses近乎睇你唔到, 食完d碟冇人收, 冇茶又唔識冲茶. 冷氣又唔冷. 下次都係去返香港嗰間好d
2018-07-10 357 浏览
我想試這間 飲茶 已經很久了。機會終於來了,有朋友從北京來探我,於是我就訂左 飲茶。我跟友人每人點左一杯飲料,我點左豆漿,很creamy,沒有很甜,非常好。 另外,我們點左四個菜式:鳥鳳梨酥,流沙包,黃金豆 和 彩色茄子。 黃金豆 和 彩色茄子 都好食!茄子是酸酸的味道。黃金豆的外層是炸蛋黃,好香好好吃! 返而鳥鳳梨酥和流沙包的味道比較普通,但賣相是可愛的,給相機吃就好了😂😂點心既價錢來講,是比較高的,平均$50一個點心!CP值沒那麼高🤷🏻‍♀️4個素食加兩杯飲料,每人要$179。最後,我發現我們沒有點任何肉類😂

2018-07-09
  • 七彩茄子
2018-07-09 275 浏览
小妹這兩三年光顧了YUM CHA近十次,而第一次到訪﹑令我食過番尋味的,正是尖沙咀分店!難得與舊同學相聚,就選這間飲啖茶食個包吧! 被安排就座後,很自然望望眼前的餐具,發覺有點油膩,打算用枱上的紙巾抹抹,驚覺紙巾也有污蹟…只好找侍應換另一set餐具。夏日炎炎,我們點了合時令的橙棍冬瓜,冰涼的冬瓜配以香甜橙汁,消暑一流~ 當然必點招牌點心睇住流奶 ,不負其signature dim sum之名,包點熱呼呼,輕輕一咬,流沙餡料即破皮而傾,讚! 至於大雞春卷及蟹籽燒賣不過不失,而叉燒腸粉的腸粉略嫌過厚…… 上湯時令菜的菜洗得不夠乾淨…… 小妹不是吹毛求疵,只是YUM CHA吸引我的是其創新精神,她定價比傳統酒樓高,其衛生程度也要好好把關,期望她不忘初心,保持誠意啊!💪💪

只好找侍應換另一set餐具。

夏日炎炎,我們點了合時令的
橙棍冬瓜
,冰涼的冬瓜配以香甜橙汁,消暑一流~

當然必點招牌點心

至於
大雞春卷
蟹籽燒賣
不過不失,而
叉燒腸粉
的腸粉略嫌過厚……

上湯時令菜
的菜洗得不夠乾淨……

2018-07-08 264 浏览
有某個apps做優惠,如果4,5點食有5折。之前見過呢間d點心咁cute cute !!難得搶到5折,緊係要試下啦上到去,空間感好大,好多位置,唔滿,好多員工放飯中。員工都不太理我地,不過都不要緊,可以慢慢坐慢慢chill…我地吃咁多樣,竟然係個紅油炒手最吸引...點心就好一般,如果正價食,真係太貴了🙈不過影相就真係一流😅😅
有某個apps做優惠,如果4,5點食有5折。

2018-07-08 425 浏览
這間尖沙咀的飲茶是位於THEONE對面的酒店若是酒店的住客在此可享8折宏觀店內其實大部份都是外國人他們對於這種特式點心十分好奇看到不少在自拍/拍照我叫了一個非常抵食的小食拼盤雞絲拉皮、皮蛋豆腐、流口雞雞絲拉皮麻醬味很濃郁 像常吃的腸粉皮蛋豆腐擺碟得很精美用匙羹吃的時候好易弄散不知廚師是如何放成這樣流口水雞之前在旺角也吃過一點也不辣的 像凍品之類再叫了籠 — 一籠八戒其實就是叉燒包當日不知為何十分奇怪店內的匙羹不足夠供應我叫了兩次才有人拿但他們說只有一隻可能未清洗好吧過了一會兒 有鐵匙羹給我若食開的都知道,匙羹是跟碗是一套的
這間尖沙咀的飲茶是位於THEONE對面的酒店
若是酒店的住客在此可享8折
宏觀店內其實大部份都是外國人
他們對於這種特式點心十分好奇
看到不少在自拍/拍照

我叫了一個非常抵食的小食拼盤
雞絲拉皮、皮蛋豆腐、流口雞

雞絲拉皮

我叫了兩次才有人拿
但他們說只有一隻
可能未清洗好吧
過了一會兒 有鐵匙羹給我
若食開的都知道,匙羹是跟碗是一套的
2018-06-13
2018-07-05 174 浏览
As far as the food goes, it is cute for photos. However, the service is awful. The staff are unfriendly, and inflexible. I live in HK so I know service can be brusque but this was different to cultural differences. The tableware was also dirty. Very disappointed with this restaurant.
2018-07-02 736 浏览
.睇住流奶 ($49)咁鍾意流沙包嘅我 點可以唔黎試下飲茶嘅造型奶黃流沙包😋😋 (個樣真係好漏打😂)食落同平時流沙包冇咩分別 又未出色到有起沙不過夠熱所以篤開時真係有奶黃流出黎👍🏻.一籠八戒 ($49)呢三隻小豬其實係叉燒包黎相比新式八戒叉燒包 我都係鍾意傳統多啲首先個包相對鬆一啲 一個包可以放嘅餡料又多啲同埋平時嘅叉燒粒大啲所以如果唔係為造型唔係貪得意就食返平日嘅叉燒包啦😆.干媽蘿蔔 ($59)見到個名好似好惹味好辣咁 就嗌左望落個樣都唔錯 好似炒得好乾身咁但食落就覺得唔係想像中好食一黎啲蒜辣味唔入啲蘿蔔 二黎個皮太油又炒得唔乾唯一欣賞嘅係切蓮藕嘅功夫 都炸得幾香脆但整體。。唔係嗰回事
睇住流奶 ($49)
食落同平時流沙包冇咩分別 又未出色到有起沙
不過夠熱所以篤開時真係有奶黃流出黎👍🏻
睇住流奶

一籠八戒 ($49)
呢三隻小豬其實係叉燒包黎
相比新式八戒叉燒包 我都係鍾意傳統多啲
首先個包相對鬆一啲 一個包可以放嘅餡料又多啲
同埋平時嘅叉燒粒大啲
所以如果唔係為造型唔係貪得意
就食返平日嘅叉燒包啦😆
一籠八戒

干媽蘿蔔 ($59)
見到個名好似好惹味好辣咁 就嗌左
望落個樣都唔錯 好似炒得好乾身咁
但食落就覺得唔係想像中好食
一黎啲蒜辣味唔入啲蘿蔔 二黎個皮太油又炒得唔乾
唯一欣賞嘅係切蓮藕嘅功夫 都炸得幾香脆
但整體。。唔係嗰回事
干媽蘿蔔