2023-05-11 808 浏览
買咗4打生餃,分別係西洋菜、芹菜、蝦仁韭黃、芝士蘑菇蕃茄牛肉。啲餃子粒粒都非常飽滿,雖然價錢貴咗啲啲,但係質素搭救,一分價錢一分貨👍🏻平時晚餐食灣_碼_ 嗰啲要食15隻先夠,但係呢間食8隻已經feel到飽四隻味我自己都十分喜歡,特別係西洋菜,好有驚喜,入面啲餡料好新鮮,好多西洋菜。蝦仁韭菜都係,蝦仁夠爽口同埋韭黃味濃郁。唯獨係芝士蕃茄牛肉,芝士味唔夠,不過餡料入面嘅蘑菇同洋蔥口感食落好夾好特別。希望可以keep住水準👍🏻

蝦仁韭菜都係,蝦仁夠爽口同埋韭黃味濃郁。

希望可以keep住水準👍🏻

外卖送餐
街市旁的餃子店,鋪面雖不起眼,而且內裏簡陋較不討好,但其實內有乾坤餃子同川味小菜款多,亦有麵食可供選擇。星期日下午茶時段嚟,裏面約有6-7張枱,容納人數唔多,將近坐滿,大部分為街坊食客。是日叫咗兩個茶餐A $41(5隻蒸/煎餃、3款手工小菜、湯/飲品)望到個Menu好驚訝,第一次見一個餐可以試3款小菜🙈🙈於是叫咗兩個餐,試多幾款😋餃子方面,叫咗蒸番茄蘑菇牛肉餃,好似將個肉醬意粉塞喺餃子入面😂😂味道唔算好夾,但好有趣。另一款叫咗煎芝士洋蔥豬肉餃,呢款好好味,不過洋蔥味重過芝士,就咁叫洋蔥豬肉餃會好啲😅至於小菜,叫咗牛展、麻辣手撕雞、水晶淆肉、豆腐、糖心蛋同醉蛋。肉類小菜同豆腐幾好味,蛋就普通。呢個價錢食到咁多小菜,真係冇得彈。最後飲品,嗌咗魚湯。有魚味,唔知點解仲飲到魚蛋味😂不過略為淡口少少,有種到喉唔到肺嘅感覺。總結,一上枱餃子大大粒、好飽滿,煎餃會好食過蒸餃,值得一試☺️☺️

餃子同川味小菜款多,亦有麵食可供選擇。

是日叫咗兩個茶餐A $41
(5隻蒸/煎餃、3款手工小菜、湯/飲品)

手工小菜
餃子
手工小菜
餃子
2023-05-03 407 浏览
自己一個食乜好呢?碌碌🦘🦘外賣平台 先最後揀左呢間 餃子爺爺🥟餃子配擔擔麵🍜🦐🦐鮮蝦韮王湯餃餃子應該係自家製嘅睇落餃子嘅形狀 粒粒都唔同樣😅不過相同嘅係: 粒粒都好大粒!好飽滿!🤩食得出蝦仁嘅新鮮 彈牙韮王都唔會煮得太老 依然爽口😎🍜🍜擔擔麵好香濃嘅醬 味道辣辣地 有小小花生味🥜麵質係屬於淋身果種嘅上海麵外送都唔會淋到一pat漿咁最驚喜係有隻蛋 似溫泉蛋♨️可以encore下次再試下其他野食😋
自己一個食乜好呢?

碌碌🦘🦘外賣平台 先

外卖送餐
  • 擔擔麵
  • 鮮蝦韮王餃
2023-04-06 512 浏览
同事成日都叫外賣,咁啱有日屋企冇煮飯,就加入咗外賣兵團,今次叫嘅就係餃子爺爺。因為返工返到好肚餓,一個人叫咗兩個餐,分別係京醬雞絲伴麵同埋睇個名就好特別嘅鮮蝦豆苗湯餃,其實從未見過湯餃係有呢個餡,忍唔住叫咗嚟試吓。首先雞絲伴麵份量十分之大,撈過醬汁後,鮮甜可口,十分惹味,直程食到冇晒先停手。然後鮮蝦豆苗湯餃,味道就比較清淡,唔知係咪因為湯餃而非煎餃嘅關係,但都好容易入口,而且餃子餡科十足,絕對冇偷工減料,不過下次再嚟我都係會食煎餃,只因煎餃更香!

2023-03-23 406 浏览
晚餐外賣,大約等多10分鐘叫咗大份餃子👉🏻5隻韭菜餃👉🏻5隻牛肉餃因為只係住附近,大約10分鐘路程但可能焗住喺個盒到,始終煎餃都係會濕咗冇咁好食韭菜餃,正常發揮牛肉餃,唔會太鹹,但冇特別驚喜+$1 有酸辣湯
晚餐外賣,大約等多10分鐘
叫咗大份餃子
👉🏻5隻韭菜餃
👉🏻5隻牛肉餃

因為只係住附近,大約10分鐘路程
但可能焗住喺個盒到,
始終煎餃都係會濕咗冇咁好食

韭菜餃,正常發揮
牛肉餃,唔會太鹹,但冇特別驚喜
+$1 有酸辣湯
2023-03-19 356 浏览
每叫一份餃子都會送一碗豬骨瑤柱鮮魚湯 如果叫大份可以選酸辣湯~-雙拼煎餃 (大份)($𝟜𝟠)分別叫了𝕚/ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ & ʙᴇᴇғ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs 芝士蕃茄蘑菇牛肉餃(大份$𝟜𝟟) (𝟠/𝟙𝟘)芝士味不太突出 但蕃茄+蘑菇的配搭很創新 鮮肉餡尚算有肉汁 煎餃都是即叫即煎 一上檯是熱辣辣出曬煙的 加上煎餃下的冰花十分香脆 是值得一嘗的味道(有點fusion菜的感覺)!!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-𝕚𝕚/ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄᴏʀɴ & ᴘᴏʀᴋ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs 芝士粟米鮮肉餃(大份$𝟜𝟞) (𝟞.𝟝/𝟙𝟘)芝士粟米這個配搭比較常見 同樣是一上檯熱辣辣 芝士味同樣不太突出 在其他舖頭吃過更好吃的 整體一般/雙拼湯餃(大份) ($𝟜𝟠)分別叫了𝕚/ sʜʀɪᴍᴘ ᴡɪᴛʜ ᴄʜɪᴠᴇs & ᴘᴏʀᴋ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs鮮蝦韮黃鮮肉餃(大份$𝟜𝟠) (𝟟/𝟙𝟘)每隻餃子內都有一隻小鮮蝦 韭黃味突出 皮薄餡多 亦是有驚喜的一款~ (・∀・)不過這裡的湯餃跟其他店不同 不論湯餃或是煎餃 湯都是另上的 所以湯餃就跟烚餃一樣 餃子皮的味道吃多了會稍寡-𝕚𝕚/ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʀɪ
雙拼煎餃 (大份)($𝟜𝟠)
分別叫了

雙拼湯餃(大份) ($𝟜𝟠)
分別叫了

𝕚𝕚/ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʀɪᴀɴ ᴅᴜɴᴘʟɪɴɢs (ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍs)鮮野菌素餃(大份$𝟜𝟞) (𝟞/𝟙𝟘)

吃了三款肉餃想嘗一嘗素餃 餡料就是碎雜菇 雖然菇味濃郁 但吃多一兩口便覺得較寡 略欠層次 不太合我們口味 下次來就應該不會再點了~
酸辣湯 (跟餐送) (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
雖然是送 但十分足料 口口都吃到木耳絲和肉絲 味道適中 不太辣和酸 很有誠意ಠﭛಠ
豬骨瑤柱鮮魚湯(跟餐送) (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
這湯就較清~入口是鮮鮮甜甜的魚味 但要趁熱飲 熱飲好喝很多!!
ɪᴄᴇᴅ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ凍檸茶(跟餐+$𝟟)
sᴏʏ ʙᴇᴀɴ ᴍɪʟᴋ (ɪᴄᴇᴅ) 特濃豆漿(凍)(跟餐+$𝟞)
!! (⑉・̆⌓・̆⑉)餃子雙拼以較高價格為準噢~
2023-03-14
2023-03-08 309 浏览
晚上落樓下餃子爺爺食晚餐普遍黎講價錢係中等 $24 細份 (5隻)$48大份(10隻)可以雙拼餃子點叫好食?1. 油少上碟第一樣嘢就睇吓會唔會好啲多油基本上唔會成個碟都係油,只係少少油印2.皮唔厚呢個有細碟仔咁大嘅,皮都夠脆食開出名嘅餃子,雖然大隻,但係皮好厚好靭,同埋個底都酒油3. 餡夠味?芝士玉米(濃味人覺得唔係好夠味)韭菜(穩陣好食)鮮蝦韭黃(蝦肉夠彈大粒)酸辣湯唔係屬於辣嘅,但係有料既大份餃子連酸辣湯魚湯細份餃子送魚湯係有魚味,清清地
晚上落樓下餃子爺爺食晚餐
普遍黎講價錢係中等
$24 細份 (5隻)
$48大份(10隻)可以雙拼

餃子點叫好食?
1. 油少
上碟第一樣嘢就睇吓會唔會好啲多油
基本上唔會成個碟都係油,只係少少油印
芝士粟米餃子拼鮮蝦韭黃餃子

2.皮唔厚
呢個有細碟仔咁大嘅,皮都夠脆
食開出名嘅餃子,雖然大隻,
但係皮好厚好靭,同埋個底都酒油
煎韭菜餃子

3. 餡夠味?
芝士玉米(濃味人覺得唔係好夠味)
韭菜(穩陣好食)
鮮蝦韭黃(蝦肉夠彈大粒)
韭菜餃
芝士玉米鮮肉餃

酸辣湯
唔係屬於辣嘅,但係有料既
大份餃子連酸辣湯

煎韭菜餃子
韭菜餃
芝士玉米鮮肉餃
2023-03-04 276 浏览
餃子爺爺位於街市後邊嘅小巷,如果喺地鐵站過嚟要5分鐘地點唔算方便,但就非常方便當地居民觀塘呢區比較平民化,所以嘢食嘅價錢都非常相宣過咗去食下午茶,40幾蚊就可以品嚐3款小菜同埋五隻水餃,非常抵食職員都係婦女為主,雖然係婦女但係都非常有禮貌☺️小菜係內地嘅口味,比較辣麻辣如果怕麻辣嘅朋友記得提佢地俾小辣🥹🥹除咗湯餃之外,佢哋仲有煎嘅餃子口味都有唔同嘅豬肉、牛肉配搭不同種類的蔬菜選擇豐富,相信都係同區學生嘅飯堂☺️
餃子爺爺位於街市後邊嘅小巷,如果喺地鐵站過嚟要5分鐘
地點唔算方便,但就非常方便當地居民
觀塘呢區比較平民化,所以嘢食嘅價錢都非常相宣

職員都係婦女為主,雖然係婦女但係都非常有禮貌☺️
小菜係內地嘅口味,比較辣麻辣
如果怕麻辣嘅朋友記得提佢地俾小辣🥹🥹
除咗湯餃之外,佢哋仲有煎嘅餃子
口味都有唔同嘅豬肉、牛肉配搭不同種類的蔬菜
選擇豐富,相信都係同區學生嘅飯堂☺️

年尾得閒行下街買野過年,經過聞到陣味唔錯,見得1-2枱等位,得閒咪等下。入到去...好窄,太好生意啦,勁多人,如果小張枱會舒服啲。冇計,細鋪,租貴,要賺錢😅😅😅麵唔錯,但跟麵既蛋凍既😅😅😅餃子有水湯餃同煎餃,我覺得煎餃好食啲,餃子皮煎得好香,口感又好啲。但係湯餃就有跟一碗魚湯,個湯幾好飲。各有千秋啦👍醉糖心蛋有酒味,但應該係苦酒黎既,冇酒香😔😔😔。而且呢隻蛋都係凍既,同我以前食過既醉糖心唔同😵😵😵呢間好多野都ok既,不過蛋就....我好鍾意食蛋囉😭😭😭

麵唔錯,但跟麵既蛋凍既😅😅😅
呢間好多野都ok既,不過蛋就....我好鍾意食蛋囉😭😭😭
醉糖心蛋
2023-01-21
午餐
2022-12-01 793 浏览
成間野又唔係多人 做個外賣可以做半個鐘。等勁耐 個包外賣個個手腳又慢 張個碗係咁轉轉轉睇到底碗野咩黎 野又包唔好 語言能力又低 廣東話唔正。拉低口罩講野。又唔合衛生 返到屋企就發覺啲 啲餃子又硬又柴 真係唔會再買
成間野又唔係多人 做個外賣可以做半個鐘。
2022-12-01
32 分钟 (外卖自取)
2022-11-01 898 浏览
🥢有1️⃣5️⃣款不同口味的湯餃、煎餃!包括限定口味(這次去的是黑松露鮮肉餃)🥢欣賞他有素食的選擇💚這是我對餐廳蠻留意的一個細節🤓有超多種不同口味‼️嚴重選擇障礙的我與友人超認真選擇。認真程度像拆解計時炸彈💣——————最後選了:1️⃣京蔥牛肉餃2️⃣帶子韭黃鮮肉餃3️⃣西洋菜鮮肉餃4️⃣芝士玉米鮮肉餃💟和朋友最喜歡「帶子韭黃鮮肉餃」——————▪️京蔥牛肉餃原本很期待京蔥牛肉餃!不過沒有我想像中好吃。可能是我沒有那麼習慣牛肉水餃吧,味道頗重,京蔥本人味道雖出~但沒有保有蔥的口感。不過朋友說內餡很彈牙😳😆👍🏻▪️帶子韭黃鮮肉餃帶子是真的原顆在裡面!我覺得這個還不錯吃~可能吃起來肉味沒其他的重,口感也稍微不同一點!▪️西洋菜鮮肉餃菜切得非常細,細到有點忘了它原型是西洋菜さん。▪️ 芝士玉米鮮肉餃玉米是真的蠻多粒,而且是大顆的!覺得這間餃子的內餡都打得非常黏緊,所以一開始一直以為是內餡沒煮熟😳這間很多街坊生意喔!——————
🥢有1️⃣5️⃣款不同口味的湯餃、煎餃!
包括限定口味(這次去的是黑松露鮮肉餃)
🥢欣賞他有素食的選擇💚
這是我對餐廳蠻留意的一個細節🤓

最後選了:
1️⃣京蔥牛肉餃
2️⃣帶子韭黃鮮肉餃
3️⃣西洋菜鮮肉餃
4️⃣芝士玉米鮮肉餃
💟和朋友最喜歡「帶子韭黃鮮肉餃」

▪️京蔥牛肉餃

▪️帶子韭黃鮮肉餃

▪️西洋菜鮮肉餃
菜切得非常細,細到有點忘了它原型是西洋菜さん。

▪️ 芝士玉米鮮肉餃
玉米是真的蠻多粒,而且是大顆的!

2022-10-29 600 浏览
同平時去觀塘搵食嘅中心點有啲距離Apm行過去大約要十五分鐘餐牌好山寨咁痴痴貼貼固定同修改 長條形鋪位 位置算少 但都無用到盡會留返少少空間俾食客坐得舒服啲皮蛋豆腐 $26汁係靈魂 好味京醬雞絲拌麵 $31有拉麵同米線揀熱撈嚟細份芝士粟米鮮肉煎餃 $27同其他出名餃子店比餡料偏少亦唔覺有芝士味大份餃子可雙併 唔洗加錢 $47佢係特別少少 係分開魚湯上嘅韭黃鮮蝦餃用料新鮮京蔥牛肉餃 好味 必點要讚下樓面靚仔哥哥樓面好忙但無混亂無miss到食客要求禮貌兼備

同平時去觀塘搵食嘅中心點有啲距離

好味 必點

要讚下樓面靚仔哥哥
樓面好忙但無混亂
無miss到食客要求禮貌兼備

今日叫左個🍜炸醬麵同🥟5隻帶子餃(煮),套餐價係$51。炸醬麵嘅炸醬份量都唔少,炸醬除左基本嘅肉碎,仲有好多蒜頭,乾蔥,蔥同豆瓣醬,都幾惹味,撈晒成碗麵都仲有炸醬剩,仲附送半隻蛋添,蛋黃係軟熟嘅,但如果可以再生啲就好了😆至於帶子餃就一般般,一上碟就已經見到有2隻餃子係穿左,同埋食落基本上全部都冇汁,有少少失望。點醋食可以中和一下豬肉嘅肥膩感,枱面仲有辣豆瓣醬可以加落去餃子,不過我暫時唔食辣就Skip 左。
2022-10-14
我座低叫左煎餃十隻,一個新同事下單。背後有老闆教他做事。可能佢前科唔好,下下要人提。上左魚湯,等了足足半個鐘都未有餃子食,問職員,佢哋話冇收到單。好彩,我枱上有單,記錄了下單時間,真係足足半個鐘,既然冇落單,我咪走人囉。很差的第一次,未必會再試。
2022-09-07 684 浏览
平日lunchtime在附近工作 朋友介紹撞正學校放學 都幾多學生黎呢度買外賣黎得就梗係要試下佢個餃子🥟諗住唔好咁寡 就連埋麵一個套餐芝士玉米豬肉煎餃子有冰花 但係我以為會有少少脆口 點知冇乜而且有啲失望嘅係冇乜芝士 肉眼係見唔到 食到有啲味 但可惜個味唔夾 冇好好咁融入啲豬肉個普通湯拉麵少許失望🙍🏻‍♂️本身個麵冇味 仲要得好少湯 我惟有加包本身係for煎餃嘅辣醬撈落去食佢都有啲重口味啲嘅食物嘅 可能味道會岀重啲
平日lunchtime
在附近工作 朋友介紹