2023-03-27 360 浏览
上年十二月第一次食時,素湯底很美味,有湯料,見到是真材實料。今日再吃,大不如前,湯底似不斷加滾水,不見湯料,味道淡而無味。可能太多客人,供應不足,為有加水,應該不再有下一次了。😖
2023-03-27
2023-03-15 462 浏览
見有新開,第一次買外賣 揀左9隻自選餃子。叫左3款唔同既餃子,有泡菜餃 ,芝士豬肉餃仲有椰菜豬肉餃,選擇幾自由。餃子size中等,味道都唔錯。因為係第一次買,當拎到返去既時候,發現餃子醋竟然只有一樽仔,仲要唔係滿既, 要點9隻餃子完全係唔夠用 ,唔敢一野倒曬落啲餃子到,但係就算慳住慳住咁點黎用都唔夠。依個size既餃子醋份量可能要三樽仔都係啱啱好。希望改善下。因為食餃子冇醋點,就好似食麥樂雞俾漏咗麥樂雞醬咁。
因為食餃子冇醋點,就好似食麥樂雞俾漏咗麥樂雞醬咁。
外卖自取
🥟🥟🥟Hey 大家好啊!今天要介紹一家叫做「餃里」的餐廳,這家餐廳的餃子可是相當有名的喔!🏝️🏝️🏝️「餃里」最初是一家入選foodie界四大餃店的屯門名店,以實在的餃子聞名,不但在港九新界有售賣點,而且種類也相當豐富,有韭菜餃、芫荽餃等等,甚至還有少見的泡菜餃、紫菜餃、和風椰菜咖喱餃和素餃,真是讓人垂涎欲滴!🚢🚢🚢不過,要嚐嚐這些絕妙的餃子,以前必須要到屯門碼頭才能吃到,但現在好消息來了!「餃里」在炮台山開設了新分店,讓市區的食客也能品嚐到這家餐廳的美味餃子!🍽️🍽️🍽️最重要的當然是食物啦!我們品嚐了韭菜餃和芫荽餃,都是相當美味的。餃子的皮薄餡多,口感十分爽滑,真是讓人回味無窮。而且餃子的種類非常多,每一個都有其獨特的味道和風味,令人驚喜不已!💯💯💯綜合以上,「餃里」的餃子絕對是一個令人驚艷的美食。無論你是屯門人還是市區食客,都不要錯過這家餐廳啊!快去一嚐這些絕妙的餃子吧!

2023-03-09 357 浏览
第一次食,有驚喜.因為太肚餓,經過樓下餃里是但叫咗個香荽湯餃配素湯,飲第一啖湯已經覺得好甜好fresh, 因為我好怕飲味精湯,所以我覺得個湯非常出色。再咬啖香荽餃,好新鮮juicy!香荽味好出,同個素湯亦好夾,連平時好少食餃嘅我都好like👍🏻,無論湯同餃都wow到我,驚喜😊
第一次食,有驚喜.
2023-02-27 383 浏览
今日行過呢間舖,買咗湯韮菜餃。個素湯都多湯料喺個湯度,啲餃子浸喺湯度,同餃子一啲都唔夾,另一款蕃茄薯仔湯,冇試。皮冇咬口到連灣仔水餃都不如(只係5分鐘路程外賣)⋯⋯入面肉菜都正常,size 都正常。
2023-02-27
5 分钟 (外卖自取)
2023-01-17 1395 浏览
第一次買餃里,我買了生餃回家煮😋😋水煮比較好吃,皮薄唔穿😬料好生鮮,唔醎,煮起都大隻。另外也煎左一d, 我太大火.. 煎黑左一d 😅😅…. 會再去買d, 放冰箱😋😋😋
2023-01-15 1109 浏览
終於等到 餃里 來港島!在這間炮台山店未開前,我只能在友營店買她們的生餃。而家我可以隨意買她們的熟餃或生餃。由於之前我在友營店買多,款式不齊。現在有這間炮台山店,我試左多很多味了 😊個人推薦:#泡菜鮮肉餃我第一次吃她們的餃就是泡菜餃,真是一試就愛上 #和風椰菜咖哩鮮肉餃日式咖哩,啱不能吃辣的我 如能吃辣的,可直接試咖哩鮮肉餃#清新素餃素菜餃是我必備的!雖然她們每款鮮肉餃都有蔬菜配搭,但喜歡吃菜的我,每次煮鮮肉餃都會加上素菜餃一起吃 芹菜鮮肉餃、香荽鮮肉餃 我就不特別說了,喜歡就喜歡,不喜歡就不喜歡,反正這2款成日售罄有了這間炮台山店,我也試過她們的熟餃。我至喜歡叫煎餃(煎餃一定要配她們的柚子醋一起吃),再加配一碗湯。原來她們除了有鮮甜的肉湯,還有素湯!素湯有原粒無花果,也很甜哩 如果買生餃,盒後有建議煮法,但每家的爐頭力度不一樣,要自己微調。素餃因沒肉,不用煮咁耐,如和肉餃一起煮,可先拿起素餃啊~這是我的經驗之談
終於等到 餃里 來港島!

在這間炮台山店未開前,我只能在友營店買她們的生餃。
而家我可以隨意買她們的熟餃或生餃。

由於之前我在友營店買多,款式不齊。
現在有這間炮台山店,我試左多很多味了 😊

個人推薦:

#泡菜鮮肉餃
我第一次吃她們的餃就是泡菜餃,真是一試就愛上

#和風椰菜咖哩鮮肉餃
日式咖哩,啱不能吃辣的我

如能吃辣的,可直接試咖哩鮮肉餃

#清新素餃

有了這間炮台山店,我也試過她們的熟餃。
原來她們除了有鮮甜的肉湯,還有素湯!
素湯有原粒無花果,也很甜哩

泡菜鮮肉餃、咖哩鮮肉餃、清新素餃
咖哩鮮肉餃
清新素餃
2023-01-14
10 分钟 (外卖自取)
泡菜鮮肉餃、咖哩鮮肉餃、清新素餃
咖哩鮮肉餃
清新素餃
  • 泡菜鮮肉餃
  • 和風椰菜咖哩鮮肉餃
2023-01-10 770 浏览
響飲食網站見到哩間屯門店響屋炮台山開新店,放工經過就買左六隻芝士粟米鮮肉煎餃黎加餸😁餃子比我想像的大隻同足料,皮薄餡靚,好彩冇加撈麵,如果唔係我真係食唔曬😆 我幾欣賞佢嘅辣菜脯,對我哩啲唔係咁食得辣嘅人黎講係易入口得黎又惹味,食完好暖胃~佢除左多款煎餃,仲有湯餃同生餃賣,熟餃可以配撈麵/上海麵,亦有素餃可以選擇。舖頭細細主要做外賣生意,其實果條街有好多細鋪都好多好嘢食😋因為我收工差唔多七點先去買,好多餃子都已經賣曬,芝士粟米鮮肉煎餃嘅味道幾特別,同平時啲鮮肉餃好唔同,我下次再試下佢地嘅韭菜鮮肉餃先🥟

2023-01-02 722 浏览
朋友介紹餃里好食 依家港島都有得買 選了咖哩味 外賣回家 一半用來水煮餃 一半煎餃嘩 有驚喜 餃子多汁 餡料豐富,餃子皮厚薄剛好 煮出來唔會鬆散 冇黐底 呢個價錢 抵食 好好味 下次再買其他味道 讚👍🏻
2023-01-02
3 分钟 (外卖自取)
  • 咖哩味餃子
2023-01-02 602 浏览
新開手工餃子外賣店,皮薄餡多,即叫即煮。雙拼就見得多,呢間餃子店有三拼,$58有9隻。第一次食,叫咗芝士粟米鮮肉餃、泡菜鮮肉餃和韭菜鮮肉餃。最鐘意芝士粟米鮮肉餃,粟米非常爽口鮮甜,應該係新鮮粟米,配上芝士非常好味。韭菜鮮肉餃就係皮薄餡多,正常的味道。而泡菜鮮肉餃,對我嚟講有d辣和有d濃味。店員介紹時話可以whatsapp 同電話落單,咁就唔使企係到等10分鐘,因為佢地係即叫即煎。另外,佢有生餃,可以買返屋企煮。

韭菜鮮肉餃就係皮薄餡多,正常的味道。

而泡菜鮮肉餃,對我嚟講有d辣和有d濃味。

另外,佢有生餃,可以買返屋企煮。
芝士粟米鮮肉餃
韭菜鮮肉餃
泡菜鮮肉餃
2023-01-02
芝士粟米鮮肉餃
韭菜鮮肉餃
泡菜鮮肉餃
2022-12-27 339 浏览
太開心, 餃里終於在港島開分店. 屯門總店對我來說太遠了, 很多屯門朋友都邀請我過去試試他們的餃子. 沒法子, 我最愛吃餃子, 在北京生活這麼多年, 什麼餃子沒吃過. 我今天剛剛經過炮臺山分店, 看來今天是他們soft launch. 雖然過了午飯時間, 人流也不錯啊! 看看餐牌再説. 不得了, 有我最愛的芝士玉米餃子, 還有泡菜🥟, 也有紫菜🥟, 最後我最好奇的香菜🥟. 可以多拼對吧, 好, 那就每一个味道來兩個. 全要煎餃. 因為是現叫現做, 要等等也無妨. 第一口的🧀🥟, OMG, 太滿滿🧀味道, 拉絲知道吧. taste good. 跟著就是泡菜🥟, 味道濃厚, 差點要加多一碗🍚. 紫菜餃子, 我的媽呀, 紫菜滿滿在🥟里頭. 最後是我最好奇的香菜, 咬一口后, 香菜味道全沾滿我👃跟口里. 這個是我極力推薦一款🥟. 吃完六個後, 坦白說, 真覺得不夠, 但是下午要去yoga, 不能吃太多, 但是我買了鮮🥟回家, 晚上做湯🥟. what a good planning.
2022-12-27
  • 芝士玉米
  • 泡菜
  • 香菜
  • 紫菜餃子
2022-12-19 328 浏览
天時凍冰冰,又唔想食太飽喺公司樓下兜咗個圈,都唔知食乜嘢好。俾我見到間餃子專門店,有煎餃又有湯餃,有撈麵又有湯麵。原來係餃里啱啱開舖試業由於時間尚早,連嗰湯頭都未準備好,第一日試業難免有點手忙腳亂。但係呢一切都影響唔到佢嘅美味喺我等緊外賣嘅時候,有個路人甲走黎好興奮咁講:咦?你哋開咗鋪呀?咁我以後唔使去天后到買餃啦!原來呢間舖頭喺說天后有上架賣生餃子買咗份泡菜煎餃,另外撈麵小辣。作為第一個客人,老闆送咗我一碗自家煲嘅素湯佢每一隻餃都脹卜卜,未食都知好重料,佢另外跟一小盒自家製菜譜同柚子醋,好惹味呀個撈麵似刀削麵,掛汁而且彈牙,望落好似好少,但係其實食落肚啱啱好。個湯足料又大碗,好多紅蘿蔔粒,仲有粒原隻無花果,超好味。期待佢正式開業
天時凍冰冰,又唔想食太飽
喺公司樓下兜咗個圈,都唔知食乜嘢好。
俾我見到間餃子專門店,
有煎餃又有湯餃,有撈麵又有湯麵。
原來係餃里啱啱開舖試業

由於時間尚早,連嗰湯頭都未準備好,
第一日試業難免有點手忙腳亂。
但係呢一切都影響唔到佢嘅美味

原來呢間舖頭喺說天后有上架賣生餃子

個湯足料又大碗,好多紅蘿蔔粒,仲有粒原隻無花果,超好味。

期待佢正式開業

2022-12-19