2024-07-14
喺香港食居酒屋比人嘅感覺一向都唔平 餓居喺方便嘅太子地段但價錢都算親民合理 幾款小食同料理 甚至茶漬飯都可以三十幾蚊有成交 叫野唔洗就住就住 暢飲sake之餘又可以飽肚👻👻🍶餓居魂 純米大吟釀($388)講到sake就先講酒餓居係有自己製作嘅酒店員都好熱情推介 令到唔飲酒嘅我都學左唔少野 店員表示酒米係使用雄町品牌 酒精濃度係15.5% 對我黎講就太高 不了🤭🤭 不過都介紹比各位愛酒之人🤤🐱鰻魚被窩貓貓蓋飯($128)原條鰻魚好似一張被 仲係厚被飯就係貓貓冚住被既造型 賣相好有心思 飯係有微燒過嘅燒飯團口感 外脆內軟 如果再用紫菜/醬油加啲貓紋同五官相信會更得意!😆😆🫔栃尾厚油揚($52)搭配魚籽同蔥花而且油揚有鎖住湯汁食落岩岩好唔會太乾愛油揚同腐皮之人必試🤓🍥香蔥山椒胡麻豆腐($38)胡麻豆腐就食得多加埋山椒都幾驚喜少少辣 條脷有啲麻痹嘅感覺惹味 調味上有創意🤟🏻🤟🏻🐤鴨仔茶瀆飯($39)飯今次係鴨仔造型倒啲湯落個飯之後就好似鴨仔喺到游水咁🤤調味啱啱好 唔會太鹹如果清酒味再重啲就更好😎🍅胡麻蕃茄 ($35 )原個蕃茄上再加胡麻醬汁都幾開胃作為開胃菜一流🤘🏻🤘🏻🍘山椒墨魚咀 ($38)
🍶餓居魂 純米大吟釀($388)
講到sake就先講酒
餓居係有自己製作嘅酒
🐱鰻魚被窩貓貓蓋飯($128)
原條鰻魚好似一張被 仲係厚被
🫔栃尾厚油揚($52)
搭配魚籽同蔥花
而且油揚有鎖住湯汁
食落岩岩好唔會太乾
愛油揚同腐皮之人必試🤓
🍥香蔥山椒胡麻豆腐($38)
胡麻豆腐就食得多
加埋山椒都幾驚喜
少少辣 條脷有啲麻痹嘅感覺
惹味 調味上有創意🤟🏻🤟🏻
🐤鴨仔茶瀆飯($39)
飯今次係鴨仔造型
倒啲湯落個飯之後就好似鴨仔喺到游水咁🤤
調味啱啱好 唔會太鹹
如果清酒味再重啲就更好😎
🍅胡麻蕃茄 ($35 )
原個蕃茄上
再加胡麻醬汁都幾開胃
作為開胃菜一流🤘🏻🤘🏻
🍘山椒墨魚咀 ($38)
香口 適合邊飲酒邊傾計邊一粒粒食😺
🥂木村桃味梳打汽水($27)
🍻木村柚子梳打汽水($27)
唔飲酒都有好多日本製嘅梳打汽水 一樣咁盡興🤗🤗
整體黎講餐廳定位有啲似居酒屋x日式cafe fusion 價錢較親民 又有得意風動物造型食物 喺其他居酒屋都算少見 而且夏天黎到 日本未到櫻花季節 黎呢到坐榻榻米喺櫻花樹下打下卡就岩曬😎😎😎😎😎