2023-03-29 48 浏览
老公帶我去K11 MUSEA 內好食台式食品, 佢話尼間係回頭率有9成😜, 係真唔係呀🤨?等我試下先(5⭐️最高)❤️饌•牛肉三寶麵-紅燒跟陽春麵 (5⭐️)當中有牛肚、 牛筋及牛腩。 牛肚好冧、 牛筋爽而彈牙、肚腩就好入味🤤。 紅燒汁而唔會太濃味, 而陽春麫好幼滑而彈牙。 當中配有肉碎及咸酸菜, 好滋味呀~❤️酒香花雕麻油雞麫 (5⭐️)油白味濃, 輕輕少少花雕酒香而麻油較為輕身。 出色在於雞件好冧易入口。 ☺️炸物拼盤(5⭐️)包括有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球等。 當中甜不辣同QQ球我最欣賞🥰。 QQ球好煙煙韌韌, 內有似蛋黃醬流出。 甜不辣脆口而不油膩🧡熱烏龍奶茶跟仙草(5⭐️)烏龍茶味香, 而且可口會好甜, 大大杯, 好抵飲😘熱茉香奶茶跟仙草 (5⭐️)茉香奶茶有一陣陣清新既感覺, 加上仙草💕, 好想飲多一杯呀。

❤️饌•牛肉三寶麵-紅燒跟陽春麵 (5⭐️)
饌•牛肉三寶麵-紅燒跟陽春麵

酒香花雕麻油雞麫 (5⭐️)
酒香花雕麻油雞麫

炸物拼盤(5⭐️)
炸物拼盤

熱烏龍奶茶跟仙草(5⭐️)
烏龍茶味香, 而且可口會好甜, 大大杯, 好抵飲😘

熱茉香奶茶跟仙草 (5⭐️)
饌•牛肉三寶麵-紅燒跟陽春麵
酒香花雕麻油雞麫
炸物拼盤
2023-03-26 25 浏览
呢間台式餐廳由90後台灣女生主理店內部分食材由店主親自挑選出產地多數來自台灣喔!店內裝潢以木系為主環境明亮舒適💕-🍢炸物拼盤($69)一次過嘆到多款台灣地道小食包括有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷同QQ球辣鮮炸起,香脆可口呢😋 🍜牛肉三寶麵($88)滷牛腩、牛肚同牛筋滷牛腩幾入味牛肚大大塊,好有口感💕牛筋Q彈有咬口個人好鍾意呀❣️麵底係嚟覺台灣嘅刀削麵咬落有嚼勁!🍜酒香花雕麻油雞麵($72)未食都已經聞到好香嘅花雕酒味睇見都令人流晒口水呀🤤餐廳選用咗台灣黑麻油溫補不躁而且含豐富了天然維生素 E夠晒養生健康呢💕而麵條份量都唔少掛湯力強👍🏻雞件軟腍入味但個人略嫌太腍,無乜咬口喇!🧋芋香珍珠奶茶(跟餐$22)芋頭香味濃郁自然雖然甜度係固定但唔算太甜,可接受呀!🥤蒟蒻球白桃烏龍(跟餐$18)果香味同茶味融合味道清新甜美幾啱夏天飲💕底部加咗好多蒟蒻球添加咗口感層次呀!

呢間台式餐廳由90後台灣女生主理
店內部分食材由店主親自挑選
出產地多數來自台灣喔!
店內裝潢以木系為主
環境明亮舒適💕

🍢炸物拼盤($69)
一次過嘆到多款台灣地道小食
包括有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷同QQ球
辣鮮炸起,香脆可口呢😋

🍜牛肉三寶麵($88)
滷牛腩、牛肚同牛筋
滷牛腩幾入味
牛肚大大塊,好有口感💕
牛筋Q彈有咬口
個人好鍾意呀❣️
麵底係嚟覺台灣嘅刀削麵
咬落有嚼勁!

🍜酒香花雕麻油雞麵($72)
未食都已經聞到好香嘅花雕酒味
睇見都令人流晒口水呀🤤
餐廳選用咗台灣黑麻油
溫補不躁而且含豐富了天然維生素 E
夠晒養生健康呢💕
而麵條份量都唔少
掛湯力強👍🏻
雞件軟腍入味
但個人略嫌太腍,無乜咬口喇!

🧋芋香珍珠奶茶(跟餐$22)
芋頭香味濃郁自然
雖然甜度係固定
但唔算太甜,可接受呀!

🥤蒟蒻球白桃烏龍(跟餐$18)
果香味同茶味融合
味道清新甜美
幾啱夏天飲💕
底部加咗好多蒟蒻球
添加咗口感層次呀!
饞讀蠶,饞係指貪吃、愛吃的意思,由小店90 後台灣女生主理,係親民、簡約台式料理。部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝。店內裝潢以木系為主,感覺清新、明亮,嘢食抵食,物有所值!🍴牛筋牛肉麵 $86 (9/10)可選紅燒/麻香/蔥燒口味,用左高雄岡山辣豆瓣 ,醬油底,有輕微嘅藥膳味道,但有少少葱嘅香味,好似落咗蔥油,相對湯底會有少少油膩,刀削麵非常之滑,都好吸湯,酸菜酸酸甜甜都幾開胃,牛肉炆到好入微軟淋,仲要有牛味,都係好滑好淋,滿滿嘅骨膠原!真心好好食!🍴 藥膳排骨麵 $80 (9/10)藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成 ,湯底甘甜順口,湯底非常濃郁,係有當歸杞子嘅香味,唔會好苦,飲完好暖,非常補身,排骨炆到好入味,唔使點點咬已經爛咗,腐乳醬幾香唔鹹,係有幼身嘅麵,個面好吸晒湯汁,非常軟腍口感煙韌,好好食!🍴解饞塔香排骨酥 $66 (10/10)排骨係有滷過,以獨特醬汁醃製入味,甜甜地,炸粉好薄,炸至表層金黃,外酥內嫩的口感!系肥瘦適中,肉質好彈牙,好有肉汁,炸得香口又唔乾。🍵鮮奶雪頂抹茶冰沙 $30 (8/10)有綠茶味,甜甜地,上面嗰層cream,真係好邪惡。🍑

🍴牛筋牛肉麵 $86 (9/10)
可選紅燒/麻香/蔥燒口味,用左高雄岡山辣豆瓣

🍴 藥膳排骨麵 $80 (9/10)

🍴解饞塔香排骨酥 $66 (10/10)

🍵鮮奶雪頂抹茶冰沙 $30 (8/10)
有綠茶味,甜甜地,上面嗰層cream,真係好邪惡。

🍑芝士水蜜桃 $30 (8/10)
桃嘅味道都幾香濃,比較係偏向香甜嘅,果汁嗰種,芝士奶蓋都幾香濃,第一啖飲落去蛋糕芝士cream嘅味道,芝士味都幾出幾濃,質感好濃厚,好飲!

推薦指數: 9/10
真心基本上都好好食,真係台灣正宗嘅味道啊!份量足價錢又唔貴,真心推薦!
2023-03-13
2023-03-20 35 浏览
今日同朋友試咗呢一間位於K11 Musea 嘅台式店舖,由台灣女生主理,食材都係來自台灣嘅原材料,絕對正宗!位置位於B2地舖,好易搵到,裝修係木系風格,感覺都幾清新 同埋光亮,價錢走大眾化路線⭐️我哋叫咗兩個主食,一個拼盤同兩杯飲品,好快就上菜啦!饞 半筋半肉麵呢個係餐廳王牌之選!選擇蒽燒口味,配上醬油底 有少少中藥嘅甘醇,好好飲😛再配上大大塊嘅牛腩同非常彈牙嘅牛筋 ~好滿足!藥膳排骨滷肉飯聽店員講,排骨用上人蔘當歸等等上等藥材熬製而成,味道非常甘甜 飲落去好舒服 排骨Q彈,再配上特製調味醬 加上滷肉飯一齊食 好快就食晒🫣👻滷味拼盤滷味汁用上台灣嘅醬油,醬香帶甘甜 拼盤有豆腐、牛筋、筍乾、貢丸同台灣酸菜 ⭐️非常豐富 最欣賞豆腐,軟軟的有豆香飲品叫了芋香珍珠奶茶🧋,芋香味道濃烈 加上珍珠非常QQ, 夏天飲呢個真係透心涼!

我哋叫咗兩個主食,一個拼盤同兩杯飲品,好快就上菜啦!

饞 半筋半肉麵

藥膳排骨滷肉飯

滷味拼盤
最欣賞豆腐,軟軟的有豆香

2023-03-17 49 浏览
🇹🇼台式食堂,饞讀音為蠶,係貪吃、愛吃意思😋上年11月尖沙咀K11 Musea新分店,店內裝潢一樣以木系為主,清新明亮門面特設台式茶飲外賣🥤 路過方便隨手一杯*饞 · 牛肉三寶麵🍜(鹵牛朒、牛筋、牛肚)$88 湯底有紅燒/麻香/蔥燒選擇亦可選刀削麵/陽春麵紅燒湯底濃郁甘甜三款配料滷得入味,q彈軟腍*藥膳排骨麵🍜 $80湯底人參、當歸味更為突出排骨足足有7大舊,軟嫩恰到好處 特製嘅調味醬有啲似腐乳*最佳拍檔 (鹽酥雞、台灣香腸) $68鹽酥雞外脆內軟,充滿九層塔香而香腸用上溫體黑毛豬肉, 肉味濃得黎散發淡淡油香*芝士莓莓 $40奶蓋唔覺厚,如果莓莓再濃啲更加好
🇹🇼台式食堂,饞讀音為蠶,係貪吃、愛吃意思😋

門面特設台式茶飲外賣🥤 路過方便隨手一杯
*饞 · 牛肉三寶麵🍜(鹵牛朒、牛筋、牛肚)$88
湯底有紅燒/麻香/蔥燒選擇
亦可選刀削麵/陽春麵

紅燒湯底濃郁甘甜
三款配料滷得入味,q彈軟腍
*藥膳排骨麵🍜 $80
湯底人參、當歸味更為突出
排骨足足有7大舊,軟嫩恰到好處
特製嘅調味醬有啲似腐乳
*最佳拍檔 (鹽酥雞、台灣香腸) $68
鹽酥雞外脆內軟,充滿九層塔香
而香腸用上溫體黑毛豬肉, 肉味濃得黎散發淡淡油香
*芝士莓莓 $40
奶蓋唔覺厚,如果莓莓再濃啲更加好

2023-03-11
餐廳:饞。台式食堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖尖沙咀K11 Musea呢間饞。台式食堂 @chan.taiwan.cuisine 喺第3間分店,有別於荃灣同灣仔店,尖沙咀店主打台式麵食🍜、台式飲品,另外特設台式茶飲外賣專櫃🧋,除咗台式奶茶、芝士奶蓋特飲、水果茶同沙冰之外,仲有黑白咖啡可以買,連愛啡之人嘅需要都顧及埋😎餐廳由90後台灣女生主理,或者都喺同我一樣咁為食,所以將餐廳名改有「饞」字代表住「貪食、鍾意食嘢」嘅意思😆,部份食材甚至喺台灣原產,難怪台式風味咁濃厚🤩。簡約嘅木系裝修設計,配上明亮嘅燈光,更加比人煥然一新嘅感覺✨✝️饞·牛肉三寶麵 $88店員話牛肉麵喺餐廳嘅招牌食物之一,所以叫咗呢個牛腩、牛肚同牛筋都有嘅三寶麵🐂,配上自選嘅紅燒湯底同刀削麵。三款牛類食材經滷水醃製過,炆得好腍而且入味,每樣大概有三至四舊,仲有生菜同台灣酸菜,都幾大碗食完好飽肚👍,湯底仲唔會好濃味或者得味精嘅死鹹,食得出師傅嘅心機❤️✝️藥膳排骨飯 $78未食已經聞到微弱嘅藥膳香味,飲落唔會有令人難受嘅藥材味,反而入口順喉幾易接受👏
餐廳:饞。台式食堂 (尖沙咀)

✝️饞·牛肉三寶麵 $88
配上自選嘅紅燒湯底同刀削麵。
✝️藥膳排骨飯 $78
未食已經聞到微弱嘅藥膳香味,飲落唔會有令人難受嘅藥材味,反而入口順喉幾易接受👏,加埋杞子粒喺當中就更顯健康。排骨有七八舊,肉質香嫩軟腍,
蘸埋自家製排骨醬,增加咗鹹鹹辣辣嘅惹味層次就更好食😋,
加$12可以轉埋手工滷肉飯,不過感覺就貴咗些少🤏

✝️滷味拼盤 $74
呢個滷水拼盤有牛筋、貢丸、豆腐、筍乾同台灣酸菜,
滷水汁唔會好鹹好重口味,唔會食到頸渴或者猶豫食唔食下一舊好,
食材都喺台灣特色食物,鹹香得嚟加多碗白飯其實就可以當一餐🤣

叫任何飯或者麵類,叫任何飲品仲可以享有減$10優惠。叫咗杯走冰微甜嘅蒟蒻球百香果綠茶(+$18)同Flat White(+$26),可以喺食我最鍾意嘅台灣美食嘅同時,飲我最鍾意飲嘅白咖啡真心將享受滋味Double up🥰。值得一提嘅喺餐廳所有奶類飲品都喺用明治鮮奶去調製🥛,Flat White飲落有明治奶嘅獨特香味,抵讚🤓
2023-03-14
2023-03-13 25 浏览
經過就比佢明亮既餐廳吸引到🥰兩個人叫左碗半筋半肉刀削麵,湯底可以簡紅燒、蔥燒,麻香,湯底麻香唔會好辣,但都夠香,牛肉好腍,然後食到牛筋好好食😋!牛筋漿口,調完味味道岩岩好!加上台式酸菜,酸辣一流!另外叫左花雕酒雞麵,麵條幼身😍湯底有杞子同埋蟲草花,雖然有啲雞油但好爽口,飲完覺得好補🥰係咁飲唔停,雞既份量都好多,唔會出現食晒麵無料嘅情況再叫多份滷水小食,入面有荀、貢肉、酸菜、豆腐同牛筋。 所以餸加落麵都好好食😋呢間餐廳仲有外賣區,可以買台式飲料,叫左芝芝蜜桃同埋抹茶沙冰🍧蜜桃🍑好意外好好飲👍🏻
經過就比佢明亮既餐廳吸引到🥰

2023-03-11 28 浏览
🎏️ 食盡油尖旺 — 饞。台式食堂 ✨ 尖沙咀木系台式餐廳🤪#90cp尖沙咀篇 #90cp台灣篇➖➖➖➖➖出開尖沙咀除咗厚福街之外,近期我都幾鍾意去Victoria Dockside呢個場嘅foodcourt食🤩 林林總總乜都有,佢啲韓國嘢同埋壽司都幾正,而且仲有coupon!不過食得多,又想試吓新嘢就行入啲,搵咗呢間台式食堂試吓佢咩料😎美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 牛肉麵 $84大大碗都幾足料嘅,牛肉至少都有五嚿,而且都唔會好老幾入味,湯底相對上冇傳統食開嘅咁濃郁,食落感覺冇咁heavy都ok🥰 喺呢個場加上呢個價錢呢講基本上都冇乜可以挑剔!🍶 醉香花雕麻油雞麵 $76本身對呢一個期望都幾高,不過佢嘅麻油真係多咗啲🫣 湯底有啲過油,而且佢嘅棉質同埋雞都係極度吸湯,好快就會冇晒成碗湯得返油😂 不過佢嘅雞就真係幾林,一撕就開嗰隻,但係整體來講都尚算有啲失色✨ 炸物拼盤 $64最有驚喜嘅反而係呢個拼盤,甜不辣花枝丸呢啲大路嘢就冇得輸啦😌 比較驚喜嘅係佢嘅QQ球!有普通同埋紫薯顏色合共六粒,粒粒都係煙煙韌韌

#90cp尖沙咀篇 #90cp台灣篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 牛肉麵 $84

🍶 醉香花雕麻油雞麵 $76

✨ 炸物拼盤 $64
最有驚喜嘅反而係呢個拼盤,甜不辣花枝丸呢啲大路嘢就冇得輸啦😌 比較驚喜嘅係佢嘅QQ球!有普通同埋紫薯顏色合共六粒,粒粒都係煙煙韌韌同埋都係紫薯味,口感好好而且作為小食係非常ok!! 除此之外佢都有三條蝦卷,不過呢個就普通嘢啦可以skip🤣

🍓 芝芝莓莓 $40
🧋 茉香珍珠奶綠 $30
坦白講兩杯飲品都比較失望🙈 樣就兩杯都冇得輸,但係佢個草莓味比較假同人造,有種死甜嘅感覺😵‍💫 珍珠奶綠嘅珍珠比較粉,冇咗煙韌嘅口感絕對係失色,或者佢其他飲品係唔錯不過我哋叫錯咗呱🤦🏻‍♂️

💰Total: ard $150 per person

🤔 整體食物質素真係比較平庸,不過考慮到係呢個商場入邊同埋呢個價錢,不過不失啦🙈
PS 原來荃灣都有一間分店㗎!!!

➖➖➖➖➖
📍 饞。台式食堂 (尖沙咀)

我又來了 🍜 一如既往喜歡濃油赤醬的面🫣🫣@chan.taiwan.cuisine K11 musea 分店...#饞台式食堂 #饞 #台式輕餐 #台式料理 #台灣美食 #台灣菜 #taiwanesefood#foodie #hkfoodie #hkig #外賣美食 #鹽酥雞 #model #portrait #fashion #stylish #city #cool #chic #art #design #glamourous #followforfollowback #kol #kolhk
我又來了 🍜 一如既往喜歡濃油赤醬的面🫣🫣
饞有貪吃、愛吃的意思,饞。台式食堂由90 後台灣女生主理嘅料理,以木系簡約裝潢,打造了清新溫馨的美食環境。饞。牛肉三寶麵(鹵牛朒、牛筋、牛肚)($88)台式經典牛肉麵一定要試,牛朒肉質鮮嫩,牛筋Q彈軟滑,配合三款湯底可選(紅燒/麻香/蔥燒口味),加上一口滲滿牛肉濃湯嘅台灣陽春麵,猶如置身台灣品嚐美食。 排骨酥麵 ($72)雖然很邪惡(哈),但以獨特醬汁醃製再酥炸至外酥內嫩的排骨,與 Q 彈台灣日曬陽春麵一起入口,滋味吸引,要是湯底可以有得選少咸會更適合清淡口胃的食客和小朋友。炸物拼盤(花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球) ($68)台式炸物有誰不愛?彈牙的花枝丸,煙煙靱靭嘅甜不辣,外脆內軟嘅QQ球(甜),脆滑蝦卷,全部要趁熱食曬去! 烏龍奶茶 ($30 冷熱同價)苿香奶茶加仙草説到台食一定不能缺少嘅一定係台式茶飲, K11新店特設台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋以及各種咖啡飲料等。個人最欣賞係店內所有奶類飲品均採用「鮮奶」調,保證新鮮健康無奶精,甜而不膩。

饞。牛肉三寶麵(鹵牛朒、牛筋、牛肚)($88)

排骨酥麵 ($72)

炸物拼盤(花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球) ($68)

烏龍奶茶 ($30 冷熱同價)
苿香奶茶加仙草
2023-03-07
2023-03-08 31 浏览
之前經過K11 Musea,發現新開一間台灣餐廳【饞·台式食堂】,難得係K11 Musea入面有D比較價錢親民既餐廳,當然去試下。餐廳係由90 後台灣女生主理,店內裝潢以木系為主、主打親民同簡約,而部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣,好似食到台灣家鄉味一樣。 經典台式半筋半肉牛肉麵:店員推薦呢個經典牛肉麵,所以就叫左,好少鋪頭可以自己選擇湯底,不過牛肉麵當然要食紅燒。有成6塊大大塊既牛腩同 Q 彈帶脆既牛筋,而湯底係有醬油,然後帶有中藥既甘醇,非常惹味。而麵可選台灣陽春麵或台灣刀削麵,想挂湯就選擇左陽春麵。分量超級大,一碗已經好飽! 藥膳排骨飯:藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成,湯底藥材味非常重、甘甜順口,排骨帶有軟骨而且燉得軟嫩岩岩好,又唔會太鹹,非常暖胃。 最佳拍檔:包括鹽酥鷄同台灣香腸,兩樣都係我食台灣菜時必叫小食。鹽酥鷄係用無骨雞腿、蒜香、九層塔同胡椒味香濃。餐廳用左豉油、五香粉同中藥香料磨成粉作雞肉醃料所以好特別。台灣香腸用既係台灣台畜公司產製既溫體黑毛豬香腸,經過 CAS 認證,品質有保證。香腸非常juicy。 三寶奶茶:三寶包括紅豆、珍珠同仙草,不過我唔
三寶奶茶:三寶包括紅豆、珍珠同仙草,不過我唔食紅豆所以就走紅豆,奶茶類全部用鮮奶冲調。好香濃,唔會太甜。
K11 Musea店設有台式茶飲外賣位置,如果經過只係想買飲品都好方便。
2023-03-08 162 浏览
主打台式料理的饞在 ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ 開新分店了與到訪過的灣仔店風格一樣清新明亮空間也大了許多 一整排的沙發位 環境木系也很舒適ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ 店有別於另外兩間門店以台式麵店配以台式飲品及咖啡作主打店面特設台式茶飲外賣位置 方便逛街想喝手搖的客人餐牌有一系列台式麵食 滷肉飯 台灣小食的配搭𓋪 炸物拼盤每樣小食都想試 點拼盤就最合適了拼盤有花枝丸 甜不辣 府城蝦卷 跟地瓜球甜不辣跟地瓜球都煙軔很有口感想不到鹹香的蝦卷成為我們最愛𓋪 饞·牛肉麵 ( 紅燒 . 刀削麵 ) 眾多麵食中還是選了最正宗的牛肉麵 湯底可從紅燒/麻香/蔥燒中選擇 亦可選刀削麵/陽春麵紅燒湯底甘甜 配上大塊牛腩 麵條煙軔𓋪 古早味炸豬排 . 滷肉飯豬排炸得酥香脆口 肉的部份會細心剪開加 $𝟷𝟸 可升級成蜜味滷肉飯 雙重滋味享愛𓎾 熱蜂蜜金桔檸檬𓎾 冰珍珠奶茶金桔檸檬味道濃郁 尤其檸檬味很重 友人很愛珍奶的茶味較淡 珍珠略嫌煮得太軟因為價錢親民 也吸引了不少客人大快朵頤要是到 ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ 逛街  可以考慮到饞品嚐台式輕餐呢
主打台式料理的饞在 ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ 開新分店了

每樣小食都想試 點拼盤就最合適了
拼盤有花枝丸 甜不辣 府城蝦卷 跟地瓜球
甜不辣跟地瓜球都煙軔很有口感
想不到鹹香的蝦卷成為我們最愛
𓋪 饞·牛肉麵 ( 紅燒 . 刀削麵 )
眾多麵食中還是選了最正宗的牛肉麵

珍奶的茶味較淡 珍珠略嫌煮得太軟

因為價錢親民 也吸引了不少客人大快朵頤
2023-03-01
2023-03-06 24 浏览
商場之大食肆多得令人有選擇困難症😵‍💫台式餐廳的精緻飲品🍹往往是加分因素為了飲品而走進去滿足地走出來完美地呼應了店名的一個「饞」字🤩這裡的台式麵食🍜可以選幼身的陽春麵或闊身的刀削麵湯底有紅燒、麻香和蔥燒3️⃣種麵類都有菜、蔥和酸菜作伴🥬我們選了牛肉三寶麵 $88 和半筋半肉麵 $86 各一一個選陽春麵、一個選刀削麵牛肉、牛筋、牛肚都夠入味牛肉夠軟滑👍🏻牛筋Q彈有嚼勁👍🏻牛肚爽口👍🏻湯底濃郁而不膩值得一讚是份量非常大肉多、麵多很適合作晚餐😋小食盤名為「最佳拍檔」 $68有鹽酥雞🐔和台灣香腸🐷即炸的鹽酥雞是無骨雞腿肉炸皮香脆,肉質嫩滑鹹度適中,不油不膩😍台灣香腸以蒜片作伴絕不欺場😎飲品價格相宜珍珠奶茶類才$30特飲類最貴$40芝芝芒芒🥭的芝士奶蓋邪惡得讓人沒法抗拒😈朱古力冰沙的香滑忌廉也毫不遜色😈😈喝得出用料是優質鮮奶 讚一個💯店鋪座位寬敞木系簡約風營造了舒適的用餐環境在尖沙咀區來說是物超所值🆒
商場之大

完美地呼應了店名的一個「饞」字🤩

這裡的台式麵食🍜
可以選幼身的陽春麵或闊身的刀削麵
湯底有紅燒、麻香和蔥燒3️⃣種
麵類都有菜、蔥和酸菜作伴🥬

我們選了牛肉三寶麵 $88 和半筋半肉麵 $86 各一
一個選陽春麵、一個選刀削麵
牛肉、牛筋、牛肚都夠入味
牛肉夠軟滑👍🏻

小食盤名為「最佳拍檔」 $68
有鹽酥雞🐔和台灣香腸🐷
即炸的鹽酥雞是無骨雞腿肉
炸皮香脆,肉質嫩滑
鹹度適中,不油不膩😍
台灣香腸以蒜片作伴

店鋪座位寬敞
木系簡約風營造了舒適的用餐環境
在尖沙咀區來說是物超所值🆒

2023-03-03 40 浏览
朋友回來難得一聚想搵間坐得耐而且又舒服仲要吾限時的餐廳係一件幾難的事甘岩比我地搵到人吾算好多不過餐廳位置要找都吾係大易找入到去2話不說睇定有咩想叫同飲的野待另一個朋友到來就已經好快下單3個女仔眼大肚窄饞半筋半肉麵還有3款湯底(紅燒/麻香/蔥燒)可供選擇搭配陽春麵或台灣刀削麵一樣味美台灣麵線(配滷大腸, 貢丸)成碗帶點酸而且好辣台式肉操拌麵肉操味道不錯麵底我個人一般, 可能係個麵好似完全無咩味最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)採用無骨雞腿肉熱芋香珍珠奶茶 X 2忘記問佢可否做少甜或走甜結果甜到飲左幾包糖落肚(當然無完全飲晒成杯)凍珍珠奶茶
朋友回來難得一聚

3個女仔眼大肚窄

饞半筋半肉麵
還有3款湯底(紅燒/麻香/蔥燒)可供選擇
搭配陽春麵或台灣刀削麵一樣味美

台灣麵線(配滷大腸, 貢丸)
成碗帶點酸而且好辣

台式肉操拌麵
肉操味道不錯
麵底我個人一般, 可能係個麵好似完全無咩味

最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)
採用無骨雞腿肉

熱芋香珍珠奶茶 X 2
忘記問佢可否做少甜或走甜
結果甜到飲左幾包糖落肚(當然無完全飲晒成杯)

凍珍珠奶茶

2023-03-02
人家90後已經咁叻囡,90後台灣女生主理可以來港開店,今次k11 musea店以台式麵店+ 台式飲品以及主打咖啡☕️90文青都愛以木系裝橫為主,俾人一種家感覺,清新又明亮🤩饞。半筋牛肉麵$86可選紅燒/麻香/葱燒湯底陽春麵/刀削麵我個人揀紅燒湯底刀削麵,經典中經典大大舊牛腩,不鬆散牛筋Q彈,系我喜愛口感❤️,唔系炆到淋到一pat藥膳排骨麵$80藥燉排骨聽說以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成 ,飲落湯底甘甜,冇辣口,我大愛個湯底,飲左半碗湯都無頸渴,証明無味精❤️排骨軟嫩,姐系港人豬軟骨並沾上特製腐乳醬,我都系第一次甘食法🤭😳最佳拍檔鹽酥雞拼台灣香腸$68食台灣野又點可以少得鹽酥雞🐥粉漿薄粉,雞肉熱辣辣嫩滑好juicy台灣香腸採用溫體黑毛豬香腸,配上蒜片食,惹味😝茉香奶茶仙草$30茶味🍵濃郁,淡淡茉香味滲透岀,而仙草亦有小口感,解渴之選芝芝芒芒$40足料芒果🥭飲品,飲得到原粒芒果,以新鮮水果🥭製作岀沙冰K11 musea更特設台式茶飲外賣位置,專賣台式飲品及為上班一族,OL而設咖啡飲料🥤芋香珍珠奶茶$32最尾我都買多杯拎住一路行一路飲,芋香味濃郁,奶味香醛✅奶類飲品, 均採用【鮮奶】調製味
人家90後已經咁叻囡,90後台灣女生主理

90文青都愛以木系裝橫為主,俾人一種家感覺,清新又明亮🤩

饞。半筋牛肉麵$86
可選紅燒/麻香/葱燒湯底
陽春麵/刀削麵

我個人揀紅燒湯底刀削麵,經典中經典
大大舊牛腩,不鬆散
牛筋Q彈,系我喜愛口感❤️,唔系炆到淋到一pat

藥膳排骨麵$80

最佳拍檔鹽酥雞拼台灣香腸$68
食台灣野又點可以少得鹽酥雞🐥
粉漿薄粉,雞肉熱辣辣嫩滑好juicy

台灣香腸
採用溫體黑毛豬香腸,配上蒜片食,惹味😝

茉香奶茶仙草$30
茶味🍵濃郁,淡淡茉香味滲透岀,而仙草亦有小口感,解渴之選

芝芝芒芒$40
足料芒果🥭飲品,飲得到原粒芒果,以新鮮水果🥭製作岀沙冰

芋香珍珠奶茶$32
最尾我都買多杯拎住一路行一路飲,芋香味濃郁,奶味香醛
✅奶類飲品, 均採用【鮮奶】調製

味道🥤🥤🥤🥤+0.5/5
環境🥰🥰🥰🥰🥰/5
Cp❤️❤️❤️❤️+0.5/5

📍 饞。台式食堂 (尖沙咀)