2017-02-09
一直都很想來這個海鮮批發巿場餐廳,今日終於一償心願。這裏的海鮮可以按你預算幫你定菜式, 我哋預算每人400蚊,職員就按我哋指定四個菜式安排。 基本上我覺得份量拉上補下, 扇貝、鮑魚、蟶子50蚊一隻,筆者都係好鍾意喺屋企煮海鮮嘅人,所以對於海鮮價錢都有一定嘅了解,個人感覺鮑魚同扇貝嘅價錢比較貴;至於條青斑呢,其實識煮餸嘅人都知道街巿價好平,不過當見到兩隻大大嘅瀨尿蝦又感覺心理平衡返晒。兩隻瀨尿蝦挺大隻,殻薄、肉質豐厚。師父煮海鮮的手法都唔錯。所以整體感覺份量還可以。 所以點選一啲比較複雜嘅菜式,例如椒鹽,或者係貝類例如鮑魚呢啲都要花時間去清洗嘅餸,計番啲人工成本,我覺得都算係ok。最驚喜的是西多士,可以講是這間餐廳的皇牌 ,雖然$68比較貴,但不妨一試。不過兩個人食的確很飽呢!