是日我lunchhour自己周圍行吓,見到呢間餐廳嘅floor banner就好奇入左黎,見到有隻貓訓左係張枱個一刻我就決定坐低係呢枱lu😽(近門口位置,不過之後有D後悔因為門口位比較多烏蠅)坐落覺得個環境都幾舒服,燈光夠光猛,廚房嗰邊有塊大嘅黑板寫晒D野食,餐廳atmosphere方面佢主打嘅明信片鋪滿成間餐廳,好有去旅行感覺。有興趣嘅食客可以買吓明信片、文具同埋有個郵筒可以寄信添!📮📫我叫左個是日午餐-黑松露帶子意粉同cappuccino。個賣相唔錯(相中係我食左幾啖之後個樣😂),味道也唔錯,不過個意粉汁稍微稀左D。咖啡個味道唔會好苦,就算平時唔點飲咖啡嘅人應該可以接受到😊還有咖啡個心心拉花好靚😍☕️意粉$88,跟餐叫latte/cappuccino咖啡就加$4。餐廳無收服務費,服務係self-service嘅所以食完野要自己攞去櫃檯嗰邊。總括黎講間餐廳適合一個/幾個人想靜靜地傾計食野嘅好地方,適合文青😝

黑松露帶子意粉

cappuccino

2017-05-10
黑松露帶子意粉
cappuccino
2017-05-09 71 浏览
努力工作為去旅行係唔少人工作動力,而每趟旅程post card係最有紀念價值,即使去同地方post card都可以記下感覺同旅程。難得商業化香港有明信片主題cafe,於旅遊環境下同朋友講下近期旅程特別開心!Cafe 位於w square後,雖然位置穩敞但容易搵,位於後巷反而有種寧靜感覺,入到店內地方寛躺,播輕鬆音樂,裝修以post card為主題,而且書架上有旅遊書,啱晒喝杯咖啡傾下計,又或者毒自FF周遊列國。店內仲有2隻貓貓不時巡舖Jumbo All Day Breakfast $108煙三文魚、粟米、黑松露炒蛋、 沙律菜、腸、煙肉、牛角包同紫薯餅等。成個Jumbo All Day Breakfast 大大份,紫薯薯餅有特色,黑松露炒蛋幾香。黑松露帶子意粉 $88意粉硬度適中,忌廉汁配上黑松露,忌廉汁唔太濃唔會有膩感覺。朱古力心太軟 $78心太軟外皮微脆,內裏充滿流心朱古力,加上MöVENPICK 雪糕,另外送上2件暖暖鬆化牛角包沾上朱古力醬或雪糕,絕對係晩餐完美句號!Cappuccino $42 Iced Mocha $45餐廳無收加一而且寫明不設服務,有似足到左外國自己serve

店內仲有2隻貓貓不時巡舖

Jumbo All Day Breakfast $108

黑松露帶子意粉 $88
意粉硬度適中,忌廉汁配上黑松露,忌廉汁唔太濃唔會有膩感覺。

朱古力心太軟 $78

Cappuccino $42
Iced Mocha $45

餐廳無收加一而且寫明不設服務,有似足到左外國自己serve自己

Menu

2017-05-09 65 浏览
難得有時間可以行遠d去呢間cafe, 雖然唔係主打貓貓但入面2隻貓真係好可愛。餐廳走文青風格,入面冇人serve咁濟,落單拎水要自己做。lunch都有幾款野食,我就叫左個卡邦尼意粉,洋蔥炒得幾香,意粉唔全太淋,價格好似係68,加4蚊可以要杯latte. 咖啡好香,拉花都幾靚。同事叫左黑松露意粉,都好多黑松露同帶子,食落有小小腥但都可以接受。佢仲有幾款甜品但冇試到,overall都可以再食,個人推薦佢嘅咖啡,嚟到要試下
2017-04-29 96 浏览
感覺被欺騙叫大🦐意粉竟然冇🦐,問他們還說是沒有的,只是system 未更新! 但我們發現張單都係寫著大🦐意粉的,實在太過份,以後都唔會再來,他們仲違反商品說明條例,要高佢!
感覺被欺騙

2017-04-29
2017-04-25 281 浏览
餐廳環境好靚,有啲文青既feel,吊住唔同嘅明信片,好大幅世界地圖,好多cushion同公仔,周圍都係影相位,令人覺得好舒服。仲有兩隻貓仔攤左係到,成間店感覺好懶洋洋呀~ 廚房係開放式設計,見到幾個年輕人咁用心烹調食物,都感受到佢哋份熱誠:)cafe用明信片做主題,有唔同國家嘅明信片出售同展示,仲有唔同國家嘅旅遊書可以借黎睇,啱晒計劃去旅行嘅朋友一齊黎!首先,叫咗個「黑松露帶子意粉」食,賣相正常,黑松露落咗好多,好香好濃郁,意粉硬度適中,忌廉汁稍嫌唔夠濃厚,帶子亦都可以煎香少少。之後叫左個「鮮茄芝士焗豬扒飯」食,落咗好多芝士,好香濃,仲有芝士拉絲嘅效果。但係豬扒硬左d,有少少切唔開,可以煮林小小。蕃茄亦都可以再落多啲,平和返芝士肥膩嘅感覺。叫咗杯「波希米亞」既特飲,好Fresh,飲落甜甜地,賣相亦好吸引!最後叫咗個「糯米飯無骨雞翼」,冇骨嘅雞翼感覺好貼心,糯米釀入雞翼裡食都幾夾,糯米煮得啱啱好,煙煙銀銀。略嫌隻碟多油左啲,可以用吸油紙吸一吸油先,賣相會更加好~餐廳係以自助形式,店員送咗嘢食來之後,食完要自己疊好餐具同餐碟架。推介比準旅遊既朋友黎食!
2017-04-23 215 浏览
尋晚睇完電視介紹好似好有特色咁,又見到話11:30開門,食完就可以返工,到達時已經係12:50,餐廳亦有2-3枱客,但奇怪無人食緊嘢,而且間餐廳無冷氣好焗,原來老闆未返亦唔知幾點返,所以所有人都無嘢食
2017-04-21 289 浏览
香港郵意呢間餐廳,聽就聽過好多次啦,但係今次都係第一次去,因為驚無位,所以預先係openrice book定檯,晚飯時段食滿$350仲有心太軟送添。為於安樂里既香港郵意明信片航海主題咖啡廳,地點比較隱蔽,唔係咁易搵到。餐廳以藍白航海為主調,門口仲有個紅郵筒,好有英式風格。話明係以郵政為主題,咁當然周圍都見到好多明信片同精品啦。呢D明信片真係賣架,仲要係店方自家製,設計好特別,價錢亦都非常合理添。餐廳廚房係半open kitchen,可以望到裡面既運作,幾得意架。餐廳係以自助形式,要自己執檯,咁樣店方就可以節省人手,同時間客人就唔洗俾加一。餐牌有兩版,設計簡單易明,我地點左兩份主菜,分別係珍寶全日早餐,同埋卡邦尼意粉。卡邦尼意粉: 煙肉碎份量十足,卡邦尼汁亦都好creamy,加埋軟硬適中既意粉,真係完美既配搭。珍寶全日早餐: 一間小型既咖啡店,估唔到只係全日早餐都有3個選擇。我地揀左珍寶全日早餐,價錢雖然比普通全日早餐係貴30蚊,但係真係大份好多,有腸仔,煙肉,三文魚,紫薯餅,牛角包,炒蛋,粟米同埋茄汁豆。最值得讚既係腸仔一D都唔油,仲好惹味,除此之外炒蛋亦都整得好滑,牛角包上檯時亦都熱

餐廳以藍白航海為主調,門口仲有個紅郵筒,好有英式風格。
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉:

珍寶全日早餐:

最值得讚既係腸仔一D都唔油,仲好惹味,除此之外炒蛋亦都整得好滑,牛角包上檯時亦都熱辣辣,仲好香添。唯一美中不足既係茄汁豆同埋粟米無整熱,如果可以整返熱俾客人就更加好啦,不過呢樣係香港並唔常見。
70%朱古力火鍋
甜品我地叫左個70%朱古力火鍋。朱古力火鍋好多地方都食到,而點水果同埋雪榚就正常不過。呢到既朱古力火鍋,朱古力味好香濃,食得出唔係cheap牌子,每份除左跟一大碟水果同雪榚之外,仲有牛角包,真係豐富啦。
藍調  (blue  latte)
呈藍色既飲品並唔常見,以上呢杯「藍調」係用左椰子香奶同愛爾蘭酒調成,椰奶味好香濃,一路聽住中學年代既流行曲一路睇書,飲住呢杯帶椰香味既blue latte,真係非常寫意。
2017-04-20 1522 浏览
今日隨同朋友黎到呢間好特別既café,位於灣仔區Café以藍色做主題,感覺有d似歐陸式既香港版愛琴海8點幾開始幾乎坐滿了,就算多左人流,整體感覺都算清幽可能係因為樓底高,天花掛滿了寄來的明信片,配上音樂,環境幾舒服呢度係自行落單形式經營,店員會把餐飲送上場內有兩隻可愛貓貓周圍走, 中意貓貓既人一定唔可以錯過啊! 不過貓貓始終唔中意影相, 要同佢地影相有d難道同朋友叫左2份野食同飲品, 份量都幾足!黑松露帶子意粉 ,份量啱啱好,唔似平時cafe咁少份量黑松露味道濃郁,同意粉好夾!帶子味道都不錯! 不過帶子如果可以稍為煎一下再上碟會比較香珍寶全日套餐估唔到all day breskfast有驚喜喎!當中有兩款係店舖主力推介嘅小食,分別係紫薯薯餅同芝士糯米釀無骨雞全翼 其他分別係煎三文魚粟米黑松露炒蛋、 沙律菜同煙肉,黑松露炒蛋真係冇得輸, 食落幾香~紫薯薯餅色澤好紫, 唔會好甜~ 而且呢個份量唔會太多, 兩個人一人一件都唔會太膩茉莉玫瑰花茶, 幾精緻雖然係有2種花, 不過兩種既份量好平均,花茶淡淡花香存入口腔, 沖多一次熱水都仲有香味波希米亞,呢杯飲品主要係荔枝味,加檸檬同薄荷葉,色調好夏
今日隨同朋友黎到呢間好特別既café,位於灣仔區

Café以藍色做主題,感覺有d似歐陸式既香港版愛琴海
8點幾開始幾乎坐滿了,就算多左人流,整體感覺都算清幽

呢度係自行落單形式經營,店員會把餐飲送上
同朋友叫左2份野食同飲品, 份量都幾足!

黑松露帶子意粉 ,份量啱啱好,唔似平時cafe咁少份量

黑松露味道濃郁,同意粉好夾!帶子味道都不錯!

不過帶子如果可以稍為煎一下再上碟會比較香
珍寶全日套餐

估唔到all day breskfast有驚喜喎!

其他分別係煎三文魚粟米黑松露炒蛋、 沙律菜同煙肉,

黑松露炒蛋真係冇得輸, 食落幾香~
茉莉玫瑰花茶, 幾精緻

波希米亞,呢杯飲品主要係荔枝味,加檸檬同薄荷葉,色調好夏天
Affogato 消化餅做底

雲厘拿雪糕,淋上香濃咖啡,半融既雪糕中和左咖啡既苦澀,只留下咖啡既香, 味道不錯!!

呢幾日實在太熱了, 呢個雪糕好好為熱天降下溫

呢度比人個感覺好舒服的, 真係可以好好係度放鬆一下~
题外话/补充资料: 呢度係自行落單形式經營,店員會把餐飲送上,用餐後記得需要自行清理喔!
2017-04-18
2017-04-12 164 浏览
今日去灣仔上堂,午飯時間很多餐廳都非常煩忙,知道附近隱蔽後巷開了幾間餐廳便去看看。見這cafe沒太多人而且裝修特別,就試試看吧。這cafe 是自助的,點餐要到吧台前向店員下單及付費。 要清水,紙巾,調味料都可是自助。地方闊落,而且掛滿攝於香港的照片,好有特式又感覺非常香港還有得多得有香港特式的明信片,有沙發,有公仔椅墊,有書有雜誌,係個好文青嘅地方 (同我有d 唔夾)近門口嘅一邊仲有d 小商品,睇啱明信片可以即買添講咁多終於到食物出場了。今日點了黑松露帶子意粉加黑咖啡。 意粉做得唔錯,軟硬剛好,黑松露令意粉更美味,不過個人比較喜歡olive oil base 煮法。這個白汁底的意粉比較重身。咖啡地做得不錯,厚身,酸度及苦味都很對我口味

見這cafe沒太多人而且裝修特別,就試試看吧。
地方闊落,而且掛滿攝於香港的照片,好有特式又感覺非常香港
近門口嘅一邊仲有d 小商品,睇啱明信片可以即買添

咖啡地做得不錯,厚身,酸度及苦味都很對我口味

午餐
2017-04-07 1383 浏览
如果唔係見到巷仔前見到招牌的布,相信應該搵好耐都搵唔到😂灣仔咁多野食~要食渾每間都應該要一段時間~今日再同同事試新野~係openrice book 左位~但因為好早去到既關係~果到都有好多位~一入到去,成間鋪感覺好大~好開揚~話明係明信片同航海主題,緊係會係四圍見到有關主題既野喇~佢係牆到放左好多明信片,而如果你覺得靚既~仲有得即埸買叔一張tim~睇完一輪,同事叫左黑松露帶子意粉~帶子應該係腌過,有少少鹽味~如果可以煎一下先上碟,就更好喇~咁會香D~我叫左三文魚白汁意粉~個意粉偏淋~味道就正常喇~唔算有驚喜~本身叫左魚柳做小食~但因為賣哂~所以轉左紫薯薯餅~我覺得唔錯~好香~同重紫薯味~仲要係即刻整,所以熱辣辣既~呢到係自助形式的~~周圍仲有D公仔、書同board game 俾客人玩~因為係自助形式,所以店員好少會出黎用餐範圍,佢地就派左2隻貓貓得閒出黎招呼一下客人~同客人形下相,搞下公關~😂😂
如果唔係見到巷仔前見到招牌的布,相信應該搵好耐都搵唔到😂

一入到去,成間鋪感覺好大~好開揚~

話明係明信片同航海主題,緊係會係四圍見到有關主題既野喇~

睇完一輪,同事叫左黑松露帶子意粉~

我叫左三文魚白汁意粉~

個意粉偏淋~味道就正常喇~唔算有驚喜~
本身叫左魚柳做小食~但因為賣哂~所以轉左紫薯薯餅~

我覺得唔錯~好香~同重紫薯味~仲要係即刻整,所以熱辣辣既~
呢到係自助形式的~~
周圍仲有D公仔、書同board game 俾客人玩~

同客人形下相,搞下公關~😂😂
2017-04-06
2017-03-26 383 浏览
是日亂行俾我搵到呢間餐廳今日出到灣仔區好嘈,好混亂,行行下俾我見到個牌寫竹「香港郵意」我最初以為係郵政局開,原來佢係明信片主題餐廳,我C9美最愛得意野就去左入去試下,呢度好多影相位,野食都ok同唔算貴:呢間餐廳唔起眼,係灣仔度但在後行正門旁邊有個郵筒一入到去個meun係哂水bar位位都好闊貓咪係個cashier, 但佢唔識落單Mocha 好飲, 拉都好靚 $45杯All day breakfast$78, 味道ok我好滿意呢一餐
是日亂行俾我搵到呢間餐廳

呢間餐廳唔起眼,係灣仔度但在後行
正門
旁邊有個郵筒
All  day  breakfast    &  Mocha
一入到去個meun係哂水bar位
位都好闊
貓咪係個cashier, 但佢唔識落單
Mocha 好飲, 拉都好靚 $45杯
All day breakfast$78, 味道ok
我好滿意呢一餐
2017-03-03 399 浏览
這日有才子約我去飲杯餐食個飯,就二話不說出發了。環境佈置好靚,真係勁有文化氣息Order了呢款茶,相當有詩意,有個茶壺,兩個杯,正好可以讓你與友人一起邊飲邊談天說地。唔記得咗叫咩茶,有朋友知道留言話返我知啦沖好後又熱又香,一流叫了這個龍脷柳焗飯($78),好好味,相當香魚柳香脆軟腍,飯又甘香,好高質下次再食會試下食個全日餐,我個朋友ORDER了,幾好食,要試下呢度有個特別之處係食完啲碟要自己拎返去counter,大家都要留意呢!
這日有才子約我去飲杯餐食個飯,就二話不說出發了。

環境佈置好靚,真係勁有文化氣息
唔記得咗叫咩茶,有朋友知道留言話返我知啦
沖好後又熱又香,一流
叫了這個龍脷柳焗飯($78),好好味,相當香
魚柳香脆軟腍,飯又甘香,好高質

2017-03-03
2017-02-24 292 浏览
今次是第二次去香港郵意cafe,第一次是去銅鑼灣的舊店,所以今次也算是第一次😂 新店位置在內巷,在路邊放了大型藍色易拉架,門口有個郵筒,低調中又有點高調。店內主要以航海和明信片為主題,環境寧靜舒適。我們倆人點了(1) 芝士糯米釀無胃骨雞翼雞翼外層香脆,內裡糯米份量適中不膩(2) 珍寶all day breakfast粟米是牛油粟米,牛角包香脆好味,腸仔香口不膩,其他正常⋯特別一提的是紫薯炸薯餅味道很讚,原本以為是普通炸薯餅,咬開竟然是紫色的(可以單點)。而黑松露炒蛋也不錯,黑松露味濃適合喜歡黑松露的人,但炒蛋略熟不滑。(3) 飲品:香橙莫卡&薑餅人拿鐵莫卡和香橙味道互相配合,薑餅人拿鐵味道就似薑餅人在拿鐵泡澡的味道😂。本人十分欣賞咖啡上拉花,十分精緻飲到尾段還能見到的拉花
店內主要以航海和明信片為主題,環境寧靜舒適。
我們倆人點了
(1) 芝士糯米釀無胃骨雞翼
雞翼外層香脆,內裡糯米份量適中不膩
(2) 珍寶all day breakfast
,但炒蛋略熟不滑。
(3) 飲品:香橙莫卡&薑餅人拿鐵
莫卡和香橙味道互相配合
,薑餅人拿鐵味道就似薑餅人在拿鐵泡澡的味道😂。
本人十分欣賞咖啡上拉花,十分精緻
飲到尾段還能見到的拉花
2017-02-23
  • 芝士糯米釀無骨雞翼
2017-02-08 2635 浏览
好喜歡到Cafe享受悠閒的周末假日...某天在灣仔的小巷裡轉角遇上一家特色小店,就是明信片航海主題Cafe--香港郵意!起初只是走到累,被小店的清新風格所吸引就停下來了,,,以藍白航海為主調,門外的紅郵筒格外顯眼~小店給我的感覺跟牧羊少年cafe有點相似...柔和的燈光下格外舒適~以明信片環"郵"世界...讓人好想訂下旅行的目標!食物的價格不算高呢...選擇也蠻多,聽說之前有朱古力火鍋哦!不過晚餐時間,想先點些鹹食主菜呢~mint green是我最愛的顏色之一,當然不可錯過這杯波希米亞特飲吧!帶有淡淡的薄荷、玫瑰...味道清新的檸香soda~好夢幻>w<鮮奶朱古力也有美美的拉花圖案❤ 甜到入心。來不及寫postcard...食物很快便到齊了!珍寶全日早餐絕對是一份重量級的all day breakfast!怪不得下單時店員提醒我們,點一個已經足夠二人吃...最愛黑松露炒蛋和牛角包!德國腸和餃子則有點油膩~超大份的也只是$108好抵食呢...下次單點一個已經足夠二人開心share了,這樣才可以開動"甜品胃" ^^白汁三文魚意粉看上去好普通,但白汁中混入了奶和芝士,撈起意粉
好喜歡到Cafe享受悠閒的周末假日...

某天在灣仔的小巷裡

轉角遇上一家特色小店,

就是明信片航海主題Cafe--香港郵意!

起初只是走到累,

被小店的清新風格所吸引

就停下來了,,,

以藍白航海為主調,

門外的紅郵筒格外顯眼~
小店給我的感覺跟牧羊少年cafe有點相似...

柔和的燈光下格外舒適~

以明信片環"郵"世界...

讓人好想訂下旅行的目標!
食物的價格不算高呢...

選擇也蠻多,聽說之前有朱古力火鍋哦!

不過晚餐時間,想先點些鹹食主菜呢~
mint green是我最愛的顏色之一,

當然不可錯過這杯波希米亞特飲吧!
波希米亞特飲
帶有淡淡的薄荷、玫瑰...

味道清新的檸香soda~

好夢幻>w<
波希米亞特飲
鮮奶朱古力也有美美的拉花圖案❤ 甜到入心。
鮮奶朱古力
來不及寫postcard...

食物很快便到齊了!
珍寶全日早餐絕對是

一份重量級的all day breakfast!
珍寶全日早餐
怪不得下單時店員提醒我們,

點一個已經足夠二人吃...
珍寶全日早餐
最愛黑松露炒蛋和牛角包!

德國腸和餃子則有點油膩~

超大份的也只是$108好抵食呢...

下次單點一個已經足夠二人開心share了,

這樣才可以開動"甜品胃" ^^

白汁三文魚意粉看上去好普通,

但白汁中混入了奶和芝士,

撈起意粉時有微微的拉絲效果哦!
白汁三文魚意
可惜主食的份量比想像中多,

今次未能試到甜品已經好滿足了...
下次要再來試試他們的甜品呢 >_<
吃畢後可以在店內買一張postcard,

(也有少量免費的明信片)

寫給朋友、家人或者自己...

享受悠然時光同時療癒心靈、分享快樂!
2017-02-03
鮮奶朱古力
距離2月14情人節 時間愈來愈緊迫了。 我忙著準備情人節的手作小禮物。 早前跟閨蜜一起來這裡 為情人節偷偷試菜 和整小小心意咭。 香港郵意明信片航海主題咖啡廳 我帶閨蜜去的這間Cafe 不但環境超有文青feel, 更像精品飾物文具店~ 牆壁掛滿各國的名信片, 郵寄傳情到世界各地。 郵寄傳情到世界各地。 手寫餐牌色彩繽紛,頗特色的~ 手寫餐牌色彩繽紛,頗特色的~ 有不少文具貼紙,可貼在情人節咭、 心意咭,文青味濃。 忍不住入手了可愛小鹿膠紙。 V. Day 在包書膠上、心意咭上自製心意卡、Schdule Book、黏上小鹿好可愛! 來這裡,又可以講少女心事,又可以揀選精緻的手作材料~ 餐廳以郵政為主題, 設計成航海探險風格, 想起海賊王! 餐廳佈滿許多帆布大船、 尋寶航海圖、 精品飾物、文具等。 有不少文具貼紙~ 文青感覺~ 有不少文具貼紙~ 文青感覺~ 這次點了全日早餐。 All Day Breakfast 這套餐超豐富的, 包含了特大珍寶腸 2條、 茄汁焗豆、粟米粒
距離2月14情人節

時間愈來愈緊迫了。

我忙著準備情人節的手作小禮物。

早前跟閨蜜一起來這裡

為情人節偷偷試菜

和整小小心意咭。

香港郵意明信片航海主題咖啡廳

我帶閨蜜去的這間Cafe

不但環境超有文青feel,

更像精品飾物文具店~ 牆壁掛滿各國的名信片,

郵寄傳情到世界各地。

郵寄傳情到世界各地。

手寫餐牌色彩繽紛,頗特色的~

手寫餐牌色彩繽紛,頗特色的~

有不少文具貼紙,可貼在情人節咭、

心意咭,文青味濃。

忍不住入手了可愛小鹿膠紙。

V. Day 在包書膠上、心意咭上自製心意卡、

Schdule Book、黏上小鹿好可愛!

來這裡,又可以講少女心事,

又可以揀選精緻的手作材料~

餐廳以郵政為主題,

設計成航海探險風格,

想起海賊王!

餐廳佈滿許多帆布大船、

尋寶航海圖、

精品飾物、文具等。

有不少文具貼紙~

文青感覺~

有不少文具貼紙~

文青感覺~

這次點了全日早餐。

All Day Breakfast

這套餐超豐富的,

包含了特大珍寶腸 2條、

茄汁焗豆、粟米粒、

煙肉3片、餃子 2隻、

牛角包 2個、炒滑蛋。

微煎德國香腸幾惹味。

微煎的表層令腸身超脆口!

啖啖肉,由細到大的至愛。

煙肉:正常水準

三文魚~
茄汁焗豆,栗米

餃子:好香脆!

餃皮超級脆!

建議上台即食,鬆脆可口~

炒滑蛋:奶油金黃色的炒蛋好滑溜。

配搭黑松露醬菇香四溢~

它似奄列般大件,腍滑。

牛角包:食得出是新鮮的~

不是放涼了整天腍腍的

You know what I mean
白汁三文魚意粉,

白汁夠奶滑,意粉充滿韌勁~

朱古力鮮奶

外型和味道都是意料之外的吸引!

頭痛不適的我今天不想喝咖啡,本想求其亂揀普通的算了。

以為朱古力奶是咖啡色的鮮奶,

想不到也能欣賞到喜愛的拉花*3*

朱古力味濃郁香甜,

鮮奶亦Creamy 濃厚,

下次跟老公吃還是要點它!

朋友點了杯清新解膩的紫藍色梳打Soda 。

食飽飽填肚的珍寶餐,

喝一口梳打,即時清新了味蕾。

玫瑰花香味若隱若現,沒喧賓奪主。

好欣賞這間自助型式的Cafe ,

自己到櫃位點菜付款,

收回收據後,便乖乖坐低等送餐。

這樣,餐廳可省卻人手寫單,

怪不得價格如此大眾化啦!

以港島區的Cafe 來說性價比算高!

平時,灣仔的Cafe 一杯普通凍飲

加“無餸意粉”已經近一百八。未計食物的質素普通...

這裡的價格大眾化,味道也很不錯~

情人節跟伴侶有好去處囉~>v<~

香港郵意明信片航海主題咖啡廳

Postcollectionhk Cafe 地址

灣仔安樂里地下D舖

Shop D, G/F, On Lok Lane, Wan Chai, Wan Chai