這間店的位置比較偏離大街,令我忘記了它的存在....今次由朋友帶去,令我想起原來我以前曾經食過~!!晚上9點幾,入座率也有約7成。和朋友一行12人走入這小店,服務員立即調配座位,合併桌子,並把原先坐在座位上的客人調走,真的有點不好意思~~~但也欣賞她們很有效率,很快便安排了座位給我們了~睇餐牌,好多野都想食!!心大心細....dinner set其實也幾抵食,都幾啱食~最後揀左個牛油雞翼飯~來到後,好失望呀!!只是4隻很細小的雞中翼,和我想像中的很不同!!可能係我在另一間越式餐廳吃過大大隻而又好鬼正的牛油雞翼卦....所以唔小心對佢有期望....雞翼唔單只細隻,仲唔係好脆,幸好味道尚算不錯,合格既~但只係好普通好普通的雞翼,下次唔會再叫。試左個朋友食既咖哩雞蒙粉~~湯底正~~好香濃的咖哩味~蒙粉和雞都很入味~~幾唔錯~!!dinner set包一杯飲品和甜品~~~是日甜品紅豆沙~算係幾唔錯啦~好過d酒樓,唔太甜,剛剛好,合我口味,豆也很多,份量也剛好唔會食到過飽~~dinner set平均$50-70~~都算抵食既~下次想試下其他~~見到朋友叫既手撕雞飯、特色牛河、沙嗲串等等都好似幾好

最後揀左個
牛油雞翼飯~

試左個朋友食既

dinner set包一杯飲品和甜品~~~
是日甜品

dinner set平均$50-70~~都算抵食既~

下次想試下其他~~見到朋友叫既手撕雞飯、特色牛河、沙嗲串等等都好似幾好味,朋友的comment都話唔錯~!!!今次叫錯野,令我失望,但我會再黎既~!!
2011-06-06
2011-05-03 7 浏览
今天去買下午茶香茅豬扒飯+咖喱雞扒飯外賣自取,點知返到去打開香茅豬扒飯準備食,就見到個發泡膠盒裡面勁污糟不特止,盒裡面啲塵仲"黏"係啲白飯面,黑色一點點,點食??到咖喱雞扒飯我個同事打開一樣咁污糟,係盒裡面白飯旁邊黑色一點點....唔緊要拎去換,好啦換咗返去,一打開嘩~~~~ "男女男"到爆炸香茅豬扒飯只係換咗個盒,飯仍然係仲有塵"黏"住嗰盒咖喱雞扒飯直頭無換~~~~~~想點????再一次拎去同佢講,嘩~~嘩~~~~佢今次話換咗啲飯俾你,一次換盒一次換飯咁下次先換餸????咁都得我"男女男"到要立即退錢!!!咁做食市??
嘩~~~~ "男女男"到爆炸
香茅豬扒飯只係換咗個盒,飯仍然係仲有塵"黏"住嗰盒
我"男女男"到要立即退錢!!!咁做食市??
2011-04-28
5 分钟 (外卖自取)
2011-02-23 8 浏览
由於公司在附近, 所以好多時都會黎呢到食飯, 每次食佢都保持水準, 今次叫左札肉湯河, 牛柳粒炒飯, 咸檸七同凍檸水札肉湯河 - 其實本menu係冇淨札肉湯河家, 只得札肉雞絲湯河, 但可以同侍應講要淨札肉湯河, 札肉都有成8至10片, 河粉份量都好多, 味道唔錯牛柳粒炒飯 - 牛柳粒唔un, 味道唔錯, 有啲黑椒汁咁, 炒飯係蕃茄汁咸檸七 - 每次黎都叫會咸檸, 因為咸檸夠大粒足料, 味道唔錯家

2011-02-02
2011-01-05 9 浏览
原本訂了枱去試另一間店舖,但找來找去都找不到,很肚餓,路過此店,決定放棄找尋,一行二人惠顧此店試吓。食物:-燒牛肉柚子沙律:有四串燒牛肉,整體上普通,無特別,甜酸度適中手撕雞:是切的,不是手撕,既然不是手撕,就不要於餐牌上寫是手撕啦;雞很肥,勁多肥膏軟殼蟹手卷:有四件,軟殼蟹新鮮炸,味道普通,無特別海鮮濛粉:湯底勁濃蕃茄味,很多材料,青口一件、肉丸兩粒、蟹柳有很多條、軟殼蟹兩件等等(印象中仲有其他材料,但忘記是什麼),濛粉都幾多,個濛粉完全吸收了個湯的蕃茄味,勁好味。仲要此碗食物都幾大碗,食極都仲有,又好味又抵食珍多冰:朋友叫的,我無飲青檸梳打:普通,無特別服務:-普通,無特別環境:-普通,無特別

食物:-

燒牛肉柚子沙律

手撕雞:是切的
,不是手撕
,既然不是手撕,就不要於餐牌上寫是手撕啦
;雞很肥,勁多肥膏

差。手撕雞

軟殼蟹手卷:有四件,軟殼蟹新鮮炸
,味道普通,無特別
軟殼蟹手卷

海鮮濛粉:湯底勁濃蕃茄味
,很多材料
,個濛粉完全吸收了個湯的蕃茄味,勁好味
。仲要此碗食物都幾大碗
,食極都仲有
,又好味又抵食

海鮮濛粉

海鮮濛粉另一面

珍多冰:朋友叫的,我無飲
青檸梳打:普通,無特別
左:珍多冰;右:青檸梳打

海鮮濛粉
海鮮濛粉另一面
軟殼蟹手卷
2010-10-18 35 浏览
這間店子在尖沙咀已開了很久,一直很想試試,但又沒甚麼機會,今天終於在晚飯逛街時經過,可以試試了。六點多入到店子也有差不多一半的食客,餐牌有套餐。點了一個檬要(蟹肉海鮮湯粉)的餐和一客豬扒飯因為想食蟹所以才點檬要的,但沒想過來的居然和圖的不同,是炸軟榖蟹而不是蟹鉗,有點失望而且也有點被騙的感覺,侍應還說這個蟹鉗已多月沒供應了,那圖是舊的……幸好湯底不錯,很香的蕃茄和蟹味,配料有很多的蟹柳但味道怪怪的,和碎碎的硯肉,還有由一隻蝦分來的兩片蝦、魚肉丸、青口和一件軟穀蟹。但最主的檬居然也是碎碎短短的,吃來頗麻煩,而且味道也不怎好的。反之豬扒味道不錯,吸引,送來的咖喱汁勁多椰香味,受得的人應很愛。還有附送的甜品,海帶綠豆沙,嘩﹗海帶多過綠豆,很重海帶味…不是那杯茶

,吃來頗麻煩,而且味道也不怎好的。

檬要
豬扒飯
2010-10-17
豬扒飯
2010-08-15 23 浏览
與女友有點事在老尖辦,辦好了已經近十時多,就快快手找東西吃,最後來個簡單的越吃吧,此店面積不大,到了這個鐘牌還有十多位食客,可能平常晚飯時間生意應該不差吧。坐好之後,店員都勸說叫我們要快點下單了,最後我就快快的點了數款很基本的越式食物好了,點了一個包羅萬有的越式頭盤,另外想吃點菜,那就吃牙車快就最好不過了,最後要多個火車頭作主食,火車頭是跟餐的,包了一杯飲品,女友是日口乾,所以點了杯解渴的青檸梳打給她,而我就當然要喝咖啡了,夜一夜也要喝。先來的是牙車快,吃牙車快最重要的除了是菜要夠新鮮之外,魚露的成敗都決定了牙車快的成敗,用魚露撈勻了之後,吃下一口,味道方面不能說是沒有鹹香,但就真的不太強,但此店的魚露特別的在於有辛勁及酸味很強,這就可不是我杯魚露了,而此牙車快的其中一個特式是,除了生椰菜絲之後,店家也下了非常之多的酸蘿蔔絲及甘筍絲,所以弄致感覺是偏酸,幸而店家也放入一點九層塔及蝦乾,味道變得複雜了一點,多了一層香味,加上椰菜絲切得很幼很細嫩,加上蘿蔔絲及甘筍絲也爽口非常,面層再加點雞絲,總體來說是還不錯的。越式頭盤包括粉絲春卷、燒豬頸肉及濱海,先嚐很有代表性的越式春卷,春卷皮很脆而不

越式頭盤包括粉絲春卷、燒豬頸肉及濱海,先嚐很有代表性的越式春卷,春卷皮很脆而不油膩,可是脆得來就實了一點,咬起來不夠鬆有硬的感覺,餡都算正常,不像某些店子,咬開一口都是粉絲,除了點粉絲之外,還有不少的木耳、札肉等,味道更越式而更爽口。

燒豬頸肉不算太出色,肉質是絕對可以再梅腍一點,加上味道是醃得偏甜,個人而言不太喜歡;濱海是很考功夫的東西,食材雖然不貴,也只是米罷了,但入口後感覺沒有絲絲之感,如一大堆粉餅撻入口,加上煮得太腍又沒咬口,米漿的味道不明顯,唯一的安慰就是香茅、金不換及辣椒的味道是惹味的。

最後來的是火車頭了,其實配套也很齊備,有青檸、九層塔及尖椒粒,加入湯之後,湯的香味及辛香是提升了,加上店家下的蔥花及洋蔥又夠多,但這也不代表個湯會因此而好喝,都真的要看看店家下了多少心機去煲個牛湯,喝了一口,嘩的!真的很難喝,個湯超假甜,而一點牛骨香也沒有,明顯就是下了不少師傅,加上河粉太粗,入口沒有透薄腍化之感,但總算滑身溜口,至於米香就甭掀了,已經被霸道的味精湯所壟斷。

配料方面就中規中矩吧,生牛肉是已經熟了至少七成有多,幸好入口還沒有嚡口「痴」牙之感,牛肉香就普通;要尋牛肉香,當然就要試牛腩片了,對!絕對是多了牛肉味,但很明顯的是牛肉片老了一點,入口很嚡;牛丸有點牛肉香而又爽身,彈牙度還是遜了一點,但已算是比吃牛肉好;牛柏葉也是要比牛肉好,入口爽而不韌,是交足貨的。

女友的青檸梳打不太甜,又夠氣,又夠冰,又夠檸,真不錯;而我的咖啡帶着越式咖啡獨有的雲呢拿香味,本來配起煉奶確是很夾,但是日不想喝太甜,所以沒有攪拌勻就喝了,味道也都不錯,但個人認為咖啡的濃度不夠高,如果我自己沖的,絕對會下重手一點咖啡粉,味道會更佳。

這個夜宵都真的吃得很飽,似乎回家後都不好那麼早睡了。
橙色的門面真鮮明
此店面積不大,但都坐得幾舒適的
魚露陣真的夠氣勢,但有點好睇唔好食
牙車快除椰菜絲外,也有酸蘿蔔及甘筍絲,所以感覺偏酸
火車頭配料方面就中規中矩,但個湯真的超難喝
配套也很齊備,有青檸、九層塔及尖椒粒
越式頭盤包括粉絲春卷、燒豬頸肉及濱海
春卷皮脆得來就實了點,餡料方面有粉絲、木耳及札肉等
濱海如一大堆粉餅撻入口,煮得太腍又沒咬口
越式咖啡獨有雲呢拿香,但咖啡的濃度不夠高
青檸梳打不太甜,又夠氣,又夠冰,又夠檸
這個滴滴器除了個頂蓋可以揭之外,中間的部份是黏着的
2010-07-29
橙色的門面真鮮明
此店面積不大,但都坐得幾舒適的
配套也很齊備,有青檸、九層塔及尖椒粒
越式頭盤包括粉絲春卷、燒豬頸肉及濱海
青檸梳打不太甜,又夠氣,又夠冰,又夠檸
2010-07-18 5 浏览
lunch set - $40 - 48 +In a rush, glad to see it's not full yet, so I ordered food immediately, telling the waiter to serve quick & order the drink (of lunch set) later.15 min later, we ordered the drink for the lunch set. A min later, we were asked whether we have order food at all???? I already started to wonder why they took so long as there were not many guests. We were disappointed, needed to reorder again, were asked which waiter/ waitress had taken the order.....OMG how would i be supposed
lunch set - $40 - 48 +

15 min later, we ordered the drink for the lunch set. A min later, we were asked whether we have order food at all???? I already started to wonder why they took so long as there were not many guests. We were disappointed, needed to reorder again, were asked which waiter/ waitress had taken the order.....OMG how would i be supposed to remember?

Finally it took another 10+min b4 food arrived.

三色蛋飯:
- 1 medium grilled shrimp: not fresh & tasteless
- 1 pce of 豬扒 - taste ok but the texture...seemed too much soda
- 2 pce * crab with egg cake ...strange taste but not too bad, couldnt find any ingredient that taste like crab
- portion of rice: ok

札肉雞絲湯河
- 札肉 - extremely thin, 4-5 slice, taste sour & 變壞
- 雞絲 - tasteless & 鞋口
...my fd seldom complain food but said it's really bad

we complained the problem of 札肉 & after 5 min, we were told that Chef said it's normal & they could exchange for another bowl of 札肉雞絲湯河...we were confused as we could not accept such 札肉, so why were we taking the same dish again? they were not able to provide a solution. So I enquired whether they could give us some more 雞絲 as replacement ....it took another 4 min to answer us with a spoonful of 雞絲.

terrible....bad sevice & bad food. definitely worse than we came a few mths ago
2010-07-17
2010-06-08 8 浏览
是日同未來老婆去百利試set頭化妝, 10點過後終於大功告成, 當各位姐妹都又餓又累, 食飯自然不作他選, 來一個快、靚、正、近才是皇道百利樓下就是香葉, 眼看還未關門, 快步進去一看, 只得一檯客人未走, 再一問, 原來是last order, 極速選好心水, 馬上order叫了一客牛柳粒紅飯, 是因為店裡有推介, 不作他選牛柳粒juicy, 不會過熟, 還有點嫩口, 有少量黑椒調味, 醬汁味道不錯, 牛柳粒份量更加係分埋俾老婆姐妹食都仲夠紅飯茄味足夠, 配合牛柳粒+牛柳汁, 在如此夜蘭人靜飢寒交迫, 此時此刻真係人間美食還好趕得上尾班車, 最難得是味道不錯, 作為辛苦了一整晚的慰勞, 最好不過

叫了一客牛柳粒紅飯, 是因為店裡有推介, 不作他選

牛柳粒紅飯
2010-03-11
牛柳粒紅飯
2010-06-03 8 浏览
由於有事要到尖沙咀附近,便約男友順道簡簡單單的吃一餐。進入餐廳時還未夠晚上七時,故此人不多,侍應安排我與男友坐在四人位。由於男友受傷,不能吃牛,被迫選了雞扒湯檬我選了特式牛肉湯河另外還點了豬肉沙嗲串我的牛肉湯河內,有生、熟牛肉,牛柏葉,牛筋及牛丸香葉的數量其實算是很少,但反正我也不太愛,所以沒有特別要求。青檸則給了約半個.....但切成角狀,要擠檸檬汁較困難湯底加上青檸汁後,香氣撲鼻,這一關,及格~味道算是不錯,河粉有湯的甜味,唯熟牛肉很「鞋」,減了分。沙嗲豬肉串也很香,豬肉夠稔,有一點點辣,加上花生味夠惹味餐飲選了凍奶茶,有一點過甜埋單連加一HKD 130會再幫襯
由於有事要到尖沙咀附近,便約男友順道簡簡單單的吃一餐。

由於男友受傷,不能吃牛,被迫選了雞扒湯檬
我選了特式牛肉湯河
另外還點了豬肉沙嗲串

我的牛肉湯河內,有生、熟牛肉,牛柏葉,牛筋及牛丸
青檸則給了約半個.....但切成角狀,要擠檸檬汁較困難
湯底加上青檸汁後,香氣撲鼻,這一關,及格~

味道算是不錯,河粉有湯的甜味,唯熟牛肉很「鞋」,減了分。

沙嗲豬肉串也很香,豬肉夠稔,有一點點辣,加上花生味夠惹味

餐飲選了凍奶茶,有一點過甜

埋單連加一HKD 130
會再幫襯
2010-06-03
  • 沙嗲串燒
2010-05-24 10 浏览
今日lunch去左香葉食, 準時1點去到好彩唔駛等位, 岩岩坐低咋門口就排晒隊啦, 一睇menu, 嘩....乜加左價呀!!!!!!!!! 每樣野都加左$4, 最貴果個午餐牛柳粒炒飯原本由$58加至$62, 入得黎食梗係唔會因為佢個價錢貴左而走既, 我地叫左札肉雞絲湯河, 豬扒飯, 雞扒飯札肉雞絲湯河 - 啲河粉多左好多, 札肉好薄, 大概有四至五片, 雞絲就比較鞋口豬扒飯 - 豬扒好好味, 啲飯亦都比加價前多左好多雞扒飯 - 雞扒好大件, 切開有成六大件, 又厚肉喎, 啲飯亦都比加價前多左好多雖然係加左價但食物既份量有少到, 反而仲多左添, 又有糖水送今日係泰式綠豆沙, 飲品又好大杯, 每次黎呢到食飯都要攬住個肚走既, 因為超級飽埋單$143

豬扒飯 - 豬扒好好味, 啲飯亦都比加價前多左好多

埋單$143
好特別既樽...酸辣汁黎家!
2010-05-24
2010-05-14 2 浏览
牛河:湯: 香,味濃粉:不夠彈口,也不錯大頭蝦: 蝦本身彈牙爽口,但因 garlic 太多,所以食唔到蝦味 Overall 一間不錯的越南餐廳
牛河:
湯: 香,味濃
粉:不夠彈口,也不錯

Overall 一間不錯的越南餐廳
2010-05-13
$ 100 (晚餐)
  • 特色牛河
2010-05-03 2 浏览
昨天叫了1. 咖哩雞 - 煮得入味, 薯仔係食到中間都係咖哩味. 雞很好吃, 不過都幾辣.2. 手撕雞 - 有點名不付實,如果佢叫手切雞會好D. 味跟淡, 不是我杯茶.要提的是附上既紅豆沙真係好味都不得了. 一定有下次.
昨天叫了
要提的是附上既紅豆沙真係好味都不得了. 一定有下次.
2010-04-19 4 浏览
因為我朋友介紹於是星期五晚去一試叫左咖喱牛腩檬咖喱味幾好牛腩炆得霖檬粉略嫌散左少少食多次都ok香芧豬扒飯一般....無乜太大特別燒豬頸肉都幾好食不過31蚊果一碟仔就唔多抵食咁
因為我朋友介紹
都幾好食
不過31蚊果一碟仔就唔多抵食咁
2010-04-16
2009-12-04
因為學校旅行到科學館,所以到附近吃飯.第一次試這家餐廳,驚喜.今次的選擇:咖哩雞飯,燒香茅豬肉飯,香茅豬扒飯,燒香茅雞肉飯.咖哩雞飯的咖哩汁咖哩味十足,不太辣,略嫌太稀.雞也滑.燒香茅豬肉飯能保留豬肉的肉汁,香茅味淡淡滲出.可惜沒有汁拌飯.伴菜也太酸.香茅豬扒飯的豬扒太乾,太硬.香茅味淡淡滲出.可惜沒有汁拌飯.伴菜也太酸.燒香茅雞肉飯能保留雞肉的肉汁,雞皮脆脆的.香茅味淡淡滲出.可惜沒有汁拌飯.伴菜也太酸.
咖哩雞飯的咖哩汁咖哩味十足,不太辣,略嫌太稀.雞也滑.
2009-11-06
2009-11-08 6 浏览
今日中午同老公去尖咀或尖東附近食飯..由於老公泊左架車係附近,所以都係漆咸道食午飯..大約兩點鐘, 餐廳入面都唔太迫人.. 岩岩好坐到2人位,都唔差架喇, 起麻唔駛同人迫.. 我地兩個都叫左set lunch..我叫左..咖哩牛腩朦 x 凍檬茶 -- 牛腩超能" 咖哩味勁快.. D朦粉吸晒d咖哩汁.. 好正! 老公叫左.. 香茅豬扒飯 x 凍檬茶 - 豬扒都好香好正~跟餐仲要送熱腐竹意米糖水.. 幾好味~2個人食埋都係$87.. 抵! 下次再去食下先.. :]+10% Service charge
今日中午同老公去尖咀或尖東附近食飯..
由於老公泊左架車係附近,所以都係漆咸道食午飯..
大約兩點鐘, 餐廳入面都唔太迫人..
岩岩好坐到2人位,都唔差架喇, 起麻唔駛同人迫..
我地兩個都叫左set lunch..

老公叫左.. 香茅豬扒飯 x 凍檬茶 - 豬扒都好香好正~
跟餐仲要送熱腐竹意米糖水.. 幾好味~
2個人食埋都係$87.. 抵! 下次再去食下先.. :]

+10% Service charge