It's hard to give comments to Dim Sum restaurants as different restaurants have different specialties which one might miss.First about the service, everyone in the restaurant were eager to help and were efficient. The place was pretty spacious with a high ceiling (which significantly reduces the noise level in a restaurant) and plenty of spaces between tables.A lot of natural light from since the windows weren't blocked.About the food, these were what we've ordered:Abalone Shao Mai - it's fine,

Abalone Shao Mai - it's fine, the abalone itself was small but it's taste was absorbed by the shao mai.
Char Siu Buns - warm, soft and the char siu was sweet. Good;
Congee with Oyster, Faat Choi (Seaweed) and Spare Ribs - Very delicious.
The congee base should be made of pork bone;
Turnip Cake - this was OK. Not warm enough;
New Year cake: this was quite sweet and fried with egg. Again, not warm enough;
Dou Miu (a type of bean sprout) with dried bean curd: very good
The vegetables were very fresh and tasty;
Lobster dumpling: Very strong seafood taste
good but a bit pricey ($48 per piece)

All in all, some hits and misses. "Good" for the service and comfortable interior. OK for Dim Sum.
2012-01-23
2011-07-19 931 浏览
好耐無去,對這間高中檔食府真的有所期望,可惜失望而回。食了六碟點心,埋單獨$368.冰燒燒腩仔- --12小粒,皮不是十分脆,肥多過瘦---$68煎蘿蔔糕 --- 好一般,粉多過蘿蔔煎腐皮卷 --- ok海蜇鴨舌--- 一般煎甜薄餅 --- 一般三文魚卷 --- ok總括而言,好多平中檔油酒樓也比它優勝。
三文魚卷
好耐無去,對這間高中檔食府真的有所期望,可惜失望而回。

食了六碟點心,埋單獨$368.

煎蘿蔔糕 --- 好一般,粉多過蘿蔔
煎腐皮卷 --- ok
海蜇鴨舌--- 一般
煎甜薄餅 --- 一般
三文魚卷 --- ok

總括而言,好多平中檔油酒樓也比它優勝。

2011-07-17
2011-07-05 695 浏览
服務態度太差強人意, 未上菜叫更改, 不但沒有人理會, 到自己去叫到人出來, 又話已經執好晒材料, 改不到!!! 前後十分鐘only, 差D可以上菜添, 你信唔信??最後個黑衫男人(部長)重叫唔鍾意咪走囉?!?態度差, 態度差, 態度差

最後個黑衫男人(部長)重叫唔鍾意咪走囉?!?

態度差, 態度差, 態度差
2011-07-04
庆祝纪念
纪念日
2011-02-15 597 浏览
朋友約我去TST行街,行左去麼地道個邊,見到有間酒樓叫馥苑,之前都未黎過,差D讀錯佢地個名上左去見到個場幾滿但係都幾舒服,D侍應服務態度好,有招呼.冰燒三層腩仔D皮脆得黎又好香.咬落去好有口感,GOOD胡椒銀杏豬肚豬肚爽,辣辣地好野味豉油皇蝦隻蝦大大隻,雖然用豉油皇整但都食得到佢既鮮味,食一隻都覺得唔夠喉>0<其他點心整體來講水準都高:鮑魚珍珠雞,寶貝鮑燒賣,東星班腸粉,用既都係貴價料,賣相好,價錢有返咁上下,但絕對物超所值,值得一試.下次帶埋屋企人黎食^^

上左去見到個場幾滿但係都幾舒服,D侍應服務態度好,有招呼.

冰燒三層腩仔
D皮脆得黎又好香.咬落去好有口感,GOOD

胡椒銀杏豬肚
豬肚爽,辣辣地好野味

豉油皇蝦

下次帶埋屋企人黎食^^

2011-01-06 424 浏览
e排天氣太凍~~所以打邊爐~~~第一次來e間不是打邊爐的酒樓打~~我地一行7人~~一向吃飯都鍾意"靜靜地"~~問佢有無房~佢比左間超大既房我地~~~so good!!打邊爐不一停全吃肉既~~~叫左一d海鮮!!澳洲鮑魚~~超正!!!好新鮮~~"lok"一"lok"就吃得!!又切得薄~花尾"等"魚~~~又係正!!! 好有魚味~~lok完之後又滑~~肥牛~~~不是專打邊爐的酒家~有這樣的質素真的好suprise!!是日用醉雞湯底來打邊爐~~~可惜就是打邊爐無涼茶飲!!!

打邊爐不一停全吃肉既~~~叫左一d海鮮!!

是日用醉雞湯底來打邊爐~~~
可惜就是打邊爐無涼茶飲!!!
2011-01-03
  • 鮑魚
2010-12-07 281 浏览
是日星期六 太座上午回公司辦點事相約來這間久違了的酒樓, 因為是中午時分, 大部份是商務客人, 當中亦有些大家庭的客人,內部裝潢相當輝煌枱與枱的空間亦足夠, 服務都OK, 轉入正題: 點心义燒腸粉- 賣相精緻, 腸粉皮夠薄而且帶少許口勁,值得一讚只係份量少, 加起來條半都唔知有無, 兩個人就梗係夠啦, 一家人的話有人會無得食,蝦餃拼粉果餃- 餃皮手工到家, 餡料OK牛肉球一碟四粒- 有上湯浸住濕濕地又真係幾好味, 肉有牛肉味, 色也不會太淺色, 現時大部份酒樓做的牛肉丸色偏淺,有點近似豬肉色怪怪的,鮮竹卷- 上湯好味奶皇飽- 夠熱, 但其中一個有少少奶皇吉士在底漏了出來, 不過真的有好多吉士餡, 一個吃了但忘記名字的蝦肉菜餃- 蝦肉為主, 菜肉為副, 也是很啱味整體很好, 只是價錢比平時一般的高, 下次還是等下午茶時間來可以省錢一點
蝦餃拼粉果餃- 餃皮手工到家, 餡料OK

鮮竹卷- 上湯好味

近距離腸粉
蝦餃拼粉果餃
  • 腸粉
2010-04-25 203 浏览
好耐冇同過屋企人去飲茶la...所以上左黎睇有邊間好咁就比我搵到呢間於是趁上個sat放假就同埋屋企人+親戚6個人揸車黎試下下午茶一入到去,個場都幾高級, d侍應ga態度又不錯佢地比左窗邊枱我地,坐低左就梗係試下佢地d點心la叫左1x籠都唔錯, 尤其係蝦餃大大隻又爽口除左傳統點心之外佢地仲有d新野@口@/三文魚薄餅夠晒特別, 冇諗過三文魚都可以整成點心, 煎得都ok, 夠晒香口!最特別都可以話"雪山焗餐飽", 聽個名就夠晒得意, 原本以為係普通焗餐飽, 點之又幾好食但係腸粉就一般la, 冇咩特別....整體黎講點心水準高食到咁上下就埋單準備去shopping原來下午茶七折優惠,真係抵食!!最後佢地仲比左2張免費泊車三小時我地<<抵爆
好耐冇同過屋企人去飲茶la...所以上左黎睇有邊間好
咁就比我搵到呢間
一入到去,個場都幾高級, d侍應ga態度又不錯
佢地比左窗邊枱我地,坐低左就梗係試下佢地d點心la
叫左1x籠都唔錯, 尤其係蝦餃大大隻又爽口
除左傳統點心之外佢地仲有d新野@口@/
但係腸粉就一般la, 冇咩特別....
整體黎講點心水準高
食到咁上下就埋單準備去shopping
原來下午茶七折優惠,真係抵食!!
最後佢地仲比左2張免費泊車三小時我地<<抵爆
2010-04-17
  • 大大隻蝦餃ww
2010-04-18 190 浏览
今日我約左媽咪去尖東飲茶,最後我地揀左馥苑海鮮酒家, 原因好簡單, 因為有三個小時免費泊車。茶市原來佢地下午2:30後所有點心都有7折同埋有三個小時免費泊車(而且無最低消費) 計起來, 佢地同商場的酒家相比, 都几化算。食品水準都好好。點心都几有特色, 珍珠雞里面有原只鮑魚, 而且有精緻迷你砵仔糕,另外我見到隔離檯點左一個套餐, 有鮑魚魚翅燕窩,個鮑魚都好大只喎! 後來我睇到菜牌原來都只係$398一位, 所以下次我一定會去試下。
炆米粉都几好味
有鮑魚gei糯米雞
好低食gei鮑魚餐
2010-04-18
炆米粉都几好味
有鮑魚gei糯米雞
好低食gei鮑魚餐
2009-10-12 68 浏览
今日做孝順女,同老豆媽媽飲茶,選了這間尖東茶樓:點心紙上除了一般的蝦蛟燒賣外, 也有不少特式點心, 我們點了:1/ xo醬海鮮腸粉 - 用鍋仔上, 賣相唔錯喎, 一般多用蟹柳蝦毛扮海鮮, 佢竟有中蝦, 帶子, 最開心有大量芽菜 可惜主角腸粉太"林pat pat",入口即溶! (不過又唔係食緊和牛呢)2/ 煎牛肉餅 - 同媽媽研究後, 這牛肉餅應該是焗而不是煎的. 咬下去是咖哩汁,熱辣辣出煙, 餅面滿是芝麻,個皮夠脆, 好味 不過個名應該再正確一D, 叫焗咖哩牛肉餅 3/ 有機蔬菜蛟 - 非常健康的點心, 有菜, 菇, 栗米, 腐皮, 多吃也不怕胖呢4/ 鮑魚珍珠鷄 - D飯比普遍茶樓好味好嚼, 沒有太多肥豬肉, 食完也不覺滯, 而鮑魚雖然只有一元那麼大, 竟然出奇地有鮑魚味又有嚼頭 5/ 魚片頭魚腐節瓜湯 - 這個就"麻麻"了. 魚片頭偏鹹, 魚腐D味好假, 不值一提...6/ 荷葉蒸走地鷄 - 一打開塊荷葉 .. D鷄好肥好多油呀! (真的是走地鷄?)都試下啦! 唔, 都幾好味,但點解會咁甜呢?媽媽話可能落得太多糖整体環境、服務、食物都不俗. 唔可以成日去龍x軒 (好貴呀!) 又
今日做孝順女,同老豆媽媽飲茶,選了這間尖東茶樓:

不過個名應該再正確一D, 叫焗咖哩牛肉餅

6/ 荷葉蒸走地鷄 - 一打開塊荷葉 ..

整体環境、服務、食物都不俗. 唔可以成日去龍x軒 (好貴呀!) 又唔想去行貨美x, 這裹都算是個新選擇!
2009-10-04
2009-09-24 87 浏览
星期日一家大小相約到安達neway玩番一場.由2點一直唱唱唱....唱到夜晚都冇請我地走,仲問要唔要加buffet???加多20蚊就有buffet食,聽落真係好划算.其中有位auntie就提議到附近逛下話唔定有好野食~7點半,埋單走人.就剛剛起k場對面,有間完全不起眼,但望上2樓又好似金光閃閃既酒樓.反正未食過就試下啦!講真,對我呢d打工仔黎講,價錢真係貴左d.如果公司請食飯都係個唔錯既選擇.連遊人都冇乜,入面幾安靜,枱與枱之間都分得好開~我地5個人,點了個4人餐:- 魚翅一煲>> 5個人分每人都可以分到一大碗.d翅一梳梳,即係足料啦!味道ok啦,翅都不外如是~ 象拔x炒西芹>> 足火喉,象拔x不會硬,爽口.加埋炒西芹,味道很夾. 蒸魚>> 唔記得咩魚喇,都ok大條,好滑,個豉油超正,所以大家都叫了碗飯~ 小吃x4款>> 有荀,腐皮卷,辣青瓜,燒腩仔荀, 沒有想嘔果種味道,一片片的,又冇渣.可以全舊吃~腐皮卷, 點醋吃,脆身而且不油.不過唔夠分..辣青瓜, 食多多都唔怕!!燒腩仔, 每一粒都切得好整齊.細細粒易入口,唔肥唔

我地5個人,點了個4人餐:-
小吃x4款>> 有荀,腐皮卷,辣青瓜,燒腩仔
荀, 沒有想嘔果種味道,一片片的,又冇渣.可以全舊吃~
腐皮卷, 點醋吃,脆身而且不油.不過唔夠分..
辣青瓜, 食多多都唔怕!!
燒腩仔, 每一粒都切得好整齊.細細粒易入口,唔肥唔油,但又齒夾留香!~
雞絲伴海蜇, 唯一我覺得做得最差既一道菜.雞肉太"鞋",好散.個海蜇冇乜野,冇驚喜.
我地仲點了乳鴿2隻.細細隻冇乜肉食,不過整得入味,就算啦★
甜品是杏仁酥,都幾特別,而加好少酒樓有得吃杏仁酥咯.都鬆脆既,不過已經好飽喇.
仲有木瓜雪耳糖水.5個人唔夠分,部長就拎多一盅出黎,一人一盅.

有機會我會再來!
2009-09-20
我地以前online department駐分行嘅舊同事本來諗住約大家出嚟唱K,但搞吓搞吓就不如去食一餐聚一聚算啦,諗來諗去都唔知去邊好,不如去尖東啦,Tony即刻提議我地去佢預備擺酒嗰間 - 馥苑金閣海鮮酒家。Tony仲即刻call嗰間酒家負責幫佢搞婚宴嘅部長訂枱....好不積極。一放工即刻返屋企攞車,順路執埋舊同事,因為佢嘅office就喺我屋企附近。出發時間18:50,去到九龍公園徑,好塞車,冇辦法,始終星期四嘅尖沙咀已經開始多人出街食飯。Tony話問過泊喺隔離嘅安達中心有優惠,啱哂我,我一向去尖東都係泊嗰度,終於19:40去到目的地,泊好車,就上去。一入門口就有一個好好笑容嘅待應問我係咪莫生,我話係,佢就話"啊! 原來你就係莫生。",感覺好奇怪。跟住佢帶我地上去,原來其他人已經嚟咗,仲爭阿妹未嚟,佢應該又係做咗迷途小羔羊了。十分鐘後,妹妹終於出現,我地齊人就開始諗叫咩餸,真係奇怪,呢度只係得一塊板咁嘅menu,而唔係學似其他食肆咁一本本menu,且啲餸名相當長,就咁睇名係好難明。入正題,叫咗五個餸1. 口水雞 > 味普通,好似有啲唔係咁正宗添,少辣,適合香港人。2. 肉

入正題,叫咗五個餸

2. 肉鬆盞 > 用一個半球狀?炸饅頭,載住啲肉鬆喺上面,但係大家都覺得似乎肉鬆有點過鹹。

3. 蟹肉瑤柱扒東胡 > 用冬瓜絲,又有蟹肉,又有瑤柱去釣味,個味好鮮甜...唔錯,適合撈飯。

4. 唔記得個名 "XXX蝦球" > 其實簡單嚟講係蝦仁炒蛋,蛋都算okay,但係佢唔係落蔥,而係落一啲好似韮菜花嘅頭咁嘅嘢,啲蝦肯定係上等貨,好晶瑩,好爽。

5. 燒汁牛柳 > 煲仔上,肉都幾諗,仲要切埋圓形,不過個汁都係冇咩特別。

最後就甜品 : 紀子桂花糕 - 味唔錯; xx酥 - 皮夠鬆; 生果盤 - 菠蘿幾甜,而且造型好潮。

總評:可以一食。服務一流,待應會有傾有講,唔錯嘅,環境清靜,適合用作一邊食飯一邊傾生意。呢間嘢有一樣唔好,就係歧視女仔,淨係問我同阿弗姓咩,雖然張枱係留我名,但係都唔使成日"莫生抺手"、"莫生飲茶"、"莫生啲嘢啱唔啱食"。最後,問待應亦都發原來係除咗泊隔離嘅半島中心只可以有泊車優惠,原來校長之前問佢地,個部長只係對佢講唔泊半島中心,可以選擇去安達中心啫,又比校長冼一鑊添....
口水雞
生果盤
2006-08-10
蟹肉瑤柱扒東胡
2009-03-05 438 浏览
星期日去尖東, 本來約咗外其他朋友一齊lunch, 行行吓, 見到間上樓的酒樓, 睇個餐牌, 有英文有日本, 心想梗係針對遊客個隻, 不過實在行得太耐, 所以照上去啦, 我們只有兩個人, 叫了三個點心加一碟炒蛋, 蝦餃雖不太正宗, 但皮算彈口, 蝦肉自然不似用太多粉魘, 減水角夠熱, 餡也不錯, 但牛肉不太好, 太淋, 應肥肉太多瘦肉不足, 炒飯最好味, 炒得干身, 飯一粒粒, 加些辣椒油, 好味!服務方面, 不見得好好, 也不算差, 合格!

服務方面, 不見得好好, 也不算差, 合格!
2009-01-20 55 浏览
由於樓下的利苑無曬位,就黎左呢度飲茶。之前都黎過幾次吃lunch,印象都吳錯。但今日就很穀氣。。去到剛坐低後見到隔離靠窗邊的桌好似已埋單並準備走人,我便同個女部長話想一陣轉過去,點知個女部長瞪大眼聲音高幾調的話:轉麥桌? 我指指隔離張桌問不是已埋單要走了嗎? 她即刻很不禮貌的答我:吳系 !仲要帶嘲諷的口吻話他們問換錢咋嘛。。當時已經覺得她的態度吳好,但都算。點知隔無兩分鐘隔離桌d人已起身離開。。個女部長也無問我同我轉桌。。我request另一個男部長就即刻幫我轉。我真的很想投訴她,因為我覺得她之前一定已經系幫個張桌的客埋左單,明知有桌也吳同我換,仲要用呢仲差的態度。。之後我估計她是想留張桌比d熟客,因為見她不停只招呼一兩桌的熟客。全程也無過黎我地張桌。。Well..若你想留番d好位比d熟客,fine,你可以直接禮貌同我廣,我可以明白呢個系做生意的手法。但問題系她用d甘的態度對客真的幾離譜。以後都應該吳會再黎了。
由於樓下的利苑無曬位,就黎左呢度飲茶。
之前都黎過幾次吃lunch,印象都吳錯。
但今日就很穀氣。。
一陣轉過去,點知個女部長瞪大眼聲音高幾調的話:轉麥桌?
我指指隔離張桌問不是已埋單要走了嗎?
但問題系她用d甘的態度對客真的幾離譜。
以後都應該吳會再黎了。
2008-09-29 47 浏览
星期日去尖沙咀行街到下午要揾野食,美麗華個边D酒樓好多人,附近果幾條街都係排長龍,不如過尖東果边揾食.行到過去都2點幾,見呢度有特價,又試吓喇.叫咗十幾碟點心,每樣都有水準比較出色嘅有帶子燒賣,成水角,春卷,燒乳鴿,侍應服務算唔錯幾好禮貌,傳菜就差D成日漏野,嚟腸粉無豉油嚟牛肉又無喼汁.除此以外都幾滿黨意,環境夠靜又坐得舒服,好愜意呢嘅一個下午.
  • 帶子燒賣
  • 成水角
  • 春卷
  • 燒乳鴿
2001-02-10 57 浏览
For 飲茶: <br>Food quality is general only~ <br>Portion is small~ <br>Service, however, is good~
For 飲茶: <br>
Portion is small~ <br>
Service, however, is good~