食完晚飯就落樓下食糖水,之前都係外賣拎走,今次就堂食豆腐花。豆腐花連匙羹一齊泥,一望已經有啲白色積痴住,用紙巾抹唔走,咪叫個呀姐換隻俾我,點知第二次就係啡色積又係抹唔走,咁抹唔走緊係要換啦,點食得落口。結果呀姐串我拎咗幾隻泥叫我自已揀啦你!其實我冇預過呢啲鋪仔會有幾好禮貌,不過 明 明 係 自 己 啲 野 污 糟 唔 乾 淨,仲 可 以 理 直 氣 壯 到 咁Btw豆腐花夠熱係好食,但唔會再幫襯,受冇謂既氣,衛生不佳呢樣野已經不可接受,咁既服務態度已經扣哂分,想要隻乾淨匙羹好似要求你咁

結果呀姐串我拎咗幾隻泥叫我自已揀啦你!

2017-09-13 514 浏览
好耐無嚟搵馬哥咯,水準依然...👍🏻再食都仲係咁好味~😋因為朋友搬咗家,好耐都無嚟食嘢咯,以往嚟探朋友都一定嚟幫襯... 今次再嚟份外親切~餐牌上有撈丁及炒丁... 究竟我當年係叫撈定炒呢... 印象已有啲模糊... 🤔終於諗起喇... 係沙嗲牛肉炒丁~💡炒丁醫飽肚之後,先到主角... 西瓜荔枝奇冰... 荔枝勁滑、西瓜勁清甜... 簡直絕配,不枉我掛住佢~抵唔住牆上嘅雜誌推介,再嚟多個自撞薑汁豆腐花,有得食又有得玩... 店員不停提我到快啲,要撞得夠快,keep住溫度,先至可以成豆花,如果唔係就變豆漿㗎啦...俾佢一講,搞到我等焗嗰4分鐘都好緊張,好擔心啲豆腐花變豆漿,結果...得咗喇,我又成為咗豆腐花大廚喇~自己撞特別好味,啲豆腐花滑到入口即溶~倒晒所有薑汁落去,勁驅風~希望佢生意興隆,等到我下次再嚟幫襯~
好耐無嚟搵馬哥咯,水準依然...👍🏻
再食都仲係咁好味~😋

今次再嚟份外親切~

終於諗起喇... 係沙嗲牛肉炒丁~💡

得咗喇,我又成為咗豆腐花大廚喇~
自己撞特別好味,啲豆腐花滑到入口即溶~
倒晒所有薑汁落去,勁驅風~

希望佢生意興隆,等到我下次再嚟幫襯~
2017-09-13
  • 自撞豆花
  • 西瓜荔枝奇冰
  • 沙嗲牛肉炒丁
2016-11-28 641 浏览
剛踩完單車最好就是食個凍甜品了! 屯門這間「馬哥奇」出名木筒豆腐花,當然要食返個啦。叫得木筒豆腐花就梗係用木筒上,木筒裡面有個鐵筒,裝住白滑豆腐花,有芒果肉,但我覺得芒果甜搶了豆花味。豆花香滑!還點了杯橎石榴沙冰,好重橎石榴味!又清涼又解渴
剛踩完單車最好就是食個凍甜品了!
屯門這間「馬哥奇」出名木筒豆腐花,當然要食返個啦。
還點了杯橎石榴沙冰,好重橎石榴味!又清涼又解渴
2016-10-26
  • 木筒豆花
2016-08-24 674 浏览
我都幾鐘意食佢哋嘅五香肉丁炒公仔麵,不過,每次去叫外賣,都會話唔要青色嘅嘢,唉⋯⋯但每一次都有,今晚又去買,只係睇少次咋,返到屋企就又有蔥,韭菜,我落單嘅時候已經講咗3次走蔥,點解都仲有吖?每以後都唔食啦,好失落⋯⋯
2016-06-20 593 浏览
食完晚飯當然要食甜品增肥, 今晚比間附近出名食豆腐花既舖頭吸引左過去試.即撞薑汁木桶豆腐花, 舖頭主打甜品, 特別之處係可以自己親手整既豆腐花. 所謂親手整只不過係用零點四三秒將豆漿撞落木桶. 雖然係好簡單, 但對我呢個從未試過既人都幾新奇好玩. 等左一陣就食得. 雖然店員話豆腐花身已有薑汁, 我都係再加埋另上既薑汁, 加左薑汁後味道層次更豐富. 唔知係唔係自己撞既關係, 豆腐花真係特別滑, 好味!!!西瓜綿綿冰, 配有涼粉, 白色涼粉, 啫喱糖 ,小爆珠. 綿綿冰口感非常獨特, 完全唔似一般既綿綿冰咁一食落口就溶化成水. 佢係有少少忌廉既感覺, 唔會一下子溶化成水, 好得意好獨特!!!

$30 (宵夜)
2016-01-12 641 浏览
晚上宵夜,又想食麵,又想食甜品,就試下這間,這間糖水店出名即撞豆腐花,要試下是否特別好食。黑椒雞扒炒公仔麵:黑椒雞扒都算好食,黑椒夠多,味道都強,雞扒煎得好香好味,但可是炒公仔麵就差些,公仔麵只有蒜蓉炒,又沒有蔥及洋蔥,公仔麵炒的香味不夠,要收$40就不值了了。薑汁撞豆腐花:其實都是個名,沒有甚麼特別好味,其實這樣即撞,豆腐花不夠時間撞得實,太稀,而且不夠豆香味,一般。

黑椒雞扒炒公仔麵
薑汁即撞豆腐花
2016-01-12
$27 (宵夜)
2015-08-13 398 浏览
① 第一次食炸燒賣,好特別既味道,原來系落左調味料👍② 仲有個自己撞既豆花,同畺汁撞奶既方法差唔多,出奇都滑,好似冇食過既正既豆花③ 由於本人好中意既芒果,我覺得呢到整既唔系太甜,岩哂我呢d芒果迷
① 第一次食炸燒賣,好特別既味道,原來系落左調味料👍
2015-08-13
其他
2015-05-23 402 浏览
I dont live in Tuen Mun, neither do my friends , but somehow we have come to take a quick look at this place for group project .it has been a hot summer and it is always fantastic to have dessert , cold ones so then here we are to enjoy this nicely wrapped cake like dessert but certainly it is nothing like a cake though the surface coat is very soft , made of Durian , the icecream wrapped inside flows magically and combined beautifully with the sugar coating in mouth .One point to emphasize is that the taste wouldnt be as sweet as you might expect , actually it is very well balance , there aint too much people waiting so the food comes to table quickly and th staffs are heart warming , when i was struggling a tissue to wipe some icecream of my mouth corner , she handed me a handkerchief.I would highly recommend this place as friend or family gathering
2015-05-06
2015-05-07 303 浏览
I dont live in Tuen Mun, neither do my friends , but somehow we have come to take a quick look at this place for group project .it has been a hot summer and it is always fantastic to have dessert , cold ones so then here we are to enjoy this nicely wrapped cake like dessert but certainly it is nothing like a cake though the surface coat is very soft , made of Durian , the icecream wrapped inside flows magically and combined beautifully with the sugar coating in mouth .One point to emphasize is that the taste wouldnt be as sweet as you might expect , actually it is very well balance , there aint too much people waiting so the food comes to table quickly and th staffs are heart warming , when i was struggling a tissue to wipe some icecream of my mouth corner , she handed me a handkerchief.I would highly recommend this place as friend or family gathering
軟皮榴槤包
2015-05-01
今天我和媽媽到美樂的馬哥奇冰吃甜品。我點了一客自製薑汁豆腐花,$17。真的是「自製」!店員給我一個量杯,內有熱豆漿,還應加了少許薑汁的。然後,店員示意我要快速將熱豆漿倒進小木桶內,再蓋上蓋子,並等待4分鐘。旁邊的小瓶盛載薑汁,味道有點苦。期間,我和媽媽吃了一客榴槤斑戟,$28。內有豐富的榴槤肉,香味撲鼻。吃後,嘴裡留有餘香。忌廉不太甜,份量亦算適中。斑戟皮的厚度也適中。4分鐘後,打開蓋子,再將湯匙放在豆腐花上……不會向下沉,成功了!雖然是成功,但也懷疑是否只有表面凝固而已。於是,一直懷著緊張的心情吃這甜品……豆腐花非常軟滑。份量很多,比平常吃到的一碗多。媽媽另外點了甜品。幸好沒有吃午飯(之前吃了早午茶),否則,一人吃這個會很飽。
今天我和媽媽到美樂的馬哥奇冰吃甜品
薑汁豆腐花
我點了一客自製薑汁豆腐花,$17。
真的是「自製」!
店員給我一個量杯,內有熱豆漿,還應加了少許薑汁的。

旁邊的小瓶盛載薑汁,味道有點苦。
榴槤斑戟
期間,我和媽媽吃了一客榴槤斑戟,$28。
榴槤斑戟
內有豐富的榴槤肉,香味撲鼻。
吃後,嘴裡留有餘香。
忌廉不太甜,份量亦算適中。
斑戟皮的厚度也適中。
薑汁豆腐花
4分鐘後,打開蓋子,再將湯匙放在豆腐花上……
不會向下沉,成功了!
雖然是成功,但也懷疑是否只有表面凝固而已。
於是,一直懷著緊張的心情吃這甜品……
薑汁豆腐花
豆腐花非常軟滑。
份量很多,比平常吃到的一碗多。

媽媽另外點了甜品
幸好沒有吃午飯(之前吃了早午茶),否則,一人吃這個會很飽。
2014-05-18
$36.5 (下午茶)
2014-04-05 874 浏览
我今日見識到咩叫妹仔大個主人婆。叫咗個日式炸雪糕, 都30蚊呀。個所謂的炸雪糕細過粒雪糕糯米池不得只,3分1係冰,幾粒涼粉,5粒生果(細細粒,少少紅豆。) 老公叫左個杞子桂圓燉雪蛤膏。一食就知唔係燉的。糖水求其加d料。仲要係時日推介…… 今次一食以後冇回頭!從未試過如此失望的甜品。

今次一食以後冇回頭!從未試過如此失望的甜品
2014-04-05
$35 (宵夜)
之前見朋友食"自己撞嘅豆腐花", 覺得好有趣, 所以特登走黎試~自己撞豆腐花($15好平!! 一人份量, 兩個人share食都夠), 將個柸野倒落個桶到等4分鐘就凝固食得, 真有趣~ 意想不到好滑, 好味!! 暖暖地啱晒咁凍天氣食 招牌楊枝甘露($29), 又係好好味!! 因我唔食椰奶嘅甜品, 佢地好好人幫我換個個走椰奶~ 果然係招牌好食, 非常之多芒果汁(唔稀), 又多芒果粒配少少珍珠粒, 正啱我愛芒果之人 <3<p style="margin: 0px; font-size: 12px; line-height: normal; font-family: Helvetica;">總括: 抵食好味又有趣嘅甜品, 非常之讚, 推介!!</p>

2014-01-18
$25 (宵夜)
  • 自己撞豆腐花
  • 招牌楊枝甘露
2013-11-18 280 浏览
某日朋友叫我陪佢出屯門整d野,搞掂完之後佢話帶我去食一間好好食既甜品店!去到既時侯無咩人,所以去到唔洗等位,坐低望下個餐牌,心諗無咩特別呀,都係個d野姐,有幾好食?之後佢叫我望下周圍,咦...木桶?之後佢就解釋話個木桶係用黎裝豆腐花,係呢道特色野黎!雖然係幾有趣,而且見到周圍都有人食緊呢個木桶既豆腐花,不過我就無咩興趣!我只係叫左杯芒果冰!本身無咩期望,不過杯野一黎到,嘩...滿到漏晒出黎,心諗洗唔洗咁多呀?一飲落去,再嘩多聲,真係用芒果整架,平時飲開個d就算有芒果,都會加水,但係呢杯你唔覺!因為芒果味真係極濃,完全唔覺有加過水,飲落去仲要勁冰凍,真係用芒果同冰整出黎,絕無欺場!
我只係叫左杯芒果冰!
2012-08-12
$30 (宵夜)
2013-11-07 312 浏览
吃完不太滿意的串燒後,我們到最後一站的馬哥奇冰,雖然友人說附近的糖樓比較好吃,但我對友人我口味實在太質疑了,所以決定堅持原定計劃吃馬哥奇冰。無論室外內的位置都高朋滿座,但我們只等了10分鐘就有位了,雖然不是我期望的室外位置~~~看了餐牌,原來馬哥奇冰不是只吃甜品的,公仔麵餐、煎炸小吃等茶餐食物也應有盡有但我來的目的當然是甜品啦~~~在外邊等候時看到有3/4台的客人也點了一個木桶物,問一下店員才知道這是該店著名的自己撞豆花,真是有眼不識泰山,我和友人都各自點了一個來試試。該店忙也真是忙得很,只見幾個店員匆匆忙忙地走來走去下單拿食物,令我想起剛才這家串燒明明只有我們點餐卻不知就裡地要等15分鐘,我在這等的十分鐘實灰充實得多。豆花一來店員就立即要我自己撞下去,我也還沒看清是什麼撞什麼的情況下就慌忙地把白色物倒到木桶內然後店員快手地舀走表面的氣泡後就馬上封蓋~~~,之後我問店員才知道是豆漿撞進石膏粉水~~~等後期間已經嗅到一陣陣的香味,約5分鐘後我拿開封蓋,5分鐘前還是水狀的東西已經變成豆花了~~~有種成功的感覺。吃下去,果然是名物,很滑,比深水埗的這家豆品有過之而無不及,可是豆味很淡,而且要

融合中的豆花
自己撞豆花
吃下去,果然是名物,很滑,比深水埗的這家豆品有過之而無不及,可是豆味很淡,而且要$15元一桶~~~我還是喜歡深水埗的這家豆品。

之後我還點了炸雪糕。
炸雪糕
看似很少但其實很足了,椰汁底加上紅豆、涼粉和幾種水果。
雖然不到外脆內軟的地步但這種冷暖差的很喜歡,外皮中和了雪糕的甜品變得不會過甜這點很好。
其實杯底很深的~~~
幸好選了馬哥奇冰作結尾,整體來說馬哥在屯門區的甜品質素的確高(雖然只吃了兩款)。
2013-11-02
$40 (宵夜)
自己撞豆花
炸雪糕
2013-04-15 196 浏览
黎到梗係要試最出名既自己撞豆腐花我始終覺得豆花係要熱食先夠新鮮呀姐會拎一杯豆漿同一個木桶過黎佢用命令式既口吻叫我拎住“呢到”,然後要快手倒入個木桶,再蓋上個木桶蓋等4分鐘先好食我今次係試熱既薑汁豆花佢話本身個木桶係我倒豆漿入去撞之前已經有啲薑汁,如果唔夠既佢仲有一小杯薑汁比你加個木桶入面有不鏽鋼內膽,所以超級保温,食到最底都仲好熱個豆花新鮮撞出黎真係超級滑啲薑汁都幾辛另外亦試左益力多芒果冰益力多冰比較 鞋,唔夠滑但伴碟既jelly黑白粒都幾好食榴槤迷亦有多個選擇,同行朋友叫了榴槤冰
黎到梗係要試最出名既自己撞豆腐花
我始終覺得豆花係要熱食先夠新鮮

呀姐會拎一杯豆漿同一個木桶過黎

我今次係試熱既薑汁豆花

個木桶入面有不鏽鋼內膽,所以超級保温,食到最底都仲好熱

個豆花新鮮撞出黎真係超級滑
啲薑汁都幾辛

另外亦試左
益力多芒果冰
益力多冰比較 鞋,唔夠滑
但伴碟既jelly黑白粒都幾好食

榴槤迷亦有多個選擇,同行朋友叫了榴槤冰
2013-04-13