2019-06-13 181 浏览
午餐外賣一般都係叫啲炒粉面飯, 或者午餐, 常餐咁, 都係啲咩扒+咩汁+餐肉呀火腿呀或加隻煎蛋, 都無咩特別。今日試左個” 西冷牛扒配炸蟹鉗黑椒汁+意粉” , 心諗個名咁好聽, 嚟到都應該係果啲行貨例牌飯, 打開一睇與別有點不同, 先試個餐湯, 有不少蔬菜西芹, 味道唔錯. 比較少見嘅配菜, 係顏色鮮艷的小甘筍+脆肉瓜, 急不及待已食曬啲配菜, 仲有兩顆炸蟹鉗, 平時唔係去飲都好難有得食, 嚟到仲脆脆地, 收貨啦。西冷牛扒香, 滑, 淋 成隻叉咁長, 1.5CM 厚, 味道很好, 加埋杯餐飲熱咖啡, 非常滿足。

题外话/补充资料: 呢個餐係其他地方晚餐, 加塊鐵板, 最少要賣貴兩倍。
2019-06-13
2019-06-11 156 浏览
招牌推荐 滑蛋叉燒飯, 今個月第二次翻食, 貫徹味道一致, 不負我望, 很好。叉燒夠淋唔會又乾又硬,炒蛋很滑不會過熟過硬, 加上蔥粒很香, 應該每客即叫即做, 加上叉燒, 整體不錯。不用花巧, 簡而美味。

题外话/补充资料: 凍/熱 咖啡都OK !
2019-06-11
2019-06-08 257 浏览
深水埗少見的馬來風味-喇沙金邊少粉, 有幾款不同配料, 今次試左外賣雞扒喇沙金邊粉, 好貼心係外賣已經分湯, 配菜的魚片, 豆卜, 芽菜已經好食過附近好多車仔面店, 雞扒好有肉汁, 感覺日日制, 唔會有隔幾日翻煮又硬又霉的味道。
题外话/补充资料: 美中不足係配左刀叉, 唔記得講要筷子, 用筷子食會風味更佳。
2019-06-05
  • 沙薑雞脾飯
2019-06-05 178 浏览
深水埗福榮街近欽州街馬德里餐廳, 係深水埗都好多年, 成條街算係老字號, 岩岩裝修過不久, 裝修幾特別, 見佢最近有新外賣紙加左個"招牌推荐", 試左個沙薑雞脾飯, 啲雞鋪滿成個外賣盒, 一打開都見唔到啲飯, 大件又厚肉, 仲配左蔬菜, 贊!

沙薑雞脾飯
题外话/补充资料: 女仕們細食可以叫一份足夠兩位食。
2019-06-05
  • 熱咖啡
2019-05-20 328 浏览
之前要有食開確實一般,但今次確有驚喜!豬手吹到不得了淨係泥度見到個樣都已經漏口水切落去個下脆卜卜嘅聲,真係無得頂熱辣辣,配薯菜,跟埋自製醬汁!確實不錯!牛扒質地都唔錯,以呢個價錢泥講,確實值得一試!黑椒汁起碼唔係得個色無味個啲啦跟餐有埋湯同餐包!舒舒服服同隻佬食掋食好西
之前要有食開確實一般,但今次確有驚喜!
豬手吹到不得了淨係泥度見到個樣都已經漏口水
切落去個下脆卜卜嘅聲,真係無得頂

熱辣辣,配薯菜,跟埋自製醬汁!確實不錯!

跟餐有埋湯同餐包!
舒舒服服同隻佬食掋食好西

鐵板豬手
庆祝纪念
生日
鐵板豬手
  • 鐵板西冷
2019-04-30 320 浏览
話說某一天下午路過,見佢好似裝修過又改咗名叫"冰室", 就比多次機會佢啦,試吓啦!今次重臨舊地,是否換湯不換藥呢?今次叫咗過唔知乜汁炸帶子雞扒飯同卡邦尼鮮蝦意粉。碟飯來到,外觀都唔多掂,食落仲衰,炸帶子無理由炸到裡面淋到好似豆付加糊仔,雞扒衰到pink pink哋!到碟粉來到,外觀都覺得毫無誠意,d汁仲衰過普通白汁,蝦毛得嗰三大隻,d粉咬落都唔想再提, 又係淋pat pat,大佬無心做廚師,無心做食市, 其實唔好勉強,香港仲有好多搵錢方法㗎, 無謂浪費你寶貴嘅時間,浪費我嗰胃寶貴嘅空間。
2019-04-13
2019-03-31 354 浏览
星期五晚上到深水埗行街,突然落起雨,所以就沖了入馬德里餐廳食晚飯。 之前試過食過一次是吃扒餐的,近期食得太多肉類,所以我們只點了一個西炒飯$68和乾炒牛河$68。 跟餐有湯,牛角包和飲品。 羅宋湯酸酸甜甜味道調教得剛剛好,牛角包熱辣辣,味道唔錯。 但這裏的西炒飯真是麻麻地,原本西炒飯應該是甜甜酸酸好開胃的,而這裏的西炒飯味道淡而無味,真是要好好改進。 乾炒牛河味道普通,雖然顏色好似炒得幾靚,但入口的時候感覺味道非常淡。

羅宋湯~牛角包

西炒飯

乾炒牛河

凍檸茶 & 熱檸茶

2019-03-29
羅宋湯~牛角包
2019-02-27 320 浏览
深水埗區依家好難搵到質優又唔太貴嘅午餐, 難得今日中午都食到咁好嘅西冷牛扒餐, 有餐湯及餐飲, 西冷牛扒夠分量, 又香又淋又好食, 仲要唔洗$50蚊。 雖然要自取外賣, 但食完就覺值得, 呢個餐夜晚係其他地方堂食鐵板上, 應該要過一百蚊。

2019-02-25
  • 西冷牛扒
  • 忌廉湯
2019-02-20 1085 浏览
「馬德里餐廳」作為一間,店名擁有西班牙風情,但是餐廳實際上,卻只是一般有西餐廳風格的港式餐廳,我光顧「馬德里餐廳」之前沒有考慮過「馬德里餐廳」會否有「西班牙菜」食,反而擔心場內電視會播映什麼頻道。直到我第一次上門,腳步第一次踏入「馬德里餐廳」的樓面範圍,我最初的擔憂稍為獲得平復,幸好「馬德里餐廳」樓面內的掛牆電視裡面,還有電視機播放非「新聞臺」頻道。至於「馬德里餐廳」最初給我的第二個擔憂,就是「馬德里餐廳」裡面的「搭檯」狀況會否像我最初預想一樣,餐廳一開始就會強迫我,要跟其他不認識的食客搭檯呢?「搭檯」這個問題反而沒有我預計那麼嚴重,可能又是我個人運氣不太差的關係吧,因為「馬德里餐廳」裡面的餐檯很多都是「兩人檯」,然後餐廳安排兩張「兩人檯」貼在一起。所以,即使在我享用期間有其他食客中途搭檯,只要搭檯的食客不超過兩人,兩人陌生食客大不了,都只是坐在我旁邊的另一張餐檯,這一刻我仍然可以享有僅餘的私人空間以及寧靜。至於「馬德里餐廳」裡面的電視機,以及電視機正式播放的頻道問題,由於餐廳安排給我的餐檯,剛剛好卡在兩部不同頻道電視機之間,兩部電視機之間偏偏又有一幅牆,把兩部電視機以及餐檯間隔區分起

至於「馬德里餐廳」裡面的電視機,以及電視機正式播放的頻道問題,由於餐廳安排給我的餐檯,剛剛好卡在兩部不同頻道電視機之間,兩部電視機之間偏偏又有一幅牆,把兩部電視機以及餐檯間隔區分起來。

所以我坐的檯櫈位置,正正就在兩部不同頻道電視機,以及兩個用餐區域之間的牆壁位置,我在享用「馬德里餐廳」的下午茶的期間,眼睛只望着正在播放「澳門大賽車」的「81」頻道。

反而牆壁另外一邊的電視機,和電視機正在播放的「83」頻道和電視新聞報道,我就懶得望它們一眼了。至於「馬德里餐廳」的餐牌,包括了熱門的「全日早餐」,不過我對「全日早餐」的興趣不大。

除了「全日早餐」之外,「馬德里餐廳」的餐牌還包括了下午茶套餐,「馬德里餐廳」下午茶裡面有「常餐」、「撈麵」、「焗飯」等等不同口味的食品,價錢都是在港幣四十八元左右。

我最後選擇了「馬德里餐廳」裡面的「芝士撈麵」配豬頸肉,下午茶套餐的飲品配「熱奶茶」,兩者加起上來的總價錢尚可,只需要港幣四十五元而已。

「馬德里餐廳」的下午茶「豬頸肉芝士撈麵」,豬頸肉的口感跟我以前,在西貢食過的「豬頸肉」口感都幾乎一樣,一樣是口感爽脆彈牙的豬頸肉。

至於芝士撈即食麵裡面的芝士,我看到芝士份量頗為豐盈,而且芝士本身的香味,跟甜味都很濃厚。我平日很少食豬頸肉,但是今次卻無意中發現,發現芝士的甜味原來跟口感爽脆的豬頸肉十分匹配。

不過,「馬德里餐廳」的「豬頸肉芝士撈麵」,麵條看來還未完全乾透,所以麵條實際上還有遺留下少許的水份,令芝士醬汁撈勻麵條的效果稍打了折扣。

相對芝士甜味濃度尚可的芝士撈麵,「馬德里餐廳」裡面的熱「奶茶」味道,相對撈麵之下就淡薄得多了,至於「奶茶」即使轉了變做「茶走」,但是「茶走」裡面的煉奶甜味都不算很強烈。

我有嘗試過拿着匙羹,不斷反覆攪拌「馬德里餐廳」的熱奶茶,然後不斷反覆攪拌奶茶,還是攪拌不出熱奶茶自身的濃厚煉奶甜味,只剩下少許的甜味跟紅茶茶味。

看來「馬德里餐廳」餐牌的「香濃芝士撈麵」,「香濃芝士撈麵」的芝士甜味,跟香味都比奶茶濃郁強烈得多,起碼「香濃芝士撈麵」的甜味味道,在喝過味道偏淡奶茶之後,立刻有強烈對比。

就是這樣的強烈對比味道,令我一世也忘記不了「馬德里餐廳」下午茶,「豬頸肉芝士撈麵」裡面的芝士香味、芝士甜味以及豬頸肉香味。

講完「馬德里餐廳」「豬頸肉芝士撈麵」裡面的芝士甜味味道,以及豬頸肉本身的香味之後,我是時候評論一下「豬頸肉芝士撈麵」裡面的即食麵麵條口感。

或許可能因為「馬德里餐廳」「豬頸肉芝士撈麵」裡面的即食麵麵條,跟一般湯麵裡面的即食麵在處理手法上各有不同,所以即食麵裡面煮熟,再加上芝士醬汁,然後再放入焗爐再加熱,麵條都已經裡焗到熟透。

結果「豬頸肉芝士撈麵」裡面的即食麵麵條,麵條口感比我預期來得比較腍,但是即食麵完全吸收了香濃甜味芝士醬汁之後,麵條充滿了芝士入去,口感不再彈牙好像變得有點正常。
茶走

另一方面,我發現「馬德里餐廳」「豬頸肉芝士撈麵」有一個值得一提的地方,就是「馬德里餐廳」製作「豬頸肉芝士撈麵」的手法,是安排被預先切好的豬頸肉,放在已經預先焗好的芝士撈麵上面。

所以「馬德里餐廳」的「豬頸肉芝士撈麵」,即食麵裡面吃到的味道,就只有芝士的香濃甜味,反而豬頸肉裡面的豬肉香味,還有燒烤豬頸肉的燒烤醬甜味都完全食不到。
泰式豬頸肉配芝士撈麵

因為我覺得「馬德里餐廳」應該沒有把豬頸肉,直接放入芝士撈麵裡面,而是選擇把芝士撈麵直接焗好,等到半溶芝士還未完全凝結之前,才正式把豬頸肉放在芝士即食麵的上面。

結果「馬德里餐廳」「豬頸肉芝士撈麵」裡面的豬頸肉,完全沒有吸收到芝士的香甜味道,反而原本豬頸肉身上的燒烤醬甜味,卻可以完全吃得到。

或許「馬德里餐廳」廚房的人也認為直接把豬頸肉加上芝士撈麵內,然後才放入焗爐裡面加熱,未必能夠完全確保,確保芝士撈麵裡面的豬頸肉可以完全烤熟,所以餐廳唯有等芝士撈麵焗熟之後,才加上豬頸肉。

結果「豬頸肉芝士撈麵」裡面的即食麵,沒有沾染到任何與燒烤有關的燶味,反而豬頸肉裡面的鹹味,跟芝士醬汁本身的甜味頗為合襯,兩者合而為一後的味道鹹甜夾雜,頗能配即食麵慢慢享用。

豬頸肉本身的口感十分爽脆,豬頸肉本身的豬肉醃肉鹹味,跟燒烤醬的甜味,或者芝士醬汁的甜味味道都能一拍即合,豬頸肉的而且確是配搭即食麵的優質之選。

至於「豬頸肉芝士撈麵」本身的豬頸肉份量方面,豬頸肉實際上的份量其實不算很多,只有大約六塊左右份量的豬頸肉而已。不過豬頸肉實際份量又大,口感又爽脆,勉強還算是重質多過重量。

而且「豬頸肉芝士撈麵」裡面的切條豬頸肉,豬頸肉的鹹味醬油味道感覺,而且有點似曾相識,因為我媽的泰國菜餐館舖位裡面製造的豬頸肉,無論是味道抑或是切條上碟的處理手法,都很像「馬德里餐廳」的豬頸肉。

所以我在嘗試過「馬德里餐廳」製造的豬頸肉味道之後,就覺得「馬德里餐廳」製作的豬頸肉,很有可能是以油炸方式製作而成,只可惜豬頸肉份量有限,很快就已經食完。

而且「馬德里餐廳」「豬頸肉芝士撈麵」表面使用的芝士醬份量頗多,以「馬德里餐廳」的甜味芝士醬汁用來撈即食麵,再加上鹹甜味道和口感爽脆豬頸肉,我對「豬頸肉芝士撈麵」整體味道評論中上。
2018-11-17
泰式豬頸肉配芝士撈麵
2019-02-08 387 浏览
前往深水埗逛售電話的店舖前,先到了黃金商塲附近的褔榮街吃午餐。今天想吃西餐,於是便進入了馬德里餐廳。這裡的歐陸式午餐款色天天不同,每一款都包括了餐湯、主食和飲品一杯,只是五十多元,還不需要加一服務費,真是便宜極。我們今天二人也點了同一款的午餐 - 香煎雞扒扒拼吉列帶子配蒜茸汁。今天的餐湯是忌廉湯,中規中矩。主菜的雞扒煎得恰到好處,雞皮煎得一點也不油膩,皮下的雞肉亦算嫩滑,味道適中。吉列帶子亦炸得不錯,一點也不乾。配菜還有橙紅色的紅蘿蔔和翠綠色的脆玉瓜,顔色美麗。餐後的一杯熱杏仁霜為這午餐畫上句號,尚算滿意。

今天的餐湯是忌廉湯,中規中矩。

餐後的一杯熱杏仁霜為這午餐畫上句號,尚算滿意。

2019-01-28
2019-02-01 272 浏览
原本今日想同朋友去美狄餐廳試下佢個火鍋,點知去到佢地話已經吳做火鍋,甘就去食其他嘢,呢區都好多嘢食,甘我提議去馬德里,因為食過呢到D嘢都吳錯,見到佢門口原來又有火鍋食,入去唸住試下,但因為係set既指定食物,我又麻麻地,甘所以都係㨂反西餐食😊😊———————————————————-見到餐牌同之前有D食物吳同左,朋友叫左個鐵板🐔扒,我就叫左個羊架😋餐湯➕牛角包➕🐔扒➕配飯或意粉或薯菜➕飲品=套餐108另加一😉餐湯➕牛角包➕羊扒辣肉腸➕配飯或意粉或薯菜➕飲品=套餐138另加一☺️————————————————————@餐🥣——什菜番茄🍅湯,蕃茄味濃郁,又多菜係湯入面👍@牛角包—-大部份餐廳既餐包都好小用牛角包,呢度用既牛角包🥐好好食😋@🐔扒——-朋友話呢個🐔扒配個黑椒汁,味道好味,🐔扒肉質鮮嫩😉@羊扒辣肉腸——估吳到個羊扒做得吳錯,食落又吳蘇,肉又嫩滑,辣肉腸辣味不太辣但味道吳錯,配洋蔥番茄做既汁,味道幾特別,又有金荀仔同莭瓜粒做配菜,好味道👍@餐茶——凍奶茶,茶味香濃又濃郁✌️@餐茶——熱🍋茶👌———————————————————-侍應招呼都有禮貌👌套餐價錢幾抵食,又好味又大碟又吳貴✌️
———————————————————-
————————————————————
@餐🥣——什菜番茄🍅湯,蕃茄味濃郁,又多菜係湯入面👍
@餐茶——凍奶茶,茶味香濃又濃郁✌️
@餐茶——熱🍋茶👌
———————————————————-
侍應招呼都有禮貌👌
套餐價錢幾抵食,又好味又大碟又吳貴✌️

2019-01-01 366 浏览
果日行完黃金同鴨記想搵d野食下 但唔想米線同車仔麵就來到深水埗既馬德里餐廳叫左個雞扒配意腸餐雞扒皮脆 肉厚咬落ok 有口感意腸食落隻味幾特別但得好少伴埋薯菜其實作為普通一個lunch 都幾好平民級西餐來講算ok好味
果日行完黃金同鴨記
伴埋薯菜
其實作為普通一個lunch 都幾好
平民級西餐來講算ok好味
2018-12-22 263 浏览
有時係呢區,唸吳到食乜嘢好,🤔🤔但又想同朋友坐底傾下食下嘢,🍽☕️,就會去呢間,因為呢區黎講都屬於坐得舒服,🙇‍♀️🙇‍♂️而仲好多卡位,我自己就覺得食物不是太差👌價錢中等✌️,用地區,價錢同食物𧗾量反算係合格🤗一個套餐,有🥣配面包➕主菜➕餐茶百幾元算係甘啦,仲要人地吳會食完趕你走,起碼吳使食到急急腳,食完傾下計都無問題。😊服務就一般,不是太差又不是太好,可以接受😬😬😬😬😬不過我今日食呢個係午餐,味道都吳錯,幾十元甘平仲想點😬😬😬😬😬
一個套餐,有🥣配面包➕主菜➕餐茶
服務就一般,不是太差又不是太好,可以接受😬😬😬😬😬
2018-10-31 469 浏览
第一次喺馬德里餐廳食下午茶, 叫咗豬扒包配蘋果沙律, 豬扒包都幾鬆脆而且配搭蘋果沙律好fresh,好味道!吉列魚柳配薯條還可以,法式半份西多士配雞翼,西多同雞翼炸得好,最後飲杯咸檸七, 爽呀!
,最後飲杯咸檸七, 爽呀!
2018-10-15 400 浏览
今晚一入去個個伙記黑口黑面,點野食時無回應收唔收到,點了西冷,牛扒肉不知所為,味道衰過大家樂…場單時找錢張錢擲落檯面,可能佢老細十月份未出糧,完全不知所為招呼…話過無下次再去幫襯!!