2024-01-02 1216 浏览
走進去呢家食館,一股港式食堂嘅氣氛湧上心頭🍴。擺上檯嘅欖菜肉鬆四季豆,食落去真係爽脆得黎又香口,每條四季豆包住嘅肉鬆都夠晒夾,好過癮!咕嚕斑塊,外層炸得恰到好處,魚肉呢,鮮嫩彈牙,真係夠晒溜。轉埋荷塘翠豆腐,嗰塊豆腐真係滑到出神,入口即化,一啲都唔腻。跟住上嘅豉汁蒸鱔,真係令人驚喜!滑溜溜嘅鱔段,伴隨豉香濃郁,味道得嚟不失豆豉嘅微辛,好適合愛吃鮮魚嘅你。而家講講菠蘿生炒骨,肉質鬆軟,菠蘿嘅酸甜味令人心曠神怡😋。來緊嘅醋香豬軟骨,酸甜透心涼,好過癮,骨頭周圍嘅軟骨啖啖肉,嗌晒!嗯,繼續嘆粟米魚肚羹,濃郁嘅湯頭中帶有粟米嘅甜味,每一啖都與魚肚嘅鮮嫩完美結合,好滿足🍲。最後,嚟碟豉油皇炒面,每絲麵條都吸滿咗豉油香氣,係香港人嘅經典記憶啊!港式飲食文化就係咁樣,簡單得嚟又講究,呢家食館就做到咁樣—平民化價格嘅一流享受。下次你想揾個地方食飯,記得要試下呢度啊!👍🏻

2022-08-01 3259 浏览
朋友準備移民,約咗食飯大家都想食一啲中式小炒,記住香港嘅味道,咁有朋友推薦呢間,駿發食館,話食過都OK,我就第一次食,去到其實個環境就係企理中式小炒餐館,又可以俾人飲下酒,又可玩下,見到對面枱客人玩緊啤牌,好大班人10幾個,分開兩張枱,咁我嚟到都有熱水可以洗嘢,有一個洗碗兜今晚我地七個人,分別叫左以下小炒王芝士牛油琵琶豆腐激辣避風塘水魷豉油皇鵝腸豉汁蒸大鱔駿發炸子雞豉油皇炒麵整體份量係大,味道係好食嘅,試咗個芝士牛油琵琶豆腐,非常之有新意,亦都好濃味,雞都好香皮脆肉嫩,小炒王自己覺得可以唔要韭菜花,用西芹或者蒜芯,而且份量就細咗少少。豉油王炒麵呢就係用嚟當主食。至於魷魚同埋鵝腸仲有大鱔味道都唔錯,魷魚你睇佢個樣好似好辣,但係其實唔係,鵝腸爽口不粉,大鱔滑嫩整體來講係好食嘅埋單每人為返$200左右 開心美味的一餐
今晚我地七個人,分別叫左以下
小炒王

豉油皇炒麵

整體來講係好食嘅埋單每人為返$200左右 開心美味的一餐
2022-07-15
2022-05-20 2105 浏览
同媽媽補祝母親節飯,經朋友介紹嚟咗呢間飯店,碟頭大,同好有鑊氣!一定會回頭再食!鮮蝦腐皮卷$78即叫即炸,超級超級脆,蝦肉好彈牙!駿發小炒皇$98夠鑊氣就一定炒得好食,最欣賞係啲蓮藕絲同腰果,脆卜卜激辣避風塘水魷$98都真係幾難,魷魚爽脆,個粉絲底朔晒啲汁,正到無朋感覺!薯仔黑椒牛柳粒$118蜆蚧鯪魚球$98粒粒大大粒,脆身!椒絲腐乳通菜豉椒炒大蜆$108粒粒鮮味又大隻豉油王炒麵必食推介!好乾身!非一般的味道!琵琶豆腐$98

鮮蝦腐皮卷$78
即叫即炸,超級超級脆,蝦肉好彈牙!

駿發小炒皇$98
夠鑊氣就一定炒得好食,最欣賞係啲蓮藕絲同腰果,脆卜卜

激辣避風塘水魷$98
都真係幾難,魷魚爽脆,個粉絲底朔晒啲汁,正到無朋感覺!

薯仔黑椒牛柳粒$118

蜆蚧鯪魚球$98
粒粒大大粒,脆身!

椒絲腐乳通菜

豉椒炒大蜆$108
粒粒鮮味又大隻

豉油王炒麵
必食推介!好乾身!非一般的味道!

琵琶豆腐$98

2022-05-13
  • 豉油王炒麵
  • 駿發小炒皇
  • 激辣避風塘水魷
其實我自己食過好多次,但原來我都冇幫佢寫過食評!今次的起心肝,點都要幫佢寫一個🤣🤣🤣真心覺得佢啲嘢真係好食!尤其是嗰個避風塘水魷~我每次都會叫,嗰個辣未必個個人接受到,因為都偏辣,但係個汁真係好惹味,啲粉絲索晒啲汁😋😋😋😋諗起都好回味😍當然其他小菜都好有水準,俾啲相大家睇~基本上以上嘅餸,都係我每次會嗌嘅!每次佢都keep到個水準👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同埋呢度啲價錢真心性價比高,大家有機會試吓啦~因為佢其實都幾忙,記住一定要book 位呀!😎😎
真心覺得佢啲嘢真係好食!尤其是嗰個避風塘水魷~

當然其他小菜都好有水準,俾啲相大家睇~

同埋呢度啲價錢真心性價比高,大家有機會試吓啦~
因為佢其實都幾忙,記住一定要book 位呀!😎😎
2020-11-20 2634 浏览
中午時間到大角咀的駿發食館吃午飯, 午市套飯每日有六款選擇, 星期二我就試下食餐廳的招牌鹽焗雞飯$52。 套餐包括一個例湯和飲品, 例湯清清地, 有兩件冬瓜,味道沒有特別, 鹽焗雞都算嫩口, 味道正正常常啦, 主角就是碟薑蓉, 餸飯點少得呢! 飲品方面可以選可樂或雀巢咖啡,都是罐裝飲品, 我就破例飲返一罐可樂。整體餐廳食物正常, 份量多, 但我本身習慣中午吃飯嘆番杯奶茶或咖啡, 所以食完飯之後又心思思再去買奶茶咖啡飲了。駿發食館地址: 大角咀洋松街20-24號地下

駿發食館
地址: 大角咀洋松街20-24號地下
招牌鹽焗雞飯

2020-11-17
都系因為睇左其他人食評先入黎試下環境:光猛,乾淨,似系新裝修服務:有無無著綠衫制服(可能系老闆)態度好好,會留意住客人有無舉手,每次落單,要求都答 "收到". 好有活力。 水壺斟水後,仲會細心將壺柄向客人,方便我地攞。味道:(1) 避風塘魷魚揀了少辣,撈飯一流, 魷魚份量還可以,但粉絲太少了,建議大廚加多d粉絲; (2) 鬼馬油炸鬼其實系油炸鬼入面填了蝦膠。 夠脆夠熱,但油炸鬼及蝦膠本身無咩味,要靠附帶的醬汁才行價錢:上述小菜連 3白飯 $235
都系因為睇左其他人食評先入黎試下

環境:光猛,乾淨,似系新裝修

價錢:上述小菜連 3白飯 $235
2020-05-17 1710 浏览
大角咀除了市政街市新錦園後行回家一定經過此店。。。今次終於有機會試這間😜。。價錢不貴。碟頭也ok我常被窗櫥的廣告菜式吸引。。鬼馬油炸鬼。。實物同圖片一樣咁吸引。。😋。。滿滿蝦膠脹卜卜。。但唯一可惜是個醬汁。。失色👎。。稀稀。。不夠甜也不夠酸。。凸顯不出菜式味道。。其實配上簡單如泰式雞醬,bb沙律醬,甚到椒鹽,我肯定更好味。。。所以10分只能6分。。。$88另一個是生汁芝麻蝦球🍤。。這個反而不錯。。伴碟西蘭花🥦灼得剛好。。蝦球上枱還暗熱。。價錢也不貴$108。。這個菜好吃😌。。10分我比9分🤩雖然吃了兩個小菜我們仍未飽。。想再order但覺得不大興趣了。。。還是埋單吧。。。走回太子吃合桃露好了

鬼馬油炸鬼
生汁芝麻蝦球
2020-05-17
外卖送餐
2019-11-05 1785 浏览
一行四人到駿發食飯,之前都食過呢間,覺得非常好食,今次再來食,果然沒有失望,真係非常美味,湯足料,小菜勁有鑊氣,我地叫左七個餸一個湯!食後個人重點推介避風塘鮮魷芝士琵琶豆腐鬼馬油炸鬼👍👍👍👍👍下次一定吹行雞叫多d人去,叫多幾味
食後個人重點推介
避風塘鮮魷
芝士琵琶豆腐
鬼馬油炸鬼
👍👍👍👍👍
下次一定吹行雞叫多d人去,叫多幾味
2019-11-03
2019-07-27 1592 浏览
<味道唔錯既中菜>👍🏻開左2 年既大角咀駿發 有時經過都想試下 今日終於有機會同一班朋友黎試 食店環境都係中菜館格局 主要係小炒同海鮮 食物質素煮得唔錯 平均中上 不過就比一般中菜貴少少同細碟左dd 但可接受。🍴豉油王鵝腸 😃佢個鵝腸好新鮮 夠哂爽彈 底層有 d芽菜吸汁 豉油汁色同甜咸味都整得好 推介👍🏻🍴麻辣魚皮🐟🌶新鮮既灼魚皮 佢係比較爽彈嗰 d . 口感見仁見智 呢硬度我覺得 ok但有 d朋友就鍾意好淋 加埋咸花生 薑葱椒絲 增加清爽感 麻辣汁都幾入味 👍🏻🍴沙薑雞腳🐤小食沙薑汁係另外野 雞腳只要夠肥味 佢 d皮夠彈其實都 ok, 呢個都算做得口感唔錯👍🏻🍴冬瓜盅😍夏天一定要食清熱冬瓜盅 冬瓜肉新鮮 湯 有蟹柳 火腿 雞肉粒🐤冬菇絲 夠哂清甜 好味👍🏻🍴炸大腸🐷大大碟炸大腸 大腸出面夠薄香脆 入面既肥膏幾彈牙 洗得好乾淨 點埋甜酸汁十分唔錯👍🏻🍴炸鯪魚球🔥🐟鯪魚球整得好香脆 一咬開入面就比較黏稠 熱辣辣充滿魚肉香 點埋蜆蚧汁 更正👍🏻🍴紅燒豆腐煲 🔥都幾足料 豆腐係出面帶 d大大力 入面好軟淋嗰款 好多雜菇 個醬汁黏稠 要黎撈飯唔錯🍴麻辣魷魚🌶🦑整得好爽口既
<味道唔錯既中菜>👍🏻

🍴炸大腸🐷

🍴炸鯪魚球🔥🐟

🍴紅燒豆腐煲 🔥

🍴麻辣魷魚🌶🦑
整得好爽口既水魷 彈牙 而且佢個麻辣汁都幾入味 十分唔錯 辣得黎幾惹味👍🏻

🍴蜜糖牛仔骨🐂🍯
牛仔骨整得好有鑊氣 連骨位既肉有 d彈牙口感 蜜糖幾香甜 加埋 d芝麻增加香味唔錯

🍴炸子雞🔥
大大隻炸雞 雞皮夠薄又夠脆 雞肉嫩滑 就算雞胸都整得幾有口感 點埋准鹽好味推介👍🏻

🍴小炒王🔥🌿
韭菜花 魚乾 魷魚 腰果 芋頭絲炒埋一齊 夠哂鑊氣 好夠香味 韭菜花新鮮 其它材料惹味同香脆 最啱襯啤酒 👍🏻

🍴蝦仁炒蛋🦐🥚
炒蛋好香滑 應該大慨8 成熟 加 d葱花調味 蝦肉 大隻彈牙 要黎撈飯一流👍🏻

🍴生炒骨🐷
用左洋葱三色椒炒 佢個生炒骨 既豬肉係偏薄身 口感香脆 👍🏻 甜酸醬做得唔錯 夠鑊氣 🔥

#中菜 #蝦仁炒蛋 #生炒骨 #小炒王 #炸子雞 #冬瓜盅 #魷魚 #大腸 #炸子雞 #沙薑雞薑 #魚皮

Score 平均分 <7.1/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#駿發食館
大角咀洋松街20 至24 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-07-25
2018-11-27 1635 浏览
一個晚上,我們兩個家庭四大四小,在一個地道小店中大吃了一頓,現在回想,仍回味無窮。 那是我與另一位朋友的生日飯,他跟我的生日只差一天,索性一起飯聚慶祝。餐廳是我選的,在洋松街的駿發食館, 是百分百香港人的小店 。始於2003年,前身是位於旺角白布街的萬發食館,因租約問題,於2016年遷往洋松街並改名駿發食館 。 屈指一算,已有16年歷史! 如你以往常在旺角「蒲」,必定不會感到陌生。老闆高高瘦瘦,人人稱他基哥,四十歲上下的他帶著七十年代屋邨仔的特質:勤快、務實、不拘小節,他從事飲食業多年,事事親力親為,每天清晨都會親自到漁市場挑選最新鮮的海產, 下午在店內準備一切,永遠快手快腳,精神奕奕! 基哥也是個爽直之人, 如與你啱傾, 就跟你乾一杯啤酒。 小店燈光通明,打掃得乾乾淨淨,令人有精神爽朗之感。我和朋友言談間,忽聽到伙計大喝一聲:「小心煲邊熱呀!」,隨即聞到一股濃濃的香氣, 夾雜砂煲因高溫而發出的「滋滋」聲,再看見由煲中飄出來的一圈圈白煙, 原來是剛點的「砂鍋班腩炒涼瓜」送到了,這味菜之所以鑊氣十足,是因為廚房先把已去骨的班腩炒至剛熟,再將已炒至七成熟的涼瓜一起放進燒熱了的沙鍋裏,以沙鍋

我和朋友言談間,忽聽到伙計大喝一聲:「小心煲邊熱呀!」,隨即聞到一股濃濃的香氣, 夾雜砂煲因高溫而發出的「滋滋」聲,再看見由煲中飄出來的一圈圈白煙, 原來是剛點的「砂鍋班腩炒涼瓜」送到了,這味菜之所以鑊氣十足,是因為廚房先把已去骨的班腩炒至剛熟,再將已炒至七成熟的涼瓜一起放進燒熱了的沙鍋裏,以沙鍋內的高溫將之焗至全熟, 廚師對食物火候的掌控精準, 是累積數十年經驗的功力所在,煲中斑腩色澤分明,爽口鮮美,再吃一口涼瓜,甘甜味將口中味道中和, 吃出了癮頭,急忙多夾一片給寶貝兒子。

正吃間,伙計的大聲又響起:「炸大腸呀!」,這店的炸大腸即叫即炸,跟街邊返炸的可是兩碼子的事,因為只有這樣,才能做到外皮香脆、咬落爽口,然後是汁香在口內四溢的效果,蘸不蘸芥末吃也可以,這味菜式可跟啤酒是絕配呢。

還有一味絕不可錯過的, 就是豉油王炒麵。 廚師能夠做到將麵條炒至乾身不油膩, 小編食遍全港,只此一家能做到,帶著甜香的豉油味道完全溶入每粿麵條之中,大家都吃完一碗又再一碗,大小爭吃,有趣。

支持本地民營小店不是叫叫口號就行,不少HEA做的所謂老店,死氣沈沈,污穢邋遢,又叫人如何支持你呢? 真正的香港精神,是要實打實幹、堅持質量、 日積月累、打出名堂、只此一路、別無他想。 你能令我食髓知味,我不支持你也不行呢!
2018-10-07 1541 浏览
今日同親朋戚友食飯,選擇了坐落於大角咀洋松街的駿發食館。我們6點半到一行11人便去到餐館,由於時間比較早,一去到已經可以入座,我們安排坐在一張大圓枱。前菜我們叫了沙薑雞腳、鬼馬油炸鬼及香脆炸大腸、湯就叫了芫茜魚片皮蛋湯、小菜叫了薑蔥霸王雞、駿發小炒皇、薯仔黑椒牛柳粒、豆椒鯪魚浸時蔬及菠蘿咕嚕肉。沙薑雞腳,普通。鬼馬油炸鬼,普通。香脆炸大腸,一般。芫茜魚片皮蛋湯,可以。薑蔥霸王雞,肉有d「鞋」。駿發小炒皇,普通。薯仔黑椒牛柳粒,好味。豆椒鯪魚浸時蔬,普通。菠蘿咕嚕肉,一般。埋單一千多,11人來說價格相宜。
今日同親朋戚友食飯,選擇了坐落於大角咀洋松街的駿發食館。

沙薑雞腳,普通。

鬼馬油炸鬼,普通。

香脆炸大腸,一般。

芫茜魚片皮蛋湯,可以。

薑蔥霸王雞,肉有d「鞋」。

駿發小炒皇,普通。

薯仔黑椒牛柳粒,好味。

豆椒鯪魚浸時蔬,普通。

菠蘿咕嚕肉,一般。

埋單一千多,11人來說價格相宜。
2018-10-07
2018-09-04 1068 浏览
旺角地鐵站5分鐘路程,豪華戲院行入少少,好食既其實還可以,話明飯堂當然唔係第一次嚟啦,因為啲嘢好食,所以為佢而開網誌,餐牌啲嘢好多都食過,下次食先再寫吧,今日食特別餐😽,老闆人好😏,佢話其實餐牌冇寫既都可以做(只要時間許可及預咗耐啲),只要諗到都盡量做,所以今日叫咗餐牌無既,食冰鎮魷魚、冰鎮鮑魚、油浸沙巴仔,頭兩樣其實冇咩寫,因為只要魷魚爽脆、鮑魚新鮮就冇得輸😽,油浸沙巴仔剛剛好,香脆酥軟,顏色金黃,叧叫豉油分上,唔使浸淋條魚👍🏻😋
因為只要魷魚爽脆、鮑魚新鮮就冇得輸😽,
2018-09-04
2018-08-28 904 浏览
香脆炸大腸炸得剛剛好,而且好乾身,大腸當中d肥膏食落一d都唔油,真係一嚿接一嚿咁食,食完完全冇罪惡感👍👍香脆炸雙丸好彈牙,呢款丸一定要試,試過你一定唔會後悔order左避風塘水魷要了小辣,魷魚好淋,辣味剛剛好,水魷下有粉絲,用黎配飯超正呢一間食到既小菜都非常不錯,有機會真係要再encore👍👍

香脆炸雙丸
好彈牙,呢款丸一定要試,試過你一定唔會後悔order左

避風塘水魷
要了小辣,魷魚好淋,辣味剛剛好,水魷下有粉絲,用黎配飯超正

避風塘水魷

呢一間食到既小菜都非常不錯,有機會真係要再encore👍👍
2018-04-07 1292 浏览
這間大角咀食館已經開了一段時間,最近去了兩次, 是街舖大排檔風味,價錢合理,座位也算寬敞,值得一讚是所有店員都好有禮貌,服務很好。連續兩次都有食欖菜肉鬆四季豆,夠味但未都唔偏咸,亦有鑊氣。咕嚕斑塊中規中矩,食得出有魚味,唔會太厚粉和太乾身。上次食了紅燒豆腐,屋企老人家唔鍾意豆腐皮,今次轉食荷塘翠豆腐,好大碟也正德超級滑。最後係豉汁蒸鱔,估唔到有驚喜,鱔不算太肥,蒸得超級滑,就連老人家都唔使揀俾佢食。

連續兩次都有食欖菜肉鬆四季豆,夠味但未都唔偏咸,亦有鑊氣。

咕嚕斑塊中規中矩,食得出有魚味,唔會太厚粉和太乾身。
咕嚕斑塊

荷塘翠豆腐
豉汁蒸鱔
籃賽肉鬆四季豆
2017-12-15 1356 浏览
八珍豆腐煲75豆腐煲好滑啵又唔會太鹹有雜菜底有白菜、蘿蔔、菇菌、豬膶、豬粉腸、雞柳! 豉椒炒大蜆78炒蜆幾正辣辣地好惹味同埋無沙好緊要店員貼心地比個碗擺殻蜜椒牛仔骨95牛仔骨份量略少類似蜜糖牛仔骨味道OK肥瘦適中洋蔥好甜好爽口一生汁芝麻蝦球96蝦球有啲失望數量唔多味道有啲怪怪地蝦肉就幾滑爽口紅燒bb乳鴿x4 112。28隻乳鴿偏瘦但個味OK嘅沾點椒鹽食惹味非常粟米雞絲更68大約有七碗雞絲粟米份量唔少食落爽口撈飯唔錯肉絲炒面炒麵下渣麵餅底面頭有西芹、菇、芽、韭、蘿蔔麵餅脆口撈汁食就剛好軟身帶點微脆幾唔錯食飯時間8點好多人等位要早d黎攞位
八珍豆腐煲75

豆腐煲好滑啵
又唔會太鹹
有雜菜底
有白菜、蘿蔔、菇菌、豬膶、豬粉腸、雞柳!

豉椒炒大蜆78

撈飯唔錯

肉絲炒面

炒麵下
渣麵餅底面頭
有西芹、菇、芽、韭、蘿蔔
麵餅脆口
撈汁食就剛好