原來銅鑼灣隱藏住呢間抵食日式刺身丼飯店😍每個set包麵豉湯、沙律、茶燻蛋茶燻蛋連殼,同一般溏心蛋唔同,零舍香茶葉味,不過就冇流心蛋黃▶️ 兵庫縣生蠔 (+$10x5)見加少少錢有生蠔食,每人要咗隻🦪(最後仲加碼咗兩隻🤭)超巨型!可以自己加檸檬醋汁🍋更能突顯鮮味入口新鮮爆漿,唔腥抵食!▶️ 高知城海鮮丼 ($228)勁豐富,起碼七款刺身🍣油甘魚同吞拿魚紅潤肥美唔韌比目魚帶煙燻香且有魚油味🐟帆立貝厚切,入口鮮甜海膽漿狀🧡重甘甜味,撈飯一流牡丹蝦巨型連頭,蝦頭脆卜卜有蝦膏,蝦身入口爽彈🦐爆多三文魚籽,全部入口即爆魚油,口感好好👍🏻米飯好有誠意,用以調味赤醋飯,仲加入芝麻粒同舞茸菇碎用日本米,質感黏黏地似飯團🍙▶️ 醬油漬蘭王蔥拖羅蓉丼 ($168)拖羅蓉完美蓋過米飯免治到入口即融😋配埋香口青蔥醬油漬蘭王蛋黃增添鹹味同樣用赤醋飯,無需另加豉油已經好夠味▶️ 蘭王親子二重層吉列豚丼 ($138)呢個好打卡able用雙重吉列豬扒🤯兩塊都厚肉薄皮上面嗰塊乾身脆卜卜,一啲都唔油膩,可以點沙律醬食下面嗰塊撈埋蘭王蛋汁,雖然冇咁香口但附加蛋香🍳一個丼飯兩款食法,令佢喺吉列豬扒飯中突圍🐷-三款飯都好出色,刺身用料新
原來銅鑼灣隱藏住呢間抵食日式刺身丼飯店😍

每個set包麵豉湯、沙律、茶燻蛋

▶️ 兵庫縣生蠔 (+$10x5)
見加少少錢有生蠔食,每人要咗隻🦪(最後仲加碼咗兩隻🤭)
超巨型!
可以自己加檸檬醋汁🍋更能突顯鮮味
入口新鮮爆漿,唔腥
抵食!
兵庫縣生蠔

▶️ 高知城海鮮丼 ($228)
勁豐富,起碼七款刺身🍣
油甘魚同吞拿魚紅潤肥美唔韌
比目魚帶煙燻香且有魚油味🐟
帆立貝厚切,入口鮮甜
海膽漿狀🧡重甘甜味,撈飯一流
高知城海鮮丼

牡丹蝦巨型連頭,蝦頭脆卜卜有蝦膏,蝦身入口爽彈🦐
爆多三文魚籽,全部入口即爆魚油,口感好好👍🏻
米飯好有誠意,用以調味赤醋飯,仲加入芝麻粒同舞茸菇碎
用日本米,質感黏黏地似飯團🍙

▶️ 醬油漬蘭王蔥拖羅蓉丼 ($168)
拖羅蓉完美蓋過米飯
免治到入口即融😋配埋香口青蔥
醬油漬蘭王蛋黃增添鹹味
同樣用赤醋飯,無需另加豉油已經好夠味
醬油漬蘭王蔥拖羅蓉丼

▶️ 蘭王親子二重層吉列豚丼 ($138)
呢個好打卡able
用雙重吉列豬扒🤯兩塊都厚肉薄皮
上面嗰塊乾身脆卜卜,一啲都唔油膩,可以點沙律醬食
蘭王親子二重層吉列豚丼

下面嗰塊撈埋蘭王蛋汁,雖然冇咁香口但附加蛋香🍳
一個丼飯兩款食法,令佢喺吉列豬扒飯中突圍🐷

三款飯都好出色,刺身用料新鮮高質
吉列豚丼有驚喜,少食炸嘢嘅我都勁推介👍🏻
份量仲要好慷慨,味道賣相無可挑剔😍

店舖環境舒服,內部裝飾切合日本風格
店員服務都好友善有禮貌

賣單$200/人真係好抵❤️‍🔥
午市做買四送一優惠,快啲約埋朋友一齊食!
兵庫縣生蠔
高知城海鮮丼
醬油漬蘭王蔥拖羅蓉丼
蘭王親子二重層吉列豚丼
2025-05-10 280 浏览
上星期去咗位於CWB 駱克駅21/F 嘅高知城食日本菜 🍣🍣🍣 日式居酒屋裝修,環境優雅氣氛感充足,並設有Sake放題 🍶🍶🍶 啱哂夜晚飲酒、食飯、傾吓偈一條龍 🐉 🐉 🐉 店員帶位坐低左之後就可以開始點嘢食 😇😇😇 環境舒適食欲俱增~ 點咗好多嘢食,如下 :前菜 🥗🥗🥗 高知縣油漬水果蕃茄 🍅🍅🍅 清甜香濃多汁 😋😋👍長芋山葵漬 🫚🫚🫚 清爽鮮嫩 開哂個胃等食啦~ 😂😂👍🍣🍣🍣 特選寿司8貫 :🐟🐟🐟 醬油漬赤身, 金目鯛, 深海池魚,手釣池魚, 燒左口魚邊, 穴子, 蟹膏蟹肉 & 三文魚子魚夠新鮮甜美,配上漬壽司飯,令魚生提味增鮮 😋😋😋 good match! 同埋有最愛嘅深海池魚 & 燒左口魚邊 ❤️❤️👍拖羅容海膽杯 🍸🍸🍸 材料好新鮮,賣相又靚又好味 😍😍😍 拖羅蓉份量好多呀~👍👍👍兵庫県産 室津牡蠣 3 pc 🦪🦪🦪 中size 蠔,味道鮮香,蠔味十足 👍👍😋燒鱈魚片 🐠🐠🐠 燒得好香脆,再加串燒,餸酒一流 👍👍🍻 飲足2小時Sake冇問題啦 😂😂😂 🍢🍢🍢 串燒 : 即點即燒,新鮮呈獻 🔥 - 黑豚腩肉大蔥串 🍖 肉脂均勻 👍👍- 日本冬菇 🍄‍🟫 菇味濃但薄身d 👌-

前菜 🥗🥗🥗
高知縣油漬水果蕃茄 🍅🍅🍅 清甜香濃多汁 😋😋👍
長芋山葵漬 🫚🫚🫚 清爽鮮嫩
開哂個胃等食啦~ 😂😂👍

🍢🍢🍢 串燒 : 即點即燒,新鮮呈獻 🔥
- 黑豚腩肉大蔥串 🍖 肉脂均勻 👍👍
- 日本冬菇 🍄‍🟫 菇味濃但薄身d 👌
- 京都絹豆腐 🫘 配埋燒汁甜甜地,正😍
- 雞中翼串 🐓 普普通通 👌
- 薩摩和牛串 🥩 九州牛肉味濃淆 👍👍
- 青椒仔 🫑 幾好味 😋😋

自家製免治雞肉蓋 🐓🐓🐓 免治雞肉中帶碎軟骨,再加上骨醬食,香滑得嚟仲有咬口 😋😋

整體呢餐係豐富味美嘅一餐 , 食完好滿足 😇😇😇

⭐️⭐️⭐️ Sake放題 2小時
自助式4款Sake任飲
Men @$168.0 • Ladies @$98.0
  • 特選寿司8貫
  • 燒鱈魚片
隱藏在銅鑼灣鬧市中的高級日式料理居酒屋🏮一入門口就會見到「高知城」與超可愛人偶 每款野食都好高汁 睇見都好想食!垂涎三尺🤤而且酒鬼朋友可以揀Free Flow 2 Hours (清酒放題任飲)✌🏻款款清酒都好飲 選擇都多 好適合成班朋友Chill~~ 🍶🌟 特別推薦大家必食 🌟·河豚白子 第一次食呢樣!原來係河豚精巢😍 完全無腥臭味 口感比想像中更綿密柔滑,入口即融!·清酒煮北海道淺利藍青口 青口好清甜送酒一流小食:·鰹魚酒盗芝士·高知縣油漬水果蕃茄🌟 鮮味之選 (極推薦!) 🌟·特選寿司8貫:醬油漬赤身、金目鯛、深海池魚、手釣池魚、鰆魚、穴子、蟹膏蟹肉、三文魚子·兵庫県産 室津牡蠣3 pc·時令五點刺身(鰆魚、油甘魚、拖羅、薄造4切、北海道原版海膽60g)·高知蒜葉醬鰹魚小卷必點小菜:·沖繩豚肉炒苦瓜 沖繩苦瓜完全不苦 仲有甘甜味 大愛💕·自家製免治雞肉蓋向來都係我Favourite 😍·鴿皇胸肉超特別!坊間比較少見!鴿肉好鮮嫩 咬一啖就齒頰留香!想再食!😂·汁煮鯛魚頭 勁有鮮味!帶點壽喜燒汁甜甜的味道👅!串物:·明太子酱燒九条蔥蛋卷·燒帆立貝·草莓豚肉卷 (比較特別!酸甜!)·水菜
隱藏在銅鑼灣鬧市中的高級日式料理居酒屋🏮
一入門口就會見到「高知城」與超可愛人偶
每款野食都好高汁 睇見都好想食!垂涎三尺🤤
款款清酒都好飲 選擇都多
好適合成班朋友Chill~~ 🍶

🌟 特別推薦大家必食 🌟
·河豚白子
第一次食呢樣!原來係河豚精巢😍
完全無腥臭味 口感比想像中更綿密柔滑,入口即融!
·清酒煮北海道淺利藍青口
青口好清甜

送酒一流小食:
·鰹魚酒盗芝士
·高知縣油漬水果蕃茄

🌟 鮮味之選 (極推薦!) 🌟
·特選寿司8貫:醬油漬赤身、金目鯛、
深海池魚、手釣池魚、鰆魚、穴子、蟹膏蟹肉、三文魚子
·兵庫県産 室津牡蠣3 pc
·高知蒜葉醬鰹魚小卷

必點小菜:
·沖繩豚肉炒苦瓜
沖繩苦瓜完全不苦 仲有甘甜味 大愛💕
·自家製免治雞肉蓋
向來都係我Favourite 😍
·鴿皇胸肉
超特別!坊間比較少見!
鴿肉好鮮嫩 咬一啖就齒頰留香!想再食!😂
·汁煮鯛魚頭
勁有鮮味!帶點壽喜燒汁甜甜的味道👅!

串物:
·明太子酱燒九条蔥蛋卷
·燒帆立貝
·草莓豚肉卷 (比較特別!酸甜!)
·水菜豚肉卷
·日本冬菇
· A5薩摩和牛串 (超愛呢個!燒到剛剛好!)
·京都絹豆腐
·(shishito) 青椒仔
·黑豚腩肉大蔥串
·雞胸軟骨串
·(Harami)雞横隔膜 (肉質緊實!帶點嚼勁)
· 雞頸肉串
· 雞中翼串

·海膽和牛炒飯
香而不油膩
和牛嘅油脂跟海膽嘅鮮味令個炒飯味道昇華~

·燒飯糰
·雪糕配哈蜜瓜
2025-04-18
庆祝纪念
生日
2025-04-01 1267 浏览
😱全港最抵食😳😳✨席前料理 ⏳️ 限時1.5hr 🍣寿司《 無料 》追加.💁🏼‍♀️清酒放題 寿司無限添加 高質居酒屋🍶🏮全部食材都好新鮮 款式都好特別除左環境靚 細緻 最緊要師傅笑容好👍🏻有2層 下層房間 適合一班朋友聚會上層有梳化位 及高枱 2人談心亦可以 推介👍🏻.✨前菜 3品 *時令食材花咲蟹膏豆腐 👉🏻 滑嘟嘟 蟹肉鮮味好出味付粒貝 👉🏻 彈牙 爽口 不咸慢煮鮟康魚肝 👉🏻 綿密絲滑口感 肝臟油脂香氣👍🏻.✨貝類 3点 有馬山椒煮 鮑魚 👉🏻好入味 好腍 煙韌兵庫県室津牡蠣 👉🏻蠔系我最愛 大隻又鮮甜😍赤貝 × 帆立貝 伴青橘啫喱 👉🏻配啫喱少少甜味 口感清新 爽口.✨燒物 1款 時令手作串燒*北海道白羽雞胸軟骨 👉🏻 骨髓處溢出肉汁 酥脆又彈牙*北海道白羽雞橫隔膜 👉🏻 肉膜之間夾雜半透明筋膜 軟韌中帶著膠質黏滑 試過就知特別.✨揚物 1款 天婦羅 野菜3点*海膽*白舞茸*無花果酥脆 唔油膩 揚物款式比較罕有.✨煮物 1款 *壽喜燒A5和牛😍超鍾意壽喜燒配和牛 用蛋液包住食 牛脂入口即溶嘅口感 濃郁味道久久不散.✨握寿司 10款*鹿兒島真鯛*高知県金目鯛🫶🏻*中拖
😱全港最抵食😳😳
👉🏻 4種味噌好夾 吾會好咸 平衡好👍🏻
✨甘味 2点
*柚子雪芭/雲里拿雪糕 👉🏻 香味十足 夠凍 唔易溶
*朱古力卷👉🏻 比較普通

✨飲品free flow
👉🏻同朋友揀咗梅酒🍶 好飲 仲要自己浸㗎!
✨原價 $1680
💥試食優惠價 💥
·76折 $1280
·第二位 38折 $640
✨另外有清酒放題 兩小時
女士$98 男士$168
食完一次已經諗緊下次要幫襯埋中環分店!其實銅鑼灣有勁多嘅樓上居酒屋🏮係咁多競爭底下去脫穎而出真是唔容易🫡今次Farewell 老Best 就去咗日本四國高知縣為主題嘅居酒屋集齊好食!舒服!有酒飲!大開心!◞最主要係因為佢哋有全日制Free Flow 清酒‼️(男:$168|女:$98)Girls' Night lets gooooo 🍶🍣講笑 ~ 其實係佢哋有兩層居酒屋樓上個層就係 open kitchen 睇住師傅親自喺你面前用火燒鰹魚半敲燒 🔥樓下個層有3間包廂咁啱星期六夜晚去無咩人😱就有包廂,3個人就係間房好開心咁傾偈食嘢玩咗成晚😋😋✌🏻大家同班Frd食飯唔知去邊一定要試下呢間!!!坐得舒服又新開乾淨🫧◞老闆勁Friendly 同我哋吹咗幾句水先知居酒屋係自己做埋供應商攞貨由裝修到食物都係用「高知市」為主題🏯會食到出面居酒屋無食過嘅special items aka 煙肉波子青提卷、草莓豚肉卷、鰹魚半敲燒 etc想講佢哋嘅刺身係好新鮮🦐連下酒菜都好多選擇🉑老Best大讚Me 搵餐廳搵得好😋✌🏻推薦!!下次要去埋中環分店🫶🏼🥹◞𖥸 What we ordered⸝ 熟螢光魷魚配芥末麵
食完一次已經諗緊下次要幫襯埋中環分店!
其實銅鑼灣有勁多嘅樓上居酒屋🏮
係咁多競爭底下去脫穎而出真是唔容易🫡
集齊好食!舒服!有酒飲!大開心!

最主要係因為佢哋有全日制Free Flow 清酒‼️
(男:$168|女:$98)
Girls' Night lets gooooo 🍶🍣

⸝ 成吉思汗烤澳洲羊架 | 108
⸝ 高知縣油漬水果蕃茄 | 38
⸝ 拖羅容海膽杯 | 268
⸝ 特選壽司五點 | 168
蟹肉、深海池魚、赤貝、拖羅、左口魚邊
⸝ 時令五點刺身 | 398
  • 鰹魚半敲燒
  • 唐揚富山灣白蝦仔
  • 雞横隔膜
2025-06-04 0 浏览
生日同家人去咗銅鑼灣人氣日式居酒屋《高知城》試佢哋新出嘅《90分鐘無料追加Omakase》食晒成Set壽司未飽?可以無限Encore每款最多5件 鮮味三重奏《花咲蟹膏豆腐》豆腐滑溜《味付粒貝》爽脆帶微甜 《三文魚子水雲》酸酸哋開胃貝類三点《有馬山椒煮鮑魚》鮑魚煮到軟嫩山椒香氣好特出《兵庫県室津牡蠣》超肥美海水味濃《赤貝×帆立貝 伴青橘啫喱》赤貝爽甜帆立貝嫩滑青橘啫喱清新提鮮清酒控天堂除咗無酒精飲品任飲仲有純米大吟釀、梅酒、生啤任斟大吟釀配壽司一流燒物 & 天婦羅《豚肉水菜卷串燒》天婦羅野菜3点《日本番薯、小洋蔥、帆立貝松葉蟹肉》《握壽司10貫》鹿兒島真鯛:鮮甜 高知県金目鯛:清甜鰆魚:油潤油甘魚:油香豐腴 大拖羅:入口即溶魚油香青森県伊佐木:肉質緊實 兵庫県池魚:鮮甜沖繩紋甲魷魚:黏糯帶甜 紫菜包北海道鰈魚邊:魚油爆出必Encore星鰻:燒得香嫩醬汁唔會太甜 煮物《壽喜燒A5和牛》壽喜燒汁甜度剛好嫩滑油脂滿滿撈飯食超邪惡《Mix 海膽杯》海膽迷失控!先用海膽撈勻飯底再鋪滿幾款海膽+三文魚子食到呢度已經飽到上心口,但係……都忍唔住Encore明明飽到捧住個肚都係要再叫大拖羅 &
生日同家人去咗銅鑼灣人氣日式居酒屋《高知城》
試佢哋新出嘅《90分鐘無料追加Omakase》
食晒成Set壽司未飽?
可以無限Encore每款最多5件

赤貝爽甜帆立貝嫩滑
青橘啫喱清新提鮮

清酒控天堂
除咗無酒精飲品任飲
仲有純米大吟釀、梅酒、生啤任斟
大吟釀配壽司一流

燒物 & 天婦羅
《豚肉水菜卷串燒》
天婦羅野菜3点
《日本番薯、小洋蔥、帆立貝松葉蟹肉》

《握壽司10貫》
星鰻:燒得香嫩醬汁唔會太甜

煮物《壽喜燒A5和牛》
壽喜燒汁甜度剛好
嫩滑油脂滿滿撈飯食超邪惡

《Mix 海膽杯》海膽迷失控!
先用海膽撈勻飯底
再鋪滿幾款海膽+三文魚子

食到呢度已經飽到上心口,但係……都忍唔住Encore
明明飽到捧住個肚都係要再叫大拖羅 & 紫菜鰈魚邊
最後仲有甜品吹蠟燭慶生

總結:食材高質、清酒任飲、壽司無限追加,絕對抵食!適合大胃王同清酒愛好者,記得Book定枱,勁爆滿!

PS:建議空腹前往,否則真係會飽到行唔到
2025-06-03 51 浏览
餐廳位置係銅鑼灣駱克駅,一出𨋢已經俾佢嘅橫布同埋高知城樓吸引左❤️收銀位置仲有大大盞高知燈籠好搶眼😍餐廳佈置到好似日本餐廳一樣❤️❤️瞬間去左日本😍餐廳最大賣點係佢午市買4送1🤩,一班朋友或者同事去食除返開最抵都係$66,真係全域最優惠🤤刺身丼7款,炊飯4 款,熟食丼都有5款😋而且惠顧午市套餐都會送沙律、煙燻蛋及麵鼓湯添🤩真係可以話飽住走而我地就叫左佢地其中最受歡迎嘅蘭王親子二重層吉列豚丼🍱及松葉蟹肉櫻花蝦炊飯🍚Mama最欣賞吉列豚,因為師傅即點即炸,非常香脆,li個價係好抵食好味指數:😋😋😋😋[5個😋為滿分]Papa就覺得松葉蟹肉同櫻花蝦飯唔應該拌勻來食,櫻花蝦比較搶味,如果拌埋松葉蟹就食唔到佢嘅蟹味,所以係每口飯上加一點松葉蟹肉食就最正啦好味指數:😋😋😋😋最大驚喜莫過於佢地嘅生蠔啦🦪午餐只需要加$10就可以食到由兵庫県嘅“寶石牡蠣”一隻🦪食一隻真係唔夠喉🤤因為唔使落任何醬汁,都已經食到蠔嘅鮮味,淡淡海水味都覺得正😍😍推薦指數:😋😋😋😋😋[爆燈]晚市li度仲有一個優惠價可以任飲清酒添,鍾意清酒🍶嘅大家都可以黎li度試下❤️❤️📍 @kochijyo_hk
收銀位置仲有大大盞高知燈籠好搶眼😍

用餐优惠
試食活動
  • 蘭王親子2層吉列豬
2025-06-02 0 浏览
之前晚市去過位於銅鑼灣嘅樓上居酒屋高知縣,覺得佢哋嘅刺身、串燒、料理等幾高質🫶🏻仲有清酒放題😎氣氛幾好。今次再次到訪,不過係試吓佢嘅午市套餐,由$98起,有主菜、沙律、湯、蛋,好豐富,加$10仲可以加配生蠔。而家仲做緊買四送一優惠,好抵🤑lunch time要嚟支持下。🐟山椒蒲燒鰻魚丼 $158大大條鰻魚鋪面好吸引🤩鰻魚啖啖肉,燒汁鹹香,加上大量蛋絲同珍珠米一齊食,簡單滿足😙🥩月見米國肉眼丼 $138牛肉份量好多👏🏻口感軟腍,食之前撈勻蛋汁以及香蔥,配料令牛肉更軟滑更香😛🍱火炙刺身丼 $208有炙燒拖羅、帶子、左口魚邊,拖羅好厚切,油脂分佈均勻👍🏻底下嘅飯比較特別,係香菇炊壽司醋飯,除咗有醋嘅酸味仲有菇香,不過飯粒偏黏。🦪生蠔 加配 $10/隻午市套餐好抵食,加$10就有1隻日本生蠔😻每隻都肥美大隻,有海水鮮味又有少許礦物味,可以加少少唐辛子檸檬汁食😽🥗沙律、麵豉湯、煙燻蛋套餐包咗開胃沙律、麵豉湯及煙燻蛋,本身見隻蛋黑色硬掘掘以為唔食得好搞笑😹點知原來內有乾坤,食到幾香嘅煙燻味🔥推介指數(10分為滿分):7.5分

🐟山椒蒲燒鰻魚丼 $158

🥩月見米國肉眼丼 $138

🍱火炙刺身丼 $208

🦪生蠔 加配 $10/隻

🥗沙律、麵豉湯、煙燻蛋

推介指數(10分為滿分):7.5分

2025-05-31
前排發現銅鑼灣呢間居酒屋做緊激抵午市優惠,4人同行1人免費🆓,仲有加$10即可換購兵庫県生蠔一隻!今日即刻同同事一齊黎試下,食物水準超出預期!仲要咁抵食,絕對要encore!高知席壽司五貫(北海道海胆/拖羅/油甘魚/鰹魚/真鯛)北海道海膽鮮甜,拖羅、油甘魚肥美,鰹魚、真鯛新鮮厚切。海膽帆立貝炊飯帆立貝大粒 彈牙鮮甜,配埋軟腍炊飯,口感層次豐富!松葉蟹肉櫻花蝦炊飯蟹肉鮮味,櫻花蝦香脆,炊飯吸收蟹肉同櫻花蝦精華,啖啖鮮味! 迷你北海三色丼配油揚烏冬丼飯粒粒分明,鋪滿海量蟹肉同三文魚籽,海膽鮮甜足料;烏冬口感煙韌,油揚滑溜,吸滿湯汁精華。生蠔🦪大隻鮮甜肥美,口感creamy!$10食到咁高質生蠔,真係超抵!呢個價錢係銅鑼灣真係激抵優惠,推薦大家試下😋

高知席壽司五貫(北海道海胆/拖羅/油甘魚/鰹魚/真鯛)
北海道海膽鮮甜,拖羅、油甘魚肥美,鰹魚、真鯛新鮮厚切。

海膽帆立貝炊飯
帆立貝大粒 彈牙鮮甜,配埋軟腍炊飯,口感層次豐富!

松葉蟹肉櫻花蝦炊飯
蟹肉鮮味,櫻花蝦香脆,炊飯吸收蟹肉同櫻花蝦精華,啖啖鮮味!

迷你北海三色丼配油揚烏冬

生蠔🦪

呢個價錢係銅鑼灣真係激抵優惠,推薦大家試下😋
平時銅鑼灣都有好多樓上居酒屋,今次我朋友話帶我過嚟搵好嘢食,就過咗嚟呢間高知城居酒屋🏯嗰度有得任飲清酒🍶兩個鐘都只係$168(男)/$98(女),當日有三款俾我揀。其他嘢食都好高質,而且裝修都有日式嘅風格好有氣氛💫✨脆香吞拿魚腩卷超級多吞拿魚蓉喺上面,食落新鮮。✨時令刺身4點有鮮甜嘅海膽、toro、仲有兩款油脂感比較重燒香咗嘅魚。✨鮟鱇魚肝奈良漬鮟鱇魚肝好香,配上青瓜食會啱啱中和到。✨鰹魚酒盗芝士好啱用嚟送酒。✨鐵板牛油燒粟米用上白粟米超級甜。✨水天狗天婦羅(九肚魚)炸得香脆。✨高知蒜葉醬艦魚小卷點上蒜葉醬就可以食,魚嘅香味加上蒜葉醬會提升味道層次,好特別同好味嘅菜式。✨鐵板芝士炒蛋店員即場喺你面前用鐵板炒蛋,生熟度啱啱好,而且好滑溜。✨自家製免治雞肉蓋口感結實配上日本雞蛋增加咗個蛋香。✨黑豚腩肉大蔥串✨薩摩和牛串✨日本冬菇✨雞胸軟骨串✨京都綣豆腐✨秋葵串燒全部都燒得好香,特別係薩摩和牛串好有肉味,而且有油脂香。而且京都豆腐都好好食,外脆內軟特別有豆香。✨明太子醬燒九条蔥蛋卷蛋捲上面有明太子醬鹹鹹香香。

✨脆香吞拿魚腩卷
超級多吞拿魚蓉喺上面,食落新鮮。
✨時令刺身4點
有鮮甜嘅海膽、toro、仲有兩款油脂感比較重燒香咗嘅魚。
✨鮟鱇魚肝奈良漬
鮟鱇魚肝好香,配上青瓜食會啱啱中和到。
✨鰹魚酒盗芝士
好啱用嚟送酒。
✨鐵板牛油燒粟米
用上白粟米超級甜。
✨水天狗天婦羅(九肚魚)
炸得香脆。
✨高知蒜葉醬艦魚小卷
✨鐵板芝士炒蛋
店員即場喺你面前用鐵板炒蛋,生熟度啱啱好,而且好滑溜。
✨自家製免治雞肉蓋
口感結實配上日本雞蛋增加咗個蛋香。
✨黑豚腩肉大蔥串
✨薩摩和牛串
✨日本冬菇
✨雞胸軟骨串
✨京都綣豆腐
✨秋葵
✨明太子醬燒九条蔥蛋卷
蛋捲上面有明太子醬鹹鹹香香。
2025-05-30 0 浏览
🏮最近朋友帶左我去呢間氣氛好好嘅居酒屋🥢居酒屋裝修好特別❤️坐吧枱仲可以睇住師傅烹製食材✅如有日劇feel呀😍喜歡飲sake仲有限時𣈱飲添🍶開心開心🥳🍅高知縣油漬水果蕃茄:好喜歡食漬物😋蕃茄勁多汁😍甜酸味道平均👅好開胃呀🤤🐠燒白鱔:白鱔好厚肉💯味道新鮮✅喜歡食魚一定要試吓❤️🐂和牛舌芯串:最愛嘅牛舌絕對無令我地失望呀💯厚度適中✅爽口又惹味☺️🐤自家製免治雞肉蓋:多汁嘅免治雞肉🍗點埋隻蛋王一齊食係無得輸呀💯🍄‍🟫日本冬菇:好驚喜呀🥰我係好鍾意食彩色芝麻❤️我嘅經驗話比我知😜要高級餐廳就會見到彩色芝麻❤️呢間食物水準高✅燒冬菇上面灑滿咗彩色芝麻🍄‍🟫真係睇得又食得💯🐽日本芳壽豚腸 :烤到個皮脆卜卜又惹味🔥咬落口卜一聲😋好好味🤤🌱秋葵:燒秋葵又好味又有益✅上面仲灑滿木魚碎🐟正呀喂🥳🥚明太子酱燒九条蔥蛋卷:人人都鍾意食嘅蛋卷🥚賣相得又好味😋🔥高知白飯魚炒蘭王卵:店員即刻係你面前炒🔥炒完我地趁着熱辣辣即食呀😍仲有拉絲效果添💯🐟鰹魚半敲燒:大份又新鮮嘅鰹魚半敲燒🎣鮮味加埋醬汁令我地印象深刻✅好正💯🐠脆香吞拿魚腩卷:一客已經有六件😍勁多吞拿魚蓉✅而且味道鮮甜💯好豐富呀❤️🐷黑豚腩肉大蔥串:啖啖肉嘅黑豚腩肉大蔥串

🐠燒白鱔:白鱔好厚肉💯味道新鮮✅喜歡食魚一定要試吓❤️

🌱秋葵:燒秋葵又好味又有益✅上面仲灑滿木魚碎🐟正呀喂🥳

🥚明太子酱燒九条蔥蛋卷:人人都鍾意食嘅蛋卷🥚賣相得又好味😋

🐷黑豚腩肉大蔥串:啖啖肉嘅黑豚腩肉大蔥串都惹味😍要追加呀💯

🐔雞膝軟骨串:烤完惹味又有咬口🔥送酒一流🍶

🐥雞胸軟骨串:雞胸軟骨串都係送酒嘅小食🍻不得了🥳
今日係銅鑼灣食lunch 意外發現 超抵食午餐。 餐廳食物高質 好抵食 選擇又多 超推薦大家試下❤️ 午餐4人同行 1人免費 同+$10 1隻兵庫縣生蠔 🦪 真係Cp值超高 平絕銅鑼灣+$10 1隻兵庫縣生蠔 🦪生蠔勁高質 大隻又鮮甜 好爽口 加埋檸檬汁同辣汁仲正 $10 1隻真係抵到爆呀午餐定食(包沙律,煙勳蛋,麵豉湯)高知城海鮮丼 $228海鮮丼超豐富 大蝦,三文魚籽,拖攞,海膽 鯛魚等。刺身非常新鮮 又肥美 拖攞同海膽 勁正。三文魚籽 粒粒飽滿 爆汁。 🍣角切魚生飯 $128角切魚生飯 有蝦刺身 同其他雜錦角切刺身 三文魚籽 同甜甜玉子燒 一樣豐富 每啖都食到滿滿嘅刺身粒👍🏻火灸刺身丼 $208火灸刺身都非常出色 有火灸三文魚 帶子 左口魚邊 經過火燒 令刺身滿滿焦香味 屋企人都盛讚👍🏻山椒蒲燒鰻魚丼 $158燒鰻魚勁厚身 好肥美 燒得香口 加上微甜嘅鰻魚汁 勁岩餸飯 數量限定明太子醬燒九條蔥蛋卷 $28蛋卷好滑身 有滿滿嘅明太子醬 加上蛋卷入面蔥香味 成件事幾夾 輕井澤煙燻芝士免治牛舌棒 $58牛舌棒肉質爽嫩 表面仲有灸燒芝士 沾上甜醬油雞蛋汁 幾有風味 👍🏻

+$10 1隻兵庫縣生蠔 🦪

午餐定食(包沙律,煙勳蛋,麵豉湯)

高知城海鮮丼 $228

數量限定
明太子醬燒九條蔥蛋卷 $28

輕井澤煙燻芝士免治牛舌棒 $58

2025-05-27 48 浏览
.今次同朋友去左銅鑼灣呢間「高知城」lunch真係有驚喜‼️佢哋嘅海鮮丼同生蠔新鮮到喊,食完即刻想bookmark低再encore~ 海鮮丼份量足料,角切丼性價比高,寶石蠔真心勁juicy 餐廳裝修走日式木系風,坐得舒服啱打卡✨角切魚生丼一上枱就見到七彩魚生粒鋪到滿瀉!三文魚、吞拿魚、油甘魚全部切到骰仔size🍣,撈埋wasabi豉油同飯一啖入口,鮮甜到爆燈💥!最正係每啖都食到唔同口感,魚油香又唔會膩,大推👍! 🌟高知城海鮮丼海膽迷必嗌!鋪滿北海道馬糞海膽🌟,加埋三文魚子、拖羅、帆立貝… 撈勻紫菜飯真係幸福到震😭!海膽creamy到好似食緊魚生版雪糕🍦,個飯仲有淡淡醋香吊味,食到尾都唔會漏~ 🦪兵庫縣室津寶石牡蠣生蠔控尖叫級🤯!真係有掌心咁大隻,肉質超肥美!一啖咬落去先爆海水鮮味🌊,之後係濃濃嘅蠔甜+奶油香,完全冇腥味!加兩滴檸檬汁仲提鮮,食完即刻想追加多打😂 而家仲做緊午市買四送一‼️全域最優惠💓加配生蠔$10超優惠😍大家快啲去試吓啦👇🏻https://inline.app/booking/kochijyo/cwb回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍 高知城 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱

✨角切魚生丼

🌟高知城海鮮丼

🦪兵庫縣室津寶石牡蠣

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍 高知城 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅21樓

#銅鑼灣食乜好 #高之城 #海膽瀑布 #寶石蠔 #魚生丼大滿足
用餐优惠
試食活動
高知城居酒屋作為日本食材的供應商,食物質素不容置疑,多次回訪都深感老細充滿熱誠又想法無限,每每都是以消費者心態推出貼地價錢提供優質食物.近來推出22品的席前料理非常大癲!!!90分鐘內可無料追加壽司及任飲啤酒清酒梅酒等,確是大胃王與酒鬼的福音!!🔺原價$1680現有試食優惠價 >> 76折$1280第二位更有38折 $640 ~~~由前菜到壽司,甚至到生果,全部均來自日本各地,貨真價實,無一中伏!眼見菜單種類多,同時每款都份量十足! 前菜【慢煮味付鮑魚】竟然是完整一大隻,毫不吝嗇,入味而咬口極好! 【鮟鱇魚肝青瓜卷】細滑配搭爽口青瓜,毫無杰身過膩感覺.而有別於兵庫縣螢光魷魚,使用了【富山熟螢光魷魚】更肥美飽滿多膏!可見每個細節都有考量~廚師發辦竟包含串燒、炸物以及壽喜燒和牛,真心能完完全全滿足到貪心人士的需求!天付羅炸皮薄身【帆立貝松葉蟹肉】更有濃厚蟹肉鮮味.【壽喜燒宮崎A5和牛】肉質柔軟,油脂分佈均勻,貼心地把蘭王蛋的蛋黃與蛋白分開,把蛋白打至綿密,入口更有質感.壽司十款每款都新鮮亮澤. 【鹿兒島穴子】入味軟熟, 【北海道鮫鰈魚邊】經過火炙油香溢出, 【本鮪大腹】當然

🔺原價$1680現有試食優惠價 >> 76折$1280
第二位更有38折 $640 ~~~

壽司十款每款都新鮮亮澤. 【鹿兒島穴子】入味軟熟, 【北海道鮫鰈魚邊】經過火炙油香溢出, 【本鮪大腹】當然更是入口即溶,各款壽司下的飯量不會過多,若然吃過新鮮飽滿魚籽拼合的【海胆丼】也不滿足…(應該不太會吧!)大胃王確實可挑戰一下追加追加!!

到最後的味噌湯也毫不簡單,用上四款味噌烹煮,濃郁而不鹹膩,加上清甜的蜜瓜與冰涼的抹茶蕨餅,這90分鐘怎會不滿足地撐腸拄腹 ~
為了保持着穩定質素,只有席前位置才會提供席前料理~想盡興品嚐必定要提早預約喔!!!

思鄉病發作🐢🐝帶咗我去銅鑼灣一間以四國高知縣為主題嘅日式居酒屋食lunch 餐廳每個角落都係打卡位,真係好似去咗日本🇯🇵咁,食材好新鮮,超高質!晚市仲有omakase添,下次一定要Try Try🤤📍kochijyo_hk🌟午市套餐都會附送味噌湯,沙律同埋煙燻蛋 🌟🌟+$10/隻日本兵庫縣室津寶石牡蠣🦪 🌟煙燻蛋好特別,有淡淡嘅鹹味味噌湯用料好足,上枱嘅時候熱辣辣🍱 醬油漬蘭王蔥拖羅蓉丼👉🏻 醬油嘅鮮美同埋蘭王蔥嘅香氣完美結合👉🏻👉🏻加埋拖羅蓉嘅滑嫩同埋酸蘿蔔粒👉🏻整體層次感好豐富🍱 蘭王親子二重層吉列豚丼👉🏻 賣相好靚,打卡一流👉🏻 蘭王蛋蛋香十足👉🏻2塊大吉列豚肉,絕對唔手軟👉🏻炸到好酥脆,一啲都唔油膩,食到最後仲係脆卜卜🍱 日本兵庫縣室津寶石牡蠣🦪👉🏻 大大隻生蠔🦪👉🏻 每隻都好creamy 📍 高知城 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅21樓#探店 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #日式 #居酒屋 #高知城 #寶石蠔 #四國高知縣 #高質 #日料 #午餐優惠 #買 四送一#假日悠閑 #拍拖好去處 #chill #香港媽媽 #blogger #吃喝玩樂 #foodie
晚市仲有omakase添,下次一定要Try Try🤤

📍kochijyo_hk
🌟午市套餐都會附送味噌湯,沙律同埋煙燻蛋 🌟
🌟+$10/隻日本兵庫縣室津寶石牡蠣🦪 🌟

煙燻蛋好特別,有淡淡嘅鹹味
味噌湯用料好足,上枱嘅時候熱辣辣

🍱 醬油漬蘭王蔥拖羅蓉丼
👉🏻整體層次感好豐富

🍱 蘭王親子二重層吉列豚丼
👉🏻 賣相好靚,打卡一流
👉🏻 蘭王蛋蛋香十足
👉🏻2塊大吉列豚肉,絕對唔手軟
👉🏻炸到好酥脆,一啲都唔油膩,食到最後仲係脆卜卜

🍱 日本兵庫縣室津寶石牡蠣🦪
👉🏻 大大隻生蠔🦪