2012-11-21 56 浏览
裝潢不錯,但服務就...先說清理桌面。收拾好污糟的餐具後,那位"高級侍應"不是即時再抹?!一而再、再而三邀侍應們抹,才有一人來做?想怎樣呢?我朋友要求換過一杯較熱的開水,同一位"高級侍應"拿走杯水後,一去無回頭。之後我朋友出收銀處,才有一杯很***冰涼***的開水回來?!不要對我說,一間食肆連一杯熱開水也不能提供。請記著,我們是晚上2145入座,我只見侍應們不停地開玩笑。﹝當然,我不是說他們不在招呼客人,而是他們那時不是很忙碌的!﹞說回食物,我叫的"皇子炒飯"不錯;但我朋友的"四寶飯",那春卷翻炸不在話下,但用的材料明顯是超不新鮮!﹝春卷是超硬的!﹞這樣的服務,不能接受!!!
裝潢不錯,但服務就...

這樣的服務,不能接受!!!
2012-11-21
2012-10-13 68 浏览
收工已是2030到達紅磡已將近2130捧着只有五成胃口肚子走入這間餐廳選擇這間餐廳是因為他有提供宵夜套餐份量剛剛可以滿足我半飽的食慾。魚柳一早炸定上枱時不夠熱肉質普普通通西多士份量只有正常方包的四份一牛油下得重手糖漿反而不夠洋葱番茄撈烏冬醬汁有點像焗豬扒飯相當惹味
收工已是2030
到達紅磡已將近2130
捧着只有五成胃口肚子走入這間餐廳
選擇這間餐廳是因為他有提供宵夜套餐
份量剛剛可以滿足我半飽的食慾。
魚柳一早炸定

洋葱番茄撈烏冬
醬汁有點像焗豬扒飯
相當惹味
2012-08-12
$34 (宵夜)
2012-06-04 42 浏览
星期日一家四口到紅磡之魚米家新店午飯, 本人已幫襯過中環店好幾次, 感覺食物及服務佳不錯, 因家住紅磡, 所以紅磡店一開, 便立即去試, 沒想到此新店竟是如此的差。 因為是星期日及新開張, 12:30 去到已差不多滿座, 非常幸運地竟有一張六人大枱比我地, 當然之後有人搭枱啦, 這個當然完全明白。 但我主要係想講員工的服務質數及食物, 另我們非常失望… 我們全都點了午市米線套餐 $43 – 52 再加$7多一個小食, 我們加了四個。有招牌魚腐, 海鮮, 雞扒, 等.. 小食有油菜, 四季豆, 豆腐同墨魚丸 (無嚟到)。 沒有影相因為沒想到會寫食評。米線很快就到, 但看見買相很有茶餐廳的感覺, 雖然魚米家一向都不是走高檔路線, 但絕不應低過茶餐廳吧! 可以用差來形容。 單看海鮮米線, 有魚腐, 破邊蝦一隻, 有幾粒小形带子, 兩條菜, 無離味道。 我的雞扒更有的感覺, 只有亞仔的雞翼尚算ok。食完米線, 我們便order飲品, 順便提提有個小食(墨魚丸)未到。等了10分鍾, 三杯飲品都已飲完, 但還有一杯咖啡未到。於是又問伙計, 還欠一杯咖啡及一個墨魚丸未到, 於是又呆等了10分鐘,
星期日一家四口到紅磡之魚米家新店午飯, 本人已幫襯過中環店好幾次, 感覺食物及服務佳不錯, 因家住紅磡, 所以紅磡店一開, 便立即去試, 沒想到此新店竟是如此的差。 因為是星期日及新開張, 12:30 去到已差不多滿座, 非常幸運地竟有一張六人大枱比我地, 當然之後有人搭枱啦, 這個當然完全明白。 但我主要係想講員工的服務質數及食物, 另我們非常失望… 我們全都點了午市米線套餐 $43 – 52 再加$7多一個小食, 我們加了四個。有招牌魚腐, 海鮮, 雞扒, 等.. 小食有油菜, 四季豆, 豆腐同墨魚丸 (無嚟到)。 沒有影相因為沒想到會寫食評。米線很快就到, 但看見買相很有茶餐廳的感覺, 雖然魚米家一向都不是走高檔路線, 但絕不應低過茶餐廳吧! 可以用差來形容。 單看海鮮米線, 有魚腐, 破邊蝦一隻, 有幾粒小形带子, 兩條菜, 無離味道。 我的雞扒更有[梅]的感覺, 只有亞仔的雞翼尚算ok。食完米線, 我們便order飲品, 順便提提有個小食(墨魚丸)未到。等了10分鍾, 三杯飲品都已飲完, 但還有一杯咖啡未到。於是又問伙計, 還欠一杯咖啡及一個墨魚丸未到, 於是又呆等了10分鐘, 仍然未到… 於是又同伙計講, 如果重唔嚟, 請取消一個小食即$7。 正如上兩次一樣, 伙計聽完, 好像沒有更進, 又忙著其他…
因為咖啡是套餐包的, 所以心有不甘, 於是再跟伙計講, 這次用較嚴厲的語氣講我已追了三次, 咖啡重未到。終於再過5分鐘咖啡到了, 於是怱怱飲完, 便走去跟收銀說有個小食無嚟減番$7, 這次很順利。我想奉勸店主, 想做好一間食店, 除了食物之外, 服務也很重要的。今次的經驗, 明顯是員工缺乏訓練, 希望店主能提供足夠培訓給員工, 取回點分數吧!
2012-06-03
今日,小妹同個同事出街食lunch,但嗰時已經14:20,oh no!!!一落街,隨便一間啦!我倆叫咗兩碗米線+兩款小食,合共$150.00大元.招牌順德魚腐米線 $36.00底湯:超一般...無味米線:普通貨色魚腐:同在街市買嘅無分別大蝦魚湯米線 $52.00同之前嗰碗一樣.底湯:超一般...無味米線:普通貨色大蝦:有兩大隻開邊蝦,隻蝦唔新鮮,有D霉.順德炸鮮奶 $28.00無奶味,粉好厚...超唔好食X100,全碟共6件,我倆剩餘4件.大家想像下有幾好食呢!!!鎭江小排骨 $28.00食第一件已經咬唔到,係咬唔開.總括而言,去一次就夠,唔使$$$都無下次.
Menu
menu
我倆叫咗兩碗米線+兩款小食,合共$150.00大元.
招牌順德米線...差
招牌順德魚腐米線 $36.00
底湯:超一般...無味
米線:普通貨色
魚腐:同在街市買嘅無分別
大蝦魚湯米線...差
大蝦魚湯米線 $52.00
同之前嗰碗一樣.
底湯:超一般...無味
米線:普通貨色
大蝦:有兩大隻開邊蝦,隻蝦唔新鮮,有D霉.
順德炸鮮奶...差
順德炸鮮奶 $28.00
鎮江小排骨...差
鎭江小排骨 $28.00
食第一件已經咬唔到,係咬唔開.

總括而言,去一次就夠,唔使$$$都無下次.

题外话/补充资料: 小妹跟餐叫咗杯凍檸水走甜,最尾上堂杯凍檸水係無走甜,幫我倆落ORDER嗰阿姐已經覆咗三次ORDER都錯,培訓員工有待改善.
2012-06-01
Menu
menu
雖然到處追蹤美食巳經超過十年,但還是第一次於開飯網寫食評,皆由因小弟打中文慢到無倫,沒心機打食評,今次鼓起勇氣,希望跟大家文交流交流本來對牛腩並不感趣的我,今天特突然想嘗嘗這裡的牛腩米線(原本是米粉,但可轉米線),於是落了柯打。不用5分鐘,食物到了,賣相不錯,跟餐牌內相片差不多(通常都差很遠)開餐了,牛腩味道及質感令我喜出望外,因為以往吃的牛腩都是軟綿綿,有些人說這才是好味,所以我從來不特別好,但這家真的不一樣先說番茄湯,味甜且香,米線不過不失,主角牛腩口感一流(雖然好行,但係都要咁講),牛腩肉質厚爽,但不會覺得粗鞋,腩香是最大驚喜此分店只開半個月,質素是否可以保持為是否會於貴網上頭榜之因素,let see第一次用Android openrice apps,其實對我係超級大挑戰,個介面好唔習慣,仍有改變善空間
,希望跟大家文交流交流

本來對牛腩並不感趣的我
番茄牛腩米線早餐

,但這家真的不一樣

题外话/补充资料: 其他食物賣相不錯,會繼續嘗試
2012-05-28
$25 (早餐)
番茄牛腩米線早餐