2021-12-09 174 浏览
呢間甜品不嬲好大份,平時都係同朋友share一份已經好多,但近排佢哋改咗政策要一人嗌一份,畀咗藉口自己食多啲唔同款🤭同平時一樣嗌咗一份芋薯圓Q麻糬牛奶冰🍡最鍾意佢哋嘅特色芋薯圓,外面係地瓜圓咁嘅樣,但入面係芋頭蓉超正,好似食緊湯圓咁😛麻糬原味同黑糖味都好煙韌Q彈🤤 牛奶雪糕、小芋圓同冬瓜凍就正正常常佢呢隻冰係比較粗身嘅冰粒,淋咗啲奶同黑糖上去,呢種口感唔係綿/滑嘅冰,可能未必個個鍾意🤪但個人覺得佢哋比起初初開業個時畀多咗醬汁,有改善係抵讚嘅👍🏻另一個叫咗珍珠奶茶布丁加芝麻湯圓🍮 珍珠幾有咬口軟硬適中,奶茶布丁係台式凍頂烏龍奶茶個種味,個人幾鍾意❤️芝麻湯圓加埋啲花生粉好香好正😆皮夠薄所以配料味都出到,但私心覺得芝麻味可以更濃😛不過回訪咗好多次下次又可以試下新嘢🥸

另一個叫咗珍珠奶茶布丁加芝麻湯圓🍮

不過回訪咗好多次下次又可以試下新嘢🥸
2021-12-02 208 浏览
夜晚7點去食,見到無人排隊,可能天氣開始凍既關係,但天氣凍最岩食返凍野黎應景,坐位都好闊落,全部4人枱 最低消費每個人都要叫一樣,堂食45分鐘 芋頭牛奶冰 $58一上黎就覺得勁巨型,個刨冰2個人食,都有D太多芋頭勁大舊,食落都好粉好甜,冰有好多煉奶,唔會覺得好淡得水味雪糕係vanilla味定牛奶味如果中意食甜野既,會好中意食 招牌仙草沙冰 $45芋圓,仙草,個底仲有仙草冰,芋圓好軟熟,好煙un仙草都好滑身整體食落都唔會太甜,岩岩好 2個冰交換住咁食,互相中和下
夜晚7點去食,見到無人排隊,
可能天氣開始凍既關係,但天氣凍最岩食返凍野黎應景,
坐位都好闊落,全部4人枱

最低消費每個人都要叫一樣,堂食45分鐘

芋頭牛奶冰 $58
一上黎就覺得勁巨型,個刨冰2個人食,都有D太多
芋頭勁大舊,食落都好粉好甜,
冰有好多煉奶,唔會覺得好淡得水味
雪糕係vanilla味定牛奶味
如果中意食甜野既,會好中意食

招牌仙草沙冰 $45
芋圓,仙草,個底仲有仙草冰,
芋圓好軟熟,好煙un
仙草都好滑身
整體食落都唔會太甜,岩岩好

2個冰交換住咁食,互相中和下
2021-11-24 241 浏览
我終於食到啦!!每次經過都見到超級多人排曬隊今次特登早啲去終於可以堂食 食到布丁Q麻糬牛奶冰之前其實成日都想食但係一個人 一定食唔曬呢個牛奶冰係超足料樣樣料都好好味!有迷你小芋圓和Q麻糬搭配帶有淡淡冬瓜茶香的冬瓜凍香甜味道同埋多重口感令人回味無窮🤤加上入口即溶既牛奶冰好正!!!布丁都好夾呀個味不過如果多一個人一齊食 就更加開心因為多到食唔曬美中不足既係因為限左每人最低消費一樣野其實好難食得曬有少少浪費😢😢😢
我終於食到啦!!

每次經過都見到超級多人排曬隊
今次特登早啲去

終於可以堂食 食到布丁Q麻糬牛奶冰

之前其實成日都想食
但係一個人 一定食唔曬

呢個牛奶冰係超足料
樣樣料都好好味!
有迷你小芋圓和Q麻糬

因為限左每人最低消費一樣野
其實好難食得曬
有少少浪費😢😢😢

2021-11-18 261 浏览
我哋果次去食布丁麻薯牛奶冰,兩個人食50幾蚊分量超多,食咗飯去根本食唔晒,我哋仲加咗芋頭同埋芋薯丸,啲麻薯超級煙韌好有咬口亦都唔會太硬,啲芋頭甜甜地好粉係我理想嘅芋頭質感,芋薯丸係薯圓包芋頭蓉做餡料,成粒超煙韌好有芋頭香。呢間分店每次去親都勁多人想食嘅話六點左右或之前就好去排隊。😋😋
1️⃣布丁Q麻糬牛奶冰 $52 (10/10)🔅牛奶冰份量巨多 牛奶味濃 仲有焦糖漿&雪糕增加甜味 食牛奶冰要注意敏感牙齒🤣🥶🔅雞蛋布丁Q彈🍮充滿蛋香&牛奶香🤤杏霜布丁超濃杏仁味(但我麻麻地)🔅原味&黑糖麻糬軟糯煙韌 口感好實在🤰🏻幾飽肚🔅細芋圓份量多 口感煙韌 配牛奶冰食最夾🔅冬瓜凍口感似大菜糕 味道清甜 中和甜度2️⃣芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52 (10/10)🔅材料同布丁Q麻糬牛奶冰一樣 布丁換成芋薯圓🍡🔅芋薯圓似係創意湯圓🍡芋圓係湯圓皮 番薯圓係湯圓饀😋口感煙韌軟糯🍠芋頭番薯味突出💰價錢: ~$30/person 🔱環境: 比起港式糖水舖寬敞企理 坐得幾舒服 👥人流: 平日正常 假日夜晚較多 可能要等位🕴🏻服務: 幾好 店員唔會心急清枱 🎐總結: 會食多n次
1️⃣布丁Q麻糬牛奶冰 $52 (10/10)
🔅原味&黑糖麻糬軟糯煙韌 口感好實在🤰🏻幾飽肚
🔅細芋圓份量多 口感煙韌 配牛奶冰食最夾
🔅冬瓜凍口感似大菜糕 味道清甜 中和甜度

2️⃣芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52 (10/10)
🔅材料同布丁Q麻糬牛奶冰一樣 布丁換成芋薯圓🍡

💰價錢: ~$30/person
🔱環境: 比起港式糖水舖寬敞企理 坐得幾舒服
👥人流: 平日正常 假日夜晚較多 可能要等位
🕴🏻服務: 幾好 店員唔會心急清枱

🎐總結: 會食多n次
若果約朋友去尖沙咀食飯,就一定要預留食甜品既胃俾鮮芋仙!🥣🍽招牌仙草冰沙+紅豆($45+3)芋圓同番薯圓大粒,數量幾多,至於口感,學台灣人話齋:「真的很Q唷!」😋仙草入口順滑,加配既紅豆紅豆軟硬適中,質感似紅豆沙,唔會太甜搶左成碗冰沙既味道。而底層仲有仙草冰沙,食一啖真係人都醒一醒❄️😆成碗冰沙再加埋淡奶實在係冇得輸!✨成碗糖水既份量都超大,建議當飯後甜品既朋友仔,晚飯唔好食太飽🤣 仲有仲有尖沙咀呢間分店,無論平日或週末,任何時候都好多人排隊,今晚8:30pm就截左飛喇,所以大家記得早啲去拎飛喇!🙌🏻(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
若果約朋友去尖沙咀食飯,就一定要預留食甜品既胃俾鮮芋仙!🥣

🍽招牌仙草冰沙+紅豆($45+3)
招牌仙草冰沙( +紅豆)

(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
招牌仙草冰沙( +紅豆)
  • 招牌仙草冰沙
2021-11-13 177 浏览
鮮芋仙已經開到就黎好似7–11咁,分店越開越多,但係熱潮不減退,我都間唔中就會心掛掛想食下佢,除左仙草冰之外,我最愛佢芋頭😍布丁Q麻糬牛奶冰 + 芋頭 + 粉粿 $70一大座冰,陣容旁白,賣相精彩,布丁可愛,動感十足,味道幾好,雪糕加埋啲冰一齊食,冰凍又甜,麻糬口感Q彈,軟糯香甜,幸福。粉粿下次唔加,感覺無乜特別咁,芋頭雖然有啲貴,但真心好出色,香甜,芋頭味突出,簡單而好味。兩個人一齊食一份冰,談談說笑,性價比就因人而異啦,間唔中食,甜品本身定價就唔平,都接受到。
鮮芋仙已經開到就黎好似7–11咁,
分店越開越多,但係熱潮不減退,
我都間唔中就會心掛掛想食下佢,
除左仙草冰之外,我最愛佢芋頭😍

布丁Q麻糬牛奶冰 + 芋頭 + 粉粿 $70
一大座冰,陣容旁白,賣相精彩,
布丁可愛,動感十足,味道幾好,
雪糕加埋啲冰一齊食,冰凍又甜,
麻糬口感Q彈,軟糯香甜,幸福。
粉粿下次唔加,感覺無乜特別咁,
芋頭雖然有啲貴,但真心好出色,
香甜,芋頭味突出,簡單而好味。
兩個人一齊食一份冰,談談說笑,
性價比就因人而異啦,間唔中食,
甜品本身定價就唔平,都接受到。

2021-07-18
🛍放假要去尖沙咀買啲嘢,突然好想食芋圓就2話不說去鮮芋仙!🍨芋圓牛奶冰揀咗好耐又想試下傳說中嘅牛奶冰就決定叫佢! 點知‼️一黎到嚇親我⋯得一個人忙住成碟牛奶冰,除咗崩潰之外都係崩潰🤣🤣 呢碟牛奶冰真係好好食!煙un控一定會鐘意,入面有齊迷你芋圓、寒天、麻薯同大芋圓(入面有芋泥)🤤加上甜甜嘅煉奶味,簡直係螞蟻人嘅天堂🐜可惜嘅係⋯秋天嘅天氣加上自己一個,食到1/3真係投哂降😂😂😂🎈係個一刻,突然好想男朋友🥲
🛍放假要去尖沙咀買啲嘢,突然好想食芋圓就2話不說去鮮芋仙!

芋圓牛奶冰

🍨芋圓牛奶冰

🎈係個一刻,突然好想男朋友🥲
芋圓牛奶冰
2021-11-04 201 浏览
平日下午四時許,門外都已經有4組人等緊位,見到店內仲有位,自覺排第5都應該好快到我地,點知一等就等左45mins,先喺門口做安❤️量體溫,再點餐然後俾埋錢先安排座位俾我地平時糖水都係輕食,但依碗咁大舊既番薯,食完真係唔洗食飯,味道偏淡所以另外再俾一個糖水仔你隨意調味味道唔算太甜,建議食個陣都撈一撈佢先,因為食到底層有好多沙冰,實在太凍,結果我食哂D芋圓同涼粉就放棄了,見到隔離枱同我地一樣都係食哂D配料就完(自我感覺都好D)

(自我感覺都好D)

下午茶
2021-10-28 266 浏览
尖沙咀·鮮芋仙依間次次都排長龍每次去都要等10幾張台但真係中意食仙草同芋圓既你 係會甘心等甘耐🙈📍招牌芋圓仙草冰 $45啲冰勁碎 唔會咬落一粒粒 係入口即溶👍🏻平時好多糖水舖都會打冰打都唔夠碎搞到食落一粒粒 仙草勁冰 一啜落喉嚨😋芋圓勁勁煙韌一碗都算大碗 好多人都會一碗兩份食#鮮芋仙 #尖沙咀美食 #foodiehk #foodie
尖沙咀·鮮芋仙

芋圓勁勁煙韌
一碗都算大碗 好多人都會一碗兩份食

#鮮芋仙 #尖沙咀美食 #foodiehk #foodie
2021-10-22 356 浏览
鮮芋仙食完晚飯食個甜品先,呢間來自台灣嘅鮮芋仙,主打台灣甜品😍😍😍一入去,門口位置點餐先,付款後就可以入去坐低等食啦😄熱芋圓4號~$45嘩,好大碗啊,入邊會有大大嚿嘅芋頭,芋圓,珍珠,紅豆湯,熱辣辣,不太甜,珍珠軟硬適中,幾好食😃芋薯圓Q麻糬牛奶冰~52哇,個冰真係好大份啊,我自己一個人食,真係食唔晒,呢個係2-4人份量,入面有牛奶冰,原味麻糬,黑糖麻糬,冬瓜凍,小芋圓,芋薯圓,同埋雲呢拿雪糕,原味麻糬好煙韌啊,好好食😋鮮芋仙 🏠:尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖☎️:26179929
鮮芋仙

熱芋圓4號~$45

芋薯圓Q麻糬牛奶冰~52

鮮芋仙
🏠:尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖
☎️:26179929

• 芋圓4號
2021-10-19 227 浏览
依家要限時45分鐘堂食時間,而且每人要叫一款野食,話說我一家三口食完晚飯經過想食糖水,走入舖頭想點糖水時,店員大聲講要每人叫一款野食,真心已經食飽飯點樣一人叫一款糖水,鮮芋仙糖水好大碗,另外如果叫沙冰點可以自己食一碗,總之以後唔會幫襯,寧願幫襯啲小商店
2021-10-19 192 浏览
之前印象中唔洗每人最少消費一樣食物,但今次要 不過唔緊要啦,當試多幾樣野食叫左個必食必分享既🌟麻糬牛奶冰,4個女仔都食唔哂,食到仲好凍價錢就算2個人食都仲係好平!另外就叫左個奶茶布丁配珍珠同埋抹茶布丁配紅豆同雪糕,太多野食我地都食唔哂!但都幾好味😋不過牛奶冰略嫌落得唔多練奶,令到入面既冰冇乜味,平平地又就腳係呢頭食都唔錯,不過佢有時限,好似係45分鐘,食耐少少都唔得
之前印象中唔洗每人最少消費一樣食物,但今次要
不過唔緊要啦,當試多幾樣野食

價錢就算2個人食都仲係好平!

2021-10-07
2021-10-06 293 浏览
鮮芋仙分店越開越多,尖沙咀厚福街、黃埔、大埔、荃灣都開分店了。以為終於唔使去銅鑼灣分店排長龍,但原來尖沙咀分店一樣受歡迎。星期六晚等了一個多小時才可以入座。店內的位置寬躺,店員人手不是太多,但所有客人都在門口先下單,也無需要太多店員。芋圓4號 $45芋圓可以選熱或者冰,熱的湯底是紅豆湯,冰的湯底為刨冰🍧。天氣熱,我們選了刨冰底。芋圓有幾舊大芋頭、珍珠、紅豆及兩色芋圓。刨冰底不是太甜,芋頭煮得軟綿,芋圓彈牙。

芋圓4號 $45
$45 (宵夜)
  • 芋圓4號
2021-10-03 175 浏览
一直未有機會試鮮芋仙,銅鑼灣分店總是大排長龍。近日發現鮮芋仙開始進駐九龍區,在尖沙咀、紅磡、APM都準備開分店。今日同朋友在尖沙咀吃完飯, 7:30來到等位,大約要等40多張枱。最後等了大約1小時才有位。在店門口先下單付款,才可以入座。每人需要點最少一個項目。餐廳的冷氣開得比較凍,加上食冰,凍到起雞皮。布丁Q麻薯牛奶冰$58份量超多,可二至四人分享。牛奶冰不是軟綿的類別,充滿了冰感,牛奶味濃淡適中,白色的布甸是杏仁味。日式Q麻薯$32

布丁Q麻薯牛奶冰$58

日式Q麻薯$32