2021-05-06 200 浏览
飯後必食甜品🌞自從芋圓爆紅咗,鮮芋仙開得越嚟越多,終於馬鞍山沙漠💃🏻💃🏻💃🏻都開咗間。熱芋圓1號推薦指數🌟🌟🌟🌟紅豆湯底配上綠豆、蓮子、珍珠。甜度適中,料非常足,份量亦都好多。熱招牌豆漿豆花推薦指數🌟🌟🌟🌟熱豆漿底配上芋頭、芋圓、珍珠。豆漿順滑配上粉糯香甜嘅芋頭,簡直絕配,招牌芋圓亦都非常岀色。兩碗湯水100蚊有找,份量真係好多,可以當一餐,仲意食甜野一定要食嘅店。🤗

熱芋圓1號
推薦指數🌟🌟🌟🌟

熱招牌豆漿豆花
推薦指數🌟🌟🌟🌟

2021-05-01 184 浏览
之前見到呢間鮮芋圓進駐美食沙漠嘅馬鞍山☺️想試好耐, 今次終於可以試到😝第一次試以為淨係得飲品😂點知原來有超過一半係甜品😂 因我宜家仲未開返晚市堂食, 我淨係買咗一杯飲品2個人share🧋紫米小芋圓($42), 叫得「鮮芋仙」當然係芋圓出名, 我叫咗呢杯(亦係推薦飲品)☺️ 好明顯嘅3層layer — 奶(凍), 紫米, 芋圓. 不得不說十足料, 一啲空氣都冇嫁😂 紫米有咬口, 芋圓煙韌, 成杯飲品亦唔過甜, 好過好多飲品店👍🏻.雖然一杯唔平, 但好足料, 勁有水準, 個人覺得價錢可以接受. 100%會再買 順便試埋佢㕷山甜品(都好似好吸引😋

2021-04-14 164 浏览
I have been to meet fresh for a couple of times as I’m craving for this huge bowl of shaved ice once a week lollll❣️It’s so massive that we couldn’t barely finish it. The taro balls are chewy and not so sweet to my liking but they’re not deeply flavoured with the sweet potatoes🙌🏻Yum:10/10🥰🥰🥰

Yum:10/10🥰🥰🥰
2021-04-08 205 浏览
去開馬鞍山食飯,行過見到新開左間糖水舖,由於已過10點只可買外賣。門外排滿左人群,於是決心一試。我點了係芋圓3號 $45,入面有花生、紅豆、珍珠,仲點少得有芋圓。等左大約15分鐘就到我啦。拎走,一打開個盒。嘩,見到有個小沙山,山腳下就系紅豆、花生、珍珠。糖度適中,夏天食呢個甜品真系涼到入心入肺。爽!下次值得再試其他味。

門外排滿左人群,於是決心一試。

等左大約15分鐘就到我啦。

糖度適中,夏天食呢個甜品真系涼到入心入肺。爽!

下次值得再試其他味。
2021-04-03
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$45 (宵夜)
2021-04-03 133 浏览
🥣好想去台灣食糖水🥣推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍掛住台灣,想食麻辣鴨血、羗母鴨、小籠包、滑捋捋燒仙草,仲有去夜市掃街邊檔!美食沙漠馬鞍山終於有鮮芋鮮,大約開左一個月左右,每日都大排長龍,令人腳步。今日排隊同等外賣嘅人都唔太多,咁就做外賣仔啦!假如大家都選擇困難症,不防用刪除法去決定,咁就好快可以輕輕鬆鬆去排隊落單買外買啦。🌀熱手工芋圓1號 HKD45熱芋圓湯底係紅豆湯,1號有綠豆、蓮子同珍珠!紅豆湯質地有起沙、蓮子新鮮、珍珠煙韌、芋圓軟Q彈牙可惜地瓜味芋頭味略淡,整體糖水濃稠和甜度適中。.··餐廳:鮮芋仙 (馬鞍山)地址:馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2332-2333號舖
🥣好想去台灣食糖水🥣

推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

🌀熱手工芋圓1號 HKD45
熱芋圓湯底係紅豆湯,1號有綠豆、蓮子同珍珠!
芋圓4號

餐廳:鮮芋仙 (馬鞍山)
外卖自取
芋圓4號
2021-04-03 150 浏览
本身喺銅鑼灣食過,所以都好期待!見終於喺馬鞍山開咗,諗住終於唔使出咁遠都可以食到喇,內心深感興奮首先,本身打算堂食既,但見到今日寫住「不設堂食」,只可以外賣。咁都唔緊要,照叫咗4碗,買咗俾自己同屋企人。咁我自己叫咗個「招牌豆漿豆花」!Menu寫住有:芋圓、芋頭、珍珠返屋企滿心期待咁打開發覺入面一粒芋圓都冇真心灰左同嬲左😂特登食鮮芋仙就係想食芋圓,但冇芋圓!而豆腐花亦真係唔多好食.....打去舖頭亦冇人聽,mailbox亦full左,想留言都冇得留......總結:會再食,但唔會再去馬鞍山店食🤡 因為見到我已經唔係第一個叫芋圓但冇芋圓既人😂希望貴店唔會再比少芋圓比人,堂食都可以問返,外賣返屋企打開冇芋圓真心會嬲左🤣
本身喺銅鑼灣食過,所以都好期待!

咁都唔緊要,照叫咗4碗,買咗俾自己同屋企人。

咁我自己叫咗個「招牌豆漿豆花」!
Menu寫住有:芋圓、芋頭、珍珠
返屋企滿心期待咁打開
發覺入面一粒芋圓都冇
真心灰左同嬲左😂
特登食鮮芋仙就係想食芋圓,但冇芋圓!
而豆腐花亦真係唔多好食.....

2021-03-22 190 浏览
質素差過尖沙咀嗰間太多。日日都排晒長龍,終於有次買咗碗招牌仙草冰沙,拎到返屋企發覺冇俾淡奶,然後啲芋圓又偏硬;啲仙草冰又融融哋,有忽甜有忽淡。唔值得為咗佢等廿幾分鐘!要食鮮芋鮮都係去返尖沙咀分店。
質素差過尖沙咀嗰間太多。
要食鮮芋鮮都係去返尖沙咀分店。
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
用餐时段
唔知有無人同我一樣會突然間想食芋圓㗎呢?🤔 今日經過馬鞍山發現呢度新開咗間鮮芋仙!芋圓果然無處不在,總有一間喺左近😏店前面有好幾個人喺度等外賣,點餐嘅人反而唔多,所以我即刻order咗個外賣食😋 點知收銀職員收完錢後同我講要大概等30分鐘...唯有周圍行吓邊行邊等🙂 結果等咗40分鐘先拎到我個外賣,我覺得出餐速度可以改善吓,今日堂食食客同外賣客人已經唔算多,如果多人嘅時候應該好容易冧檔!❤️ 招牌仙草冰沙 $45呢款甜品我次次食鮮芋仙都必叫!🤭 外賣有附送淡奶,我個人鍾意食一啖原味再落淡奶😜 芋圓偏細粒,好彈牙煙韌,食落就無乜芋頭同地瓜味😗 仙草好滑溜,質感介乎啫喱與布丁之間,唔似涼粉!呢間嘅沙冰仙草味濃,而且沙冰比我預期中溶得慢,拎到外賣後10分鐘內食都無乜問題,無乜點溶👌🏻 有啲失望係外賣比堂食分量少,下次可能會堂食!好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)間間鮮芋仙水準都差唔多,味道上差別唔大!不過呢間分店出餐真係有啲耐,希望以後會有改善👀

❤️ 招牌仙草冰沙 $45
招牌仙草冰沙
招牌仙草冰沙
有啲失望係外賣比堂食分量少,下次可能會堂食!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
2021-03-15 156 浏览
馬鞍山嘅鮮芋仙終於開咗啦🤩!超開心🥳!特登去食!為咗養生,叫咗熱甜品。我叫咗熱芋圓6號(粉條、粉粿、珍珠)($45) - 熱嘅芋圓系列都係以紅豆湯做湯底。紅豆湯底原來係無咩紅豆🥲,而且有啲稀,似紅豆水,不過勝在唔會太甜,反而係配料帶啲甜味🧐。熱芋圓嘅芋頭比凍嘅更加出😚,唔會煮太耐。珍珠有少少黑糖味。粉條係入面有啲似偏腍身嘅面😂。粉粿有3、4舊,都係偏腍身。不過個人認為都係刨冰做基底好食啲,下次都係食冰!

不過個人認為都係刨冰做基底好食啲,下次都係食冰!
熱芋圓6號
2021-03-14 149 浏览
點了芋圓2,同燒仙草熱外賣。排隊買15分鐘,等了40分鐘才有食品,仲要發現俾我後的訂單(同款食物)比我早取食品,查問下職員話同事攪亂。返到屋企又發現其中一款食品是錯的,我點的燒仙草款式不見了!仲要燒仙草是貴$3。因為住得遠,我都無回去換番。諗住打電話去問,點知電話長期無人接。另外,芋圓果份食物,裏面d材料少到只可以話係飲梗紅豆湯,芋圓等等十粒都唔夠。呢點嚴重失望(我懷疑係唔夠貨俾客,因為都幾多馬鞍山人等候,減少每碗材料分量)之前上deliveroo 訂過一次,唔知係咪接唔切單,訂咗兩次都(被)cancel 單! 本來對鮮芋仙好高期望(因為平時去開銅鑼灣食,好高質)但呢間分店令人失望指引1-10分(1分最差)我只可以俾2分。
2021-03-14
等候时间
60 分钟 (堂食)
2021-03-14 135 浏览
馬鞍山終於開左鮮芋仙啦!在新港城商場開店位置超方便,商場連接多個大型屋苑。行過路過都可以買杯台式飲品☺️另有甜品供應只是堂食位置不大,好快 full 曬住附近外賣甜品返屋企都不會太影響食品品質。今日係開業第一個禮拜的星期日,無論咩時間好多人排隊!主要都係買外賣,店員講大約等 15 - 20 分鐘。聽落好似要等好耐,不過廚房手腳好快所以自己都是等 5 - 7 分鐘左右熱珍珠鮮奶茶奶茶好香奶味,入口溫度適中,不會熨口。珍珠細細粒,口感極煙韌。最重要是成粒珍珠都是煮到熟的,裏面不會咬到有粒硬野!奶茶少甜都好夠味。餐廳處理熱飲方面非常貼心👍🏻會預先入好紙套,店員亦會問需唔需個個膠袋,不過熱飲唔係燙手,所以紙套都已經足夠了
馬鞍山終於開左鮮芋仙啦!
在新港城商場開店位置超方便,商場連接多個大型屋苑。

行過路過都可以買杯台式飲品☺️

另有甜品供應
只是堂食位置不大,好快 full 曬
住附近外賣甜品返屋企都不會太影響食品品質。

今日係開業第一個禮拜的星期日,無論咩時間好多人排隊!
主要都係買外賣,店員講大約等 15 - 20 分鐘。
聽落好似要等好耐,不過廚房手腳好快
所以自己都是等 5 - 7 分鐘左右

熱珍珠鮮奶茶
奶茶好香奶味,入口溫度適中,不會熨口。
珍珠細細粒,口感極煙韌。
最重要是成粒珍珠都是煮到熟的,裏面不會咬到有粒硬野!
奶茶少甜都好夠味。

餐廳處理熱飲方面非常貼心👍🏻
會預先入好紙套,
店員亦會問需唔需個個膠袋,
不過熱飲唔係燙手,所以紙套都已經足夠了

外卖自取
  • 珍珠鮮奶茶
2021-03-12 127 浏览
新開張 落單都要排超過15分鐘 落單時問清楚想叫嘅兩款糖水係咪都有芋圓 唔需要另加 收銀姐姐話係返到去打開 兩碗都冇芋圓!係其他分店買過係有...忙都好,連個重點都可以漏...40幾蚊買碗咁嘅嘢 豆腐花唔滑 份量少 珍珠硬 唔會有下次
新開張 落單都要排超過15分鐘
豆腐花唔滑 份量少 珍珠硬