2021-02-20 334 浏览
好有日本feel的小店,位置坐得舒服,最厲害嘅係師傅一個人又燒嘢食又煮嘢食,又堂食又外賣,全部自己搞掂曬。每樣食物都好好味,除咗係雞皮咸咗啲。價格適中,呢個價錢有呢個質素,性價比高,推介👍🏻👍🏻👍🏻《大蔥五花肉蛋蓋定食+一罐飲品》- HK$75一嚟到,望落已經好吸引,啲蛋熱辣辣,出晒煙,份量都多,蛋炒得好滑,上面有鰻魚汁,撈埋啲飯一齊食幾好味。五花肉燒得好香口,好味,又配埋沙律,有肉有菜。👍🏻《芝士雞肉》- HK$65雞肉好嫩口,好juicy,亦唔會有雪味同雞嘅騷味,芝士唔係濃味嗰啲,唔會好溜,同雞肉一齊食好夾。 《雞軟骨》- HK$42雞軟骨真係食串燒必叫嘅食物,香脆可口,佢呢隻仲帶少少雞油粒,又脆又香,都係無雪味同雞嘅騷味。《雞皮(鹽/醬)》- HK$28雞皮燒得脆,可惜偏鹹,送酒可能會好啲。《雞心》- HK$唔記得幾多錢係醬燒雞心,都幾大粒下,鍾意食內臟嘅朋友,一定啱食,Menu係冇嘅。《雞髀菇》- HK$25呢個都係Menu上冇嘅,好juicy,爽口,原汁原味,上面淋咗少少豉油。《七味燒魚翅》-HK$35好似雞泡魚干,但厚身啲,咬落唔會好乾身,味道香口帶甜,有咬口,送酒一流。《

《大蔥五花肉蛋蓋定食+一罐飲品》- HK$75
大蔥五花肉蛋蓋定食

《芝士雞肉》- HK$65
芝士雞肉

《雞軟骨》- HK$42
雞軟骨

《雞皮(鹽/醬)》- HK$28
雞皮燒得脆,可惜偏鹹,送酒可能會好啲。
雞皮,雞心

《雞心》- HK$唔記得幾多錢

《雞髀菇》- HK$25
雞髀菇

《七味燒魚翅》-HK$35
七味燒魚翅

《虎蝦》- HK$35
🦐都算好大隻,燒得偏乾身,都幾有蝦味。

2021-02-20
用餐时段
大蔥五花肉蛋蓋定食
芝士雞肉
雞軟骨
雞髀菇
七味燒魚翅
2021-02-08 691 浏览
錦田一日遊。第一站去咗『鳥正』,呢間居酒屋開咗1年幾,如果唔係朋友介紹真係未必知呢間隱世居酒屋!地點其實好方便,錦上路西鐵站行10min就到,食材大部份都係來自日本,所以食物好有水準,店員同老闆都非常親切,大家傾下計食下嘢,好似好耐都無試過喺香港居酒屋搵到呢種感覺啦!點咗兩個定食,配日式沙律及飲品:鰻魚飯($65)鰻魚飯份量十足,鰻魚大塊又厚肉,鮮嫩惹味。吉列豬扒蛋蓋定食($85)滑蛋煮得非常嫩滑,豬扒亦炸得外脆內軟,炸槳好薄脆,高水準之作!兩個定食唯一需要改善嘅地方係d飯雖然係用日本米,但食落比較淋,影響口感。同老闆反映咗,好欣賞佢好虛心接受意見,立即表示會試下其他日本米,睇得出老闆對食物製作都好有要求!因為定食好好食,我哋決定試埋佢嘅拿手串燒。鹽燒雞皮($28)雞皮唔會燒得好乾,反而食落好有彈性又唔韌!雞翼餃子($28)雞翼燒得金黃油亮,賣相吸引!入面塞滿飽滿嘅餡料,味道好豐富!秋刀魚($45)呢度嘅燒物全部都燒得恰到好處,唔會過熟,簡單嘅調味反而更加突出食材嘅原味。油甘魚鮫($75)燒得香脆嘅魚皮加上嫩滑甘香的魚肉,無得輸!好開心嘅一個下午!入面嘅裝潢充滿日式復古昭和風,電視仲要
錦田一日遊。
地點其實好方便,錦上路西鐵站行10min就到
食材大部份都係來自日本,所以食物好有水準,

點咗兩個定食,配日式沙律及飲品:

鰻魚飯($65)
鰻魚飯份量十足,鰻魚大塊又厚肉,鮮嫩惹味。

吉列豬扒蛋蓋定食($85)

因為定食好好食,我哋決定試埋佢嘅拿手串燒。
鹽燒雞皮($28)
雞皮唔會燒得好乾,反而食落好有彈性又唔韌!

雞翼餃子($28)

秋刀魚($45)

油甘魚鮫($75)
燒得香脆嘅魚皮加上嫩滑甘香的魚肉,無得輸!

好開心嘅一個下午!入面嘅裝潢充滿日式復古昭和風,電視仲要播住日本電視台,聽著日文,真係有一刻覺得自己身在日本!今次爭D酒,如果唔係更加開心,哈哈。
2021-01-31 388 浏览
咁難得嚟到錦上路,當然要捐窿捐罅搵嘢食, OpenRice見到呢間好似幾有格調嘅居酒屋,就即刻搵吓喺邊就去食。一入到去個裝修佈置都已經好有日本嘅感覺,疫情之下冇得去日本咁係依度都有望梅止渴嘅感覺。一入到去師傅就已經好親切好好傾,唔會吹你叫嘢食,你睇啱先話佢知。咁我哋兩個人就叫咗啲串燒同埋兩個定食。吉列豬扒蛋蓋定食,個吉列豬扒真係新鮮炸出嚟好香好脆,個炒蛋亦都好滑,cover哂啲飯,成件事好靚好好味。鰻魚飯,一啲都唔Hea真係喺網上面燒出嚟,好肥美,唔加鰻魚汁都好好食!之後仲有個沙律仔,兩粒車厘茄真係好夾好好味。燒雞軟骨,燒得啱啱好,唔會竉晒,都有啲脆,咬落去唔太硬,食落真係好正。燒雞腎,個雞腎唔會竉晒,唔會好老,軟硬適中,真係wonderful。餃子雞翼,隻雞翼入邊饟左啲料,食落好Juicy好肥美,個皮又燒得好脆,一隻真係唔夠喉。炸薯仔片,同平時買到嘅包裝薯片好唔同,新鮮切新鮮炸,你一食落口嗰種脆,係完全唔同,食落口又唔會好油,又係好正。後尾老細嚟埋,又係好好傾,如果堂食晚市開返,真係好想再嚟一次同老闆師傅飲下酒傾吓計!

咁我哋兩個人就叫咗啲串燒同埋兩個定食。

2021-01-30