2022-01-27 33 浏览
煙肉蛋牛角包窩夫 $68明太子忌廉意粉配三文魚子 $98其實好耐之前已經黎過呢間cafe, 個時覺得食物唔錯, 可以再黎, 再次到訪果然冇令人失望。首先餐廳既自家制menu已經好吸精, 畫得好精緻, 同實物相似度都高。煙肉蛋牛角包窩夫淨係睇menu已經覺得好吸引, 牛油果醬扮雪糕好特別, 蜜糖加太陽蛋+bacon呢個組合無得輸。明太子忌廉意粉就好足料, 佢個醬係恰到好處, 超級多明太子醬而佢個醬係你唔會覺得太滯。 佢既menu仲有好多好想試既野食, 下次會再黎!Overall:Taste - 8/10Service - 7.5/10Environment - 7.5/10 ———————————————鳥語 Floom Floom : 📍 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
煙肉蛋牛角包窩夫 $68
明太子忌廉意粉配三文魚子 $98

佢既menu仲有好多好想試既野食, 下次會再黎!

Overall:
Taste - 8/10
Service - 7.5/10
Environment - 7.5/10
———————————————
鳥語 Floom Floom :
📍 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
2022-01-19 133 浏览
🐽焗牛油果吉列豚肉扒茄蓉飯 $138呢個配搭好新穎 原先驚中伏但有意外驚喜窩!牛油果蓉超綿密 配搭茄蓉酸酸甜甜好得意吉列豚肉扒炸得juicy 而且炸皮唔會過厚最邪惡嘅係面頭有超多芝士 唔單止拉到絲亦增加咗啲煙煙韌韌嘅口感🥑秘製牛油果忌廉海鮮意粉 $108呢款賣相同樣吸睛意粉上面鋪咗用牛油果砌嘅花牛油果份量唔少熟度啱啱好 同順滑嘅忌廉汁配合相得益彰 可以話係畫龍點睛雖然海鮮食得出係急凍嘅 但都唔會腥蝦都算彈牙 不過如果可以多啲海鮮就更好👌🏻🌹手沖玫瑰牛茶漬飯 $118玫瑰牛其實係將生牛肉片砌成玫瑰花型 打卡一流😍 牛肉片超薄口感麻麻 不過勝在容易熟壺入面裝住熱辣辣嘅湯 湯底清甜配埋加咗飯素嘅米飯恰到好處 🥚風乾火腿卡邦尼配溫泉蛋 $98卡邦尼醬汁濃稠綿滑帶濃濃嘅忌廉味配料有啲蘑菇碎風乾火腿帶鹹香不過略顯比較單調 食幾啖會開始膩😩🍟薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃醬 $68薯條本身只係簡單用鹽同胡椒粉調味味道主要靠點旁邊附上嘅兩款醬牛油果醬比較清淡松露蛋黃醬就更惹味
焗牛油果吉列豚肉扒茄蓉飯
🐽焗牛油果吉列豚肉扒茄蓉飯 $138
呢個配搭好新穎 原先驚中伏但有意外驚喜窩!
牛油果蓉超綿密 配搭茄蓉酸酸甜甜好得意

松露蛋黃醬就更惹味
焗牛油果吉列豚肉扒茄蓉飯
秘製牛油果忌廉海鮮意粉
薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃醬
尋晚去咗呢間靚靚打卡樓上西餐廳—— @floomfloom 🌟鳥語🌟食咗個好滿意嘅晚餐🥰._.🗻|富士山黑豚肉飯|🐖呢個飯嘅造型已經好適合打卡📸️配上黃咖喱汁,味道不錯👍🏻黃咖喱唔算好結身,辣味唔係好夠,我覺得如果係日式咖喱會更加好✨·💗|粉紅鳥雪糕海鮮意粉|🍝呢個意粉又係好適合打卡📸️粉紅色雪糕球係忌廉嚟嘅,雖然搞勻左落去啲意粉到味道分別不大,只係令意粉汁變成粉紅色,但係本身意粉忌廉汁已經好好食,味道香濃幼滑,好好食😋·🍯|蜜糖柚子雞翼|🐥呢個雞翼整得唔錯,雞翼肉質已經好好食,外皮炸到香脆可口,再配埋甜甜嘅蜜糖柚子,好特別嘅味道口感👍🏻·🥑|牛油果甘藍蜜糖沙冰|💚呢杯飲品感覺好健康,相對比較淡口,而且有啲草青味🌿._.@floomfloom📍鳥語 (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
._.
🗻|富士山黑豚肉飯|🐖
💗|粉紅鳥雪糕海鮮意粉|🍝
🍯|蜜糖柚子雞翼|🐥
🥑|牛油果甘藍蜜糖沙冰|💚
呢杯飲品感覺好健康,相對比較淡口,而且有啲草青味🌿
._.
@floomfloom
📍鳥語 (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
2022-01-02 96 浏览
周末在店舖12:00開始營業不久後到場,場內大概是一個課室的大小,當時只坐著兩枱客人。店內裝潢和廁所都很爛舊,並不是稍為高點價位的餐廳/Cafe的觀感。見食評大多有點這個打卡菜式,於是點來試試,富士山造型咖哩飯。賣相非常好,紅綠裝飾令人胃口大開,可惜,吃下去便更失望,飯軟而無味,甜咖哩味道十分普通,在其他餐廳數十元能吃到的水平。軟殼蟹青醬飯,軟殼蟹真的是軟的,只有一個咸字,而且實在太咸,青醬淡而無味,去日式超市買熱食還比它好吃。牛油果沙冰算是較為值票價的,一杯份量很足,飲得到牛油果粒和一片片羽衣甘藍,味道不驚艷但入口清新。.另外一提,店家服務不太禮貌貼心,先是坐下時沒有拿水來招呼,反而是下單時,客人問起職員才拿過來;結賬時,拿出信用卡,職員只淡淡一句只收現金,收錢後亦沒說謝謝光顧之類便馬上走開,感覺實在太差,亦不會再有下一次。

咖哩富士山飯

軟殼蟹青醬飯

牛油果甘藍沙冰

2022-01-01
2021-12-23 1079 浏览
未到聖誕已經同朋友食咗聖誕大餐🎄鳥語嘅 X'mas Dinner Set 好有氣氛🎉 3 courses + 1 main都只係$328起,唔洗太花費都可以同朋友開心歡聚Special eve😚✌·🥗鮮蝦藜麥牛油果沙律以藜麥搭配牛油果🥑 製成super food salad🤩 味道香甜口感特別,健康又夠fresh ! 面頭仲配襯咗3隻爽口大蝦🦐 好夠心思~·🐚香煎帶子配芒果沙沙鬆軟帶子配搭芒果肉蓉,微微酸甜好清新👍個人好喜歡呢😋·🥣自家手作龍蝦湯味道質感濃稠細密,湯裡面仲有大大粒龍蝦肉🤩 十分足料👍·🥩香煎鵝肝安格斯牛柳配金巴利汁鵝肝搭配牛柳更顯昂貴😍 鵝肝質地十分軟綿😚 味道濃郁好好食😋安格斯牛柳🥩煎至剛熟, 切開仲見到肉嫩嘅粉紅色,幾高質💕·🦂小小雪人原隻波士頓龍蝦意粉小雪人勁cute好搞笑😄 龍蝦大大隻予人澎湃感🤩龍蝦肉質較為結實啖啖肉,仲有好多蟹膏添☺ 當影完相打完卡後📸店員仲會細心幫你將蟹鉗扑開,方便客人食用,勁貼心💖·🍫萬越莓爆炸糖朱古力小雪人☃️可愛公仔浸喺latte表面😚 加入爆炸糖💥喺朱古力裡面,好特別🤗·☕薑餅人拿鐵見到有隻熊貓🐼好梳乎咁攤喺朱古力上面,可愛又吸睛😻
未到聖誕已經同朋友食咗聖誕大餐🎄

🥗鮮蝦藜麥牛油果沙律

🐚香煎帶子配芒果沙沙

鬆軟帶子配搭芒果肉蓉,微微酸甜好清新👍個人好喜歡呢😋
🥣自家手作龍蝦湯

味道質感濃稠細密,湯裡面仲有大大粒龍蝦肉🤩 十分足料👍
🥩香煎鵝肝安格斯牛柳配金巴利汁

安格斯牛柳🥩煎至剛熟, 切開仲見到肉嫩嘅粉紅色,幾高質💕
🦂小小雪人原隻波士頓龍蝦意粉

小雪人勁cute好搞笑😄 龍蝦大大隻予人澎湃感🤩

店員仲會細心幫你將蟹鉗扑開,方便客人食用,勁貼心💖
🍫萬越莓爆炸糖朱古力

☕薑餅人拿鐵

見到有隻熊貓🐼好梳乎咁攤喺朱古力上面,可愛又吸睛😻

拿鐵會浸出微微薑味,絲絲暖意滲入心裡❤
📍鳥語
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
2021-12-18
2021-12-23 677 浏览
聖誕節就到啦好姊妹今日同大食妹去咗鳥語提前食聖誕大餐好耐之前已經諗住同好姊妹嚟打卡, 約咗好多次終於約得成<萬越莓爆炸糖朱古力>呢杯萬越莓爆炸糖朱古力嘅造型超級可愛白熊好舒服咁浸朱古力浴, 裏面仲加入左爆炸糖, 非常特別<橘子可可茶>鍾意健康飲食嘅朋友, 亦可以嗌呢杯橘子可可茶, 清新又暖胃<香煎帶子配芒果沙沙>香煎帶子配芒果沙沙同樣走清新路線, 芒果沙沙裏面混合左少少甜椒, 配搭彈牙嘅帶子, 亦係個唔錯嘅選擇<鮮蝦藜物牛油果沙律>仲有好健康嘅鮮蝦藜物牛油果沙律用藜物做沙律都係第一次見, 口感脆脆地, 幾得意<自家手作龍蝦湯>大食妹超級鍾意鳥語嘅自家手作龍蝦湯味道濃郁<原片黑松露雜菌雪糕意粉>Main dish方面當然唔可以錯過佢嘅雪糕意粉原片黑松露雜菌雪糕意粉絕對係黑松露愛好者嘅至愛Creamy得黎但有濃烈嘅黑松露味道<銀雪魚柳配藏紅花汁>唔鍾意食五穀類嘅朋友, 就嗌咗銀雪魚柳配藏紅花汁藏紅花汁雖然幾滑, 但整體感覺比較light銀雪魚柳好肥美, 配搭白蘆筍, 非常好食
聖誕節就到啦
好姊妹今日同大食妹去咗鳥語提前食聖誕大餐
好耐之前已經諗住同好姊妹嚟打卡, 約咗好多次終於約得成
<萬越莓爆炸糖朱古力>
呢杯萬越莓爆炸糖朱古力嘅造型超級可愛
白熊好舒服咁浸朱古力浴, 裏面仲加入左爆炸糖, 非常特別
<橘子可可茶>
鍾意健康飲食嘅朋友, 亦可以嗌呢杯橘子可可茶, 清新又暖胃
<香煎帶子配芒果沙沙>
<鮮蝦藜物牛油果沙律>
仲有好健康嘅鮮蝦藜物牛油果沙律
用藜物做沙律都係第一次見, 口感脆脆地, 幾得意
<自家手作龍蝦湯>
大食妹超級鍾意鳥語嘅自家手作龍蝦湯
味道濃郁
<原片黑松露雜菌雪糕意粉>
Main dish方面當然唔可以錯過佢嘅雪糕意粉
原片黑松露雜菌雪糕意粉絕對係黑松露愛好者嘅至愛
Creamy得黎但有濃烈嘅黑松露味道
<銀雪魚柳配藏紅花汁>
唔鍾意食五穀類嘅朋友, 就嗌咗銀雪魚柳配藏紅花汁
藏紅花汁雖然幾滑, 但整體感覺比較light
銀雪魚柳好肥美, 配搭白蘆筍, 非常好食

• 萬越莓爆炸糖朱古力
  • 原片黑松露雜菌雪糕意粉
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🎄C̆̈h̆̈r̆̈ĭ̈s̆̈t̆̈m̆̈ă̈s̆̈ S̆̈p̆̈ĕ̈c̆̈ĭ̈ă̈l̆̈ D̆̈ĭ̈n̆̈n̆̈ĕ̈r̆̈ M̆̈ĕ̈n̆̈ŭ̈ @ 🌟 鳥語《👽食神大媽食聖誕大餐》⠀.💁‍♀️ 圖片展示美食:鮮蝦藜麥牛油果沙律 🦐香煎帶子配芒果莎莎 🥭自家手作龍蝦湯 🦞銀鱈魚柳配藏紅花汁 HKD 428 🐟原片黑松露雜菌雪糕意粉 HKD328 🍝薑餅人拿鐵 ☕️蔓越莓爆炸糖朱古力 💣.👀 呢間餐廳一向超強人氣就係人都知,大媽就無謂介紹啲普通野啦,今次一定要同大家介紹佢有一個聖誕期間限定推出嘅節日餐牌!🎉 今次餐廳推出呢一個聖誕限定嘅節日餐牌,大媽當然要叫啦!以大節日來講,前菜、湯品、主菜、再加埋嘢飲都只不過係五百蚊有找一位,真係超值呢!.👽 大媽最鍾意佢裝修簡潔之餘又有大自然感覺、透光度仲要十足,用色同風格絕對係打卡必到呢 😍.🥳 開餐啦!先黎兩款前菜,擺盤超級靚,好精緻。而食物質素亦都好高,大蝦真係夠大又彈牙!帶子肥美肉厚!調味亦都非常之恰到好處,酸酸甜甜開胃一流!.🦞 然後就係一個非常之足料嘅龍蝦湯!龍蝦肉都唔在講,個湯本身仲要係非常濃郁,絕對唔係水流樓嗰種!同埋非常之鮮味!溫度仲要係熱辣辣,超暖胃!😌.🐟 其實
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
蔓越莓爆炸糖朱古力 💣

Christmas  Menu

香煎帶子配芒果莎莎

自家手作龍蝦湯

🐟 其實淨係前菜都好大份,堅唔係講笑,食完大媽有點飽飽地 😳 而家到主菜啦,都係款款大份,絕對唔揸流攤。銀鱈魚非常之厚身!個皮煎得香脆,但係啲肉係非常之嫩滑!再配上超級CREAMY嘅汁醬,同埋好多白蘆筍!好味 😋

銀鱈魚柳配藏紅花汁

🍦 最驚喜嘅絕對係「雪糕意粉」!點解會叫呢一款唔叫肉類就係因為覺得點解咁奇怪叫做雪糕意粉,上枱後發現原來係芝士忌廉變成雪糕,超級多切片黑松露,少少邪惡但係非常好味,每一啖都非常滿足 👅

原片黑松露雜菌雪糕意粉

🎅 不得不提呢杯靚靚「薑餅人拿鐵」同「蔓越莓爆炸糖朱古力」,真係甜度恰到好處又醇滑,仲要個公仔好可愛,原來係大大嚿棉花糖做架,滿滿少女心。😝

薑餅人拿鐵
蔓越莓爆炸糖朱古力

🌟 真係款款都好滿意,大份又好味,難怪人氣咁旺呢!絕對唔係坊間好多揸流攤嘅所謂打卡CAFE,呢度有真材實料㗎,地點仲要咁方便,大家記得要趁呢個節日黎試吓呢個特別餐牌呀!❤️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
香煎帶子配芒果莎莎
自家手作龍蝦湯
薑餅人拿鐵
2021-12-22 98 浏览
今日嚟到鳥語食lunch,一行入去餐廳,就畀我哋一種好peaceful嘅感覺。因為餐廳主要係以木色嘅色調為主,所以呈現咗一種好warm同親切嘅感覺,喺度好適合同friend消磨時間。Soup :龍蝦湯一上到嚟,就聞到好大陣龍蝦同忌廉味,入口好順滑,幾香👍Latte上面有好得意嘅薑餅人造型棉花糖,仲聞到好香濃嘅咖啡味,但因為加咗棉花糖嘅緣故,令Latte更加容易入口,肯定連平時唔飲咖啡嘅人,都接受到😆Hot chocolate 🍫而 Hot chocolate 上面亦都有好得意嘅小熊造型棉花糖,而且棉花糖入面亦都加咗爆炸糖,令成杯野飲嘅口感提高不少,好適合小朋友飲。黑松露雜菌雪糕意粉意粉上面有幾塊嘅黑松露味野菌,而且意粉上面嘅白汁亦都有好creamy,另外意粉旁邊亦有裝滿忌廉嘅雪糕筒🍦 勁啱打卡😆 亦增加咗香脆嘅口感👍銀鱈魚配紅花汁擺盤精美,打卡一流。銀鱈魚魚肉嫩滑唔會過老,佢嘅皮都做到好脆嘅口感。而紅花汁色調又靚,十分特別。

Soup :龍蝦湯
一上到嚟,就聞到好大陣龍蝦同忌廉味,入口好順滑,幾香👍

Latte

Hot chocolate 🍫

黑松露雜菌雪糕意粉

銀鱈魚配紅花汁
2021-12-22 54 浏览
首先主菜方面選擇已經非常豐富,有鵝肝牛柳,好可愛,仲有兩條小蘿蔔喺旁邊,牛柳肉質軟腍,灑上鹽已經好好食😋另外仲有海膽意大利飯,味道濃郁,隻雖然比較林,但係非常入味👍另外仲有送意蝦湯,啖啖龍蝦肉,好好味,仲有前菜芒果帶子,好鮮甜,重有果香,最後梗係唔少得超級可愛嘅薑飯Latte❤️上面嗰兩隻熊熊真係超得意🐻🐻‍❄️真係諗唔到聖誕節去邊,哈哈😄票過可以同朋友一齊享受大餐已經好開心👍👍👍

2021-12-22
📢聖誕節🎄🌟過多2日就到了~大家諗好食邊間聖誕大餐未呢😍🦜鳥語今個聖誕推出左聖誕大餐 高質 價錢又合理仲坐得舒舒服服可以慢慢談心傾下計個人認為靜靜地 坐得舒服過佢既分店k11 花香添喔~好啦 介紹返呢個 #聖誕套餐 先😋有晒前菜 湯品 主菜 飲品🍹.𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣 鮮蝦藜麥牛油果🥑沙律 / 香煎帶子配芒果沙沙🥭𝕊𝕠𝕦𝕡 自家手作龍蝦湯🦞𝕄𝕒𝕚𝕟 海膽三文魚籽意大利飯 / 香煎鵝肝安格斯牛柳🥩配金巴利汁𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜 蔓越莓爆炸糖朱古力 / 橘子可可茶🍹.兩款前菜味道都唔會太咸/濃 健康之選藜麥係非常有益架 甜甜地好開胃 賣相仲好靚龍蝦湯絕對係我既最愛 好香濃 超多龍蝦肉 爽口彈牙 必飲之選❤️.同男朋友分別揀左海膽三文魚籽意大利飯同鵝肝牛柳🥩Uni鮮甜 三文魚籽咸咸地 mix埋意大利飯食落會無咁膩 意大利飯食落會較為有咬口 煙煙韌韌咁🥰香煎鵝肝安格斯牛柳既配搭絕對不會失敗的牛柳大約7成熟左右 切落仲好juicy 咬落肉汁爆棚鵝肝擺係牛柳上面再一齊切牛柳會吸收左鵝肝既油份 成個口感一流 味道也十分夾。.依家聖誕特色飲品都好有氣氛 我杯蔓越莓朱古力仲有聖誕老人棉花糖係面頭😍超可愛呢~
📢聖誕節🎄🌟過多2日就到了~
大家諗好食邊間聖誕大餐未呢😍
🦜鳥語今個聖誕推出左聖誕大餐 高質 價錢又合理
仲坐得舒舒服服可以慢慢談心傾下計
個人認為靜靜地 坐得舒服過佢既分店k11 花香添喔~
好啦 介紹返呢個 #聖誕套餐 先😋

同男朋友分別揀左海膽三文魚籽意大利飯同鵝肝牛柳🥩

香煎鵝肝安格斯牛柳既配搭絕對不會失敗的
牛柳大約7成熟左右 切落仲好juicy 咬落肉汁爆棚
鵝肝擺係牛柳上面再一齊切
牛柳會吸收左鵝肝既油份 成個口感一流 味道也十分夾。

2021-12-19
這家餐廳主打日式洋食,食物趣怪創意,吸引不少客人打卡拍照。粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉 $138一開始以為這個是「雪糕」,但原來是由紅菜頭汁加上忌廉芝士所制成,在熱呼呼的意粉上面慢慢溶化,和意粉拌勻來吃,味道相當匹配。富士山黑豚肉咖哩飯 $118這個藍花飯是以蝶豆花藍色的汁液制成,藍白顏色與富士山外形相似。咖喱帶有淡淡椰香味,有少少辣,撈飯食一流。柚子蜜糖雞翼 $68皮脆肉嫩,味道酸酸甜甜,十分開胃,保證不會中伏!
這家餐廳主打日式洋食,食物趣怪創意,吸引不少客人打卡拍照。

粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉
粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉 $138

富士山黑豚肉咖哩飯
富士山黑豚肉咖哩飯 $118
咖喱帶有淡淡椰香味,有少少辣,撈飯食一流。

柚子蜜糖雞翼
柚子蜜糖雞翼 $68
皮脆肉嫩,味道酸酸甜甜,十分開胃,保證不會中伏!
2021-12-22 161 浏览
聖誕節就到,梗係要食聖誕大餐先有氣氛。位於厚福街嘅【鳥語】推出嘅XMAS Dinner,喺IG見到賣相都幾靚,仲有6款主菜揀,款款都幾吸引,一於去試吓~先送上係兩杯熱飲,兩杯都有棉花糖公仔喺上面,造型可愛又有冬日氣氛。【薑餅人拿鐵】咖啡味香淳,仲有淡淡薑味,幾特別。【蔓越莓爆炸糖朱古力】香濃朱古力味,暖身又暖心,入面係有爆炸糖,不過比較少所以只feel到少少口感。【鮮蝦藜麥牛油果沙律】口感好豐富喺一道前菜,鮮蝦大隻又爽口,藜麥混和牛油香就軟綿中帶軟糯Q彈。【香煎帶子配芒果沙沙】芒果嘅甜味仲煎香咗嘅帶子又幾夾,芒果嘅鮮甜亦帶出帶子嘅鮮味,好好嘅一個配搭。【自家手作龍蝦湯】香濃龍蝦湯,口感creamy,龍蝦肉都幾多,好想encore飲多碗~【銀雪魚柳配藏紅花汁】銀雪魚柳肉色雪白,肉質嫩滑多汁;藏紅花汁食落有少少牛油香味,同鮮甜魚肉好夾。配菜有白露筍,比起常見嘅青露荀更加清爽多汁、鮮甜脆口。【原片黑松露雜菌雪糕意粉】成個雪糕cone打斜倒插入意粉,幾有藝術感覺。入面嘅「雪糕」其實係忌廉芝士,撈埋意粉食口感會更creamy,仲多咗啖啖芝士味;黑松露係原片咁落,食落味道更加香濃。

【自家手作龍蝦湯】

2021-12-20 48 浏览
鳥語 地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓@floomfloom  以文青做主打,食物嘅賣相同擺設絕對係滿分,打卡一流 📷。 富士山黑豚肉咖哩飯🗻🍛 $118賣相真係同張相片一樣樣,藍白色四四方方嘅富士山,就好似係咖喱泥土入面鑽出來咁,賣相好吸睛。一來到起初就很好奇底層嘅藍色部分會係咩味呢,但食落口原來都係普通白飯味。咖喱辣中帶甜,再配埋唔同嘅蔬菜同黑豚肉,口感嫩滑,不錯。原隻軟殼蟹配羅勒青醬意大利飯 🍝 $148軟殼蟹好大隻,但比較咸咗少少。意大利飯軟硬度適中,再配上個羅勒青醬同埋洋蔥野菌等等嘅配料,口感嫩滑,不錯。柚子胡椒雞翼 🐔 $58雞翼大大隻夠肥美,而且整到啲雞翼皮好有咬口,柚子味好夠曬濃入味,酸酸甜甜嘅配搭,好夠醒胃。薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃 🍟 $58薯條味道正正常常,無咩太大特別。#nicefoodie尖沙咀
鳥語
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓

富士山黑豚肉咖哩飯🗻🍛 $118

原隻軟殼蟹配羅勒青醬意大利飯 🍝 $148

柚子胡椒雞翼 🐔 $58

薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃 🍟 $58
薯條味道正正常常,無咩太大特別。

#nicefoodie尖沙咀
2021-12-20 54 浏览
又到聖誕啦, 去咗鳥語食聖誕餐,因為佢地嘅聖誕餐好吸引,有魚,牛,羊,海鮮等可選擇,實有一款啱心水! starters鮮蝦藜麥牛油果沙律 用藜麥配三隻大蝦做starter好特別,藜麥甜甜哋,夠晒健康! 香煎帶子配芒果沙沙帶子配芒果非常夾, 清新又鮮甜, 而且大大粒!  還配有食用花及沙律菜! 龍蝦湯龍蝦味非常濃郁, 有一嚿嚿龍蝦肉, 非常美味又creamy👍🏻 Main銀鱈魚柳配藏紅花汁擺設精緻,煮法巧手!  香煎鱈魚非常嫩滑,配creamy 嘅紅花汁不錯,經過廚師的悉心處理,  去掉了雪藏味😋 魚肉很有層次感! 小小雪人原隻波士頓龍蝦意粉有小雪人好可愛! 龍蝦肉比較結實, 廚師很細心將龍蝦肉拆了出來伴意粉, 方便客人食用👍🏻 龍蝦汁有甜味, 好開胃😍 Drinks橘子可可茶有朱古力味嘅茶但係又唔會甜, 好特別又唔怕肥, 又可以消滯! 🥰 蔓越莓爆炸糖朱古力有可愛嘅聖誕豬豬棉花糖喺面😍😍😍 飲朱古力嘅時候有爆炸糖嘅酸尾尾喺口入面炸,好得意😂

starters

香煎帶子配芒果沙沙

龍蝦湯

Main

小小雪人原隻波士頓龍蝦意粉

Drinks
橘子可可茶

2021-12-12 159 浏览
👸🏻港女就係鐘意打卡 要打卡啲野食一定要夠靚靚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 今次食呢間真係超打卡able📸 影完再食都仲熱辣辣👅 book位個時仲可以講明坐他他咪 正架都(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)富士山黑豚肉咖喱飯🥘去唔到日本住 咁就食個富士山黑豚肉咖哩飯頂頂癮先 本來諗住呢啲咁睇得嘅野食 份量一定好少 點知個富士山真係認真唔細啊🗻 個日3個女仔食都夠啊🍚 雖然menu寫豚肉🐖 但食落就好似雞肉🐓 肉嘅口感一般 份量都唔算多 但好彩有個咖喱救場 好香椰香味 用嚟配飯就好正啦(^з^)-☆ 粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉🍝呢個一上枱真係變心心眼😍 粉紅色嘅雪糕🍦真係勁sharp💘 食呢啲要俾少少耐性等一等 打完個靚卡啲雪糕就開始融 咁個時撈就啱啱好啦 個人比較鐘意意粉 但朋友仔話呢個偏咸🙁 海鮮種類有蝦同帶子 種類比較少 而且帶子仲要原隻切片 所以計返落 份量真係唔多🤔🙁牛油果香蕉抹茶奶昔🥤一直都未試過牛油果奶昔 今次嚟一於試試佢 一入口其實無乜牛油果味🥑 隨之而嚟就係強烈嘅抹茶味 到最後就有番陣牛油果味出嚟 口感順滑 層次豐富 如果抹茶味同牛油果味平衡下 會更好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)藍柑橘柚子沙冰🧊呢杯一上枱 直頭好似去咗夏

富士山黑豚肉咖喱飯🥘

粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉🍝

牛油果香蕉抹茶奶昔🥤

藍柑橘柚子沙冰🧊
呢杯一上枱 直頭好似去咗夏威夷🏝 勁似瞓係海上面飲個啲 呢杯一入口又係唔係柑橘味 有啲似益力多 後勁就係柑橘啦 仲會食到啲柚子皮 呢杯認真足料啊 雖然都係兩個main 但兩個都偏漏 飲呢杯啱曬👍🏽

整體嚟講 係打卡勝地 食物雖然唔算出色 但份量都足夠 配料可以增加 可以令食物味道口感大大提升(^з^)