2024-01-24 111 浏览
聽講中環新開咗新既日式燒鳥,即刻帶朋友仔去試下,口味都好岩我,都吾錯,值得推介一下,地方好大,下次仲可以生日過嚟包場布置一下場地👍🏻呢間日式既串燒燒烏真係好特別好好食☺️雞尾,雞蠔肉,甲狀腺,橫膈膜,牛骨髓,佢哋既粟米紫蘇葉燒得唔錯,貨源每天新鮮賣完即止,每日都係用新鮮既雞做串燒👍🏻價錢都好實惠低食。師傅都好細心會問客人有冇咩唔食戒口,任何串燒湯同飯都冇落過味精,就連雞湯都係每日新鮮用咗30幾隻雞殼煲入哂味。
雞胸軟骨
生日
雞胸軟骨
雞湯烏冬
雞大腿
咩都係講AI,我成日幻想如果煮野比我果個都係AI,成個體驗會係點?我諗始終野食係由人傳遞味道先係最真實,真功夫同Data base根本兩回事,好似呢間「鳥駅」,由頂級師傅控制火侯、保持食物品質,我諗AI想挑機都難。👇🏻📌廚 師 推 介 - ▪️ 焼 き 鳥 -▫️「雞肝」以汁燒形式,燒到半生熟,熟度岩岩好,配上山椒入口即化。▫️「雞膝軟骨」比普通雞軟骨更加有咬口,師傅建議點少少七味粉更加惹味。▫️「雞頸」佢地既雞肉都係以本地新鮮三黃雞燒成,所以雞味特別雞味濃香,雞頸爽彈有咬口,好食。▫️「雞腎」極度爽口,每一啖都完全無筋,值得一試。▫️「雞胸」雞胸估唔到係咁嫩滑,面頭加左d柚子胡椒,食落相當juicy,好有驚喜。▫️「雞心」口感相當腍滑,而且好入味又夠大粒,正!▫️「雞脾肉」比市面既雞脾肉更加滑溜爽彈,配上汁燒就最夾。▫️「雞尾」絕對唔係我食開果種雞尾,師傅用牛油調過味,再係面頭灑上紫蘇葉碎,成個香味完全出哂黎,好食!▫️「雞甲狀腺」我真係未試過呢個部位既雞肉,食落質感好軟綿,有咬口得黎唔會太粉,而且雞味好突出,出面絕對無呢個部位,可以一戰。▫️「手羽先」燒到外脆內軟,食落完全唔乾身,師傅控制火候一流。▪️
咩都係講AI,我成日幻想如果煮野比我果個都係AI,

成個體驗會係點?我諗始終野食係由人傳遞味道先係最真實,

真功夫同Data base根本兩回事,好似呢間「鳥駅」,

由頂級師傅控制火侯、保持食物品質,我諗AI想挑機都難。👇🏻

📌廚 師 推 介 -
▪️ 焼 き 鳥 -
雞肝

雞膝軟骨

▫️「雞頸」佢地既雞肉都係以本地新鮮三黃雞燒成,
所以雞味特別雞味濃香,雞頸爽彈有咬口,好食。
雞頸

▫️「雞腎」極度爽口,每一啖都完全無筋,值得一試。
雞腎

雞胸

▫️「雞心」口感相當腍滑,而且好入味又夠大粒,正!
雞心

▫️「雞脾肉」比市面既雞脾肉更加滑溜爽彈,配上汁燒就最夾。
雞脾肉

▫️「雞尾」絕對唔係我食開果種雞尾,師傅用牛油調過味,
再係面頭灑上紫蘇葉碎,成個香味完全出哂黎,好食!

雞甲狀腺

手羽先

▪️ 串 焼 き -
▫️「日本銀杏」其實係白果,原來咁樣用黎咁樣燒都一樣咁出色。
日本銀杏

▫️「牛脷芯」面頭灑上黑椒,食落比平時牛舌更加軟腍彈牙,完全唔韌,正!
牛脷芯

▫️「日本山藥」食落好似焗薯咁,口感軟糯,幾特別。
日本山藥

▫️「牛骨髓」唔食過都唔知牛味係咁濃香,而且燒到脆卜卜,口感一流。
牛骨髓

▫️「翠玉瓜」腍滑到不得了,就算燒完都KEEP到裡面好Juicy。
翠玉瓜

▪️ 食 事 -
▫️「雞湯」分別用左雞骨雞腳熬煮左超過10個鐘,成個雞湯攝取哂精華,
入口勁清甜,飲得出係無鹽無味精,鮮味十足。
雞湯

▫️「親子丼」用洋蔥日本蛋雞肉整成既丼飯
親子丼

食完串燒再整埋呢個飯,飽肚又暖胃,夠哂窩心。

▪️ デザート -
水信玄餅

▫️「水信玄餅」晶瑩剔透,賣相相當吸引,面頭灑上黃豆粉
底部沾滿黑糖醬,甜而不膩。

▪️ 酒 類 -
▫️「Asahi黑啤」香港數一數二拎到呢個品牌既黑啤,飲落唔會太苦,極易入口,同串燒好夾。
Asahi黑啤

▫️「熟成上善如水純米大吟釀」用上SAKE專用既冰機
熟成上善如水純米大吟釀

每一次斟出黎確保口感係最冰凍,飲落夠哂涼爽,最高享受!
2024-01-18
雞肝