(非会员)
2004-01-01 40 浏览
星期日行完工展會, 見銅鑼灣太多人, 所以去左上環搵食。去到間鳳城酒家, 入到去見到係舊式酒樓, 心唸應該嘛嘛地, 睇睇餐牌價錢覺得幾貴, 同金船有得比; 食完之後發覺真係物有所值, 用料十足兼份量夠食。<br />我地三個人叫左幾個菜, 有海皇一品煲、煎藕餅、瑤柱北菇扒豆苗、野雞卷同埋一個瑤柱海鮮粒炒飯。個海皇煲用料十足,有海參、蝦、帶子、蠔豉、生拆蟹肉等。瑤柱北菇扒豆苗用料同份量都一流。最正係個炒飯,好大碟且用料十足, 同樣有生拆蟹肉、蝦、瑤柱,真係好抵食。<br />今晚再去食過,叫左個蟹黃鮮露荀、鍋貼大蝦、大良炒鮮奶、脆皮炸雞同埋上湯炒什菌菇。蟹黃鮮露荀真的有蟹黃, 冇欺場; 鍋貼大蝦其實類似蝦多士, 但係好大隻蝦; 炒鮮奶都幾好, 有蟹肉; 脆皮雞一流; 炒什菌菇不是普通菇, 係種比較特別的菇類。<br />兩次飯後都有糖水送, 係生磨合桃糊, 幾好食。<br />價錢睇落好似好貴, 但係真材實料, 味道好, 冇乜用咪精, 份量夠; 值得推介!
兩次飯後都有糖水送, 係生磨合桃糊, 幾好食。<br />
2003-07-25 45 浏览
呢度位於西港城側,地點不太方便,大熱天時要由中環行來都幾係。一行六人叫了半隻炸子雞、幾個點心同電話訂了個大的焗西米布甸。有人話炸子雞係鳳城特色,咁食落又係幾好食的,燒得唔太乾,不用舖滿炸蒜蓉作掩飾,雞肉頗嫩滑,皮光滑而有雞汁流出,明顯與東寶般是生炸而非浸熟隻雞才炸,要看炸子雞的「偷雞版」請看銖記。不過就縑細碟左少少,一人兩三舊好快食完。半隻60蚊,全隻一百,下次有多D人一定叫一隻。點心亦甚有水準,其中以高湯炸粉果最受歡迎,粉果炸得香脆,好味道,浸唔浸附加的上湯都好吃。同檯的同事以往炸粉果是創新點心,但其實由來已久,只不過現在還有供應的酒樓不多;蝦多士都香口好吃;煎腸粉兩面都煎得香脆可口,可惜得8條唔係咁夠喉。焗西米布甸一窩上,份量足夠12人,務求食到大家夠皮為止,布甸夠香滑,牛油味亦濃郁,唯獨是蓮蓉太厚太甜,結果大家都剩番D蓮蓉在窩底。80蚊一大窩抵過去任何一間甜品舖。埋單每人七十蚊有找,都算唔太貴,不過就要曬住太陽咁行番轉頭……味道:5 環境:4 服務:4 衛生:4 抵食:4 總體上:笑(食得過)