2023-04-24 48 浏览
啟岸巷子裝潢和風滿溢,亦隱藏了不少和風小店!在小巷入口處的日本拉麵店 「鳴虎」吸引不少人光顧以及打卡!店內吧檯掛滿日式燈籠,座位乾淨寬闊!拉麵口味多多!如果喜歡喝酒,店內有$238的清酒放題!酒鬼必到~△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ 🔹◉鳴海老拉麵套餐128.00(配鰹魚汁菠菜、茉莉花茶)拉麵湯頭鮮美,雖然濃度只選擇了「普通」程度,但蝦湯濃郁至極,落足料熬製而成,仲有數片叉燒以及一隻溏心蛋,很豐富的配搭,麵條幼身有嚼勁且掛汁 !🔹◉跟餐追加迷你豚肉丼(1客)+$18另外追加了一份迷你豚肉丼,價格便宜親民,份量也很足夠。豚肉鋪滿一整層,而且煮得非常嫩,肉汁以及秘製醬汁滲入白飯,香甜juicy。🔹◉七味雞軟骨(1份)38.00口感非常酥脆,七味調味適中,不會太辣。🔹◉清酒煮蜆(1份)38.00份量不多但味道鮮美,蜆肉夠鮮甜,經過清酒的烹煮,增添酒香!清酒的香氣和味道突出,但不會壓過蜆肉的味道!

🔹◉鳴海老拉麵套餐128.00
(配鰹魚汁菠菜、茉莉花茶)

🔹◉跟餐追加迷你豚肉丼(1客)+$18

🔹◉七味雞軟骨(1份)38.00
口感非常酥脆,七味調味適中,不會太辣。

🔹◉清酒煮蜆(1份)38.00

2023-04-11 59 浏览
今日時間比較趕,所以揀咗位於喺紅磡啟岸巷子嘅鳴虎石頭燒度食拉麵。平時都有時經過佢哋分店,但係一直都冇機會試。入到去比傳統拉麵舖地方,闊落好多,而且除咗拉麵之外,亦都有飯類便當選擇,所以非常適合任何人食。我揀咗赤虎,即係辣湯拉麵,店員溫馨提示,呢個會好辣,所以叫咗小辣,好彩講一講,果然辣味十足。除咗辣味之外亦都有好好食嘅叉燒同埋木耳絲。而且掛湯能力都10分適中。最好嘅係第一次介面係唔使錢,所以適合男士。朋友揀咗咖喱豬扒飯,咖喱味辣味非常適中,而且豬扒即叫即炸撈飯一流。返上面放咗少少飯素,食起上來更加香。臨走見到裏面原來都有燒肉,下次如果時間充足嘅話,相信同朋友喺裏面,食下燒肉,飲吓酒都幾過癮。😎

2023-03-30 73 浏览
次次經過依度都覺得依度整得好靚好有日本風,已經好想試下裏面嘅餐廳好耐,今次唔再等就試試入面有咩好嘢食😋。安格斯肉眼配薯條 $188朋友叫咗份牛扒三成熟,起初諗住會好生血淋淋,點知牛肉三成熟上枱啱啱好😋,完全唔係血淋淋,亦都唔會太生,煮得啱啱好非常恰到好處👍👍👍。完全睇得出廚師嘅功力🫡。食落好啱啱好完全唔會靭,亦好容易咬開,牛肉味好濃😋,配埋啱啱炸好熱辣辣嘅薯條🍟。嗚虎海鮮炒飯 $98海鮮炒飯,海鮮量一啲都唔少👍。最喜出望外嘅係海鮮飯裏面嘅蝦嘅份量完全係意料之外😋。食落炒飯一粒粒,完全唔會黐立立,亦有海鮮味👍。亦有唔少魷魚🦑同青口,食落肉質煮得啱啱好,完全唔會over👍。

安格斯肉眼配薯條 $188

嗚虎海鮮炒飯 $98

2023-03-22
2023-03-26 86 浏览
土瓜灣 鳴虎石頭燒餐廳位於土瓜灣啟岸巷子喜歡這裡的環境 有種隱身靜靜發光的感覺餐廳空間寬敞 日式裝潢別致M5牛肉飯定食很吸引的presentation牛肉選了五成熟度飯被三大片牛肉覆蓋 上面再加了一顆蛋黃即使未和蛋黃拌勻 牛肉入口已經很滑嫩把蛋黃刺穿後 蛋黃汁、燒汁、牛肉和有飯素調味過的白飯混合在一起 是令人忍不住一口氣往嘴裡塞一大口品嘗的滋味燒汁不會過多 不會令飯太鹹 另外定食的湯也很有驚喜 湯裡有金菇菜和其他菇菌 香氣四溢 清爽又清甜A nice lunch~~~
土瓜灣 鳴虎石頭燒

牛肉選了五成熟度
飯被三大片牛肉覆蓋 上面再加了一顆蛋黃
即使未和蛋黃拌勻 牛肉入口已經很滑嫩
燒汁不會過多 不會令飯太鹹

A nice lunch~~~
M5牛肉飯定食
馬頭圍啟岸巷子很有日本feel的街巷小道。這裡也隱藏了很多有驚喜的小店,今天來的這家日本拉麵店🍜掛滿日式燈籠🏮非常有日本風格,座位不多但是乾淨寬闊,店內還有$238的清酒放題🍶多款日本有名的清酒任飲70分鐘!😍綠虎🍜$93這個是店內主打必叫招牌拉麵🍜 湯底非常濃厚絕對真材實料慢熬出來的精華,湯的表面撒上香蔥油,拉麵口感有勁道,又香又滿足😋札幌香葱豚肉丼$53我個人特別愛吃蔥,豚肉份量很足,肉質鮮嫩,加上香蔥的搭配,配上米飯真的絕了👍炸吉列蝦$33🍤炸吉列炸蝦,又香又脆,蝦肉新鮮爽口芝士魚餅拼魚條$43芝士夾心香濃,口感軟糯馬頭圍啟岸巷子裡還是很值得來慢慢覓食的,推薦大家來👍
綠虎🍜$93
這個是店內主打必叫招牌拉麵🍜
札幌香葱豚肉丼$53
炸吉列蝦$33🍤
炸吉列炸蝦,又香又脆,蝦肉新鮮爽口
芝士魚餅拼魚條$43
芝士夾心香濃,口感軟糯
馬頭圍啟岸巷子裡還是很值得來慢慢覓食的,推薦大家來👍
最近去左位於土瓜灣啟岸嘅鳴虎日本餐廳, 果到除左有燒肉仲有日式拉麵丼飯, 餐廳環境幾大而且有燈籠嘅打卡位, 幾有日本feel! 車車同朋友點左芝麻雞翼, 吉列炸蝦, 鰻魚飯同札幌香蔥豚肉飯✨️芝麻雞翼🐔雞翼好香芝麻味, 脆卜卜, 滋味豐富 ✨️吉列炸蝦🍤炸蝦幾大隻, 非常酥脆, 蝦肉彈牙, 配上沾醬更加美味 ✨️鰻魚飯🐟米飯非常軟糯,份量十足, 鰻魚爽彈惹味 ✨️札幌香蔥豚肉飯🐖配料滿滿的, 十分豐富, 豬肉幾嫩, 味道香濃

✨️芝麻雞翼🐔
雞翼好香芝麻味, 脆卜卜, 滋味豐富

✨️吉列炸蝦🍤
炸蝦幾大隻, 非常酥脆, 蝦肉彈牙, 配上沾醬更加美味

✨️鰻魚飯🐟
米飯非常軟糯,份量十足, 鰻魚爽彈惹味

✨️札幌香蔥豚肉飯🐖
配料滿滿的, 十分豐富, 豬肉幾嫩, 味道香濃
2023-03-03
多謝朋友約食生日飯,依間餐廳既食物真係好好味,附近既環境好靚,重點係餐廳工作人員服務態度超好,非常有禮貌,每一道菜都會用心介紹,亦都會同我地講係D食物既份量,擔心我地會點得太多食唔嗮,真係好細心👍👍👍我同fd食左一個二人餐,食物非常豐富,煙三文魚野菜沙律🥗份量絕對足夠,沙律菜新鮮,配合煙三文魚令到成碟沙律都好香,好好味😋刺身盛盒非常出色,賣相非常吸引❤️,有鮑魚、帶子同蝦,全部都好大隻,好新鮮,味道簡直一流😍😍😍鹽燒秋刀魚外皮香脆,魚肉味香濃,燒出來既賣相非常靚👍👍👍串燒拼盤亦都相當好食😋,有幾款唔同既食物,對於太耐無食串燒既我,完全係瘋狂咁食❤️牛肉壽喜燒鍋食材豐富且新鮮,牛肉非常大片,而且食落去牛肉味濃郁,壽喜燒湯底非常正👍👍👍鰻魚炒飯份量多,味道正,入面有好多鰻魚😍😍😍甜品完全係我既最愛,超好味❤️❤️❤️
鹽燒秋刀魚外皮香脆,魚肉味香濃,燒出來既賣相非常靚👍👍👍
鰻魚炒飯份量多,味道正,入面有好多鰻魚😍😍😍
甜品完全係我既最愛,超好味❤️❤️❤️
2023-03-10 68 浏览
日本小巷子啟岸小巷子 ,見到大家都黎呢度打卡,Caca都想黎呀,真係好有日本氣息呢!今次仲去埋一樣有好多燈籠🏮佈置嘅日式餐廳食個飯😗👧🏻Caca今次食乜嘢?🍱蒲燒鰻魚飯- 現製厚燒鰻魚,食落皮脆,肉質肥美香。🍱札幌香蔥豚肉飯 - 豚肉夠晒份量,舖滿碗面,食落香口肉嫩。芝麻雞翼-雞翼炸得香脆,芝麻滿滿包住雞翼。吉列大蝦-大大隻吉列炸蝦外脆內軟。波子氣水CP值超高,簡簡單單食個飯不錯呀,仲有拉麵,同燒肉可選擇呢!

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🍱蒲燒鰻魚飯- 現製厚燒鰻魚,食落皮脆,肉質肥美香。
芝麻雞翼-雞翼炸得香脆,芝麻滿滿包住雞翼。
吉列大蝦-大大隻吉列炸蝦外脆內軟。
波子氣水

2023-03-03
吉列大蝦
芝麻雞翼
2023-03-08 34 浏览
自從有了地鐵站後,在土瓜灣工作及吃東西方便了很多。馬頭圍道啟岸距離土瓜灣地鐵站十分近,這兒是鳴虎的旗艦店,佔地大,除了可以吃午飯外,還可以吃燒肉,更有清酒放題!🥢 龍蝦沙律🥗龍蝦沙律甚有驚喜,沙律球中加入wasabi味,粒粒龍蝦肉,再包上紫菜一同進食,令口感和味道豐富。🥢鳴海老- 蝦味噌豬骨湯拉麵🍜豬骨湯加上北海道鮮蝦、櫻花蝦粉,鹹中帶甜,蝦味濃郁。拉麵比平常的更彈牙,份量不會太多。配料有紫菜、木耳、蔥、溏心蛋、叉燒和櫻花蝦。叉燒很軟腍,肥瘦分明。溏心蛋原隻上,中間流心。🥢 吉列大蝦🍤三隻大大的吉列蝦大蝦炸得很鬆脆,加上一罐可樂,真是十分滿足的一頓!

🥢 龍蝦沙律🥗

🥢鳴海老- 蝦味噌豬骨湯拉麵🍜

🥢 吉列大蝦🍤

2023-03-04 35 浏览
紅磡啟岸商場有多間美食,今次試試呢一間拉麵店。除左拉麵,仲有清酒放題,不過今日晏就來食,下次先試!1) 黑鳴虎黑鳴虎其實是博多黑蒜油拉麵。豬骨湯底配上黑蒜油提升了湯底香濃程度,喝啖湯、食口麵,非常滿足!2)蒲燒鰻魚丼大大塊鰻魚加上配有飯素的白飯,咁樣嘅餸飯配搭好快就清哂!3)鰹魚汁浸菠菜食左太多炸野,食返一樣清清的。4)吉列大蝦吉列大蝦三大隻,如果覺得拉麵只得叉燒唔夠餸,可以考慮一下!5)鳴虎炸雞炸雞外面十分香脆,但內裏肉汁仍能保留。

1) 黑鳴虎

2)蒲燒鰻魚丼
大大塊鰻魚加上配有飯素的白飯,咁樣嘅餸飯配搭好快就清哂!

3)鰹魚汁浸菠菜
食左太多炸野,食返一樣清清的。

4)吉列大蝦
吉列大蝦三大隻,如果覺得拉麵只得叉燒唔夠餸,可以考慮一下!

5)鳴虎炸雞
炸雞外面十分香脆,但內裏肉汁仍能保留。
2023-03-01 45 浏览
今日同朋友行經紅磡啟岸,入咗去商場搵野食。商場內有好多食店,最後去咗間好有日式風味嘅拉麵店。店舖環境舒適,掛滿日式燈籠🏮。餐牌除咗拉麵🍜,仲有丼飯、小食、汽水、茶,還有清酒🍶放題😊 ,每位238元就任飲,今日有事做,下次真係要試下。我哋叫咗兩碗拉麵,一客小食。 蝦味噌豬骨湯拉麵食拉麵最重要係湯底,呢個湯底加入北海道鮮蝦、櫻花蝦粉、味噌,呈金黃色,入口香濃,充滿蝦嘅鮮味,拉麵軟硬適中,配兩大片叉燒、木耳、紫菜、原隻流心溏心蛋。 日本魚乾豬骨湯拉麵湯底以四種鮮魚加上秘製豬骨湯底熬煮,鮮味十足,加上兩片半肥瘦鬆軟叉燒,少不了原隻夠晒流心嘅溏心蛋。 芝麻雞翼👍三隻外脆內軟,肉質嫩滑,外皮有白芝麻點綴嘅雞翼, 十分惹味😋 鳴虎 (馬頭圍道)🏠 馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖  (港鐵土瓜灣站D1出口步行約6分鐘)☎️ 65312395

店舖環境舒適,掛滿日式燈籠🏮。

我哋叫咗兩碗拉麵,一客小食。

蝦味噌豬骨湯拉麵

日本魚乾豬骨湯拉麵

芝麻雞翼👍

鳴虎 (馬頭圍道)
🏠 馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖
  (港鐵土瓜灣站D1出口步行約6分鐘)
☎️ 65312395
2023-02-28 557 浏览
喺附近收工有少少肚餓, 見呢間拉麵店裝修得幾靚,決定坐低食碗拉麵醫下肚先,餐廳的裝修很有日本風,座位亦寬敞舒適,餐枱同餐具都乾淨衛生,鋪頭裏面個酒櫃,有各式各樣唔同種類嘅酒,原來呢間舖頭有清酒放題, 只要食任何一款主食或磯燒, 就可以238蚊任飲呢5種清酒70分鐘, 如果係星期一至四,仲要係任飲90分鐘, 咁真係好抵喎, 性價比超高!下次一定要過嚟試下!赤虎拉麵,特濃辛口,一上枱已經勁香,日式叉燒勁厚切,又大塊,啖啖肉,火炙過, 惹味得嚟又香口,原隻溏心蛋, 咬開溏心蛋, 內裏香濃嘅蛋黃汁就流出嚟,呢間嘅溏心蛋真係做得好好,餐廳好細心,準備咗啲消毒用品喺枱面,勁方便,隨樽裝烏龍茶奉上嘅飲筒都係獨立包裝,乾淨衛生,拉麵爽滑彈牙,份量足夠飽肚,湯底香濃惹味,又不會一味死鹹。總結:餐廳裝修有日本拉麵店的風味,店員招呼亦都親切有禮, 餐枱同餐具都乾淨衛生,拉麵份量足,味道亦好, 最正係個原隻溏心蛋,必食!

喺附近收工有少少肚餓, 見呢間拉麵店裝修得幾靚,
決定坐低食碗拉麵醫下肚先,

鋪頭裏面個酒櫃,有各式各樣唔同種類嘅酒,

下次一定要過嚟試下!

赤虎拉麵,特濃辛口,一上枱已經勁香,

日式叉燒勁厚切,又大塊,啖啖肉,

火炙過, 惹味得嚟又香口,

原隻溏心蛋, 咬開溏心蛋, 內裏香濃嘅蛋黃汁就流出嚟,
呢間嘅溏心蛋真係做得好好,

餐廳好細心,準備咗啲消毒用品喺枱面,勁方便,
隨樽裝烏龍茶奉上嘅飲筒都係獨立包裝,乾淨衛生,

拉麵爽滑彈牙,份量足夠飽肚,
湯底香濃惹味,又不會一味死鹹。

總結:
餐廳裝修有日本拉麵店的風味,
店員招呼亦都親切有禮, 餐枱同餐具都乾淨衛生,
拉麵份量足,味道亦好, 最正係個原隻溏心蛋,必食!
2023-02-28 26 浏览
今日再次去到啟岸,依舊好喜歡充滿日式風格的裝修佈置,無論走在那裏都是一個美美的打卡點。上次在門口看見一間拉麵店很想試試,所以今日跟好友一起來吃,之後再四處影影相好好打卡。店舖原來做緊清酒任飲放題,$238 可以品嘗到7款唔同清酒,連「獺祭」「梵」都有,真係超級抵。拉麵原來除了餐牌上的款式,牆上還有介紹其他限定款,不過要留意,限定款只有星期一至五提供🥲,如果想食限定就要平日前來喔!芝士魚條拼魚餅魚餅中間包住軟心芝士,上枱時芝士已經呈流心狀態傾瀉出來,食落魚肉鮮美,芝士味奶味香濃,好好食,而芝士魚條內裏都充滿芝士香味,而且味道比魚餅更加濃郁,超級推介。四國香蔥油拉麵(綠虎)面頭滿滿的香蔥,湯底的味道香濃,用上豬骨湯底,飲落有少少黏口感覺,拉麵身用了直身拉麵,口感爽滑,不會太黏,還有咬口。半熟蛋有淡淡醬油香氣,中間蛋黃呈流心狀態,蛋味濃厚,叉燒入口軟綿鮮甜,而且面頭輕輕炙燒過,多了一點焦香味。博多黑蒜油拉麵(黑鳴虎)黑蒜香氣撲鼻,先喝一口湯,黑蒜味道香濃,與豬骨、魚介湯底融合,味道層次更加濃郁豐富,果然是這店的人氣拉麵,彈牙爽口的直身幼麵掛上香濃惹味的黑蒜油湯底,簡直衝擊我嘅味覺神經。

芝士魚條拼魚餅

四國香蔥油拉麵(綠虎)

博多黑蒜油拉麵(黑鳴虎)

最近先知道原來紅磡有一條新嘅美食街,仲要掛滿咗日式燈籠,滿滿嘅日本風🇯🇵 舖頭嘅裝修好有日本feel,睇餐牌時碗碗麵望上去都好吸引🤤四國香蔥油拉麵 $88我最後揀咗呢碗「綠虎」,有大量嘅香蔥同蔥花,係香蔥控必選👍🏻香蔥獨特而濃郁嘅香味同拉麵好夾,個豬骨湯底唔會太油膩,啱啱好。叉燒厚薄肥瘦適中,加埋溏心蛋好滿足蝦味噌豬骨湯拉麵 $88朋友揀咗「鳴海老」,我都試咗少少,蝦湯超濃郁,兩碗麵都係幼麵,幼麵更加掛湯👍🏻龍蝦沙律 $38龍蝦肉加上日式沙律醬,爽口鮮甜又開胃😋用脆卜卜紫菜夾住食,外脆內軟,口感好正🍶一入餐廳就見到一大個酒櫃,原來佢哋有做「清酒放題」,星期一至四$238任飲清酒70分鐘,包括有梵、獺祭、久保田、吉野杉同一般義,啱哂飲得嘅朋友仔

舖頭嘅裝修好有日本feel,睇餐牌時碗碗麵望上去都好吸引🤤

四國香蔥油拉麵 $88

蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

龍蝦沙律 $38

• 鳴海老
  • 綠虎
  • 龍蝦沙律
2023-02-27 24 浏览
這家拉麵店的麵條口感普普通通,沒有什麼特別的地方。麵條的彈性和口感還可以,但是整體來說並不是很出色。店內的環境也還好,沒有什麼特別的裝飾和氛圍,有些單調。不過,這家拉麵店的湯頭有點太鹹了,讓人有些難以下嚥。湯頭的味道還可以,但是鹹度有點過高,需要搭配大量的水才能夠吃下去。如果你本來就比較敏感於鹽分,那麼這家拉麵店可能不是很適合你。總的來說,這家拉麵店的麵條和環境都可以,但是湯頭太鹹的問題需要改進。如果你只是想隨便吃一碗拉麵填飽肚子,那麼這家店還可以考慮,但如果你對拉麵有較高的要求,或是對鹽分比較敏感,建議可以考慮其他選擇。