2017-02-20 881 浏览
29-1-2017 (Sun)大年初二朝,爸爸開呢個蘿蔔糕食,煎o左幾片,由於佢切得好薄,睇到白蘿蔔絲都唔少,但一夾都有啲散,冇晒口感,而味道,只食到辣味,應該係胡椒粉落得太多,但好彩佢唔鹹,不過o徙o左佢落足蝦米同臘肉粒,呢個係堂妹送俾我o地o既,所以唔知幾錢,亦唔知係邊間買.評分係:味道: 2    環境: 3   服務: 3     衛生: 3      抵食: 2         cry
蘿蔔糕
煎o左幾片,由於佢切得好薄,睇到白蘿蔔絲都唔少,
蘿蔔糕

呢個係堂妹送俾我o地o既,所以唔知幾錢,亦唔知係邊間買.

評分係:

用餐时段
其他
2016-12-24 626 浏览
早前男友人JT o既太太M,俾o左兩張鴻福堂湯劵我o地,為免過期,快啲攞o黎飲先,我o地o係18-12-2016 (Sun)攞,有好多種湯,最後我o地攞o左杏汁金腿豬肺湯同黑芝麻合桃蟲草花鹿筋湯.到大前日(21-12-2016 Wed)冬至夜晚,記得拎出o黎整熱飲.杏汁金腿豬肺湯o既豬肺都幾多,豬肺口感o岩o岩好,杏仁味道唔多夠,湯o既質地亦唔夠杰.味道: 2分黑芝麻合桃蟲草花鹿筋湯,湯渣有兩舊豬肉,雪耳同蟲草花.呢個味道濃啲豬肉同雪耳夠腍,蟲草花仍爽,呢個比杏汁金腿豬肺湯好.味道: 4分
杏汁金腿豬肺湯
同黑芝麻合桃蟲草花鹿筋湯.
黑芝麻合桃蟲草花鹿筋湯

杏汁金腿豬肺湯o既豬肺都幾多,
杏汁金腿豬肺湯
豬肺口感o岩o岩好,杏仁味道唔多夠,湯o既質地亦唔夠杰.

味道: 2分

黑芝麻合桃蟲草花鹿筋湯,湯渣有兩舊豬肉,雪耳同蟲草花.

味道: 4分
2016-12-21
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
$35.33 (晚餐)
2016-12-06 734 浏览
今天路經荃灣,見呢間鴻福堂比其他分店大D,選擇多D,常客的我又逛—逛~常常飲百合木瓜露有點悶,今次就試試新口味燕窩抹茶紅豆甘露,嚐到幽香回甘的抹茶味,紅豆的香甜味,口感像飲緊有微粒粗糙感的紅豆沙,但這加了牛奶,所以口感比紅豆沙順滑細緻得多,奶味濃郁又解渴~  美中不足是燕窩的份量少得可憐,飲到底才嚐到丁點兒燕窩及雪耳的口感…埋單時,原來這款飲品今天做推廣價$16 (原價$28),雖然燕窩量少,但整體算是抵飲的~
常常飲百合木瓜露有點悶,今次就試試新口味燕窩抹茶紅豆甘露

2016-12-04
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2016-07-10 714 浏览
今晚收工唔係即刻返屋企,去左荃灣地鐵站交收奶粉。係A出口等下又一陣,等下又一陣,熱熱地見到有間鴻福堂,入去買枝野飲下。買左枝28蚊既蘆薈楊枝甘露飲品,首先枝野夠凍,第二我欣賞佢夠甜,而且真係有蘆薈粒比你咬下,量都唔小。另外,楊枝甘露味重,堅有渣!甜甜的芒果加埋酸酸的西柚,好好味!仲重要係成枝都無冰都夠凍!$28係d大店,可能食碗楊枝甘露都唔得,蘆薈加錢啦!所以呢個真心抵!
2016-05-30 585 浏览
熱辣辣的天氣想飲下清甜解暑的飲品,所以就簡左支燕窩蓮子百合奶露。雖然佢嘅產品加左價,但係對香港制有點信心,而且成份都比較健康。1支的容量都幾大,飲落去奶味不濃感覺幼滑,蓮子和百合的清甜潤口正好中和了牛奶的飽濟,再加上有啲燕窩碎做咬口,可以當係一個飲得的甜品。最欣賞佢嘅甜度剛剛好,唔太甜,滿口清新而解渴!

2016-01-28 690 浏览
天氣凍凍地就想食熱嘢,昨日亞媽無煮飯,今日返工經過西鐡部鴻福堂,於是入咗去買”番茄濃湯雜菜螺絲粉”同埋”川貝枇杷葉鱷魚肉湯”返工公司,將個螺絲粉加熱水,再放入微波爐叮返熱,一路叮一路聞到好香既番茄味。食落螺絲粉唔太硬或太軟,雜菜又唔係普遍的青豆、粟米、蘿蔔,佢d雜菜係蘿蔔、西芹、洋蒽、番茄,非常好味。啱啱唔想食咁多肉既我!跟住叮埋包湯,好有亞媽煲老火湯既味道,飲完唔覺口湯,咁就肯定知無加味精啦!

番茄濃湯雜菜螺絲粉
川貝枇杷葉鱷魚肉湯
2016-01-28
番茄濃湯雜菜螺絲粉
川貝枇杷葉鱷魚肉湯
2011-02-08 348 浏览
昨晚買湯的同時也買了甜品。第一次試"手磨杏仁蛋白茶"非常大的驚喜,很濃的杏仁香,味道不太甜,最大驚喜係好多滑滑蛋白 very good.只需原兜放入熱水5分鐘就可以吃,一定會再買來吃
昨晚買湯的同時也買了甜品
第一次試"手磨杏仁蛋白茶"
very good.
只需原兜放入熱水5分鐘就可以吃,一定會再買來吃
2011-02-07
外卖自取
$22 (其他)
  • 手磨杏仁蛋白茶
2011-02-04 226 浏览
lin go-> texture is soft enough, when i fried it's easy to be soft, not too sweet and rich in coconut taste~, the colour is deep red which is not very srtificial~, portion is large enough, just $5x is very worthma tai go-->texture is too spongy, dunno y, not sweet enough and there's a lot of ma tai inside and it is cut into small pieces, if have some "gwai fa" it will be betterlo bak go-->wah, strong is pepper taste and have "lap meat and lap cheung" which is very rich in portion, bu
lin go

ma tai go

lo bak go
-->wah, strong is pepper taste and have "lap meat and lap cheung" which is very rich in portion, but i can't see any lo bak si inside, the texture is alright, not very hard and not very soft~

as a whole, i will buy them next year~
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
$50 (其他)
2010-12-29 287 浏览
時間飛逝, 又快到農曆新年,先來試兩款賀年糕品: 瑤柱蘿蔔糕, 燕窩楊枝甘露糕鴻福堂的出品最吸引我是香港製造,食落更有感情,加上無添加防腐劑及味精, 食落更安心和放心,非常適合注重飲食健康的我. 蘿蔔糕一直都是<<賣飛佛>>,這款加入頂級瑤柱更加貴氣, 送禮一點也不失禮.當中選用鮮甜清爽的蘿蔔, 配以金華火腿, 臘腸,蝦米更加惹味合拍.一向注重keep fit我最喜歡用明火蒸熱蘿蔔糕, 當鑊蓋打開時, 香味四溢,真是未食已先興奮, 入口美味,口感豐富.間中我亦會用慢火細煎至焦香, 外脆內軟, 香口惹味,又是另一種享受. 燕窩楊枝甘露糕一打開已聞到鮮甜的芒果味,楊枝甘露是大人細路的熱門甜品,想不到製成糕品同樣出色,甜美芒果配上清香爽口的金柚和粒粒水晶珠, 入口清新, 食落啖啖都有豐富層次感.加上美顏的燕窩更加矜貴, 升呢之餘, 是新年送禮的首選. 還有盛裝糕品的食物盒, 可放入微波爐, 亦可循環再用,方便保存又環保.觀微知著, 可見鴻福堂真的做到<<真心製造, 自然流露>>
時間飛逝, 又快到農曆新年,
先來試兩款賀年糕品: 瑤柱蘿蔔糕, 燕窩楊枝甘露糕
鴻福堂的出品最吸引我是香港製造,
食落更有感情,
加上無添加防腐劑及味精,
食落更安心和放心,
非常適合注重飲食健康的我.

蘿蔔糕一直都是<<賣飛佛>>,
這款加入頂級瑤柱更加貴氣, 送禮一點也不失禮.

燕窩楊枝甘露糕一打開已聞到鮮甜的芒果味,
楊枝甘露是大人細路的熱門甜品,
想不到製成糕品同樣出色,
加上美顏的燕窩更加矜貴, 升呢之餘, 是新年送禮的首選.

觀微知著, 可見鴻福堂真的做到<<真心製造, 自然流露>>

2010-07-25 184 浏览
大暑, 出街最好有枝野飲, 台式奶茶不想飲, 就選左鴻福堂之前買左飲品coupon, 每張可以換價值最$18既飲品, 揀左枝蘋果雪梨無花果茶 (原價$18), 鴻福堂飲品有樣野很好, 就係寫明佢既好處, 呢枝蘋果雪梨無花果茶, 功效係『清涼生津』, 大暑之日, 正好是陪我地行街既守護神+救命符名叫蘋果雪梨無花果茶, 但雪梨&無花果味多過蘋果味, 飲落好清涼, 裡面仲有少少好細粒的果粒, 果真清涼解渴又生津飲得珍珠奶茶多都悶, 不妨飲下草本健康鮮製飲料吧
大暑, 出街最好有枝野飲, 台式奶茶不想飲, 就選左鴻福堂

飲得珍珠奶茶多都悶, 不妨飲下草本健康鮮製飲料吧
蘋果雪梨無花果茶, 清涼生津
2010-07-23
外卖自取
$18 (其他)
蘋果雪梨無花果茶, 清涼生津
  • 蘋果雪梨無花果茶
2010-04-12 123 浏览
I used to shop here for lunch a lot since they have nice soup. It wasn't ridiculously expensive, but it wasn't exactly cheap. Truth be told, if I can read Chinese, I would probably buy soup elsewhere. It was just convenient and they had an English menu. However, after their renovation, they've totally taken out their English menu. Considering the fact that I don't read Chinese at all, that's really lame. I tried to ask for an English menu, but they just sent me to the fridge area to look at the packages. They didn't say whether or not those were readily available. They need to bring the English menu back.
2010-03-09 181 浏览
2010年2月1日 ( 2- 2 ) 荃灣 ( 鴻福堂 = 1 ) 外賣湯水懶煲湯水的方法,就是幫襯( 鴻福堂 )的湯水了。川貝杏仁露:($18元)一支,標榜是自家鮮制,止咳潤腸,很濃的杏仁味道,好飲。淮山北芪靈芝山斑魚:($40元)喝時感到有北芪及魚味道,好飲。魚翅響螺猴頭菇煲竹絲雞:($40元)喝時感到螺猴頭菇與雞味道,好飲。

懶煲湯水的方法,就是幫襯( 鴻福堂 )的湯水了。

川具杏仁露
淮山北芪靈芝山斑魚
魚翅響螺猴頭菇煲竹絲雞
2010-02-01
川具杏仁露
  • 川貝杏仁露
2008-09-09 106 浏览
4/8/2008步行回家,感覺口乾乾,決定再用cash dollars換飲品。這次是山楂草莓汁,與上次的山楂蘋果比較,這次的味道雖然同樣是酸酸甜甜,但味道較上次的濃。就是喜歡這樣的味道,很醒胃呢!
4/8/2008

就是喜歡這樣的味道,很醒胃呢!
山楂草莓汁
山楂草莓汁
2008-06-26 150 浏览
30/5/2008逛了一整天,回到荃灣,口有點渴,於是在這裏選飲品。山楂蘋果茶,酸酸甜甜的,感覺很清新,很解渴。不過又是那句話,沒有cash dollar優惠,應該不會在這裏買。
30/5/2008

逛了一整天,回到荃灣,口有點渴,於是在這裏選飲品。

$10 (宵夜)
2008-06-04 82 浏览
大鄉里出城時近九時半要到荃灣做research早餐在家中為求刺激味覺在公仔麵中落盡了「師傅」吃時味道果然一流下樓、等車、搭巴士、搵料....隨時間流逝身體開始對味精作出反應:口渴本人稱之為「味精後遺症」本能反應:飲水在地鐵站出口處找到救星趕忙在雪櫃中拿出一支冰凍的薑汁豆漿上巴士後擰開樽蓋大口大口喝下去豆漿不甜卻充滿豆味豆味中又夾雜了濃濃的薑味有少少的辣十分特別!但說到豆味...始終不及海皇的來得濃郁另外~見成份中有花生可是卻完全不覺有花生的味道飲下後感覺清新很健康適合注重健康的都市人!
大鄉里出城
時近九時半要到荃灣做research
早餐在家中為求刺激味覺
在公仔麵中落盡了「師傅」
吃時味道果然一流

下樓、等車、搭巴士、搵料....
隨時間流逝
身體開始對味精作出反應:口渴
本人稱之為「味精後遺症」

本能反應:飲水

另外~見成份中有花生
可是卻完全不覺有花生的味道
飲下後感覺清新
很健康
適合注重健康的都市人!
薑汁豆漿
$10 (其他)