2016-07-02 1118 浏览
去開元朗搵朋友,當然要佢介紹我哋一啲平時無食過既餐廳啦!揸車去到屏山附近,見到呢間隱藏係村屋中間嘅飯店,仲有地方泊車添!當晚食咗幾個餸,小炒好香口,夠鑊氣,但都唔係太特別。不過最驚喜呢,就係呢個《南乳炸雞》啦!望落去好似好乾身、好熱氣咁,諗住淺嘗一舊,點知停唔到口。雖然佢睇落炸到好熱氣,但其實個皮好脆,裏便啲肉熱辣辣,好滑。睇得出大廚真係功力深厚,能夠炸到個雞外脆內軟,調味方面都做得好好,好香嘅南乳味,小小辣辣地,一試難忘呀!

當晚食咗幾個餸,小炒好香口,夠鑊氣,但都唔係太特別。
南乳炸雞
2016-07-01
南乳炸雞
2014-12-18 1356 浏览
今日同事介紹呢間比我,去到門口見有啲殘舊,茶餐廳格局,我們坐到卡位,牆上貼滿手寫菜色,其實都只係食個茶餐,叫個熱狗加熱檸水,食物好快到,熱檸水微澀,落少許糖,可接受!熱狗賣相唔錯,麵包有烘烤過,打開見有普通雞肉腸一條,蕃茄片同一條酸瓜(熱狗通常係用酸瓜醬,而家已經好少見熱狗用一條酸青瓜!)加沙律醬,咬落麵包脆口,肉腸只有咸味,若大條啲會更好味,蕃茄薄身,酸青瓜好正,好酸好爽!沙律醬微酸,好味!講真對呢度無祈望,反而有啲驚喜!覺得佢隻茶餐熱狗有誠意!地方真係唔算舒服,幸好都乾淨!通常唔去呢種中式食店嘅廁所,怕倒胃口,今次去了,除了係窄啲同踎廁之外,幾乾淨,亦有廁紙!女店員比較粗豪,有客問盆菜價,佢話無印傳單,叫個客人自己影低牆上嘅介紹!我們比錢時佢又唔記得同事食乜,又喝番佢返來問,只可以講個女店員唔係特登無禮貌,係粗魯人!呢度感覺食小菜飲啤酒嘅小廚,茶餐都唔錯!

呢度感覺食小菜飲啤酒嘅小廚,茶餐都唔錯!
熱狗
有齊蕃茄酸瓜
熱檸水
2014-12-16
庆祝纪念
圣诞节
熱狗
2013-03-23 920 浏览
其實食過好幾次,覺得呢度價錢合理,又有免費車位,所以雖然嚟親都有少少不愉快的感覺都仲比機會佢,但今日之後決定會將佢再暫停一排,唔想再受氣!一.服務員不論忙定得閒都係咁晦氣,真係好炆二.食物質素好唔平均,燒鵝好食,但燒肉好難食,叫中式牛柳,佢會比難咬到似擦膠嘅牛扒塊,個汁仲要超差!最嬲係今日,佢都算多客,知佢忙,好多位未執,算啦!有位就坐啦!佢間鋪好似仙境咁,勁重油煙味,我都算,食飽走啦!我兩個婆都唔係叫得多野,叫切雞燒肉例牌,嚟到咁好死,有雞脾,燒肉放底,d知一夾燒肉,每舊都有一半肥膏,肉都係唔得,我光波整好過佢,切雞叫可以啦!但今日最嬲係,追咗三次,等咗45分鐘嘅干燒伊麵不但一上台就傳嚟濃底味,仲要一食就已覺得咸,最後食咗一半就走!我今次一定要決心唔好再心軟!
一.服務員不論忙定得閒都係咁晦氣,真係好炆
我今次一定要決心唔好再心軟!
2013-03-23
  • 燒鵝
2012-10-29 599 浏览
十年無光顧既「鴻興飯店」,已經變成幾個鋪位既「鴻興海鮮燒鵝食家」。店內明顯比以前乾淨,光猛,但依然有好多食客喜歡坐街邊食,可以睇車,又可以食煙。我個人比較喜歡嘆冷氣,又唔鍾意食二手煙同食塵,所以次次都會走入鋪內食。西蘭花鮮魷,鮮魷幾新鮮,好味。四季豆黑椒牛柳粒,好好食,但食完碟底最少有4湯匙油。家鄉豆腐,味道都可以,但豆腐炸得太乾硬。蒜泥蒸大癩尿蝦,新鮮撈上黎$32元一隻,七吋左右大少,無羔。馬拉盞炒通菜,偏重口味,岩我。
西蘭花鮮魷
西蘭花鮮魷,鮮魷幾新鮮,好味。
四季豆黑椒牛柳粒
四季豆黑椒牛柳粒,好好食,但食完碟底最少有4湯匙油。
家鄉豆腐
家鄉豆腐,味道都可以,但豆腐炸得太乾硬。
蒜泥蒸大癩尿蝦
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜,偏重口味,岩我。
题外话/补充资料: 以前食過佢熱辣辣既燒鵝,真係好懷念,現在有無咁好就唔知,短期內會再去試下。
西蘭花鮮魷
四季豆黑椒牛柳粒
蒜泥蒸大癩尿蝦
馬拉盞炒通菜
2011-09-27 421 浏览
鴻興位處屏山,一連四、五個舖位,仲有一個露天停車場係隔離,好似都唔細。雖然嗰魚缸唔大,但係都有十條、八條唔同大細嘅斑,地下就放咗幾個膠盆,有蝦、有蟹。大花蝦只係剩番兩隻,我哋一行三人,就揀咗六隻鬼蝦,用豉油皇煎,因為望落都幾大隻,$10一兩,共10兩,盛惠$100。盡頭嘅舖位,就係燒味嘅肉枱,老闆娘話燒肉靚,我哋就叫咗嗰燒肉拼燒鵝。返埋位,我哋再加碟啫啫通菜牛肉煲、炒斑球同八寶冬瓜粒湯,合共四餸一湯。燒肉拼燒鵝先到,先食一口燒肉,偏肥,入口有d油膩,皮脆,但偏硬,坦白講,撇除肥瘦問題不談,燒烤功夫一般,而且味道偏鹹,麻麻地;至於燒鵝,係下裝,唔太肥,皮唔算脆,但可以接受,肉質嫩滑,味道亦適中,唔會過鹹,比燒肉好食,$60一碟雙拼,可以接受。跟著係豉油皇煎鬼蝦,賣相一流,如果色澤再深d,仲靚;未食,都聞到豉油皇嘅香味,唔錯;隻蝦都好大隻,$100六隻,仲要係活蝦,抵食;入口,肉身爽,豉油皇亦入味,蓋過蝦嘅鮮味,但鬼蝦本身唔夠鮮味,用豉油皇煎就正好把鬼蝦嘅弱點掩蓋。嗰八寶冬瓜粒湯,真係好多料,除咗冬瓜外,仲有勝瓜、草菇、蔥、瘦肉、雞肉、火腿、鯪魚肉、蟹柳、蝦仔、魷魚鬚,可惜湯底唔夠清,有d

有海鮮供應

燒味嘅肉枱

燒肉拼燒鵝,燒肉麻麻地,燒鵝ok
跟著係
$100嘅豉油皇煎鬼蝦
八寶冬瓜粒湯,真係好多料,除咗冬瓜外,仲有勝瓜、草菇、蔥、瘦肉、雞肉、火腿、鯪魚肉、蟹柳、蝦仔、魷魚鬚,可惜湯底唔夠清,有d油,味道仲好複雜,因為入面有太多唔同種類嘅食材,唔細心挑選過,唔多喜歡。
八寶冬瓜粒湯,真係好多料
至於
啫啫通菜牛肉煲,唔係砂鍋,係一個鐵鍋,牛肉有d過熟,偏韌,通菜亦都係煮得太耐,唔夠青綠,唔知點解,仲有d豬潤係嗰鍋入面,哈哈,而且冇啫啫嘅惹味
啫啫通菜牛肉煲,仲有d豬潤係入面
最後,係
炒斑球,老闆娘話係新鮮劏嘅大青斑,入口都覺新鮮,絕對唔係雪藏魚,都有d魚味,但唔滑,肉身亦唔爽,$90一碟,普普通通啦
炒青斑球
哈,呢度有
樽裝可樂,不過係大樽裝,一人一支,好味道
懷舊嘅大樽裝可樂
今晚最好食嘅一定係豉油皇煎鬼蝦,而且係非常抵食,其他餸菜,水準一般,不過價錢平,翻開餐牌,好多菜色都係$40-$60,唔算貴;今晚有魚、有肉、有菜,仲有湯,埋單$375,每人$125,經濟抵食

2011-09-26
有海鮮供應
燒味嘅肉枱
$100嘅豉油皇煎鬼蝦
懷舊嘅大樽裝可樂
  • 燒鵝
  • 豉油皇煎蝦
2007-09-30 296 浏览
今日去咗朋友家中,由於同元朗市中心有一段距離,所以晚餐就叫咗外賣,朋友曾經叫過呢間,話味道唔錯,所以我哋就叫左:1.馬拉盞牛肉炒通菜2.豆豉雞3.炒貴刁大約半個鐘多啲已經送到嚟,豆豉雞好香味道夠濃,好夠鑊氣。馬拉盞牛肉炒通菜,都炒得唔錯,係略嫌馬拉盞味唔出!炒貴刁就超級大盒,唔太辣同淡咗少少!整體都唔錯!埋單$104
1.馬拉盞牛肉炒通菜
2.豆豉雞
3.炒貴刁
大約半個鐘多啲已經送到嚟,豆豉雞好香味道夠濃,好夠鑊氣。
馬拉盞牛肉炒通菜,都炒得唔錯,係略嫌馬拉盞味唔出!
炒貴刁就超級大盒,唔太辣同淡咗少少!
整體都唔錯!
埋單$104
2004-10-25 243 浏览
重陽節同幾個朋友入元朗行屏山文物徑,然後再去朋友屋企,佢又帶我o地o黎食脆皮燒腩肉,今次人多關係可以比上次食多幾樣小菜。入秋關係已有羊腩煲出場,6個人orded了一個細煲,加埋兩棵大生菜,分量十足,全煲最好味係冬菇,厚身彈牙而且吸晒d羊腩汁,羊腩亦炆得夠火喉。除了上次燒腩肉食完返尋未,今次再加多燒鵝同叉燒的中併盤,而今次燒腩肉皮都夠脆,但唔夠熱,燒鵝都係深井個d好食。雜菜煲又係好大煲,好香南乳味,又唔太咸。生炒骨就一般,不是十分突出;白灼西蘭花,雖然是白灼,都好夠味(落了味精都唔出奇),最緊要係夠爽口。每碟分量都唔細,所以6個人5碟,都食到好飽。
雜菜煲又係好大煲,好香南乳味,又唔太咸。
每碟分量都唔細,所以6個人5碟,都食到好飽。
2004-05-27 203 浏览
朋友係附近住,介紹話依度d燒味係自家燒的,價錢又大眾化又好食。探佢之餘順路試o下。因為我o地6點鐘已經到,order碟燒豬腩肉,伙記話未燒起要等15分鐘,15分鐘後一碟新鮮即燒起的燒肉上台,第一次食即燒起的燒肉,熱辣辣之餘,層皮勁脆又鬆化,與剛剛中午去太興食的燒肉無得比。京都骨又係我推介,清炒西蘭花夠爽脆,不過落單時已叫佢少油,上台時都唔少。四個人食三碟小菜同兩支汽水,都係$110,去大排檔都唔得啦!
探佢之餘順路試o下。
清炒西蘭花夠爽脆,不過落單時已叫佢少油,上台時都唔少。