2020-07-04 2282 浏览
因為有朋友是素食者,所以就帶咗我去試吓,價錢大眾化兼且大大碟,叫了一碟糖醋咕嚕,係用猴頭菇當肉,炸得外脆內軟真係好似咕嚕肉,竹笙素翅羹材料豐富,牛油果吞拿魚卷亦都食唔出係齋嘅,依家啲素菜款式選擇真係很多
2020-07-03
2020-06-20 2176 浏览
麗姐廚房可以話係小妹既飯堂staff又好nice 出菜既速度又好快餸仲多過啲飯 香港地可以去邊度搵呀優質平靚正之選 清清地又好味$50有三份素菜 (仲要六選三)白飯任裝 仲要牛蒡湯任飲♡ 白豆角炒肉片♡ 肉鬆水蛋♡ 南乳齊好味仔 特別係肉鬆水蛋 肉鬆同水蛋本身都夾到飛起 再加啲甜豉油 水蛋又好滑 餸飯一流☺️南乳齋比起平時食既較為淡味左少少 但都好食既 白豆角就冇咩特別不過量好多😂牛蒡湯入面仲有粟米同蘿蔔好好飲好清甜!♡ 欖菜豆腐♡ 南乳齋♡ 椒鹽雞髀🍗呢個係第二日黎食!終於食到椒鹽雞脾~原來所指既椒鹽雞脾係用腐皮包住一層層而整出黎都幾好食 不過小店都係一貫佢既作風唔會太重口味 不過我都幾喜歡😘
麗姐廚房可以話係小妹既飯堂

肉鬆同水蛋本身都夾到飛起 再加啲甜豉油
水蛋又好滑 餸飯一流☺️
南乳齋比起平時食既較為淡味左少少 但都好食既
白豆角就冇咩特別不過量好多😂
牛蒡湯入面仲有粟米同蘿蔔好好飲好清甜!

♡ 欖菜豆腐
♡ 南乳齋
♡ 椒鹽雞髀🍗

呢個係第二日黎食!終於食到椒鹽雞脾~
原來所指既椒鹽雞脾係用腐皮包住一層層而整出黎
都幾好食 不過小店都係一貫佢既作風
唔會太重口味 不過我都幾喜歡😘
  • 肉鬆蒸水蛋
2020-06-07 2452 浏览
星期六、日中環、灣仔一帶做晚市嘅素食店唔多,所以琴晚就去咗麗姐食飯。麗姐晚市係散叫餐牌上嘅餸菜,價格適中。糖醋咕嚕 ($88)咕嚕肉係用猴頭菇做,外表炸得夠香脆。南乳齋煲 ($88)各食材都好入味,但只有鹹味冇咩南乳味,我覺得似羅漢齋煲多D,而且比例上太多豆腐卜,如果下次放多D椰菜同加埋茄子會更好食。雙併餃 ($68/ 8隻)雙併餃包括流沙餃同梅菜餃。流沙餃入面有蕃茄薯仔同蛋,仲有少少薑味,好好食。我覺得去麗姐必食佢哋嘅水餃。糙米飯 ($12/ 碗)

糖醋咕嚕 ($88)
咕嚕肉係用猴頭菇做,外表炸得夠香脆。

糖醋咕嚕

南乳齋煲 ($88)

南乳齋煲

雙併餃 ($68/ 8隻)

雙併餃

糙米飯 ($12/ 碗)

2020-06-06
雙併餃
教師教考試mode又啟動👨‍🏫🤣,解下個題目先所謂「麗姐廚房,食左先講」,意思有✌個一來指到達麗姐時,已十分肚餓🥺,所以食野第一,乜都咪講住二來,「講」也可理解為「介紹食物」,廢話的說,唔食左d食物先,又點介紹呢?數晚前大約8點多🕗,去到麗姐時,已經饑腸轆轆😵。甫一坐下,拿起餐單,一於黎個「斬件式下單法」,先請侍應來一碗雙併餃充一充饑先1️⃣雙併餃~流沙餃和梅菜餃流沙餃的材料包含薯仔🍅、蕃茄🥔和蛋🥚。麗姐的流沙餃,是絕對「不流」的😆,點解咁講呢?一,如果你諗住流沙餃會好似茶樓的流沙包咁,一口咬下時,內裏的餡料會傾瀉而出,那就要調較一下期望值了🙈,因為流沙餃是沒有這效果的二,「不流」的另一個意思,乃是指「唔hea/沒有渣流攤」。流沙餃是麗姐的招牌食品之一,品質亦算不俗👍。在味道上,蕃茄的味道會較薯仔突出,作為降低↘️「饑腸指數」的第一款食品,是不錯的。至於梅菜餃,口感頗爽,不過和流沙餃相比,個人會較為喜歡💕流沙餃。2️⃣椒鹽炸雞脾素食界的「炸雞脾」,通常都是由腐皮「擔網飾演」,這食品的吸引之處😋,一定是它卜卜脆的外層。今次的外層,也是「脆」味十足,不過內層的味道則較為淡,未能吸收調味料的精華,有少

教師教考試mode又啟動👨‍🏫🤣,解下個題目先

所謂「麗姐廚房,食左先講」,意思有✌個

一來指到達麗姐時,已十分肚餓🥺,所以食野第一,乜都咪講住

1️⃣雙併餃~流沙餃和梅菜餃

流沙餃的材料包含薯仔🍅、蕃茄🥔和蛋🥚。

麗姐的流沙餃,是絕對「不流」的😆,點解咁講呢?

2️⃣椒鹽炸雞

素食界的「炸雞脾」,通常都是由腐皮「擔網飾演」,這食品的吸引之處😋,一定是它卜卜脆的外層。今次的外層,也是「脆」味十足,不過內層的味道則較為淡,未能吸收調味料的精華,有少許的「味中不足」/美中不足。

3️⃣台灣炒米

材料豐富的食品。當我地諗緊食乜野粉麵飯時,正是因為看到餐單上的台灣炒米,寫着眾多材料😍~~素叉燒、素菜肉、銀芽、冬菇、椰菜、蛋,所以才決定選擇這款。

這道食品「多」的特點,可以體現係兩方面。其一就係上文所說的材料種類多,其二就係材料份量也多。除了頂層有不少食材外,吃了一半後,發現仍有不少食材,不會只剩下一堆米粉的,是值得推介的飽肚之選。

2020-04-10 1545 浏览
特意到灣仔光顧麗姐廚房,每次必吃的是梅菜餃子,今晚試了冰梅千層,酸甜味道均匀,非常鬆軟;炸雞脾外型極之可愛。老闆娘話疫情嚴重影響市度,不單舖租難捱,連員工出糧也成問題,幸得業主體諒願意共度時艱。麗姐廚房向來具質素而且取價公道,希望大家支持小店,否則又會少了一間優貿的素食館子😢
2020-03-30 1791 浏览
💛黃店推介之前同幾個同學喺灣仔會展睇完展覽出黎揾食,揀咗間食素嘅餐廳——麗姐廚房試吓。而家聽講佢哋仲會用納米觸煤消毒,大家可以食得放心啦~糖醋咕嚕猴頭菇($88)糖醋咕嚕係唔會錯嘅選擇,因為醬汁令佢非常香甜,送飯食一流🥰台灣炒米 ($78)✨台灣炒米入面有素叉燒、素餐肉、銀牙、冬菇、椰菜、蛋,面頭仲舖咗浸芝麻。成個米粉口感豐富,而且好香口,食落感覺新鮮,一啲都唔油膩👍🏻沙爹金菇雜菜煲($88)✨我最愛係呢個沙爹金菇煲,入面巿超多配料,份量超多嘅菜、金菇、粉絲,呢個餸超級搶手呀,三兩下手勢就比我哋清曬😆羅漢齋炒麵 ($78)✨羅漢齋炒麵入面有唔同種類嘅菇、咁甘荀、蘿蔔等等,我幾鍾意呢個麵,佢係乾身嘅脆麵,食落好似零食咁😋平時多肉少菜嘅香港人,兩三個星期應該黎呢度食返餐齋菜,detox吓🤣👍🏻
💛黃店推介

糖醋咕嚕

糖醋咕嚕猴頭菇($88)
糖醋咕嚕係唔會錯嘅選擇,因為醬汁令佢非常香甜,送飯食一流🥰
台灣炒米

台灣炒米 ($78)✨

沙爹金菇雜菜煲($88)✨

羅漢齋炒麵 ($78)✨

台灣炒米
2020-03-23 886 浏览
平時作為一個食肉獸嘅我真係好少會食齋今日因為一個同行嘅朋友係素食者~~所以就嚟左麗姐廚房食晚飯 結果成功令我對食齋改觀糖醋咕嚕猴頭菇媲美到平時食開嘅豬肉質感 配上開胃甜酸醬汁我哋5分鐘就成功食晒成碟羅漢齋炒麵第一口夾嘅面就好脆 食到最底有啲汁就會變林台灣炒米粉夠乾身,夠爽口普普通通嘅食材炒埋一齊都令我食唔停口沙爹金菇雜菜煲好惹味 !!雖然入面無牛肉 但係沙嗲汁配唔同嘅菜同吸汁嘅粉絲都好好食決定以後都會試多啲唔同嘅素食健康啲又環保啲
平時作為一個食肉獸嘅我真係好少會食齋

今日因為一個同行嘅朋友係素食者~~
所以就嚟左麗姐廚房食晚飯
結果成功令我對食齋改觀

糖醋咕嚕猴頭菇媲美到平時食開嘅豬肉質感

配上開胃甜酸醬汁
我哋5分鐘就成功食晒成碟

糖醋咕嚕猴頭菇

第一口夾嘅面就好脆 食到最底有啲汁就會變林

羅漢齋炒麵

台灣炒米粉夠乾身,夠爽口

普普通通嘅食材炒埋一齊都令我食唔停口
台灣炒米粉

沙爹金菇雜菜煲好惹味 !!
雖然入面無牛肉
但係沙嗲汁配唔同嘅菜同吸汁嘅粉絲都好好食

決定以後都會試多啲唔同嘅素食
健康啲又環保啲
2020-03-10
糖醋咕嚕猴頭菇
台灣炒米粉
2020-03-20 694 浏览
都有一排冇去過麗姐廚房,今晚同太太去咗,發現佢哋用咗煤氣公司提供嘅納米光觸煤消毒,感覺好似安全好多,今晚都係食薑汁炒菜心同埋涼瓜炒蛋,麗姐送咗兩碗黃瓜湯,依然咁好味,食得健康又放心,遲啲再嚟過。😋
2020-03-09 690 浏览
麗姐廚房適逢初一有家人會食齋菜於是就去試吓呢間老字號6 點去到餐館已經人頭湧湧裝修樸實簡潔舒適職員親切有禮🔅竹笙素翅羮🔅怡香茄子煲🔅枝竹蘿蔔羊腩煲🔅京都金菇牛柳卷🔅糖醋咕嚕🔅黑松露牛油果炒飯🔅羅漢齋炒麵🔅鮮百合金菇菜苗牛柳卷香脆可口汁亦非常美味另外黑松露牛油果飯亦非常好味牛油果非常清新黑松露充滿整個炒飯真係食完一碗又一碗一般人認為齋菜都係非常清淡款式少煮法大部分以為只有炆、炒、烚但事實上已經唔係喇味道多元化煮法亦多岩曬現代後生仔女陪家人一齊食麗姐廚房 (灣仔)灣仔譚臣道105-111號豪富商業大廈二樓A-D室

麗姐廚房

黑松露充滿整個炒飯
真係食完一碗又一碗

一般人認為齋菜都係非常清淡
款式少
煮法大部分以為只有炆、炒、烚
但事實上已經唔係喇
味道多元化
煮法亦多
岩曬現代後生仔女陪家人一齊食

麗姐廚房 (灣仔)
灣仔譚臣道105-111號豪富商業大廈二樓A-D室
  • 黑松露牛油果炒飯
  • 糖醋咕嚕
2020-02-17 784 浏览
今次想推介食家常素菜嘅麗姐廚房~ 印象中lunch係六餸揀三餸 白飯湯任裝 都係HK$50左右超實惠! 呢度夜晚叫餸食飯 所有野都好岩口味健康無味精😌 糖醋咕嚕一定要叫! 用左猴頭菇(定面筋?)整嘅素肉媲美到平時食開嘅豬肉質感 配上開胃甜酸醬汁要扒多兩啖飯! 另外香煎蓮藕餅同芝麻糕都大力推介🤤 芝麻糕果味濃郁到呢 絕對好食過出面街舖賣果啲😍😍麗姐果晚做哂野行出黎同我哋傾計 提及前果排已經生意唔係太好加上近排又疫情嚴重 好多謝幫襯嘅每枱食客! 希望大家都多多支持麗姐🙏🏻

• 糖醋咕嚕
2020-01-06 1207 浏览
有罷工既小黃店💛我個人本身唔係太鍾意食齋🙊因為我唔係特別鍾意食芋頭又或者豆類嘅製品所以我之前一路都冇冇好鍾意食 但係呢一間麗姐廚房有令我改觀😍😍·燒汁芝麻蝦 $98呢個超好食 我本身自己唔食得蝦 所以我就對呢個好有興趣 亦都可能因為咁 我特別鍾意食呢一個🤣🤣佢真係好似蝦 好彈牙 而且個調味好好 好濃味得黎超送飯 不過我哋食完都唔知係咩整既😂😂但係我男朋友係食蝦既 佢就冇咁鍾意呢一個 佢鍾意糖醋咕嚕多d😋😋·糖醋咕嚕$88呢一個就真係好似肉既質地啦 佢係用猴頭菇整嘅 我都係食完呢個送先知原來猴頭菇係咁似肉😈😈但係我就覺得佢個調味略為單調左少少 相對於糖醋 我覺得佢呢一隻汁係似平時啲菠蘿咕嚕肉多啲 不過都好味既😎😎·📍灣仔譚臣道105-111號豪富商業大廈二樓A-D室
燒汁芝麻蝦 $98
糖醋咕嚕$88
📍灣仔譚臣道105-111號豪富商業大廈二樓A-D室
燒汁芝麻蝦
燒汁芝麻蝦
2020-01-04 864 浏览
食物水準高! 份量好足料! 兩個人食食到好飽😛😛好好味嘅素食鋪!價錢非常合理!!! 員工態度非常好!!😌😌😌環境乾淨! 推介推介⭐️⭐️😋😋😋一定要試!!
食物水準高
! 份量好足料!

兩個人食食到好飽😛😛
好好味嘅素食鋪!

價錢非常合理!!!

員工態度非常好!!😌😌😌
環境乾淨!
推介推介⭐️⭐️😋😋😋
一定要試!!

• 蜜汁叉燒
2019-10-30 2318 浏览
食過麗姐幾次, 每次都好滿意。一向係食肉獸的我, 無肉不歡, 但因為有同事食素的, 間中都會陪佢食下素。一向都覺得食素淡而冇味, 有點拒抗, 但食過麗姐後開始改觀。麗姐每日lunch都有6個餸菜, 可揀其中三款連紅米飯及湯, 每客$50, 飯及湯唔夠可自行添加。今次我要了藍乳齋、素肉炆冬瓜及炒菜心。藍乳齋好入味好香; 素肉口感好得意, 有點像魚片, 味道真係似肉, 最勁係成道餸冇肉都可以炆到d冬瓜有肉味, 唔知點做到; 炒菜心清甜, 而且份量好大方。基本上三道餸送飯配湯食好正, 雖然係素菜, 但味道一D都唔寡, 絶對係LUNCH的健康之選, 力推!!

2019-10-30
早前,梁祖堯於某社交平台推介「麗姐廚房」,呼籲有心人支持良心企業,今晚終於有機會做有心人了。香港真的很多有心人,晚上六點幾,已見食客陸續填滿座位,侍應亦開始忙起來。Menu圖文並茂,素菜名字如店鋪裝潢一樣的傳統和平凡。最後,我們左翻右揭,點了糖醋咕嚕($88)、錦鹵雲吞($78)和椒鹽炸雞髀($38),再加黑麥汁啤酒($20)乾杯。侍應送上素菜後,我們即慶幸只點了三道菜,因為每一碟都意想不到的豐富,大件夾抵食!當中錦鹵雲吞最吸引,那香脆口感配以特製甜酸汁,很惹味,真的等40分鐘都值得!小食椒鹽炸雞髀亦很滋味,不過若改名為椒鹽炸蟹鉗的話,形狀更貼切!另外,相信部份侍應是mentally disabled之關係,加上晚市食客多,你會感到他們有點分身不暇,甚至忙到上錯了菜。所以,請支位點菜時多些耐性,給他們支持和鼓勵。

錦鹵雲吞

椒鹽炸雞髀

黑麥汁啤酒

2019-10-27
錦鹵雲吞
椒鹽炸雞髀
黑麥汁啤酒
2019-10-25 1259 浏览
呢兩個都係較有心思既菜式,外面唔係咁多地方會做,看似簡單,但要用功夫去做,流心餃包有碎蛋,薯仔粒,蕃薯,配答得好好,芝心素鴨,焗得好香口,芝士不會太多太濟,每條小小的,可作小食。
流心餃,芝心素鴨
2019-10-25