遠訪關注組第一名米線,麻香辣湯惹味,腩肉肥腸厚肉好食!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 雲南麻辣米線 小辣 HK$51> 辣腩肉、紅燒肥腸、蘿蔔・味道:夠麻辣香口唔會嗆口👍,同時唔會太重味好鹹,幾surprise唔會好油,麻味好long lasting🤩,不過建議食到三哥5少或以上先好試👅。辣腩肉係係偏瘦但厚肉。紅燒肥腸香口唔會有內臟臭味,蘿蔔正常少少甜。・口感:辣腩肉偏瘦但唔會好柴,冇咬唔開/肉絲攝牙罅情況XD,蘿蔔大舊啲更好。米線粗幼適中不過幾彈口,唔係冇生命力嘅淋bat bat米線🍜。🐷 麻辣豬耳 HK$34・味道:麻辣冷盤,開胃。・口感:爽脆・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:好食值得去試嘅,但九龍人表示真係太遠XD,同埋都要排成粒鐘隊TT・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
遠訪關注組第一名米線,麻香辣湯惹味,腩肉肥腸厚肉好食!

🍜 雲南麻辣米線 小辣 HK$51
> 辣腩肉、紅燒肥腸、蘿蔔

🐷 麻辣豬耳 HK$34
・味道:麻辣冷盤,開胃。
・口感:爽脆
麻辣豬耳

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-10-23
雲南麻辣米線
麗江雲南米線@屯天水圍天水圍呢間永遠都排哂隊既米線都已經食左好多年,起初都係朋友介紹,點知真係會上癮,有時晏晝唔知食咩就會諗起麗江🤣不過坐位真係比較窄同迫💥 雞翼豬紅蘿蔔中麻辣米線HK$48食得辣既你地可以試下呢個中辣,雖然有啲油,但都好麻好香,豬紅普通唔錯,蘿蔔唔老無根,米線都唔會煮得太淋,軟硬度適中👍👍🏻 評分 : 7/ 10💥雞翼肥牛小小辣米線 HK$42炸雞翼食落唔會太乾太油👍肥牛都係普普通通,唔錯,唔食得辣既朋友仔小小辣就OK👍🏻 評分 : 7/ 10💥 蒜泥白肉 HK$34呢個白肉個人幾鍾意食,佢個汁甜甜地帶啲蒜香味,腩肉唔係好薄但食落唔會好un好(鞋),可以一試啊👍🏻 評分 : 7/ 10🥤凍檸檬茶 (凍飲+$6)麗江雲南米線@天水圍📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖
麗江雲南米線@屯天水圍

💥 雞翼豬紅蘿蔔中麻辣米線HK$48

💥雞翼肥牛小小辣米線 HK$42

💥 蒜泥白肉 HK$34
呢個白肉個人幾鍾意食,佢個汁甜甜地帶啲蒜香味,
腩肉唔係好薄但食落唔會好un好(鞋),可以一試啊

👍🏻 評分 : 7/ 10

🥤凍檸檬茶 (凍飲+$6)

麗江雲南米線@天水圍
📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖
2023-09-02 694 浏览
麗江雲南米線天水圍好出名嘅米線舖,長期爆滿。嗰日揀咗酸辣湯底米線,餸方面就腩肉同腐竹。湯底唔會似出面啲鋪咁油膩咁濃郁。腐竹非常吸湯,必叫!米線就彈牙偏幼身。麻辣雞雞件份量多,但上菜賣相一般。食落去估唔到係凍嘅,係雪櫃嗰種凍唔係常溫。雞件偏滑。味道並不特別,淨係食到辣醬嘅感覺。最後都要用個湯浸一浸暖熟佢先食。小食原本想揀酥肉,但原來要預先預約同平日先有得賣。建議想去試嘅朋友預先打電話去舖頭留定一份酥肉,咁去到就唔驚冇啦。---## 評分標準食物:3.5/5環境:3.5/5服務:4/5性比價: 👍🏽pp$50-100回購率:👍🏽地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖
麗江雲南米線

麻辣雞

小食原本想揀酥肉,但原來要預先預約同平日先有得賣。

---

## 評分標準
食物:3.5/5
環境:3.5/5
服務:4/5
性比價: 👍🏽pp$50-100
回購率:👍🏽

地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場一期1樓C45A號舖

當日去既時間係lunch time所以就提早左30分鐘打去排隊店家有提供電話拎籌甘就節省好多時間地方唔大不過上菜好快因為地方唔大,差不多叫到你就可以叫定食咩我哋叫左2碗麵加1個小食第一碗:麻辣(中辣)-豬紅蘿蔔雞翼蘿蔔唔會有根,同埋硬度適中第2碗:麻辣(小辣)雞翼肥牛肥牛份量都多,底到仲收埋左麻辣湯好夠麻味覺好刺激!呢到2份雞翼,3個餸會少一隻唔會太乾身,必叫!另外就係蒜泥白肉,係我每次必叫!肉唔會太肥,個汁好正似係有醋.豉油.蒜頭有時經過我都會買反屋企做餸凍檸茶茶底都好濃
當日去既時間係lunch time
所以就提早左30分鐘打去排隊
店家有提供電話拎籌
甘就節省好多時間

地方唔大
不過上菜好快

因為地方唔大,差不多叫到你就可以叫定食咩

我哋叫左2碗麵加1個小食

第一碗:麻辣(中辣)-豬紅蘿蔔雞翼
蘿蔔唔會有根,同埋硬度適中

第2碗:麻辣(小辣)雞翼肥牛
肥牛份量都多,底到仲收埋左
麻辣湯好夠麻
味覺好刺激!

呢到2份雞翼,3個餸會少一隻
唔會太乾身,必叫!

另外就係蒜泥白肉,係我每次必叫!
肉唔會太肥,個汁好正
似係有醋.豉油.蒜頭
有時經過我都會買反屋企做餸

凍檸茶茶底都好濃
今次去左食天水圍一間出名既米線,佢地係只得一間,冇分店既😵 佢地鋪頭唔大間,而且座位非常逼夾,中間張枱仲要3人坐一張2人細枱😖 不過黎得食就要預左,對我黎講問題不大,食物先係餐廳既重點元素😏 等位方面要有心理準備食飯時間要排一段時間❗️呢度要求每位客人最少點$50既野食,而且炸酥肉仲要星期六日冇得食😨 我地叫左一碗雲南過橋米線($58)麻辣湯底,一碗腩肉金菇米線($44)酸辣湯底😛過橋米線老闆娘仲比左3條蟹柳我,餐牌冇寫到有蟹柳既🤩 芫茜同酸菜另外用兜仔裝 自己選擇落唔落,餸就都係咁上下既材料,麻辣湯底好好味,唔算好油,唔錯👍酸辣湯底我就覺得偏酸,有d蓋過左個辣味,我個人喜歡麻辣湯底,而呢度既腩肉係用一片片偏瘦同比較靭既腩肉,唔係一大舊肥膏係頂部果種,對腩肉有要求既要注意‼️我覺得呢間米線鋪都值得排隊等下,不過多於20分鐘既話就唔太係幾值,雖然呢間都屬於上級水平既米線店,不過我覺得排隊唔可以耐過我食既時間😆

1926 浏览

雲南過橋米線

2023-07-13
雲南過橋米線
  • 過橋米線
2023-07-18 563 浏览
今日又係米線系列 嚟到天水圍食米線!就係位於天水圍新北江商場嘅麗江雲南米線喇呢間嘅小鍋米線真係好大碗又好食 有炸醬、蔥、芫茜、腐竹等配料。加$5-$8有唔同嘅餸揀,我就揀左腩肉同肥腸,平均每樣餸都有3-4大舊食完勁滿足~平民指數:🌟🌟🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟🌟🌟一一--一營業時間:星期一至日 11:00-23:00地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商1樓C45A號舖追蹤我 @eggyork_ foodiehk 一齊食盡天下!#日本菜#日式料理 #日式餐廳#日式料理#日本料理#日本食#香港美食#灣仔美食 #hkig #hkfood #hkfoodie#hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #日式美食#港美食#美食
今日又係米線系列 嚟到天水圍食米線!
就係位於天水圍新北江商場嘅麗江雲南米線喇
呢間嘅小鍋米線真係好大碗又好食
有炸醬、蔥、芫茜、腐竹等配料。
食完勁滿足~
地址:天水圍天湖路1號嘉湖新北江商1樓C45A號舖
#日本菜#日式料理 #日式餐廳#日式料理#日本料理#日
港美食#美食
2023-06-26 594 浏览
今日星期5,朋友竟然叫我去天水圍食麗江,我傻下傻下又答應左,但我收工要係中環去天水圍,長途旅程呀,一6點就狗衝去搭969,好彩969又多車,但最尾要7點半先落車,去到個到環境比較迫,又多人經過,等左15分鐘先有野食,啲野食黎到都8點幾,我覺得係不過不失,但未有一個衝勁想再去食,一黎太遠了,2黎出面都有比佢更好食既米線,最重要係我坐係條走郎到食隔離已經有勁多人行過,仲要食食下真係十級熱,不過我覺得如果輪天水圍黎講麗江係唔差,但比係出面就真係一般
2023-06-16
天水圍對我黎講真係有點陌生,最有印象就係天水圍Gang Gang,咁今次要去濕地公園,當然要試下米線界出名的麗江雲南米線啦! 麗江雲南米線位於新北江,入到去比想像中大,好似去左迷宮一樣,最後搵左20分鐘先搵到間舖頭位置。舖頭比想像中細間,唔怪之話要排好耐,不過流動都算快,我地都係等左半個鐘就入到去!黎食麗江之前當然做足準備,話一定要叫多麻中辣先食到麗江的精髓,咁我當然聽話咁叫多麻中辣黎試下,餸方面就叫左出名的腩肉、炸醬、蘿白同雞翼試一試。湯麵既然係湯字行頭,當然係最緊要,試飲一啖後真係feel到多麻的感覺,但我覺得都未夠,至少有一間會多麻過佢。另外最大獲係個湯底無乜內涵,明顯唔係好夠味,所以就只係得辣同埋麻,配料又唔算多,另外腐竹又唔無用鮮腐竹,所以係入唔到味,對我黎講係有點Surprise。咁湯底未令我滿意,或者餸菜可以令我喜出望外呢! 首先,蘿白勁細舊,雖然無渣,但個芯又唔夠入味,其實都幾唔合格。之後炸醬因為唔係平時食開的濃醬方式,而係類似炒肉碎的方式,由於肉未必太新鮮,所以食得出有「肉騷味」。至於腩肉同雞翼算係比較合格的水準,不過腩肉我會較石蔭。今次都估唔到同肥仔一樣都有失望的感

今次都估唔到同肥仔一樣都有失望的感覺,不過人生就係咁,下下咁順利你就唔會珍惜,睇黎又要繼續踏上尋找世一米線的旅程!

2023-06-15 490 浏览
#搞串個pantry 去到#天水圍 💕,腦海好自然又會響起天水圍gang gang😤。之後就會諗到有個商場叫#新北江 ,今次就去咗新北江一間勁受歡迎嘅米線舖,試吓佢哋嘅米線🍜!店舖細細,坐位都比較逼,大約等咗15分鐘🕰️就入得,同埋商場嘅冷氣🌬️、通風都比較弱,大家可能要注意下😗。今次我哋就嗌咗一碗🔴三餸酸辣米線($51)、🔵炸酥肉($38)。坐低之後,米線同炸酥肉好快就上菜,份量都好多🥳!!酸辣米線(紅燒肥腸、豬耳、蘿蔔)🌟🌟🌟辣度叫咗小辣🌶️,食落非常溫和,而酸度唔係好突出,而整體酸同辣配合出嚟嘅感覺有啲越南酸辣嘅感覺😮,唔似平時食開好中式嘅酸辣。米線唔係好掛湯,但係好順滑。餸方面,肥腸果然夠肥😝,而且好大嚿,不過食落就冇乜紅燒嘅感覺啦。豬耳脆口,普普通通。蘿蔔口感非常腍,不過就冇乜調味,可以食到蘿蔔本身嘅甜味🤩。炸酥肉🌟🌟🌟炸酥肉可以話係呢間米線店嘅招牌😜,只有星期一至五中午12點後先有,星期六日、假期都冇🤯。呢度嘅炸酥肉用肉丁裹粉炸🔥,肉丁有瘦有肥有半肥瘦,食落都有唔同嘅口感,同埋味道。偏向鍾意食啲偏肥嘅肉丁,味道會香口啲💕!
#搞串個pantry

酸辣米線(紅燒肥腸、豬耳、蘿蔔)🌟🌟🌟

炸酥肉🌟🌟🌟
🛵難得入到天水圍就去試下網上有提過嘅「天水圍最好米線」麗江。💡佢嘅位置唔係市中心,反而係比較近天盛果邊同埋係一個好似街市+雜貨+熟食嘅「一站式」舊式商場入面。如果係商場入面搵唔到路不妨問下周圍舖頭嘅事頭婆,佢地會好熱情咁指路嫁🍜講番個米線我覺得正常發揮但唔會話super impressive. 放係天水圍係最好毫無疑問但比較non天水圍嘅話就no edge. 所以唔建議特登入黎食🐷大腸乾淨大塊入味但偏淋🐮腩肉係好似日式叉燒咁薄切但唔入味減分🍄米線係淋身果款睇個人嘅喜好💐湯頭非常正常無咩特別

🐷大腸乾淨大塊入味但偏淋

🐮腩肉係好似日式叉燒咁薄切但唔入味減分

🍄米線係淋身果款睇個人嘅喜好

💐湯頭非常正常無咩特別

大腸腩肉小酸辣米線

2023-04-20 484 浏览
麗江,相信好多住喺天水圍嘅朋友都認識,但係次次都要等好耐位,今日得自己一個人食飯,應該唔使等好耐掛😝🔸雞翼大腸小酸辣米線基本上我次次都係呢個配搭,因為雞翼係每次一炸起就好快分哂,所以多數都係熱辣辣。大腸我好怕食嗰啲細腸,佢就係啱啱好,肥瘦適中👍🏻枱面仲有d醋同辣油,如果唔夠味可以自己加🫶🏻

🔸雞翼大腸小酸辣米線

枱面仲有d醋同辣油,如果唔夠味可以自己加🫶🏻
唔講得笑 條脷痺足三小時🥵🔹雲南麻辣米線🔹$51🔸自選餸:腩肉、豬肚、金菇|小辣🔸麻辣新體驗🤘🏻🤘🏻第一次食咁重麻嘅湯底,開頭仲「哦~咁咋」之後越吃越來勁,直到👅失去知覺…大概係我嗌小辣嘅緣故,麻同辣嘅比例係9:1,不太平衡 有點奇怪🧐,建議受得了嘅朋友點高一個辣度,咁就麻香辣齊晒雖說他們家麻得很,食完胃亦沒有受罪,冒汗 但沒有鼻水眼水直流,係一種油感不重 舒服嘅麻#腩肉 普遍厚身大塊,似瘦肉多啲,但滷甜味還是可以的👌🏻#豬肚 唔會碎濕濕咁上 用餐體驗較爽,味道口感正常,唔係必吃餸菜米線質地走偏軟淋路線,我mamaday (個人口味問題)佢個麻辣湯底去到咁盡,好奇酸辣會唔會帶嚟衝擊🫣 大家又係麗江嘅酸辣派 定麻辣派?
唔講得笑 條脷痺足三小時🥵

🔹雲南麻辣米線🔹$51
🔸自選餸:腩肉、豬肚、金菇|小辣🔸
雲南麻辣米線

#腩肉 普遍厚身大塊,似瘦肉多啲,但滷甜味還是可以的👌🏻

米線質地走偏軟淋路線,我mamaday (個人口味問題)
佢個麻辣湯底去到咁盡,好奇酸辣會唔會帶嚟衝擊🫣
大家又係麗江嘅酸辣派 定麻辣派?
2023-03-22 368 浏览
見到呢度熱推薦,所以叫咗盒麻辣雞,點知唔辣又唔好味,好多雞頸雞腳冇肉食。是凍食嗎?感覺不入味,淡淡的,不是麻辣但又不是很辣,希望可以改善。如果大家去呢度食,唔好叫呢個,浪費錢。

如果大家去呢度食,唔好叫呢個,浪費錢。

2023-03-19
10 分钟 (外卖自取)
2023-03-12 451 浏览
見到好多人話天水圍呢間米線舖好食 所以黎試下 攞完飛等左20分鐘左右有得入座✨酸辣小辣炸醬豬紅 $44+$6 凍檸茶湯底有啲酸味但冇乜辣味 冇乜酸菜 豬紅幾滑但唔入味 比較淡 🙈🙈 炸醬係分開另上嘅 但味道都係醃得一般 唔夠香✨麻辣腩肉豬大腸 $44+$6 凍檸水一飲個湯覺得比較淡 唔夠濃郁🙈🙈 腩肉都係好似冇醃過咁唔夠入味 豬大腸係四個餸入面最好食嘅一個 夠滷水味👍✨麻辣雞 $38雖然啲雞夠入味同埋都算嫩但係個麻辣嘅都係唔夠香 冇乜層次 都係普普通通🙈🙈總括黎講米線質感唔錯 幾滑同彈牙嘅但係湯底同餸都好普通🙈🙈🙈 環境超級逼🙈🙈 食食下仲要轉枱 差啲比漏左個炸醬我 要追佢先比味道❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️💔環境❤️❤️💰午餐人均~$69 (唔收+1)❌再幫襯

✨酸辣小辣炸醬豬紅 $44+$6 凍檸茶

✨麻辣腩肉豬大腸 $44+$6 凍檸水

✨麻辣雞 $38

味道❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️💔
環境❤️❤️

💰午餐人均~$69 (唔收+1)

❌再幫襯
2023-02-24 454 浏览
呢間位於天水圍新北江既米線,舖頭雖然面積唔算大,但每次去到都係非常多人要排一陣隊,建議去前打個電話問一問,或者係電話攞定飛仔慳番時間⏰佢地米線都非常爽口,唔似其他好多米線咁煮到淋哂,而辣度都有分幾級,可以跟番自己口味叫大、中、小辣。我每次去到都係叫肥腸、豬紅,夠哂入味。然後一定會再加個麻辣雞(呢款最好係電話預先留定,晏少少都冇得食),非常嫩滑😋入天水圍經過新北江既朋友,又鍾意食米線,一定要去試下👍

入天水圍經過新北江既朋友,又鍾意食米線,一定要去試下👍
2023-02-22
  • 麻辣雞