2020-08-14 626 浏览
食左10幾年麗江,呢間係天水圍出晒名最好食,雖然無論係店舖定商場都比較擠迫,但係你每日都會見到好多人排隊,就算要排一個鐘都會去食!我同身邊嘅朋友大多數都係比較鍾意食麻辣米線,本身清湯嘅湯底都已經好香,而佢最好食係食完個嘴仲會有少少麻痺嘅感覺,好正!通常我會配雞翼、豬耳同炸醬,炸雞翼雖然唔大隻,但係炸得好好食。豬耳可以另外叫一碟麻辣豬耳當小食,但有時都鍾意當餸咁叫加入個湯入邊,識落好鮮甜。極力推介個蒜泥白肉!同譚仔嘅蒜泥白肉完全唔同,啲腩肉係厚切嘅,仲有粒粒嘅生蒜🧄🥰,個汁好惹味,講起又想食了。

極力推介個蒜泥白肉

• 麻辣米線
  • 蒜泥白肉
  • 麻辣豬耳
2020-07-29 481 浏览
落order時問我分唔分湯上但最後湯都冇俾我攞嘅時候以為佢個碗係譚仔果種分湯外賣碗所以冇問俾我果個又唔check單返到屋企先發現原來冇湯搞到變咗炸醬撈又少炸醬失敗!
落order時問我分唔分湯上
又少炸醬
失敗!
外卖自取
2020-07-18 2073 浏览
今日小編終於都有時間寫下食評📄,緊係第一時間去搵餐廳食飯介紹啦。上一次出左個天水圍新北江刀削麵食評🍜,而@foodieyanyannn留言話食過麗江雲南米線🧐,今日小編都專登過去一試。而今日既疫情都仲未完結😷,大家係食飯既時候記得要消毒好雙手同餐具💦,保持社交距離。今日去既呢個餐廳係叫「麗江雲南米線」⛩,今日小編就為大家介紹下啦。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳既餐牌上面有個特色之處,就係有分一至四味咁樣去選擇😳,等你揀得容易又係最佳組合,有時好趕時間唔想諗😏,揀呢啲組合就啱哂喇👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔 $40小編今日好想食辣野就揀咗麻辣米線🍜中辣,配料就揀左豬耳同蘿蔔。 🔺蘿蔔 : 超級淋,入口未咬就鬆軟,而且勁入味,好好食😋,可惜份量唔多,如果再黎就真係要嗌double蘿蔔先得喇🤤。🔺豬耳 : 一如既往都係爽口又煙韌,小編就係鍾意豬耳既口感👄,多咗一份層次,食麵線上嚟都豐富一啲✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦而麵線既辣度雖然係中辣🌶,但食得辣既朋友應該會覺得未到好辣既程度🤏,所以食得辣既朋友可以一戰,大辣或以上🤯。不過麻辣味都食到小編嘴脣十
🎈雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔 $40
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
而麵線既辣度雖然係中辣🌶,但食得辣既朋友應該會覺得未到好辣既程度🤏,所以食得辣既朋友可以一戰,大辣或以上🤯。不過麻辣味都食到小編嘴脣十分麻痺,好上癒呀🤣。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
新北江商場係小編經常去天水圍食飯既地方👅,而新北江好多餐廳夠平民亦地點位置就近又多選擇,無疑係搵食好地方👍。
雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔
雲南麻辣米線 + 豬耳 + 蘿蔔
2020-07-16
  • 雲南麻辣米線
2020-07-06 418 浏览
Was recommended by a friend to try this rice noodle restaurant. The hype was real when I got there. The restaurant only offered a small number of seats but the queue outside is MASSIVE. Eventhough we called 30mins before arriving at the restaurant for a ticket, we still waited another 30 minutes until being seats.We had the sichuan spicy noodle and sour and spicy noodles. The texture of the noodles were different, quite a chewy texture which was nice~ The sichuan spicy soup was.. nothing special

We had the sichuan spicy noodle and sour and spicy noodles. The texture of the noodles were different, quite a chewy texture which was nice~ The sichuan spicy soup was.. nothing special. The sour and spicy soup was also refreshing different, I could taste that they used better vinegar than others.

Overall.... really NOT worth the wait.
2020-06-27
2020-06-06 789 浏览
🔻雞翼+豬腸酸辣米線成日見到呢間小店大排長龍 咁啱嗰日4點零經過無乜人排隊就好奇食下 叫咗個雲南酸辣米線 配雞翼豬腸 首先味道已經無咩特別 環境又逼唔好坐 啲姐姐態度又差 同朋友食完仲要兩個都肚屙 不會再幫襯😅😅😅
🔻雞翼+豬腸酸辣米線
2020-05-28 546 浏览
麗江真係無咩人唔識佢幾乎講起米線就會諗到佢我自己都有一段既時間無食今日突然好想食佢既舖好細間...等位都要等好耐有時候會因為耐以唔食今次等左15分鐘左右我今次叫左酸辣小辣米線加(必食)雞翼個湯幾濃夠酸夠辣 小辣都覺得辣一啖湯加米線好正 又有d肉碎但下次都係會叫翻小麻辣米線🍜都係覺得食到個咀麻麻地先過癮😂個雞翼係分開上既甘樣又唔會浸淋d雞翼重叫左炸酥肉我記得我第一次係覺得唔好食可能覺得好油今次食反而唔覺 重好好食又唔肥又脆 細細粒甘 又唔會咬到成舊粉醬酥肉係4點後先有 好快就賣完 都見d客人係必點蒜泥白肉今次食覺得d肉好鞋口不過都啖啖肉 個汁好正 點雞翼同酥肉係絕配麻辣雞 好麻麻地 唔算好食 可以唔叫都得雞雖然大大舊好多肉但都俾唔到好好食既應覺得個皮有醬d肉係無 所以唔係每一口都食到醬加肉不過麗江真係係到keep左好耐感覺都無咩點變
麗江真係無咩人唔識佢

d肉係無 所以唔係每一口都食到醬加肉

不過麗江真係係到keep左好耐
感覺都無咩點變
2020-05-25 588 浏览
天水圍人 唔會唔識麗江黃色人 更加識佢每次經過 都會見到佢排晒長龍但等幾耐啲人都會等 因為實在太好食啦今次我醒目 岀門口前打定電話黎拎位黎到岩岩好 下張枱到我呢到既白肉真係與眾不同用左深色既醬油同埋啲白肉 真係好厚肉 唔會淨係得肥膏啲蒜仲要係超多😋😋😋我係酸辣既朋友🤣正呀 又濃郁 仲有少少肉燥加左金菇 索晒啲湯既精華但米線今日就硬左少少我係鐘意食淋麵既人🙈🙈男朋友就鐘意食麻辣加左肉燥同肥腸肉燥真係大大兜😋😋肥腸 真係肥的 唔係細細條既豬腸同細心的幫你切開左 唔會成條咁
天水圍人 唔會唔識麗江

同細心的幫你切開左 唔會成條咁

2020-05-24
白肉
2020-05-19 580 浏览
年幾前已經有朋友介紹去食麗江 但天水圍又遠 附近又無乜好行 所以一直無去 今日終於去天水圍搵朋友 順便去試下 去到已經朝早11點9 已經排晒隊要攞飛 等咗45分鐘先有得入座 地方有d迫 但都唔緊要 但見一坐低 後面有張二人枱 咁諗住同阿姨交代聲轉位 點知佢話 出面好多人等緊架 你地出去等啦要收碗 但我唔明我坐係度 你係咪收唔到碗呢? 但我地都比較有禮貌 咁就出去等啦 最後食完仲飲緊野飲 佢已經收緊我地d碗 咁點解一開頭要我出去等?而且食緊期間 個阿姨又同第二個食客嘈🤷🏻‍♀️ 麗江唔係特別好食 嗌麻辣米線 得辣無麻 比較出色嘅只係雞翼 所以我唔會再去食麗江
麻辣米線
2020-05-19 302 浏览
一直聽聞天水圍新北江有一間非常出名的酸雲南米線, 於是決定搭車入去試一試..順便發掘下其他美食!!小店米線既店舖門面唔大, 只有4~5張細枱, 幸好我下午時間入座, 用餐人流不算太多。原來想試鎮店既酥肉, 可惜一早賣哂, 所以今次選擇了 腩肉, 雞丁, 豬紅, 腐皮, 麻中辣!!- 腩肉, 雞丁, 豬紅, 腐皮, 麻中辣米線湯頭夠麻夠辣, 而且不會過咸, 配科都好豐富, 有芽菜, 肉碎, 腐皮, 以及其他新香料。米線亦都好彈牙, 非常喜歡~至於餸菜方面, 非常喜歡佢地既腩肉, 厚厚一切但非常入味而且不會過硬。腩肉份量都挺多, 有4大塊, 可說是非常良心的店鋪。另外厚切雞丁不得一提, 嫰滑程度及得上豆腐般, 而且份量也十分多。至於豬紅方面就不過不失, 普普通通的豬紅味道。食物整體上都不錯, 如果下次再入天水圍, 一定會再試試 佢地既酥肉同其他餸菜!!

- 腩肉, 雞丁, 豬紅, 腐皮, 麻中辣米線

至於豬紅方面就不過不失, 普普通通的豬紅味道。

2020-05-17
2020-03-17 925 浏览
好少黎天水圍 見行完山就搭架小巴去到天水圍食野🤣🙈雲南酸辣米線(小辣)$28 + 腩肉 $6 + 雞翼 $6+ 熱飲$3 (華田)(合共$43)佢既酸辣 唔算好辣 😌但一食個辣你屬於激進派 一食即辣個種 但唔會疊加辣既程度 啲酸係岩岩好。 🥰腩肉非常淋 😍好似食緊拉面個啲肩肉咁誇張 😂男朋友仲話食過咁多間米線既腩肉 呢間既腩肉係暫時最好食既🙈 所以個腩肉做得好出色! 雞翼就覺得一般般 唔會太柴但又唔會有肉汁流出黎個隻🤣雲南麻辣米線(小辣)$28 + 腩肉 $6 + 豬肚 $6 (合共$40)腩肉同上一碗一樣水準🤣👍🏻 而佢既麻辣反而係一飲完第一下出既味道係咸味之後先有少少麻辣味 😗亦都唔算好辣🥰 都唔會好麻 覺得可以再麻啲👌🏼 豬肚食落去個下估佢唔到 平時食開都係淋的 佢係彈牙爽口既😨 個口感又唔錯喎😬麻辣豬耳$32成碟都覺得比較油 但佢又唔係落花椒油喎 因為唔麻 食完淨係覺得唔辣唔麻凍既 彈牙既豬耳!🤔總括,味道不錯 而且店員都非常熱情親切🥰
好少黎天水圍 見行完山就搭架小巴去到天水圍食野🤣🙈

雲南酸辣米線(小辣)+腩肉
雞翼
熱阿華田

雲南麻辣米線(小辣)+ 腩肉 + 豬肚

麻辣豬耳
麻辣豬耳$32

總括,味道不錯 而且店員都非常熱情親切🥰
2020-03-13
雲南酸辣米線(小辣)+腩肉
熱阿華田
雲南麻辣米線(小辣)+ 腩肉 + 豬肚
2020-01-06 1012 浏览
天水圍呢間米線舖自開業已經好多人,都唔知要排幾耐先可以入去坐低食到底十幾年來係點做到日日都咁多人風雨不改?!因為人太多,除左十年前食過一次之後就無再食過。事隔十年都已經唔記得個味道係點了,所以就決定買多次食!今日未夠十二點就黎到排隊買外賣,當時已經有少少等位/ 拎外賣了,真係十分誇張一打開個膠袋已經要讚一讚,就係個外賣碗係高質架BOR,唔似普通買外賣用埋D 發泡膠碗今日我叫既係酸辣米線小辣配秀珍菇走芽菜除左有秀珍菇仲有D腐竹同肉碎秀珍菇既份量都唔少因為叫既係少辣,所以係稱唔上辣的,湯既味道唔算好濃,食曬成碗麵都唔口渴有DD酸味,雖然佢既酸菜就唔係我鐘意食個款,但係都算好食米線既軟硬適中,係我喜愛既軟硬到,最緊要唔會浸到太軟食到斷下斷下雖然我上網睇過其他人講麻辣會好食D,可惜我就未試過,俾唔到評論其實十年前食既時候我都唔係好明白點解呢間舖頭咁多人排長龍,十年後再一試都係同當日抱住一樣既想法不過唔係唔好食的,只係每個人口味唔同,如果次次食都大排長龍我就會支持其他食店LU~
到底十幾年來係點做到日日都咁多人風雨不改?!

因為人太多,除左十年前食過一次之後就無再食過。

事隔十年都已經唔記得個味道係點了,所以就決定買多次食!

今日我叫既係酸辣米線小辣配秀珍菇走芽菜

除左有秀珍菇仲有D腐竹同肉碎

秀珍菇既份量都唔少

有DD酸味,雖然佢既酸菜就唔係我鐘意食個款,但係都算好食

2019-12-16
10 分钟 (外卖自取)
2020-01-02 770 浏览
-由中學食到依家,都依然不減人氣條隊都仲要愈排愈長鍾意食辣既朋友一定要黎試下-口水雞係冷盤小食,雞肉好嫩滑,特製既辣醬好入味雞翼同酥肉都炸得夠酥脆豬肚絲食落都夠爽脆彈牙-一個月冇食,就會好掛住佢隻辣味🥰溫馨提示:可以先由小辣開始食起!P.S. 唯一可惜既係店面太細,有D逼

由中學食到依家,都依然不減人氣
條隊都仲要愈排愈長
鍾意食辣既朋友一定要黎試下
口水雞係冷盤小食,雞肉好嫩滑,特製既辣醬好入味
雞翼同酥肉都炸得夠酥脆
豬肚絲食落都夠爽脆彈牙
一個月冇食,就會好掛住佢隻辣味🥰
溫馨提示:可以先由小辣開始食起!

P.S. 唯一可惜既係店面太細,有D逼
2019-11-30 619 浏览
天水圍食得入口嘅餐廳不多,麗江雲南米線質素已算不錯。座位較擠迫,適合快食!今次選擇小窩米線小辣湯底,蘿蔔夠入味,配上炸魚片和豬潤都不錯。加埋杯凍檸茶,成為$51

唔記得已經有幾耐嘅習慣 - 習慣每星期都要去食一次麗江覺得要分享呢間我經常光顧嘅小店至少食咗10年嘅米線店,非連鎖,初初阿姐態度好串,而家知佢哋係真性情,不過佢哋真係唔休冇生意做。長期都好多人排隊,位於天水圍,係偏僻啲,但係街坊生意都做到咁耐,keep住客似雲來,就知佢真係好味尚記得有朋友生日,問佢正日想食咩,佢話「麗江」當食過越來越多米線,有時聽到人話南記/譚仔好食,我覺得比起麗江真係爭幾條街......有時比機會其他米線店,食完都覺得晒咗自己嘅quota🤭麗江認真製作,湯底濃郁,麻辣味製得非常正,尤其係「麻」,麻味突出,食到麻痺好爽!唔單止米線,小食都係比出面好食必食雞翼同蘿蔔雞翼係炸,炸得勁酥脆,肉嫩美味我細妹唔食蘿蔔,除咗麗江嘅,佢係一年四季唔係當造季節都揀啲冇絲嘅蘿蔔,好腍,入味仲要好抵食!咁多年加完價而家$50左右食到3餸米線+飲品👍🏻其實仲有間米線都係好top,不過冇位坐,只做外賣,又係喺天水圍,喺天瑞街市小食店其中一間,叫「小雲南」,係麗江嘅另一番風味,又係個湯汁製得好出色👍🏻
唔記得已經有幾耐嘅習慣 - 習慣每星期都要去食一次麗江
覺得要分享呢間我經常光顧嘅小店

尚記得有朋友生日,問佢正日想食咩,佢話「麗江」

唔單止米線,小食都係比出面好食
必食雞翼同蘿蔔
雞翼係炸,炸得勁酥脆,肉嫩美味

• 小麻辣米線
  • 凍檸茶
  • 蘿蔔
  • 豬耳
  • 炸雞翼
2019-10-12 699 浏览
🍜腩肉雞翼紅腸中酸辣🍜天水圍嘅朋友一定食過呢間啦掛😌中學生涯成日食佢,有個情意結❤️就係佢打開左我邁向重口麻酸辣新世界嘅大門🤣食一次就上癮,仲記得中學嗰陣仲傳話唔知係咪有落藥😂佢隻酸辣味真係好正,好酸好惹味😛😛😛腩肉普普通通,但次次都忍唔住點佢😂佢個米線底多到好好好誇張,次次都食唔哂要share🙈.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
🍜腩肉雞翼紅腸中酸辣🍜

天水圍嘅朋友一定食過呢間啦掛😌
中學生涯成日食佢,有個情意結❤️
就係佢打開左我邁向重口麻酸辣新世界嘅大門🤣
食一次就上癮,仲記得中學嗰陣仲傳話唔知係咪有落藥😂
佢隻酸辣味真係好正,好酸好惹味😛😛😛
腩肉普普通通,但次次都忍唔住點佢😂
佢個米線底多到好好好誇張,次次都食唔哂要share🙈
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑