餐厅: 麥田冰室
资讯:

2019-10-29 86 浏览
星洲炒米 ($47)即叫即炒,等侯時間好快,大約10分鐘就拎得,賣相不錯,大大碟把外賣盒都放滿,米粉炒得乾身唔油膩,有不少食店的星洲炒米可能會炒得過份地乾,但麥田冰室炒得岩岩好,而且甚有鑊氣,咖哩味很香,辣度剛剛好! 咖哩豬排飯 ($47)咖哩汁椰香撲鼻仲夠多,鋪滿整個飯,豬扒剪開幾舊方便入口,依點值得讚,好細心!豬扒 肉汁在每一口的香脆和軟熟之中爆發,配合咖哩汁和飯又是令一種風味,飯略嫌淋左少少,但份量算多,如果配料方面有埋薯仔會更好!再配埋凍檸茶好滿足例湯 (免費)青紅蘿蔔湯,絕無味精,好似屋企湯咁好好飲!

星洲炒米 ($47)

咖哩豬排飯 ($47)

例湯 (免費)
青紅蘿蔔湯,絕無味精,好似屋企湯咁好好飲!
2019-10-28 66 浏览
便宜的中式餐廳很多,但有質素又便宜的卻就不易找,這間茶餐廳比我既感覺很特別,地方不是太大,但就有很多客人,而且還有好多客人叫外賣,老板娘超忙碌喔。呢度既選擇有很多😬😬,我都揀左一陣🤔🤔,小菜即叫即做,新鮮熱辣,不過可惜屋企人好懶,要我買外賣返去比佢哋啦。老闆娘十分之有人情味,係我等緊外賣嘅時候,老闆娘仲攞咗碗熱辣辣嘅湯俾我,飲落真材實料,完全冇味精架。叫咗個蟲草花蒸雞套餐,份量十分之多,而且雞夠晒入味,完全食唔出有雪藏嘅味道,就連攞返屋企嘅途中,都已經聞到陣陣嘅蒸雞香味。依一碟招牌菠蘿船咕嚕肉,賣相相當有誠意,咕嚕肉盛載喺用菠蘿雕制嘅船身之上。而咕嚕肉嘅本身都烹調得相當出色,咕嚕肉外脆內軟,配上酸酸甜甜嘅醬汁,無可挑剔!

就連攞返屋企嘅途中,都已經聞到陣陣嘅蒸雞香味。

2019-10-25 812 浏览
今時今日,個個都錢字行頭,有心經營食市的老闆,一食就會知。而有心經營,自然做得好,自然多人食👍🏻今日下午落街食Lunch,見到裝修左一個月既茶餐廳新開左,就入去試下。午市時段,好多學生哥,上班一族都去呢間食,佢地好有心思,知道有啲客會食煙,會向店外放左啲花去裝飾同埋設有戶外位置比客人進餐,非常好👍🏻👍🏻戶外位置有啲花花,就算吾食煙,坐出面都好,可以欣賞下啲咁靚既花,天氣又涼涼地,都好舒服。我最後係選擇左坐入面,見到老闆好盡力咁同客人溝通,問下份量夠吾夠,問下味道如何,睇得出老闆好有心做好間餐廳👍🏻👍🏻有咁好既服務同禮貌,食物質素都好重要。佢地餐牌有好多野食,價錢正常,重有下午茶Tim👍🏻👍🏻本來想食炸脾,見好多人食,但又怕吾飽,所以都係下次先再食。我叫左即叫即炒既干炒牛河,同凍啡,跟餐重有例湯。先講下個例湯先,好香,經老闆介紹,原來係自家製老火湯,絕無味精,真材實料,難怪咁香咁好飲。飲左碗咁好味既湯,個人都醒神左,坐左一 陣,干炒牛河上菜啦,果然係即叫即炒,好有鑊氣,熱辣辣👍🏻👍🏻個牛河份量算多,而且河粉同牛既比例都做得岩岩好,吾會一碟得兩三件牛肉,良心餐廳👍🏻👍🏻佢地炒得都吾錯,河粉

佢地炒得都吾錯,河粉無炒到爛晒,好易夾黎食,味道亦不差,Lunch 黎講,夠晒食,吾怪得咁多客人黎食啦😂

遇到一餐咁有心做既餐廳,我下次都一定會再去食,要食埋個炸脾😂😂
如果大家都想去感受下呢間餐廳既熱情同埋飲到咁靚既老火湯,都可以去呢間餐廳試下👍🏻👍🏻

2019-10-25
午餐
2019-10-25 89 浏览
朋友試業的時候來過, 評語麻麻。 開業後,兩個星期我來試試。我。。。很少有這樣一面倒的評語。。。點了涼瓜排骨飯,凍檸茶走甜。 排骨好像清水烚,完全沒有味道還有雪味,涼瓜生及硬, 配上蠔油獻汁, 味道很吊詭, 烚排骨還烚排骨,涼瓜還涼瓜, 醬汁還醬汁。檸檬茶茶底,完全沒有茶味,很奇怪。例湯, 不至於難喝,但也不好喝。冰室須要好好檢討廚房出品質素。52元,完全不值。

我。。。很少有這樣一面倒的評語。。。

檸檬茶茶底,完全沒有茶味,很奇怪。

例湯, 不至於難喝,但也不好喝。

冰室須要好好檢討廚房出品質素。

52元,完全不值。