2015-04-09 126 浏览
作為綠茶迷,見到麥當勞新推出既綠茶味雪糕就好想去試下。作為綠茶雪糕5蚊好平,但綠茶味不濃,奶味重,有d似日本果種濃奶味既綠茶。雪糕上面有朱古力醬同花生。同系列既仲有double綠茶,8蚊多層綠茶同朱古力醬,唔夠候既朋友試下都不妨~
作為綠茶迷,見到麥當勞新推出既綠茶味雪糕就好想去試下。
雪糕上面有朱古力醬同花生。
外卖自取
2015-01-01 258 浏览
除夕夜!閒逛夜!逛到赤柱廣場食個甜品慶祝,先用張今日最後一日到期嘅優惠劵,免費換一杯新地樂比肥髀,汽水可以揀味道!佢揀咗雪碧,我加個麥樂雞包,因為已經過了晚飯時間,個包即叫即做!所以要等,我哋先攞咗新地搵個位坐低,卡位已經滿座!我哋坐高枱,新地樂我唔打算撈埋食!先食新地,雪榚好滑,不過偏甜,汽水當然正常!之後我個包整好!雞扒即炸,熱辣辣,蔬菜爽脆!好味!簡單就是美!
新地樂
2014-12-31
庆祝纪念
除夕
用餐优惠
優惠券
2014-10-21 243 浏览
又一個晚上吃晚飯,赤柱附近已經沒有便宜東西可以吃,「廿一蚊餐」已經最經濟,誰知道見到batman餐下架了。有新餐當然要試一下,更何況是superman!芝士薯波,和剛出道的時候一樣好吃,食吃出芝士和薯粒沒有偷工減料,薯條薯波粟米三款給我選擇我一定選薯波。新地樂,看起來像嗽口水喝起來像牙膏,如果不是要幫我姐儲杯我真的不想喝,寧願喝「可樂走冰」更好。新包,醬汁還好,酸酸甜甜少少芥末吊味蠻開胃,炸雞和菜的配搭也很安全,再光顧可以試一下多點醬汁。總括而言超人餐可以再試,但真的不用加錢試新地樂,除非你對超人的杯有興趣。

芝士薯波
超人套餐🎶
2014-10-21
2014-10-17 313 浏览
假日遊赤柱, 本來可以有很多其他選擇去小休, 但看見限定薯條, 是最近想試的小吃, 二話不說, 來一個吧暖暖的一包兩格芝士醬, 及一包脆煙肉, 似乎很吸引, 立即嘗試打開芝士醬, 弄了幾分鐘, 沒有切口, 沒有虛線, 沒有撕位, 叫客人怎樣打開, 是我看不見還是真是設計失誤? 最終用膠叉弄穿一個小孔....幸好, 芝士都算香, 全吱出來都夠吃一份薯條, 煙肉粒都不少, 而且真是脆身的, 整體是簡單而令傳統薯條來個小變的好小吃
芝士薯條

2014-10-12
2014-08-15 206 浏览
我最喜歡吃麥當勞的雙層芝士孖堡。先說包的口感,軟而彈牙,是新鮮的。再說配料,芝士香味撲鼻,酸酸的青瓜爽而脆。接著討論的才是重點,厚厚的牛肉和配料加在一起,簡直是天作之合,令飢餓的我垂涎三尺。這時候,我一定要喝一杯鮮橙汁,雖不能止渴,卻涼透心。橙的清香和雙層芝士孖堡豐富的味道,令人食慾大增,是每星期都不可或缺的。
外卖自取
  • 雙層芝士孖堡
  • 鮮橙汁
2013-11-23 70 浏览
其實麥當勞都經常出新款食物,雖然只係少少變化,不過我呢啲食麥當勞大嘅!點都要支持下!試下新菜!帶埋肥髀一齊去,佢食 「熱香餅兒童餐」薯餅,飲熱朱古力!($23)肥髀投訴朱古力太濃太杰!佢飲唔到!我食吉列豬早晨套餐($26.6)飲豆漿(最近食麥當當都鍾意飲豆漿,唔太甜又幾香豆味)雖然明白實物會同廣告嘅參考圖片有出入,但一打開個蓋時,都覺得塊豬扒好細!而且廚房又將炒蛋叠住塊扒!所以即我堂食,外皮都係淋咗!不過味道唔錯,比咗啲肥髀食,佢都要encore多啲!炒蛋今次有驚喜!炒得幾滑!有點奄列嘅感覺!薯餅香脆,鬆餅煙韌!但今日我去買餐時,當時只開兩個收銀櫃,每條有六個人排隊!連埋的取餐嘅人一大堆堆响櫃枱!比較混亂!而且因為忙嘅關係!都有執錯同比漏嘅情況,兒童餐個玩具都要我提醒先俾!
帶埋肥髀一齊去,佢食
吉列豬早晨套餐

我食
而且廚房又將炒蛋叠住塊扒!所以即我堂食,外皮都係淋咗!

2013-11-23
$26 (早餐)
2013-10-06 56 浏览
打完波,一班中坑波牛貢去麥記食d嘢。打完波食老麥,唔係下麻? 係! 就係咁! 傻嘅不過,果班友傻,但我並唔係戇嘅,我會叫碟沙律食! 但係要飲Coke!個賣相好似好正咁喎,渣渣林食啖生菜先、嘩!!!!!!!! 好凍呀!!!!!!!天氣熱啫,都唔駛咁冰凍下麻?? d生菜呀,好似係南極直送咁呀!只但係,紅腰豆、粟米粒&蕃茄仔又好室溫喎! 蕃茄仔仲好甜好多汁。粟米粒都ok,青瓜就冇乜瓜味。碟少律咁玩法,真係人都癲!

粟米粒都ok,青瓜就冇乜瓜味。

碟少律咁玩法,真係人都癲!

2013-09-02
午餐
2013-05-12 73 浏览
同肥髀食早餐,小朋友一定喜歡麥當勞,肥髀叫咗煙肉蛋漢堡餐配熱豆漿,我叫魚柳包餐配熱豆漿,魚柳包尺寸比以前細咗好多,不過熱辣辣脆卜卜食,真的不錯,薯餅香脆,快餐店食品味道不會有太大差距,欣賞麥當勞最近勇於嘗試,引入好多新食品,早餐時段有熱豆漿,因為我唔飲冰飲,麥當勞熱飲選擇不多,平時早餐我會叫熱朱古力,但會好濃好甜,豆漿比較清新,無咁「漏」,不會太甜,所謂新食品唔使太複雜,適合已經好好!簡單但滿足的早餐!赤柱廣場麥當勞新裝後新潮了,地方乾淨好坐,收銀服務正常!

赤柱廣場麥當勞新裝後新潮了,地方乾淨好坐,收銀服務正常!
2013-05-11
$25 (早餐)
2012-12-05 33 浏览
心理衛生會最近弄了一個”想說相說”的心理治療,這日我們這個”想說相說”的治療小組去了赤柱攝影,本來只是買杯奶茶(奶和茶分開上),但來了赤柱這些遊客區,如果只是叫杯奶茶的話,一定會被人歧視的,有見及此,我便叫多一個細炸薯條。誰知:不明白為什麼炸薯條永遠都炸不熱的,我已經跟侍應說要熱的,但不久便凍了!幾次是這樣!不過都好,這樣可以令我戒吃炸薯條!平時都會心思思的想吃,但我相信從今以後,我都不會主動話要吃,(別人請我則會吃少少!)服務則不錯!

誰知:

差!D薯條不熱的!
服務則不錯!
2012-12-01
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Mint ice mocha frappe:The mint mocha was nice with oreo crumbs on top, however the drink was not smooth because the ice was not blended properly and they were so big that it kept clogging up the straw.But overall it tasted quite nice because it was minty, chocolately with a hint of coffee bitterness.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Iced mocha frappe:As I do not like coffee, this did not taste as good as the mint mocha because the coffee taste was stronger.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Othe
Mint ice mocha frappe:
Iced mocha frappe:
Other photos:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $28 [b]Service:[/b] OK [b]Sweetness levels:[/b] Just right ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-07-23 15 浏览
來赤柱咁多次,才發現自己一間貴價西餐廳都未有寫過。在開始積極地寫食評之前,也有到過Wildfire的,但自從開始了食食寫寫的這一個興趣之後,來赤柱,總是同豪華西餐廳扯不上關係。呢一次到訪,也如是,我們為了解暑,在赤柱停下步伐的地方,就是邊度都有的,麥當勞。我的體質好特別,熱到溶的走進來麥當勞,點都要叫番一杯熱飲才是正道。老媽常說,熱到爆炸的時候,喝下冰凍飲品會傷身,所以我是能夠在夏天飲熱東西的。也可以說我是一個 "Hot Stuff"。我們一人一杯奶茶,熱的是行既選擇,凍的是太太既選擇。麥當勞的港式奶茶一向都有少少水準。是日的奶茶夠熱夠濃夠滑,帶有茶香,沖得有水準。也許是這麥當勞用奶比較靚,再者是遊客區,不能失禮。而凍的奶茶,也夠哂淡奶,不錯。 齋飲!!! 太太後來覺得不行。Order左我去買多一份薯條回來。有心機去炸的薯條同冇心機去炸的薯條是分辨得出來的,薯條脆,沒有生水,沒有因過份炸而變得太黃太燶,鹽份均勻,是一份好薯條。$5一包仔,亦抵食。 休息夠了,再行行赤柱廣場感受一下冷氣,我問在外食麼,她說屋

休息夠了,再行行赤柱廣場感受一下冷氣,我問在外食麼,她說屋企買了好多餸....那好吧,回家煮飯仔。
2012-04-15 39 浏览
也有好一段長時間沒有幫襯過「麥當勞」了,這天來到赤柱,到了晚飯時間,不想吃得那麼貴,以吃咖央西多士出名的大牌檔「泗益」又已收檔,結果最後來到這間「麥當勞」,與老婆仔一人一個「足三兩磨菇漢堡」套餐作晚餐。薯條和可樂就不多說了,只談足三兩的磨菇漢堡包,味道的確比普通的麥當勞漢堡來得好,漢堡牛肉也夠大塊,雖然沒有蕃茄、洋蔥、青瓜等其他配料,包裡除了都算大塊的漢堡牛肉外,就只得薄薄的七、八片的看來是罐頭貨的蘑菇片和芝士,不過那些看來極為稠身,味道帶點兒辣的醬汁混和半溶的芝士後,與質地鬆軟的麵包和肉質尚佳的漢堡牛肉夾著一起吃,感覺還算可以,假如想吃得便宜些的話,作為這附近其中一間供應較為廉價食物的快餐食肆,這「麥當勞」已可算是其中一個可以考慮的選擇了。
$30.4 (晚餐)
2011-09-26 7 浏览
入到赤柱,本來想試佢入面d野食,但係食完謝記入來,太太仲飽,食唔落其他野,我自己一個人唯有食麥記解決啦!叫咗個兒童樂園餐,漢堡包+細薯條+利賓納(最近先加入)唔知係咪呢間麥記係赤柱遊客區呢,所以今次食個漢堡包真係好食過平時,多肉汁,酸瓜又大塊,茄汁亦都份量適中,薯條份量同質量就同平時差不多,利賓納有少少凍,無乜特別
叫咗個兒童樂園餐,漢堡包+細薯條+利賓納(最近先加入)
2011-09-24
2010年8月23日,當日下午5時50分左右,天氣有點熱,到這間麥當勞外賣中汽水;其實我只是要一杯汽水,也等了3-4分鐘,之後有一名女職員斯斯然把汽水用外賣膠袋套上之後,一言不發地放在櫃台上,正當該職員轉身離去之際,我詢問該職員可否給予本人一張紙巾(因為我發現膠袋內裝了一些溢出來的汽水,有理由相信,是該職員剛才用力地把汽水放在櫃台上所致,見狀我才向該職員要求一張紙巾而已),但該職員竟然沒有理會本人,欲轉身離去,之後我再將同一番說話講多一遍,該職員轉身觀看身旁的職員之後,很不情願地在櫃台下拿紙巾,把紙巾拋在櫃台之後,便轉身離去,態度惡劣。 這間麥記服務態度質素有待改善,嚴重影響公司的形象,近幾年麥記員工大概都是這樣子了,但沒想到難得到赤柱一行,遇到這位員工1,黑面也不打緊,還要扔紙巾,扔飲品,這些員工很不要得!!

2010-08-23
3 分钟 (外卖自取)
  • 豬扭蛋漢堡
2009-12-20 11 浏览
一向常到這間麥當勞幫趁, 貪佢就脚方便, 每星期天大小公子都嚷着要來, 像朝聖般. 假若有麥當勞分店評選, 我就一定投這店神聖一票, 無論是食品或經理的服務, 都是我見過最差的! 今早我獨個來這裏吃早餐上網. 天氣凍凍哋, 想起有個什麽芝士扭扭粉, 廣告賣相吸引! 我也叫一個嚟試吓. 豈料當我接過通粉坐下來, 打開一看, 嘩! 原全跟廣告相有天淵之別! 芝士醬不知往那裏去了, 稀少得可憐! 恰巧見到位年青有為的店經理步過, 我隨即向他招手發問, 為什麼我的通粉跟廣告相距咁大, 他只簡單地回答: 芝士溶了! 實在太不像話了! 顯然這答案是在死撐着! 若我是他, 我只會回答客人說: 對不起, 我馬上給你換過! 在我繼續質問及講了多次個差字之後, 他才不太願意地說做過一份給我, 但被我拒絕了.我希望麥當勞的管理層不要再拍些店鋪做不到的食物相片來騙人, 更要提供完善的培訓給這些年青有為的經理. 最重要還是提升你們食物的質素, 不要老是只懂得加價!

實在太不像話了!
跟圖片真有天淵之別!
2009-12-14