今天要給大家推薦一家在香港觀塘的超棒拉麵店——「麵屋丸京」!🌟🕙營業時間:12:00-15:00 有中場休息18:00-21:30(記得提前去排隊哦⏰)這家拉麵店真的是把我驚艷到了!它的「櫻花蝦濃湯拉麵」簡直是人間美味!🍤🍜每一口都能感受到蝦的濃香,而且湯底特別濃郁,一點也不膩。另外,叉燒的味道也恰到好處,不會太咸,口感還有一點點的弾性,真是讓人回味無窮!😋不得不提的是,他們家的溏心蛋簡直是完美!🥚👌每一口都能感受到蛋黃的綿軟和蛋白的嫩滑,配上拉麵簡直是絕配!讓我感覺自己彷彿置身於拉麵的仙境中。💫除了美味的味道之外,這家店的服務也是一級棒!🌟店員態度親切熱情,服務周到,完全沒有讓人排隊的痛苦感。而且店內的環境也非常舒適,裝修簡約但不失格調,給人一種寧靜又溫馨的感覺。如果你也是一位拉麵愛好者,一定要去嘗一嘗他們家的櫻花蝦濃湯拉麵,絕對會讓你欲罷不能!🤤

2023-12-14 544 浏览
今日心血來潮,行過舊區一間小巷嘅日式拉麵店,名叫"麵屋丸京",味道出奇地好👌!空間唔大,但滿滿的都係人氣,仲要輪流等位咁多人真係睇得出好受歡迎啦,環境干淨得來又舒服,簡直係街坊嘅寶藏。講返拉麵啦,我叫咗碗豚骨拉麵,濃湯底香而唔膩,飲一啖湯,肉香伴隨著一絲絲甘甜,簡直係治癒系呀~🍜 叉燒肉質結實,肥瘦之間咬落彈牙,質感正,食落有陣陣豬肉嘅天然香味。麵條Q彈得好,過水得宜,攪入湯裏面,每條麵都籠罩喺湯汁嘅美味中。順帶一提,個豚鼠半熟蛋真係做得好,蛋黄流心,順滑得黎帶點甜味,話晒我都係甜嗜嘅人嚟,咁就更加合我心水啦!個人覺得依間嘅性價比超高,好味又實在。來到這區,想食舒服嘅拉麵,記住mark低呢個地方喇!食完之後仲有個溫暖嘅小明火熱茶提提神,放工之餘黎一轉,真係幸福滿分🥰!下次一定要再嚟試下佢哋嘅其他款式,期待下次嘅美妙之旅!

2023-12-10 442 浏览
黎到裕民坊附近,有好多唔同菜式嘅小店,喺openrice揀左間比較多好評嘅拉麵店試下,試下係咪真係咁正去到大概夜晚7點半,都八成滿座嘅,餐單已經放左喺枱面,坐底後立即圈想食乜就得,叫左濃湯真。叉燒拉麵同小蝦干醬油湯丸京拉麵,小蝦干醬油湯係期間限定,要加$12,另外再加左餃子同白桃梳打,餃子一碟有5隻。拉麵好快就黎到,兩碗麵都攞盤好靚,見到都食指大動首先講濃湯真。叉燒拉麵,真。叉燒唔錯,幾淋唔太多脂肪,麵有咬口幾彈牙,係一般水準嘅叉燒拉麵,唔係話唔好食但真係無乜亮點,而小蝦干醬油湯丸京拉麵,湯底係好濃郁蝦味,亦都真係有小蝦干,叉燒比起真。叉燒係無咁嫩滑,都係一般水準,無一試難忘嘅感覺。餃子個人覺得唔好食比較油,朋友就覺得okay。總結呢度嘅拉麵係有水準,但未去到好驚豔。喺觀塘搵日本拉麵嘅朋友不妨黎呢到一試
黎到裕民坊附近,
有好多唔同菜式嘅小店,
喺openrice揀左間比較多好評嘅拉麵店試下,
試下係咪真係咁正

去到大概夜晚7點半,
都八成滿座嘅,
餐單已經放左喺枱面,
坐底後立即圈想食乜就得,
叫左濃湯真。叉燒拉麵同小蝦干醬油湯丸京拉麵,
小蝦干醬油湯係期間限定,
要加$12,
另外再加左餃子同白桃梳打,
餃子一碟有5隻。

拉麵好快就黎到,
兩碗麵都攞盤好靚,
見到都食指大動

濃湯真。叉燒拉麵

首先講濃湯真。叉燒拉麵,
真。叉燒唔錯,
幾淋唔太多脂肪,
麵有咬口幾彈牙,
係一般水準嘅叉燒拉麵,
唔係話唔好食但真係無乜亮點,

小蝦干醬油湯丸京拉麵

而小蝦干醬油湯丸京拉麵,
湯底係好濃郁蝦味,
亦都真係有小蝦干,
叉燒比起真。叉燒係無咁嫩滑,
都係一般水準,
無一試難忘嘅感覺。

餃子

餃子個人覺得唔好食比較油,
朋友就覺得okay。
總結呢度嘅拉麵係有水準,
但未去到好驚豔。

喺觀塘搵日本拉麵嘅朋友不妨黎呢到一試
推介❤️❤️🍜 黑蒜油極上拉麵 $93 +$12哩間岩哂食肉獸有叉燒6枚🥩🥩🥩🥩🥩🥩完全密鋪左碗邊,好有氣勢,仲有我最愛既溏心蛋🥚🥚,整得入味又流心,湯底夠哂濃,黑蒜味好香👍🏻👍🏻🍗🐔 七味炸雞(5件)$38超級推介哩間拉面店既七味唐揚炸雞🍗🐔炸醬厚度剛剛好, 超脆口,七味粉調味亦都好惹味,好食過好多日式餐廳🤤🤤附近番工既不妨試下而且$38有5件,又大件抵食😍💵💵只收現金
推介❤️❤️

而且$38有5件,又大件抵食😍

💵💵只收現金
  • 七味炸雞
2023-08-28 1147 浏览
今日黎到牛頭角呢間拉麵店食野,係深水埗見到好多人排隊,諗住牛頭角唔會咁多人,所以黎試下🫣我叫左1️⃣真叉燒拉麵🍜,濃湯💰108真叉燒上檯真係好震撼,有6塊叉燒掛係個碗,食叉燒都食到飽🫣真叉燒係慢煮叉燒,顏色係粉紅色,但係已經熟左,咬落肉質緊緻、同埋好淋,唔錯👍濃湯🍲好好味,雖然好濃郁,但係唔會好肥膩😙😙成晚拉麵多到食唔曬🫣2️⃣香蔥沙律炸雞🍗💰42跟餐見到有炸雞,所以試下,炸雞外脆內軟,肉汁豐富,加埋沙律醬好惹味😋😋消費價錢:1人💰150結論:(10分為滿分)味道:8/10性價比:7/10回頭指數:8/10餐廳名稱:麵屋丸京餐廳地址:牛頭角宜安街9號地舖

我叫左
1️⃣真叉燒拉麵🍜,濃湯💰108

2️⃣香蔥沙律炸雞🍗💰42

消費價錢:1人💰150

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:7/10
回頭指數:8/10

餐廳名稱:麵屋丸京
餐廳地址:牛頭角宜安街9號地舖
2023-08-23 932 浏览
本人第一次寫食評,因為我覺得口味嘅嘢好個人,我話好食可能唔啱你口味。但係今次唔係味道咁簡單。本身呢到拉麵已經唔多選擇,湯味亦唔多,只有濃湯、清湯、辛味同黑蒜。我係正常七點去就已經冇辛味湯。咁好啦,食麵唔夠飽就想叫小食,本身小食都係得一款餃子同一款炸雞,又係冇哂。咁我覺得既然你乜都冇咪寫張紙貼係門口話俾人知囉,我一早知咁少嘢食或者我唔嘥時間排隊呢!嗰兩個後生全程黑口黑面,找錢俾你態度又差(只收現金)大力找錢落你手,我欠你㗎。
2023-07-24 1041 浏览
等位時間: 𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬入座時間: 𝟏𝟖:𝟒𝟓 這餐廳𝟏𝟖:𝟎𝟎營業,𝟏𝟖:𝟒𝟓到達時幸運地坐到最後一張枱,不用等位,超棒! ˖【 推薦 】丸京拉麵 - 小蝦干醬油濃湯🦐🍜 | 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟏𝟐 (期間限定)(叉燒𝟑枚、真叉燒𝟑枚、蛋、筍)非常𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞的拉麵上枱,震撼的六片肉。雖然肉十分吸引但拉麵最重要是湯頭!濃郁的蝦湯,令人回味無窮,不禁地一口接一口湯地喝,而且湯裡有很多小蝦干,確實是真材實料。同行的男友吃到一半開始加上生蒜,津津有味。(本身夠味,只是他很重口味。。)叉燒肉質夠軟,真叉燒肉質更軟,驚艷到我❤️蛋溏心好味。˖˖☽⋆ 丸京拉麵 - 濃湯 🍜| 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟎𝟎 (叉燒𝟑枚、真叉燒𝟑枚、蛋) 走左筍東西一樣,只是湯不同。湯底香濃,正常發揮。吃到三分二左右,我也嘗試在湯中加上生蒜,湯更鮮甜。(我的口臭維持了一整天)˖˖☽⋆ 波子汽水🥤 | 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟓不夠凍,不盡興🥲
等位時間: 𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬
入座時間: 𝟏𝟖:𝟒𝟓

丸京拉麵 - 小蝦干醬油濃湯
(叉燒𝟑枚、真叉燒𝟑枚、蛋、筍)
非常𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞的拉麵上枱,震撼的六片肉。

雖然肉十分吸引但拉麵最重要是湯頭!

叉燒肉質夠軟,真叉燒肉質更軟,驚艷到我❤️蛋溏心好味。
丸京拉麵 - 濃湯

˖☽⋆ 丸京拉麵 - 濃湯 🍜| 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟎𝟎
(叉燒𝟑枚、真叉燒𝟑枚、蛋) 走左筍
東西一樣,只是湯不同。
(我的口臭維持了一整天)
波子汽水

˖☽⋆ 波子汽水🥤 | 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟓
不夠凍,不盡興🥲
調味料
2023-06-23
丸京拉麵 - 濃湯
波子汽水
2023-07-07 792 浏览
叉燒拉麵🍜平常我都會去葵芳總店吃真叉燒拉麵今次就到牛頭角分店吃豚骨拉麵 即是普通叉燒普通比起低溫的口感較為結實雖然只有3塊 但作為午餐挺足夠記得一定一定要點濃湯湯底濃郁少油膩 但非常好喝 環境都唔錯 好乾淨 食完已經會好好幫我奉上熱茶 消除油膩感 呢間拉麵店已經係我pocket list啦- 性價比:4.5🌟- 服務:4.5🌟- 味道:4🌟- 環境:4.5🌟- 衛生:4.5🌟麵屋丸京 @maru.kyou📍牛頭角宜安街9號地舖
叉燒拉麵🍜

- 環境:4.5🌟
- 衛生:4.5🌟

麵屋丸京 @maru.kyou
📍牛頭角宜安街9號地舖
💪🏻 真叉燒拉麵 ($108)真叉燒份量超多😍,鐘意食肉嘅朋友非常適合!而且叉燒亦非常淋身,唔會太油膩。拉麵彈牙,唔會煮得過淋。拉麵湯底各有特式,清湯鮮甜清新,唔覺油膩,濃湯極濃郁,湯底黏稠,掛麵一流😋溏心蛋亦煮得入味,流心程度剛剛好!用蛋漿一齊送麵一流!🥰我自己再加多3塊普通叉燒,超級極滿足🤤食肉獸最愛!味道:9/10性價比:8/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 真叉燒拉麵 ($108)

溏心蛋亦煮得入味,流心程度剛剛好!用蛋漿一齊送麵一流!🥰

我自己再加多3塊普通叉燒,超級極滿足🤤食肉獸最愛!

味道:9/10
性價比:8/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

真叉燒拉麵
2023-06-04
真叉燒拉麵
  • 濃湯真叉燒拉麵
2023-06-04 626 浏览
〰️牛頭角 食肉獸必食真叉燒拉麵〰️平日lunchtime去,大約排咗15分鐘,喺呢個炎熱嘅夏天係幾辛苦🥵,但入面冷氣都好夠☺️🔸濃湯 真·叉燒拉麵💲108 6大塊薄切低溫慢煮真叉燒,比普通叉燒嫩滑,顏色偏粉紅色🔸濃湯 豚骨拉麵💲783塊叉燒都係薄切大塊,半肥瘦嫩口,叉燒輕微煙燻味,顏色偏淡啡色✍🏻雖然拉麵無得揀軟硬,但麵質軟硬度啱啱好 彈牙好正😋,拉麵掛到濃湯,而且濃湯完全唔咸唔膩,豚骨味好濃郁,仲有少少蒜香😚,溏心蛋🥚熟度啱啱好,入面係流心😍服務質素: 🌕🌕🌕🌑🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
〰️牛頭角 食肉獸必食真叉燒拉麵〰️

服務質素: 🌕🌕🌕🌑🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
濃湯真叉燒拉麵
2023-04-14 1095 浏览
唔係講笑,呢間可能係我哋喺香港食過最好食嘅日本拉麵😱 無論係湯底,麵質,叉燒同配菜都好滿意✔️!喺牛頭角店食咗兩次,發現平日食lunch係起碼排半個鐘,星期六日lunch反而唔使排隊直入,大家想試可以揀星期六日去!▪️丸京拉麵 $100▪️呢間分咗「真.叉燒」同「叉燒」,想試晒兩款叉燒就可以揀呢個「丸京拉麵」🤭所謂嘅「真.叉燒」係用咗真空低溫烹煮技術,表面睇落偏粉紅色,食落又真係比普通叉燒嫩滑😍!「叉燒」就偏淡啡色, 似一般拉麵店提供嘅叉燒冇咩特別,所以如果再去食會揀「真.叉燒拉麵」😎湯底方面有得揀濃湯/清湯,強烈推介佢哋個濃湯,真係勁香濃豚骨味,仲有少少蒜香🤤~食之前影咗陣相,個湯表面已經起膠,證明勁多骨膠原😆 同埋呢間啲筍比較厚同爽脆,又冇怪味,好食!!▪️餃子 $30/5件▪️呢個餃子寫明自家製,煎得好香脆,咬落有肉汁,CP值高✔️

▪️丸京拉麵 $100▪️

▪️餃子 $30/5件▪️
呢個餃子寫明自家製,煎得好香脆,咬落有肉汁,CP值高✔️
  • 真叉燒拉麵
  • 濃湯丸京拉麵
2023-03-22 807 浏览
清湯豚骨拉麵首先個湯真係好香濃😍但又唔會好鹹搞到你口渴.叉燒係好淋,隻蛋完全係流心.麵質又煮得剛剛好有咬口.仲有佢D荀都好好食,好爽口.之前食過有D拉麵店,D荀會有臭味.但依間完全冇,仲好香. 價錢超抵,份量正常👍🏻👍🏻💰HKD$78
清湯豚骨拉麵
💰HKD$78
2023-03-17 613 浏览
我知道餐廳細,咁我大概7點幾入去問過8點半黎想留兩位可唔可以 ,本身另一個店員係話可以嘅,之後到8點15分我見到有幾個人排緊隊,咁我咪入去同佢講我啱啱預留左兩位㗎,個收銀後生仔話冇得留位,叫我要出去排隊。喂大佬你唔知嘅嘢唔識得問其他同事?既然冇得留位咁點解啱啱你另一個同事又話可以?唔得就一早同人講唔得,搞到冇曬心情食,咁樣趕客㗎咩?
2023-02-19 881 浏览
拉麵幾爽口,本人鍾意清湯,選咗期間限定小蝦乾醬油清湯,麵湯清甜蝦咪香濃。叉燒有兩款:真。叉燒幼滑爽口啲,普通叉燒香啲。和其他拉麵店的叉燒明顯不同。隻流心蛋煮得恰到好處,蛋白爽滑,流心蛋黃幼滑,香蔥沙律炸雞外脆內軟汁多爽口,幾好食。餃子皮軟唔夠脆,但多汁。拉麵分量算大,食到好飽!地點唔近地鐵站位於觀塘站同牛頭角站中間,離地鐵站大概15分鐘路程。星期日中午12點幾去到唔使排隊直入,但係食完出嚟兩點反而見到排隊。
2023-02-11 684 浏览
📍麵屋丸京🪧丸京拉麵 💰100 +💰10 一味辛濃湯叉燒3件,真叉燒三件,蛋,蘆筍湯底好濃郁,辛濃湯都唔會太辣而落唔到口🥰成個碗邊都係叉燒,好壯觀😱😱叉燒唔會話好肥入唔到口,肥瘦相均! 最鍾意真叉燒,好嫩,入口即化feel🥳🥳 蛋🥚係流心蛋,咬開好驚喜😍😍無睇碗好似好細,其實入面超足份量🤤🤤
📍麵屋丸京
🪧丸京拉麵 💰100 +💰10 一味辛濃湯

叉燒3件,真叉燒三件,蛋,蘆筍
湯底好濃郁,辛濃湯都唔會太辣而落唔到口🥰

無睇碗好似好細,其實入面超足份量🤤🤤