有時番工忙起上黎個午餐時間好自然就愈黎愈遲😐,唔例外地要食下午茶黎做晏就,不過今次尼個下午茶餐飽到我連Dinner 都無食呀🙈下午茶時段會係門口有塊板寫住送餃子🥟同汽水🥤 雖然我唔清楚係由幾點開始有下午茶,不過個日大概5點左右就見到職員係岀面收左個板番入店🧐,所以想食下午茶就睇住時間啦!首先黎到嘅係送嘅煎餃子🥟(3隻)煎得香口,但亦係典型超市所買到嘅日式煎餃,所以味道都無話有咩驚喜🙈重點始終都係拉麵🍜 我簡嘅係海老豚骨湯底,海老又即係🦐,所以味道會更加濃郁。上菜嘅時,侍應亦有提醒可以將面嘅🦐精華 (橙色嗰個layer) 同個湯底溝埋先一齊食湯底比較稠身,所以更加容易掛到係麵,可以話係啖啖都好入味。😍而且叉燒都好香口👍🏼✨而拉麵有跟幾粒小餃子🥟,不過因為太細粒嘅關係,食落好似就咁食緊啲餃子皮咁🙈晏就4點幾食完尼個下午茶餐,個日就無再食晚餐啦🙈 因為真係好飽肚架🐖 所以尼個價錢黎講,都算係唔錯

煎餃子

首先黎到嘅係送嘅煎餃子🥟(3隻)

重點始終都係拉麵🍜
叉燒溏心蛋伊勢海老豚骨湯拉麵

我簡嘅係海老豚骨湯底,海老又即係🦐,所以味道會更加濃郁。

叉燒溏心蛋伊勢海老豚骨湯拉麵
2019-02-25 171 浏览
荃灣呢區好多好嘢食,呢間拉麵店之前食過一次,覺得個湯底同麵質都唔錯。今日經開呢頭,又黎幫襯吓先。平日下午人唔多,唔駛排隊就直接入座。坐低就點返上次食過既雞叉燒味肉雞白湯拉麵$80,落單時㨂咗走筍。碗拉麵既雞白湯底個人幾鍾意,唔駛成日都係豬骨湯底咁悶。唔會太油又夠濃味,麵條索晒d湯汁。雞肉有燒過個皮先放入碗,食落幾香口。加埋d蔥同芝麻就令個味道同口感更豐富。流心蛋亦做到幾好,一咬落口就滿口蛋汁。午餐有煎餃子同枝裝汽水送👍🏻最驚喜既上菜時侍應會問你需唔需要橡筋扎頭髮,呢個服務又幾貼心,讚!

2019-02-16 171 浏览
Ramen with pork chashu & egg in soy sauce with pork broth.🍲🍲😍😋The real deal is here!🤤 A bowl of ramen that is almost flawless!🤩🤩Juicy pork chashu with a perfect soy sauce soft-boiled egg💦, and the ramen noodle had the perfect "bouncy" texture.🥢🤤They literally have the best pork bone broth here! Sooo rich, hearty and savory. Every spoon was so full of flavor!🥄😍
2019-02-14 1303 浏览
10-2-2019 (Sun)大年初六晏晝,同老公去食嘢,呢日又涼返好多,老公話去食湯麵.去邊喥食?唯一?又唯一?又係咩餃子麵?好悶.老公諗起想嚟好耐嘅呢間,於是行嚟食.我哋坐低後,睇咗好耐至揀到食咩嘢,要咗:1. $18.00嘅前菜,柚子味付蓮藕片蓮藕片爽脆,柚子味付清新唔酸澀,幾好食. 味道: 4分2. $80.00嘅雞叉燒溏心蛋濃厚雞白湯拉麵要少油,麵質適中同濃味湯底影完相撈嘅時候,感覺佢個湯好杰身,飲吓,味道幾濃同質地真係好厚好杰,正.雞叉燒本身味道比較淡;拉麵口感適中;溏心蛋係一隻大大隻,大隻到係一個湯匙咁大,o衣o家好少會俾咁大隻蛋o架喇.食吓先,內裡蛋黃係橙紅色,好靚;筍就正常冇問題.味道: 3.67分3. $84.00嘅叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵揀咗要麵質要適中嘅幼麵,我揀咗後,老公話我知呢個係辣個喎,好彩佢揀上面嗰隻時冇剔要辣,咁佢就同我交換,唔好嘥人哋order紙,反正老公都想食辣.影完相,老公撈起食物,發現有兩粒迷你餃子,佢就俾一粒我,餃子皮滑,內裡有一粒肉.而呢個伊勢海老豚骨湯蝦味夠,質地冇上面濃厚雞白湯咁濃厚,係正常嘅稠杰度,雖然話辣但又唔係好辣;兩片叉燒係薄切半

我哋坐低後,睇咗好耐至揀到食咩嘢,要咗:
1. $18.00嘅前菜,柚子味付蓮藕片
柚子味付蓮藕片
蓮藕片爽脆,柚子味付清新唔酸澀,幾好食.
味道: 4分

2. $80.00嘅雞叉燒溏心蛋濃厚雞白湯拉麵
雞叉燒溏心蛋濃厚雞白湯拉麵

雞叉燒溏心蛋濃厚雞白湯拉麵
要少油,麵質適中同濃味湯底

大大隻溏心蛋
o衣o家好少會俾咁大隻蛋o架喇.食吓先,內裡蛋黃係橙紅色,
食o緊嘅溏心蛋
好靚;筍就正常冇問題.
味道: 3.67分

3. $84.00嘅叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵
叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵

影完相,老公撈起食物,發現有兩粒迷你餃子,佢就俾一粒我,
迷你餃子
餃子皮滑,內裡有一粒肉.而呢個伊勢海老豚骨湯蝦味夠,質地冇上面濃厚雞白湯咁濃厚,係正常嘅稠杰度,雖然話辣但又唔係好辣;兩片叉燒係薄切半肥瘦,同前一日喺筲箕灣八沢食嘅唔同,肥嘅部份入口即融,完全冇油膩感,瘦嗰邊口感都鬆軟.其他木耳絲正常冇問題.
味道: 4.25分

4. $21.00嘅芝士天婦羅無骨雞翼
芝士天婦羅無骨雞翼
我哋第一次見雞翼做天婦羅,炸到外脆,雞肉仍嫩滑唔乾,
芝士天婦羅無骨雞翼
不過芝士香味係有,但食落淡冇乜味.
味道: 4分

其他:
枱上除咗擺咗基本嘅餐具同用品外,重有好多調味料,
如餃子醋,天婦羅汁,芝麻,辣油,
辣油
七味粉,日本拉麵胡椒粉同原粒蒜頭,
原粒蒜頭
實在講究.
重有一個漬物擺喺喥任食.
漬物

連清水都有濃濃嘅檸檬味,正.

2019-02-10
$101.5 (午餐)
柚子味付蓮藕片
2019-02-03 226 浏览
服務方面:同女朋友來食,食之前店員會比個頭髮圈我女朋友扎頭髮,唔洗食到咁狼狽。野食方面:湯底濃郁(中濃度都好傑),流心蛋不得了,好流心。叉燒&雞肉都好嫩。麵係幼身的,我覺得ok。
平時極少會駐足係千色匯,多數只係當通道經過。知道「麵道」呢間餐廳都開咗一段時間,不過一直都冇食過🙈 今次係機緣巧合之下,決定會一會佢~☆雞白湯拉麵按平時自己口味,揀咗要硬麵、濃味、走蔥走筍。湯底幾濃,有啲漿住過口🙊 面嘅硬度我覺得可以再硬啲。另外個叉燒係雞叉燒,層皮少少煎左煎,幾香口。整體中規中矩。☆餃子唔會話太油,味道冇乜太大特別。唔係我最鍾意嗰隻餃子嘅味道。

☆雞白湯拉麵

☆餃子
唔會話太油,味道冇乜太大特別。唔係我最鍾意嗰隻餃子嘅味道。
2019-01-07 279 浏览
個湯底唔算係好好味,不過有得揀麵既粗度,我揀左粗麵,但原來係曲麵,其實我唔係咁鍾意食曲麵,以為係沾麵個隻麵,不過呢間拉麵店不過不失,中規中矩,未必係最好食,個人係台風小少絲
2019-01-03
2018-12-31 282 浏览
流浪機舖的日子裡玩個不亦樂乎後總要找個地方醫肚這商場實在沒甚麼餐廳特別吸引自然又被日式的拉麵店所吸引好長氣的名字拉麵海老湯底很少見 想起海老熬煮的湯必定很美味二話不說點了給自己他的雞白湯應該也不錯賣相色相很漂亮味道香濃 有蝦味 看得出確實花了時間熬煮雞白湯湯底也很美味有一清甜味道 吃到一半侍應細心地遞上髮圈實在意想不到後來見店內其他女生也被遞上髮圈怕是吃麵時沾到湯是細心的舉動 其實客戶很在意對餐廳感覺反而對食物的質素還算其次這很窩心 雖然臨走前好想打算收回髮圈但礙於衛生問題 還是沒有歸還價錢也一般 可接受
流浪機舖的日子裡

價錢也一般 可接受

海老豚骨拉麵
雞白湯拉麵
2018-12-04 413 浏览
約咗朋友仔去荃灣食下午茶,突然好想食拉麵。見到openrice推介, 最後就決定係幫襯呢間。 午餐定食都係58蚊, 除個碗麵,仲包餃子2隻,汽水一支。 個麵湯仲要好有雞味, 六十蚊都唔使,下次再去試其他食物
2018-12-01 335 浏览
#雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵 $80豬骨湯拉麵就聽得多啦 雞白湯又試過未呢?麵掛湯能力不錯 又彈牙👍🏻雞叉燒幾大塊 肉質唔實好嫩滑🤤湯底我揀咗中味 但係都已經好濃 唔咸🤤幾高水準 可以再嚟encore😋評分:9/10
#雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵 $80
豬骨湯拉麵就聽得多啦 雞白湯又試過未呢?
麵掛湯能力不錯 又彈牙👍🏻
雞叉燒幾大塊 肉質唔實好嫩滑🤤
湯底我揀咗中味 但係都已經好濃 唔咸🤤
幾高水準 可以再嚟encore😋
評分:9/10
2018-11-29 327 浏览
行過荃灣買嘢,見到呢一間「麵道」,裝修係真係有日式拉麵店的風格,一於入去試吓。12點幾入去食個午餐,睇餐牌見到有一個特價麵,新出嘅,叫雞鹽湯拉麵, $54送餃子同嘢飲。不過唔係好鍾意食薑味,最後揀咗個貴啲嘅雞白湯拉麵。叫咗個雞叉燒拉麵,以為有雞同埋叉燒,原來雞叉燒個意思係剩係得雞,係類似一個燒雞嘅物體。揀麵都好有日式風格,可以揀面嘅軟硬度,湯嘅濃度,仲可以揀少油走青添。湯底算濃郁,但唔會過鹹。分量普普通通啦,雞烤完出嚟都有浸烤香味同埋雞肉仍算嫩滑餃子應該係即叫即整,夠熱度,夠脆口。但裏面個餡好普通,似超級市場嗰啲雪藏貨。送嘅就冇所謂啦最後$74買單,唔需要加一。

餃子

最後$74買單,唔需要加一。
2018-11-28 256 浏览
好耐無行千色匯 行行下見肚餓就睇下附近有乜好嘢食2樓有幾間食肆 見到「麵道」係食拉麵問題係晚飯時段竟然完全唔需要等位😳 入便只有3枱客😂 但唔理啦 又日本嘢又唔洗等位 仲諗乜?睇完menu決定試下佢個雞叉燒雞白湯拉麵💲74感覺好似幾特別咁 一般食開既叉燒都係豬肉 而呢間係雞🐔嚟賣相唔錯 個湯質地幾濃 幾厚身 雞冇乜好特別 不過幾juicy! 反而塊紫菜唔夠脆😢好食度😋😋😋另外叫多咗個小食芝士天婦羅無骨雞翼💲21感覺有dd 炸耐咗 不過我覺得有啲咸 唔知係咪因為有醃過既肉加芝士既關係但so far嚟講係抵食既👍🏻好食度😋😋😋Overall嚟講,以唔洗排隊、環境乾淨企理、店員熱情細心(見你長頭髮會比髮圈你綁住)、食物價錢同質素,我會下次再幫襯😎
好耐無行千色匯 行行下見肚餓
就睇下附近有乜好嘢食
2樓有幾間食肆 見到「麵道」係食拉麵
問題係晚飯時段竟然完全唔需要等位😳
入便只有3枱客😂 但唔理啦
又日本嘢又唔洗等位 仲諗乜?

睇完menu決定試下佢個雞叉燒雞白湯拉麵💲74

唔知係咪因為有醃過既肉加芝士既關係
但so far嚟講係抵食既👍🏻
好食度😋😋😋

2018-11-22 288 浏览
><天婦羅無骨雞翼 ($18)友人見到餐牌有呢個菜色即刻心心眼一向嫌有骨麻煩嘅佢 而家有人處理埋d骨全翼炸得香脆 成啖都係雞肉芝士餃子 ($28)係拉到絲嘅 正常餃子味同而家普遍拉麵鋪一樣 可以揀落唔落蔥筍麵質軟硬 湯底濃稠雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵 ($80)湯稠稠地 好容易掛到喺麵度點解餐廳賣嘅溏心蛋剝殼可以剝得咁靚叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵($84)聞到友人個拉麵有海鮮散發嘅香味玄米茶($12)友人其中最愛 呢款茶包唔錯><><><><><><><><><><><><><><><麵道 Ramen Dou荃灣眾安街68號千色匯I期2樓2031號舖
天婦羅無骨雞翼
天婦羅無骨雞翼 ($18)
友人見到餐牌有呢個菜色即刻心心眼
一向嫌有骨麻煩嘅佢 而家有人處理埋d骨
全翼炸得香脆 成啖都係雞肉
芝士餃子
芝士餃子 ($28)
係拉到絲嘅 正常餃子味

同而家普遍拉麵鋪一樣 可以揀落唔落蔥筍
麵質軟硬 湯底濃稠
雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵
雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵 ($80)
湯稠稠地 好容易掛到喺麵度
點解餐廳賣嘅溏心蛋剝殼可以剝得咁靚

叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵
叉燒伊勢海老豚骨湯拉麵($84)
聞到友人個拉麵有海鮮散發嘅香味

玄米茶($12)
友人其中最愛 呢款茶包唔錯

麵道 Ramen Dou
荃灣眾安街68號千色匯I期2樓2031號舖
天婦羅無骨雞翼
雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵
2018-11-04 214 浏览
今日咁岩經過麵道見到唔洗等位,就入左去試下佢既拉麵啦😋我揀左叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵,辛口,幼麵。 叉燒溏心蛋好味~但我食唔到湯底有辛辣味~ 反而感覺拉麵湯底有點鹹,較爲重口味~另外,我叫左天婦羅雞翼同燒餃子。 天婦羅雞翼上枱時已分成4件,方便大家分黎食,可惜雞翼炸粉有點多。 我覺得燒餃子係最好食既小食~ 皮薄,餡料調味不錯~大家都大讚,值得一試~ 呢到既職員反應好快,見到我既頭髮差D掂到湯,即刻過黎問我需唔需要橡筋,非常貼心~
今日咁岩經過麵道見到唔洗等位,就入左去試下佢既拉麵啦😋

2018-10-28
2018-10-28 327 浏览
平日經過依間拉麵舖,都心郁郁想試,但每次都有人排隊。今日見過左食飯繁忙時間,所以就黎試下👀入到黎嘅裝修幾有日本feel, 店家都幾貼心,為長頭髮嘅女士提供免費嘅橡筋,方便大家揸起頭髮黎食拉麵。 今次我叫左之前朋友推介嘅叉燒醬油豚骨湯拉麵。同其他拉麵舖一樣,麵道可以比你揀粗麵定係幼麵、麵嘅硬度、湯嘅濃度等等。今次我揀左濃湯、硬度適中嘅幼麵。個湯底有驚喜,濃得黎唔會令你覺得好膩👍🏻 麵都啱啱好,食落都好彈牙。叉燒都係一碗拉麵嘅靈魂,佢嘅叉燒都做得好好。好入味,入口即溶👍🏻推介比各位朋友仔👍🏻
推介比各位朋友仔👍🏻
叉燒醬油豚骨湯拉麵