2024-07-18 195 浏览
小店門面低調但原來好有水準,餐牌樣樣都吸引👐🏼招牌菜有海南雞、手撕雞、口水雞及滷水豬脾🥢🎈無骨海南雞半隻雞肉肉質滑嫩入味,好有驚喜雞皮部份無肥膏,薄薄一層口感爽彈好加分而且已經去骨,對懶人十分友好🤝配埋三色醬汁👐🏼黑醬油、薑蓉及辣醬淡淡薑味令雞油香更突出,甜甜哋嘅黑醬油都好惹味,伴碟仲有酸蘿蔔,配搭有誠意🎈手撕雞小食 有大中小辣🌶️偏向泰式風味,同海南雞一樣咁嫩,特別在加咗蘿蔔絲口感又更有層次。充滿肉汁,酸酸辣辣咁,越食越辣好惹味🎈滷水豬脾飯豬脾色澤油潤,肉質又軟又腍,入口即化好有水準,味道甜甜哋充滿醬油香,豬皮爽滑彈牙,送飯超正🎈肉碎生菜包肉碎炒得濕潤,味道微辣帶少少肥肉,啖啖肉汁好香口,食到泰式香料獨有香味配爽脆生菜一齊食,口感豐富又解膩🎈油飯 油飯亦係亮點,米飯粒粒分明🍚油潤有光澤,單食都覺得好好味

🎈無骨海南雞半隻
雞肉肉質滑嫩入味,好有驚喜
雞皮部份無肥膏,薄薄一層口感爽彈好加分
而且已經去骨,對懶人十分友好🤝

配埋三色醬汁👐🏼黑醬油、薑蓉及辣醬

🎈手撕雞小食

🎈滷水豬脾飯

🎈肉碎生菜包
配爽脆生菜一齊食,口感豐富又解膩

🎈油飯
油飯亦係亮點,米飯粒粒分明🍚
油潤有光澤,單食都覺得好好味
2024-07-12 179 浏览
留喺大埔,唔一定要去泰國,都一樣可以食到正宗地道泰式海南雞, 俾我哋搵到一間位於大埔墟的麻甩雞, 雖然門面比較細, 但勝在黃色夠搶眼, 遠處已經見到, 咁啱係糖水舖隔離, 難怪人頭湧湧, 最後我哋嗌咗啲性價比好高嘅外賣, 返屋企同家人開心share食口水雞翼嫲嫲辣辣, 而且一開兩邊, 辣汁滲入雞翼肉質內, 好滋味呀!香茅雞翼$24就有三隻, 一打開外賣keep住熱辣辣, 即叫即炸好香口!當然要試吓呢度招牌嘅無骨海南雞飯, 半隻都已經有雞髀位置, $90好抵食, 先說雞皮底下沒有肥膏是薄薄的, 每一條雞雞肉肉質滑嫩, 配上三種醬汁點綴不同的滋味!吉列豬扒青咖喱飯, 配上一碗青咖喱醬汁, 不過咖喱汁比較杰身, 但勝在不太辣, 加上香脆嘅豬扒好惹味!總括嚟講所有嘅食物味道唔錯!

總括嚟講所有嘅食物味道唔錯!

2024-07-06 175 浏览
大埔(麻甩雞)以外賣為主,店舖兩位年輕小伙子都幾型仔(麻甩仔😅)即係 Gentleman。還有男孩至愛玩具dragon Ball,哎呀飛出太空呀!快D返嚟“麻甩雞”點美食。店舖主打泰式美食厨窗掛咗好吸引👀肥嘟嘟黄油雞必點👍👍👍❣️無骨海南雞半隻肉質柔軟順滑,咀嚼時猶如絲綢般滑順,在配獨特的醬料,更能提升雞肉的鮮甜,無論配白飯或單食都能帶來滿足感❣️薯仔牛柳粒飯牛柳粒鮮嫰多汁,配上甜甜地薯仔軟糯綿密,兩者配搭恰到好處❣️小食併盤(雞翼、雞條、雞軟骨)💥雞翼~外層炸到焦焦地,但更添香脆,內裡肉質嫩滑juicy💥雞條~酥脆惹味😋😋💥雞軟骨~爽脆有質感仲帶有香茅味❣️麻甩手撕雞肉質鮮嫩多汁,充分保留了原有的汁水,再配上洋蔥絲、酸酸地白蘿蔔絲,還帶少少麻辣味層次感激豐富❣️龍眼冰冰涼清透的質地,伴隨著細膩的龍眼果肉顆粒,帶來一種清爽剔透的感受,夏日消暑的最佳選擇
大埔(麻甩雞)

厨窗掛咗好吸引👀肥嘟嘟黄油雞必點👍👍👍

❣️無骨海南雞半隻

❣️薯仔牛柳粒飯

牛柳粒鮮嫰多汁,配上甜甜地薯仔軟糯綿密,兩者配搭恰到好處
❣️小食併盤(雞翼、雞條、雞軟骨)

💥雞翼~外層炸到焦焦地,但更添香脆,內裡肉質嫩滑juicy
💥雞條~酥脆惹味😋😋
💥雞軟骨~爽脆有質感仲帶有香茅味
❣️麻甩手撕雞

❣️龍眼冰

2024-06-22 160 浏览
今天週六,同朋友打完波諗住買個外賣返屋企見到有間有賣海南雞的外賣店就諗住買隻無骨海南雞比屋企人加餸我自己就諗住買多個飯食見左兩樣野無骨海南雞飯(全隻)$165一隻無骨海南雞$165唔算太貴見隻雞色澤均勻一睇就好有食慾返到屋企,屋企人見到都話食指大動加餸佢地都勁開心雞肉非常嫩滑一啲都唔柴去骨去得好仔細啲雞肉一啲肥膏都冇除左皮就係肉勁正👍🏻👍🏻👍🏻附上的醃蘿蔔都好好食酸辣度岩岩好勁開胃洋蔥豬扒煎蛋飯$60 配的是太陽蛋飯量超級多兩個大人都夠食豬扒好貼心咁切成一條條配上特制嘅醬汁勁惹味而且豬扒是香煎個邊焦脆的勁正啊跟餐加青檸梳打$12酸酸的好解渴夏天飲一流📍 麻甩雞 (大埔)大埔寶鄉街47號地下D1號舖
今天週六,同朋友打完波諗住買個外賣返屋企
見到有間有賣海南雞的外賣店
一隻無骨海南雞$165
唔算太貴
見隻雞色澤均勻
一睇就好有食慾
返到屋企,屋企人見到都話食指大動
加餸佢地都勁開心
個邊焦脆的勁正啊
跟餐加青檸梳打$12
酸酸的好解渴
夏天飲一流
📍 麻甩雞 (大埔)
大埔寶鄉街47號地下D1號舖
2024-06-18 114 浏览
人氣外賣店登陸,年輕熱情男生們主理,主題的海南雞鮮嫩美味。店子以海南雞作主打,有座位,環境舒適,適合和朋友聚餐。 繼續聊天,感受快樂,感謝營業炸豬扒不錯,厚身又吸引喔。進入第二個世界,推介先吃這個,豬扒嫩滑炸到金黃色,味蕾平衡 😋😋😋感謝朋友陪伴吃新店,食物質素滿有水準之店子,食物高級。泰式風味,微辣香濃,份量多,非常惹味,香濃不油膩,口感層次很豐富。海南雞豬手牛腩飯牛腩口感滿滿,嫩香肉汁,豬手飯份量很多,滿滿傳統之魯水味道,香濃醬油味道,不錯。畫牆勁啱打卡!超級食物入饌!照顧周到!特別推薦蘿蔔,它甜而不膩,酸度適中,不會搶走其他食材的味道,整體口感非常棒。
人氣外賣店登陸,年輕熱情男生們主理,主題的海南雞鮮嫩美味。

炸豬扒

感謝朋友陪伴吃新店,食物質素滿有水準之店子,食物高級。

海南雞豬手牛腩飯

畫牆勁啱打卡!超級食物入饌!照顧周到!

2024-06-16 88 浏览
作為一名麻甩佬,見到麻甩二字,充滿親切感,相信食物夠地道夠大份。位於大埔寶鄉街47號地下D1號舖的「麻甩雞」帶給我一個充滿驚喜的美食體驗。這間餐廳主打泰式和本地風味的混搭菜式,價錢公道。無骨海南雞飯拼滷水豬髀 ($52)首先,我試了他們的無骨海南雞飯拼滷水豬髀。海南雞飯的雞肉非常嫩滑,入口即化,配上香濃的海南雞飯飯香四溢,配上三種醬汁分別為甜醬油、辣醬和薑蓉。滷水豬髀則是另一個亮點,滷水的味道非常入味,豬髀肉質軟嫩,兩者的搭配可謂絕佳。無骨海南雞飯拼滷水牛腩 ($52)另一款無骨海南雞飯拼滷水牛腩同樣讓我驚艷。牛腩經過長時間滷製,充滿濃郁的滷汁香氣,配上香氣四溢的海南雞飯,每一口都能感受到美味在口腔中散發開來。泰式炒通菜 ($40)泰式炒通菜更是讓人回味無窮。通菜鮮嫩爽口,配上泰式的獨特香料,香辣惹味,口感豐富且層次分明,每一口都能感受到泰式料理的異國風情。泰式肉碎生菜包 ($60)泰式肉碎生菜包是一道非常清新爽口的菜式。肉碎帶有微微的辣味,搭配脆爽的生菜葉,既解膩又增加了食物的層次感,是一道非常適合夏天享用的美味小吃。真係泰仔煲泰式龍眼冰 ($20)最後,來一杯真係泰仔煲泰式龍眼冰作

無骨海南雞飯拼滷水牛腩

無骨海南雞飯拼滷水牛腩 ($52)

真係泰仔煲泰式龍眼冰 ($20)
最後,來一杯真係泰仔煲泰式龍眼冰作為完美的結尾。這款飲品甜而不膩,龍眼的清香和冰涼的口感讓人感到無比舒爽,是炎熱天氣中的絕佳解暑飲品。總結來說,「麻甩雞」以其獨特的雙拼飯和地道的泰式風味菜品讓人難以忘懷。每一道菜式都能體現出廚師的用心與技藝,是一家值得一試再試的餐廳。
2024-06-15
無骨海南雞飯拼滷水牛腩
2024-06-13 78 浏览
聽朋友講話大埔呢間海南雞好好味,間中都要排隊,所以一入去就嗌咗半隻無骨海南雞先。碟雞一上枱就已經好吸睛,啲皮超級光滑,最緊要冇毛呀!!肉質睇落好柔潤,完全係啱啱好熟嘅狀態,保持到雞嘅軟滑。食落口啲雞皮係好緊致,再睇佢哋社交平台見佢哋啲雞係有浸冰水㗎,真係好有誠意。肉質食落好軟滑,就連雞胸都好腍。汁就最鍾意佢哋薑蓉,磨得好細滑,薑味唔會好搶好辣!蜜汁雞扒都好有驚喜,每一嚿都好大件、冇骨、啖啖肉。而每一件嘅雞皮都係脆皮,外圍就包裹住濃濃嘅蜜汁,肉質一啲都唔乾。另外抵讚位係佢每碟雞都有醃蘿蔔,可以清一清個口,而味道都唔會太酸,好易入口。泰式肉碎煎蛋飯,啲肉碎炒得好有鑊氣,好鍾意佢個燶邊蛋,係撈飯之選!飲品就嗌咗龍眼冰同青檸梳打。龍眼冰甜味啱啱好,唔會甜到起痰嗰種。青檸梳打就非常Refreshing!🤩

招牌海南雞(半隻)

招牌蜜汁雞扒

泰式肉碎炒飯

招牌海南雞(半隻)
招牌蜜汁雞扒
泰式肉碎炒飯
  • 無骨海南雞  (半隻)
  • 例牌蜜汁雞扒
  • 泰式肉碎煎蛋飯
  • 龍眼冰  青檸梳打
  • 無骨海南雞
  • 蜜汁雞扒
  • 龍眼冰
2024-06-02 118 浏览
麻甩雞😋😋😋簡單原味道大埔寶鄉街兩旁新開小食店、麻甩雞專供泰菜、招牌海南雞為鎭店!推開門、麻雀雖小、五藏俱全、可堂食或外賣😊😊***麻甩小食酸辣鳳爪$45⋯⋯開胃小菜、無骨鳳爪、酸酸辣辣、夠清爽😁小食拼盤$65⋯⋯雞翼兩隻、四條雞條、半分雞軟骨、全是雞、各不同部位、脆炸香口、軟腍、帶點香茅味、撒上椒鹽、蘸沙律醬、清新怡人不油膩👅👅招牌系列無骨海南雞半隻$90⋯⋯肉質鮮嫩多汁、雞皮色澤金黃、滑滑爽囗、蘸點特色三色醬汁、每一口感各不同、層次分明、各有特色、口感豐富、提升味蕾🤣🤣配菜酸蘿蔔、爽脆清甜!麻甩青咖喱飯配牛腩$50⋯⋯濃濃牛香味、炆至軟腍入味、再調配青咖喱醬汁、配上有嚼口粒粒香米、飽肚🈵️足!麻甩雞大埔寶鄉街47號地下D1號鋪
麻甩雞

麻甩青咖喱飯牛腩
小食拼盤
2024-06-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
無骨海南雞半隻
酸辣鳳爪
麻甩青咖喱飯牛腩
小食拼盤
  • 無骨海南雞
  • 麻甩青咖喱飯配牛腩
寶鄉街附近四月開咗間泰式餐廳,主打海南雞,有多款飯食,亦有淨餸同小食選擇。餐廳logo係隻操到好fit好多肌肉嘅雞😳 經過見到都好搶眼,叫咗外賣返去試吓,用紙盒包裝好企理🌟無骨海南雞 半隻 $90黃油好香,買半隻好好彩有啲雞背位好滑好嫩😍 配上酸蘿蔔,係加餸好選擇🌟手撕雞飯 $48手撕雞當然要配黃油飯,雞肉一絲絲撕到好細,灑上一大炸蔥蒜,撈埋食好香口🌟薯仔牛柳粒飯 $48薯仔同牛柳各佔一半, $48份量都算多,牛柳好林,薯仔炒香過,皮少少脆,入面好粉🌟小食拼盤$65個拼盤有兩隻雞翼、四條雞條、半份雞軟骨,三款小食都用椒鹽調味好惹味,雞翼同雞軟骨仲有香茅,夠晒泰式風味

🌟無骨海南雞 半隻 $90

🌟手撕雞飯 $48

🌟薯仔牛柳粒飯 $48

🌟小食拼盤$65
2024-05-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-05-13 149 浏览
寶鄉街其實好多小食店售賣都係我喜歡的食物今次發現新餐廳麻甩雞買左外賣返屋企無骨海南雞飯 $45雞飯會配上三色醬汁和雞湯油飯乾爽粒粒分明雞件嫩滑入味最喜歡入面有酸蘿蔔雙拼飯:無骨海南雞+滷水豬脾飯 $52豬脾也很出色用筷子一夾就散開可想而知幾咁腍滑脆香雞軟骨 $38好大份兩人食左兩餐先食完香脆可口凍檸茶 $20好好飲!佢個茶底同平時不一樣我唔識講入面有什麼材料不同我飲落茶底好香檸檬酸味岩岩好正好解油膩總結餐廳食物份量很多下次會直接買一隻雞/一隻豬脾加餸
寶鄉街其實好多小食店售賣都係我喜歡的食物

脆香雞軟骨
凍檸茶
  • 滷水豬脾
2024-05-10 118 浏览
最近見到大埔墟有一間新開小店「麻甩雞」。店名係因為由幾位「麻甩佬」開的雞專門店🐔而改。這家小店環境舒適,有幾張枱用餐。我今次係買外賣回家。✪ 半隻口水雞雞肉塗上了一層香辣的麻辣醬汁,非常誘人。雞肉鮮嫩多汁。入口後,麻辣的味道立刻爆發。✪ 半隻海南雞 口水雞的皮薄肉嫩,搭配著醬汁的滋味,鮮美可口。海南雞肉質細嫩,搭配特製的醬料更是美味。加上一個香氣四溢的油飯,好好味道。✪ 酸辣鳳爪 鳳爪口感彈牙。加上青檸汁,酸辣味道更開胃。【 麻甩雞 】📌大埔寶鄉街47號地下D1號舖

✪ 半隻口水雞

✪ 半隻海南雞

✪ 酸辣鳳爪
鳳爪口感彈牙。加上青檸汁,酸辣味道更開胃。

【 麻甩雞 】
📌大埔寶鄉街47號地下D1號舖
2024-05-07 88 浏览
店舖位置於最近大熱洪記糖水隔離海南雞飯抵食 有湯附送今次試左手撕雞飯 即撈可以走芫茜😗😗😗配上酸蘿蔔絲 好開胃有大中小辣選擇無骨好配飯🤣另外點了例牌薯仔牛柳粒 薯仔因為紙盒裝住 會無咁脆口牛柳粒就好惹味 粒粒食到好蜜糖🍯咬落唔un “飛天通菜都okay 無平時泰式食到咁辛辣🌶️汁就甜味重啲啲整體價錢好實惠有質素可以再食 份量okay~自取外賣打電話可以叫 好快聽
店舖位置於最近大熱洪記糖水隔離

咬落唔un “

飛天通菜都okay 無平時泰式食到咁辛辣🌶️
汁就甜味重啲啲
整體價錢好實惠有質素
可以再食 份量okay~
自取外賣打電話可以叫 好快聽
2024-03-30 133 浏览
大埔真係無幾間可以食到海南雞飯🥹行過大埔墟見到啱啱開鋪試業暫時海南雞飯試業價係$38價錢又相宜就買一盒試下雞既份量唔少,而且係入口即溶既口感唔會「嚡熠熠」,加上油飯又真係唔錯油飯裝到好滿🍚 之餘仲跟一碗湯見到一粒粒黃色油飯就好開胃🤣就算原價$48都相當抵食最後就係外賣包裝亦十分討好海南雞飯個3種醬汁都有齊晒而且醬汁盒分格得好正👍🏻乾淨又衛生見鋪面亦有堂食,環境乾淨企理下次可以試埋麻辣手撕雞飯😋
大埔真係無幾間可以食到海南雞飯🥹
行過大埔墟見到啱啱開鋪試業
暫時海南雞飯試業價係$38
價錢又相宜就買一盒試下

雞既份量唔少,而且係入口即溶既口感
唔會「嚡熠熠」,加上油飯又真係唔錯
油飯裝到好滿🍚 之餘仲跟一碗湯
見到一粒粒黃色油飯就好開胃🤣
就算原價$48都相當抵食

最後就係外賣包裝亦十分討好
海南雞飯個3種醬汁都有齊晒
而且醬汁盒分格得好正👍🏻乾淨又衛生

見鋪面亦有堂食,環境乾淨企理
下次可以試埋麻辣手撕雞飯😋
海南雞飯