2019-09-25 92 浏览
尖沙咀而家越開越多手搖茶店, 喺附近食完飯,順路去咗厚福街一間新開嘅台式茶店。 門面古色古香幾有特色,客人更可以按個人喜好選擇茶底同配料~玫瑰鹽黑糖伯爵黑糖甜而不膩,佐入玫瑰雪鹽調和,濃郁的黑糖及少許玫瑰鹽的搭配,更巧妙的提升了黑糖香氣。由於額外加咗鮮奶🍼 獨特清新嘅茶香配上優質香滑嘅鮮奶,展現出有如皇室伯爵般的香氣☕芝士四季春向來都非常喜愛飲四季春,因為佢既綠茶的香氣🍵 亦有烏龍茶的韻味,口感香氣清逸,滋味醇厚,配以濃厚咸香嘅芝士奶蓋, 入口層次分明,濃郁咸香而不油膩,清甜回甘而不單調!

玫瑰鹽黑糖伯爵

芝士四季春

今日係厚福街食完lunch,經過台式飲品店又好唔爭氣咁同朋友一齊買左杯飲😳。-呢度飲品好特別,有得度身訂造自己中意既組合。茶底有六款,包括紅烏龍、四季春、伯爵、紅茶、鐵觀音和荔枝紅茶。選完茶底仲可以 加配珍珠、牛奶和慕絲。-1⃣四季春+黑糖珍珠+牛奶+香草慕絲💰36(👅: 7/10)茶味清香帶綠茶抺香味;牛奶同香草慕絲令口感豐富左,清甜而不膩。珍珠較淋身,味道有點甜酸的,幾特別🤔。個人覺得唔加牛奶應該會再fresh d,清香d。-2⃣蜜桃烏龍+黃金珍珠💰29(👅: 7/10)黃金珍珠比黑糖較Q彈,有咬口。桃烏龍茶桃味清香,烏龍淳樸。甜度適中,幾fresh。

2⃣蜜桃烏龍+黃金珍珠💰29(👅: 7/10)
2019-09-10 49 浏览
在厚福街見到一間好有特式的台茶店,裝修是古樸風,對自己出品很有信心,只賣正宗茶品,沒有賣水果茶,甜味茶之類,我喜歡這種匠人的心思.茶底有六款我選了茶味霸道的伯爵茶.估不到茶味比平時飲的要香濃多幾倍!問過賣茶的妹妹, 原來是用類似蒸餾咖啡的方法去蒸餾茶葉,所以茶味比我飲開的茶王更濃.加了一個$5芝士慕絲奶蓋,芝士味香濃,沒有太鹹.  而奶蓋跟茶湯微拌後,好像雲朵般漂亮.另外見珍珠很特別,有黃金珍珠和黑糖珍珠,一直想點黃金珍珠的,點知埋單前男友問一句那個比較好?賣茶妹妹即推介說黑糖是手工炒的,我們立即點黑糖珍珠.  炒黑糖那微微的焦香味全滲珍珠中,炒的很均匀. 男友叫的鐵觀音加荔枝慕絲奶蓋,加了荔枝在上方,一直飲一直聞到淡淡荔枝香.而兩種茶中, 我較喜歡伯爵茶,飲下去真有驚為天人的感覺.

茶底有六款

我選了茶味霸道的伯爵茶.

估不到茶味比平時飲的要香濃多幾倍!

炒的很均匀.

而兩種茶中, 我較喜歡伯爵茶,飲下去真有驚為天人的感覺.
2019-08-21
外卖自取
$30 (宵夜)
2019-09-07 2224 浏览
Can I have a cup of Tie-guan-yin tea with less sugar and ice please?-最近尖沙咀開左間新既飲品店,聽聞出名茶種選擇多,當中包括紅烏龍、四季春、荔枝紅茶、伯爵、紅茶、鐵觀音。每種茶種分別有唔同口感、味道,而且靈活性好高,唔會有個框框綁住你一定要飲果個組合,意思姐係店鋪可以按客人自己既喜好,揀返自己想要既茶底、珍珠、慕斯去打造屬於自己既口味!最欣賞呢種個性化特色!👇▪ 鐵觀音 - $20▪ 黃金珍珠 - $6▪ 牛奶 - $5▪ 芝士慕斯 - $5▫ 鐵觀音用左一種獨特烘製技術將烏龍味好強烈咁帶哂出黎,芝士Mousse完全覆蓋係茶杯頂上。芝士帶少少鹹香味,呢杯揀左少甜,所以甜度岩岩好。黃金珍珠口感相當唔錯,彈牙唔會太甜,份量亦都比足,比一般珍珠更加正!▪ 紅茶 - $20▪ 黑糖珍珠 - $6▪ 鮮奶 - $5▪ 香草慕斯 - $5▫ 鋪頭用既紅茶底真係好唔同,佢地既熟成工法令茶葉完全發酵出一種相當濃郁既茶香!而黑糖珍珠口感都做到夠Q彈,相對黃金珍珠
最近尖沙咀開左間新既飲品店,聽聞出名茶種選擇多,
當中包括紅烏龍、四季春、荔枝紅茶、伯爵、紅茶、
鐵觀音。每種茶種分別有唔同口感、味道,
而且靈活性好高,唔會有個框框綁住你一定要飲
果個組合,意思姐係店鋪可以按客人自己既喜好,
揀返自己想要既茶底、珍珠、慕斯去打造屬於
自己既口味!最欣賞呢種個性化特色!👇

▪ 鐵觀音 - $20
▪ 黃金珍珠 - $6
▪ 牛奶 - $5
▪ 芝士慕斯 - $5
▫ 鐵觀音用左一種獨特烘製技術將烏龍味好強烈
咁帶哂出黎,芝士Mousse完全覆蓋係茶杯頂上。
芝士帶少少鹹香味,呢杯揀左少甜,所以甜度岩岩好。
黃金珍珠口感相當唔錯,彈牙唔會太甜,
份量亦都比足,比一般珍珠更加正!
▪ 紅茶 - $20
▪ 黑糖珍珠 - $6
▪ 鮮奶 - $5
▪ 香草慕斯 - $5
▫ 鋪頭用既紅茶底真係好唔同,佢地既熟成工法
令茶葉完全發酵出一種相當濃郁既茶香!而黑糖珍珠
口感都做到夠Q彈,相對黃金珍珠會稍為偏甜少少,
而鮮奶非常幼滑,加埋香草Mousse整體唔會有種
死甜感,無果種飲到一半好口乾割喉既感覺,飲得過!
2019-09-07
  • 黃金珍珠牛奶芝士慕斯鐵觀音
  • 黑糖珍珠香草慕斯鮮奶紅茶
「味道的別出心栽,只有自己能記憶,有溫度的,不只是煮茶的水,而更多的是,你的執著。」傳統品茶總是夾著詩意情景,偶然發現加拿芬道新開的這間黑金堂,黑金格調的簡約裝潢,六款茶葉的茶種,加上自己話事自己配的手工茶作,相當吸引!要製成一個屬於自己口味的台式茶品,首先選好茶種,六款包括A1-A7的,紅烏龍、四季春、伯爵、紅茶、鐵觀音、荔枝紅茶和最新出的蜜桃烏龍。原片茶葉酵烘製品,茶味香濃,茶葉各有其獨特之處,單張亦有逐一介紹。選好茶底再配自己喜愛的兩款珍珠「B1黑糖珍珠」及「B2黃金珍珠」,隨個人喜好再加上牛奶及五款慕絲D1-D5,包括、香草、玫瑰鹽、芝士、荔枝、焦糖。兩個人選了以下的配合:伯爵茶 + 黃金珍珠+ 牛奶+ 焦糖慕絲,伯爵茶偏向茶淡清香,黃金珍珠比黑糖珍珠彈牙,店員親切地介紹,三層材料分別有三種口感味道,建議首先可以飲底層較溫暖的珍珠,再飲中層的伯爵奶茶,然後再飲最頂層的焦糖慕絲,這個飲法對比以早已混合一髒的台式茶品較佳,先品嚐味道分別的配料及原茶味,到最後混合三種味道乾杯,做到先清後濃的口味感,正常甜度已剛剛好。紅茶 + 黑糖珍珠 + 荔枝慕絲,紅茶香濃,配合黑糖珍珠及帶清香荔枝

「味道的別出心栽,只有自己能記憶,
有溫度的,不只是煮茶的水,
而更多的是,你的執著。」
傳統品茶總是夾著詩意情景,
偶然發現加拿芬道新開的這間黑金堂,
黑金格調的簡約裝潢,六款茶葉的茶種,
加上自己話事自己配的手工茶作,相當吸引!

要製成一個屬於自己口味的台式茶品,
首先選好茶種,六款包括A1-A7的,
原片茶葉酵烘製品,茶味香濃,
茶葉各有其獨特之處,單張亦有逐一介紹。

隨個人喜好再加上牛奶及五款慕絲D1-D5,
包括、香草、玫瑰鹽、芝士、荔枝、焦糖。

兩個人選了以下的配合:
伯爵茶 + 黃金珍珠+ 牛奶+ 焦糖慕絲,
伯爵茶偏向茶淡清香,黃金珍珠比黑糖珍珠彈牙,
店員親切地介紹,三層材料分別有三種口感味道,
建議首先可以飲底層較溫暖的珍珠,
再飲中層的伯爵奶茶,然後再飲最頂層的焦糖慕絲,
這個飲法對比以早已混合一髒的台式茶品較佳,
先品嚐味道分別的配料及原茶味,
到最後混合三種味道乾杯,
做到先清後濃的口味感,正常甜度已剛剛好。

紅茶 + 黑糖珍珠 + 荔枝慕絲,
紅茶香濃,配合黑糖珍珠及帶清香荔枝的面層慕絲,
友人不加牛奶雖不及前者香滑,
但紅茶的原茶味更加突出,而且黑糖珍珠比想像中黑糖味重。

黑金堂主張的「自己的品味自己定位 」,
的確做到台飲較少有的自由選擇,
如果選擇困難的話,店內亦有推介的混合茶款,
值我一嗜~

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
黑金堂比較特別,茶底選擇多,茶味濃淡完全可以自己選擇,每一杯珍奶都是度身訂造,自己組合。茶底有六款咁多,包括紅烏龍、四季春、伯爵、紅茶、鐵觀音和荔枝紅茶。選完茶底之後仲可以按個人喜好加配珍珠(黑糖珍珠/黃金珍珠),牛奶和慕絲(芝士/香草🌿/荔枝/玫瑰🌹鹽/焦糖)總有一款合你口味A3 伯爵茶 + B1 黑糖珍珠+ 牛奶🥛+ D2 玫瑰🌹鹽 (糖度:正常): 伯爵茶有一種特殊的花果香,同茶葉融合左,黑糖珍珠好Q彈,不會太甜,而且食到濃厚的黑糖味,巧妙地同伯爵茶合而為一,加上玫瑰🌹鹽幕斯,很綿滑,啖啖玫瑰🌹花香,好特別而且出奇地夾。A4 紅茶+ B2 黃金珍珠 + 牛奶🥛+ D3 芝士(糖度:3分糖):紅茶好香濃,熟成工法使茶發酵,配上牛奶🥛全面升級,飲黎似奶茶☕️味。黃金珍珠真係琥珀色澤,比黑糖珍珠更有咬口,而配上鹹芝士慕斯,係口腔內大爆發芝士香氣👍🏽🥤
黑金堂比較特別,茶底選擇多,茶味濃淡完全可以自己選擇,每一杯珍奶都是度身訂造,自己組合。[爱心]

選完茶底之後仲可以按個人喜好加配珍珠(黑糖珍珠/黃金珍珠),牛奶和慕絲(芝士/香草🌿/荔枝/玫瑰🌹鹽/焦糖)總有一款合你口味[爱心]

A3 伯爵茶 + B1 黑糖珍珠+ 牛奶🥛+ D2 玫瑰🌹鹽 (糖度:正常): 伯爵茶有一種特殊的花果香,同茶葉融合左,黑糖珍珠好Q彈,不會太甜,而且食到濃厚的黑糖味,巧妙地同伯爵茶合而為一,加上玫瑰🌹鹽幕斯,很綿滑,啖啖玫瑰🌹花香,好特別而且出奇地夾。[爱心]

2019-08-30
2019-08-30 50 浏览
今日係附近食飽飽 就打算去買杯野做三點三見到有簡新開既就去試試先 簡之前仲可以去聞下唔同茶種既味道 由茶種到珍珠再到慕絲都可以按自己喜好去選擇 真正屬於自己既口味伯爵+黃金珍珠+牛奶+芝士慕絲($36)伯爵茶帶有花果香氣搭上牛奶撞成奶茶 都唔會有衝突感 甚至有意想不到嘅夾 再配上燉煮到熟透既黃金珍珠 滑溜Q彈 好有咬口 仲有加上芝士慕絲香滑而不膩 三分甜度 將每樣材料都可以飲出原味道四季春+黃金珍珠+玫瑰鹽慕絲($31)朋友個杯四季春甘甜好入喉 再配上燉煮到熟透既黃金珍珠 滑溜Q彈 好有咬口 仲有加上玫瑰鹽味既慕絲 咸香咸香仲有軟滑既口感 不俗總結:-茶種高質-多元化選擇-地舖方便
今日係附近食飽飽 就打算去買杯野做三點三

見到有簡新開既就去試試先 簡之前仲可以去聞下唔同茶種既味道

伯爵+黃金珍珠+牛奶+芝士慕絲($36)

四季春+黃金珍珠+玫瑰鹽慕絲($31)

總結:
-茶種高質
-多元化選擇
-地舖方便
2019-08-30
下午茶
2019-08-27 68 浏览
近年珍奶店遍地開花,而且有不少都是台灣開過來的,所以單是過江龍已經不能成為賣點。但黑金堂比較特別,因為它的茶底是用原片茶葉沖泡,而且茶底選擇多,茶味濃淡完全可以自己選擇,換句話說,每一杯珍奶都是度身訂造。***********黑金堂可謂一間珍奶專門店,因為它不像其他台式茶飲店般選擇繁多,反而只專注做黑糖珍奶。茶底有六款之多,包括紅烏龍、四季春、伯爵、紅茶、鐵觀音和荔枝紅茶。選完茶底之後就可以像加toppings一樣按個人喜好加配珍珠、牛奶和慕絲。荔枝紅茶+黑糖珍珠+玫瑰鹽慕絲($31)荔枝紅茶茶味較輕怡,有淡淡荔枝香味,黑糖珍珠Q軟不會太甜,玫瑰鹽慕絲很綿滑,有淡淡玫瑰香味。鐵觀音+黑糖珍珠+牛奶+芝士慕絲($36)鐵觀音茶味較濃,芝士慕絲略帶鹹味,加了牛奶令口感更滑,只是略嫌奶味不夠香。

***********

荔枝紅茶+黑糖珍珠+玫瑰鹽慕絲($31)

荔枝紅茶+黑糖珍珠+玫瑰鹽慕絲
鐵觀音+黑糖珍珠+牛奶+芝士慕絲($36)

鐵觀音+黑糖珍珠+牛奶+芝士慕絲
$34 (宵夜)
荔枝紅茶+黑糖珍珠+玫瑰鹽慕絲
鐵觀音+黑糖珍珠+牛奶+芝士慕絲
2019-08-26 65 浏览
今日天氣都係好熱,去完紅磡搵朋友,就同女朋友行下尖沙咀。知佢鐘意台灣,所以叫左兩杯有台灣風味嘅飲品降下溫。蜜桃烏龍$23我自己就偏愛清新不太甜嘅野,所以揀左清清淡淡又解渴嘅寬蜜桃🍑烏龍茶(三分甜)意外地兩者都合襯,桃🍑味清香加上烏龍派出所的淳樸,只係少少甜,飲晒成杯都唔膩,最岩食完重口味食物飲,好fresh黑糖珍珠奶茶$36女朋友仔豪不猶豫揀左黑糖珍珠奶茶(三分甜,少冰),話黑糖對女仔好XP,佢鐘意D珍珠夠彈牙,但又好影易被咬爛,底部充滿珍珠,大大滿足感,飲完唔洗食飯😂

蜜桃烏龍$23

黑糖珍珠奶茶$36
黑糖珍珠奶茶

2019-08-25
黑糖珍珠奶茶
2019-08-24 66 浏览
經過尖沙咀見到黑金堂, 個名好特別又未試過, 於是快快買了兩杯飲品~四季春黃金珍珠$26, 蜜桃烏龍$23, 在等候的期間 ,店員介紹店舖是用台灣進口原片茶葉,比起出面其他茶飲店只用商業用大包裝茶葉碎更為真材實料。 再配合滴漏咖啡的方法沖泡, 令到茶味更香濃。四季春黃金珍珠~ 茶味極度香濃, 味道微甜, 飲落有種回甘的味道, 第一次見黃金珍珠, 入口煙韌彈牙, 細嚼有甜甜的味道。蜜桃烏龍~ 蜜桃配烏龍感覺特別清新, 是一杯解渴又清涼的飲品, 剛好適合天氣炎熱的時候飲用。

四季春黃金珍珠

2019-08-23
下午茶
四季春黃金珍珠
2019-08-22 59 浏览
Hong Kong has opened up several milk tea and bubble tea store recently and Gold Brown Sugar was no exception. It was opened recently and was located at Carnarvon Road, few minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.The store was mainly for take away, and it sell mainly tea related drinks. It also displayed their range of tea selection for customers to smell. It served few choices of tea, and allowed customers to choose bubble, milk and mousse to add on.Tie guan yin with bubble milk tea and mousse - The

Tie guan yin with bubble milk tea and mousse - The drink was smooth and milky, with strong tie guan yin taste. Bubble was chewy and smooth and mousse helped to make it creamy.

Lychee tea with bubble and lychee mousse - Lychee tea was sweet, has strong lychee taste too. Mousse helped to make it creamy and smooth, going well with the bubble.
特登去尖沙咀買洗面梘, 感覺好行左好多, 轉入厚福街整杯野飲先🥤. 俾收銀隔離個六枝Mega Test tube吸引左, 係真實茶呢!! (從來唔飲化學珍珠奶茶) 店員好有心機逐款茶介紹👍🏻. >芝士黃金四季春 (HKD36)身為奶蓋控, 第一啖已經飲得出濃濃忌廉芝士味道, 好醒目地頭幾啖唔開飲筒住等我可以齋飲奶蓋🙈. 其餘奶蓋逐漸同四季春融為一體, 有別於一般奶茶, 奶味唔會完全蓋過茶味, After Taste有陣陣茶香.>蜜桃🍑烏龍x黃金珍珠x牛奶🥛 (HKD31)店員推介嘅蜜桃🍑烏龍茶, 桃味天然x茶係零違和感, 整體味道較接近烏龍茶, 奶味反而較淡啱哂喜歡清新茶味多啲嘅人, 珍珠勁QQ.
現泡茶

芝士黃金四季春 (HKD36)
芝士黃金四季春
奶蓋

蜜桃🍑烏龍x黃金珍珠x牛奶🥛 (HKD31)
蜜桃烏龍x黃金珍珠x牛奶

2019-08-22
現泡茶
芝士黃金四季春
奶蓋
蜜桃烏龍x黃金珍珠x牛奶
2019-08-22 38 浏览
位於尖咀厚福街新開Ge 黑金堂主打杯杯都由整片茶葉製成。最吸引我就是餐牌上的蜜桃烏龍。店舖可分自選配搭或店家已配搭好的選項。如要自選配搭就要率先選茶種、有兩款珍珠、五款口味的慕斯,亦可將茶飲簡單加入牛奶增加口感。茶種普通有6種:紅烏龍、四季春、伯爵、紅茶、鐵觀音、荔枝紅茶最新推出還有蜜桃烏龍茶底。我地點左一杯自選、一杯人氣配搭。首先叫了一杯芝士黃金四季春$36四季春茶香清新,接近綠茶茉香,配合芝士慕絲整杯拌勻味道非常和譜融合。黃金珍珠清甜而且煙韌度剛好。自選:玫瑰鹽慕斯黑糖珍珠蜜桃烏龍 $34率先飲到鹹鹹的慕絲,黑糖珍珠同樣清甜,蜜桃烏龍茶底,用乾燥的蜜桃同原茶葉一同烘焙,桃味突出、茶底香濃。杯上印上挺有意思字句:有溫度不只是煮茶!
位於尖咀厚福街新開Ge 黑金堂主打杯杯都由整片茶葉製成。

最吸引我就是餐牌上的蜜桃烏龍。

店舖可分自選配搭或店家已配搭好的選項。

最新推出還有蜜桃烏龍茶底。

我地點左一杯自選、一杯人氣配搭。

首先叫了一杯芝士黃金四季春

自選:玫瑰鹽慕斯黑糖珍珠蜜桃烏龍 $34

杯上印上挺有意思字句:有溫度不只是煮茶!
2019-08-22
  • 芝士黃金四季春
2019-08-13 147 浏览
黑糖珍奶成日飲,但用原片茶葉沖泡都係第一次飲。係尖沙咀呢間黑金堂,可以享受真正茶味好,睇下有咩好飲先。先選你想飲茶味濃淡既茶葉,然後再加牛奶,珍珠,慕絲。仲可以參考埋呢個啜飲四部曲,嘆真正靚茶味。四季春黑糖珍珠芝士,四季春茶味清淡清新,飲落輕怡一D,暖暖地既黑糖珍珠夠彈又挺身,濃郁黑糖味,加埋芝士慕絲既咸芝士香氣,一流!荔枝茶黃金珍珠芝士,荔枝茶茶香濃味一點,荔枝香鎖係茶入面,黃金珍奶Q彈得黎香焦糖味,無黑糖珍珠咁硬身,好味!
黑糖珍奶成日飲,但用原片茶葉沖泡都係第一次飲。

係尖沙咀呢間黑金堂,可以享受真正茶味
好,睇下有咩好飲先。

先選你想飲茶味濃淡既茶葉,然後再加牛奶,珍珠,慕絲。

仲可以參考埋呢個啜飲四部曲,嘆真正靚茶味。

2019-08-12 92 浏览
今日同朋友行經尖沙咀,天氣咁熱最好搵啲凍野飲,消吓暑啦,見到呢間黑金堂嘅珍珠奶茶店,都有唔少人捧場,於是我哋都試吓。佢嘅配搭都幾特別,首先佢有六款茶底可以揀,包括:紅烏龍、四季春、伯爵、紅茶、鐵觀音同埋荔枝紅茶,另外仲可以加錢配搭兩款珍珠,黑糖珍珠同埋黃金珍珠,亦可再加牛奶,最後仲有五款慕絲俾你揀,包括:香草、玫瑰鹽、芝士、荔枝同埋焦糖。我哋分別點左伯爵黑糖珍珠加芝士慕絲,令一杯荔枝紅茶黃金珍珠加荔枝慕絲,兩杯嘅口味都好清新,茶底好香,兩款珍珠都好好味,不相伯仲,下次一定會試其他口味。
2019-08-04