龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2025-06-17 635 浏览
這間位於中環的【龍亭】,主打日式鐵板燒,包了前菜、沙律、刺身、海鮮、燒肉及甜品等,在中環區來說性價比高,價錢貼地。前菜三文魚頭軟骨配海草、三文魚牛油果他他及漬葱。煙三文魚沙律沙律菜清新爽脆。鯛魚刺身刺身鮮甜爽口。蝶豆花味法國生蠔生蠔肥美新鮮,爽口又鮮味。魚子醬溫泉蘭王蛋魚子鮮味、白松露清香,加上清爽冰瓜絲,溫泉蛋香滑。虎蝦及日本元貝虎蝦結實肉質彈牙,元貝煎至表面焦香,中間保持嫩滑,配上蝦膏汁更添鮮味。白鱔及慢煮鮑魚白鱔新鮮彈牙;鮑魚夠腍且入味。澳洲牛柳粒牛柳粒煎至表面焦香,肉味濃郁。安格斯牛肉薄燒卷加了炸蒜及香葱的牛肉,燒至剛熟,入口腍滑。菊花豆腐白麵豉湯黑松露海鮮炒飯表面舖滿了蟹子及三文魚籽,炒飯爽口。最後食返個柚子雪葩配紅豆爆珠,清一清味蕾。
前菜
三文魚頭軟骨配海草、三文魚牛油果他他及漬葱。
煙三文魚沙律
沙律菜清新爽脆。
鯛魚刺身
刺身鮮甜爽口。
蝶豆花味法國生蠔
生蠔肥美新鮮,爽口又鮮味。
魚子醬溫泉蘭王蛋
魚子鮮味、白松露清香,加上清爽冰瓜絲,溫泉蛋香滑。
虎蝦及日本元貝
白鱔及慢煮鮑魚
白鱔新鮮彈牙;鮑魚夠腍且入味。
澳洲牛柳粒
牛柳粒煎至表面焦香,肉味濃郁。
安格斯牛肉薄燒卷
加了炸蒜及香葱的牛肉,燒至剛熟,入口腍滑。
菊花豆腐白麵豉湯
黑松露海鮮炒飯
表面舖滿了蟹子及三文魚籽,炒飯爽口。
最後食返個柚子雪葩配紅豆爆珠,清一清味蕾。
2025-06-17 590 浏览
清爽醒胃嘅三文魚沙律作為美食開始。前菜非常有特色:酸咪咪三色洋蔥綿滑口感牛油果他他三文魚魚籽爽脆三文魚頭顎骨昆布魚子醬溫泉蘭王蛋似太陽耀眼嘅蛋王混合魚子醬,那鹹香味道表露無遺,讃。魚子生蠔蠔隻肥美有海水鹹香,淋上蝶豆花泡泡,再加上魚籽,層次感豐富。鐵板鮑魚,元貝鮑魚軟腍,味道濃厚。元貝火喉剛好,軟熟好味。安格斯牛肉薄燒卷肉味濃郁,熟度剛好,配合蔥花又甜又香。菊花豆腐白麵豉湯豆腐切成菊花花瓣般可愛,還有花膠,高雅湯品。黑松露海鮮炒飯炒飯粒粒分明,散發出黑松露香,惹味。
清爽醒胃嘅三文魚沙律作為美食開始。

前菜非常有特色:
酸咪咪三色洋蔥
綿滑口感牛油果他他三文魚魚籽
爽脆三文魚頭顎骨昆布

魚子醬溫泉蘭王蛋
似太陽耀眼嘅蛋王混合魚子醬,那鹹香味道表露無遺,讃。

魚子生蠔

鐵板鮑魚,元貝
鮑魚軟腍,味道濃厚。
元貝火喉剛好,軟熟好味。

安格斯牛肉薄燒卷
肉味濃郁,熟度剛好,配合蔥花又甜又香。

菊花豆腐白麵豉湯
豆腐切成菊花花瓣般可愛,還有花膠,高雅湯品。

黑松露海鮮炒飯
炒飯粒粒分明,散發出黑松露香,惹味。
2025-06-16
2025-06-14 0 浏览
今天去了中環分店打算提早慶祝父親節,因有名星效應,故在KKday買了這個『海膽和牛十度菜鐵板燒』推廣套餐,失望而回。食材方面,雖然擺盤是有花心思,但並不算全部新鮮。特別是龍蝦和鮑魚,龍蝦開邊很細隻,肉質不新鮮,毫無彈性,故需用醬汁掩蓋。鮑魚也是很細隻,不是活鮑,是細隻溏心飽。最致命的,就係坐在鐵板燒司傅前面的2個位,抽油煙系統極度不佳,全部油煙噴出來,令老公好吾舒服,堂場要求換位,食完整套衣服都係油煙味。到埋單,還要給回正價每位$136, 故感覺性價比不高。
到埋單,還要給回正價每位$136, 故感覺性價比不高。
2025-06-14
庆祝纪念
父亲节
用餐优惠
現金券
2025-06-10 1110 浏览
喺KKday買咗$680/位x2 海膽和牛龍龍蝦餐生豪👍龍蝦👎 一般海膽醬👎太甜鮑魚🤜正常但海膽醬太甜其他都正常成個餐食咗兩個半鐘但有前前後後加起來一個鐘係等待。我準時12點到但最尾個炒飯都要等最後另一台客食完其他食物先願意一齊去炒飯,有其他客成12:30之後先黎。我覺得安排太差。我隔離有兩個人都等唔到個飯就走咗。如果以高級餐廳嚟講嗰度好嘈,如果以茶餐廳嚟講聲音正常。最後仲有+1服務費 $680($136服務費=20%)大家真係去就遲去會好d 唔洗齋等。
喺KKday買咗$680/位x2 海膽和牛龍龍蝦餐

生豪👍
龍蝦👎 一般
海膽醬👎太甜
鮑魚🤜正常但海膽醬太甜
其他都正常

成個餐食咗兩個半鐘但有前前後後加起來一個鐘係等待。

如果以高級餐廳嚟講嗰度好嘈,如果以茶餐廳嚟講聲音正常。

最後仲有+1服務費 $680($136服務費=20%)

大家真係去就遲去會好d 唔洗齋等。
2025-06-09 1408 浏览
豪華鐵板燒大滿足!鮑魚、虎蝦、…樣樣鮮味彈牙!今次去咗間高級鐵板燒,師傅手勢超班,由頭到尾都係視覺同味覺嘅享受!一開場就頭盤有滿滿骨膠原既三文魚面肉,口感爽口彈牙,一啲都唔腥,再黎生蠔,加少少檸檬汁,一啜落去,海水味同蠔鮮味瞬間攻陷味蕾!海膽入口即溶,配紫菜,味道再升級!跟住係燒鮑魚,燒到微微焦香,咬落爽口彈牙,仲要配埋秘製龍蝦汁,鮮味爆燈! 再到虎蝦同元貝,虎蝦大大隻,燒到蝦殼脆卜卜,蝦肉爽甜到不得了;元貝好厚身,輕輕煎香,剛剛好熟,一啖咬落去,鮮甜嘅汁爆出嚟,正到癲! 重頭戲當然係鵝肝多士,外脆內軟,入口即化,油脂香濃到不得了,配埋脆多士,邪惡但抵食!黑松露炒飯,鑊氣十足,全場佈滿黑松露香氣,仲有三文魚籽撈埋,食到唔停口! 最後嘅燒白鱔皮脆肉嫩,魚油香噴噴,點少少金蒜已經無敵。甜品係柚子雪糕,清新解膩,完美收尾! 今餐鐵板燒真係由頭驚艷到尾,食材新鮮、師傅手勢好,貴絕對值回票價!下次慶祝一定再嚟!
豪華鐵板燒大滿足!鮑魚、虎蝦、…樣樣鮮味彈牙!

海膽入口即溶,配紫菜,味道再升級!

今日同同事(共5人)去咗龍亭食晚飯。我哋揀咗極品海膽和牛龍蝦十道鐵板燒。我哋唔係坐最靠近鐵板位置嘅吧枱。餐廳分咗兩個時間俾人入座,分別係晚上6點同8點。我哋選擇咗8點果個時間。結果,食到11點,以為自己食緊法國菜,仲要食到成肚火。好啦,我哋準時8點入座之後,一直等到8:30都未有嘢食,等到嘢食黎啦,竟然係開胃菜,酸菜果啲,一碟三味。酸菜個味好似中國啲橋頭。第一道菜,海膽玉子豆腐。不過不失,食完之後,口腔有海膽嘅鮮甜味,我個人幾鍾意。第二道菜,海膽配生蠔加啲三文魚籽(加咗啲用蝶豆花整嘅泡泡)。呢個配搭嘅生蠔其實好多餐廳都有,冇乜特別。我食嘅時候,生蠔唔凍嘅,我覺得有少少腥味。第三道菜,雜菜沙律。用一塊煙三文魚包住啲菜,加咗啲柚子醬同黑醋,同出面食嘅餐廳都係差唔多,無特色,但係就要等好耐先上到菜。第四道菜,海膽溫泉蛋。覺得完全浪費咗個海膽,食唔到海膽味。第五至七道菜就勁啦,燒帶子、鮑魚、龍蝦一齊上(同一個碟)。賣相好肉酸,以為自己食緊茶餐廳。燒帶子縮晒水。燒帶子上面有濃濃海膽醬,搶走晒帶子應有嘅鮮味。鮑魚有兩隻,細細隻。侍應話係慢煮過,仲話溏心鮑魚,但完全唔係果回事。龍蝦啲肉係霉嘅,唔彈牙

第四道菜,海膽溫泉蛋。覺得完全浪費咗個海膽,食唔到海膽味。

龍蝦啲肉係霉嘅,唔彈牙,又細隻,而且太燶黑晒。配有龍蝦醬同海膽醬,太濃味,太膩,好失望。
啲醬根本就唔搭啲食物。

第八道菜,海膽A5和牛。海膽好少,牛肉比較多。
基本上唔係好食到海膽味。和牛亦都唔係入口即溶嗰隻。

第九道菜,黑松露海膽炒飯。呢個賣相唔錯,有蝦、海膽,三文魚籽喺飯面。但係個飯真係好韌,食到咀嚼肌變大嘅感覺。

第十道菜,柚子海膽雪葩。呢個真係全晚最好食㗎,因為唔使煮。

總結:呢間餐廳,不可一,不可再。 食啲咁嘅嘢三個鐘,我寧願去返銅鑼灣食禾X昧。
2025-06-06
2025-06-05 1083 浏览
好耐冇食鐵板燒,就係OpenRice搜尋一下。見到依間龍亭,都幾多好評,而且價錢合理,見到OpenRice,仲有套餐價添!今日就去食吓店員推介話呢隻梅酒好飲,所以我哋叫咗一支share ,的確非常濃味,而且$93價錢合理。首先,前菜方面,左邊漬物咁,有食緊骨膠原嘅感覺,幾特別。中間嘅係三文魚他他。沙律方面,佢就係煙三文魚沙律,店員有介紹話蔬菜係有機農莊採摘💕跟住就係海膽魚子蘭王蛋,眾所週知蘭王蛋品質高,再加埋海膽同埋魚子,製作食溫泉蛋。鯛魚刺身,味道鮮甜,新鮮。咁啱我哋坐喺鐵板前面,仲可以欣賞到師傅嘅表演🤩跟住就係我最鍾意嘅海鮮二品!鮑魚竟然有兩隻,煮得剛剛好,唔會太熟。煮帶子嘅火候都控制得好好👍🏻澳洲牛柳,食落滑嫩。配有炸蒜可以一齊食。最後仲有黑松露炒飯!師傅炒飯時,仲整咗個心形俾我哋打卡😹好細心。炒飯上面還有魚子同埋蝦,而且黑松露落咗勁多所以好夠味!甜品方面,有柚子雪葩,最驚訝係個爆珠,原來有紅豆係裏面😻唔使$1000一個人,就係中環食到鐵板燒。性價比高,下次再帶屋企人嚟食。🩷
好耐冇食鐵板燒,就係OpenRice搜尋一下。

梅酒

前菜

首先,前菜方面,左邊漬物咁,有食緊骨膠原嘅感覺,幾特別。
中間嘅係三文魚他他。

魚子醬蘭王溫泉蛋

鯛の刺身

鯛魚刺身,味道鮮甜,新鮮。
咁啱我哋坐喺鐵板前面,仲可以欣賞到師傅嘅表演🤩
鐵板海鮮二品,鮑魚帶子

澳洲牛柳粒

澳洲牛柳,食落滑嫩。配有炸蒜可以一齊食。
炒飯
黑松露海鮮炒飯

炒飯上面還有魚子同埋蝦,而且黑松露落咗勁多所以好夠味!

柚子雪芭配紅豆爆珠

甜品方面,有柚子雪葩,最驚訝係個爆珠,原來有紅豆係裏面😻

2025-06-04
鐵板海鮮二品,鮑魚帶子
炒飯
柚子雪芭配紅豆爆珠
2025-06-04 872 浏览
餐廳有唔同價位嘅鐵板燒套餐,最後揀左$688嘅套餐,一共有11道菜式前菜 - 醬油漬海草昆布,爽口開胃;熟成挪威三文魚牛油果他他非常新鮮,三色葱嘅辛辣味啱啱好平衡返魚子醬海膽蘭王溫泉蛋蘭王蛋蛋味濃郁,不過魚子醬海膽同蘭王蛋個味互相搶左刺身 - 鯛魚刺身鮮甜,魚子醬生蠔肉質飽滿,D泡打卡好靚,但我會建議唔好食埋d泡鐵板海鮮 - 慢煮鮑魚同日本元貝,鮑魚煮得啱啱好,唔會韌;元貝好嫩滑,加埋佢哋自家製嘅龍蝦醬,味道更加濃郁主菜 - 澳洲牛柳粒除左分量非常大,仲有大量海膽醬,面頭仲有燒一燒;美國安格斯牛肉薄燒捲包住大量蒜片,蒜香味好出 菊花豆腐白麵面豉湯清清地,可以中和返之前嘅濃味黑松露海鮮炒飯鑊氣十足,黑松露香味好突出。炒飯粒粒分明,亦好足料。甜品係柚子紅豆爆珠雪葩,紅豆爆珠第一次見,口感同味道好得意總括而言,菜式偏向多蒜多醬,比較適合重口味人士。呢個價錢有咁多道菜式,算係幾抵。

魚子醬海膽蘭王溫泉蛋
蘭王蛋蛋味濃郁,不過魚子醬海膽同蘭王蛋個味互相搶左

菊花豆腐白麵面豉湯清清地,可以中和返之前嘅濃味

甜品係柚子紅豆爆珠雪葩,紅豆爆珠第一次見,口感同味道好得意

用餐优惠
試食活動
2025-06-04 1077 浏览
看到很多廣告,同事提過不過不失,但今日自己去到,發現很差很不新鮮本人第一次寫食評,因為太生氣了!今日是老公生日,所以很期待這一餐,結果發現他們簡直當自己是中央廚房一樣操作,唉,失望透頂!

2025-06-03 1156 浏览
之前睇咗林作裕美條片,所以上左去食,由前菜、主食、炒飯、甜品,冇一樣好食! 食物品質係平價貨仲衰過d 連鎖日本放題店,佢話今日冇蠔所以補左d 室温带子🤮伏伏伏,感覺好差,尤其個厨師,d 野食品質差,廚師又整得差。 龍蝦係有d 臭同d 醬汁好難食,佢用咗好多汁同酒想冚住啲臭味,所以係苦的。見佢用個大桶裝飯再炒,即刻想嘔!甜品係雪葩加海膽,真係九唔搭八,我肚屙! 第一次係香港食咁難食嘅鐵板燒,感覺被騙了冇下次! $750套餐,再原價加一$150, Total $900.
2025-06-03
2025-06-03 692 浏览
龍亭主打鐵板燒料理,中午有午市套餐,今天選了九道菜的季節限定午餐,港幣388起,在蘭桂坊算是相當實惠。現在用OpenRice 訂位另有八五折優惠。🌱前菜首先登場的是三種前菜。脆口的昆布,滑順的三文魚薯仔,加上清爽的蛋絲,很有誠意。🌱沙律用煙三文魚卷上生菜,清爽開胃。🌱時令刺身一顆超大生蠔,上頭豪邁地放了一大匙三文魚籽。一口吞下,生蠔非常肥美,清甜爽口相當新鮮,搭配三文魚籽的鹹味,妙不可言。🌱鐵板海鮮兩品干貝、虎蝦和鮑魚都試到,其中以干貝和虎蝦較為出色。🌱安格斯牛肉薄燒卷安格斯牛包裹著香蔥及蒜,牛肉爽口軟嫩,不用額外加錢的版本已經很唔錯。🌱海鮮炒飯熱辣辣上桌,炒飯粒粒分明,搭上黑松露香氣撲鼻,蝦尾彈牙。整體而言,餐點質素高,環境舒適,午餐時段高朋滿座,一定要先訂位再前往,上菜速度偏慢,建議預留兩小時用餐時間。

🌱前菜

🌱沙律
用煙三文魚卷上生菜,清爽開胃。

🌱時令刺身

🌱鐵板海鮮兩品
干貝、虎蝦和鮑魚都試到,其中以干貝和虎蝦較為出色。

🌱安格斯牛肉薄燒卷

🌱海鮮炒飯
熱辣辣上桌,炒飯粒粒分明,搭上黑松露香氣撲鼻,蝦尾彈牙。

這次的相親對象是從事私募基金的,她推薦了這家頗有名氣的鐵板燒餐廳。進去後,發現裡面坐滿了許多專業人士。她告訴我無需看菜單,因為她最愛這裡的高級廚師套餐。首先上來的是開胃前菜,隨後是蘭王魚子醬溫泉蛋,果然名不虛傳,蛋味濃郁。接著的鯛魚刺身也鮮美無比。在她分享自己在紐約投行工作的故事時,我細細品嚐著鐵板燒的帆立貝和虎蝦。她提到香港的工作讓她能經常享受到這些高品質的日料,這裡的海鮮特別新鮮。主菜方面,她點了牛柳粒,而我則選擇了美國安格斯薄卷,肉質豐富,她甚至表示這裡的牛肉比美國的還要美味😋。最後,我們享用了麵豉湯,裡面還加了花膠,對於忙碌的工作來說,補充營養非常重要。她特別喜歡這裡的黑松露魚子炒飯,結束時,我們享用了一份清爽的柚子雪糕。隨後,她匆忙回去上班了。

2025-06-02 399 浏览
食物質素好唔穩定,有d人碗飯有海膽 有d又無,即係點?所有野都係影好過真實,真實環境又暗又唔太pleasant, 唔知點講,總之都係cheap cheap甘。擺盤又係好唔一致,完全唔係網上睇甘。雖然話平價omakase但其實都係fix晒同加錢哩樣個樣,唯一發辦嘅可能係今日擺盤靚d聽日又唔同樣。用哩個錢應該出面都食到更精彩。試過就算。
用哩個錢應該出面都食到更精彩。
試過就算。
2025-05-29 561 浏览
套餐有刺身、海鮮同燒物,都算豐富。刺身有鯛魚同生蠔🦪,賣相精緻仲有食用花同紫菜碎做裝飾,視覺上幾吸引不過新鮮度同味道稍為欠缺,食落唔夠鮮甜,口感亦稍為普通。主菜方面,揀左日本元貝、虎蝦、慢煮鮑魚同白鰻鮑魚嘅口感軟霖美國安格斯牛肉薄燒卷,燒得幾香,肉質算嫩滑,但調味上稍為單薄。黑松露炒飯同海鮮嘅概念唔錯,炒飯粒粒分明,松露味重。甜品係柚子雪糕,口感滑溜,柚子嘅清新酸味,食落有滿足感。總結黎講,呢間餐廳喺環境同賣相上花咗心思,服務同甜品表現得較好,值得一讚。但食材嘅質素同調味方面仲有進步空間,味道偏淡,唔夠突出,性價比可能要睇個人要求。==============================龍亭 (中環)中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓營業時間: 星期一至日 12:00-00:00

套餐有刺身、海鮮同燒物,都算豐富。
刺身有鯛魚同生蠔🦪,賣相精緻
仲有食用花同紫菜碎做裝飾,視覺上幾吸引
不過新鮮度同味道稍為欠缺,食落唔夠鮮甜,口感亦稍為普通。

主菜方面,揀左日本元貝、虎蝦、慢煮鮑魚同白鰻
鮑魚嘅口感軟霖

黑松露炒飯同海鮮嘅概念唔錯,炒飯粒粒分明,松露味重。

甜品係柚子雪糕,口感滑溜,柚子嘅清新酸味,食落有滿足感。

龍亭 (中環)
中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓
營業時間: 星期一至日 12:00-00:00
2025-05-26 697 浏览
喺蘭桂坊搵到間隱世鐵板燒🌟,$728食勻廚師發板15道菜,中環地段來講性價比爆燈💸!店舖超闊落,兩個鐵板燒吧枱夠晒氣派,雖然座位多但平日夜晚都幾乎滿座,記得早啲Book位呀📅~ 🥒季節漬物三品酸咪咪超開胃,醃青瓜爽脆到「嗦嗦聲」,配埋甜薑片同醬蘿蔔,即刻喚醒味蕾! 🥗三文魚有機沙律新鮮三文魚片鋪滿沙律菜🥑,牛油果creamy加埋柚子醋,清新得來帶魚油香~ 🦪極品刺身兩品生蠔肥嘟嘟爆海水味🌊,魚生切到透光咁薄!師傅話每日日本直送,鮮甜到唔使點Wasabi👌 🍣極品壽司三貫鵝肝壽司邪惡到爆💥!火炙帶子裙邊焦香脆口,和牛壽司淋滿燒汁,入口即溶唔使咬🤤 🐚鐵板海鮮兩品南非鮑魚彈牙到有嚼勁🔨,鰻魚鐵板煎到皮脆肉嫩,刷滿照燒醬甜辣交織~ 🥩薄切和牛主食雪花紋靚到似藝術品❄️!鐵板輕輕炙過,夾住炸蒜片同蔥花,油脂香喺口腔炸開💣 🍲花膠燉湯飲完成個人暖笠笠~花膠厚身膠質滿滿,湯頭清甜無味精,正到想Encore! 🍨紅豆雪糕日式傳統風味🇯🇵,紅豆煮到起沙又唔死甜,雪糕奶香滑溜,完美收尾~ 總結:師傅鐵板功架十足🔥,海陸豪華食材一次過嘆勻,食到捧住個肚走🐷👋

🥒季節漬物三品

🥗三文魚有機沙律