2022-02-21 344 浏览
是日有事外出,見有啲時間,到龍島食個早餐,叫咗個strawberry danish同espresso。好可惜味道好一般🥸有啲後悔,可能叫croissant 或者waffle會好好多。整體一般,唔出色,特別一提朱古力部分太硬。不過環境唔錯,又無咩人好chill,可以慢慢食。有興趣睇更多自費食評請到我ig, Lovelifelove.food

🎂 Royal 1976 皇者盛世 60%純黑朱古力軟心蛋糕 $298 5吋 (9/10)朱古力蛋糕造型好靚,質感好實,比較硬身少少,表面有朱古力cream,加上網紋朱古力,入面有六層,一層朱古力cream,一層海綿蛋糕,朱古力cream好軟滑,好濃朱古力味,一啲都唔甜,海棉蛋糕質感比較硬身,有啲似Brownie,都係好濃朱古力味,整體感覺係超級香濃古力味,少少苦中回甘,如果你好鍾意食朱古力嘅話,就一定會好鍾意,但食一件已經好膩,可能太濃郁啦🤭推薦指數: 9/10嗰時做緊折扣,有15%off,二百零蚊就一個咁高質嘅蛋糕,都幾推薦,如果鍾意食朱古力嘅話,好值得買嚟食!

推薦指數: 9/10
2021-12-21 345 浏览
今日去開荔枝角見到D2 Place 地下有間朱古力專門店☺️☺️☺️原來係龍島的分店,當日我叫咗熱朱古力,好好飲,朱古力好濃郁,對於我來講一杯都唔夠😆😆😆,同埋叫咗焦糖布丁酥皮鬆餅,酥皮比較銀,但係都好味😋😋😋雖然環境地方細,但係舒服,光猛,有陣時經開想飲番杯熱飲,真係好選擇👍🏻👍🏻👍🏻
- 趁住今日有少少metime,上完堂就去咗D2 place試咗龍島第一間嘅朱古力概念店🥰💕-為咗可以好好品嚐可可嘅味道,我揀咗The CACAO,佢嘅size大概一杯espresso 咁,上面係燒到半融嘅棉花糖,再加上熱可可,棉花糖嘅味道中和咗可可嘅苦味,口感好醇厚,可可味道超濃,好值得細細品嚐🥰-另外,店內仲有唔同款式嘅蛋糕🍰 我要咗一件柚子忌廉芝士蛋糕,味道酸酸甜甜💕 而且唔會搶可可嘅風頭,好fresh🌸🤍-店面不大,座位不多,所以有時經過都見要等位,不過我覺得值得一試嘅🥰💕

2021-11-07 252 浏览
早餐一個牛角包🥐 + 一杯Latte = $40。個包同杯啡質素一般般咁啦。食物款式選擇真的不多,服務算係不過不失,環境都算可以,至少可以輕輕鬆鬆食個早餐,叉叉電再返工😊
2021-11-05 287 浏览
專程來到D2 Place 的龍島朱古力概念店 LUCULLUS CACAO 打卡和品嚐朱古力的飲品甜品。🥰店舖設計簡潔,當天早上去到已經坐滿顧客,需要稍微等候一會兒, 最後亦幸運能安排坐到落地大玻璃前嘅吧枱。🥰❤️ Single Origin Chocolate Flight包含四種朱古力甜品, 朱古力奶凍、烤棉花糖朱古力撻、朱古力泡芙、朱古力撻。 每款皆由不同產地的可可製作而成, 逐一品嚐不同果味花味的朱古力口味。🧡 1 + 1 Artisan CACAO Set包含兩種朱古力飲品,The CACAO 和 S.O.C.,The CACAO 非常濃沃嘅朱古力上面再配一粒棉花糖,S.O.C. 可選凍或熱, 我哋叫了凍的, 冰凍的朱古力配上朱古力碎。很久沒到過朱古力概念的專門店,來品嚐純正可可滋味,非常特別! 另外店內還有很多蛋糕選擇,琳瑯滿目,非常吸引!😍

🧡 1 + 1 Artisan CACAO Set

2021-11-02 179 浏览
老世之慶生。由於佢非常之喜歡呢個品牌,我地都有機會試到唔同口味嘅蛋糕。我相信老世應該最愛就係佢。因為朱古力味我食左三次。呢個cake 我地分左俾6個同事食,一舊仔都可以一晚唔駛食飯。但佢唔可以叫甜,甜度係適中,不過鍾意食朱古力嘅朋友仔一定會好喜歡!流心朱古力,mousse!仲有值得收藏的刀!好硬淨,可循環再用!

因為朱古力味我食左三次。
但佢唔可以叫甜,甜度係適中,
不過鍾意食朱古力嘅朋友仔一定會好喜歡!

流心朱古力,mousse!

仲有值得收藏的刀!好硬淨,可循環再用!
外卖自取
2021-11-01 204 浏览
龍島都開咗cafe😻 喺正D2 Place地下1+1 Artisan Cacao set $80可以一次過品嘗The Cacao同S.O.C.The Cacao係朱古力版嘅espresso 上面有粒烤至焦香嘅棉花糖 濃厚甘醇S.O.C.可以揀熱/凍 上面鋪滿碎朱古力同忌廉以馬達加斯加朱古力同鮮奶製成帶果香 微酸中又帶甘苦Single-Origin chocolate flight $118有齊四款迷你朱古力甜品 四款甜品用咗四個唔同產地嘅朱古力朱古力奶凍 以馬達加斯加朱古力製成 香滑帶果香烤棉花糖朱古力撻 以厄瓜多爾朱古力製成 棉花糖充滿焦香朱古力泡芙 以秘魯朱古力製成 入面嘅吉士忌廉好幼滑朱古力撻以泰國朱古力製成 口感綿滑撻皮香脆

龍島都開咗cafe😻 喺正D2 Place地下

1+1 Artisan Cacao set $80
可以一次過品嘗The Cacao同S.O.C.

The Cacao係朱古力版嘅espresso

朱古力奶凍 以馬達加斯加朱古力製成 香滑帶果香
烤棉花糖朱古力撻 以厄瓜多爾朱古力製成 棉花糖充滿焦香
朱古力泡芙 以秘魯朱古力製成 入面嘅吉士忌廉好幼滑
朱古力撻以泰國朱古力製成 口感綿滑撻皮香脆

🌕Hello我係Moon🌕週末去到荔枝角市集,😆下午茶嘅時段又唔想食太飽,😛所以就同朋友一齊喺依間專食朱古力嘅朱古力概念店食返個下午茶啦!🤪下午茶時段依度嘅人流都幾多,🥰但係呢度嘅環境真係有一種好舒服嘅感覺,😏簡潔得來款式又多,☺️鍾意食朱古力甜點嘅朋友就一定要過嚟試吓!咁話到明係下午茶,梗係唔會再咁樣食個包,🥺所以我同朋友都除咗啲特別啲嘅!😳我哋叫咗一個朱古力窩夫同埋一個朱古力雪糕夾心,🤣一人一份不過都有share食嘅!😛朱古力窩夫要等待嘅時間會耐啲,但係絕對值得,朱古力味道濃郁,😙窩夫口感實而不鬆散,旁邊仲有啲朱古力忌廉!😍朱古力雪糕夾心賣相都已經好啱打卡,😇原來呢度嘅棉花糖係自家製,食落去嘅口感冇坊間咁空氣,燒過之後反而更加好味!😎雪糕面頭仲有朱古力片同埋榛子粒粒,🤩更加有口感!😄🌕最後MoonMoon真係好滿意今次呢個朱古力下午茶,下次經過依度都一定會入嚟食佢其他嘢🌕
🌕Hello我係Moon🌕

朱古力窩夫要等待嘅時間會耐啲,

朱古力雪糕夾心賣相都已經好啱打卡,
😇原來呢度嘅棉花糖係自家製,
食落去嘅口感冇坊間咁空氣,

• 招牌朱古力窩夫
  • 朱古力雪糕夾心
2021-10-28 130 浏览
Lucullus開左間實體概念店, 可以坐係到慢慢食多款朱古力甜品, 而且有好多都好吸引, 絕對岩哂我呢個朱古力控!店鋪唔係好大, 但陽光充足!S.O.C. $55選用72%馬達加斯加朱古力加鮮奶沖出黎既S.O.C., 超濃郁既朱古力, 甜得黎偏酸。本身叫左少冰, 但我覺得正常冰可能濃度無禁強, 會更好!Cacao Origin Flight $118呢個set可以一次過食到4款精緻既朱古力甜品, 每一款甜品都以來自唔同國家既可可做成, 有唔同既濃度。建議由最左邊朱古力奶凍食先!朱古力奶凍 (馬達加斯加): 4款之中味道較淡的朱古力, 奶凍好滑。烤棉花糖朱古力撻 (厄瓜多爾): 棉花糖有燒過, 唔會好甜, 朱古力撻其實係朱古力脆餅, 棉花糖會比朱古力撻甜d。最上面有幾粒盬, 咸咸地既感覺配朱古力有意外驚喜!朱古力泡芙 (秘魯): 泡芙好香好鬆軟。朱古力撻 (泰國): 泰國可可比較濃, 有少少紅酒既果味Cruffin Ice-cream Sandwich (Marshmallow Chocolate) $58最喜歡呢個甜品, cruffin夾住朱古力雪糕, 外脆內軟好好味!最上面有自家製

店鋪唔係好大, 但陽光充足!

S.O.C. $55
本身叫左少冰, 但我覺得正常冰可能濃度無禁強, 會更好!
Iced S.O.C.

Cacao Origin Flight $118

朱古力泡芙 (秘魯): 泡芙好香好鬆軟。
朱古力撻 (泰國): 泰國可可比較濃, 有少少紅酒既果味
Cacao Origin Flight

最上面有自家製燒過既棉花糖, 相當夾, 甜味有所變化!

店內雪櫃仲有好多其他款式既cake!

Iced S.O.C.
Cacao Origin Flight
今晚小妹收工後去左公司附近嘅Lucullus Cacao Café坐底做野, 順便等屋企人收工去食晚飯! Café環境唔算大, 約有10個座位, 一邊長枱面向街景, 邊飲住野邊望住街上嘅人群, 份外寫意! 小妹揀左窗口位坐底, 點左兩個Set坐係到慢慢嘆!1 + 1 Artisan Cacao Set E個1+1嘅Set有齊2款限定Cacao飲品, 一次過可以試哂2款朱古力, 價格合理, 非常高CP!🌟S.O.C.S.O.C可以揀熱或凍, 小妹就揀左凍嘅嚟試下, S.O.C用左72%精選馬達加斯可可豆所製成嘅單品朱古力配合鮮奶而成, 頂層有厚厚嘅鮮忌廉而且鋪滿左黑朱古力碎, 十分吸引! 入口朱古力味香醇濃郁帶點甘甜, 口感香滑細膩, 非常有層次感🌟The Cacao上層烤至金黃色帶微微焦香嘅棉花糖微微滿瀉十分誘惑😈, 熱朱古力質感濃稠, 味道比S.O.C更濃厚, 餘韻悠長Single Origin Chocolate Flight 一Set有4款mini size嘅經典朱古力甜品, 款款都由唔同產地嘅可可製作而成, 甜品下面仲有張紙介紹每款朱古力嘅產地同味道!🌟Thailand Cho

1 + 1 Artisan Cacao Set

🌟S.O.C.

🌟The Cacao

🌟Thailand Chocolate Tart
朱古力撻外皮鬆脆, 入面嘅饀由泰國可可整成, 味道富濃郁嘅熱帶水果香

🌟Perú Chocolate Puff
朱古力泡芙外皮幾脆, 入面包住嘅秘魯朱古力吉士醬, 質感軟滑, 帶焦糖香, 口感豐富!

🌟Ecuador S'more
烤棉花糖中間帶有厄瓜多爾可可豆所製成嘅可可, 棉花糖口感軟彈, 食落味道會帶點花香, 上面撒有微微海鹽令味道昇華

🌟Madagascar Panna Cotta
朱古力奶凍香濃軟滑, 頂層有層馬達加斯可可豆整成嘅朱古力醬, 食落去後勁會帶微微果酸味, 非常夏日!
2021-10-21
  • S.O.C.
  • Single Origin Chocolate Flight
2021-10-26 137 浏览
朋友係附近返工,就佢係公司樓下食個Tea, Lucullus Cacao係正樓下就岩哂, 係龍島首間朱古力概念店!話明係朱古力概念店,唔少得嘅梗係朱古力味嘅包點同甜品🍮! 紅寶石朱古力牛角包牛油味香濃既牛角包配上士多啤梨味既朱古力,朱古力嘅味道啱啱好,唔搶咗牛角包嘅香味三重朱古力酥呢一個我自己好推介,因為係滿滿嘅朱古力味,面頭一層可可粉加脆皮既朱古力,裡面仲有朱古力夾心,雖然聽落去好多朱古力,但係食落去一啲都唔會覺得膩!朱古力撻同埋朱古力泡芙,超濃郁既朱古力味,連唔多鍾意食甜品嘅朋友都讚佢哋甜品做得好好!所以朱古力迷一定要試下!

話明係朱古力概念店,唔少得嘅梗係朱古力味嘅包點同甜品🍮!

紅寶石朱古力牛角包

三重朱古力酥

所以朱古力迷一定要試下!
下午茶
2021-10-26 96 浏览
LUCULLUS1+1 Artisan CACAO set一個set入面飲晒SOC同埋the CACAO~SOC係馬達加斯加既朱古力🍫溝埋鮮奶🥛兩者既份量剛剛好~唔會令到朱古力或者奶味冇頂企😆😆The CACAO既朱古力味好香純,入口唔會太甜 而且留係口中既餘韻令人愈飲愈上癮👏紅寶石朱古力牛角包粉紅色嘅朱古力脆皮牛角包🥐賣相好靚,外皮鬆脆、除咗有香濃嘅牛油味,仲有朱古力味,真係好夾~CACAO酥皮窩夫比利時紅寶石朱古力熱辣辣出爐既窩夫好香蛋味,最仲有好香既士多啤梨味雪糕 超推介
LUCULLUS

1+1 Artisan CACAO set
一個set入面飲晒SOC同埋the CACAO~

紅寶石朱古力牛角包

CACAO酥皮窩夫比利時紅寶石朱古力

龍島首家朱古力概念店Lucullus Cacao於三月進駐荔枝角 D2 Place ONE, 主打來自嚴選嘅四大可可產區嘅朱古力甜品同飲品🍫 雖然店舖內只有約堂食八個座位,但我大約3點去到嘅時候都依然坐到靚嘅窗口位😆 店內米色同木調嘅裝修,採用落地玻璃嘅設計,比到人一種休閒舒適嘅感覺。1+1 Artisan Cacao Set$80一個set入面可以試齊2款D2 Place分店特有嘅Cacao飲品,性價比亦十分高,一次過滿足我兩個願望☺️😂S.O.C. (Iced)用上72%精選馬達加斯可可豆與所製成嘅單品朱古力,同香滑鮮奶完美融合。上面有一層嘅鮮忌廉同滿滿嘅黑朱古力碎,為呢款飲品添上層次感。比較適合鍾意享受香濃可可原有嘅獨特、甘甜帶酸味味嘅朋友。The Cacao 烤至半溶嘅棉花糖帶有焦香,下面有一shot以優質可可豆製成嘅熱可可,口感醇厚,餘韻悠長。Single-Origin Chocolate Flight $118集合4款迷你嘅original朱古力甜品,每款皆以不同產地的可可製作而成。甜品下面有一張紙細心咁介紹四款甜品嘅產地同埋味道嘅特性,Madagascar Panna Co

1+1 Artisan Cacao Set

S.O.C. (Iced)

The Cacao

Madagascar Panna Cotta - 朱古力奶凍
奶凍香濃軟滑,一層用馬達加斯加可可豆製成嘅朱古力製成嘅朱古力醬,餘韻帶有一點點嘅紅果香,係一款味道比較light嘅朱古力單品。

Ecuador S'more - 烤綿花糖朱古力撻
即烤嘅棉花糖上帶有62%厄瓜多爾可可醬豆所製成嘅可可,特點係帶有淡淡的白花香。上面嘅少量海鹽令朱古力味更突出。

Perú Chocolate Puff - 朱古力泡芙
朱古力味嘅泡芙外皮偏脆身,入面嘅72%秘魯朱古力吉士醬絲滑香濃,帶有微微嘅焦糖味。

Thailand Chocolate Tart - 朱古力撻
呢款朱古力撻外皮鬆脆,內餡由70%泰國可可製成,質地有少許似Ganache。相比起其他四款朱古力甜品單品,呢款撻帶有比較明顯嘅果味,口感清新。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lucullus Cacao (D2 place)

荔枝角長義街9號D2 Place一期地下V1鋪

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🌻#e_不專業評分(7/🌻為滿分)

(7/🌻為滿分)

味道: 🌻🌻🌻🌻🌻🌻
價錢:🌻🌻🌻🌻🌻🌻
服務:🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
座位舒適度: 🌻🌻🌻🌻🌻
2021-10-24 74 浏览
“CACAO招牌酥皮窩夫($88)”“焦糖布丁酥皮鬆餅”($38)“榛子朱古力牛角包”($30)“The CACAO”($35)龍島朱古力大家未食過應該都聽過🍫最近呢個品牌喺D2Place開咗間cafe提供好幾款甜品,pastry,飲品等等☺Cafe細細間,大約得10個位左右好好彩週末去到仲有窗邊位坐😍身為Croffle支持者見到呢道都有得食😍諗都冇諗就叫咗一份試吓😆呢道2款croffle分別係用朱古力/紅寶石朱古力雪糕喺香港都比較少地方有紅寶石朱古力嘅甜品所以就揀咗呢個味🥰一份有4小塊croffle,食落好酥脆😍配上酸甜酸甜嘅紅寶石朱古力雪糕一啲都唔覺溜😚除咗croffle,宜家都成日見到Cruffin即係Croissant+Muffin我地就要咗焦糖布丁味🍮個賣相好得意,係直接放咗個布丁喺面頭😆Cruffin入面仲有啲吉士醬🥰整體成件都唔會太甜😚叫完croffle同cruffin,又點少得真正嘅Croissant🥐要咗榛子朱古力味🌰🍫不過呢個係3款入面最普通嘅😂個包質地實淨咗啲,冇牛角包應有嘅鬆脆🙈飲品方面叫咗D2place限定嘅The CACAO係一杯細細杯,超級濃郁嘅朱古力🥰面
“CACAO招牌酥皮窩夫($88)”
“焦糖布丁酥皮鬆餅”($38)
“榛子朱古力牛角包”($30)
“The CACAO”($35)

龍島朱古力大家未食過應該都聽過🍫
最近呢個品牌喺D2Place開咗間cafe
提供好幾款甜品,pastry,飲品等等☺
Cafe細細間,大約得10個位左右

喺香港都比較少地方有紅寶石朱古力嘅甜品
所以就揀咗呢個味🥰
一份有4小塊croffle,食落好酥脆😍
配上酸甜酸甜嘅紅寶石朱古力雪糕一啲都唔覺溜😚

除咗croffle,宜家都成日見到Cruffin
即係Croissant+Muffin
我地就要咗焦糖布丁味🍮
個賣相好得意,係直接放咗個布丁喺面頭😆
Cruffin入面仲有啲吉士醬🥰
整體成件都唔會太甜😚

要咗榛子朱古力味🌰🍫
不過呢個係3款入面最普通嘅😂
個包質地實淨咗啲,冇牛角包應有嘅鬆脆🙈

飲品方面叫咗D2place限定嘅The CACAO
係一杯細細杯,超級濃郁嘅朱古力🥰
面頭仲有件燒過嘅棉花糖😍
朱古力味甘香,加上香甜棉花糖配搭得岩岩好😚