2024-12-05
最近,媽咪講開屯門飲茶,先知道屯門良景廣場的酒樓 <龍薈> 已結業! 之前,細佬提議一間在智能身份證中心附近,從未幫襯過的酒樓 <龍薈>!當時,見到食評有4個笑臉、4個 Ok、5個哭臉;好壞參半!食完晚飯9:00 走,<龍薈> 剩番十枱八枱客;<嘉年華> 仍有8成客!高下立見!餐牌四餸一湯 晚餐 $588包括:小菜2款、海鮮1款、燒味1款、湯1款原隻鮑魚雞粒豆腐煲鮑魚好細隻, 放在匙羹中,可略知一二,豆腐份量不少,而且嫩滑惹味!金薯牛仔粒這裡把薯仔煮至表面被焦糖包圍,雖然整碟幾入味,我們一家略嫌牛仔粒較乾,<老惹煮樓> 的牛肉反而更嫩滑!老壇酸菜魚片比預期大碟!份量十足!酸香醒胃,我們覺得重口味又辣一點!魚片不夠新鮮, 大豆芽菜都算多、加入薄切清爽的蓮藕片,吸收湯汁精華,令人食不停口!還有晶瑩的薯粉,入口帶煙韌又掛湯!蜜汁叉燒半肥瘦叉燒的肉質軟嫩,味道甜美!紫菜牛肉羹紫菜是一粒粒, 要浸一會兒才較為鬆散,牛肉軟腍,加入蛋白、冬菇絲、芫茜...質感濃稠!甜品:椰汁西米露竟然甜品可以中伏!味道有點怪,西米被浸到
之前,細佬提議一間在智能身份證中心附近,從未幫襯過的酒樓 <龍薈>!當時,見到食評有4個笑臉、4個 Ok、5個哭臉;好壞參半! 食完晚飯9:00 走,<龍薈> 剩番十枱八枱客;<嘉年華> 仍有8成客!高下立見! 餐牌 四餸一湯 晚餐 $588
包括:小菜2款、海鮮1款、燒味1款、湯1款
比預期大碟!份量十足!
酸香醒胃,我們覺得重口味又辣一點!
半肥瘦叉燒的肉質軟嫩,味道甜美!
椰汁西米露
竟然甜品可以中伏!味道有點怪,西米被浸到腍哂,完全無口感可言!被細佬笑,好似食粥!