2021-05-20 1065 浏览
同成班朋友好耐冇見見今日係佛誕假期,所以大家放假就約埋一齊出嚟食嘢!本身喺中環行緊街有朋友喺OpenRice見到呢度食飯有優惠,就趕頭趕命然後過嚟食😂😂😂😂見咁耐冇見就開咗支酒飲,可能我唔識飲酒啦都分唔到咩係好咩係唔好㗎啦,啲朋友就話都幾好🥲🤣跟住就叫咗啲小菜同小食,我個人來講就比較鍾意食菜,所以依碟菜基本上一半以上都係我食嘅😂😂😂😂☺️☺️☺️另外,就覺得呢個餃子都幾好食,好鍾意啲餃子煎到個底係脆卜卜嘅🤤🤤🤤
同成班朋友好耐冇見
見今日係佛誕假期,所以大家放假就約埋一齊出嚟食嘢!

2021-05-19
2021-05-06 1087 浏览
平時返工都係九龍區,今日過海探朋友嚟咗灣仔,行行吓記起之前社交平台見到依度晏晝有特價下午茶,點知間餐廳冇開所以嚟咗龍袍🤣本身都冇咩期望㗎,諗住應該都係普通酒樓,入到黎先發覺啲裝修幾靚,可惜得我一個食唔到咁多野,叫咗啲點心,最有驚喜係依個菠蘿包😍😍😍想講個菠蘿包皮超級脆,然後入邊勁多料🥰🥰我覺得呢個應該係必點既,其他點心就差不多😂😂就嚟到母親節,見佢有母親節套餐,會唔會有人試過好唔好食可以話我知🤣🤣
想講個菠蘿包皮超級脆,然後入邊勁多料🥰🥰
我覺得呢個應該係必點既,其他點心就差不多😂😂
菠蘿叉燒包
  • 菠蘿叉燒包
2021-05-04 864 浏览
行完展覽會過嚟諗住食下野,見到佢門口幾靚就入咗嚟。自己一個叫得唔多嘢食,淨係叫咗幾碟點心,呢個燒賣最有驚喜,都真係幾大粒,入邊都有兩三隻蝦🤤🤤🤤如果下次叫埋朋友嚟就仲好,可以share一齊食,叫得多啲嘢食。可能今次係下午茶時間嚟,比我想像中平,叫咗幾碟野都係$100左右。食完飯就過隔離商場行吓,不過呢邊都比較商業區,我都係鍾意喺銅鑼灣行多啲😹😹😹😹
蝦餃
2021-04-13 1435 浏览
同媽咪去睇舞台劇,完咗之後勁肚餓,所以過咗嚟食。叫咗媽咪最鍾意嘅炒秋葵,真心想知道到底點樣炒嘅😂😂我係屋企整嘅時候整到勁林,一pat pat勁難食。但喺度食佢哋又炒得好香口,又唔會過分淋😍另外叫咗啲點心,見到張相呢個鮑魚燒賣好似好好食咁,媽咪都幾滿意,不過對我來講最好食都係呢個炒秋葵😂😂值得一讚嘅係呢度啲枱同枱之間相距都幾大,坐喺度食嘢都幾放心,唔會覺得同其他食客好迫嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻
同媽咪去睇舞台劇,完咗之後勁肚餓,所以過咗嚟食。
龍醬炒秋葵
鮑魚燒賣
2021-04-04
  • 龍醬炒秋葵
第1次來龍袍,先點讚服務,當天因事遲了出門,打電話給酒樓說會遲15分鐘,接電話的服務員,態度很好!並幫我保留訂枱。2021春季香港餐廳週 368元/位午餐,包括以下的:#水晶海蝦餃:蝦肉爽脆,真的是海蝦。#鮑魚燒賣:鮑魚非常mini,但有咬勁,好吃!#千絲蘿蔔酥:滿滿的蘿蔔絲,足料!#黑松露龍蝦湯:這個味道很讚!#鮮露筍百合炒斑球:好好味!#炭燒黑豚肉配蔬菜沙律:有4大片豚肉,份量足!#日本帶子粒泡稻庭烏冬:湯底很鮮!#椰香貴花糕:好吃!#咖啡:我們到得遲,羅漢果茶賣完了,點了咖啡,很濃,不要人人喝得慣!滿意的用餐體驗!

2021春季香港餐廳週 368元/位午餐,包括以下的:
#水晶海蝦餃:蝦肉爽脆,真的是海蝦。
#鮑魚燒賣:鮑魚非常mini,但有咬勁,好吃!
#千絲蘿蔔酥:滿滿的蘿蔔絲,足料!
#黑松露龍蝦湯:這個味道很讚!
#鮮露筍百合炒斑球:好好味!
#炭燒黑豚肉配蔬菜沙律:有4大片豚肉,份量足!
#日本帶子粒泡稻庭烏冬:湯底很鮮!
#椰香貴花糕:好吃!

滿意的用餐體驗!
2021-03-25
$424.6 (午餐)
2021-03-23 1172 浏览
限眾令放寬返,咁啱爹哋生日同佢嚟慶祝一番。上網見到呢度環境幾好,諗住同屋企人嚟夠晒體面。叫咗勁多嘢食,有魚翅有鮑魚咁個魚翅都幾大碗同足料,不過我最鍾意食都係花膠,配埋個汁好好食。我哋四個人埋單每人都係幾百蚊,下次有朋友生日再嚟食下先🧏🏻‍
限眾令放寬返,咁啱爹哋生日同佢嚟慶祝一番。
上網見到呢度環境幾好,諗住同屋企人嚟夠晒體面。
叫咗勁多嘢食,有魚翅有鮑魚咁
魚翅
花膠
2021-03-21
庆祝纪念
生日
魚翅
花膠
2021-02-16 1530 浏览
大年初二到到都好似唔開,於是早幾日打電話嚟book咗位食飯。諗住一定好多人啦,不過好彩佢哋依度啲枱同枱之間都相隔得好遠,都幾放心同屋企人黎食飯。佢哋啲新年菜式都幾特別,叫咗其中一個叫做橫財就手。諗住新年食得特別啲,費事又叫傳統嘅髮菜豬手咁無聊,都幾喜出望外。食落口完全唔油膩,味道又唔會好鹹,今日請報嘢食最鍾意就係依個。值得推介😋😋
2021-02-13
庆祝纪念
团年饭
  • 橫財就手
疫情關係,新年無得出去食晚飯。大家都會選擇盆菜。食食下又會變左邊爐🫕平貴都試過,價錢係會影響到個盆菜既質素同味道!灣仔區有好多選擇!如果酒店級數要過2千。一分錢一分貨既。今次我計過度過。呢個堅抵食👍👍👍👍👍值回票價!去圖先!(唔好介意報紙墊枱🤪)佢哋既圖好吸引既。再對比下實物先。隻鮑魚有半隻手掌甘大。好淋唔會un!入味!蠔鼓,係金蠔。一樣入味!三層肉(燒肉)呢個真係好食!係彈牙既!打破左我一貫對盆菜燒肉既睇法!😋芋頭又係真心好食!唔係啲1 pat pat 淋、散既!芋頭味好fresh! 😘蓮藕係爽架!雞滑、海參口感似蒟蒻甘!其他都好好味!絕無欺場!係髮菜量少啲!P.s. 真心想再encore! 幾時先又有甘多人可以一齊食呢?
今次我計過度過。呢個堅抵食👍👍👍👍👍值回票價!
去圖先!(唔好介意報紙墊枱🤪)
佢哋既圖好吸引既。
8人盆菜
再對比下實物先。
隻鮑魚有半隻手掌甘大。好淋唔會un!入味!
蠔鼓,係金蠔。一樣入味!
雞滑、海參口感似蒟蒻甘!
其他都好好味!絕無欺場!係髮菜量少啲!

2021-02-12
8人盆菜
2021-02-10 854 浏览
同自己講句生日平安今年生日要限聚, 多謝好姊妹為我在公司樓下龍袍安排了生日午餐, 雖然得兩個人, 但心思最重要.環境好好, 枱與枱距離亦足夠. 反而有點不習慣這麼大的空間感.她說生日點都要食雞,所以點了燒雞, 非常惹味, 亦點了我的至愛蘿蔔絲酥餅和金箔蝦餃,最後以壽包來祝福我和大家都身體健康
同自己講句生日平安

今年生日要限聚,

2021-02-08
2021-01-25 898 浏览
疫情關係,無得夜晚堂食。所以琴日同男朋友去咗食下午茶,叫到成枱都係餸😂😂😂估唔到依度啲點心都幾好食,係咁以影咗幾張相。不過值得一讚嘅就真係依道你環境幾靚,服務態度都幾好。下次會再嚟過☺️
2021-01-24
2020-11-16 1422 浏览
11月13日黑色星期五,在KCC龍皇酒家遇到有問題的收銀員,一肚子氣要跑到香港島走一走轉個運氣;其實,去年已經想到灣仔龍袍酒家嚐鮮,不過因為路途遙遠而沒有行動;因為要準備招待鄉親好友,所以必須尋找多個餐廳來招待親朋好友,也給予自己享受各種美食的機會.藉口多多的我們,因為11月15日為長者日可以免費乘坐共公交通工具,終於鼓起動力跑到灣仔龍袍酒家享受午餐.首先要品嚐我的至愛“花膠竹笙灌湯餃”,餡靚湯正且餃皮夠薄,如果能夠於紅醋裡加點薑絲就更完美,不過現在這個灌湯餃已經做足一百分滿分;不過我們還是懷念灣仔百樂門酒家的灌湯餃,餃子裡滿滿湯水與餡料,那種爆料灌湯餃令人好滿足.2.金箔水晶海蝦餃更是滿分沒什麼好挑剔.3.XO醬炒蝦米腸粉,廚師炒蝦米腸粉非常剛剛好,真的是外脆內軟好吃,保持腸粉本身的一百分軟滑可口;更令我憶起兒時,街邊阿婆簡單豉油炒腸粉的口感,;想是簡單不過的點心,其實是需要廚師的踏實工作,有一次在“唐閣”吃那個XO醬炒腸粉,它也是外脆內軟,但它的腸粉內部,就是減少了腸粉的軟滑度,祇有大概80分軟滑,腸粉的外脆不是用炒的煮法,而是用半煎炸的煮法;所以,就是許多廚師們愛用小聰明去煮“快

2.金箔水晶海蝦餃更是滿分沒什麼好挑剔.

3.XO醬炒蝦米腸粉,廚師炒蝦米腸粉非常剛剛好,真的是外脆內軟好吃,保持腸粉本身的一百分軟滑可口;更令我憶起兒時,街邊阿婆簡單豉油炒腸粉的口感,;想是簡單不過的點心,其實是需要廚師的踏實工作,有一次在“唐閣”吃那個XO醬炒腸粉,它也是外脆內軟,但它的腸粉內部,就是減少了腸粉的軟滑度,祇有大概80分軟滑,腸粉的外脆不是用炒的煮法,而是用半煎炸的煮法;所以,就是許多廚師們愛用小聰明去煮“快靚正”的餸菜,導致消費者吃到肚滿腸肥的結果,就是令消費者引致腸癌、膽固醇超標、體重過重、心臟病等等百病纏身,那裡還能夠出門來光顧消費呢?真是害己害人.

4.紅莓鮮淮山已經是完美的開胃菜,因為我們是老人家,如果能夠將之攪拌成果汁,根據日本醫生對老人家研究,淮山汁那個糊狀物可以減少老人家被食物噎到.

5.香煎牛仔骨更是我最愛的小菜,因為牛仔骨為優質食材,加上廚師真的用心煎煮出來,不像其他餐廳用油泡煮出來;所以再次希望廚師們不要以為消費者是好騙的,因為老人家的腸胃不好,太油膩、味精或等等的化學添加劑,騙不了老人家的身體.

6.香煎蘿蔔糕就有些少缺點,粘米粉太多而蘿蔔太少,蝦米與調味都十分好,煎煮至表面焦脆剛好.

龍袍酒家的職員服務態度正確, 就是 不卑不亢態度,人人平等及其所享有的尊嚴也是相等;他們祇是出賣侍應生的服務人客工作,而不是出賣自己的個人尊嚴,香港人的專業精神是“賣專業而不是賣笑”;他們工作時態度誠懇,能夠急客人所急,真的非常優質服務、又具備團隊精神,他們工作不分彼此,非常專注客人的一舉一動,令食客又不被干擾,但又能夠令食客感覺得到被關注,食客隨時有什麼需要他們都能關注到;這個服務質素超級滿分;食客食得滿足,又能有皇帝級的享受服務;並且食物的收費公道,如果我們居住在灣仔區,它一定就是我們的飯堂.

在此要特別讚賞那位收拾碗碟的男職員,非常小心翼翼盡量不發出聲音,這就是六星級食肆的服務質素,希望各位老闆及侍應生都能夠注意這個.在食肆內能夠享受安靜舒適的環境,是非常重要的一環節.
2020-11-15
用餐时段
2020-11-16 838 浏览
4人限聚令下朋友book左間房,可以大傾得傾hyper羊腩煲肥瘦適中 好淋易入口 支竹好入味 食完好想繼續 一個唔小心就食多左邪惡既朋友又叫左幾隻大閘蟹 黃油好多 正呀!間房都好Private 可以盡情傾唔洗驚嘈到人
4人限聚令下朋友book左間房,可以大傾得傾hyper

邪惡既朋友又叫左幾隻大閘蟹 黃油好多 正呀!

間房都好Private 可以盡情傾唔洗驚嘈到人
2020-11-14
2020-11-10 868 浏览
老人家大壽,同屋企人帶佢地去靚靚酒樓食飯,就試吓呢間啲擺設好有霸氣,茶具都係金色閃令令好fancy嗌咗好多點心  share食可以每樣都食少少haha最鍾意食個蝦餃!真係好出色!個樣靚就不在話下,最重要係皮薄餡靚~~大大粒蝦好鮮甜仲有爆晒汁小籠包同埋個湯都係必食之選老人家都食得好開心
老人家大壽,同屋企人帶佢地去靚靚酒樓食飯,就試吓呢間
啲擺設好有霸氣,茶具都係金色閃令令好fancy

嗌咗好多點心  share食可以每樣都食少少haha
最鍾意食個蝦餃!真係好出色!
個樣靚就不在話下,最重要係皮薄餡靚~~大大粒蝦好鮮甜
仲有爆晒汁小籠包同埋個湯都係必食之選
老人家都食得好開心
2020-11-07
2020-10-18 1028 浏览
之前成日經過門口覺得都係比較高價格既餐廳所以一直都無鼓起勇氣入去食直至最近見到佢地fb寫晚市有小菜6折嗱嗱聲bk一日試試佢小菜選擇都算多 環境寧靜 比一般酒樓更為舒服呢個咸豬骨芥菜煲 食落有小小似胡椒豬肚湯既味道 呀媽話可以清熱叫我飲多2碗個湯都好濃 唔似味精 有得食又有得飲Service 唔錯 員工很有禮貌 值得一讚
之前成日經過門口
小菜選擇都算多 環境寧靜 比一般酒樓更為舒服
個湯都好濃 唔似味精 有得食又有得飲

Service 唔錯 員工很有禮貌 值得一讚

2020-10-12 776 浏览
今次再尼到食中秋飯4人限聚食唔到好多 所以淨係叫左2個主菜但為食既我們又想食多d唯有叫多小小開胃前菜最得我歡心既係涼拌青瓜同鴨舌用尼送酒簡直一流唔經唔覺又食好多 好開胃原來餐廳仲有迷你吧 下次尼淨飲再食小食都正
今次再尼到食中秋飯
4人限聚食唔到好多 所以淨係叫左2個主菜