2022-04-23 290 浏览
今日經過龍門居,見到呢間手工豆腐花,就買嚟試下,我買咗一碗芋圓豆腐花加花奶黃糖,豆腐花豆味好濃,非常好味,食完好滿足,但價錢稍為略貴,下次可能買支豆漿比較經濟。
龍門手工豆腐花一星期最少三次行去龍門居散步🚶‍♀️每次散步完之後都會去同一個地點買個甜品返屋企同家人慢慢食,呢個情況已經持續左個半月,真係食咗好多次,實在太好味😋凍芝麻糊 小 $15凍豆腐花西米露 小 $14芝麻糊好濃郁嘅味道,口感好細滑,甜度適中,真係好保健。凍豆腐花好滑,係手工豆腐花,人手磨,食咁多次個質量都係一樣冇參差,真係好犀利,椰汁西米露好透心,黃糖嘅份量好夠,好鍾意❤️個味道真係夾,食完就去瞓覺好舒服😌千祈唔好以為小碗係好細,對我來講食一碗都夠飽,一人一碗就剛剛好。如果你係學生👩🏻‍🎓出示學生證🪪或者你係老人家🧓出示任何證明,都可以每碗減兩蚊,真係好抵呀。每次都見到佢有好多人排隊。店員係好勤力,唔會偷工減料,又有禮貌,真係要多啲支持。

龍門手工豆腐花

凍芝麻糊 小 $15
凍豆腐花西米露 小 $14

芝麻糊好濃郁嘅味道,口感好細滑,甜度適中,真係好保健。

店員係好勤力,唔會偷工減料,又有禮貌,真係要多啲支持。
2022-04-20
5 分钟 (外卖自取)
$12 (宵夜)
2022-01-05 137 浏览
一個什果西米露少得可憐4粒西瓜,3粒火龍果,3兩粒菠蘿成碗野稀到好似水咁得果少少西米重話係特大size... 特級搵笨就有咁就收我45蚊另一碗蛋花馬蹄露又係稀得可憐重要有隻蚊之仔唔好玩啦一定black list堅冇下次
一個什果西米露
少得可憐
4粒西瓜,3粒火龍果,3兩粒菠蘿
成碗野稀到好似水咁
得果少少西米
重話係特大size...
特級搵笨就有
堅冇下次
什果西米露
2022-01-04
外卖自取
$40 (宵夜)
1K
2020-10-27 514 浏览
龍門居一向是屯門朋友宵夜的好地方,糖水的選擇亦多,不過不多會在午膳時間開門。今日買了大及燒作午餐,覺得有點單調,所以買多一個糖水,只有這間是開門,想不到有驚喜。糖水選擇很多,我最喜歡是吃芋圓,當然是選擇芋圓系列,店主以碗的大小分價錢,不用怕吃不完。芋圓紫米露(小)$22以20元的價值來說,這碗糖水簡直是物美價廉,物超所值。一是足料,不會是稀釋了紫米露,而是濃稠,二是芋圓都有三種口味,三是不會過甜。個人來說,糖水最難做到的是糖度,要甜度剛好,真是好難迎合每個人的口味。所以我覺得此店值得光顧和支持,下次再試其他口味。

芋圓紫米露(小)$22

2020-10-24
  • 芋圓紫米露
2020-08-14 306 浏览
今日上朋友屋企,喺龍門居樓下見到四蚊就有嘅豆腐花好奇心下買咗兩碗。疫情之下,好多食肆出計做生意。試咗一碗薑汁冰糖豆腐花同一碗新鮮黑糖熱豆腐花。佢唔細碗,糖度適中,豆腐花熱食好食薑糖嘅薑度適中,黑糖好香每一啖入口都覺得係手工做有豆味。睇落佢係專賣豆腐花因為見到有好多唔同種類嘅豆花甜品,但佢四蚊一碗真係多勞多得冇乜點賺錢,好似凍嘅要再加一蚊。咁健康嘅港式手工甜品,如果我喺呢頭住我我會多多支持小店希望佢哋喺疫情中營運夠繼續生意興隆。
2020-04-22 234 浏览
龍門居小食店開到變食街,賣芋圓既成條巷都係(唔知是咪攞貨),行過一間擺滿鮮芒果,食色性也, 忍唔住整碗三色芋圓紫米芒果露三隻色真係食到三種味道,除左常見的番薯和必備的芋頭,還有綠茶。芒果紫米不過不失, 可惜芒果咪是時候, 甜度略嫌不足, 而且剛剛發市, 紫米露唔夠凍, 影響左成碗甜品, 變成唔冰唔火, 街坊生意人情搭夠

2020-03-22
2019-11-03 430 浏览
叫左綠豆沙溝西米,佢溝左已有椰汁已西米比我,唔問聲又唔講聲, 返到屋企打開,1/3既綠豆都冇,差不多全碗都係椰汁西米,仲要賣19蚊。又唔夠凍,好失望,下次唔再去。
2019-09-12 228 浏览
中意食豆花又中意食芋圓嘅朋友就一定要來呢度試下啦,平日我見到豆花同埋芋圓就流嗮口水,一定要食一碗。今次食到桂花冰糖豆腐花,仲點咗一份四色芋圓。豆花好好味,夠滑夠豆味,仲有好香嘅桂花味。芋圓都好好食,口感好正,好煙韌。點解冇人開間豆花芋圓店,咁樣應該都好好味gua
2019-08-30 200 浏览
龍門居相信大部分屯門人都會鐘意晚上過去掃下街食下宵夜咁但個度既店有啲好快就會轉手我時隔一年再去到龍門居覓食就有好幾間唔同左。今次就試左呢間豆腐花因為自己本身係芋圓既忠實粉絲所以見到有唔同選擇既芋圓 當然就要一試。點左一個鮮芒果芋圓 佢俾到黎 竟然無左最重要既鮮芒果之後加番 但一食落個芒果勁酸 (可能唔係當造都無辦法)但係芋圓得幾粒之餘 另外仲叫左個黃豆豆腐花兩個都係唔凍 豆腐花食落並無黃豆味整體上而言係幾失望😑
龍門居相信大部分屯門人都會鐘意晚上過去掃下街食下宵夜咁
但個度既店有啲好快就會轉手
我時隔一年再去到龍門居覓食就有好幾間唔同左

今次就試左呢間豆腐花
因為自己本身係芋圓既忠實粉絲
所以見到有唔同選擇既芋圓 當然就要一試

點左一個鮮芒果芋圓 佢俾到黎 竟然無左最重要既鮮芒果
之後加番 但一食落個芒果勁酸 (可能唔係當造都無辦法)
但係芋圓得幾粒之餘 另外仲叫左個黃豆豆腐花
兩個都係唔凍 豆腐花食落並無黃豆味
整體上而言係幾失望😑
2019-07-14 152 浏览
这间甜品店,豆腐花很出名,味道不错,而且豆腐花挺滑的,声称是用有机黄豆製作,而且学生或長者购買可減两元。今次我试试他们的四色芋圆,冰冰涼涼,芋圆Q弹,力配Uu以西米及紫米,味道口感也不错,亦算足料。

2019-01-07 251 浏览
睇左個YouTuber介紹附近美食,又咁岩行開尼頭,決定要試下係咪咁正。其實我試左其他野食再決定食豆腐花,見到佢出緊套餐優惠,碗仔翅加豆腐花先至20蚊咋,超抵食!!!我揀左現場食薑汁豆腐花,其實都幾好,因為好有以前香港掃街感覺,都係即刻係到食,而且用少左膠兜膠袋,原價最平豆腐花先7蚊碗咋,豆腐花食落真係好滑,而且佢熱得尼岩岩入到口,甜既可以自己加黃糖多少決定,薑汁本身都有微甜,好食到勁快就無左lu碗仔翅套餐其實自己一個人食一定要問同佢講要袋,如果5係都5知點拎,我好彩男朋友同我一齊去就可以幫手拎,碗仔翅佢話係懷舊味道 ,係5係就真係食5出尼不過認真夠熱,足料,而且質地杰身又夠味,最緊要做緊試食價先13蚊碗。睇到尼到,大家有無計到其實套餐價係無平到,但我可以講仲貴左1蚊添,因為豆腐花立食其實只係6蚊,我都係買完先知比貴左,不過食完咁好味就覺得果1蚊就算數啦,而且試食價做完都仲係做尼個套餐價既話其實就真係平左啦

,我都係買完先知比貴左
2018-06-08 239 浏览
橫風橫雨,當然外賣回去吃最好吧。買完熱狗和炸雞塊後,感覺欠缺點甚麼,原來是甜品,所以我走去買碗豆腐花來吃。龍門手工豆腐花門外放了一個自家製優惠精選,優惠時段12時至7時,多款豆腐花即食9元,外賣10元,我就買一碗芝麻糊豆腐花外賣試試看。下大雨當然吃熱的豆腐花較好吧,豆腐花挺細滑的,也不會散開的,不過豆味不太突出,如果黃豆味濃郁的話就完滿。黑漆漆的芝麻糊磨得滑溜,絲絲的芝麻香氣在口腔裡散發,而且嚐起來不會死甜,可以說甜度極低,故喜歡微甜的朋友這是不錯的選擇。

芝麻糊豆腐花