2016-05-31 689 浏览
有同事提意抓個地方可打麻雀和有餐食,於是去左龍順軒,有間房俾你可以由下午打到你想走為止,佢哋有兩個套餐選擇,一個$498一個$598,當然係啲餸唔同,已包茶介、鵲片和加一服務費,唔夠可以加錢加餸,或者多個4個人食可以加錢加位,我哋選左$498嗰個,預先選左小菜同佢哋講幾點食飯,夠鐘會通知我們到大堂用饍,個餐指定有大廚老火湯、燒味雙拼、涼瓜燜海上鮮、四碗白飯、合時生果、糖水和自選兩個小菜,我哋選左啫啫雞煲和咖喱牛腩煲,今次個湯係合掌瓜煲豬睜,每人起碼兩碗湯,還有湯渣做餸,個湯幾濃,真係老火湯 合掌瓜和豬睜都好腍,燒味雙併就選左(燒肉和海蜇),燒肉好脆海蜇好爽,涼瓜燜海上鮮,海鮮就係倉魚,涼瓜幾入味,魚就炸完先燜,炸得幾脆口,d肉都唔梅,啫啫雞煲就好野味,需然食得內臟多唔健康,但食落冇異味,雞好嫩滑 咖喱牛腩煲,個汁稀左啲,不過可以撈飯 但個汁味道就不似咖喱噤濃噤辣,可能加得太多椰汁似葡汁多啲,薯仔幾甘香,幾多牛腩,牛腩煮得幾腍半肥瘦 其實食到呢到已經好飽,還有生果盤,普普通通,最後糖水可以選紅豆沙或芝麻糊,食落口唔係一包包即冲個d,好杰好好味,最後食飽俾完錢,可以入房再打,打到唔
咖喱牛腩煲,個汁稀左啲,不過可以撈飯
其實食到呢到已經好飽,還有生果盤,普普通通,最後糖水可以選紅豆沙或芝麻糊,食落口唔係一包包即冲個d,好杰好好味,最後食飽俾完錢,可以入房再打,打到唔打為止,真超直
2015-02-22 502 浏览
我從南非返黎,老豆就去南非了,佢幾個朋友就黎同佢食返餐吧,老豆住喺彩德,有朋友要放工先得閒,夜晚9點,就去彩德唯一酒樓食返餐為佢送行吧。之前喺哩間飲過茶,但晚飯就真係第一次了,就試試啦~一班男人飲酒食飯,食飯係次要,傾計飲酒先係重點,7個人,就黎個一千三百蚊左右嘅套餐啦,再黎兩枝大啤,本來要藍妹,不過部長話藍妹啱啱先放入冰箱,唔夠凍,就飲另外一種啦,飲完都唔記得自己飲過邊隻先黎碟【拼盤】,燒肉唔會過鹹,肥肉瘦肉比例合理,9點鐘都冇搭啲頭頭尾尾俾我地算係咁啦,就係皮唔係太脆囉。油雞亦夠嫩,味道適中,雞味印象中可以接受,起碼唔會覺得淡。燒鴨唔乾,亦唔太鹹(我地飲酒加嘛,就算真係有少少鹹都唔覺得有問題啦),當然唔可以同【清真惠記】嗰啲專賣鋪相提並論啦~白雲鳳爪亦夠肉地,食落唔會瘦蚊蚊的,味道就一般啦。海蜇亦差唔多,口感正常,但感覺上覺得淡咗些少,但喺合理範圍之內囉,算係咁啦~ 哩盆左拼右拼拼盤個碟都俾啲餸裝滿了,算有誠意了【炸子雞】幾乎係同拼盤一起上的,飲酒食飯嘛,就係要飲得高興食得開心,哩類頭盆類食物當然係一齊上先食得過癮啦,抵贊!炸子雞炸得外脆內嫩唔乾,有雞味同時唔過鹹,亦唔太油,中上之

拼盤,雞

拼盤

【炸子雞】幾乎係同拼盤一起上的,飲酒食飯嘛,就係要飲得高興食得開心,哩類頭盆類食物當然係一齊上先食得過癮啦,抵贊!炸子雞炸得外脆內嫩唔乾,有雞味同時唔過鹹,亦唔太油,中上之作
當然亦唔排除係被現場良好氣氛影響食慾啦

食完頭盆有野落肚之後就黎飲湯喇,今日嘅湯係【高湯翅】,咁當然係一般嘅酒樓翅啦,味道正常冇特別,ok啦,唯一問題係。。。。醋呢?胡椒粉呢?一班人食飯飲酒,影相本來已經怪怪地,又飲又食又傾計就懶得再去問人攞了
何況味道又可以接受。

奶油蝦伊麵

再黎就係哩碟【奶油蝦伊麵】喇,先講啲奶油,味道稍微係有啲淡的,又唔係自己一個人食,好似冇咩原因令我試完覺得唔夠好之後去加鹽囉
但口感就非常好喇,唔太稀亦唔太稠,再加上口感唔太爛嘅伊麵,哩碟餸嘅質量算幾好架喇,味道濃少少會更好囉~

發財好事

跟住上嘅就係過年嘅傳統菜色【發財蠔士】了,醬汁調味一啲都唔太鹹,令髮菜味道良好。蠔士嘅大細可以接受,口味能保持傳統,調味適中唔會掩蓋蠔士本身嘅味道。藏底嘅菜能保持口感唔會過軟。成道菜嘅味道都歸功于醬汁嘅調味,傳統嘅哩道菜的確令人食得舒服啊
(咁多年,食過咁多次哩味餸,過淡嘅少見,過鹹嘅,見過太多了。喺控制成本嘅情況下,食咗嘅幾隻蠔士邊位嘅口感整體黎講都係喺可以接受嘅水平

蟹肉西蘭花

哩味【蟹肉西蘭花】調味偏淡(當然唔排除我嗰事已經俾酒精影響咗口味啦
),但感覺上真材實料,西蘭花食落亦新鮮,軟硬度亦適中,煮得唔會太軟或者太硬,酒樓食飯,最緊要舒服,睇落舒服

生菜冬菇螺片

【生菜冬菇螺片】亦係經常見到嘅菜色,螺片切得都幾大片,冬菇亦唔細粒,醬汁同之前嘅發財好事味道差唔多(食過年菜其實幾厭的,每年食嘅野差唔多,味道亦相差無幾
),煮得夠軟,底嘅生菜依然保持口感,食落冇咩挑剔點就夠了。

蒸魚

然後上檯嘅就係蒸魚了,我食得魚少,肉質有咬口,應該係一條班吧,感覺上蒸得唔老(食到最後時段了,食到差唔多,當然亦飲得差唔多啦
其實我都唔係好多姐,只係食到差唔多,亦差唔多飽,感覺就唔會咁敏銳架喇
)可以話覺得味道還可以,唔覺得特別新鮮,魚嘅味道亦唔覺得特別好味,反正感覺ok啦

下一樣呢?感覺上差左少少野,有人提起,係咪應該仲有碟炒飯嘅呢?好幾個人都有感嘅感覺。。。我睇下張菜單。。。冇喇。。。水果呢?。。。冇啵。。。時間已經唔早,我地亦都唔想重新再叫又要再等了。。。。。。但係點解酒樓唔喺份菜單上加碟炒飯呢,成本唔係好高,但係就令成圍菜完整好多了,水果亦一樣。。。就算都冇呀,都可以喺最後一味餸上檯嘅時候提醒一下嘛,宜家就食到兩頭唔到岸囉。。。

雖然話整體味道係唔差的,但上酒樓食飯嘛,一向都係食感覺的,食得開心,飲得開心,聊得開心先係重點,宜家完成度差咗啲,就令我地食得唔夠痛快囉。咁當然我地冇喺事前發現哩圍菜缺乏啲咩而事先加餸,我地都有問題,但我覺得對方都應該體貼啲囉
所以如果仲有下一次嘅話,點餸嘅時候就要留意喇(當然今日點餸嘅唔係我啦

仲有嘅係今餐冇用咗咩貴價嘅食材,一圍菜7個人食(啤酒另計),平均每個人要俾兩百蚊,以街坊就樓黎講貴咗啲囉,仲要食完有遺憾咁離開(冇炒飯同水果)。。。
2015-02-16
拼盤
  • 炸子雞
2014-03-03 408 浏览
貴為彩德村唯一的茶樓,星期日午膳時間等位時間較長是意料中事,幸好食物不會令人太失望。早幾個月來過這裡,對這裡的食物沒有太大好感,今次再光臨,感覺食物有改善。雪菜火鴨湯米-份量多,足4人量。湯底很甜,火鴨絲不錯的。鮮蝦春卷-蝦很爽,塞滿整條春卷,非常足料,美味非常。榨菜牛肉腸-第一次吃加入了榨菜的牛肉腸粉,味道都不錯,腸粉都幾滑的。馬拉糕-很鬆軟,味道超讚鮮竹卷,牛肉球及煎腸粉-沒有特別,算不錯。

雪菜火鴨湯米
雪菜火鴨湯米-份量多,足4人量。湯底很甜,火鴨絲不錯的。
鮮蝦春卷
鮮蝦春卷-蝦很爽,塞滿整條春卷,非常足料,美味非常。
榨菜牛肉腸
鮮竹卷, 馬拉糕
煎腸粉
馬拉糕-很鬆軟,味道超讚

鮮竹卷,牛肉球及煎腸粉-沒有特別,算不錯。
2014-02-09
雪菜火鴨湯米