2023-11-12 135 浏览
去尖沙咀食一個lunch 就搵下野食其實龍點心其他區都食過不過今次食尖沙咀就比較失望了,食物有賣相不過味道又未到真係好吸引,有d就比較失望。點了,龍芋酥,脆脆富貴紅米腸粉,港原味燒賣,臘腸蒸雞飯。龍芋酥 ❌️ 42芋頭味唔夠濃所以有點失望,而且個酥唔夠熱,食酥最緊要之一係要夠熱所以唔好太好味。富貴紅米腸粉 ✅️ 52呢個腸粉夠脆而且味道都接受到。有3種醬汁可選擇。原味燒賣拼盤 🆗️ 68有賣相,味道都有唔同特色,可以一試不過爆醬個2粒又唔算好多醬所以沒爆啦。臘腸蒸雞飯 ❌️ 58成個賣相好一般之餘,味道只係好普通,份量少,58蚊既價值唔值。總結黎講。呢個質素唔值呢個價格了。

點了,龍芋酥,脆脆富貴紅米腸粉,港原味燒賣,臘腸蒸雞飯。

龍芋酥 ❌️ 42

富貴紅米腸粉 ✅️ 52
呢個腸粉夠脆而且味道都接受到。有3種醬汁可選擇。

原味燒賣拼盤 🆗️ 68

臘腸蒸雞飯 ❌️ 58

總結黎講。
呢個質素唔值呢個價格了。

午餐
2023-11-11 36 浏览
什麼!?點心專門店現在也要開始跟糖水店搶生意了嗎!這間就在尖沙咀地鐵站旁的一間點心店在晚市的時候也會提供了即叫即整的糖水,下至傳統糖水,上至刨冰都有,當然更少不的的椰皇系列,更有芋圓吃呢!蟹粉菠菜香蝦餃(58元)挺豪華的一款,上面放了有大量的三文魚子,下面是蟹粉肉碎和鮮蝦,吃起來鮮味特別突出,魚子在口中爆發,蝦肉爽滑!餃皮非常煙韌。黃椒醬排骨(40元)第一次見到這個搭配,但味道比想像中好,味道鹹香帶辣,而黃椒的口感完全變得入口即化了,排骨口感嫩滑彈牙,底下還放了有茶樹菇吸飽排骨的肉汁!黑金流沙包(40元)這裡主打是蛋黃的份量多點,所以味道會更濃香,口感更沙滑,還能吃到蛋黃粒!大澳蝦醬鮮魷卷(58元)賣相挺好的,內裡加了大量的鮮魷,吃起來非常爽滑彈牙,而外表非常酥脆!亦因為加了點鹹香的蝦醬,所以不用沾調味料都好吃!雪糕多士脆脆椰(88元)多士經過烘香,然後加上曲奇雪糕,再配上椰子水凍,吃起來清爽鮮膩!椰子水凍口感結實清甜!芝麻湯圓鮮奶燉椰皇(68元)這個冬天吃就一流了,口感非常滑嫩,既有牛奶香味,又有椰子的清甜,還加了椰奶,令整體口感更滑嫩更香!而芝麻湯圓流心,口感又非常軟糯!

蟹粉菠菜香蝦餃(58元)

黃椒醬排骨(40元)

黑金流沙包(40元)

大澳蝦醬鮮魷卷(58元)

雪糕多士脆脆椰(88元)

芝麻湯圓鮮奶燉椰皇(68元)

尖沙咀龍點心,呢間係一間新派點心店,有點心、蒸飯、甜品等🥧🍚🍨我哋叫咗啲特色嘅點心,包括拉絲菠蘿包。每份有三個,而且入面仲有芝士拉絲!食落好香好脆,芝士拉絲好濃郁,新鮮熱辣辣好味道😋仲有一口豆腐,豆腐炸得金黃香脆。外皮薄脆,豆腐內裡嘅質感好滑嫩,一嚿一嚿食唔停🙈馬拉小籠包都係我哋嘅必點之一,四隻一份。皮薄湯汁多,一咬落去,充滿湯汁。另外仲有黃椒醬排骨,排骨配上黃椒醬,酸甜味道好開胃,排骨肥瘦適中,幾軟腍。最後梗係要食返個甜品,呢度有多款甜品選擇:中式甜品 / 椰皇系列 / 傳統糖水,營業時間至 11:30pm ☺️ 5:30pm 後有就糖水供應。揀咗芭樂甘露同芋圓紅豆沙。芭樂甘露好清甜,質感好似沙冰咁。芋圓紅豆沙就係傳統嘅甜品,芋圓煮得好軟糯,紅豆沙甜而不膩,好滿足呢!

揀咗芭樂甘露同芋圓紅豆沙。

2023-11-07 56 浏览
呢日尖沙咀想食點心,同呀女係九龍公園玩完見到呢間好搶眼!點心睇落好得意,仲有多款中式糖水😍即入去抖下食餐飽💕.拉絲菠蘿包 $38鳳尾蝦多士 $56蟹粉菠菜香蝦餃 $58馬拉肉骨茶小籠包 $48芝麻湯圓鮮奶燉椰皇 $68雪糕多士脆脆椰 $88熱芋圓芝麻糊 $38.想講全部都高質有創意又好好味😋賣相又一流👍🏻 菠蘿包香港特色,迷你好可愛,岩哂呀女拎住,食到津津有味😂 口感軟熟,入面仲係芝士好拉絲😍 鳳尾蝦多士我最愛,原隻蝦喺中間,口感彈牙鮮味加上脆卜卜的多士 點千島醬好好食🤤.兩籠點心我同老公都大讚👍🏻 蝦餃用菠菜皮包住,中間蝦彈牙,加埋蟹粉和粒粒三文魚子,好夾味矜貴好味😋另一籠小籠包係肉骨茶口味,第一次食好特別!皮薄身做得出色,估唔到呢個fusion組合又幾唔錯👍🏻.呢排天氣乾燥,見到咁多滋潤甜品真係啱晒!最愛鮮奶燉椰皇🤤真心勁好食,口感細滑,原隻椰皇上真材實料,雷沙湯丸煙煙韌韌,食到底仲有椰肉食超正😋老公就鐘意雪糕多士脆脆椰 ,椰皇入面係果凍好q彈,上面舖上粒粒麵包,再插着迷你雪糕筒,賣相設計好有心思👍🏻另一碗芝麻糊香濃細滑,珍珠和芋圓非常q彈😋.呢間真心有驚喜,原創點心,手工現做,勁

拉絲菠蘿包 $38
鳳尾蝦多士 $56
蟹粉菠菜香蝦餃 $58
馬拉肉骨茶小籠包 $48
芝麻湯圓鮮奶燉椰皇 $68
雪糕多士脆脆椰 $88
熱芋圓芝麻糊 $38

呢間真心有驚喜,原創點心,手工現做,勁有香港特色又有創意好特別,店員全部都勁友善貼心,我同呀女都食得開心🥳原來營業時間至 11:30pm!如果同朋友飯後想食點甜,推薦大家嚟食糖水👍🏻
2023-11-02 58 浏览
尖沙咀開咗間新嘅點心舖頭,點心以fusion形式,賣相相當吸引,除咗點心之外,仲有糖水可以食,好適合而家天氣咁乾燥,宵夜嘅地方,又有點心又有糖水食今次小編同朋友就叫咗點心同中式糖水點心方面:拉絲菠蘿包:脆皮菠蘿包裏面包着個芝士, 一拉出嚟好重芝,相當邪惡大澳蝦醬鮮魷卷:同平時食咗個春卷好唔同,口味好獨特,而且蝦醬鮮魷好惹味,so yummy 馬拉肉骨茶小籠包:冇諗過小籠包都可以裏面有肉骨茶嘅味道,小籠包裏面有淡淡的肉骨茶香松露野菌晶瑩餃:蘑菇再加上松露香,而且裏面嘅餡都好精緻甜品方面(推介椰皇系列):桃膠鮮奶燉椰皇:真係好適合而家天氣食,好滋潤,桃膠配鮮奶,簡直係女士嘅恩物,仲要有椰皇,正!招牌杏仁布甸甜椰:上面係杏仁布甸,下面就係椰子啫喱,布甸好喎,有淡淡的杏仁香,再配上椰子啫喱好清爽招牌蛋白杏仁茶:杏仁味超濃郁,裏面再配上蛋白,杏仁控嘅朋友一定要試吓

今次小編同朋友就叫咗點心同中式糖水
點心方面:

松露野菌晶瑩餃:蘑菇再加上松露香,而且裏面嘅餡都好精緻

今日同🤴🏻過嚟尖沙咀其中一個目標就係食 ‘ 龍點心 ’ 甜品😁😁~~~翡翠響鈴腸粉~~~綠色嘅腸粉晶瑩剔透,咬口超級酥脆,當中有濃濃嘅紫菜味夾雜少少Wasabi,另類得來又好味😋😋!推薦👍🏻👍🏻~~~芭樂甘露~~~酸酸甜甜嘅甜品,係芭樂同西柚嘅酸甜味,比起大份量嘅甜品,係個輕盈、簡單嘅甜品😄😄!~~~奧利給登頂雪山~~~今次係深啡色奧利給,成個甜品都係朱古力🍫味,有曲奇🍪、綿綿冰,甜品味道有啲單一😀😀,雖然有奶蓋cream,比起其他甜品就冇咁吸引,最後🤴🏻食到少少咖啡味,但我就唔覺只係有啲Dark朱古力🍫味😆😆!
~~~翡翠響鈴腸粉~~~

~~~芭樂甘露~~~

~~~奧利給登頂雪山~~~
2023-10-19
$100.5 (晚餐)
2023-10-31 47 浏览
最近尖沙咀新開咗間點心餐廳好多款特色點心 口味非常創新估唔到甜品款式有好多有中式甜品 椰皇系列 傳統糖水啱晒依加乾燥天氣滋補一下 營業時間仲開到夜晚11:30pm係飯後食甜品嘅好去處🔸拉絲菠蘿包菠蘿包皮脆內軟,咬開入面有邪惡嘅芝士,口感好軟糯,有點似咬緊麻糬。🔸大澳蝦醬鮮魷卷雖然落左大澳蝦醬,但唔會好鹹,反而令鮮魷味道更鮮甜!外層金黃酥脆,內餡魷魚好彈牙。🔸蟹粉菠菜香蝦餃蝦餃皮薄多汁,一啖咬落去,鮮蝦同蟹粉菠菜嘅餡料爆出嚟!蟹粉仲好邪惡!🔸馬拉肉骨茶小籠包小籠包皮薄餡多,一咬就流汁!裡面包有香辣嘅肉和濃郁嘅骨茶湯汁,皮滑肉嫩,好創新嘅味道。🔸桃膠鮮奶燉椰皇桃膠咬落去有口感,加埋香濃嘅燉奶同椰皇,一入口就好滑嫩!天氣涼左,最啱食翻個熱甜品,呢款夠晒補!🔸雪糕多士脆脆椰頂個雪糕筒好吸睛,下面係曲奇雪糕!再下層係多士脆脆,再下層係椰果凍,清甜爽口。🔸加倍開心果露平時比較少見開心果露,估唔到味道咁好!口感好滑,開心果味超濃!
最近尖沙咀新開咗間點心餐廳

🔸桃膠鮮奶燉椰皇

🔸雪糕多士脆脆椰

🔸加倍開心果露
2023-10-23
天氣開始轉涼💨係時候要食番啲滋補糖水,龍點心新分店除左提供新派點心,更有多款中式傳統甜品及椰皇系列🥥營業時間至晚上11:30,絕對係食宵夜或聚會下場嘅好去處🔸拉絲菠蘿包菠蘿包外層酥脆甜蜜,內層口感軟糯,加入了少許芝士🧀咬開更可以拉出超邪惡拉絲。整體口感融合了酥脆、柔軟和豐潤,層次感十足🔸大澳蝦醬鮮魷卷炸至金黃色的魷魚卷🦑外層酥脆,魷魚的嫩滑口感與蝦醬🦐的鹹香完美結合,口感豐富,味道濃郁而鮮美🔸蟹粉菠菜香蝦餃餃皮薄而有彈性,包裹著鮮嫩的蝦肉和菠菜🦐面頭放上魚子作點綴。咬下去時,外層的薄膜爆裂,釋出鹹鮮味十足的魚油🐟增添不少層次感🔸黃椒醬排骨蒸排骨肉質的鮮嫩,加入蒜蓉🧄及黃椒醬,帶點微辣,十分惹味。🔸桃膠鮮奶燉椰皇原個椰皇盛載著柔滑且奶香味濃的燉鮮奶🥛加入軟糯的桃膠和豐富的椰香🥥結合了柔滑、糯潤和香甜的層次,帶給人一種舌尖上的美味享受。🔸招牌蛋白杏仁茶蛋白杏仁茶味道香甜而順滑,每啖都充滿了濃郁的杏仁香味,整體口感順滑,帶來了一種滋補又清爽的口感。

🔸拉絲菠蘿包

🔸大澳蝦醬鮮魷卷

🔸蟹粉菠菜香蝦餃

🔸黃椒醬排骨
蒸排骨肉質的鮮嫩,加入蒜蓉🧄及黃椒醬,帶點微辣,十分惹味。

🔸桃膠鮮奶燉椰皇

🔸招牌蛋白杏仁茶
其實之前疫情期間 觀塘店嘅外賣點心就已經令我好難忘見到呢間點心店近年開多左兩間分店於是就去尖沙咀店試下😆店舖裝潢都幾靚 結合傳統同新潮風格 色彩繽紛 仲有幾隻可愛吉祥物❤️🥢拉絲菠蘿包 ($38)菠蘿皮酥脆香甜 包入面放左大量芝士 做到好強嘅拉絲效果🤤一甜一鹹嘅組合好夾 而且芝士食落亦唔會覺得好膩👍🏻🥢蟹粉菠菜香蝦餃 ($58)蝦餃皮晶瑩彈牙 菠菜蝦肉餡料夠哂清新鮮甜略嫌蟹粉味唔太出連埋面頭嘅三文魚籽一齊食 好有層次感!😍🥢馬拉小籠包 ($42)小籠包嘅皮造得夠薄 👍🏻湯汁係用肉骨茶調製而成!特別得黎又惹味 我覺得連醋都可以唔駛蘸👌🏻🥢大澳蝦醬鮮魷卷 ($56)鮮魷卷炸得十分香脆入面卷住滿滿嘅鮮魷粒蝦醬份量亦拿捏得幾好適量嘅鹹香為鮮魷提鮮好味☺️原來呢度唔只點心 5點半打後仲有甜品供應😳除左中式滋補糖水 仲有椰皇系列同埋雪冰系列甜品🍧🍨🥢桃膠鮮奶燉椰皇 ($68)燉鮮奶用椰皇盛載住 瘋狂打卡完都仲係好暖☺️燉鮮奶口感十分順滑 而且牛奶味極濃!加上微微嘅椰子香同爽滑嘅桃膠真係十級正!🥰❤️🥢雪糕多士脆脆椰 ($68)呢款賣相好igable🤩Cookies & cream雪糕口感creamy 幾好
其實之前疫情期間 觀塘店嘅外賣點心就已經令我好難忘
見到呢間點心店近年開多左兩間分店
於是就去尖沙咀店試下😆

🥢拉絲菠蘿包 ($38)
菠蘿皮酥脆香甜
包入面放左大量芝士 做到好強嘅拉絲效果🤤
一甜一鹹嘅組合好夾 而且芝士食落亦唔會覺得好膩👍🏻

拉絲菠蘿包

🥢蟹粉菠菜香蝦餃 ($58)
蝦餃皮晶瑩彈牙
菠菜蝦肉餡料夠哂清新鮮甜
略嫌蟹粉味唔太出
連埋面頭嘅三文魚籽一齊食 好有層次感!😍
蟹粉菠菜香蝦餃

🥢馬拉小籠包 ($42)
小籠包嘅皮造得夠薄 👍🏻
湯汁係用肉骨茶調製而成!
特別得黎又惹味 我覺得連醋都可以唔駛蘸👌🏻
馬拉小籠包

🥢大澳蝦醬鮮魷卷 ($56)
鮮魷卷炸得十分香脆
入面卷住滿滿嘅鮮魷粒
蝦醬份量亦拿捏得幾好
適量嘅鹹香為鮮魷提鮮
好味☺️
大澳蝦醬鮮魷卷

原來呢度唔只點心 5點半打後仲有甜品供應😳
除左中式滋補糖水 仲有椰皇系列同埋雪冰系列甜品🍧🍨

🥢桃膠鮮奶燉椰皇 ($68)
燉鮮奶用椰皇盛載住
瘋狂打卡完都仲係好暖☺️
燉鮮奶口感十分順滑 而且牛奶味極濃!
加上微微嘅椰子香同爽滑嘅桃膠
真係十級正!🥰❤️

桃膠鮮奶燉椰皇

🥢雪糕多士脆脆椰 ($68)
呢款賣相好igable🤩
Cookies & cream雪糕口感creamy 幾好味!
多士亦都好脆 可以連埋雪糕一齊食☺️

蟹粉菠菜香蝦餃
馬拉小籠包
大澳蝦醬鮮魷卷
2023-10-24 43 浏览
環境不錯,座位夠寬敞,乾淨衛生,點心賣相也很好看,挺精緻的,點了幾種都很好吃,而且手工現做,特別是豆腐布丁,和桂花糕,兒子超級喜歡食,翡翠腸粉,鰻魚飯都不錯值得再來。
值得再來。
2023-10-24 37 浏览
店名: 龍點心 地址: 尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓尖沙咀站A1出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5之前係灣仔食過龍點心,覺得點心好食款式又夠新穎😍今次黎到尖沙咀分店,佢地依家5:30pm 後有糖水供應,不論中式甜品/椰皇系列/傳統糖水都有,踏入秋天係時候同朋友黎食滋補糖水😚裝修同餐具仲好有懷舊嘅味道添🤫拉絲菠蘿包❤️❤️❤️❤️❤️$38一上枱香噴噴熱辣辣,入面呈拉絲狀,入面饀料滑而有奶香,外面菠蘿皮超鬆化,十分滿足😝一口豆腐❤️❤️❤️❤️❤️$52擺盤超靚👏🏻外脆内軟,外面加左椒鹽更香口,入面豆腐十分嫩滑,必叫❗️馬拉肉骨茶小籠包❤️❤️❤️❤️❤️$42口感好特別,食落有淡淡嘅肉骨茶味,皮薄餡靚,咬落爆汁juicy,點上醋更惹味🤩松露野菌晶瑩餃❤️❤️❤️❤️$38晶瑩餃外面藍色好盞鬼,入面有各式餡料,令咬落十分有口感😗桃膠鮮奶燉椰皇❤️❤️❤️❤️❤️$68桃膠滋陰潤肺又能同時養顏,鮮奶同椰皇味完美融合,依家秋天就必食😍加倍開心果露❤️❤️❤️❤️$58一上枱整碗綠色好吸睛,開心果露口感順滑,帶有超濃郁開心果味😆

店名: 龍點心

拉絲菠蘿包❤️❤️❤️❤️❤️

一口豆腐❤️❤️❤️❤️❤️

馬拉肉骨茶小籠包❤️❤️❤️❤️❤️

松露野菌晶瑩餃❤️❤️❤️❤️
晶瑩餃外面藍色好盞鬼,入面有各式餡料,令咬落十分有口感😗

桃膠鮮奶燉椰皇❤️❤️❤️❤️❤️

加倍開心果露❤️❤️❤️❤️
2023-10-22 30 浏览
位於尖沙咀嘅《龍點心》,集新式點心打卡甜品於一身,每日營業至11:30pm,絕對係宵夜或聚會後場好地方除點心外,5:30pm後就有甜品和糖水供應,而且選擇多,如中式甜品、椰皇系列、傳統糖水和滋補糖水等🥢拉絲菠蘿包 - 脆脆菠蘿包外皮,內餡包裹著芝士漿,外脆內軟,心動甜點!🥢大澳蝦醬鮮魷卷 - 鮮魷卷炸得香脆,包裹著滿滿鮮魷魚粒,加上蝦醬嘅鹹香,別貝風味!🥢馬拉肉骨茶小籠包 - 小籠包皮夠薄,以肉骨茶製成湯汁,包裹著鮮肉,真正馬來西亞風味!🥢松露野菌晶瑩餃 - 天然野生菌做餡,淡淡黑松露香味,風味獨特!🥢桃膠鮮奶燉椰皇 - 原個椰皇裝著滿滿桃膠和燉鮮奶,陣陣椰香味,燉鮮奶口感順滑,味道鮮甜!🥢雪糕多士脆脆椰 - 賣相好靚,可先將椰漿倒入椰皇,浸濕後嘅多士依然脆口,還有陣陣椰香味!🥢紫薯蓮子西米露 - 暖笠笠嘅中式糖水,西米露好咬口,加入紫薯和蓮子,健康又養生!

除點心外,5:30pm後就有甜品糖水供應,而且選擇多,如中式甜品、椰皇系列、傳統糖水和滋補糖水

2023-10-22 34 浏览
突然間想飲夜茶諗起呢間之前喺觀塘食過嘅龍點心啲點心都幾新穎,所以再來到訪今日嗌咗4個點心:1)章魚肉餅飯正常發揮 肉餅好有章魚味加埋豉油冇得輸2)翡翠響鈴腸粉同平時嘅炸兩有啲似 但係油炸鬼變咗做響鈴出乎意料地配合💯3)筍尖蝦餃皇每粒都佈滿蝦 皮夠薄 加埋辣油好惹味4)蘿蔔絲酥充滿蘿蔔絲 皮好鬆脆食完唔會好有油膩感
突然間想飲夜茶
諗起呢間之前喺觀塘食過嘅龍點心
啲點心都幾新穎,所以再來到訪
今日嗌咗4個點心:
4)蘿蔔絲酥
充滿蘿蔔絲 皮好鬆脆
食完唔會好有油膩感
2023-10-21 38 浏览
龍點心位於尖沙咀A出口步行5分鐘的距離今天出去尖沙咀 順道來吃一下點心我點了幾款出名的點心:馬拉小籠包 🥟:這款小籠包外皮薄脆,內餡豐富多汁,每一口都充滿了濃郁的馬拉湯汁,讓人回味無窮😋🥢拉絲菠蘿包 🍍🍞:這個菠蘿包不僅外皮金黃酥脆,還有著獨特的拉絲狀芝士,入口即溶鳳尾蝦多士 🍤🍞:這款多士外酥內軟,鳳尾蝦肉質鮮嫩,搭配著濃郁的鮮蛋汁,口感豐富🦐😍蟹粉菠菜香蝦餃 🦀🥬🥢:這款餃子的餡料豐富,蟹粉與菠菜的組合獨特,蝦肉鮮嫩多汁👌🏻️桃膠鮮奶燉椰皇 🥥🥛:這碗燉品口感綿密,桃膠的筋道與鮮奶的香濃相互融合,椰皇的香甜為整體增添了層次感,是一道滋補又美味的甜品👑😋芋圓紫米露 🍠🍚🍧:這碗紫米露搭配著Q彈的芋圓,口感豐富有層次,紫米的香氣和芋頭的香甜相得益彰,味道十分濃郁💜總結來說,如果你想品嚐港式地道點心,可以前往一試!

龍點心位於尖沙咀A出口步行5分鐘的距離
今天出去尖沙咀 順道來吃一下點心

我點了幾款出名的點心:

總結來說,如果你想品嚐港式地道點心,可以前往一試!
2023-10-21 61 浏览
第一次嚟,雖然要排隊,但人流去得好快,等咗一陣就已經可以入座。餐牌上款式大多數係燒賣,其他唔算好多,但總括嚟講,食物夠特別!值得一試!好食好食好食好食好食好食好!呢度環境好好龍脷魚總括嚟講好特別!可以再嚟試其他點心!

值得一試!好食好食好食好食好食好食好!

呢度環境好好

龍脷魚

龍脷魚腸粉
羊肚菌牛肉球
魚肉燒賣

肉鬆馬拉糕

總括嚟講好特別!可以再嚟試其他點心!
2023-10-21
龍脷魚腸粉