2024-06-12 107 浏览
琴晚去食晚餐,遇到個匪夷所思員工😂件事發生喺隔離枱嘅客人(外國人)。佢地一坐低話要Black Pepper Chicken Rice個員工死都話係咪咖喱雞球。。然後就真係落左個咖喱雞球比人然後下一碟個客講左十幾次要rice rice rice, 最後比左肉絲炒麵人😂😅
個員工死都話係咪咖喱雞球。。然後就真係落左個咖喱雞球比人
2024-02-02 213 浏览
兄弟姊妹!心思思想食啲咩嘢嘛?我今日就去咗轉嚟人氣旺旺嘅餐廳食晏啦,話唔多講,即刻話你知食乜嘢正!首先,個星洲炒米真係正到彈啊👌,蝦仁彈牙,雞蛋絲滑到冇朋友,加埋炒得啱啱好嘅飯粒,香口得滯,鑊氣十足!辣得嚟又唔辣過頭,真係曬神功夫!再嚟個咖喱牛腩飯,你話豪唔豪氣?咖喱味濃郁得嚟又唔膩口,牛腩腍到化,同埋啖啖薯仔軟綿綿,啖啖肉,實在太滿足啦😋。諗起都仲想再食!最後,嗌咗杯凍奶茶同杯熱杏霜,清新解膩,一啖凍奶茶落肚涼爽喉嚨,杏霜暖笠笠咁,正!無得頂!今次來呢度食,真係食得開心食得滿足,環境又舒服,服務員又有禮貌,下次仲要再嚟!最後與大家分享:食得其所,開心最緊要啦!記住喇,吃喝玩樂都要開心!🥂

逛完西貢, 肚餓咗就探咗個龍船午餐。今次試咗間餐廳其中一個招牌—咖喱雞脾飯🍛。先講嘅是,啲雞脾真係過癮,外皮炸得金黃又鬆脆,內中嘅雞肉卻鬆化多汁,好入味。咖喱汁做得啱啱好,辣度剛剛好,夠香但又唔會蓋過雞肉嘅鮮味,一啖飯一啖汁,嗰種滋味爽口得滯!再謂喇,陪埋嘅小唐菜加咗啲清新感🌱,令整體唔會太油膩。但俾個小貼示,飯量真係足夠饞人,所以食得少嘅朋友要留意喇!傍晚時間,龍船嘅豬扒亦都係美味爆燈💡,蚊香嘅煙燻香搭配豬肉嘅嫩滑,啱哂晚市嘅選擇。好嘢味道真係出晒名,想搵平民價格嘅精彩菜式,龍船真係一個不錯嘅選擇。飄香嘅京都豬扒飯,美味得嚟又價錢公道🤑,滿足咗我嘅味蕾之餘,仲唔會傷荷包。真心推介!

2023-10-29 167 浏览
住西貢咁多年,一直有幫襯這間餐廳,但剛剛去買外賣,被疑似老闆的人呼喝,要咩? 要等好耐... 態度極期惡劣,作為香港人的我,已經十分配合,要食什麼, 俾錢,已經9秒9,擔心阻到你一秒鐘。最後無俾單我,只是問佢攞張單,佢竟然兇我,「仲要咩」態度似我係佢殺父仇人。我真係頂佢唔順。「咩事,依家買外賣攞返張單,當我係賊呀」。成日話香港依家無生意,請餐廳們檢討下自己先,我地本地人都頂你唔順。我無福再去享受這種風味!#西貢龍船餐廳

#西貢龍船餐廳
2023-10-29
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2023-10-16 109 浏览
Quick lunch break in this Hong Kong styled cha chaan teng. The wall murals outside artistically depict the fishery and livelihood in Sai Kung. Very cool indeed. Photographs of landscapes are also seen inside the eatery. I appreciate this kind of visual presentationOrdered myself the deep fried fish fillet in sweet and sour sauce. The fish texture was up to standard and the sauce was nice, with bell peppers and onions. The portion of rice is big- so you won’t leave feeling hungry. Hot milk tea wa

The portion of rice is big- so you won’t leave feeling hungry. Hot milk tea was pretty okay, despite there was some leftover detergent smell in the cup.
2023-02-21 417 浏览
到西貢墟搵食,龍船餐廳位於萬年街,隔離間餐廳轉完一間又一間,佢就係多年屹立不倒,就算隔離餐廳有好多吉位,客人仍然繼續排隊等入座。亦都多次都見過明星幫襯,多年已經成為我嘅飯堂,早餐、午餐、下午茶、晚餐都食勻晒,就係鍾意呢度廚師煮嘢好有鑊氣,去到西貢墟無特別諗法嘅話通常都會去返呢度食。裝修係普通小菜餐館嘅格局,但係特別之處就係餐廳對住個海旁,啱啱坐門口嗰兩個卡位可以望到海景,可能龍船餐廳個名都係咁樣由來。多人幫襯時更會走鬼式開多兩張枱喺門口。#西式晚餐#香煎豬扒餐 $78每次嚟多數我都會叫呢個扒餐,因為大份好味抵食,係港式西餐,先嚟餐湯羅宋湯及牛油多士,兩大塊豬扒煎得好香口,入口鬆化有肉汁,骨位肥膏邊好甘香,揀咗蒜蓉汁,用好多蒜蓉煮出嚟,蒜香味濃郁,我揀咗薯菜,有炸薯條熱辣辣好脆,唔會炸到乾晒,保持到裏面啲薯仔質感,仲有兩大條菜軟同茄扒。如果揀意粉,係茄汁炒意粉都好正。#滑蛋牛肉飯 $55傳統碟頭飯,牛肉新鮮大片,滑蛋玻璃茨夠滑又掛身,加埋韭黃同蔥花,夠晒鑊氣,成個滑蛋牛肉汁遮住晒啲飯,份量十足,撈飯食一流,有水準之作,有例湯送,係每日都唔同嘅老火湯,另外跟飯叫飲品半價。#龍船餐廳地址:西

香煎豬扒餐

2023-02-06
香煎豬扒餐
滑蛋牛肉飯
2022-07-31 422 浏览
星期日陽光普照又去西貢出島玩, 近近地就入到龍船餐廳食午餐, 好耐之前都有嚟過, 但對這類的食物質素沒有太大印象🤔。午餐 ~ 喇沙+凍奶茶$48、 扎肉雞絲米線+熱咖啡$41、 豬柳蛋漢堡包$24。 ▫️喇沙🍜 ~ 喇沙味道有點牽強,只食到辣味。 ▫️扎肉雞絲米線🍜 ~ 首先食了幾啖扎肉米粉, 然後發現雞絲味道酸酸地, 因為已經食了幾口,所以我沒有要求換, 但我已經跟店員反映了。 原先看到賣相都已經心知不會好吃,但起碼唔好壞😵‍💫。 ▫️豬柳蛋漢堡包🍔 ~ 豬柳蛋漢堡完全沒有醬, 連一塊生菜都沒有, 最後我要加茄汁😅。 ▫️凍奶茶🥤 ~ 味道普通。 ▫️熱咖啡☕ ~ 味道普通。 其實龍船餐廳在西貢都已經開咗好多年, 對於今次用餐體驗有點失望😔。     龍船餐廳地址: 西貢萬年街94號地下

▫️喇沙🍜 ~ 喇沙味道有點牽強,只食到辣味。
喇沙

, 因為已經食了幾口,所以我沒有要求換
, 但我已經跟店員反映了
。 原先看到賣相都已經心知不會好吃,但起碼唔好壞😵‍💫。
扎肉雞絲米線

扎肉雞絲米線

豬柳蛋漢堡包

▫️凍奶茶🥤 ~ 味道普通。

▫️熱咖啡☕ ~ 味道普通。
凍奶茶、 熱咖啡

龍船餐廳
地址: 西貢萬年街94號地下

2022-07-31
2021-07-30 565 浏览
#meloin #龍船餐廳夏天係出海嘅好時機,大家嚟到西貢唔知會唔會食個早餐先出發呢?推介一間又平又快嘅早餐🥣俾大家試吓茶餐廳價錢,當然係茶餐廳嘅貨色。不過係玩之前食一個豐富早餐真係好重要。💫雞扒配雙煎蛋🍳$38揀咗香脆嘅雞扒,配以煎蛋、茄汁焗豆、青瓜和蕃茄,今次方包轉左厚多士🥰🥰,緊記要烘底,牛油🧈慢慢溶化在熱烘烘的麵包上。✅方便大家出海🚢前食個早餐‼️餐廳比較細小,人比較多📍 龍船餐廳 (西貢)西貢萬年街94號地下5⭐️評分好食指數:⭐️⭐️⭐️餐廳環境:⭐️⭐️
#meloin #龍船餐廳

推介一間又平又快嘅早餐🥣俾大家試吓

💫雞扒配雙煎蛋🍳

✅方便大家出海🚢前食個早餐
‼️餐廳比較細小,人比較多

📍 龍船餐廳 (西貢)
西貢萬年街94號地下

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️
2021-06-17 377 浏览
肚餓餓地就係西貢平平地食間茶餐廳下午茶餐1)咖喱牛腩河 $40+$9連熱柑桔蜜其實佢本身都幾好食,個咖喱幾入味,牛腩又吾un。但好可惜食到後半部比我見到最後一張圖的狀況,三條不知是眼睫毛還是牛腩毛既毛😓😓😓所以真係衛生麻麻地,但餐廳店面又不是不衛生的🤔🤔🤔不過我就無特登講比店員聽啦😬😬杯飲品反而幾出色,真係用醃製柑桔整碎沖水👍🏻👍🏻2)雲吞湯河 $37+$2 凍啡不過不失的,雲吞蝦味不太出,但不會特別推介食物質素:👍🏻👍🏻職員服務:👍🏻👍🏻👍🏻總結:平平地搵野食就可以去😬
肚餓餓地就係西貢平平地食間茶餐廳下午茶餐
1)咖喱牛腩河 $40+$9連熱柑桔蜜
所以真係衛生麻麻地,但餐廳店面又不是不衛生的🤔🤔🤔
不過我就無特登講比店員聽啦😬😬
杯飲品反而幾出色,真係用醃製柑桔整碎沖水👍🏻👍🏻

2)雲吞湯河 $37+$2 凍啡
不過不失的,雲吞蝦味不太出,但不會特別推介

食物質素:👍🏻👍🏻
職員服務:👍🏻👍🏻👍🏻

總結:平平地搵野食就可以去😬
咖喱牛腩河、雲吞河
2021-06-17
2021-04-27 336 浏览
🍽星洲炒米唔洗去星洲🍽推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍晏晝去西貢食咩好?除咗近年新開嘅cafe飲咖啡食蛋糕、泰國菜、炸魚薯條,仲有唔少港式茶餐廳。龍船餐廳除咗有港式西餐,炒粉炒麵炒飯同煲仔菜既CP值很高,可以媲美酒樓!夠鑊氣,材料十足,所以一直受街坊歡迎!✨星洲炒米新鮮即炒出哂煙上檯,蝦仁、火腿絲、叉燒絲、雞蛋絲、洋蔥絲、芽菜,並無因為下午茶而馬虎,絕對有誠意!✨咖喱牛腩飯港式咖喱汁,有椰香且少辣、甜度適中、濃稠恰好!牛腩軟滑腍身,唔黐牙,薯仔嫩滑。✨飲品熱杏霜同凍奶茶,味道平穩。總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️🤍環境 ❤️❤️❤️❣️🤍服務 ❤️❤️❤️❣️🤍.··餐廳:龍船餐廳 (西貢)地址:西貢萬年街94號地下
🍽星洲炒米唔洗去星洲🍽
推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍

✨星洲炒米
星洲炒米

✨咖喱牛腩飯
咖哩牛腩

✨飲品
熱杏霜同凍奶茶,味道平穩。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❣️🤍
環境 ❤️❤️❤️❣️🤍
服務 ❤️❤️❤️❣️🤍
餐廳:龍船餐廳 (西貢)
地址:西貢萬年街94號地下
星洲炒米
  • 咖哩牛腩飯
2021-03-08 454 浏览
由於今年農曆「年初四」還是「公眾假期」,加上舖頭今年還未正式恢復營業,所以阿媽跟阿姨在「西沙灣」裡面進行燒烤午餐。但是「西沙灣」燒烤午餐裡面沒有「牛腩」,也沒有白飯。所以我今次選擇了,先在海傍的「龍船餐廳」裡面,享用「咖喱牛腩飯」午餐,然後再在「西沙灣」燒烤午餐裡面,享用燒烤「雞肉」食品。不過今次享用「龍船餐廳」午飯,發現「龍船餐廳」在農曆新年,食品套餐變相收了「加二」服務費。話說「龍船餐廳」「咖喱牛腩飯」平日午餐賣港幣五十一元,凍飲加兩元,沒有加一服務費,但是餐廳新年卻有假日餐牌。「龍船餐廳」農曆新年餐牌裡面的「咖喱牛腩飯」價錢變成港幣五十五元,比平日昂貴了四元。至於農曆新年假日餐牌飲品的價錢,只有原價的半價而已。我選擇「咖喱牛腩飯」配飲品,價錢變成港幣六十五元,昂貴了十二元。雖然「龍船餐廳」假日餐牌版本裡面的「咖喱牛腩飯」,「咖喱牛腩飯」實際份量未有縮水,而且還有一大碗實際辣味尚可,口感煮得軟腍的「咖喱牛腩」,還享用到甜味的「凍奶茶」,只是價錢比平日昂貴了很多而已。但是「龍船餐廳」午餐「咖喱牛腩飯」在農曆新年假日餐牌裡面,實際價錢的而且確是變相加價,收了「加二」服務費,價錢昂貴了已

咖喱牛腩飯

凍奶茶

但是「龍船餐廳」午餐「咖喱牛腩飯」在農曆新年假日餐牌裡面,實際價錢的而且確是變相加價,收了「加二」服務費,價錢昂貴了已經變成鐵一般事實,下次假日在「西貢」我怕我未必會再試了。

2021-02-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
2020-11-11 322 浏览
試咗個下午茶,系雞絲札肉湯米線。湯底嘅調味岩岩好,唔會過咸又有味。雞肉肉質都幾嫩。雞肉同札肉都算多,米線都夠滑。凍檸茶夠哂大杯,唔會澀。算系好好食嘅港式茶記味道。地理位置都唔錯,好近碼頭。啲店員態度好好,好有人情味嘅感覺。

風味小菜晚餐必食自帶海鮮加工足料街坊、遊客茶餐廳小菜即叫即炒夠獲氣,多款炆魚整得吾錯👉🏻可以試咸酸菜蕃茄炆魚、苦瓜炆魚、鼓汁蒸倉魚未食過可以試下其它小菜、煲仔菜、炒粉麵夠鑊氣👉🏻菜遠牛肉炒米、鼓椒牛肉炒麵、叉燒炒意粉、焗豬扒飯、福建炒飯👈🏻落開去可以試試自帶海鮮加工夠足料、夠獲氣,吾會被偷海鮮價錢合理下午茶多款簡、常餐不錯、街坊、遊客茶記早餐咁多年水準不變火腿通心粉、腸仔煎蛋、沙沖嗲牛肉麵
風味小菜晚餐必食
自帶海鮮加工足料
街坊、遊客茶餐廳

未食過可以試下

其它小菜、煲仔菜、炒粉麵夠鑊氣

自帶海鮮加工夠足料、夠獲氣,吾會被偷海鮮
價錢合理

下午茶多款簡、常餐不錯、街坊、遊客茶記
早餐咁多年水準不變
火腿通心粉、腸仔煎蛋、沙沖嗲牛肉麵

2020-07-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 咸酸菜蕃茄炆魚
  • 苦瓜炆魚
  • 茄子雞煲
2019-07-27 418 浏览
龍船係西貢開左好耐,已經係老子號既茶餐廳,菜式選擇多,平時屋企唔煮飯都會係到食。今日星期六午飯黎到食左個咖喱雞脾飯,雞脾炸得剛好,皮薄夠脆,一啲都唔肥,肉質嫩滑,配埋咖哩汁食非常夾!飯配有小唐菜,感覺無咁罪惡感,不過飯比較多,女仔一定食唔晒。包埋凍野飲都只係48蚊!但星期日午市黎食就唔包飲品,如果飲野就半價,感覺無咁抵食。另外,龍船既晚市都唔錯,值得一試!小炒夠火喉夠獲氣,所以係西貢屹立咁耐係有原因!

2019-07-27
2019-07-25 386 浏览
以前我如果需要留在西貢墟裡面食午飯的話,我是不會選擇「龍船餐廳」,因為午飯時段期間的「龍船餐廳」,午餐裡面的份量都是白飯比餸菜多,牛扒、豬扒或者雞扒,都可能只得僅僅一塊。以大約港幣四十多元左右的預算,只能食到一碟飯比餸多的扒飯,性價比其實不算很高。不過有一天,我因為需要跟阿媽在「龍船餐廳」食午飯,卻意外給我有新的發現。原來「龍船餐廳」午餐時候,也有類似「商務午餐」的「午市扒餐」,包括有「焗豬扒飯」、「鴛鴦扒飯或意粉」,還有「咖喱海鮮飯或意粉」,原來在「龍船餐廳」選擇午飯也得小心翻查餐牌,以免錯過好食品。我選擇了「鴛鴦扒飯」配黑椒汁,「龍船餐廳」裡面的「黑椒鴛鴦扒飯」,黑椒汁裡面的味道偏酸,估計因為「龍船餐廳」廚房師傅在製作黑椒醬汁時加入了醋作為調味,所以黑椒醬汁裡面有來自醋的酸味感覺。至於「鴛鴦扒飯」裡面的「扒」,主要有一塊薄切牛扒,加一塊雞扒。薄切牛扒因為經過廚房處理,所以牛扒的口感已經造到很軟很腍,牛扒很容易被咀嚼嚼爛,然後吞嚥也不成問題。至於「鴛鴦扒飯」裡面的雞扒,雞扒的厚度跟口感,大致上都比「龍船餐廳」午餐裡面的雞扒稍大一點,是偏厚和口感偏腍的雞扒,配醋酸味黑椒汁出來的味道效果

至於「鴛鴦扒飯」裡面的雞扒,雞扒的厚度跟口感,大致上都比「龍船餐廳」午餐裡面的雞扒稍大一點,是偏厚和口感偏腍的雞扒,配醋酸味黑椒汁出來的味道效果,不及薄切牛扒那麼出色。

至於「龍船餐廳」「午市扒餐」裡面的「忌廉雞湯」,「忌廉雞湯」裡面的味道不會太淡,湯裡面的忌廉甜味程度尚可接受,是可以飲光的午餐餐湯。

至於「凍奶茶」裡面的味道,一開始飲的時候「凍奶茶」的淡奶甜味都還可以,比紅茶味道強烈得多,可是「凍奶茶」飲到最底,淡奶的甜味就已經消失,只剩下冰水的淡味。

「龍船餐廳」的「午市扒餐」比一般午餐昂貴大約十元左右,但是卻有份量偏大的雞扒,至於薄切牛扒或許未必能造有豐富的口感,但是勉強仍然有食牛扒的感覺,而且薄切牛扒口感很軟很易嚼,是「鴛鴦扒飯」最好的地方。

總括而言,「龍船餐廳」的「午市扒餐」份量尚可,比一般「龍船餐廳」餸菜份量偏小的午餐出色得多。「龍船餐廳」裡面的電視機播放「81」頻道,可惜當然我剛剛食完電視就播放午間新聞,電視機聲浪加上場內食客噪音,原來頗為嘈吵。

忌廉雞湯

鴛鴦扒飯

2019-07-22
等候时间
15 分钟 (堂食)
忌廉雞湯
鴛鴦扒飯