2012-07-17 56 浏览
我把這個Openrice 的第一次食評,送給我最近十分喜愛的18 Grams。位於旺角家樂坊地庫層的18 Grams,第一次來的感覺是環境頗為擠逼,絕對不是可以和朋友暢所欲言的地方。但下午茶時間這裡人不算多加上又有三文治茶餐可以選擇,算是可以彌補空間有限的缺點。我點了一份黑椒牛肉白芝士三文治 + Mocha 咖啡,選Mocha 的主要原因是本身比較喜歡較甜的咖啡,而我又不想吃得太飽(因很快又要吃晚飯了!),所以點了黑椒牛肉白芝士三文治。由於桌子的排列密密麻麻的,所以要出去點餐也花了一點氣力。同時,看到別人在吃看似很豐富的All-day Breakfast,我就跟自己說:「下次一定要點這個!」說回咖啡,作為一間Coffee shop 咖啡的水準當然重要!這次的Mocha 完全是水準之作,剛好未至滿溢的咖啡配以簡單的拉花,賣相相當好。而味道算是取得了一定平衡,不會太像一杯朱古力飲品,又不會有太苦澀的咖啡味,相信愛喝Mocha的人求的就是這種感覺。而黑椒牛肉白芝士三文治就不特別出色,牛肉配以一些沾了沙律醋的沙律菜,味道是清新的,但牛肉的味道並不突出,所以談不上美味。最後想說一下這裡的安排,這

最後想說一下這裡的安排,這裡有清水供應,本是不錯的安排,但要添水的話就要自己走出去「自助吧」自行處理。親力親為本來沒甚麼大問題,但我身處的坐位出入是要跨過另一檯食客,因此出去自助吧會影響到別人。希望之後坐位安排能夠做好一點,那我們也會很願意自己出去拿糖拿牙籤添清水。

下次來要吃All-day Breakfast!
2012-04-22
  • Mocha
2012-07-12 6 浏览
某個周末,與大學友人相約一聚,想找個地方歇腳談天,想起很多食評曾介紹這裡,於是過來一試,因為這間店在銅鑼灣、旺角都有分店,而且風評不錯,因此對它的期待亦滿高。我是個咖啡迷,拉著友人到店子一嘗它的手藝。我選的是旺角的分店。周末的旺角人很多,天氣又熱,這間分店位於家樂坊的地庫,就在盡頭的一角,店裡感覺休閒,第一感覺其實不錯。店面不大,以灰灰石屎的作主色,再配上舒服的沙發椅,作為閒閒的咖啡店其實不錯。不過桌與桌間有點近,隔壁聊天的內容其實不難聽到。作為咖啡店,當然要嘗嘗它的咖啡,咖啡選擇其實挺多,挑了一會。不過一大間店只有外面固定的餐牌,要像快餐店般到外面站著選擇,然後到收銀那邊點餐買票,點完後會有人送上。Mint Latte。一般的拉花,顧名思義,入口帶有薄荷味,不過口感有點薄,這裡的咖啡不夠濃,入口很淡,而且不順喉。索價四十多的咖啡,就這種質素,不值。大概是有一部分價錢是給了昂貴的黃金地段鋪租吧。Iced mint latte。比熱的更差。原本熱的已經淡口,冷的加上冰,冰一邊飲一邊溶,咖啡味少得可憐,連茶餐廳的比它好。不知名咖啡,沒有嘗,只覺得拉花算漂亮。Egg Benedict。以前從

不知名咖啡,沒有嘗,只覺得拉花算漂亮。
Egg Benedict。以前從未試過的,底是一塊鬆餅,鋪上三文魚,再有隻多半熟蛋,淋上酸甜的汁,對於愛吃蛋又愛酸味的我來說,這個很好。用刀刺穿蛋黃,蛋黃除除流出,底下的鬆餅因此吸滿蛋汁,好吃!因為我從未試過其他的店做的egg benedict,無從比較,不過以單價來說,這個要88大元,著實不非。

期間,已經有侍應不斷前來準備收枱,最過份是與友人聊天,一不留神就被侍應收走未吃完的egg benedict!很過份,連問也沒問就拿走了。席間友人剛旅行回來,分發手信,手信中有食物的,我們打算走時帶回家,光是放在桌上未放袋,根本無意圖亦無企圖在店中吃,女的店員便多次走來要我們放袋,不要放在桌上,態度不客氣。到過這麼多間食店,還是第一次有店會干預客人桌面上放什麼,我們只是放在一旁而已。而且剛飲完的咖啡,又立刻收杯子,根本是想迫我們走,但外面又沒有人等位,位置空得很。作為一間咖啡店,客人來這是為了休息,而且這裡的東西價錢不算便宜,結果得到這樣的服務,實在氣憤,不會再來這間物非所值的店了。
上星期五接女朋友收工,佢話想試下呢間Cafe落到黎地庫,間間餐廳都有好多人等位. 好多人,實在唔想等,但見女朋友話想食...一黎到話要等3張...企左5分鐘就入左2張...應該唔洗等好耐喇瓜....點知偏偏我地呢張就等多左半個鐘....無他既...一間Cafe. 買得杯咖啡都係諗住坐番個零兩個鐘吹下水先走. ...如果我係俾左錢我都會咁做既....咁咪等囉...最後等多左40分鐘先安排入座, 坐左係右邊SOFA位.入到去...叫左一個Aussie Breakfast, 味道OK, 比較另外果個意粉來說可取一個肉醬意粉, 份量得好少, 當係下午茶就差唔多我夜晚唔飲得咖啡, 所以事但叫左杯茶, 普通喇. 女朋友果杯Latte佢就話OKOverall, 又要等位, 野食又細細碟咁, 都係岩的細食女仔黎嫁喇...得閒陪下女朋友又未搵到新地方hea 咪去下囉.可以一讚的是,呢度既Waiters 服務都好好, 一直都好有禮貌. 見我地等位等左咁耐. 一直都有禮貌地同我地講"下一張到你地嫁喇", "好快有位嫁喇". 眼見呢間咁多人,佢地仲咁多服務態度都算係咁.
上星期五接女朋友收工,佢話想試下呢間Cafe

落到黎地庫,間間餐廳都有好多人等位.

入到去...叫左

普通貨仔
一個肉醬意粉, 份量得好少, 當係下午茶就差唔多
唔抵食
叫左一杯茶

2012-07-06
普通貨仔
叫左一杯茶
  • aussie breakfast
  • Latte
2012-06-17 8 浏览
臨時哥哥話去睇早場.....第一次.....無下次....有都唔去MK咁上openrice睇下有咩好食啦想飲靚 coffce 的......就見到有呢家就去試下.....兩人一叫左一份主食....加一個沙津.....兩杯 coffce ........你問我貴唔貴.....MK 算貴.....但質素ok....青蘋果沙津.....- 好清新份量唔少......哥哥竟然食肉醬意粉 =.="""" 我就覺得普通左D.......我覺得肉醬甜左D.....意粉就稔左少少而個早餐蛋就幾有水準.....中間應該係夾住D波菜.......我自已就覺得怪的....次次向唔同地方食到呢款野都係多數有波菜....成日會諗.....難道唔可以加其它?但可能落落波菜時太多汁....但包濕哂稔哂我已經忘了我果杯coffce呢咩了....不過總結係.....咖啡值得飲......食物可以有另好的選擇的......
咁上openrice睇下有咩好食啦
想飲靚 coffce 的......
就見到有呢家就去試下.....
兩人一叫左一份主食....加一個沙津.....
兩杯 coffce ........
咖啡豆的介紹
你問我貴唔貴.....MK 算貴.....
但質素ok....
睇完早場就落去啦.....因為平時多人
青蘋果沙津.....- 好清新份量唔少......
我覺得肉醬甜左D.....意粉就稔左少少
而個早餐蛋就幾有水準.....
中間應該係夾住D波菜.......
我自已就覺得怪的....
次次向唔同地方食到呢款野都係多數有波菜....
成日會諗.....難道唔可以加其它?
但可能落落波菜時太多汁....
但包濕哂稔哂
我已經忘了我果杯coffce呢咩了....
不過總結係.....
咖啡值得飲......食物可以有另好的選擇的......
2012-05-13
咖啡豆的介紹
睇完早場就落去啦.....因為平時多人
2012-06-14 17 浏览
約朋友晚飯,見時間未到,旺角人多車多,只好走到18Grams避世。家樂坊最入位置,不過以Café來說,也不算很寧靜,因隔離食肆十分嘈吵,個人還是喜歡cwb的多一點。叫了Flat White,拉花圖案好靚,入口有點酸,不過我個人喜歡這種偏酸性咖啡,由外至內感覺很好,果然是招牌貨。見很多人都叫了egg benedict,賣相不錯,有機會下次會試。若果可以再寧靜一點,更加完美。
Flat White的拉花圖案,好吸引

若果可以再寧靜一點,更加完美。

2012-06-12
Flat White的拉花圖案,好吸引
2012-06-04 7 浏览
六月二日(星期六),我決意拜訪旺角的18 Grams。下午一時 18 Grams 已座無虛席,幸好只等了約十分鐘就可入座。今天的咖啡是 Cappuccino,價值33 HKD。以一杯250 cc的Cappuccino 來說,其實是由30 cc Espresso, 60% 熱牛奶和40% 熱奶泡沖調而成。相較只有20% 熱奶泡的Cafe Latte, Cappuccino 的奶香來得更香醇。這杯的LATTE ART 很討我歡心,心形的奶泡兩邊,灑上可可粉。單靠視覺,就感到奶泡的細緻柔滑。品嚐咖啡的方法有二,用舌頭細味咖啡的味道前,我慣常都會先聞咖啡的氣味。不少人通常忽視嗅覺對品嚐咖啡的重要性,其實嗅覺可以提升味道的層次。一聞之下,18 Grams的Cappuccino香氣撲鼻,同時有咖啡本身的香氣和香濃的奶香。再用舌頭細味,body 很 rich,奶泡亦打得很幼滑。 此杯咖啡很香醇,厚度重同時擁有細緻的質感。奶泡的確打得有水準,算得上氣香味俱全。喝完可清潔見到黏附著杯身的咖啡漬,可見其厚實的口感。我絕對會重來試其他口味的咖啡。
六月二日(星期六),我決意拜訪旺角的18 Grams。

今天的咖啡是 Cappuccino,價值33 HKD。
Cappuccino
單靠視覺,就感到奶泡的細緻柔滑。

品嚐咖啡的方法有二,
用舌頭細味咖啡的味道前,我慣常都會先聞咖啡的氣味。

再用舌頭細味,body 很 rich,奶泡亦打得很幼滑。
此杯咖啡很香醇,厚度重同時擁有細緻的質感。
奶泡的確打得有水準,算得上氣香味俱全。
喝完可清潔見到黏附著杯身的咖啡漬,可見其厚實的口感。
黏附著杯身的咖啡痕跡
我絕對會重來試其他口味的咖啡。

2012-06-02
Cappuccino
黏附著杯身的咖啡痕跡
2012-06-03 6 浏览
EGG benedict 第一次食egg benedict 賣相 味道都吾錯 我點左七十幾蚊的無煙三文魚個隻 大量流出的蛋汁令我印象最深刻 配波菜好match! 另外伴菜 salad 都吾馬虎 菜好新鮮 整體抵食 但試過就OKAY 啦! aussie Aussie 特色係分量多 因為材料多所以可以有好多食法 蛋滑 香草腸吾錯 都係屬於試下就OKAY類!但係環境好好 好寧靜 見到有好多一個人靜靜地睇書, 上網 係好放鬆GE地方! 我推介大家都試下
EGG benedict

大量流出的蛋汁令我印象最深刻 配波菜好match!

aussie

Aussie 特色係分量多 因為材料多所以可以有好多食法
蛋滑 香草腸吾錯 都係屬於試下就OKAY類!

但係環境好好 好寧靜 見到有好多一個人靜靜地睇書, 上網
係好放鬆GE地方!
我推介大家都試下
  • aussie breakfast
2012-05-26 6 浏览
我第一次吃Egg Benedict,猜想不到會在18 Grams 上之光顧時,還記得吃了Full Breakfast也是在那時候,Egg Benedict漸漸變得流行這次點了三文魚Egg Benedict,賣相吸引,可是吃下去真的有難度配上荷蘭汁後,流心蛋之下再有波菜、煙肉及三文魚鬆餅帶點脆身,吃下去時很有層次分明的感覺Egg Benedict配有沙律,加了黑醋,味道清新開胃不過一個Egg Benedict 索價七十多元,是有點貴友人點了芝士奄列,配上兩塊麥飽試了芝士奄列,味道普通坦白說,18 Grams 的食物水準不差,低一點也不平宜以這兩個dishes 的價錢,其實可以有很多其他的選擇
上之光顧時,還記得吃了Full Breakfast
也是在那時候,Egg Benedict漸漸變得流行
配上荷蘭汁後,流心蛋之下再有波菜、煙肉及三文魚
鬆餅帶點脆身,吃下去時很有層次分明的感覺
Egg Benedict配有沙律,加了黑醋,味道清新開胃
不過一個Egg Benedict 索價七十多元,是有點貴

[IMG:1
]友人點了芝士奄列,配上兩塊麥飽
試了芝士奄列,味道普通

坦白說,18 Grams 的食物水準不差,低一點也不平宜
以這兩個dishes 的價錢,其實可以有很多其他的選擇
2012-05-21 89 浏览
wanted to give it a try for a long time as this one is quite famous recently. the place is quite small. i thought it was an restaurant, but it's actually more cafe-like. there were not many people at night. it was disappointing that their salmon egg benedict (i forget the name) and spagethetti with clams were sold out. we could only order the balcon one and another pasta.egg benedict: happy to see 2 big half-boiled eggs ! the eggs they used looked quite different from the usual ones we have at

egg benedict:

happy to see 2 big half-boiled eggs ! the eggs they used looked quite different from the usual ones we have at home, they were bigger! the bread was warm and crunchy. good! i gave the egg a small bite and 'sucked' the egg yolk. lovely! actually it should have been tastier with the egg yolk 'flowing' onto the bread. the combination of egg, balcon, holland sauce and the bread was just perfect, i prefer more sauce though

spagethetti with olive oil: my fd said it was good, but the portion was too small and a bit too oily.

iced chocolate: strong chocolate flavour.

wanna try their all-day breakfast next time
2012-05-14 12 浏览
幾個月前的事了。是剛過完BRIDGE WEEK,交完WRITTEN ASSIGNMENT那天絕對是為我的至愛EGG BENEDICT而來點了傳統EGG BENEDICT,果然沒讓我失望做法十分一絲不苟!水煮蛋保持流質,輕輕一切就十分流心,飽滿滑嫩之餘也很有蛋味hollandaise sauce濃稠和調味恰到好處,鬆包帶微脆這兒的特別之處在於加了菠菜,大大減少了煙肉所帶來的油膩感所有東西一起吃,真是享受SIDE SALAD也很新鮮,我特別喜歡淋上的SAUCE,酸酸甜甜的,味道清新雖然食物選擇不多,但服務不錯,而且是吹水的好地方,會再來!
幾個月前的事了。

絕對是為我的至愛EGG BENEDICT而來
EGG BENEDICT
點了傳統EGG BENEDICT,果然沒讓我失望

做法十分一絲不苟!
水煮蛋保持流質,輕輕一切就十分流心,飽滿滑嫩之餘也很有蛋味
這兒的特別之處在於加了菠菜,大大減少了煙肉所帶來的油膩感
所有東西一起吃,真是享受

雖然食物選擇不多,但服務不錯,而且是吹水的好地方,會再來!
庆祝纪念
纪念日
EGG BENEDICT
  • egg benedict
2012-05-09 16 浏览
雖然旺角到處人頭湧湧,但其實這裡亦有些地方可以靜靜休閒地食餐飯,就像在家樂坊地庫的18Grams。尤其平日中午,人客不多,很能給我都市綠洲的感覺。這次吃了份egg benedict。流心蛋配上火腿和熱脆英式鬆餅,荷蘭汁的味道和濃度剛好,好吃。不過其中一隻流心雙蛋稍微煮得過火變得不太流,要扣點分。Side salad新鮮,配上清新甜醋,不錯。Flat white未飲已聞到咖啡香。奶打得很幼滑,咖啡很香濃,喝後有頗長回甘。喝得開心滿意的咖啡。休閒地吃了個午餐,人也精神起來如沖了電。
休閒地吃了個午餐,人也精神起來如沖了電。

• Flat White
2012-05-06 8 浏览
平日冇人約就好鍾意去咖啡店坐下,打發下時間,今日都唔例外。原本想去銅鑼灣那間18grams,但今日好懶,所以去了旺角嘉樂下面那間(本人住旺角)。雖然沒有遠離城市的清靜,但店內寫意的環境同食物都搭夠我試了eggs benedict, 賣相好吸引,可惜我冇影到相…面頭濃稠的蛋汁配埋中間的三文魚,好好味,好夾。而份量都岩岩好,我一個人食會覺得飽,可能蛋太“漏”雖然價錢貴了點,但味道真的不錯,值得一試再試 室內的環境裝修都好舒適,待應的服務態度都好好。
平日冇人約就好鍾意去咖啡店坐下,打發下時間,今日都唔例外。
雖然沒有遠離城市的清靜,但店內寫意的環境同食物都搭夠

雖然價錢貴了點,但味道真的不錯,值得一試再試

室內的環境裝修都好舒適,待應的服務態度都好好。
2012-04-21
2012-05-05 17 浏览
最近同媽咪都好懶...成日都好晏至醒...仲要成日都覺得好鬼累(太潮溼吧!!!) 一直聽聞呢度D咖啡好得..咁咪同媽咪嘆咖啡..食下BRUNCH啦~~~~Eggs benedict (around $70) - 好味..食完好想自己整..不過個酸咪咪既SAUCE唔知點做啊~ Poppyseed orange bread with butter (around $20) - 幾好..甜甜地..:House coffee - Large ($28) - 夠香夠濃..不過我嗜甜..要下 2 PACK 糖~Vanila latte - Large (around $30) - 媽咪喜歡多奶同甜D..所以選呢個比佢..個心心拉花好靓!

..食完好想自己整
..不過個酸咪咪既SAUCE唔知點做啊~

题外话/补充资料: 價錢可以接受...同媽咪一齊 , 好似去旅行食酒店早餐咁!:P 如果你地有時間..都要多D陪下屋企人..呵呵!:mad::D
2012-05-05
2012-05-03 22 浏览
我在澳洲cafe試過Eggs benedict 後, 一試難忘. 流心蛋+上有些似沙律醬的sauce配合在一起, 真係天堂的享受!!! (有點誇張)...不過它一直也是我最愛的早餐之一!!! 無奈在澳洲一份(只有一隻蛋, 等於18grams的半份, 沒有salad) 都要AU$15 = HK$120, 所以今次返香港一定要食!!!Eggs benedict: a poached egg topped on fresh spinach, ham and muffin, topped with hollandaise sauce (它的網站介紹). 有2隻流心的蛋, 正啊~味道一流, 不會太cheesy/ creamy!! 連友人之前重未試過, 也說十分好味!! 但salad一般. Salmon Bagel: salmon唔會too salty, 因為smoked salmon一般都較salty, salad有vinegar比較好味, 但整體無egg benedict 咁好味~ 環境坐得舒適, 係一般cafe的環境, 不會太嘈, 也不會有人趕住吹你走, 服務ok!

salmon bagel (front), eggs benedict (back)

2012-02-08
  • Eggs benedict
上星期六去了家樂商場地庫享用下午茶, 左選右選, 大部分都是日本餐廳, 最終就試下最埋邊的18 grams 啦... 但都好多人呀... 要等一會才可以坐下. 我和朋友share 了一個smoked salmon egg benedict, 同埋一個raspberry mousse cake, 呢個egg benedict好好味呀, 食落都有旦黄漿流出, 但就貴咗d 啦, 同埋無flying pan 咁多選擇, 可能係佢重點sell 佢d 拉花coffee 啦, 只可惜, 今日個mood 不是太想飲coffee, 算吧啦之後食咗個raspberry mousse cake, 味道都ok 啦.. 無咩特別, 賣相可以再靚d 呢.....有機會都會再認下,, 試下佢的coffee 和aussie breakfast先... 嘻嘻
smoked salmon egg benedict

2012-04-28