2023-04-24 243 浏览
將軍澳海旁附近開了很多餐廳,朋友生日揀了其中一間西餐廳,餐廳環境有情調,侍應安排了窗口位置,座位都舒適寬敞,今次叫了特色素菜手工薄餅,秘製醬燒豬肋骨,燒西班牙脆皮乳豬及甜品特色素菜手工薄餅薄餅餅底做得好薄,批邊夠香脆,食落軟熟煙韌,餡料有芝士,車厘茄,野菌,火箭菜及香濃蕃茄醬,食材清新,口感豐富秘製醬燒豬肋骨份量好大有4條燒豬肋骨配薯條及沙津菜,燒豬肋骨肉質嫩滑,食落啖啖肉,唔會太硬及離骨,醬汁剛好,加埋香脆薯條,都唔會覺得太膩燒西班牙脆皮乳豬賣相已經好吸引,細細件好精緻,乳豬外脆嫩滑,乳豬上面放了無花果,下面用了墨西哥片,墨西哥片底部用了少許芥末醬, 配埋一齊食十分惹味意大利芝士餅及焗蘋果酥雪糕意大利芝士餅-正常味道焗蘋果酥雪糕-食落帶點酸,酥皮焗好配埋冰凍雪糕層次感好特別,好味*侍應細心,有禮
特色素菜手工薄餅
秘製醬燒豬肋骨
燒西班牙脆皮乳豬
意大利芝士餅及焗蘋果酥雪糕
意大利芝士餅-正常味道
*侍應細心,有禮
2022-10-13
  • 秘製醬燒豬肋骨
自家製BBQ汁豬柳絲班尼迪蛋我發現水波蛋完全沒有味道,而荷蘭醬也比較淡,這讓整道菜的口感顯得比較平淡。然而,自家製BBQ汁豬柳絲的味道相對來說比較濃,整體來說很一般!薄切美國安格斯肉眼煎得不夠好,感覺有些生。但入口肉質鮮嫩、口感有嚼勁,搭配清爽的沙律菜和烤薯表現不錯。但另外想提及的是,我和我的家人在用餐期間一直聽到餐廳的金髮經理和其他員工大聲講笑。雖然我明白美式餐廳比較隨性,但這樣的氣氛有些浮誇,讓客人感到有些不舒適和受到打擾。
薄切美國安格斯肉眼

2023-03-04
2023-03-08 173 浏览
昨天和朋友二人晚餐叫咗以下食物生蠔一打:10分失望。第一隻生蠔已經覺得唔新鮮,味道怪怪的。另外三款都質素一般。青口500 gram。不過不失。青口就一定唔新鮮。個白汁尚可。朋友話自己煮一定仲好食乳豬:真係超級中伏。個皮不香脆,基本上好似冷盤咁。啲肉仲係凍的。鵝肝:從來未試過咁喊。真係有點奇怪。最後一句:埋單,結帳時,我特登同個店員講食物質素強差人意,佢只是點頭表示同意!可能是平日,全間餐廳只有四個客人🥵 兩人買單,大約1200。價錢不貴,但質素實在太差了。
昨天和朋友二人晚餐
叫咗以下食物

鵝肝:從來未試過咁喊。真係有點奇怪。

可能是平日,全間餐廳只有四個客人🥵
兩人買單,大約1200。價錢不貴,但質素實在太差了。
2023-03-03 151 浏览
平日偷懶唔想煮,意外發現一間很用心經營嘅餐廳,環境非常舒服,我們二人座下,侍應細心講解是日靚蠔來源地;由於我們已經吃了tea未算很餓,只叫了生蠔、豬仔骨、一個pizza, 估唔到我們非常快速清曬所有食物,見環境幾浪漫,加上酒是優惠價,二話不說都叫兩杯,最後埋單,非常驚喜價,如果出去市區吃呢個質素應該都1倍價錢,所以平日甚少寫食評的我,都專登入來給個讚,希望介紹多些區外人入來一試,好讓此餐廳長做長有。講返三款食物,最愛一定生蠔好生鮮,舉曬手指公,其次豬仔骨,肉質好鬆軟而且好夠味😋

2023-02-25 134 浏览
作為住附近嘅街坊,我久不久就會去幫襯。之前食開都滿意,所以一直有回頭。今日去到想試下之前無試過嘅嘢,所以叫左beef burger, 諗住呢啲classic 又basic嘅菜,對西餐廳嚟講應該穩陣啦?!結果都出事😪首先上到嚟,個包點解無夾到芝士架呢?係漏左?定其實係我要另外叫架?beef burger無芝士,我第一次見,可能是我孤漏寡聞唔識嘢。然後咬落去食,都夠濕夠juicy的,但係,點解無咩味?鹹味都無嘅,有無調味?再食落去,舊肉好生噃!我叫左七成架噃,食到去中間,發現舊肉只是個邊熟,中間是全生肉嚟,唔得喇,雖然好肚餓,但burger舊肉咁生我真是食唔慣。同侍應反映,佢查單後話佢哋有寫低是七成,可以再整過畀我。我問佢,咁樣叫唔叫七成?侍應無答,我都知唔好為難佢,於是話埋單了,唔洗再整過,但叫佢拎返畀廚房睇。我唔想被誤會是嚟佔人便宜,亦唔想再食呢個包,真心難食。最後食薯條塞滿個胃就走。過百蚊埋單,唔係食唔起,而是好失望。那種塞飽左個肚但是唔滿足嘅心情,真是貼錢買難受😣。
 Beef  burger
2023-02-25
2023-01-08 165 浏览
最近了解到將軍澳南開咗間新的食蠔餐廳,好似都幾唔錯,於是過來試下。中午午餐已經有生蠔食,今日daily oyster 係西班牙生蠔,要咗半打,跟住要咗個漢堡🍔套餐同埋意粉。好快生蠔就上菜啦,六件好大粒,可以點檸檬汁,醋食落更加惹味,感覺都幾新鮮juicy, 不過有个失望的地方係食到第五個嘅時候發現係壞咗!有陣奇怪臭味,於是同waiter彙報,佢哋反應快即刻加多一隻畀我哋,不過都係食咗半隻壞落肚,希望唔會腹瀉,總體而言生蠔值得嘗試。另外我哋食咗个豬柳絲漢堡套餐加薯條都幾好味,漢堡甜甜的唔錯,薯條新鮮炸嘅幾脆。意粉方面就覺得一般了,cheese太多比較黏味道不算出眾。綜述餐廳值得再來試下新嘢
,總體而言生蠔值得嘗試。

綜述餐廳值得再來試下新嘢
BBQ美國豬柳絲漢堡配薯條
  • Daily Fresh Oyster
  • BBQ豬柳絲漢堡
2022-12-25 147 浏览
❄️🌲普天同慶的日子帶埋老爺,奶奶,小朋友嚟食西餐。我地預先係open rice訂咗位,一去到就可以直接就坐,非常方便💁‍♂️🖐我地點了西冷牛扒,五成熟。軟硬度剛好,配埋海鹽,黑胡椒,很鮮味。兩款意粉都好食,特別喜愛卡邦尼意粉,意粉和醬汁的比例圈剛剛好,食落好Juicy. 反而Egg Benedict有點失望,其中一隻蛋應該壞了,味道怪怪的。至於漢堡包薯條正常,沒有太大驚喜。飲品方面 Cappuccino,奶味夠濃,整體不錯。
訂咗位,一去到就可以直接就坐,非常方便💁‍♂️🖐
至於漢堡包薯條正常,沒有太大驚喜。
飲品方面 Cappuccino,奶味夠濃,整體不錯。
2022-12-17 141 浏览
今晚在海旁附近吃飯,這家餐廳位置雖然不算方便,但仍有不少捧場客。餐牌所見,設有很豐富的二人套餐,也可以單點菜菜式。⭐️風乾24個月穀飼西班牙黑毛豬火腿$188風乾24個月的黑毛豬火腿口感和味道都比一般的黑毛豬火腿出色,愈嚼愈香,鹹香味很出色。配搭香脆的薄多士和橄欖,口感更好。⭐️燒西班牙脆皮乳豬$188一件件的脆皮乳豬擺盤非常吸引,脆皮乳豬配搭無花果,既可以消膩,還可以增加水果的果香。⭐️卡邦尼扁義大利粉$168卡邦尼扁意大利麵賣相不錯,舖了不少黑毛豬火腿。還有煙肉、洋蔥和蘑菇。意粉入口很濕潤,加上黑毛豬火腿,略帶點鹹香,卡邦尼正好中和了鹹味,火腿很有嚼勁,味道不俗。

餐牌所見,設有很豐富的二人套餐,也可以單點菜菜式。

⭐️風乾24個月穀飼西班牙黑毛豬火腿$188

配搭香脆的薄多士和橄欖,口感更好。

⭐️燒西班牙脆皮乳豬$188

⭐️卡邦尼扁義大利粉$168

2022-12-10 137 浏览
叫左一個lunch set,食牛柳,好普通。不過價錢平,都可以接受。生蠔有四款,每款都好新鮮,好甜,再用lunch set 用優惠價$22 encore多兩隻蠔但唔會再去
2022-11-28 114 浏览
四人去到 見有個二人餐幾吸引 就叫左二人餐 再散叫 估唔到二人餐份量好大 食完二人餐 大家都幾飽 芝士焗牛脷好食 茄汁青口份量超多 個汁都好食 侍應好細心又好服務 生日甜品超靚!推介
2022-11-28 149 浏览
將軍澳區近幾年發展逢勃,多左好多豪宅及新商場。今日黎左22 Branch Oyster Bar食lunch.食物一流環境舒適首先,生蠔夠新鮮,肉質Creamy,醬汁有驚喜。配餐湯的芝士蒜蓉多士,熱熱的,很有誠意,加分。Egg Benedict 正常。慢煮5小時威靈頓牛好好食,需要提前預訂。威靈頓一直都係我的最愛,肉質嫩滑,咬落勁Juicy,推薦卡邦尼意粉超多汁好正,意粉軟硬適中,好香芝士味。甜品位有驚喜,慶祝生日或紀念日就最啱了。#威靈頓牛#西餐#慶祝生日
Egg Benedict 正常。慢煮5小時威靈頓牛好好食,需要提前預訂。威靈頓一直都係我的最愛,肉質嫩滑,咬落勁Juicy,推薦[大笑R]
卡邦尼意粉超多汁好正,意粉軟硬適中,好香芝士味。

甜品位有驚喜,慶祝生日或紀念日就最啱了。

#威靈頓牛
#西餐
#慶祝生日
2022-11-21 116 浏览
出名食蠔既餐廳, 但當中的fusion 菜式都好多。 餐牌環境好靚, 位置都好闊落, 好岩聚會既時候去。 頭盤揀左樣24 month Ibercon ham , 鹹香味十足, 肉質好嫩,夾埋塊法包真係不得了第二樣就係燒西班牙脆皮乳豬,乳豬被無花果和黃芥末夾住, 無花果既清新和香氣,把乳豬的層次再度提升。 主食方面: 北海道帶子海膽忌廉意大利飯, 正常既水準發揮, 帶子鮮甜彈牙。 特別之處在於個燒法! 新鮮藍青口配白酒忌廉汁, 青口每一粒都好大隻, 醬汁好濃郁, 好好食

小編之前係將軍澳介紹過唔少新式嘅西餐廳,今次呢間餐廳位置雖然比較偏僻,人流唔會話好多,勝在環境夠曬浪漫溫馨🥰座位比起其他同類型餐廳相對闊落,餐廳亦都設有室外同室內用餐區,客人可以感受到唔同嘅環境氣氛🥳食完仲可以到隔離嘅海濱散下步🌊.🐮自家製蕃茄醬牛肉丸 $148呢個份量都真係對得住個價錢,而且賣相亦都好唔錯😍食得出廚師係採用左上乘嘅牛肉醃製,牛肉味格外地突出,配上濃郁細滑嘅自家製蕃茄醬,絕對係錦上添花😋另外薯蓉都好細滑好好食🥹.🐥香草鹽焗36日法國春雞 $288呢道菜充滿特色得黎,又真係色香味俱全😋客人首先需要用槌仔敲爛外層硬化左嘅鹽,裏面就係一隻已經去左骨嘅春雞,肉質非常嫩滑🤪由於係用鹽焗嘅方式,味道偏鹹少少,但呢個烹調方式係會健康啲,減少左油膩感🤩除此之外,係雞入面仲包裹住薯仔,吸收曬香濃嘅雞汁精華,非常入味🤩.💰人均消費:~$350.🍽味道: 3/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3/5
🐮自家製蕃茄醬牛肉丸 $148
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 3/5
2022-11-17 81 浏览
將軍澳而家唔同晒囉,尤其是將軍澳南,有好多靚餐廳,好中產好 Chill,好多好嘢食!話說呢日同朋友食飯慶生,佢住將軍澳嗰邊,近近哋不如去感受吓,除咗好多好靚嘅西餐廳,又有海濱長廊同單車徑,星期六日好多人入嚟玩同食嘢。今次我哋想食蠔,於是就揀咗呢間 22 Branch,頭盤嘅生蝏有 4 款,唔同口味,配番支白酒,正!之後見價錢唔係好貴,係咁嗌,又食咗羊扒,又食咗魷魚,又食咗薄餅同意粉,飽到呢...之後仲食咗甜品,唔止好味,賣相仲好靚,每人幾百蚊,讚!美中不足係呢間餐廳冇海景…
2022-09-24
  • 生蠔、羊架
-因為由細到大都住將軍澳,所以依家就算冇住嗰邊都鍾意返嗰頭食嘢~呢間新開既餐廳 @22branch_oysterbar 唔試真係唔知咁高質🤤首先叫左半打 Daily Fresh Oyster - 西班牙🦪 $268/ Half doz由於佢每日既生蠔都會唔一樣,可以係落order 前詢問或自行去蠔吧睇下有邊種鮮選生蠔,因為佢除左daily fresh外,仲會有多幾種款式俾大家揀~首先叫左半打 daily fresh oysters - 西班牙🦪 $268/ Half doz由於佢每日既daily 生蠔都會唔一樣,可以係落order 前詢問或自行去蠔吧睇下有邊種鮮選生蠔,因為佢除左daily fresh外,仲會有多幾種款式俾大家揀~今日呢隻西班牙🦪 每次最後手掌咁大,肉質肥厚飽滿,睇相都望得出,口感爽口Creamy🤤 海水味比較柔和,味道細膩有層次👍🏻另外叫左香煎北海道帶子海膽忌廉意大利飯 $228一上到台已經聞到好大浸香濃嘅海膽味散發出來😍 佢濃稠既程度單憑相片都可以睇得出,口感creamy 而且一啲都唔腥,意大利飯口感啱啱好🥰招牌手工薄餅🍕薄邊脆皮配上滿滿既辣肉腸、辣肉醬、芝士、橄
呢間新開既餐廳 @22branch_oysterbar
唔試真係唔知咁高質🤤

另外叫左香煎北海道帶子海膽忌廉意大利飯 $228

招牌手工薄餅🍕
薄邊脆皮配上滿滿既辣肉腸、辣肉醬、芝士、橄欖、蕃茄,非常惹味,再鋪滿火箭菜,仲健康😆

另外服務態度都值得一讚,又喺門口接待嗰一刻,都感受到員工好有善同埋做野手腳好快
下次如果有朋友聚會會再黎😊
2022-11-09