西式的粉葛蓮藕章魚湯、壽司卷加入蔥段,這些創意fusion菜你試過未?最近發掘到一間以章魚、墨魚、魷魚作主題的中、西、日fusion餐廳。以往佢地成為了配角菜式。今日終於以主角身份出現。😆第一次嘗試呢個主題嘅餐廳。食物高質擺盤精緻。👍🏻Main海王三鬚扒三鬚名物卷燒澳洲和牛扒櫻花蝦 蝦子 XO醬 鮮蝦意粉三鬚墨汁扁意粉 Sides子彈酸菜八爪魚懷舊電影院烤魷魚Salad深海沙律Dessert不是章魚丸焦糖燒菠蘿Soup老火忌廉湯

Main

焦糖燒菠蘿

Soup
老火忌廉湯
2024-11-25 255 浏览
非常有特色的餐廳!性價比超高!真係好好味😋三鬚你真係估佢唔到 咁特別嘅gimmick 真係好犀利 環境舒適服務一流! 由小食到甜品樣樣都精彩! 我都忍唔住要寫食評 大家一定要支持! 樣樣都精彩 意粉三蝦都好特別! 燒菠蘿亦一絕! 超級大滿足
非常有特色的餐廳!性價比超高!真係好好味😋
2024-11-25
2024-11-25 258 浏览
同朋友去試新嘢,呢間餐廳製作嘅食物好有水準,賣相都好吸引🤩,大家食完都覺得好滿足😌⭐Grilled dried Squid 懷舊電影院烤魷魚$48(辣)烤魷魚香脆惹味,配埋wasabi 更添風味⭐Baby Squid, Green Apple, Peach Salad with Gorgonzola深海沙律 $88沙律菜酸酸甜甜,食落好清新開胃⭐Cream of Chinese Soup (Lotus Root Soup with Dried Octopus 粉葛蓮藕章魚湯 $58或加$38 可轉生蠔清酒忌廉湯生蠔味好出,味道好鮮甜⭐Prawn Spaghetti in XO sauce & Sakura Shrimp 櫻花蝦 蝦子 XO醬 鮮蝦 意大利粉$168呢個3🦐意粉賣相好吸引,櫻花蝦鮮味十足,充滿濃郁嘅香氣,蝦肉爽口彈牙,每一啖都充滿蝦嘅鮮味⭐Signature Sushi Platter 3鬚名物卷 $288有三文魚、海膽、帶子、拖羅、魷魚⋯⋯好豐富,食材新鮮,擺盤又夠精緻,梗係要相機食先😆✨Caramelized Pineapple焦糖菠蘿 $48菠蘿香甜食落勁多汁😍

⭐Grilled dried Squid
懷舊電影院烤魷魚$48(辣)
烤魷魚香脆惹味,配埋wasabi 更添風味

深海沙律 $88
沙律菜酸酸甜甜,食落好清新開胃

粉葛蓮藕章魚湯 $58
或加$38 可轉生蠔清酒忌廉湯
生蠔味好出,味道好鮮甜

櫻花蝦 蝦子 XO醬 鮮蝦 意大利粉$168

⭐Signature Sushi Platter

✨Caramelized Pineapple
焦糖菠蘿 $48
菠蘿香甜食落勁多汁😍

2024-11-23 279 浏览
今日同朋友揸架車周圍遊,遊到去尖沙咀搵野食,諗緊將架車泊低之際,無意中發現漆咸圍一間新開既餐廳,餐廳外觀吸引,並採用百頁門設計,非常適合有車人士。懷舊電影院烤魷魚,有炭燒既香味,味道濃郁,搭配啤酒簡直係絕配!深海沙律裡面有墨汁吹筒仔、青蘋果、蜜桃和藍芝士,色彩繽紛,口感層次豐富,特別係青蘋果既清新與藍芝士既濃烈成強烈對比,配搭創新,非常開胃。將粉葛、蓮藕、章魚,老火湯既材料,打成忌廉湯,湯底濃郁,特別得黎好好飲。櫻花蝦、蝦子、XO醬鮮蝦意大利粉將幾款唔同款既蝦結合,創造出一種獨特既味道,既有鮮蝦既爽甜,又有濃郁既醬香,每一啖都有蝦既味道。「不是章魚丸」原來係炸芝麻湯圓,咬開後流出黎既芝麻餡令人驚喜。三鬚料理無論係食物質素還是創意都相當吸引,值得再次造訪!
今日同朋友揸架車周圍遊,
遊到去尖沙咀搵野食,
諗緊將架車泊低之際,
無意中發現漆咸圍一間新開既餐廳,
餐廳外觀吸引,並採用百頁門設計,
非常適合有車人士。

懷舊電影院烤魷魚,
有炭燒既香味,味道濃郁,
搭配啤酒簡直係絕配!

深海沙律裡面有墨汁吹筒仔、
青蘋果、蜜桃和藍芝士,
色彩繽紛,口感層次豐富,
特別係青蘋果既清新
與藍芝士既濃烈成強烈對比,
配搭創新,非常開胃。

將粉葛、蓮藕、章魚,
老火湯既材料,打成忌廉湯,
湯底濃郁,特別得黎好好飲。

櫻花蝦、蝦子、XO醬鮮蝦意大利粉
將幾款唔同款既蝦結合,
創造出一種獨特既味道,
既有鮮蝦既爽甜,又有濃郁既醬香,
每一啖都有蝦既味道。

「不是章魚丸」原來係炸芝麻湯圓,
咬開後流出黎既芝麻餡令人驚喜。

三鬚料理無論係食物質素還是創意
都相當吸引,值得再次造訪!
呢日試咗尖沙咀新開嘅 3鬚料理以章魚、墨魚、魷魚嘅食物做主題鍾意三鬚嘅朋友,千萬不要錯過🌟懷舊電影院烤魷魚 $48平時聞到燒魷魚,都會覺得好香好想食,配Wasabi味道好突出🌟深海沙律(墨汁吹筒仔青蘋果蜜桃藍芝士) $88好清新,吹筒仔嘅鹹香,青蘋果嘅微酸,配上蜜桃汁嘅香甜,越食越開胃🌟老火忌廉湯(粉葛蓮藕章魚湯)$58好特別啊,呢個湯基本上我地成日飲,估唔到加入忌廉變成西湯,創意得來又好味3鬚墨汁扁意粉 $148墨汁掛上每條意粉,意粉質感彈牙帶子岩岩好👍🏻3鬚名物卷 $288好期待,真係靚到成幅畫咁有拖羅、帶子、海膽、三文魚、黑魚子,卷物中間係香蔥同魷魚刺身,新鮮就自然好味👍🏻👍🏻不是章魚丸(甜品)係炸芝麻湯圓,配上章魚丸醬汁估唔到又夾到呢度環境好舒服,集合中、西、日三大最受港人歡迎嘅fusion 菜式! 而且亦都好有社會責任,同親和藝術合作,令不同嘅家庭更幸福
呢日試咗尖沙咀新開嘅 3鬚料理
以章魚、墨魚、魷魚嘅食物做主題
鍾意三鬚嘅朋友,千萬不要錯過

🌟懷舊電影院烤魷魚 $48

🌟深海沙律(墨汁吹筒仔青蘋果蜜桃藍芝士) $88

🌟老火忌廉湯(粉葛蓮藕章魚湯)$58

3鬚墨汁扁意粉 $148
墨汁掛上每條意粉,意粉質感彈牙
帶子岩岩好👍🏻

3鬚名物卷 $288
好期待,真係靚到成幅畫咁

不是章魚丸(甜品
係炸芝麻湯圓,配上章魚丸醬汁
估唔到又夾到

而且亦都好有社會責任,同親和藝術合作,令不同嘅家庭更幸福

2024-11-14
  • 深海沙律
  • 老火忌廉湯
2024-11-22 178 浏览
今日嚟咗呢間餐廳食🫶尖沙咀難得性價比高,食物質素又高嘅fusion菜🍴-⭐Grilled dried Squid 懷舊電影院烤魷魚🔥 這道懷舊電影院烤魷魚帶有辛辣的風味🌶️,烤得剛剛好口感韌而不柴,是一道令人回味的小吃👌。⭐Baby Squid, Green Apple, Peach Salad with Gorgonzola 深海沙律(墨汁吹筒仔青蘋果蜜桃藍芝士)🥗 這款深海沙拉結合了嫩滑的墨汁吹筒仔、清新的青蘋果和甜蜜的蜜桃,再搭配上濃郁的藍芝士,口感豐富多變,絕對是一道獨特的美味體驗🍑。⭐Cream of Chinese Soup (Lotus Root Soup with Dried Octopus 老火忌廉湯 (粉葛蓮藕章魚湯)🍲 這碗老火忌廉湯以粉葛、蓮藕和章魚入味製成,濃郁而清甜,是一道令人心曠神怡的湯品🍵。⭐Signature Squid Ink Linguine 3鬚墨汁扁意粉🍝 這款墨汁扁意粉搭配獨特的墨汁醬汁,味道濃厚鮮美,意粉彈牙有嚼勁,絕對是海鮮愛好者的最愛🦑。⭐Signature Sushi Platter 3鬚名物卷🍣 這份三鬚名物卷壽司拼盤提供了多種精緻的
今日嚟咗呢間餐廳食🫶
尖沙咀難得性價比高,食物質素又高嘅fusion菜🍴

這份三鬚名物卷壽司拼盤提供了多種精緻的壽司選擇,新鮮的食材和精湛的手藝給人留下深刻印象🍣。

甜品 紐西蘭蛋白甜餅Pavlova🍰
Pavlova蛋白甜餅的外酥內軟,搭配紐西蘭風味清甜可口,是一道完美的結束,為整餐帶來了美好的結尾🎂
2024-11-21 205 浏览
通常我個人有啲貪心又想食中菜 又想食日本菜 又想食西餐🤣比我依個貪心的人發現依間餐廳可以食齊中日西fushion菜 滿足哂我三個願望🌟餐廳新開無幾耐 一入座就有位店員用心介紹各款菜式 好快我哋就揀好想食咩餐前小食叫左個懷舊電影院烤魷魚烤得煙韌香口 點配芥末豉油咁食又幾特別 估唔到都幾夾 仲幾開胃添沙律叫左依個深海沙律 🥗 當中有墨汁吹筒仔、青蘋果、蜜桃同藍芝士 個醬汁帶微酸甜 食落非常醒胃之後就到老火忌廉湯,即係粉葛蓮藕章魚湯,全晚最欣賞就係依個咁有心機嘅湯 將粉葛蓮藕章魚打碎變成蓉再加入忌廉一齊攪勻 入口仲飲到粒粒材料口感同好creamy又香嘅味道 超鍾意😍意粉叫左3鬚墨汁扁意粉,煮得爽滑彈牙,每條都掛滿墨汁,好香墨魚味,帶子雖然有少少過熟,但係唔會話好乾身,如果可以生少少會更加正 應該令個帶子鮮味更提升主菜3鬚名物卷,藝術品般嘅擺法 有齊中拖羅、海膽、三文魚、帆立貝、墨魚依幾款刺身壽司 而卷物更用左青蔥墨肉做內餡 蔥味非常香濃 配上有味醋飯 滿足🫶🏼最後甜品叫左焦糖菠蘿,焦糖脆皮掛滿菠蘿外層 而且菠蘿肉非常香甜爆汁 燒得非常出色 真係超級無敵夾!
通常我個人有啲貪心
又想食中菜 又想食日本菜 又想食西餐🤣

餐廳新開無幾耐 一入座就有位
店員用心介紹各款菜式 好快我哋就揀好想食咩

餐前小食叫左個懷舊電影院烤魷魚

• 老火忌廉湯  (粉葛蓮藕章魚湯)
尖沙咀新開嘅三鬚主題餐廳由小食、沙律、頭盤、湯、主菜到甜品都加入咗三鬚元素就係💁🏻‍♀️章魚X墨魚X魷魚🦑ღ Grilled dried Squid 懷舊電影院烤魷魚$48(辣)先嚟個小食😋烤魷魚🦑好香口ღ Baby Squid, Green Apple, Peach Salad with Gorgonzola深海沙律 $88除咗清新嘅沙律菜,仲有青蘋果🍏蜜桃🍑再加上藍芝士,好開胃ღ Cream of Chinese Soup (Lotus Root Soup with Dried Octopus $58粉葛蓮藕章魚湯,帶淡淡章魚同蓮藕香氣,味道好鮮甜ღ Prawn Spaghetti in XO sauce & Sakura Shrimp $168櫻花蝦 蝦子 XO醬 鮮蝦意大利粉一碗有齊3種唔同嘅蝦😋鮮蝦蝦肉爽彈,加上鹹香嘅櫻花蝦同蝦子再搭配XO醬,好惹味ღ Signature Sushi Platter 3鬚名物卷 $288有三款唔同嘅卷物,賣相精緻又吸引🤩吞拿魚蓉三文魚、海膽吞拿魚、黑魚籽帶子另外仲有好多刺身伴碟每款都好新鮮ღ Caramelized Pineapple焦糖
尖沙咀新開嘅三鬚主題餐廳

由小食、沙律、頭盤、湯、主菜到甜品
都加入咗三鬚元素
就係💁🏻‍♀️章魚X墨魚X魷魚🦑

ღ Grilled dried Squid
懷舊電影院烤魷魚$48(辣)
先嚟個小食😋烤魷魚🦑好香口

深海沙律 $88
除咗清新嘅沙律菜,仲有青蘋果🍏蜜桃🍑再加上藍芝士,好開胃

粉葛蓮藕章魚湯,帶淡淡章魚同蓮藕香氣,味道好鮮甜

櫻花蝦 蝦子 XO醬 鮮蝦意大利粉
一碗有齊3種唔同嘅蝦😋

鮮蝦蝦肉爽彈,加上鹹香嘅櫻花蝦同蝦子
再搭配XO醬,好惹味

ღ Signature Sushi Platter
3鬚名物卷 $288

有三款唔同嘅卷物,賣相精緻又吸引🤩
吞拿魚蓉三文魚、海膽吞拿魚、黑魚籽帶子

另外仲有好多刺身伴碟
每款都好新鮮

ღ Caramelized Pineapple
焦糖菠蘿 $48
面頭嘅焦糖脆脆好脆口,菠蘿🍍香甜爆汁,果肉嫩滑無渣😋正
2024-11-18 248 浏览
漆咸道圍內新開了一間創意料理 「三鬚料理」.門面招牌以三隻軟體動物呈現,完全貼題鮮明.餐廳裝修簡約清新,食物以魷魚、墨魚、章魚為題,以中西日式方法,用獨特念頭打造特別又有趣的美食.樣樣自家創作,一定在別處吃不到~🔸懷舊電影院烤魷魚($48) 🔸老火忌廉湯($58)魷魚加上醬油輕輕烤烘,煙煙韌韌嚼勁十足.旁邊並配上豉油山葵.粉葛蓮藕章魚湯用西式做法,加入忌廉.配搭得宜,充滿驚喜🔸深海沙律($88)沙律外型看似普通,但入口非常清新!蘋果爽口魷魚鹹香,亦少有地配合蜜桃粒,帶出至香甜味道,同時巧妙混合藍芝士,和諧並帶出香氣~喜歡~🔸鬚墨汁扁意粉($148)墨汁意粉咬口非常好,入口順滑咬落彈牙.上面放上三粒飽滿新鮮帶子.將瓜類切成小片闊身絲狀,為裝飾及口感都帶來層次 🔸三鬚名物卷($288)壽司放上三文魚腩、黑魚籽、海膽、魷魚、帶子等,材料豐富.周邊亦散散落落地放滿作伴碟,色彩繽紛令人吃得開胃.壽司飯自帶醬油,加入大量蔥段,入口味道較強烈🔸不是章魚丸($48)是甜品一款.將芝麻湯圓略炸,咬落外脆內軟.外型造成可愛特章魚丸造型,放入木魚絲紫菜及醬汁成餐飯服務員非常細心,基本上不同款式菜式都會更換適

🔸懷舊電影院烤魷魚($48)
🔸老火忌廉湯($58)

🔸深海沙律($88)

🔸鬚墨汁扁意粉($148)

🔸三鬚名物卷($288)

🔸不是章魚丸($48)

成餐飯服務員非常細心,
基本上不同款式菜式都會更換適合的用具~抵讚
更知道老闆仲心地善良👍🏻有多方面嘅公益活動

尖沙咀呢間日式餐廳非常有特色,日間係正常嘅日式食品,夜晚嘅6pm至9:30pm(last order)就搖身一變,主打食日本fusion菜!望見餐牌,每道菜都非常別緻:首先,我哋叫咗個沙律開一開胃⭐滷水涼拌花枝橘子芝士沙律 (配以墨汁麵包做的意式蒜香麵包粒) $88- 口感比較清爽,材料豐富,醬汁酸酸甜甜非常開胃⭐懷舊電影院烤魷魚$48- 烤魷魚一拎上枱魷魚香味四溢,第一次用wasabi點烤魷魚,感覺好新鮮好特別!⭐老火忌廉湯(粉葛蓮藕章魚湯) $58- 用咗西式做法,首先將蓮藕打成蓉,再加入cream調製而成,入口有淡淡嘅章魚湯味道!⭐櫻花蝦蝦子XO醬鮮蝦意大利粉 $168- 櫻花蝦蝦子好多,XO醬有小小辣,好惹味,蝦肉爽口彈牙。⭐3鬚名物卷 $288- 呢個壽司拼盤真係一絕,顏色配搭得非常好,而且賣相非常精美,未食一定要打咗卡先📸而且魚生仲好新鮮,入口夠鮮味😋甜品🍍焦糖菠蘿估唔到呢間日本fusion菜無論環境食物質素都充滿心思,服務態度更加值得讚👍喺一間值得推介嘅餐廳!💕

望見餐牌,每道菜都非常別緻:

首先,我哋叫咗個沙律開一開胃
- 口感比較清爽,材料豐富,醬汁酸酸甜甜非常開胃

⭐懷舊電影院烤魷魚$48

⭐老火忌廉湯(粉葛蓮藕章魚湯) $58

⭐櫻花蝦蝦子XO醬鮮蝦意大利粉 $168
- 櫻花蝦蝦子好多,XO醬有小小辣,好惹味,蝦肉爽口彈牙。

⭐3鬚名物卷 $288

• 滷水涼拌花枝 橘子 芝士沙律
  • 3鬚名物卷
  • 粉葛蓮藕章魚湯
2024-11-16 209 浏览
尖沙咀漆咸圍附近隨左韓國菜之外,其實都仲有好多特色餐廳,新開張嘅三鬚料理就係其中一間。唔睇餐廳介紹都唔知係邊三鬚,魷魚章魚墨魚,餐廳餐牌以三鬚為主,相當有特色,好食。涼拌花枝橘子芝士沙律,沙律菜新鮮好食,第一次食花枝沙律,非常特別。懷舊炸魷魚配日式芥末,味道同以前係戲院門口食嘅完全一樣,回憶的味道。粉葛蓮藕忌廉章魚湯,中西fusion口感特別中式味道西式口感。海王三鬚扒,章魚墨魚處理時間一流,煙煙韌韌又咬口醬汁特別大有少少辣味甜品焦糖菠蘿,菠蘿熱辣辣表面焦糖脆口甜甜地好食。

甜品焦糖菠蘿,菠蘿熱辣辣表面焦糖脆口甜甜地好食。
2024-11-15 169 浏览
Happy Friday 梗係要食餐好。同朋友嚟到尖沙咀新開嘅餐廳餐廳裝修以木色為主,悠閒嘅感覺。餐牌好特別,成張A4 poster。頭盤點咗懷舊電影院烤魷魚,除咗燒汁外,仲可以點Wasabi食。另一個係滷水涼拌花枝橘子芝士沙律。入面有啲 blue cheese ,麵包粒好脆。老火忌廉湯好特別,係以西式忌廉湯嘅煮法,去煮傳統嘅粉葛蓮蓮藕章魚湯。味道同口感好夾。第一個主菜係櫻花蝦蝦子鮮蝦意大利粉,中式嘅蝦子為意大利粉添上一份香脆。另一個主菜係海王3鬚扒。同店名一樣嘅菜式,好明顯就顯就係招牌菜😙。魷魚筒入面有墨魚膠,配上燒汁。章魚鬚就配上微辣嘅汁。甜品點咗焦糖菠蘿,燒過嘅菠蘿仍然好多汁,裡裡外外都燒透,焦糖畫龍點睛。呢餐好飽好滿足。

• 焦糖菠蘿
  • 海王3鬚扒
2024-11-08 215 浏览
上星期見完客好肚餓諗住搵嘢食見呢間餐廳好似坐得幾舒服就入去試試原來新開無耐三鬚原來係章魚魷魚墨魚咁都畀佢諗到頭盤食咗個子彈酸菜章魚好彈牙跟住叫咗個三文魚牛油果芥茉八爪魚唔係好辣三文魚包住牛油果沙律同八爪魚粒粒喺出面未見過呢個組合跟住嗰個3鬚名物卷係侍應推介畀我哋係海膽呀!!!正!!!啲刺身好新鮮其實食完呢個都有啲飽不過班男人要食粉最後甜品食咗個"不是章魚丸"又真係唔係喎應該係炸湯圓成餐飯都好有驚喜, 仲有個老火忌廉湯架, 係粉葛蓮藕章魚湯嘅化身, 但做到好似西湯咁, 心急食咗無影相推介推介~下次嚟試埋其他嘢~~
上星期見完客好肚餓諗住搵嘢食

跟住嗰個3鬚名物卷係侍應推介畀我哋
係海膽呀!!!正!!!啲刺身好新鮮
其實食完呢個都有啲飽
不過班男人要食粉
最後甜品食咗個"不是章魚丸"
又真係唔係喎
應該係炸湯圓

推介推介~下次嚟試埋其他嘢~~
2024-11-06
  • 3鬚名物卷