2023-11-19 344 浏览
好耐冇去大圍,圍方開左咁耐都未去過諗住去睇下順便食個靚lunch,點知好多野都貴到只可以圍觀🤷🏻‍♀️最後去返積富街發現呢間台灣野,裝修幾舒服幾好坐叫左個清燉牛肉拉麵,同紅燒牛肉烏龍麵個湯係好飲既冇乜味精,幾有台灣風味牛肉都幾嫩不過係細碗啲,麵係ok既叫左杯炭焙烏龍紅茶加珍珠,同台式奶茶都幾好飲,叫左少甜少冰淡味啲剛剛好第一次食月亮蝦餅,好脆好好食!可以encore,下次再來試鹽酥雞同滷肉飯~

裝修幾舒服幾好坐
清湯牛肉麵

叫左個清燉牛肉拉麵,同紅燒牛肉烏龍麵
個湯係好飲既冇乜味精
,幾有台灣風味
牛肉都幾嫩不過係細碗啲,麵係ok既
台式奶茶

叫左杯炭焙烏龍紅茶加珍珠,同台式奶茶
都幾好飲,叫左少甜少冰淡味啲剛剛好
月亮蝦餅

第一次食月亮蝦餅,好脆好好食!

可以encore,下次再來試鹽酥雞同滷肉飯~
清湯牛肉麵
月亮蝦餅
2023-10-22 325 浏览
食個午餐,叫咗個牛肉麵同埋雞扒飯,另加小食鴨血25蚊牛肉麵大伏,$68又細碗又難食,一睇d牛肉顏色就知唔入味,仲要有隻飛蟲仔喺上面,叫佢成碗換,結果都係同一碗嚟只係拎走隻飛蟲仔,個侍應仲要黑黑地面咁。雞扒飯就正正常常,冇特別難食鴨血味道怪怪地,不過可能係我自己唔試欣賞間舖頭真係超級細,坐得極度唔舒服,勁迫夾,一開門會頂到人地張椅,好心咁就唔好放張枱係門口邊啦食過一次,一定冇下次歡迎其他朋友仔去試伏
食個午餐,叫咗個牛肉麵同埋雞扒飯,另加小食鴨血25蚊
雞扒飯就正正常常,冇特別難食
鴨血味道怪怪地,不過可能係我自己唔試欣賞
食過一次,一定冇下次
歡迎其他朋友仔去試伏
牛肉麵
雞扒飯
蚊滋仔牛肉麵
2023-10-22
2023-10-21 182 浏览
繼續大圍覓食,今次試咗間台灣嘢,本身對香港定係台灣嘢冇乜期望,因為好多都唔好食,但女朋友想試,就去咗試。雞扒超厚外皮好脆,好有口感咬落去好多汁👍加上有肥肉嘅滷肉配白飯,簡直係頂配🥺 10分滿分10分牛肉麵麵條軟硬度適中,牛肉略嫌細究啲,不過個湯好夠味滷大腸又係一大美食,首先清潔得好乾淨,識落唔會太腥,份量又好夠月亮蝦餅就正正常常,餡料好足👌總結呢間嘢係好少見嘅好食嘅台灣鋪,平時連鎖店台灣鋪又唔好食,份量又唔足,可以一試👋

牛肉麵麵條軟硬度適中,牛肉略嫌細究啲,不過個湯好夠味

月亮蝦餅就正正常常,餡料好足👌

2023-09-17 234 浏览
今日去大圍搵食,見到呢間新開嘅台式餐廳就入去試試佢先~呢度係用手機落單嘅,不過店員都俾咗個餐牌我哋睇,但我哋發現餐牌同埋手機嗰啲items會有啲唔同🤔值得留意嘅係嗌咗主食之後加嘢飲係半價㗎!都幾抵👍🏻🍛招牌滷肉飯 - $42🧆香滷大腸 - $28個滷肉飯嘅飯粒粒分明,不過略嫌唔係好夠多滷肉🤔滷大腸好香口👍🏻不過呢兩碟我覺得可以個賣相整靚啲啲🫢咁應該會更加吸引~🍛椒鹽雞扒飯 - $55呢個炸雞扒皮薄厚肉,都幾多汁,唔錯😆🍜川味牛肉麵 - $68呢個牛肉麵有得揀唔同麵底,而我就揀咗刀削麵。個面嘅質地幾彈牙,但啲肉就略嫌太少同埋太細舊🫢入面有一嚿白蘿蔔,煮得非常之稔,如果可以比多一兩舊就好啦🤣🧆月亮蝦餅 - $34呢個蝦餅咬開,入面真係會見到一粒粒嘅蝦肉😆個味道同口感就係正常出邊食到嘅蝦餅🤣🧋台式奶綠 & 台式奶茶 - $15/杯跟餐叫奶綠或者奶茶,只要$11一杯‼️加珍珠就另外加多$4,珍珠份量都好多,佔咗成隻杯嘅三份一🤣珍珠幾有咬口,我杯奶綠個味道都唔錯,但杯奶茶就略嫌淡口咗啲🫢-結論:最後埋單兩個人食左$257,以我哋嗌咗咁多嘢嚟講,都真係幾抵食👍🏻但個賣相同質素就有待改善🫢
今日去大圍搵食,見到呢間新開嘅台式餐廳就入去試試佢先~

🍛招牌滷肉飯 - $42
🧆香滷大腸 - $28

🍛椒鹽雞扒飯 - $55
呢個炸雞扒皮薄厚肉,都幾多汁,唔錯😆

🍜川味牛肉麵 - $68

🧆月亮蝦餅 - $34

🧋台式奶綠 & 台式奶茶 - $15/杯
2023-09-17
2023-09-16 164 浏览
跟朋友經過大圍,被這間小店吸引,我哋都幾喜歡食台灣菜,朋友就決定入去試吓。餐廳地方小小,裝修別緻。座位不多,食物選擇亦不算多,價格親民,服務一般。招牌滷肉飯滷肉份量多,滷肉肥瘦適中,滷肉汁足夠,送飯一流。家傳肉燥乾拌麵拌麵彈牙,夠煙韌,有咬口,可惜香味不夠,略嫌味道不足。珍珠海蜇皮海蜇爽,還有台灣筍又幾好味。香滷大腸大腸乾淨,夠入味。春芽綠茶綠茶味濃,天氣熱飲啱晒。日式烤奶奶味不算濃,沒什麼特別。

招牌滷肉飯
滷肉份量多,滷肉肥瘦適中,滷肉汁足夠,送飯一流。

家傳肉燥乾拌麵
拌麵彈牙,夠煙韌,有咬口,可惜香味不夠,略嫌味道不足。

珍珠海蜇皮
海蜇爽,還有台灣筍又幾好味。

香滷大腸
大腸乾淨,夠入味。

春芽綠茶
綠茶味濃,天氣熱飲啱晒。

日式烤奶
奶味不算濃,沒什麼特別。

2023-09-16
午餐
喺圍方睇完戲,下午茶時段,喺大圍行吓睇吓有咩好食。本來諗住食某間cafe,路過見呢間嘢新新哋,而且朋友已經好肚餓,所以就入去試吓。一碗紅燒牛肉麵、一碗川味牛肉麵,牛肉鞋過茶餐廳啲五香肉丁,舊舊都係咁鞋,無一倖免,從未食過咁難食嘅台灣牛肉麵。即使一般香港的台灣牛肉麵都不及台灣嘅,但不至於會難食。呢間我極力不推薦任何人去食。另外叫咗杯日式烤奶,有茶味,唔知係俾錯咗定特色嚟。唯一好食嘅係飲品裡嘅珍珠。。。
喺圍方睇完戲,下午茶時段,喺大圍行吓睇吓有咩好食。

另外叫咗杯日式烤奶,有茶味,唔知係俾錯咗定特色嚟。
唯一好食嘅係飲品裡嘅珍珠。。。
2023-08-11
*:.。..。.:* +886 台味飯桌仔-大圍*:.。. .。.:*呢間新開嘅台食餐廳 已經試過幾次堂食每次放飯時間 餐廳內都頗多人呢排見到外賣有9折 就同同事買返公司食清燉牛肉刀削麵面條都幾好食,軟硬度適中湯底唔油膩 重胡椒味 飲左大半碗都唔覺得口渴但牛肉方面 令我好失望😮‍💨🥲少到不得了 細細粒 都唔知自己食左咩肉質好柴 食完成碗面都唔飽好似食左陣風咁鹽酥雞粒呢個雞粒好正👍🏻🤫炸粉皮做得好薄身肉質好滑唔會老,推薦👍🏻👍🏻👏🏻滷肉飯飯量正常 但滷肉汁偏少 唔夠拌飯,味道普通

呢間新開嘅台食餐廳 已經試過幾次堂食
每次放飯時間 餐廳內都頗多人
呢排見到外賣有9折 就同同事買返公司食

清燉牛肉刀削麵
面條都幾好食,軟硬度適中
湯底唔油膩 重胡椒味 飲左大半碗都唔覺得口渴
但牛肉方面 令我好失望😮‍💨🥲
少到不得了 細細粒 都唔知自己食左咩
肉質好柴 食完成碗面都唔飽
好似食左陣風咁

鹽酥雞粒
呢個雞粒好正👍🏻🤫炸粉皮做得好薄身
肉質好滑唔會老,推薦👍🏻👍🏻👏🏻

滷肉飯
飯量正常 但滷肉汁偏少 唔夠拌飯,味道普通

2023-08-10
7 分钟 (外卖自取)
午餐
環境ok, 冷氣好足, 但係野食真心一般...同老公一人一碗牛肉麵,同3個小食我叫左紅燒烏龍麵. .. 湯底同麵質係OK 既, 但係D 牛肉勁細粒, 細粒到好似食緊五香肉丁咁....老公叫左個清燉牛肉刀削麵, 湯底有藥材香, 唔錯既, 但係D 牛肉除左一樣勁細粒之外 , 仲好似食緊湯渣咁..... 鞋到唔想食, 又無味....攪唔掂呀大佬小食...我地叫左涼拌木耳, 豬耳同豬大腸, 份量非常少, 味道亦一般.... 總括而言, 唔會有下次
環境ok, 冷氣好足, 但係野食真心一般...
同老公一人一碗牛肉麵,同3個小食
總括而言, 唔會有下次
2023-07-15 201 浏览
食咗滷肉飯,同埋紅燒牛肉麵滷肉飯的確不錯,夠香,但係牛肉麵啲牛肉就10分垃圾,可以話係食過最差嘅牛肉面的牛肉,舊舊實的的完全食唔到,下次只食滷肉飯另外叫左滷大腸,都不錯
食咗滷肉飯,同埋紅燒牛肉麵

滷肉飯的確不錯,夠香,
但係牛肉麵啲牛肉就10分垃圾,
可以話係食過最差嘅牛肉面的牛肉,舊舊實的的完全食唔到,

下次只食滷肉飯

另外叫左滷大腸,都不錯
大圍小店日新月,行經見有一台式小店新開,不禁好奇一試,探探龍與鳳~店面裝修別緻,具特色,感覺頗用心~豆乳雞~紙本meun上無的,但QR code落單頁面有,可能是新研發小食?!講明是有骨的炸雞,小成子眼大睇過龍,睇錯左無骨的。炸雞炸得不俗,外脆但肉質不乾。性價比來說,份量ok,唔會特別少份量。唯豆乳味無特別發揮,亦不多覺有,所以不如食回鹽酥雞,惹味又無骨~招牌滷肉飯~台式食品每次必點滷肉飯,雖然看似簡單,但滷肉飯的優劣使小甜甜我直接判斷會否回頭。滷肉飯的汁足夠,但卻香味不足,肥豬肉切粒,但卻油香味不足,無讓人一試難忘之感。飯中有一頭髮,唯有挑左出黎,當見唔到,繼續食。家傳肉燥乾拌麵~因為和滷肉飯的汁和肉燥是一樣的,所以汁和滷肉一樣有香味不足的問題,但肉汁夠的,所以不會食到一半便變成了難以入口的乾麵。刀削麵的質地和咬口值得一讚~自疫情起已無去旅行幾年,睇見此圖有感彷如隔世。小甜甜真是好想快d衝出香港,過台灣尋找台灣原味道~相信不遠矣~hope so~

豆乳雞~

招牌滷肉飯~
。飯中有一頭髮,唯有挑左出黎,當見唔到,繼續食

家傳肉燥乾拌麵~

~相信不遠矣~hope so

2023-06-14 248 浏览
晚餐時間 見到呢間+886台味飯桌仔諗住試下啦!二人分別叫左招牌滷肉飯,同家傳肉燥乾拌麵 另外加左黑蒜頭猴頭菇雞湯 ,同黑胡椒毛豆 樣樣都幾好食 價錢合理 !仲有杯台式奶茶加珍珠 茶都有驚喜 可以一試
晚餐時間 見到呢間+886台味飯桌仔
諗住試下啦!
二人分別叫左招牌滷肉飯,同家傳肉燥乾拌麵
另外加左黑蒜頭猴頭菇雞湯 ,同黑胡椒毛豆
2023-06-11 292 浏览
今日同屋企人去大圍附近食嘢 發現都多左好多唔同新餐廳 行過大街小巷就見到街口呢間台式小店等左一陣間就已經入到去坐 但好快門口又再有人 睇黎雖然新開 但都應該頗受歡迎👍🏼叫左三個餐同埋小食紅燒牛肉麵 - 肉嘅份量都夠 而且咬落肉味重 有口感之餘唔會好乾👍🏼 叫左刀削麵 煙韌又飽肚 同埋湯底食得出唔係味精湯 值得一試🙌🏼萬巒豬腳飯 - 雖然今次呢個豬腳係「少肥」 但豬腳都煮得夠腍同滑👍🏼 無肥嘅部分都唔會好硬 但個人就覺得牛肉比豬腳更出色 但都值一試🙌🏼招牌滷肉飯 - 味道都唔錯 肥瘦均勻 唯一美中不足係滷肉份量相對少左D (滷肉嘅份量同豬腳飯嘅份量好似差唔多🤔)小食就試左台南海鮮卷、香滷大腸、鹽酥雞、海鮮卷同胡辣鴨血(見圖)炸物類就中規中矩 香脆同埋唔會覺得唔新鮮但鴨血同滷大腸就比較入味 尤其鴨血食落有藥材味 而且慢慢滲嘅辣幾開胃👍🏼最後叫埋珍珠奶茶 珍珠煮得夠透 唔會咬落中間仲未熟 而且飲落口感好滑 食完嘢飲埋就夠曬飽啦👍🏼最後覺得雖然唔算好有驚喜 但勝在小店係其他細節花心思 唔單止員工殷勤有禮 樸實嘅專橫同乾淨嘅環境令你可以享受眼前食物🙌🏼如果下次有機會就再試下其他啦👍🏼
今日同屋企人去大圍附近食嘢

睇黎雖然新開 但都應該頗受歡迎👍🏼
叫左三個餐同埋小食
紅燒牛肉麵

萬巒豬腳飯

招牌滷肉飯(小)

胡辣鴨血

紅燒牛肉麵
萬巒豬腳飯
胡辣鴨血
2023-06-11 169 浏览
見到大圍新開咗間台灣嘢,佢啲食評又好似唔錯喎!咁啱朋友會經過附近,所以叫佢去買外賣,一齊試吓!從朋友手中接過期待已久既外賣時,已經覺得袋嘢輕飄飄!打開膠袋一睇,見到碗家傳肉燥乾拌麵 ($42)既份量,即時想講粗口……….唔係掛,得半碗?仲要個碗係大過快餐店裝湯個碗少少!味道係OK既,但份量就真係少得太過份!另外,仲叫咗個奮起湖排骨便當($58)⋯⋯⋯塊排骨薄到好似A4紙咁!咁既價錢,咁既份量同質素,應該唔會再幫襯

咁既價錢,咁既份量同質素,應該唔會再幫襯

外卖自取
2023-05-24 296 浏览
大圍新開台灣菜餐廳家傳肉燥乾拌麵,HKD 42,正常麵量。肉燥份量足,不過較為淡口,向侍應加辣椒油會惹味啲。鹽酥雞,HKD 28。好少見帶骨嘅鹽酥雞,幾好味。海鮮卷,HKD 26。入面有花枝、蝦,不錯。涼拌黑木耳,HKD 16,清涼爽口,好食!而且價錢便宜,抵食。台式奶茶加珍珠,跟餐可以有半價,HKD 15。個人覺得,台式奶綠加波霸珍珠少甜更好飲,係我近排飲過最好飲既珍珠奶綠。女服務員一人睇全場,服務態度佳。
大圍新開台灣菜餐廳

家傳肉燥乾拌麵

鹽酥雞

鹽酥雞,HKD 28。好少見帶骨嘅鹽酥雞,幾好味。

台南海鮮卷

海鮮卷,HKD 26。入面有花枝、蝦,不錯。

涼拌黑木耳

台式奶茶

服務員一人睇全場,服務態度佳。
2023-05-24
鹽酥雞
台南海鮮卷
涼拌黑木耳
2023-05-13 275 浏览
同屋企人行過大圍,有很多食店,正考慮食什麼,突然眼前一亮見到這間台灣小店,見裝修簡約舒服,便入去試下,我們叫了川味牛肉烏龍麵,排骨飯便當,幾款涼拌小食,同埋台式珍珠奶茶。食物好快到,有驚喜,味道不錯,牛肉麵很入味,排骨亦煎得剛好,而且醃得好好味,小食有黑木耳,海蜇皮,毛豆同豬耳,味道清新,珍珠奶茶茶味濃又不太甜,食完大滿足。服務亦不錯,員工有禮貌有笑容,招呼吾錯,而且價錢合理,下次經過大圍一定再來😊。

2023-05-12
  • 台式奶茶