9 0 後 的 味 蕾每個月都要例行公事,去觀塘工廈整指甲💅🏻,今次想搵間輕鬆coffee shop,舒舒服服過一個下晝.揀咗呢間喺旺角都有分店嘅Coffee Shop,好近地鐵站,食完誠意推薦俾住喺觀塘or係觀塘工廈工作嘅朋友!因為佢既CP值好高,低價格Enjoy life☕️🍵✅ 嘢食價錢$$平過出邊地舖一半✅裝修木系文清、打卡一流✅嘢食嘢飲質素幾好.📸鰻魚滑蛋飯 $78 鰻魚厚身、醬汁又濃、蛋超滑、飯嘅份量又多、如果喺啲飯度加啲醬汁應該仲正.📸All day Breakfast $68出邊食一個都要過$100、呢度$68包埋杯嘢飲、薯餅又熱又脆、德國腸同煙肉又煎得夠香口.📸焙茶鮮奶咖啡 & 鮮奶咖啡 (套餐半價加$26)♥️一定要試焙茶鮮奶咖啡♥️先講鮮奶咖啡,咖啡選用左濃度唔太高嘅咖啡豆,所以入口唔會覺得好苦澀,加埋佢嘅奶都幾滑,口感係好順滑,但係有保留到咖啡香.第一次飲焙茶加落鮮奶咖啡,超級特別,我係茶啡愛好者,所以好鍾意呢一杯,入口係濃烈嘅煎焙茶香味,然後先發慢慢滲透咖啡味,呢個Mix &Match 係現代版鴛鴦😂.📸 Tiramisu (套餐加$20)👍🏻推薦Tiramisu有
9 0 後 的 味 蕾

因為佢既CP值好高,低價格Enjoy life☕️🍵
✅ 嘢食價錢$$平過出邊地舖一半
✅裝修木系文清、打卡一流
✅嘢食嘢飲質素幾好
📸鰻魚滑蛋飯 $78

📸All day Breakfast $68

📸焙茶鮮奶咖啡 & 鮮奶咖啡 (套餐半價加$26)
♥️一定要試焙茶鮮奶咖啡♥️
📸 Tiramisu (套餐加$20)👍🏻推薦

Tiramisu有好多版本,佢哋呢個cream係實少少,唔係入口即溶嗰種,但係勁滑,蛋糕呢唔會俾啲Rum酒浸到濕晒,保持到個挺身同鬆軟,個人口味好鍾意
📸American Cheese Cake (套餐加$20)

正常發揮,芝士味都夠濃,夠挺身
Tea Set Lunch Set都好抵好多選擇!

• 焙茶鮮奶咖啡
  • Tiramisu
2021-09-06 77 浏览
90s Lazy最近在觀塘開了新分店,所以我們決定去打卡一下吧🙈。店舖位置成業工業大廈的樓上店,環境裝修以草系裝修為主,充滿文青風格😎。午市時間有套餐供應,跟餐可用優惠價升級飲品和加購甜品🤤。-💥熱焙茶鮮奶咖啡 HKD$52,這個是單點價錢,咖啡有美美的心型拉花😍。這個是較深色版本的咖啡,送餐時已早到很香濃的味道🤤。焙茶味道濃郁,飲到焙茶的甘香味。後者慢慢散發著咖啡的味道,整體口感幼滑。-💥白桃梳打 HKD$23,這個隨午市套餐有半價優惠🤩,飲品是漸變層的賣相。把飲品攪拌後味道更佳,飲品味道酸酸甜甜的,很開胃的感覺。-💥懶人包 HKD$68,這個是午市套餐,是一份材料豐富的全日早餐,材料有豬肉腸、薯餅、賓尼迪蛋、香脆煙肉、茄汁豆、粟米粒及雜菜沙律。簡單又豐富的食物,吃到飽飽的🤩。賓尼迪蛋切開做到流心效果,感覺很治癒🤤,底下還有菠菜及麵包拌著吃。-💥辣炸魷魚 HKD$68,這個小食份量挺多的,酥脆的外皮,裡面口感煙韌。味道帶微微辣味,味道不會太咸,也不會感到油膩😆。另有泰式辣醬拌著吃,所以挺香口的。-甜品點了意大利芝士蛋糕和美式芝士蛋糕,午餐可用HKD$20優惠價的🤩。加購意大利芝士蛋糕

甜品點了意大利芝士蛋糕和美式芝士蛋糕,午餐可用HKD$20優惠價的🤩。加購意大利芝士蛋糕口感細膩,美式芝士蛋糕芝士味較重。兩款蛋糕味道不會太甜,蛋糕口感幼滑😋。

2021-09-06
2021-09-05 32 浏览
仲以為淨係旺角山東街先有呢間舖頭原來而家觀塘成業呢邊都有分店喇咁我梗係趁住佢新開張約埋朋友嚟食下先有人話90後好鬼懶我就話慢工出細貨哈哈餐廳環境清幽不特止裝潢仲好靚好有氣氛不過咩都假嘢食好唔好先至到真章叫咗一個明太子蟹肉忌廉汁扁意粉依家好多餐廳都有明太子意粉嘅選擇不過並唔係每一間都做得出日式風味就係要好似佢咁creamy咁香先至好食跟餐仲可以加$25配沙律 增加膳食纖維仲有照燒雞肉漢堡分量剛好 喜歡佢肉質鮮嫩唔會乾柴烈火特飲仲有白桃沙冰 香蕉奶昔最後我哋都唔輸蝕咁叫多咗一個提拉米蘇

仲以為淨係旺角山東街先有呢間舖頭

仲有照燒雞肉漢堡
分量剛好 喜歡佢肉質鮮嫩唔會乾柴烈火
特飲仲有白桃沙冰 香蕉奶昔
最後我哋都唔輸蝕咁叫多咗一個提拉米蘇

由九十後主理的咖啡店,店內設計簡約清新,十分適合文青 style 影相打卡🤩IGABLE😜餐牌選擇好多,有全日早餐、意粉、意大利飯、沙律、小食🤪點了你諗啦,no idea😝 嗰名好正,有牛奶炒滑蛋、英式香腸、煙肉、沙律🥗茄汁豆,仲有平時好少見到嘅窩夫😚滑蛋炒得夠嫩滑,帶點蛋汁😋香腸好大條,煙肉煎得好焦香,窩夫好煙un😚日式照燒雞扒飯,雞肉嫩滑,甜甜嘅照燒汁送飯一流,而雞扒煎得好脆口,肉嫩多汁,皮脆香口,雞扒索哂啲醬汁,超好食😋醬汁混入飯粒之中, 充滿日式味道😜再來一客燒汁豬肋骨,燒豬肋骨很多肉汁,而肋骨的表面黏著微甜而黏黏的醬汁,烤得剛剛好,不會過火,而且醬汁很香,很喜歡呢❤️嗌左焙茶鮮奶咖啡 😋香濃焙茶味,再同啲奶攪勻一齊又係另一個層次😍最後仲嗌左個芝士蛋糕,質感非常柔滑細緻,帶著濃郁的芝士味,不錯喔😍

2021-09-05
午餐
  • No  idea
2021-09-01 63 浏览
收工約了家姐食晚餐,見到這間在觀塘新開的90s Lazy,之前旺角店都已經想試,現在搬到觀塘當然要來試試。平日晚上不算有太多人,餐廳裝修以白色和木色作主調,再以一試植物🌿作為點綴。水牛城雞翼($62)酸酸甜甜味道不錯,但對於不吃辣的人來說是偏辣🔥,脆香雞翼的程度啦😝!安格斯牛肉芝士漢堡($98)廚房將麵包烘得外脆內軟,麵包帶點甜味。安格斯牛肉漢堡扒牛味幾香,沒有煮到全熟,保留了不少肉汁。明太子蟹肉忌廉汁扁意粉Dinner set($138)明太子比忌廉汁的味道特出,有時候吃明太子意粉忌廉汁會變成主角,今次比較吃到更強明太子的味道。扁意粉是比較有口感,幾掛汁~Smoothie($45)雖然2杯顏色相似,但其實一杯是白桃🍑一杯是熱情果味。2杯味道很好,不假之餘,還有種清甜的感覺。

水牛城雞翼

水牛城雞翼($62)

安格斯牛肉芝士漢堡

安格斯牛肉芝士漢堡($98)

明太子蟹肉忌廉意粉(晚餐)

明太子蟹肉忌廉汁扁意粉Dinner set($138)

Smoothie

Smoothie($45)

水牛城雞翼
安格斯牛肉芝士漢堡
明太子蟹肉忌廉意粉(晚餐)
Smoothie
2021-08-31 743 浏览
最近收到朋友報料,話喺旺角山東街嗰間樓上 Café「90s Lazy」,於觀塘成業街開了家新分店,問我何有興趣一試。據知餐廳係由一群 90 後嘅兄弟幫開設,新店裝潢以木色系為主調,店內設計注入了大自然元素,牆身上掛了不少綠色植物,非常養眼,配上闊落嘅座位和簡約嘅佈置,感清新舒服,充滿文青 feel!店舖主打西日 fusion 菜,食物選擇都幾豐富, 漢堡包、扒類、全日早餐、Pasta、意大利飯、沙律、香口小食等,樣樣有齊。先嚟一客墨西哥雞肉烤餅 ($72) 薄餅外層烤得很香口,皮層柔韌,入面嘅餡料非常飽滿,雞肉大件得嚟又夠嫩滑,調校得好惹味,就算唔點醬汁食都已經很滋味!蒜香蜆肉意大利粉 ($108),蜆肉份量不少,入口帶陣陣蒜香,嫩甜無沙。意粉煮得啱啱好,質地夠晒 Al Dente,爽口煙韌,加上翠肉瓜、菇菌、蕃茄等配菜,更顯清新味美,非常讚啊!期待的香煎三文魚扒 ($178) 壓軸送上,魚皮煎得非常香口,咬下脆卜卜,最難得的是魚肉依然保持嫩滑,且份量慷慨。魚扒下面墊了薯仔、紅蘿蔔、蕃茄和翠玉瓜等,有營又健康。呢餐食得好滿意,由服務以至食物都好有水準,值得推薦!

呢餐食得好滿意,由服務以至食物都好有水準,值得推薦!
放工後剛好在九龍,就想去觀塘駱駝七購物,然後順便醫肚,成業工業大廈最近開咗間新嘅Cafe,主打懶洋洋系的感覺,啱曬我啊喂~🤣🤣🤣鋪仔細細,其實都坐得唔少人嘅,每張枱嘅間隔都有一定距離,唔會話好逼夾。我最欣賞嘅角落,就係呢盞令人覺得好平靜嘅燈,配以木檯、藤椅,仲有個玻璃小花樽,就好似日劇裏面嘅屋企咁,好有親切感。先來小食水牛雞翼$62。味道非常酸,帶點辛辣。BBQ 燒汁豬肋骨配薯條($98 半份)豬肋骨係好入味,但唔知係焗定點樣加熱處理,非常乾和硬,確實令我同朋友有點失望。店舖必食:鵝肝牛肝菌意大利飯$135。鵝肝外脆內軟、入口即溶,而牛肝菌同翠玉瓜呢個組合亦都非常新鮮,我會比8/10分!每一啖我都非常enjoy☺️美國安格斯肉眼扒($288 10oz)食落第一啖,比較鞋口,肯定唔係用靚貨,但廚師公價相當,能夠將一塊不算太靚嘅牛扒煎到仍然保留肉汁鮮嫩💪🏼。以呢個價錢來講有點不太公道。值得一題,小店其中一碟薯條,鹽花實在落得太多,上圖可見每一條薯條嘅鹽份量係非常多,每一條我都用叉刮過D鹽先放入口(因為我都真係幾鍾意食薯條🍟哈哈)飲品Menu都係相當豐富嘅,但總括而言食物質素有相對出色嘅(Ri

先來小食水牛雞翼$62。味道非常酸,帶點辛辣。

飲品Menu都係相當豐富嘅,但總括而言食物質素有相對出色嘅(Risotto)亦有相當進步空間(牛扒實在有點那個⋯)睇得出小店係用心經營,但如果再留意食物嘅價錢同質量係咪成正比,食客就會更加開心啦!🥳☺️
2021-08-30 34 浏览
💛認證黃店,由6位90後青年開既Cafe,由旺角山東街開到嚟觀塘!很欣賞他們的堅持,能夠在這個世代不失盼望,繼續堅持做對的事✊曾拜訪過旺角店吃過午餐印象深刻,除咗係黃店之外,環境亦都好舒服。新店在觀塘成業大廈,同樣係樓上,設計係日式風格以木質枱凳和Ratten為傢俬主調,微微的黃光非常溫馨適合chill吓傾吓計! (希望我屋企係呢個style😂)叫咗兩個set dinner📃: 🍽青醬帶子野菌扁意粉($118)扁意粉煙韌,加上很creamy的青醬,沒有很濃烈的草青味而且很容易入口。🍽法式香草燒羊架 ($228) 煎香的羊架配薄荷醬,香脆的薯條加上沙律菜伴碟。羊架的羊羶味濃,齒頰留香。···☕️日式焙茶 (+$27)🍵鮮奶抹茶 (+$26) ···🍰Tiramisu (+$25)

叫咗兩個set dinner📃:

🍽青醬帶子野菌扁意粉($118)

🍽法式香草燒羊架 ($228)

···
☕️日式焙茶 (+$27)
🍵鮮奶抹茶 (+$26)

···
🍰Tiramisu (+$25)

2021-08-27 50 浏览
90s Lazy🌟整體: 好似個名咁 可以好lazy 好舒服咁享受一個下午 🏠環境: 木系傢俬 配合柔和燈光 呢種大地色tone feel 係令人放鬆~🧑🏻‍🍳服務: ✔️☆║.............║☆‼️ 明太子蟹肉忌廉汁扁意粉 $138好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 明太子同蟹肉 呢兩種食材配合幾好 咸香味 係好好食 醬都幾足料 at least 可以撈到成碟意粉都上到汁‼️ 龍蝦汁大蝦意大利飯 $148好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 大蝦已經開咗邊 方便可以直接食 ✅ 飯質地比較軟 都掛到汁✅ 龍蝦汁咸咸地都幾得意‼️ mint mocha $25好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 望落去係一杯令人想飲嘅咖啡 幾打卡able✅ 薄荷味唔算好重 朱古力味係主調📍 觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓6號舖Shop 6, 4/F, Shing Yip Industrial Building, 19-21 Shing Yip Street, Kwun

90s Lazy

打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 望落去係一杯令人想飲嘅咖啡 幾打卡able
✅ 薄荷味唔算好重 朱古力味係主調

📍 觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓6號舖

Shop 6, 4/F, Shing Yip Industrial Building, 19-21 Shing Yip Street, Kwun Tong

⏰ 星期一至日
11:30 - 17:00
18:00 - 22:00

☎️ 電話號碼 67446315

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-08-25 80 浏览
🍴紅酒汁牛肋條飯 $65醬汁除咗有紅酒嘅香味,仲有濃郁嘅牛肉味。加埋蕃茄嘅酸甜,整體好開胃。牛肋肉肥瘦適中,肉質軟腍易咬,而且夠入味。🍴懶人包 $68價錢合理,而且份量十足。Eggs benedict表面嘅醬汁香滑又酸甜,雖然顏色同荷蘭醬稍有區別,但加埋流心嘅蛋黃效果唔錯。只係略嫌muffin烘得唔夠乾身。🍴辣炸魷魚 $68魷魚圈表面沾有薄薄嘅炸粉,油炸後變得酥脆但唔油膩。調味一啲都唔辣,比較似中式椒鹽。🍴水牛城雞翼 $62醬汁酸甜香辣,而且辣度比想像中高好多。雞翼仲保持到少少香脆。
🍴紅酒汁牛肋條飯 $65

🍴懶人包 $68

🍴辣炸魷魚 $68

🍴水牛城雞翼 $62
2021-08-24 49 浏览
今日返工實在太多嘢做,做到又攰又眼瞓🥱💤⋯⋯所以食午餐都要補充番多D體力😂今日真係超級餓!😂睇睇餐牌竟然有個全物叫做超級餓,咁就一於食佢填飽個肚先😂——————————♠️超級餓 AM I dead:入面真係夠曬我呢個超級餓鬼😅豬肉腸、燒烤場、脆煙肉、煙三文魚🍣、薯餅、炒蛋、烤蕃茄、茄汁豆、粟米粒、雜菜沙律、蛋白厚多士👏👏👏👏👏♦️豬肉腸🥖:我其實都幾鍾意食香腸,味道又唔錯♦️燒烤腸🥖:烤得香脆又好味道♦️脆煙肉🥓:又脆又香又是我最愛的豬腩肉😂♦️煙三文魚🍣:玫瑰🌹花的賣相,令人看見就想吃😋♦️薯餅🍠:香脆薯餅,啱晒超級餓的我😅♦️炒蛋🥚:咁有營養的滑滑蛋蛋🥚,點可以無佢😋♦️烤蕃茄🍅:健康蔬菜🥬一定唔可以無咗佢♦️茄汁豆🍝:茄汁豆,吃出滋味在心頭♦️粟米粒🌽:粟米🌽香甜脆卜卜♦️雜菜沙律🥗:菜多唔會滯,食完健康又美麗♦️蛋白厚多士🥞:蛋白滑,麵包又軟熟超級肚餓、超級好味😋——————————-♥️奇亞籽牛油果炒蛋多士🥑:牛油果🥑夠多炒蛋🥚又夠滑配埋多士好香滑———————-♣️黑醋沙律🥗:食菜食得多,身材苗條靚多多—————————♦️飲品:紅棗茶:紅棗茶味香香濃更加正—————————♦️升級凍飲🧋:薄荷朱古力咖
今日返工實在太多嘢做,做到又攰又眼瞓🥱💤⋯⋯
所以食午餐都要補充番多D體力😂
今日真係超級餓!😂
睇睇餐牌竟然有個全物叫做超級餓,咁就一於食佢填飽個肚先😂

——————————
♠️超級餓 AM I dead:
入面真係夠曬我呢個超級餓鬼😅

♦️豬肉腸🥖:
我其實都幾鍾意食香腸,味道又唔錯
♦️燒烤腸🥖:
烤得香脆又好味道

♦️脆煙肉🥓:
又脆又香又是我最愛的豬腩肉😂

♦️煙三文魚🍣:
玫瑰🌹花的賣相,令人看見就想吃😋

♦️薯餅🍠:
香脆薯餅,啱晒超級餓的我😅
♦️炒蛋🥚:
咁有營養的滑滑蛋蛋🥚,點可以無佢😋
♦️烤蕃茄🍅:
健康蔬菜🥬一定唔可以無咗佢
♦️茄汁豆🍝:
茄汁豆,吃出滋味在心頭
♦️粟米粒🌽:
粟米🌽香甜脆卜卜
♦️雜菜沙律🥗:
菜多唔會滯,食完健康又美麗
♦️蛋白厚多士🥞:
蛋白滑,麵包又軟熟
超級肚餓、超級好味😋

——————————-

紅棗茶味香
香濃更加正

♦️升級凍飲🧋:
薄荷朱古力咖啡🧋:
我最喜歡喝的薄荷味道,咖啡朱古力味香濃、飄香濃郁薄荷味道

♦️加配甜品🍮:
芝士蛋糕🍰:
第二個肚的甜品…芝士蛋糕🍰、愛吃😋
——————————
♦️加配甜品🍮:
Tiramisu蛋糕🍰:
帶香的朱古力Tiramisu,軟滑香濃的味道⋯⋯

—————————-
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
————————
2021-08-23 37 浏览
今日喺呢間觀塘工廈新開嘅餐廳食Lunch,可能新開嘅關係,12點幾去仲有位喎,唔駛等幾好。裝修係簡潔清新路線,環境幾舒服!12點幾除咗Lunch Menu之外,仲可以點Breakfast Menu喎(12:00-17:00),哈哈!【日式鰻魚蛋包飯】呢個價錢嚟講條鰻魚唔算細喎,都幾厚肉。滑蛋火候啱啱好,夠晒滑蛋味又濃。整體幾好食,如果飯用埋珍珠米會高分!【你諗啦】賣相好靚好IGable,食物好豐富,份量又夠!醋配沙律菜好Flash,蛋炒得好靚!【啤酒薯條配黑松露醬】薯條炸得好香脆,上枱時係新鮮炸起新辣辣,配埋個黑松露醬好惹味!白桃沙冰唔會太甜,濃濃嘅水果味好好飲!Flat White嘅啡底順口唔酸、奶好滑。整體嚟講真係幾唔錯,性價比好高嘅一間餐廳!舒適嘅環境好適合Lunch Time出嚟鬆一鬆!

【日式鰻魚蛋包飯】

【你諗啦】

【啤酒薯條配黑松露醬】

2021-08-23
2021-08-23 790 浏览
今日星期日同朋友跳完舞之後感到很肚餓,所以就去咗附近90後年輕人新開嘅打卡cafe食返個下午茶☕️,睇完tea menu就點左:你唸啦?(窩夫、炒蛋、煙味燒烤腸、脆煙肉、茄汁豆、雜沙律菜)$68: 菜式名字十分特別No idea,所以每款菜式都有d,窩夫很鬆軟,配上香滑濃厚嘅炒蛋更感滋味,而煙味燒烤腸外皮燒得微焦香,鹹香惹味;煙肉也十分脆口不太油膩,再加上鮮味嘅茄汁豆食及雜沙律菜食得更健康!👍😋窩夫配雪糕$58: 雪糕暫時只有雲呢拿味雪糕,即叫即整,有兩塊熱辣辣脆口鬆軟既窩夫配有雲呢拿雪糕及朱古力醬,邪惡得黎又可以滿足下甜品既胃口!😌套餐以外嘅飲品都可以以半價選購。熱情果梳打:味道唔會太甜,富有熱情果香味,在夏天飲時能消暑解渴,岩晒夏天chill 住飲!熱鮮奶咖啡☕️:拉花很別緻,鮮奶不但可以增加滑順的口感,當咖啡烘焙出的焦香氣與鮮奶搭在一起,香甜感交互加成下味道更香醇!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

套餐以外嘅飲品都可以以半價選購。

+++++++++++++++
2021-08-16 178 浏览
見觀塘區新開左呢一間cafe, 就上門拜訪一下👀細細間的cafe, 環境好舒服以木色傢俬和乾淨的感覺做主題~叫左一杯熱情果沙冰,酸酸甜甜 男朋友好中意飲😋而我叫左香蕉奶昔,感覺好新鮮又好飲🌿香辣雞翼,炸得好香口 熱辣辣~ 水牛城雞翼都好食,之前係第二間分店食過😋軟殼蟹意粉🍝 啲軟殼蟹堆滿成個意粉上面,份量十足,而且個意粉吾乾 多汁 好好味😋肉眼扒🍽 叫左五成熟 岩岩好~ (吾記得影相🤣)觀塘區新開的黃店,請大家一齊支持下!希望佢生意興隆🙏🏻
見觀塘區新開左呢一間cafe, 就上門拜訪一下👀
細細間的cafe, 環境好舒服
以木色傢俬和乾淨的感覺做主題~

叫左一杯熱情果沙冰,酸酸甜甜 男朋友好中意飲😋
而我叫左香蕉奶昔,感覺好新鮮又好飲🌿

肉眼扒🍽 叫左五成熟 岩岩好~
(吾記得影相🤣)

觀塘區新開的黃店,請大家一齊支持下!
希望佢生意興隆🙏🏻
軟殼蟹意粉🍝
香辣雞翼
熱情果沙冰, 香蕉奶昔
2021-08-16
軟殼蟹意粉🍝
香辣雞翼
熱情果沙冰, 香蕉奶昔
  • 軟殼蟹意粉,熱情果沙冰